Verschil Sony A7 IV en Sony A7 III systeemcamera

Verschil Sony A7 IV en Sony A7 III systeemcamera

Wat is het verschil tussen de Sony A7 III en de nieuwe Sony A7 IV systeemcamera? Welke kies je, wat is de beste camera voor jou? In dit artikel staan alle verschillen op een rijtje zodat je beter een keuze kan maken. al nieuwsgierig geworden? Lees snel verder.

Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op het geel).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud


 Long exposure sea bridge sunset

Belangrijke verschillen op een rij

Prijs

Op de datum van release (maart 2018) was de A7 III te koop voor €2299, - op het moment van schrijven is hij te koop voor €1999, - dit is al €300, - euro minder dan toen hij net uitkwam. De Sony A7 IV daarentegen kost op dit moment €2.799, - Wanneer we naar de prijs geschiedenis van de A7 III kijken zien we de eerste vermindering in prijs een jaar na release, het is mogelijk dat dit ook zal gebeuren met de A7 IV.

Sensoren

Het eerste grote verschil tussen de twee camera’s is te zien in hun sensoren, de bekende A7III heeft een 24.2 megapixel BSI CMOS Sensor. BSI-sensoren vormen betere afbeeldingen wanneer je hogere ISO’s moet gebruiken, bijvoorbeeld in omstandigheden met weinig licht.

De A7IV heeft een 27% hogere resolutie dan de A7III namelijk 33 megapixel. Dit is wel minder dan de 42 megapixel van de A7R III of de 61 megapixel van de A7R IV.

Autofocus

De Sony A7 II en A7 IV maken in principe gebruik van hetzelfde autofocus systeem, wat bestaat uit 759 phase detectie en 425 contrast detectie punten. De A7 IV heeft echter wel wat softwarematige upgrades gekregen, zo kan hij bijvoorbeeld ook de ogen van vogels volgen waar de A7 III dat alleen van mensen & dieren kan. Tot slot kunnen beide systemen focussen tot -3 EV (dit zijn donkere situaties).

ISO Prestaties

Wat prestaties in omstandigheden met weinig licht betreft is er nog niet zo heel veel bekend ten opzichte van de A7 III. Al weten we dat de A7 III een van de beste systeemcamera’s is met omgaan met hogere ISO’s, de A7 IV zal hoogstwaarschijnlijk een klein stukje verbeteren.

Video

Beide camera’s kunnen 4K 30fps en 1080p op 120 fps opnemen. Wanneer de A7 IV 4k in 60fps opnemen is er sprake van een 1,5x crop. Naast deze opname modi heeft de A7 IV ook een aantal snufjes van de A7S III geërfd, denk aan breathing compensatie die helpt met het verminderen van focus breathing ook heeft hij geen tijdslimiet aan hoelang je opnames kan maken. Ook heeft de A7 IV nu support voor livestreaming en het maken van verticale video’s.


Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Buffer/ Continu-opname

Zowel de A7 IV als de A7 III beschikken over een continu-opname snelheid van 10 beelden per seconde. Het grote verschil tussen de camera’s zit hem echter in de buffer grootte, de A7 IV kan 829 RAW beelden + jpegs opslaan voordat hij zijn buffer moet legen waar de A7 III maar 79 RAW beelden + jpegs kan opslaan. Dit is heel relevant voor wie meer actie fotografeert, denk aan wildlife, sport, vogels enz.

Opslag

Beide camera’s hebben plek voor twee UHS-II SD kaarten, het grote verschil is echter dat de A7 IV 1 van de 2 ook ondersteuning biedt voor het snellere CFexpress Type A formaat. Tot nu toe biedt alleen Sony ondersteuning voor dit kleinere CFexpress formaat, type A is namelijk kleiner, en ook trager dan het wat bekendere type B formaat.

Connectiviteit

Zowel de A7 IV als de A7 III zijn uitgerust met de mogelijkheid om te verbinden via Wi-Fi, de A7 IV heeft wel een upgrade gekregen, zijn Wi-Fi verbinding gaat namelijk via een sneller 5GHz Wi-Fi signaal waar de A7 III nog gebruik maakt van 2.4GHz.
 Wat ook nieuw is in de A7 IV is dat hij via zijn ingebouwde USB-C poort kan streamen naar een extern medium. Deze optie is bij de A7 III niet aanwezig.

In Body Image Stabilization (IBIS)

Beide camera’s beschikken over een 5-assig beeldstabilisatie systeem, wel heeft de A7 IV hier een klein voordeel aangezien hij een halve stop meer compenseert dan de A7 III. Namelijk 5.5 stops voor de A7 IV en 5 stops voor de A7 III.

LCD scherm

Ten opzichte van de A7 III heeft de A7 IV een upgrade gekregen als het op het lcd-scherm aankomt. Hij heeft een hogere resolutie van 1.036 miljoen dots ten opzichte van 0.921 miljoen dots. Ook kan het scherm van de A7 IV nu zowel kantelen als draaien waar het scherm van de A7 III alleen kon kantelen.

Body/ Design

De A7 IV heeft nauwelijks de upgrade gekregen qua body als de A7 III toen hij de A7 II opvolgde. De A7 IV is uitgerust met hetzelfde hitte dissipatie systeem wat te vinden is in de A7S III.

Verder is de body van de A7 IV ook wat dikker en hoger dan de A7 III het verschil in gewicht daarentegen is maar 8 gram. Tot slot heeft de A7 IV ook een wat diepere grip ten opzichte van de A7 III, veel mensen vonden deze ook nog te klein en konden hun handen niet lekker plaatsen rondom de A7 III.

Rarbikstranda sunset

Waarom de Sony A7 IV?

 1. 32 Megapixel BSI CMOS sensor
 2. 4k 60fps
 3. 5GHz Wifi
 4. Streaming support
 5. Veel grotere buffer

Waarom de Sony A7 III?

 1. De Sony A7 III is goedkoper qua prijs

Conclusie

De Sony A7 IV biedt een aantal aanzienlijke upgrades ten opzichte van de A7 III, maar is het waard om te upgraden wanneer je zelf al de A7 III hebt? Alleen als je echt veel geeft om die extra resolutie en video/ autofocus of buffer opties.

Als je zit te twijfelen tussen de A7 III en A7 IV en je hebt een beperkt budget kan je de A7 III 2e hands kopen voor bijna €1000, - minder dan dat de A7 IV nu kost, wanneer je het geld hebt en je de nieuwste van de nieuwste snufjes wilt zoals de extra grote buffer, grotere resolutie en autofocus/ video upgrades is de A7 IV wel de beste camera.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen over camera's & lenzen

Stel onderaan je vragen over de Sony A7 III of A7 IV & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: www.apotelyt.com www.techradar.com froknowsphoto.com thenewcamera.com photographylife.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen