Spiegelreflex of Systeemcamera 2024?

Spiegelreflex of systeemcamera? Welke camera kan je het beste kopen? Moet je overstappen van spiegelreflexcamera naar systeemcamera? Dit zijn vragen die ik bijna dagelijks krijg, via e-mail maar ook van cursisten die niet weten wat ze moeten kopen. 

Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. De keuze is qua camera’s enorm en de systeemcamera maakt een opmars. In dit artikel vergelijk ik spiegelreflexcamera’s met systeemcamera’s op verschillende punten.

Je krijgt niet alleen algemene info over verschillen, er worden concrete voorbeelden en vergelijkingen gemaakt tussen populaire spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s. Voorkom dat je een miskoop doet of klem komt te zitten nádat je een camera hebt gekocht, over dit laatste ontdek je verderop meer.  


Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.


Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen over spiegelreflexcamera’s & systeemcamera’s. Bekijk ook:


Inhoudsopgave

UPDATE, de merken richten zich nu vooral op de ontwikkeling van de systeemcamera’s en het lensaanbod. Er zal veel minder in de ontwikkeling van de spiegelreflexcamera worden geïnvesteerd


Wat is een spiegelreflexcamera?

Wat is een spiegelreflexcamera?

Grofweg zijn er 3 soorten camera’s (de smartphone reken ik dan even niet mee):

  1. Spiegelreflexcamera (DSLR: Digital Single Lens Reflex-camera)
  2. Systeemcamera (“Mirrorless”, zonder spiegel dus)
  3. compactcamera (grotere compactcamera’s noemen we soms Bridge camera)

De spiegelreflexcamera is over het algemeen de grootste camera en ook nog steeds de meest gebruikte camera. Hoewel de systeemcamera in opmars is, gebruikt nog steeds meer dan 80% van mijn cursisten een spiegelreflexcamera.

Wat is een spiegelreflexcamera? De naam zegt het al. Een spiegelreflexcamera is een camera waarin gebruik gemaakt wordt van een spiegel. Dit geldt zowel voor de oudere analoge spiegelreflexcamera’s met een filmrolletje als voor de moderne digitale spiegelreflexcamera’s die een sensor hebben in plaats van een filmrolletje. De zoeker is “optisch”. De zoeker heet ook wel de ‘viewfinder’. Je kijkt door de zoeker en door de spiegel die in de camera zit zie je de werkelijkheid, de echte wereld. Achteraf zie je hoe je foto eruit komt te zien, het digitale beeld.

Bij het maken van de foto klapt de spiegel weg en weer terug, dit hoor je ook duidelijk.

Wat is een systeemcamera?

Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera is nieuwer dan een spiegelreflexcamera. Ook met een systeemcamera kun je lenzen wisselen (met een compactcamera niet). Een systeemcamera heeft geen spiegel. Soms wordt dit ook wel ‘mirrorless’ (Engels) of spiegelloos genoemd. De systeemcamera maakt in plaats van een spiegel gebruik van een elektronisch beeld. Je ziet dus op je LCD-scherm of door je elektronische zoeker het digitale beeld (niet de echte wereld zoals wij dit met onze ogen zien en zoals je dit bij een spiegelreflexcamera wel ziet).

Welke camera kies je? Spiegelreflexcamera of systeemcamera

Hieronder ga ik deze camera’s vergelijken. Een soort ‘spiegelreflexcamera vs systeemcamera’ discussie dus. Wat zijn nu de verschillen? Ik zal op verschillende eigenschappen ingaan. Daarbij geef ik ook concrete voorbeelden en deel ik valkuilen met je die ik bij mijn cursisten ontdekte. Dit wordt door de verkoper zelden gemeld…

Optische zoeker vs elektronische zoeker

Zoals eerder beschreven heeft de spiegelreflexcamera een spiegel en zie je door de optische zoeker de werkelijkheid en niet het digitale beeld. Je ziet pas achteraf – na het maken van de foto – het digitale beeld. Een voordeel hiervan kan zijn dat het natuurlijk kijkt door je zoeker, je ziet gewoon hetzelfde als wanneer je zonder camera gewoon met je ogen kijkt. Prettig.

Bij een systeemcamera is het allereerst de vraag of deze is uitgerust met een zoeker of enkel met een LCD-scherm. Tegenwoordig zie je steeds meer systeemcamera’s met een elektronische zoeker. Soms is er sprake van een kleine vertraging, dit omdat het beeld omgezet moet worden naar een elektronisch beeld. Voor gewoon gebruik maakt dit sowieso niet uit.

Wanneer de elektronische zoeker bij de systeemcamera ontbreekt, dan moet je enkel met je LCD-scherm werken. Dat heeft 2 nadelen.

Ten eerste moet je dan via je LCD-scherm je compositie bepalen en dat is minder nauwkeurig, je kijkt naar en klein schermpje. Je ziet dan snel storende elementen niet in beeld, het leidt tot minder precies kijken en fotografie is juist de kunst van het kijken. Wie iets meer wil (ook als hobbyist) zal graag door een zoeker willen kijken.

Ten tweede zie je bij zonlicht niet goed op je LCD-scherm wat je nu aan het fotograferen bent, dit kan erg hinderlijk zijn en is onhandig.

1e advies. Als je een systeemcamera koopt, koop er dan één met elektronische zoeker en niet enkel met LCD-scherm

Een Sony A5000 of A5100 heeft bijvoorbeeld geen elektronische zoeker. De Sony A6000 wel.

Grootte van de sensor en cropfactor

Grootte van de sensor: wat maakt het uit?

Welke sensor zit er in een spiegelreflexcamera of in een systeemcamera?

Kort maar krachtig.

Er zijn spiegelreflexcamera’s met een:

  • APS-C sensor (“cropcamera’s”)
  • Fuillframe sensor

Er zijn systeemcamera’s met een:

  • Micro Four Thirds sensor (MFT)
  • APS-C sensor (“cropcamera’s”)
  • Fullframe sensor

Zegt jou dit nog niet zoveel? Het heeft te maken met de grootte van de sensor. Eerst iets over de grootte van de sensor en daarna iets over de gevolgen die dat heeft.

Een Micro Four Thirds (MFT) sensor is de kleinste sensor. Hierna ontdek je wat praktische voor- en nadelen zijn.

Deze vind je dus in sommige systeemcamera’s. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Olympus systeemcamera’s. Denk aan de Olympus OM-D E-M10 Mark II, Olympus OM-D E-M10 Mark III, Olympus OM-D EM-5 Mark II en de duurdere Olympus OM-D E-M1 Mark II.

Ook Panasonic biedt systeemcamera’s aan met een Micro Four Thirds (MFT) sensor, denk aan de Panasonic DMC-GH5 en de Panasonic DC-G9.

De cropfactor van deze sensoren bij is 2. Hierna maak ik dit praktisch voor je zodat je begrijpt wat het voor- of nadeel hiervan is.

Het grote voordeel van een Micro Four Thirds sensor

  • Deze kleiner sensor “verlengt” het bereik van je lenzen enorm. De cropfactor bij de camera’s van Olympys en Panasonic die ik hierboven noemde is 2. Praktisch gezien betekent dit dat een 150 mm lens zich eigenlijk ‘gedraagt’ als een 300 mm lens (150 x de cropfactor 2 = 300). Bij een APS-C sensor is de cropfactor 1,5 (Nikon/Sony) of 1,6 bij Canon. Die 150 mm lens is dan dus 225 mm (150 x 1,5) 240 mm (150 mm x 1,6). Dat geeft minder telebereik. Wordt de lens nog langer, bijvoorbeeld 300 mm? Dan heb je met zo’n kleinere Micro Four Thirds sensor dus maar liefst 600 mm (300 x 2) zoombereik. Hiervoor heb je bij de meeste spiegelreflexcamera’s een 400 mm lens voor nodig, die is veel groter en zwaarder. Dit is bijvoorbeeld een voordeel in het geval van: reizen, backpacken, wandelen, fietsen, wildlife of dieren wil fotograferen, vogels of soms sport.

Een voordeel van een kleinere Micro Four Thirds sensor is simpel gezegd dat je meer zoombereik krijgt terwijl het gewicht van de lens beperkt blijft. Je bent daardoor mobieler. Let op, dit geldt dus alleen voor de systeemcamera’s met een Micro Four Thirds sensor.

2 nadelen van een Micro Four Thirds sensor

  • Bij weinig licht zijn de prestaties minder goed, dat wil zeggen dat de beeldkwaliteit wat lager is (bij een hoge ISO). Fotografeer je heel veel binnen uit de hand, of fotografeer je binnensporten of concerten, dan is een wat grotere sensor hierin beter.
  • Je kunt in vergelijking met een grotere sensor (zie hierna) wat minder spelen met scherptediepte. Er zijn wel onscherpe achtergronden te creëren, maar als je bijvoorbeeld echt houdt van heel dromerige macrofotografie met heel veel creatieve onscherpte dan is een grotere sensor daarin ook beter.

En de grotere sensoren?

De grotere sensoren zijn: APS-C (dit noemen we vaak ook wel de “cropcamera’s”) en fullframe. Bij een spiegelreflexcamera’s zijn dit de sensoren. Micro Four Thirds komt daar niet voor.

Ook systeemcamera’s kunnen een grotere sensor hebben, zo hebben de Sony systeemcamera’s bijvoorbeeld een APS-C sensor of fullframe sensor.

Onderling verschillen systeemcamera’s qua sensor dus meer dan bij spiegelreflexcamera’s.

Snelle camera systeemcamera of spiegelreflexcamera

Snelheid

Door het ontbreken van de spiegel is een systeemcamera vaak sneller dan een spiegelreflexcamera. De spiegel is een beperkende factor voor de snelheid. Beginnersmodellen spiegelreflexcamera’s maken tussen de 3 (Canon EOS 1300D, 2000D, 4000D en 5 foto’s per seconde (Nikon D3400, D3500, D5300, D5600,  Canon EOS 200D).

Beginnersmodellen systeemcamera’s kunnen veel sneller zijn. Denk aan een Sony A6000 met 11 foto’s per seconde voor een vergelijkbare prijs.

Snelheid is dus veel beter betaalbaar bij systeemcamera’s. En de snelste systeemcamera’s zijn ook sneller dan de snelste spiegelreflexcamera’s.

Bij spiegelreflexcamera’s betaal je daar al snel de hoofdprijs voor.

Ook zijn de snelste systeemcamera’s aanzienlijker sneller dan de snelste en meest professionele spiegelreflexcamera’s. 20 beelden per seconde bij continu autofocus, het is alleen mogelijk bij systeemcamera’s. Meer over snelheid vind je in mijn artikelen Beste systeemcamera en Beste camera voor sportfotografie

verschil grootte spiegelreflex of systeemcamera

Autofocus

De autofocus kan door het ontbreken van de zoeker moderner uitgerust worden. Je ziet dat veel systeemcamera’s veel meer scherpstelpunten hebben, ze zitten vaak meer verdeeld over het hele zoekerbeeld terwijl ze bij spiegelreflexcamera’s meer gecentreerd zijn. Ook kennen ze vaak moderne technologie als het volgen van bewegende onderwerpen (‘tracking’). Ook Eye AF is een functie die steeds verder wordt ontwikkeld, de camera kan door kunstmatige intelligentie steeds beter het oog blijven volgen waardoor de kans op scherpe foto’s bij beweging toeneemt. Dit hangt wel sterk af van de soort camera. De Sony A9 loopt hierbij voorop en beschikt hierbij voorop maar ook andere merken gebruiken de technologie.

Grootte

Hoe zit het met de grootte?

Gemiddeld genomen zijn systeemcamera’s compacter gebouwd dan spiegelreflexcamera’s, wat kleiner dus. Alleen er zijn ook verschillen onderling.

Een kleine vergelijking van een aantal populaire camera’s voor de beginner:

Spiegelreflexcamera’s

  • Canon EOS 200D spiegelreflexcamera: 122 x 93 x 70 mm
  • Nikon D3400 spiegelreflexcamera: 124 x 98 x 76 mm

Systeemcamera’s

  • Sony A6000 systeemcamera: 120 x 67 x 45 mm
  • Olympys OM-D E-M10 MIII: 122 x 84 x 50 mm

De Canon 200D is voor een spiegelreflexcamera juist vrij klien maar is toch duidelijk een stuk groter dan een Sony A6000. De Nikon DSLR’s zijn bij de instapmodellen ook nog vrij licht maar niet zo licht als de systeemcamera.

Ook de Olympus OM-D systeemcamera’s en andere Sony systeemcamera’s (zoals de A6300, A6500 en de populaire en duurdere A7-lijn) zijn kleiner dan spiegelreflexcamera’s.

De grootte wordt natuurlijk ook bepaald door de lenzen. Lichtsterke, professionele (en dure) lenzen zijn vaak net zo zwaar als lenzen van de spiegelreflexcamera.

Gewicht

Dan het gewicht. Is er veel verschil in gewicht tussen systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s?

Gewicht is vaak een belangrijke afweging bij de keuze tussen een spiegelreflexcamera of systeemcamera.

De meest mensen willen een systeemcamera omdat ze wat mobieler willen zijn, bijvoorbeeld bij reizen, wandelen, fietsen, backpacken. Elke extra halve kilo gaat dan tellen. Toegegeven, bij mij is het gewicht ook vaak een probleem. Ik kan met veel apparatuur geen lange stukken ontspannen lopen.

Ter vergelijking:

Spiegelreflexcamera’s

  • Canon EOS 200D spiegelreflexcamera: 453 gram (1300D: 485 gram en 2000D: 475 gram)
  • Nikon D3400 spiegelreflexcamera: 395 gram (D3500 is 365 gram; dit is opvallend licht)

Systeemcamera’s 

  • Sony A6000 systeemcamera: 344 gram
  • Olympys OM-D E-M10 MIII systeemcamera: 410 gram.

De Canon spiegelreflexcamera’s zijn in dit voorbeeld het zwaarste. De Sony A6000 systeemcamera het lichtst. De Nikon D3400 en D3500 zijn relatief licht een spiegelreflexcamera en de Olympus is wel kleiner maar de robuuste bouw iets zwaarder dan de Nikon D3400 en D3500.

Kijk je naar de professionelere modellen, dan zie je dat een Sony A9 wel aanzienlijk lichter is dan een Canon EOS 1D-X of een Nikon D850 of D5. Ook de A7 Sony van Sony is relatief licht, dit geldt ook voor de Fujifilm systeemcamera’s.

Lenzen voor systeemcamera of spiegelreflexcamera

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Lenzen

Hoe is het assortiment lenzen bij de spiegelreflexcamera vs systeemcamera?

Voordelen van lenzen voor spiegelreflexcamera’s

  • Het aantal lenzen is heel groot, je hebt de meeste keuze. Bij de systeemcamera zal het nog langer duren voor er meer lenzen komen. Dit is de laatste jaren wel toegenomen. Eerder waren er bijvoorbeeld duidelijk weinig langere telelenzen.
  • Het aanbod lenzen van andere merken (third party) is groter, bijvoorbeeld lenzen van Tamron en Sigma die gemaakt worden voor Nikon en Canon spiegelreflexcamera’s. Deze zijn vaak voordeliger terwijl de kwaliteit goed kan zijn.
  • Veel meer tweedehands lenzen op de markt dan bij de systeemcamera. Juist tweedehands lenzen kopen is een manier om veel geld te besparen. Dit deed ik zelf vroeger ook veel.
  • De prijzen van lenzen zijn gemiddeld hoger tot een stuk hoger bij systeemcamera’s. Vaak is de kitlens die bij de camera worden geleverd nog wel goed betaalbaar. Dit is strategie. De fabrikant begrijpt heel goed dat die 1e lens niet heel duur moet zijn want anders koopt men de systeemcamera niet. Wil je bijvoorbeeld een wat langere lens, dan is dit bij een systeemcamera al gauw een heel stuk duurder. Dit hangt wel erg af van het merk. Met de standaard “kitlens” die vaak bij de camera wordt geleverd ben je niet allround uitgerust. Je komt vaak gewoon lengte tekort. Bekijk als je een systeemcamera overweegt zeker mijn artikel Beste systeemcamera’s. Daar beschrijf ik ook de kosten van de lenzen per merk systeemcamera.
  • Houd je van macrofotografie, dan biedt de spiegelreflexcamera meer macrolenzen (en vaak beter betaalbaar). Met name de langere macrolenzen en dit is voor fotografie van kleine beestjes juist wel aan te raden. Je kan meer afstand tot ze houden.
  • De heel populaire 50 mm lenzen (“De Creatieve Lens”) zijn voor Nikon of Canon spiegelreflexcamera’s veel goedkoper. Dit is wat mij betreft de voor veel beginners de beste lens om enthousiast te raken. Voor Nikon en Canon biedt het Chinese merk Yongnuo deze lens ook aan. Met name voor Nikon betekent dit dat de lens beschikbaar is voor 80 euro in plaats van 225 euro van Nikon zelf. Bij Canon is het prijsverschil iets kleiner, zo’n 65 euro vs een ruime 100 euro (prijzen kunnen natuurlijk wisselen). Heb je een Sony systeemcamera (bijvoorbeeld de populaire Sony A6000), dan kost zo’n lens je zo 2oo tot 275 euro. Als docent merk ik wekelijks dat dit prijsverschil bij een beginner echt het verschil maakt tussen wel of niet zo’n lens kopen en dus ook wel of neit sneller vooruit komen, nog meer enthousiasme krijgen (en dat is helpt echt in de ontwikkeling). Mijn ervaring is dat de verkoper nooit aan dit soort zaken denkt en doorgaans alleen roept “de systeemcamera is de toekomst”. Download net als 25.000+ andere mensen gratis mijn E-book Ontdek de Creatieve Lens>>
  • Een oplossing is in sommige gevallen om een adapter te kopen waarmee je toch lenzen van spiegelreflexcamera’s kan gebruiken met je systeemcamera. Alleen dan gaan soms functies verloren en het maakt het geheel toch ook weer wat groter en de adapter kost je ook wel wat. Het is niet helemaal ideaal.
  • In een aantal gevallen is de balans beter. Dit geldt niet zozeer voor de beginner maar voor de gevorderde. Soms is een zwaardere lens op een lichte camera uit balans, de lens is dan veel zwaarder dan de lichte body en dat kan in de hand uit balans aanvoelen.

Flitser voor systeemcamera of spiegelreflexcamera

Accessoires

Laten we ook accessoires vergelijken. Voor de echte beginner die nog geen kennis heeft is dit minder belangrijk maar je kunt al snel doorgroeien en dan speelt dit wel.

  • Voor wie iets verder is, is een reportageflitser handig (losse flitser die je op je camera zet). Ook hier ben je bij de spiegelreflexcamera in het voordeel. Yongnuo maakt flitsers voor Canon en Nikon. Er zijn al echt prima flitsers te koop voor rond de 100 euro. In de praktijk zie ik wel eens cursisten die voor hun Sony systeemcamera een flitser wilden kopen en daarvoor 500 euro moeten betalen. Het resultaat? Hij wordt vaak niet gekocht.
  • Ook op de tweedehands markt is het veel makkelijker accessoires te krijgen voor Nikon en Canon spiegelreflexcamera’s, zoals flitsers.

Prijs

Prijzen verschillen ook per merk. Er zijn zeker betaalbare systeemcamera’s.

Belangrijk, bekijk als je een systeemcamera wil kopen ook naar de prijs van lenzen. Wat kost een lens tot 200 mm? En tot 300 mm als je bijvoorbeeld van dierenfotografie of sportfotografie houdt. Hoeveel macrolenzen zijn er en wat kosten ze?

Met alleen de camera en de standaard kitlens tot 50 mm ben je er niet echt. Het is te beperkt.

De valkuil die ik in de praktijk bij cursisten zie is dat ze eerst de camera kopen en daarna achterkomen dat bepaalde lenzen te duur voor ze zijn. Zo kan je klem komen te zitten. Fabrikanten doen dit expres. Je hebt dan de camera al gekocht en dan moet je eigenlijk wel die duurdere lenzen kopen.

Beeldstabilisatie

Op dit gebied zijn systeemcamera’s moderner dan de meeste spiegelreflexcamera’s. Bij Olympus systeemcamera’s (ook de beginnersmidellen) bevat de body vaak beeldstabilisatie. Je lenzen hoeven dan niet meer gestabiliseerd te zijn. Bij spiegelreflexcamera’s van Nikon of Canon zit er geen beeldstabilisatie in de body. Je kan dan lenzen kiezen die wel of niet over beeldstabilisatie beschikken. Op zich is dat ook prima, want dat werkt goed. De in de body ingebouwde beeldstabilisatie van sommige systeemcamera’s is wel erg krachtig (bijvoorbeeld bij een aantal iets duurdere Olympus en Panasonic systeemcamera’s). Het is verder door ontwikkeld.

Sony biedt ook systeemcamera’s met beeldstabilisatie, maar dan wel bij iets duurdere modellen (niet de beginnerscamera’s).

Beeldstabilisatie kan je helpen onscherpe foto’s te voorkomen als je uit de hand fotografeert. Wil je meer weten? Bekijk mijn artikel over Een lens met of zonder beeldstabilisatie kopen.

Video

Voor video zijn systeemcamera’s moderner. De autofocus voor bewegende onderwerpen is ook bij video een voordeel en bij een aantal modellen kan je ook filmen met de elektronische zoeker (in plaats van op het LCD-scherm van je camera te moeten kijken, zoals bij een spiegelreflexcamera).

Merken

Er zijn verschillende merken voor camera’s. Mijn advies is over het algemeen dit.

Wil je een spiegelreflexcamera? 

Koop een Nikon of Canon. Dan heb je de voordelen die ik hierboven bij lenzen noemde. Zie ook mijn artikel Nikon of Canon: waarom ik vaak een Nikon of Canon spiegelreflexcamera adviseer zónder dat deze camera’s beter zijn 

Wil je een systeemcamera?

Voor veel zoombereik en een zo laag mogelijk gewicht, neem als beginner een Olympus systeemcamera.

Sony richt zich ook al langere tijd op systeemcamera’s. Zeker voor semi-professionals of professionals is Sony qua systeemcamera’s een goede keuze.

Panasonic biedt ook een aantal interessante systeemcamera’s, net al bij Olympus krijg je daar veel zoombereik door de kleinere sensor. Interessant voor bijvoorbeeld de vogelfotograaf die graag mobiel blijft door het lagere gewicht.

Heb je echt te veel geld en weet je niet wat je ermee moet. Kijk dan naar Fujifilm.

Conclusie

Niet langer is alleen het alleen de spiegelreflexcamera die de meeste mogelijkheden biedt. De spiegelloze systeemcamera (met zoeker) kan hiermee concurreren en is ook de toekomst. De keuze is voor veel mensen niet makkelijk. De spiegelreflexcamera biedt de meeste lenzen en accessoires, beter betaalbaar ook. Ook tweedehands. Voor veel beginners is betaalbaarheid belangrijk. Met met die extra lens kan je meer en raak je eerder enthousiast.

Snelheid (aantal foto’s per seconde), grootte en gewicht zijn vaak in het voordeel van de systeemcamera. Wel moet je beseffen dat zeker niet alle lenzen lichter zijn voor de systeemcamera, met name de lichtsterke niet.Snelheid is ook veel beter betaalbaar bij de systeemcamera (voor sportfotografie en wildlife doet dat er wel toe, voor huis-tuin-en-keuken-foto’s niet zo).

Kijk als je een systeemcamera wil kopen ook even naar de grootte van de sensor. De kleine Micro Four Thirds sensor is handig als je veel zoombereik wel en zo licht mogelijk wil fotograferen, maar in donkere situaties of bij macrofotografie met heel mooie onscherpe achtergronden is het iets minder goed.

Let bij een systeemcamera goed op de kosten van toekomstige lenzen. Die kunnen bij sommige merken onverwacht duur zijn. Positief is dat er steeds meer fabrikanten zijn die ook lenzen gaan maken voor de systeemcamera (meer betaalbare) maar dit verschilt erg per camera. Hier gaan mensen wel eens de mist in. Het is een hele klus om een camera uit te kiezen en met weinig verstand van zaken (en bijna nergens objectief advies) is het heel logisch dat je nog niet denkt aan toekomstige lenzen. Eerst maar die camera kopen en “later koop ik wel die lenzen”. En dan blijken die soms veel duurder dan het budget toelaat. Gevolg: je koopt ze niet en met minder mogelijkheden word je ook minder enthousiast en ontwikkel je je minder makkelijk.

Omdat kiezen toch erg moeilijk blijft, kan je ook gratis persoonlijk en 100% onafhankelijk aankoopadvies krijgen. Geen enkel belang bij wat je koopt, of je überhaupt wat koopt.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over lenzen


Stel onderaan je vragen en krijg persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Ingrid
Door

Ingrid

op 25 Jan 2016

Hallo, ben op zoek naar een camera waarmee ik ook voornamelijk foto’s kan maken binnen in een sporthal. Eveneens als filmen. Zit met budget rond de 600 euro en wil liefst geen camera waar ik lenzen moet wisselen.
Heb mijn oog laten vallen op een panasonic lumix Dmc-fz1000 ef dmc fz 300. Neem ook graag portret foto’s, foto’s van landschappen en bewegende beelden. Als ik de reviews lees kunnen zij toch al aardig wat voor toch ook al een behoorlijk budget. Maar toch nog een heel ander budget dan een spiegreflex. Enig advies?

Louis
Door

Louis

op 30 Jun 2018

Ik heb de Lumix fz1000 een paar jaar gehad. Eigenlijk een legendarisch toestel met fantastische mogelijkheden voor die prijs. Stond verbaasd over de kwaliteit van foto's van een 1 inch sensor. (Heb toen ook de veel duurdere Sony 1 inch gehad en vond die zeker niet beter. Kortom, een absolute aanrader.

joris2
Door

joris2

op 26 Jan 2016

Hallo Ingrid,

Hoewel ik zelf meer een voorstander ben van een digitale spiegelreflexcamera (zie ook dit artikel ([url]"http://www.fotograafgeldermalsen.nl/blog/27-apparatuur/65-canon-of-nikon-spiegelreflexcamera-advies"[/url])), zijn er ook andere mogelijkheden. Ik vind dat je meer mogelijkheden hebt door objectieven te wisselen en meer accessoires en doorgroeimogelijkheden hebt bij spiegelreflexcamera's, maar er zijn ook andere meningen.

Voor portret- en landschapsfotografie zie ik niet zozeer een probleem (er is buiten vaak genoeg licht en bij portretfotografie kun je eventueel flitsen), hoewel je wel minder uitbreidingsmogelijkheden hebt qua objectieven of accessoires.

Je schrijft dat je voornamelijk foto's (en video's) wil maken in een sporthal. Ik weet niet om welke sport het gaat, dat staat niet in je vraag. Met fotograferen in sporthallen heb ik veel ervaring. Ik fotografeer regelmatig de Nederlandse tafeltennistop. De hoeveelheid licht in deze zalen (zelfs de betere i.v.m. de regels voor topsport) erg beperkt en dat stelt hoge eisen aan apparatuur. Flitsen mag zelden tijdens wedstrijden. Het is belangrijk om je te realiseren dat het fotograferen van sport binnen dus veel meer van apparatuur vraagt dan het fotograferen van sport buiten. In de reviews op sites vind je dat onderscheid niet terug en kan een verkeerde indruk geven. Zie het artikel 20 Tips voor gave Sportfotografie ([url]"http://www.fotograafgeldermalsen.nl/blog/23-sportfotografie/49-sportfotografie-20-tips-voor-betere-fotos"[/url]) waar ik je eerder naar verwees.

Je zult op hoge ISO-waarden moeten gaan fotograferen en dat gaat ten koste van de beeldkwaliteit. Bekijk eventueel het artikel over ISO-waarden onder het onderwerp basiskennis op het Blog. Niet elke camera kan hier even goed mee overweg en ook niet elke lens is geschikt om te fotograferen met weinig licht. Ik gebruik een lichtsterke telezoomlens van 70-200 mm met een maximale diafragma-opening van F/2.8 over het gehele zoombereik (dus ook als ik helemaal inzoom) en mijn ISO-waarde variëren van ongeveer 2500 tot 5000 (dat is erg hoog).

Als je met de Panasonic Lumix DMC-FZ1000 in een sporthal een beetje inzoomt (wat nodig zal zijn), dan zul je een kleiner diafragma moeten gebruiken (namelijk F/4.0) en verlies je licht. Jij zult bij meer inzoomen 2x zoveel licht verliezen (dat komt door je lens). Daardoor moet je een nog hogere ISO-waarde gebruiken en wordt de beeldkwaliteit nog minder. Ik heb het dan niet over 'iets mindere beeldkwaliteit', maar ik heb serieuze twijfels of de beeldkwaliteit nog wel acceptabel is. Naar mijn mening heb je voor indoor sportfotografie een lens nodig die over het hele zoombereik een diafragma kan gebruiken van F/2.8 en dat kan de lens van de Panasonic Lumix DMC-FZ1000 niet.

De Panasonic Lumix DMC-FZ300 heeft een erg kleine sensor en de prestaties bij weinig licht zijn daardoor in het algemeen minder bij kleinere sensoren. Dat is in situaties van heel weinig licht (zoals in sporthallen) een probleem.

Ik heb dus mijn twijfels bij deze modellen als het gaat om indoor sportfotografie. Alleen met een spiegelreflexcamera en een telezoomlens van 70-200 mm met een diafragma van F/2.8 kom je wel in een andere prijscategorie terecht. Misschien kun je iemand vinden die met één van de modellen die jij voor ogen hebt zelf ervaring heeft met indoor sportfotografie.

Succes met je keuze. Als je de uitleg technisch vindt, lees dan eventueel het artikel over Sportfotografie, diafragma en ISO-waarde nog eens door.

Esther
Door

Esther

op 02 Jul 2016

Hallo Joris,

Ik heb al een aantal jaren een spiegelreflexcamera in gebruik (canon eos 1100d). Ik merk dat het een keer tijd begint te worden voor een nieuwe body. Ik hoop dat jij me hiermee kunt helpen. Ik fotografeer vrij regelmatig en het liefst natuur, dieren en portret. Macro ben ik ook steeds meer mee bezig. Ik wil een veelzijdige body. Budget is max 750 euro.
Ik hoor graag jou tips!

Groetjes Esther

joris2
Door

joris2

op 04 Jul 2016

Hoi Esther,

Je hebt nu een Canon EOS 1100D, je fotografeert regelmatig (natuur/dieren/portret en macro) en je wil een veelzijdige body voor max 750 euro.

Over het algemeen raad ik mensen aan om meer in lenzen te investeren dan in een body. Zelf heb ik in mijn beginjaren een flinke tijd met een instapmodel spiegelreflexcamera gefotografeerd in combinatie met tweedehands (professionele) lenzen.

Ik denk dat je voor jezelf de afweging moet maken wat jou meer mogelijkheden geeft voor 750 euro. Je kunt voor dat geldt ook een macrolens kopen (evt tweedehands) of een lichtsterke zoomlens van bijvoorbeeld 70-200 mm F/2.8. Deze laatste lens geeft je meer mogelijkheden om onscherpe achtergronden (of voorgronden) te creëren in je foto's. Minder scherptediepte dus. Misschien is dat je ook opgevallen toen je mijn lens laatste probeerde. Ik vind jouw foto's mede daardoor ook direct mooier. De macrolens geeft meer vergroting. In beide gevallen denk ik dat je meer resultaat ziet in je foto's dan dat je 750 euro aan een body uitgeeft.

Bijkomend voordeel is dat de lenzen waardevaster zijn dan de body. Body's zijn meer als tv's, na een aantal jaren krijg je er gewoon veel minder voor (en het aantal 'clicks' doet er toe).

Als je toch een andere body wil (zelf ga ik ook graag mijn eigen gang ;-) dan kan je gezien je budget bijvoorbeeld gaan voor een Canon EOS 760D ([url]"http://www.kieskeurig.nl/spiegelreflexcamera/product/2509878-canon-eos-760d/prijzen"[/url]). Rob van de Vervolgcursus heeft deze volgens mij ook. Er zijn ook genoeg reviews ([url]"https://tweakers.net/reviews/4017/8/canon-eos-760d-een-camera-in-twee-smaken-conclusie.html"[/url])over te vinden.

Hij zal beter presteren op hogere ISO-waarden (minder ruis), heeft ook een LCD-scherm bovenop de camera voor je instellingen, heeft betere Autofocus voor fotografie van bewegende onderwerpen en ik lees dat hij een handig wiel heeft achterop. Ook is hij met 5 foto's per seconde sneller dan de 3 foto's per seconde van je 1100D. Alleen als iemand vooral actiefoto's van dieren zou willen maken, dan is 5 foto's per seconde ook niet echt snel. Voor portret, landschap, macro maakt dat niet uit en je kan zeker ook wel actiefoto's maken met 5 foto's per seconde.

Als je een stap hoger wil, dan valt zo'n camera buiten je budget. Bijvoorbeeld een Canon EOS 70D is ook erg populair. Alleen lees ik dat de camera niet met alle lenzen goed wil scherpstellen (dit komt omdat de body een vrij moderne manier van scherpstellen heeft). Canon heeft wel een lijst gepubliceerd met lenzen die wel goed werken met de 70D, maar omdat jij een Tamron lens hebt is dat onduidelijk. Bovendien is hij te duur.

Succes met je keuze!

Groeten,

Joris

joris2
Door

joris2

op 04 Jul 2016

'geldt' moet natuurlijk 'geld' zijn ;-)

Sandra
Door

Sandra

op 07 Jan 2017

Handig artikel !!

Ik heb op het moment een nikon d60 met een 18-55 en 55-200 lens.
Ik wilde graag overstappen naar een compact camera omdat die voor mij gemakkelijker mee te nemen is, en ik merk dat ik vaak toch automatisch foto.s maak.

Nu is mijn oog gevallen op een systeem camera, omdat ik toch lees dat die kwalitatief betere foto.s maakt dan een compact camera. Alleen met een compact kun je meer inzoomen zonder een lens te verwisselen.

Nu heb ik eigenlijk toch nog een vraag, bestaat er voor een systeem camera eigenlijk zoiets als een 18-200 lens ? In ieder geval dat je dus goed kan ik zoomen zonder een extra lens te moeten gebruiken.

Bedankt alvast, groetjes Sandra.

joris2
Door

joris2

op 07 Jan 2017

Hallo Sandra,

Als je niet het gewicht wil van een spiegelreflexcamera en de bijbehorende lenzen, dan vind ik een systeemcamera vaak een beter alternatief dan een compactcamera. Bij minder goed licht presteert de compactcamera minder, je kunt geen lenzen wisselen en minder spelen met scherpte en onscherpte in je foto's (scherptediepte). Het is wel waar dat je met een compactcamera vaak een stuk meer kan inzoomen dan met een standaardlens van een systeemcamera of spiegelreflexcamera.

Voor een systeemcamera bestaan zeker ook zoomlenzen met een groot zoombereik zoals je noemt. Ik zou in google even zoeken op iets als 'systeemcamera 18-200 zoomlens'. En op de grote (online) fotowinkels kijken, zoals Cameranu.nl, Cameratools.nl enz. Ik denk wel dat je qua lenzen snel wat meer kwijt bent dan bij de lenzen van een spiegelreflexcamera. En qua body vind ik een systeemcamera met een zoeker een aanrader (niet alleen een LCD-scherm), bijv. een Sony A6000. Gecombineerd met de camera ben je dus wat duurder uit als je minder gewicht wil.

joris2
Door

joris2

op 07 Jan 2017

Ik heb dit artikel een update gegeven.

Eef
Door

Eef

op 10 Feb 2017

Hoi Joris,
Misschien heb jij al een “oordeel” over onderstaande.
Ik “groei” een beetje uit mijn Canon instapmodel Eos 450D.
Heb nog niet veel objectieven (gelukkig in mijn situatie) en wil gaan overstappen naar Full Frame.

Op onze fotoclub uiteraard vele meningen en Canon en Nikon hebben de overhand.
Er is nog niemand met een systeemcamera.
Ik ben in onze fotoclub bewust naar een focusgroep "algemeen" gegaan zodat ik met van alles kan fotograferen.
Ik blijf een hobby fotograaf en werk momenteel graag buiten; landschapsfotografie, architectuur en avondopnames.
Wat ik in de toekomst ga fotograferen is nog kijken in de glazen bol:-)
Canon bevalt me prima maar……..
Zal ik wachten op de verdere ontwikkelingen van systeemcamera’s (momenteel van Sony)?; ik kan nu de keuze nog maken!!
Ikzelf zie best wel voordelen tegenover het spiegelreflex systeem.
Ik zit dan wel vast aan b.v. het Sony systeem en er zijn nog weinig, en dure, objectieven.

Toch kiezen voor een DSRL FF van Canon met zijn zeer uitgebreid assortiment aan mogelijkheden en objectieven?
Canon loopt (bewust) achter met de ontwikkelingen van systeemcamera’s, en blijft zich liever toeleggen in de DSRL, waarin zij zeer goed zijn?
Welke camera (door de bomen het bos niet meer te zien)
Komt (nu) nog niet op snelheid aan maar ik wil gewoon kwalitatief betere en scherpere foto’s maken.
De toekomst kan ik natuurlijk ook nog niet overzien.
Welke objectieven? (komt later nog een mailtje over zo te lezen op je berichten)
Je geeft al veel informatie over camera's en objectieven maar elke maand komt er wel weer een update van Canon.
Uiteraard is het voor jou ook moeilijk en heb je zelf veel objectieven voor je Canon FF en stap je zelf natuurlijk niet zo snel af van je Canon FF.
Ik lees wel dat zelfs sommige beroepsfotografen overstappen naar systeem camera's.


Groeten en tot April bij de workshop High Speed
Eef

joris2
Door

joris2

op 12 Feb 2017

Hallo Eef,

Ooit had ik ook een Canon EOS 450D.

Grootste voordeel van de systeemcamera is voor de meeste mensen het lichtere gewicht en de kleinere omvang. Wel zijn er nog steeds een stuk minder lenzen en accessoires, ook tweedehands. Niemand kan voorspellen hoe de toekomst verloopt, ik denk niet dat dit op heel korte termijn ineens anders is. DSLR is nog steeds de standaard.

Mocht je wel voor een systeemcamera gaan, kijk dan naar het assortiment lenzen van een bepaald merk/type. Sony, Olympus en Fujifilm richten zich meer op de systeemcamera's. Canon inderdaad minder. Daar zou ik dan sowieso niet voor gaan. Ook is de grootte van de sensor relevant. sommige systeemcamera's hebben kleinere sensoren.

Je zal met een nieuwe camera al gauw betere foto's maken dan met een 450D, simpelweg omdat deze nu toch wat ouder is.

Er is niks mis met willen fotograferen met een fullframe camera, maar het kost je wel veel geld. Soms laten mensen zich ook een beetje gek maken door elkaar vind ik. Ik beweer niet dat dat bij jou zo is, maar in het algemeen.

Objectieven zijn duidelijk belangrijker. En natuurlijk wat je zelf kan. Dus vraag je af hoe groot je budget is en of keuze voor fullframe dan de beste optie is. Of besteed je meer aan je objectieven icm een goede cropcamera. Je hebt het over Canon, je kan ook even kijken naar de 80D. Je fotografeert nu vooral onderwerpen waarmee je een lage ISO kan gebruiken vanaf statief. Verschil in beeldkwaliteit met fullframe is dan ook weer minder groot.

Succes met je keuze!

Hartelijke groet,

Joris

Hilde
Door

Hilde

op 11 Feb 2017

Hallo Joris,
Allereerst bedankt voor je uitgebreide antwoord op mijn vraag onder je blog over het kiezen van een spiegelreflex camera!
In de tijd tussen mijn vraag en jouw antwoord heb ik niet stil gezeten (was niet lang hoor) en heb ik o.a. gezien dat Nikon over het algemeen duurder is zoals jij ook al aangeeft, dus kies ik voor Canon als het gaat om die twee merken. Maar nou heeft mijn broer Pentax en hij heeft zijn redenen om voor dat merk te kiezen. Zoals beeldstabilisatie in de body, waardoor niet meer noodzakelijk in de lens (scheelt in prijs bij aanschaf lenzen), weerbestendig en stofdicht, extra knop die volgens hem heel handig is (ik heb geen idee want heb nog geen ervaring daarmee). Deze laatste dingen vind je bij Canon alleen bij de duurdere camera's. De pentax k-50 zit in dezelfde prijsklasse als de Canon eos 700d, maar komt in een aantal dingen beter uit de vergelijking (net als Nikon zoals je schreef), hogere ISO, meer fps (1 maar), meer focuspunten en nog een paar dingen. Wat kan jij hier over zeggen en wat is jouw ervaring (bijv bij cursisten) met Pentax? Wat lenzen betreft is er minder keuze in 2e hands en wellicht ook in andere merken dan Pentax, dat is dan ook een punt waarover ik twijfel. Toch heb ik het idee dat Pentax net wat meer "brains en power" levert dan Canon in dezelfde prijsklasse. Of is dat echt alleen maar een idee?
Over 1 lens ben ik echt uit, dat is al fijn :-) De 50mm f/1.8, welk merk hangt nog af van de body natuurlijk. Deze is voor Pentax dan weer duurder dan Canon. Hoewel er nu een aanbieding loopt waarbij je bij de Pentax K-70 (een versie verder dan de k-50, er zit nog een model tussen, maar door deze aanbieding is die niet interessant..) deze lens gratis krijgt, dan is mijn budget wel op (max 700 euro en De K-70 is 699), maar is toch ergens een verleidelijke aanbieding..
En dan een zoom lens, misschien dat ik daar even mee wacht om te sparen, zodat ik echt een goede kan kopen. Ik maar nu de meeste foto's met mijn mobiel, dus ben gewend niet te kunnen zoomen.
Kortom, ik vind het nog best een zoektocht ;-) Misschien kan jij nog wat warboel ontrafelen ;-) Alvast weer hartelijke dank voor je antwoord! Je cursus locaties zijn wat ver bij mij vandaan, anders was ik graag gekomen..
Groetjes,       Hilde.

joris2
Door

joris2

op 12 Feb 2017

Hoi Hilde,

Je opmerkingen over de Pentax camera (K-50) kan ik wel volgen. De camera komt er qua specificaties beter uit dan de Canon EOS 700D (stabilisatie in body, Max ISO, ISO-prestaties, snelheid, dynamisch bereik, scherpstelpunten). 700D heeft touchscreen en kantelbaar scherm, maar dat is van wat minder belang denk ik. Zelf heb ik geen ervaring met Pentaxcamera's en heb ik ook nog geen cursist gezien die een Pentax camera had. Dat betekent natuurlijk niet dat het geen goede camera is. Qua lenzen/accessoires zul je inderdaad minder keuze hebben, al helemaal tweedehands. Je zal moeten afwegen of dat een belangrijk punt voor je is. Dat is toch voor iedereen anders. Zelf vind ik dat wel relevant.

Gé Weisscher
Door

Gé Weisscher

op 03 Mar 2017

Hallo Joris,
Met mijn Nikon P900 heb ik 83 keer zoom.
Als ik een Nikon D5300 aanschaf welke lens moet ik er dan bijnemen om ongeveer hetzelfde zoombereik te hebben?
Groety

joris2
Door

joris2

op 05 Mar 2017

Hallo Gé,

Vaak hebben compactcamera's een flink zoombereik. Je kan voor een lens kiezen voor je spiegelreflexcamera met een bereik van bijvoorbeeld 300 mm. Ik durf alleen niet te zeggen of je dan nog minder zoombereik hebt dan met je Nikon P900. Dat zou best kunnen. Alleen denk ik dat een nog groter zoombereik bij een spiegelreflexcamera al gauw een stuk duurder (en ook zwaarder/groter) wordt.

Groeten,

Joris

Edith
Door

Edith

op 03 Mar 2017

Beste Joris,

Zelf heb ik een Sony HD DSC HX 300
Met uitklapbaar schermpje.
Deze camera is lekker licht en handig in gebruik. Nadeel, ik kan er geen lenzen opzetten, zo is mij verteld.
Nu vind ik dit wel jammer omdat ik dan niet zo goed een mooi bokeh kan hebben.
Of een onscherpe voorgrond en scherpte op de achtergrond. Ik kan er weinig mee spelen.
Voor landschapsfoto's gaat het wel redelijk. Wil je eens zelf naar mijn foto's op FB kijken. Hoe kan ik met mijn camera nog verbeteren, want ik wil hem wel houden.

Dank je wel Joris.
Hartelijke groet,
Edith.

joris2
Door

joris2

op 05 Mar 2017

Hallo Edith,

Helaas kan ik niet kosteloos feedback geven op je foto's op facebook.

Wat ik wel kan aangeven is het volgende. Het is waar dat je met een compactcamera minder kan spelen met scherpte en onscherpte. Wat je kan is ver inzoomen en dichterbij je onderwerp kruipen. Ook als de achtergrond verder weg is dan het onderwerp waarop je focust, kun je wat meer spelen met onscherpte. Alleen wel minder dan bij een camera met een wat grotere sensor.

Groeten,

Joris

Edith
Door

Edith

op 07 Mar 2017

Hallo Joris,

Hartelijk dank voor de tip die je hebt gegeven.
Met die gegevens ga ik aan de slag want meer zit er niet in.

Hartelijke groet,
Edith.

Jan
Door

Jan

op 26 Apr 2017

Hallo Joris,

Bedankt voor je mailtje met belangrijke informatie, down te loaden in twee e-books, wat ik inmiddels al heb gedaan.

J.l. vrijdagavond ben ik met mijn zus Ingrid Wilhelmus-van Dongen op de eerste cursusavond geweest en heb daar al meer opgestoken over het gebruik van de digitale spiegelreflex camera dan uit de gebruikershandleiding en daarvoor al vast bedankt.

Wij zien elkaar a.s. vrijdagavond weer in Geldermalsen.

Met vriendelijke groet, Jan van Dongen.

joris2
Door

joris2

op 28 Apr 2017

Hallo Jan,

Dank je voor je reactie, dat vind ik leuk om te lezen. Tot vanavond!

Hartelijke groet,

Joris

Bianca
Door

Bianca

op 03 Jun 2017

Hallo Joris,
Ik heb je twee e-books gedownload en door gekeken. Twee geweldige e-booken vol met informatie.
Ben nu in het bezit van een Nikon Coolpix P610 maar wil nu overstappen naar een andere camera met meer mogelijkheden. Bijv. Nikon D5300 / 5600 of toch D7100 en met deze camera's in gedachten naar Kamera Express gegaan. Echter de verkoper daar gaf aan dat systeemcamera's op dit moment een flinke inhaalslag maken tov spiegelreflexcamera. Hij adviseerde mij een Olympus OM-D-E-M5 Mark II + 12-50mm. Hij was zelf erg enthousiast over Olympus camera.
Graag zou ik jou mening hierover horen. Heb jij ervaring met systeemcamera van Olympus of blijft een Nikon/Canon spiegelreflexcamera hier toch altijd boven uitsteken.
Ik wil de camera voornamelijk gebruiken voor maken van foto's tijdens mijn reizen, van natuurlandschappen en macro.
Alvast bedankt voor je reactie.
Groeten Bianca.

Henk van Nieuwenhuizen
Door

Henk van Nieuwenhuizen

op 30 Jun 2017

Hallo Joris,
Wij zijn sinds kort via fb, fb vrienden van elkaar geworden en kijken naar elkaar wat er gebeurt.
Ik heb jou artikel over het verschil tussen de Dslr en de systeemcamera's gelezen uit nieuwsgierigheid.
Ik ben qua leeftijd een 60+ er en een aantal jaren geleden overgestapt op digitale fotografie en zo bij mijn huidige systeemcamera een Panasonic GH3 aangekomen die wordt gekenmerkt als geschikt voor de gevorderde/semi pro camera.
Jouw mening over de lenzen worden geleidelijk door div. fabrikanten ingehaald.
Ik ben zelf begonnen met de eerste Panasonic G1 met daarnaast een Panasonic F28 met 18x opt. zoom die ik veel voor mijn werk gebruik. Bij de G1 zat een standaard lens 14-45 -f 3.5- 5.6 bij, die ook nog steeds gebruik voor groothoek en licht zoomwerk.
Want zoals jij als docent zal weten is de cropfactor bij dit systeem 2 x. Daarna heb ik geleidelijk aan de telezoom 45-200 en de 100-300mm en de primelens/pancake 14mm-f2.8-22 . Hierdoor heb ik een mooi setje , maar ben aan het rondkijken naar mijn eerste spat en stof dichte lens waarschijnlijk de 12-60 mm. Want de GH3 is ook spat en stof dicht uitgevoerd. Panasonic heeft van het begin af aan een samenwerking met Leica op het gebied van de lenzen. Er passen ook met een bepaalde ring de originele Leica lenzen op de Panasonic maar deze zijn erg prijzig maar van goed tot zeer goede kwaliteit, maar het ligt aan de gebruiker of die kwaliteit er ook uit komt. Ik lees ook dan vaak dat de goede fotografen ook met de mindere camera's de goede foto's maken omdat iedere fotograaf een bepaalde kijk op het onderwerp moet hebben om de foto te kunnen maken, je moet het dus gewoon zien en er oog voor hebben, zodat het je opvalt en denkt "hier wil ik een plaatje van maken" . Ik moet afbreken vanwege tijdgebrek ivm een afspraak. Mijn punt is eigenlijk dat je maar weinig echte testen ziet voor systeemlenzen MFT . En voor ik het vergeet is dat de lenzen van de Olympus pen en de Panasonic G serie op elkaar passen. wordt vervolgd. met vr gr Henk.

Dick
Door

Dick

op 14 Jul 2017

Beste Joris. Ik heb al div malen geprobeerd je boeken te downloaden. maar ik strand steeds op hou je E mail in de gaten nadat ik m'n mail adres en naam heb opgegeven. Weet jij raad
Hartelijke groet Dick de Valk.

joris2
Henny
Door

Henny

op 07 Dec 2017

Hoi Joris,

Geweldige informatie waar je wat aan hebt als beginnend fotograaf.
Ik wil graag de 50mm lens kopen van Canon, maar kan geen beslissing nemen of ik de gewone
lens koop of van de L-serie van Canon.Ben beginnend fotograaf maar wil in de toekomst graag
mijn werk van maken.
Zit er erg veel verschil in? Kwa prijs in ieder geval wel.
Groetjes Henny.

joris2
Door

joris2

op 10 Dec 2017

Hi Henny,

Bedankt. Er is wel verschil maar het grootste verschil wordt echt gemaakt door jouw kwaliteiten: je manier van kijken, creativiteit, gebruik van licht, je camerabeheersing. Dus ik zou me niet blindstaren op de L-serie van Canon. Als je de 50 mm f/1.8 neemt en je budget besteedt aan je ontwikkeling dan ben je veel verder dan wanneer je na genoeg je gehele budget besteedt aan een dure lens.

Tjeu
Door

Tjeu

op 16 Jan 2018

Hallo Joris,
Ik wil niet betweterig overkomen maar....
Is het een idee bovenstaand atikel te updaten? Systeemcamera's zijn er tegenwoordig veel. Ook kunnen deze in de prijsklassen van een spiegelreflex camera zich goed meten met deze camera's. Het voordeel van licht en handzaam tov zwaar, sjouwen op vakanties ed weegt zeker op tegenover goedkopere en meer lenskeuze.
Zelfs full frame is bij Soelf in het bezit van een Fujifilm x-t20. Zeer handzame systeemcamera waarvan de lenzen redelijk betaalbaar zijn en de camera lekker licht.

joris2
Door

joris2

op 16 Jan 2018

Hi Tjeu,

Systeemcamera's zijn er zeker meer en ze hoeven zeker in kwaliteit niet onder te doen voor spiegelreflexcamera's, sommige presteren zelfs beter. Als ik het bekijk vanuit het oogpunt van de beginner (daar is dit artikel ook voor) dan ben je wel al gauw wat meer geld kwijt voor een systeemcamera met zoeker, een telelens en bijv. een 50 mm lens. Voor een aantal mensen maakt dat niet uit, maar veel mensen die beginnen weten nog niet zo goed hoe leuk ze fotografie gaan vinden. Dan is het al gauw een te grote investering.

Neem bijv. een 50 mm f/1.8 lens die ik echt een aanrader vind voor een beginner. Die is er al voor zo'n 70/80 euro voor Canon/Nikon. Wekelijks zie ik dat mensen zo'n lens voor dat bedrag kopen en enthousiast raken, ze kunnen meer spelen met scherptediepte. Wil je zo'n lens voor de systeemcamera (bijv. Sony), dan betaal je zo meer dan 250 euro. Dat is een bedrag dat de meeste beginners niet willen uitgeven, waardoor ze minder goed vooruitkomen. Telelenzen zijn ook gauw duurder.

Het gesjouw is inderdaad niet fijn met de spiegelreflex (merk ik persoonlijk ook), wel zijn de kwalitatief goede lenzen (lichtsterk) van de systeemcamera ook nog zwaar.

Ik zal als ik meer tijd heb eens kijken of ik e.e.a. iets kan aanpassen.

Annemieke Monsma
Door

Annemieke Monsma

op 10 Mar 2018

Ik twijfel over de aankoop van een FZ82 of SX60HS. Belangrijkste voor mij is de kwaliteit van de foto en de scherpte. Welke van beide zou je me aanraden en waarom?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Mar 2018

De Panasonic is nieuwer, voor video beter, is lichtsterker (bij weinig licht beter). Ik heb ze niet zelf getest

Wiard
Door

Wiard

op 13 Mar 2018

Hallo Joris, een vraag nav je artikel. Ik worstel met de vraag welke camera ik moet aanschaffen naast mijn spiegelreflex canon D80. Ik wil er graag een goede handzame camera bij voor als de spiegelreflex er niet is of niet handig is. Mn voor erbij op reis en in thuissituaties (bv foto's van de kinderen maken). Mijn budget is rond de 500euro. Kies ik voor een compact of systeem? en welke is het beste

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Mar 2018

Een systeemcamera gaat je veel meer geld kosten. Voor een beetje zoom heb je ook weer een andere lens nodig en dan past het ook niet meer in je binnenzak. Je kan bijv. denken aan Panasonic Lumix DMC-TZ80 of Sony Cybershot DSC-HX60. Ik heb geen eigen ervaring met deze camera's.

Gerard Roes
Door

Gerard Roes

op 23 Mar 2018

Hallo Joris Ik wil graag beginnen met fotograferen, zelf zit ik te denken om een canon 750 d aan te schaffen, is dit een goede keus.?

Joris-Dijkema
R.P.
Door

R.P.

op 31 Mar 2018

Goedemiddag,Een vraag van een instapper in de fotografie met wel serieuze ambities, en een aantal ‘eisen’ qua camera. Met de vraag u voor wat advies voor mogelijk aanschaf van een camera.Momenteel heb ik een Panasonic dmc-fz150, waar ik met plezier de nodige plaatjes schiet en sinds enige tijd gelukkig ook zonder hulp van de automatische stand. Echter heb ik het idee dat de camera (te verwachten uiteraard, maar toch) wat te kort schiet in bijvoorbeeld beeldkwaliteit, scherptediepte effecten en fotograferen bij hogere iso waarden. Ik fotografeer vooral landschappen, gebouwen(ruïnes, kastelen e.d.) en wat ik op zo’n locatie Ger plakke tegenkom en me interessant lijkt.Ik ben (een van de weinigen?) die liefst gebruik maakt van liveview. Een goed schermpje zou dus prettig zijn op de camera. Verder hecht ik ook wel waarde aan prettige stabilisatie om niet te snel bewogen foto’s te schieten. Daarnaast liefst een beetje leuke kwaliteit t.o.v. Mijn huidige Lumix. Budget helaas beperkt vandaar ondanks bovenstaande ‘eisen/wensen’ ook bewust ‘instap’ genoemd:).Ik vroeg me af welke camera(‘s) u zou adviseren, zodat ik een richtlijn heb waarvoor bijvoorbeeld te kunnen gaan sparen!Bij voorbaat hartelijk dank voor uw advies!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Apr 2018

Je opmerkingen over de Panasonic camera kan ik volgen.Qua beeldkwaliteit ga je vooruit met een spiegelreflexcamera, zeker bij hogere ISO. Kijk even naar mijn artikel Waarom" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-of-nikon-spiegelreflexcamera-advies/">Waarom ik vaak een Nikon of Canon adviseer zonder dat deze beter zijn.En kijk even naar mijn artikelen over Canon en Nikon camera's op het blog. Deze staan op dit moment bovenaan het blog. Er zijn meerdere opties, bijv Nikon D5300. Stabilisatie zit bij Canon of nikon in de lens, niet in de body.

D.R.
Door

D.R.

op 03 Apr 2018

Joris hartelijk dank voor uw reactie. Enige weken geleden, nog voordat ik informatieve websitebgevonden had, ben ik met ongeveer diezelfde vraag bij een lokaal fotowinkeltje geweest. Daar werd mij geadviseerd eens voor een canon 100D(gebruikt), 200D of 1300D te kijken. Waarvan ik de 1300D ook terug zie, bovenaan het desbetreffende artikel op uw website. Wat vindt u van die voorgestelde toestellen? Wel dacht ik op de merken dat, voor in de toekomst, objectieven voor Canon vaak wat goedkoper zijn dan voor Nikon. Wederom dank voor uw reactie.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Apr 2018

D.R., je mag gewoon 'je' schrijven hoor :). Ik heb inderdaad een uitgebreid artikel gemaakt over Canon camera's voor beginners. De 100D is zeker als tweedehands nog goed te gebruiken, mits er niet te veel foto's meer zijn gemaakt. Belangrijker is wat jij kan als het gaat om kijken, je camera-instellingen kiezen en je lenzen. En inderdaad, Nikon is vaak wat duurder als het gaat om lenzen. Dus met een beperkt budget is Canon vaak wat beter.

D.R.
Door

D.R.

op 05 Apr 2018

Nogmaals dank voor uw, je;), reactie Joris. Ik denk dat ik uiteindelijk dan inderdaad voor een 100D of 1300D zal gaan. Dat lijkt me in elk geval een stap vooruit met mijn huidige camera en een leuk begin in wat verder mee te kunnen. En zelf flink aan de slag uiteraard want zoals je al zegt alleen door te doen leren we.

Chris schults
Door

Chris schults

op 07 May 2018

Voordeel van compact mis ik, dat die juist door de kleienre sensor een grotere svherptediepte heeft.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 May 2018

Dit kan je als voordeel zien en ook als nadeel. Ik zal hier naar kijken als ik dit artikel nog eens ga updaten.

Sandra van Dam
Door

Sandra van Dam

op 20 May 2018

Hallo Joris, Heb je ook tips Tav een een kwalitatief goede systeemcamera? Ben spiegelreflex gewend,maar wordt t e zwaar om mee te nemen, vandaar mijn vraag.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 May 2018

Hallo Sandra,Systeemcamera's zijn zeker ook goed. Ik heb momenteel een artikel gemaakt over de Sony" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-sony-systeemcamera/">Sony A6000. (A5000 en A5100) Mogelijk komt er in de toekomst meer. Je bent wel sneller meer geld kwijt. Kies niet voor Canon of Nikon als je een systeemcamera wil, ze richten zich er niet op. Kies bijv. voor Sony, Fujifilm of Olympus en kijk naar de hoeveelheid beschikbare lenzen.

A.Rietdijk
Door

A.Rietdijk

op 27 May 2018

Hallo Joris, ik ben voornemens om een Canon M5 met EF-M 15-45 MM 1:3, 5-6,3 IS STM aan te schaffen. Deze camera komt goed uit de test van de consumentenbond. (999,--) Als "beginneling" heb ik nog wat twijfels, zeker aangaande deze lens. Ik wil hem o.a. gaan gebruiken voor het fotograferen van "biljarters". Het gebruik van flits is hier niet altijd toegestaan. Het creëren van mooie onscherpe achtergronden moet zeker mogelijk zijn. Ook snelheid is belangrijk. De afstand tussen fotograaf en biljarter varieert meestal van dichtbij tot wat verder weg. Zelf denk ik aan een lichtsterke lens met iets in- en uitzoomen, en hoe stiller hoe beter. Ik ga zeker ook buiten fotograferen, maar binnen blijft de "hoofdmoot". Indien mogelijk gebruik ik voor alles 1 lens. Wil je mij advies geven, je kan tenslotte het geld maar 1 keer uitgeven. Alvast bedankt, Arie.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 May 2018

Arie, vanmiddag had ik al even gekeken. Ik raad eigenlijk nooit een systeemcamera van Canon aan (wel spiegelreflex). Canon richt zich niet erg serieus op systeemcamera's. Het aantal lenzen is beperkt. Ook is bijv. een Sony A6000 op heel veel punten een stuk beter dan de Canon en nog goedkoper. Alleen ook bij een systeemcamera ben je snel meer geld kwijt. Wat jij wil is fotograferen bij weinig licht. Dat vraagt wat van je materiaal. De lens Canon EF-M 15-45 MM 1:3, 5-6,3 IS STM is niet geschikt genoeg voor binnen, ook bewegen je onderwerpen binnen nog wat. Je hebt een lichtsterke lens nodig van f/2.8, dat is goed voor binnen. Dat is vaak heel duur met een systeemcamera. Exacte prijzen daarvan zul je zelf even moeten bekijken als je per se een systeemcamera wil.Ik raad je aan: spiegelreflexcamera. Een stuk voordeliger om een instapmodel te nemen met een geschikte lens voor binnen (belangrijker dan camera nog). Nikon D3400 met een lichtsterke lens waar je wat mee kan zoomen, deze: Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM Nikon. Hier kan als je tot 50 mm zou inzoomen zo'n 5x meer licht door dan door de lens die jij noemt. Waarom Nikon ipv Canon? Nikon presteert wat beter bij weinig licht, binnen. Succes!

Louis
Door

Louis

op 30 Jun 2018

Fijn om te lezen dat u een supporter ben van Canon en Nikon spiegelreflexen. Zelf ook gehad. Maar voor mij te groot en te lomp. Na een poosje dan toch. Daarnaast ben ik altijd fan geweest van Panasonic Lumix camera's. Eerst de compacte klassieker LX3. Daarna de legendarische bridge fz1000, en nu een GX8 met een paar lenzen. Voornamelijk voor straatfotografie. Onopvallend en toch mooi. Met een voor mij handiger formaat dan de nieuwe GX9 die me te klein is. Maar de GX8 is een juweeltje. Samen met een 20 1. 7 mm lensje een prachtige set om de straat op te trekken, of een reportage te maken. Het enige wat ik nog zou kunnen verlangen is een Leica CL o.i.d. maar dan met een beter (lees: goedkoper) prijskaartje dan nu het geval is. Mijn advies is koop een camera met verwisselbare lenzen. Daar kun je opschroeven naargelang je behoefte of humeur. Of dit nu een spiegelreflex is of een systeemcamera. Zo'n fixed (vaste) lens wordt je beu. Ooit had ik een Fuji x100s. Mooi en goed toestel, maar door die vaste lens veel te beperkend. Op vakantie of aan zee kon ik er niks mee. Nu draai ik gewoon een 12-60 mm op de GX8 en maak fijn herinneringen en momenten die ik vastgelegd wens te zien. Daarnaast heb ik een 42,5 1.7 portretlensje dat ik zo nu en dan graag gebruik. Niettegenstaande dat de 20 1.7 vrijwel altijd op mijn camera staat. Afwisseling is goed, tenzij je meer dan een camera hebt, maar dat bevalt me helemaal niet. Veel plezier....

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Jul 2018

Hallo Louis, je klinkt enthousiast. Bedankt voor je bijdrage.Hartelijke groet,Joris

Kat
Door

Kat

op 12 Jul 2018

Dag Joris, Wij stappen heel vaak in de natuur, ettelijke uren aan een stuk. Dan is het aangeraden om een zo licht mogelijke camera te hebben. Ook heb je niet altijd veel tijd om te fotograferen en van lens te veranderen omdat de anderen op jou zitten te wachten. Bloempjes, vlinders, andere dieren, het landschap ... dit is allemaal heel interessant. Anderzijds fotografeer ik ook graag de kleinkinderen, liefst als ze niet poseren en ook soms binnen (dus met een enigszins lichtsterke lens). Ik had gedacht aan een systeemcamera alpha 6000 met een telelens (18-200) van Sony of Tamron. Zit ik daarmee goed ?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Jul 2018

Kat, een allround lens is dan handig. De Sony A6000 is een mooie camera, zie ook mijn artikel erover. Advies is zelf ook even goed vooraf te kijken welke lenzen beschikbaar zijn voor welke prijs. Je bent wel snel duurder uit. Een allroud lens die ook nog eens lichtsterk is vaak niet goed mogelijk. voor binnen de kinderen raad ik De" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">De Creatieve Lens aan, zie mijn E-book hierover. voor Sony e-mount ben je dan wel duurder uit.

Kat
Door

Kat

op 12 Jul 2018

Bedankt Joris, echter nog 2 vraagjes. Onmogelijk om je e-book te downloaden. En wat betreft de telelens, welke raad je mij aan ?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Jul 2018

Kat, ik heb gemaild. Kan je even precies aangeven wat je hebt gedaan om het te downloaden, waar gaat het mis, wat gebeurt er? Dan kan ik er mogelijk wat mee.Lens: Sony SEL 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE bijvoorbeeld.

Josien van oers
Door

Josien van oers

op 27 Aug 2018

Hoi Joris, heb net een beginnerscursus afgerond en ben verkocht. Heb echt een nieuwe hobby gevonden! Nu het probleem, heb de cursus mogen volgen met de camera van een vriendin. Een Nikon D3000. Vond dit een fijne camera. Nu op zoek naar 1 voor mezelf en ben aan het kijken naar de Nikon D5600, maar heb me in de winkel laten informeren over een systeemcamera en daar vertelde ze me dat de spiegelreflex een beetje “uit” begint te raken en de systeemcamera veel meer ontwikkeld. Is dit naar jou mening ook zo?? Gr. Josien

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Aug 2018

Hi Josien,Leuk, het is ook prachtig.Wat de verkoper je zegt hoor ik vaker van cursisten. Bekijk even mijn artikel Waarom" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-of-nikon-spiegelreflexcamera-advies/">Waarom ik vaak een Canon of Nikon spiegelreflex adviseer zonder dat de camera beter is. Ieder moet zijn eigen afweging maken over de dingen die in het artikel noem. En bekijk anders ook welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">welke beginnerscamera voor Nikon? Spiegelreflex is nog steeds verreweg het meest gebruikt. De systeemcamera komt er wel meer maar in het algemeen vind ik dat er genoeg reden is om voor spiegelreflexcamera te kiezen maar dit hoeft niet voor iedereen te gelden.Heb je de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books al gezien? Ik geef ook veel tips en inspiratie gratis.

August
Door

August

op 03 Sep 2018

Uiteindelijk gekozen voor de Sigma 18-200 1:3.5-6.3 DC om niet zo vaak van objectief hoeven te wisselen samen met de Nikon D5300. Keuze is gemaakt o.b.v. gewicht, prijs en kwaliteit verhouding. Wat vind jij ervan.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Sep 2018

Begrijpelijke keuze

Saliha Schaap
Door

Saliha Schaap

op 01 Jan 2019

Beste Joris, Ik wil graag een spiegelreflex camera aanschaffen, maar heb geen flauw idee welke. Ik heb fotografie altijd leuk gevonden maar nog nooit wat mee gedaan. Dus ik ben een beginner en moet nog veel leren. Ik zou graag mensen en natuur willen fotograferen. De camera moet ook wel bestand zijn tegen regen, want ik het geweldig om te fotograferen als het onweert. Over budget heb ik eigenlijk nog niet over nagedacht, ik wil gewoon een goede camera. Ik verneem graag van je. Groeten, Saliha Schaap

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Jan 2019

Hi Saliha,Leuk dat je aan de slag wil met een camera. Camera's die weerbestenidg zijn, zijn wel snel wat duurder. Sowieso raad ik een regenhoes aan, ook als de camera beter tegen nattigheid kan. Je kan in jouw geval denken aan een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-camera-kopen/">Canon EOS 80D. Qua lens voor natuur een zoomlens tot bijv. minimaal 200 mm. Bekijken ook mijn artikel welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">welke betaalbare zoomlens voor Canon. Als je daarover nog een vraag hebt, dan kan je die weer stellen op het blog.Als je wil leren omgaan met je camera, dan kan je op de hoogte blijven wanneer ik binnenkort weer mijn cursus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/online-fotografie-cursus/">cursus met begeleiding start.

Angelique
Door

Angelique

op 18 Jan 2019

HI Joris, Ik ben me al langere tijd aan het oriënteren op een nieuwe camera. Waar ik in het verleden met een spiegelreflexcamera, de Canon 450D heb gefotografeerd, wordt me nu de compact/bridgecamera de Sony DSC-RX10 mark III aangeraden. Na jaren van spiegelreflexfotografie moet ik hier wel aan wennen. Als 'voordeel' van deze camera wordt aangegeven dat íe kwalitatief veel biedt (veel zoom, snel, goed sensor, veel zoombereik) en makkelijk is mee te nemen. Hoe sta jij hierin? Ik wil dat de camera me aan de ene kant gemak biedt (makkelijk mee te nemen, niet te veel wisselen van lenzen), maar wel de kwaliteit en de creatieve uitdaging biedt dat fotografie zo leuk maakt. Hoe sta jij hierin? Kun jij hier iets over zeggen? gr. Angelique

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 Jan 2019

Hallo Angelique,De Canon 450D heb ik ooit zelf nog gehad. Eigen ervaring met de Sony DSC-RX10 mark III heb ik niet. De camera wordt sterk uit tests, alleen het is nu ook weer niet een lichte camera te noemen (1050gram).Wel krijg je veel zoom en hoef je niet van lens te wisselen. Het hangt er ook va naf waarvoor je deze wil gebruiken. Wil je bijvoorbeeld ma crofotografie, dan raad ik wel losse lenzen aan. Wil je vooral op reis allround zijn, dan kan je deze nemen als alternatief. Zelf vind ik het een voordeel om lenzen te kunnen wisselen.

Diana
Door

Diana

op 22 Jan 2019

Hoi Joris, Op het moment heb ik een Sony alpha5000 met 2 lenzen, namelijk de 18-55mm en de 50-210mm. Ik heb altijd met veel plezier gefotografeerd met deze camera, maar ik merk dat ik toe ben aan iets meer dan dit instapmodel. Er komen dit jaar 2 mooie reizen aan (New York en Zuid Afrika) en met name voor die laatste was ik op zoek naar een nieuwe lens met een beter bereik. Ik ben uitgekomen op de Canon spiegelreflexcamera 70/80D, met een 18-55 mm lens en daarbij de Canon Ef 70-300 mm. Zojuist heb ik enig advies gevraagd in een fotografie winkel en deze meneer adviseerde mij van alles. Zo gaf hij aan dat ik voor een safari bijv. beter een 100-400mm lens aan kon schaffen. Nu vind ik die van Canon erg prijzig, maar hij kwam ook met de sigma 100-400 mm (welke volgens hem ook zou passen op mijn Sony, maar in de beschrijving staat dat hij past op canons om de verwarring maar compleet te maken). De 80D met 18-55 en sigma 100-400 vind ik op zich een goede optie, maar hij gaf ook aan dat systeemcameras eigenlijk heel erg in opmars zijn en dat ik wellicht beter over een nieuwe systeem camera kon nadenken, zoals de fujifilm x-t20.Op het moment heb ik geen idee meer wat ik het best kan doen. Ik heb enkele jaren geleden bewust voor de compactheid van een systeem camera gekozen en vind het geen probleem dat nu weer te doen, maar het lijkt alsof de 80D ook een goede keuze is. Ik hoor heel graag jouw advies hierin!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Jan 2019

Diana, dank voor je uitleg. Nadeel van de Sony A5000 is ontbreken van de zoeker. Voor Zuid-Afrika (dieren) is 300 of 400 mm aan te raden. Minimaal 300 mm. Verkopers wijzen vaak naar systeemcamera's en bijv. Fujifilm. Bekijk mijn artikel Beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">Beste systeemcamera ook even. Altijd kijken naar wat een lange lens kost voor een systeemcamera, voor Fuji zijn de prijzen het allerduurst. Zie mijn artikel voor meer info. Mooie camera's, maar mensen kopen vaak geen lange lens (te duur; stratie bij Fuji is camera betaalbaar houden en lenzen duur; ze verdienen er meer aan). Canon 70/80D is weathersealed, weet niet of dat belangrijk voor je is. Je kan verder ook met een mindere camera's werken, de lens is het belangrijkst en wat jij zelf kan. Als jij niet zelf je instellingen kan kiezen gaat een 70D/80D" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-camera-kopen/">70D/80D jou geen betere foto's opleveren (ik ken je niveau niet). Dan kan je ook gaan voor 200D/2e" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">200D/2e hands 750D of een 800D eventueel. Wil je 300 mm, dan kan je gaan voor Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">Sigma 18-300 mm (is allround, geen gewissel op safari; lastig ivm stof). Een 100-400 mm is inderdaad een mooie safari lens, ik raad je deze aan. Tamron 100-400. Zie mijn artikel welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-zoomlens-dieren-safari/">welke lens voor dieren en safari voor CanonWil je lichter reizen, dan kan je voor Olympus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">Olympus systeemcamera gaan met een 300 mm lens. Zie mijn artikel Beste systeemcamera.Heb je de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-book en tips al aangevraagd?

Noud
Door

Noud

op 14 Feb 2019

Beste Joris,Ik weet dat het vloeken in de fotografenkerk is, maar kun je ook wat advies geven over de betere compact camera's die er op dit moment zijn? Ik gebruik ze vooral voor familie- en vakantiefoto's en vind een spiegelreflexcamera wat aan de grote kant. Ik heb zelf de afgelopen tijd 2 canons Ixus gehad. Die voldeden in pricipe goed. Een flinke optische zoom vind ik wel prettig. Alvast bedankt voor je advies :)

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Feb 2019

Hallo Noud,Dit was even aan mijn aandacht ontsnapt, ineens dacht ik aan jouw vraag (in mijn vrije tijd ;-). Er moet nog een artikel komen over de beste compactcamera's. Ik moet me er nog wel iets meer in verdiepen. Je kan bijv. denken aan Nikon Coolpix 900/1000/2000 (die laatste is wel heel extreem). Sony heeft ook dergelijke camera's, de 400-serie meen ik. Voordeel is de enorme zoom en toch relatief lichtgewicht. Bij weinig licht zijn prestaties wel minder door de kleine sensor (meer ruis).

Lisa
Door

Lisa

op 28 Feb 2019

Beste Joris, Ik wilde je alleen even bedanken voor de vele leerzame en leuke blogs! Een jaar geleden zocht ik een camera met verwisselbare objectieven. Ik twijfelde tussen een canon/nikon spiegelreflex en een fuji systeemcamera (analoge bediening, over het algemeen lichter gewicht, mooie filmachtige kleuren en lovende reviews). Ik was bijna voor de fuji gegaan, maar gelukkig heb ik een paar van jouw blogs gelezen waarin je veel hebt benadrukt om in objectieven te investeren. Uiteindelijk koos ik voor de canon spiegelreflex vanwege de goedkopere (gestabiliseerde) objectieven, zelfs tov nikon. Bovendien was er toevallig een actie van canon, waardoor ik de 50mm f1.8 'gratis' erbij kon krijgen. Ik heb in het afgelopen jaar veel geoefend en heb van mijn beperkingen en (beginners)fouten geleerd. Nu kan ik iets beter inschatten wat voor beelden ik wil maken en welke brandpuntsafstanden + lichtsterktes hiervoor nodig zijn. En wat ben ik blij als ik zoveel verschillende (betaalbare) nieuwe/tweedehandse objectieven zie! Ik hoop binnenkort een van jouw leuke cursussen te kunnen volgen, maar voor nu gaat dat helaas niet vanwege de tijd en afstand (ben nog maar een student). Groetjes, Lisa

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Mar 2019

Lisa, erg leuk dat jij de moeite neemt om uitgebreid te reageren. Super dat je blij bent met je keuze. Er komt binnenkort ook een betaalbare online cursus aan trouwens! Ik houd je op de hoogte.Hartelijke groet en succes met de studie,Joris

Piet Korendijk
Door

Piet Korendijk

op 14 Mar 2019

Joris, Ik heb me de laatste tijd wat verdiept in de aanschaf van een camera. Wat opvalt is dat je niet zoveel verschillende adviezen krijgt als je adviseurs spreekt. Niet erg eensluidend dus. Mijn laatste ervaring is bij een adviseur die enthousiast de Nikon P1000 aanraadde. Budget is geen probleem. Voordeel is een groot zoombereik zonder lenzen te hoeven wisselen. Heb je hier ervaring mee?, een mening over? (Ik heb me recent aangemeld voor de cursus in Culemborg (vanaf 16-5) en kon een camera lenen om tot een juiste keuze te komen. Dat is nu waarschijnlijk dus niet meer nodig).

Piet korendijk
Door

Piet korendijk

op 14 Mar 2019

Het woordje niet moet natuurlijk net zijn....

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 15 Mar 2019

Hallo Piet,Iedereen heeft een andere mening, dat maakt het ook lastig. Ik ben over het algemeen een voorstander van een spiegelreflexcamera of systeemcamera. De sensor is groter dan bij de bridgecamera, prestaties zijn daardoor beter bij weinig licht, er kan meer worden gespeeld met onscherpte in de achtergronden. En niet elke lens is altijd even geschikt voor elke situatie. Begrijp wel het voordeel van 'all in one' en geen lenzen hoeven wisselen maar hiervoor worden concessies gedaan. Ook het fotograferen van bewegende onderwerpen vind ik fijner werken met een spiegelreflexcamera of systeemcamera. Dit is wat ik terug zie bij cursisten. Alleen sommige mensen willen per se een camera waarbij geen lenzen moeten worden gewisseld en dan kan je wel denken aan zo'n camera als je veel bereik wil.Als je weinig gewicht en omvang wil, dan is een systeemcamera ook een optie. Je kan dan denken aan een Olympys systeemcamera. Die lenzen hebben door een cropfactor van 2 ook veel bereik. een 150 mm lens wordt dan 300 mm. En zou je een 300 mm kopen, dan wordt dat een 600 mm. Zie ook mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">beste systeemcamera Wel biedt de Nikon P1000 die jij noemt een enorm zoombereik.

Jeanne
Door

Jeanne

op 05 Apr 2019

Beste Joris Graag zou ik advies willen. Vorig jaar kocht ik de nikon coolpix b 700. Ik was er best blij mee, totdat ik een online fotocursus heb gevolgd! En toen kwam ik achter de beperkingen met diafragma en sluitertijd. Wat zou nu een betere vervanger zijn dan de coolpix? Bij een fotowinkel raden ze een Olympus systeemcamera aan. Maar ik wil nu wel dat er een duidelijke verbetering is dan mijn huidige camera. Ik maak graag landschapsfoto's, straks weer in de bergen!, foto's van oude stadjes, en macrofotografie is ook een passie! En kies ik dan voor een full frame of juist niet? Ik vindh et best lastig en hoop dat je me kan helpen!

Sanne
Door

Sanne

op 15 May 2019

Beste Joris, Leuk artikel! Ik heb een vraag, fotografeer nu ruim 1.5jr en merk dat ik mijn huidige camera een beetje ontgroeid ben. Ik heb nu de Canon EOS1300D (heb de volgende lenzen: 18-55mm, en een 50mm). Ik zou graag over willen stappen naar een systeemcamera. Ik zit nu vnl naar Canon te kijken, omdat ik dit systeem gewend ben en mijn lenzen met een adapter kan blijven gebruiken. Ik ben serieus met fotografie bezig, dus wil een echte goede camera. Ik doe vnl portretfotografie, landschap, sport en wil me misschien nog gaan toeleggen op interieur/ vastgoed. Hopelijk heb je tips voor me.

Jessica
Door

Jessica

op 29 May 2019

Hoi Joris,Bedankt voor alle tips die je regelmatig stuurt! Ik wil mij heel graag verdiepen in newborn-, familie- en trouwfotografie en zoek nog een goede camera om dit te doen. Mijn budget is rond de €1000 en denk aan een Canon EOS 80D, maar vind het lastig om echt de knoop door te hakken. Ook krijg ik weer van andere te horen of ik niet moet denken aan een systeem camera. En met welk objectief kan ik het beste beginnen? Heb jij misschien advies hierin? Of weet je een camera die beter is in deze prijsklasse?Alvast bedankt voor de moeite!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 31 May 2019

De Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-camera-kopen/">Canon EOS 80D is zeker mooi voor dat geld. Erg hoge prijs/kwaliteitverhouding. Belangrijkste is wat jij zelf kan, daarna je lenzen, daarna de body. Systeemcamera's zijn ook prima maar realiseer je dat je snel meer geld kw ijt bent aan lenzen. Verdiep je heel goed in prijzen van lenzen voor je een systeemcamera koopt. Ik zie mensen met een Fuji systeemcamera en dan komen ze erachter dat lenzen peperduur zijn en die kopen ze dan niet. Gevolg: minder opties. En jij hebt goede lenzen nodig voor newborn en trouwfotografie, er is binnen vaak weinig licht (bij ceremonie etc). je hebt dan f/2.8 nodig. Dat is veel voordeliger te krijgen voor een spiegelreflexcamera. Bijvoorbeeld Sigma 17-50 mm F/2.8 is mooi voor binnen (versie voor Canon uiteraard). Begin daarmee zou ik zeggen. Voor zo'n prijs heb je bij een systeemcamera niet zo'n lichtsterke lens. Ook 2e hands is er weinig te krijgen voor systeemcamera (qua lenzen). Je hoeft ook geen enorme stukken te lopen bij de fotografie die jij wil doen, dus dan maakt iets meer gewicht ook minder uit.Bekijk mijn artikel" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/trouwfotografie-tips/">artikel over trouwfotografie zeker, heel uitgebreid!

Norman
Door

Norman

op 20 Jul 2019

Hi Joris, zojuist heb ik jouw site ontdekt met super handige informatie. toch heb ik nog een vraag:-) mijn oude Canon 350D body is ermee opgehouden. ik ben me nu aan het oriënteren op een nieuwe spiegelreflex camera. ik zit te denken aan een canon (77D) zodat ik mijn oude lenzen dan kan blijven gebruiken. Je geeft aan dat goede lenzen eigenlijk belangrijker zijn dan een (dure) body. ik vraag me daarom af of de oude canon lenzen zorgen voor goede kwaliteit foto's met een nieuwe canon body. mijn oude lenzen zijn: EFS 18-55mm (standaard lens bij eos 350D) en Canon zoom lens EF 75-300mm 1:4-5.6 III. BVD voor je reactie!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 Jul 2019

Hi Norman,Dank je wel. Inderdaad is de kwaliteit van de lenzen bepalender dan de body. De Canon zoom lens EF 75-300mm 1:4-5.6 III is een voordelige lens, ik zeg niet dat de lens slecht is maar het is ook geen geweldige lens (beeldkwaliteit). Dus je krijgt er ook geen super goed resultaat uit met een Canon EOs 77D, hoewel die body wel een verbetering is t.o.v. de 350D. Zie ook mijn artikel over betaalbare" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">betaalbare zoomlenzen voor Canon. Of telelenzen" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-zoomlens-dieren-safari/">telelenzen voor Canon voor dierenfotografie en safari.

Ben Koops
Door

Ben Koops

op 24 Jul 2019

Dag Joris. Ik zit al een hele tijd te twijfelen of ik een systeem camera of een spiegel reflexcamera moet kopen. Ik heb nu een Nikon Coolpix P100. van 9 jaar oud, Wat ik zeker terug wil hebben is het kantelbare scherm, een (gedeelte) van het zoombereik, meerdere accu's, van deze camera. Wat ik mis is handmatig scherpstellen en de scherpte diepte, misschien toch een andere lens? Ook het direct terugkijken van de opname vind ik een "must have". Extra lenzen, Raw opnames is "Nice to have". In de toekomst misschien ook wat Macro fotografie. De afmeting mag hetzelfde formaat zijn. Daar ben ik met de P100 wel aan gewend. Wat kun je mij als tip geven dan wel aanraden om eens naar te kijken, Alvast bedankt, Groeten Ben.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 Jul 2019

Hi Ben,Met een DSLR of systeemcamera heb je een groter sensor en daarmee kan je ook wat makkelijker spelen met scherptediepte, dit hangt een beetje van de grootte van de sensor af. Het kan minder met de compactcamera inderdaad.Je kan denken aan een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-canon-systeemcamera/">Canon EOS M50 systeemcamera en die in combinatie met de adapter van Canon gaan gebruiken. Zo kan je ook lenzen van Canon voor DSLR gebruiken en daarvan zijn er veel, ook 2e hands en ook macrolenzen. De body is relatief klein. Schermpje is kantelbaar.Omdat het een systeemcamera is, zie je direct hoe je foto gaat worden. What you see is what you get.

Jonas Coussement
Door

Jonas Coussement

op 31 Jul 2019

Ik had graag nog wat persoonlijk advies gehad rond het precieze toestel dat jij mij zou aanraden. Ik hou van fotografie en vooral van landschappen, rustieke stadsbeelden en natuur. Ik zelf woon in Gent en hou van de omgeving en breng dit graag in beeld. Verder vertrek ik in oktober naar Patagonie waar het uiteraard jammer zou zijn mocht ik hier enkel foto’s kunnen nemen met mijn smartphone.Welk toestel raadt je aan voor deze trip? Hier gaat het uiteraard voornamelijk om mooie, grote landschappen te fotograferen. Liefst ook vrij betaalbaar gezien ik geen ervaring heb maar hier wil ik uiteraard aan werken.Geef je een seintje?Alvast bedankt!Jonas Coussement

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Aug 2019

Hi Jonas,Voor je trip naar Patagonië denk ik dat het om behoorlijke wandelafstanden gaat, dus het is goed te bekijken wat je meeneemt en hoe zwaar je het vindt. Je hebt geen echt lange telelens nodig als ik je zo lees (ik lees meer landschap, stad dan bijv. wildlife). Je kan denken aan een systeemcamera ivm omvang en gewicht. Zie ook mijn artikel" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/"> beste systeemcamera. Je kan denken aan Olympus met 14-150 mm lens. Door de cropfactor is dit eigenlijk 28-300 mm. Het is niet heel veel groothoek als je dat meer wil. Alleen een nog meer groothoeklens is dan snel duurder dan bij spiegelreflex. Je kan ook Canon EOS M50 nemen + adapter voor 100 euro en dan kan je lenzen van Canon DSLR gebruiken. Bijv. een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-groothoeklens-canon/">Canon 10-18 mm groothoeklens erbij. En dan nog een EOS-M 18-150 mm bijvoorbeeld. Sony A6000 is ook een optie. Alleen ook dan geldt: een 10-18 mm groothoeklens is dan veel duurder dan bij Canon DSLR. 670 euro zie ik nu.Als je wil werken aan beter leren fotograferen, dan kan je op de hoogte blijven van mijn persoonlijke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">persoonlijke Academy.

Karin Slegers
Door

Karin Slegers

op 05 Aug 2019

Dag Joris,N.a.v. Je reactie op mijn berichtje op de pagina ‘even voorstellen’ stel ik hier nog even een aantal vragen (je vroeg me om even te vermelden dat ik de online fotografiecursus ga volgen (ik heb me net eergisteren aangemeld)). Ik was aan het twijfelen of ik met mijn oude Minolta Dynax 7D (met analoge objectieven 35-70 en 70-210) aan de cursus ga beginnen of toch investeer in een nieuwe camera. Als je nog even verder met me zou willen meedenken, heel graag!Ik twijfel dus vooral over m’n huidige camera vanwege de lage resolutie (6MP) en ook vanwege de wat onhandige combinatie van objectieven (die vooral in de lagere brandpuntsfstandregionen te wensen overlaten, zeker omdat ik heb begrepen dat je met analoge objectieven op een digitale camera deze afstanden ook nog moet vermenigvuldigen met een factor 1.5 o.i.d. - klopt dat?). Ik ben daardoor bang dat ik al snel een extra objectief zou willen aanschaffen, en dat lijkt me dan weer niet zo’n handige investering voor deze camera.Ik heb al uitgebreid naar je artikelen met advies gekeken - fijn zeg !! - en vooralsnog gaat mijn voorkeur uit naar een spiegelreflexcamera van Nikon. Een spiegelreflexcamera (en geen systeemcamera) omdat ik met de aanschaf van m’n Minolta eigenlijk de fout heb gemaakt om te snel na de introductie van digitale spiegelreflexcamera’s er één aan te schaffen (toen die nog behoorlijk duur waren, waardoor ik me heb laten leiden door de analoge objectieven die ik al had), en ik heb het gevoel dat ik met een systeemcamera ook nog beter even kan wachten. En een Nikon omdat ik me altijd behoorlijk erger aan slechte foto’s in slechte lichtomstandigheden.Ik dacht in eerste instantie aan een Nikon D3500 of een D5300. De prijzen van deze twee camera’s liggen niet idioot ver uit elkaar, en dan lijken een uitklapbaar scherm en wifi/GPS mij toch leuke extra’s. Ik zie de D5300 voor €499 met een 18-55 objectief (ter vergelijking: de D3500 met eenzelfde type objectief is €419). Ik kan ook kiezen voor een 18-140 objectief (wel meteen een stuk duurder: €679), maar dan is het misschien interessanter om later een apart (extra) objectief met een nog groter zoombereik aan te schaffen en met de 18-55 te beginnen? Of is zo’n uitgebreider bereik toch wel interessant?Kortom, ik hoor graag wat jij me zou adviseren (m.b.t. zowel de keuze voor een nieuwe camera als de specifieke opties die ik op het oog heb). Dank je wel alvast!

Karin Slegers
Door

Karin Slegers

op 05 Aug 2019

O ja, ik wil dus vooral dagelijkse straat- en natuurbeelden vastleggen, en dat wat origineler leren doen (en daarvoor beter leren kijken) dan ik dat nu doe...

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Aug 2019

Leuk, er is ook iemand in de Academy die houdt van straatfotografie (Kim heet zij).

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Aug 2019

Hallo Karin, bedankt voor je uitgebreide toelichting. Inderdaad geldt voor de Minolta Dynax 7D een cropfactor van ongeveer 1,5 (ik heb er wel eens op een cursus gehad trouwens, of een 5D). Dus jouw 35-70 mm lens daardoor niet erg weids. Dat klopt. Ik zou ook niet investeren in een weidsere lens voor die camera.Nikon is over het algemeen wat beter bij weinig licht (op hoge ISO) dan Canon. De nikon D5300 is steeds slechter leverbaar, dit omdat er nu de Nikon D5600 is. Ik ben over het algemeen een voorstander van in jezelf investeren (doe je al) en in lenzen en daarna pas verder in een camera. D3500 is dus ook goed te gebruiken. Als je de D5300 nog voor een mooie prijs kan krijgen, dan kan je dat wel doen ipv de D3500. Zie in mijn artikel over Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">Nikon spiegelreflexcamera's voor beginners zie je ook de verschillen.Een 18-55 is kwaliteit niet slecht voor die prijs maar qua zoombereik is het wel wat beperkt. Je kan ook nog starten met een 18-105 mm lens om toch iets zoombereik te hebben (als je niet te veel geld wil uitgeven). En later voor nog meer zoombereik gaan als je merkt dat je het mist. In vergelijking met systeemcamera's zijn prijzen voor lenzen een stuk voordeliger en heb je meer keuze. Voor dieren heb je vak meer zoombereik nodig. Voor landschap is 18-105 mm ook al mooi om te starten. Voor veel stadsfotografie ook. Bekijk eventueel mijn artikel welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">welke betaalbare telelens voor Nikon

Karin
Door

Karin

op 10 Aug 2019

Dag Joris, Bedankt voor je uitgebreide advies nog! Ik heb ondertussen een camera aangeschaft! Ik was bij onze lokale fotowinkel (in Maastricht is gelukkig nog een goede fotovakhandel) en die had een mooie aanbieding van een tweedehands D5600 (met net iets meer dan 10.000 clicks) met een 18-105 mm kitlens (AF-S Nikkor 18-105mm 3.5-5.6G ED VR). Ik overweeg zeker om in de toekomst een andere lens aan te schaffen voor een groter zoombereik, maar ik wil eerst wat ervaring op doen om te ontdekken waar ik precies behoefte aan heb.. Ik heb wel meteen ook een 50mm.f/1.8 lens aangeschaft (ook een tweedehands Nikon-lens). Alles bij elkaar was ik hiermee een heel stuk minder kwijt dan voor een nieuwe D3500 met alleen een 18-55-lens, dus ik ben heel tevreden over deze aanschaf (en de winkel geeft 12 maanden garantie op tweedehands materiaal, dus ik durfde het ook wel aan!).Volgens mij kan ik zo aan je cursus beginnen hoor! :-)

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Aug 2019

Hi Karin, dat klinkt als een heel mooie deal. Leuk! Zeker kan je altijd nog bijkopen, ermee leren omgaan is het belangrijkste. En anders kijken.Hartelijke groet,Joris

John
Door

John

op 15 Aug 2019

Hallo Frank, heb jarenlang camera's met spiegels gebruikt. Totdat ik de kleine Sony A (Nex body) camera's ontdekte. Eindelijk een kwaliteits camera in zakformaat. Wat mij steeds meer ging opvallen was dat met deze camera's moeilijker was om scherpe foto's te maken. Met mijn Nikons maakte ik bij 1/30 en zelfs regelmatig bij 1/20 scherpe foto's. Met deze Sony's zijn ze te vaak bij 1/60 nog onscherp, hoe stil ik de camera ook probeerde te houden Volgende conclusie kwam bij mij naar boven: Met een zoeker camera heb je een extra stabiliteitspunt, nl je hoofd. Lees je blog regelmatig en steek nog steeds wat op.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 16 Aug 2019

Hi John, Dank je voor je reactie. Dat waardeer ik. Ik heet Joris trouwens, geen Frank ;-). Je bedoelt de Sony E systeemcamera's i.p.v. A. Ze zijn zeker wat kleiner. Toevallig ga ik zelf over naar een Sony A7R IV. Ik raad altijd een camera aan met zoeker, je kijkt beter, met fel licht is het fijner. En ik kan wel indenken dat je wat stabieler bent met je camera tegen je hoodd dan iets verder weg van je als je alleen het LCD-scherm bekijkt. Het komt nog weinig voor dat de systeemcamera's geen zoeker hebben. Dit gold wel voor de Sony A5000 en A5100. Vanaf de A6000 hebben ze de zoeker.

Sanne
Door

Sanne

op 12 Sep 2019

Hoi Joris,Met veel interesse en enthousiasme lees ik van alles op jouw site. Ik wil graag (voor nu) voor de lol gaan fotograferen. Hier beter in worden en mijn eigen stijl creëeren. Ik zal vooral van alles in mijn omgeving gaan fotograferen, zoals kinderen, yogaposes/lessen, sensuele foto’s, mode kids, eten. Ik wil de camera graag overal mee naar toe nemen, dus het lichte van de systeemcamera spreekt me aan. Maar ook gaan oefenen met andere lenzen. Ik twijfel in beginsel tussen een spiegelreflex- of systeemcamera en dan ook welke. Wat zou jij adviseren? Groetjes Sanne

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Sep 2019

Hi Sanne,Leuk dat je ook wil fotograferen. Je kan denken aan een Sony A6000 (de A6100 die eraan komt is veel duurder) met een aantal lenzen. Je hebt er snel meerdere nodig vij systeemcamera's. De kitlens kan voor weidse beelden (16-50 mm). De 55-210 mm is allround voor iets wat iets verder weg is. De 50 mm f/1.8 is heel mooi voor potretten (en ook veel geschikter voor binnen dan de andere genoemde lenzen. Zie ook wat mijn cursist Annemarie in Cuba maakte met de 50" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/cuba-reisfotografie-resultaten-cursisten/">50 mm lens. Ze wist voor mijn cursus zo goed als niets en maakte dit direct ernaAlleen als je veel wildlife of vogels wil fotograferen dan heb je meer lensbereik nodig en dan zijn de lenzen van Sony (langer dan 200 mm) wel erg duur. 300 mm is bijv. nu rond 1200 euro. Dat is bij spiegelreflex veel goedkoper. Dat moet je beseffen.Zie ook welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-lens-sony-systeemcamera/">welke betaalbare lens voor Sony systeemcamera

Marlie Peeters-Daamen
Door

Marlie Peeters-Daamen

op 01 Oct 2019

Hallo Joris, Afgelopen weekend ben ik door wat vriendinnen erg enthousiast geraakt voor het fotograferen, al langere tijd wil ik dit oppakken maar nu ik het heb mogen proberen weet ik zeker dat het me trekt. Ik weet echter niet goed wat een goede koop gaat zijn en wordt in de winkels en door bekende van hot naar het. Van spiegelreflex naar systeem naar bridge camera en terug. Ik wil graag het volgende fotograferen: - mijn kinderen - vakanties - mooie uitzichten Echt hobbymatig dus. Daarnaast zou ik er sowieso graag een kantelbaar scherm willen hebben. Ik zoek iets voor het budget tot ongeveer 500 euro. Wat zou u aanraden?Marlie Peeters

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Oct 2019

Hi Marlie,Het is vaak moeilijk kiezen. Zelf ben ik meer gecharmeerd van een spiegelreflex- of systeemcamera. Een budget van 500 euro is daarvoor wel aan de lage kant. Je kan denken aan Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon EOS 2000D met kitlens. Voor vakantie ook de Canon Ef-S 55-250 mm f4-5.6 IS STM erbij. Alleen de kitlens van 18-55 mm is tekort en dan ben je niet allround.Voor Sinterklaas of Kerst ;-) is dit een geweldige lens voor portretten (korte afstand) van kinderen: Canon EF 50 mm f/1.8 STM. Voordeliger alternatief is een Yongnuo 50 mm f/1.8 voor Canon.Canon heeft relatief gebruiksvriendelijke menu's. Spiegelreflexcamera is zeker niet moeilijker te bedienen dan een bridgecamera. De kwaliteit van de foto's is bij een bridgecamera minder bij weinig licht en ook kan je wat minder makkelijk onscherpe achtergronden creëren.Systeemcamera raad ik je niet aan met een budget van ongeveer 500 euro. Je bent snel meer kwijt aan lenzen.

Marlie Peeters-Daamen
Door

Marlie Peeters-Daamen

op 06 Oct 2019

Ik heb uiteindelijk naar veel onderzoeken gekozen voor de Olympus om-d e-m10 Mark ii. Nu nog even zoeken welke lenzen ik er nog bij aan wil schaffen.Dank voor uw reactie.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Oct 2019

Hi Marlie, leuk dat je nog even laat weten wat het is geworden, succes!

Paul
Door

Paul

op 12 Oct 2019

Hallo Joris, Ik ben me aan het verdiepen in een systeemcamera Panasonic DC-G9 icm met Leica zoomlens 100-400mm f/4.0-6.3 (of alternatief zoomlens Leica 100-300mm f/4.0-5.6 II). Ik wil deze camera combinatie vooral ook kunnen gebruiken om foto’s te kunnen maken van overvliegende vogels. Het komt dan vooral aan op de snelheid van de AF…, m.a.w. hoe snel kan de AF een overvliegende vogel traceren en scherpstellen. Uiteraard ook in de grootste zoomstand.Ik ken wel enkele kennissen die prachtige foto’s maken met spiegelreflex camera's bv de Canon EOS 7d MII, maar die missen dan weer de specifieke kennis van de actuele systeemcamera’s om een objectieve vergelijking te kunnen maken. Er wordt dan al gauw gezegd dat spiegelreflex camera’s hier beter voor geschikt zijn…?? Mijn voorkeur gaat echter uit naar een systeemcamera vanwege het lagere gewicht en de goede lenzen met een cropfactor van 2. Dergelijke lenzen voor Canon zijn m.i. vele malen duurder en zwaarder.Vraag is dus of er veel verschil zit in beide systemen (spiegelreflex vs systeemcamera) om bewegende vogels te fotograferen? Met welk systeem gaat dit nu beter en gemakkelijke…, of kun je met beide systemen goed overweg. En is het b.v. aan te bevelen om in dergelijke situaties beter de Manual focus gebruiken om een vogel snel te kunnen traceren?Hopelijk heb jij wat tips voor me.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Oct 2019

Hi Paul,Inderdaad is het zo dat je met een spiegelreflex zoals een 7D Mark II (of nu een 90D) minder makkelijk mobiel kan blijven door het grotere gewicht + omvang van de combinatie camera en lens.Ik weet dat Klaas de Jong tevreden is met zijn Panasonic G9 en de door jou genoemde Leica zoomlens 100-400mm f/4.0-6.3. Je hebt dan eigenlijk 200-800 mm uit de hand en dat gaat ook nog door de stabilisatie. Bekijk ook even de http://Leica zoomlens 100-400mm f/4.0-6.3" rel="nofollow">foto's van Klaas op zijn FlickrHij geeft aan dat het tot ISO 3200 te doen is (hoge ISO prestaties zijn wat minder bij een MFT sensor).Ik heb zelf zeer recent een Sony systeemcamera gekocht maar ik heb er geen vogels in de lucht mee gefotografeerd. Ik heb daar minder ervaring mee met systeemcamera's. Volgens mij is Klaas daar wel tevreden mee (je ziet ook voorbeelden), maar het verschilt zondermeer ook per camera. Ik zou sowieso de 100-400 nemen en niet de 100-300 mm, dat is toch een stuk minder bereik door de cropfactor 2.Manual focus is geen goede optie voor vogels in de lucht. C-AF gebruiken met continu-opnamen.https://www.flickr.com/photos/69248413@N07/ Misschien kan je hem ook benaderen, ook via facebook bijvoorbeeld.

Paul
Door

Paul

op 13 Oct 2019

Dank je Joris voor je advies en ik zal Klaas ook eens gaan benaderen.

Tara
Door

Tara

op 17 Oct 2019

Hoi Joris! Als eerste, wat een fijne informatieve site zeg! Ik wil graag over gaan tot het aanschaffen van een camera voor lokale concert- en evenementfotografie.. Welke camera raad je hier voor aan voor een beginner?Mvg Tara

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Oct 2019

Hi Tara,Ik zou sowieso voor een spiegelreflexcamera of systeemcamera gaan. Deze presteren beter bij weinig licht dan een compactcamera. Voor een beginner die in verhouding goede prestaties wil bij weinig licht (dat heb je namelijk bij concerten en evenementen ook regelmatig) kan je denken aan een Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">Nikon D5600 (D5300 kan ook zeker) in combinatie met een Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-sigma-lens-voor-spiegelreflexcamera/">Sigma 17-50 f/2.8 lens. Dit is een relatief betaalbare combinatie. Bij een systeemcamera ben je met een lichtsterke lens snel een heel stuk meer geld kwijt. Nikon is ook relatief goed bij weinig licht (wat beter dan Canon vaak, bij instapmodellen is dat zo). Verder is leren omgaan met je materiaal natuurlijk nr 1.Lichtsterke lenzen (f/2.8) zijn voor Sony of Fuji heel duur. En bij Olympus ook duurder en een Olympus systeemcamera voor beginners is door de kleine sensor ook minder goed bij weinig licht.

R. Akse
Door

R. Akse

op 07 Nov 2019

Hallo Joris,Allereerst complimentje voor je site en interesse/info in fotografie.Ik zelf noem mezelf geen professional, en heb dan ook beperkte kennis en budget 😉 Een spiegelreflex camera vind ik voor mezelf niet zo praktisch.Op het moment is mijn huidige camera Sony dsc hx60v in de reparatie, de camera bevalt me op zich goed, helaas is het nu weer voor reparatie, het klepje van het batterij vak zorgt er voor dat de camera uitvalt als het gesloten is. Maar goed ik heb nog iets van 3 jaar garantie.De sony 60v geeft redelijke scherpe foto's, ik vind het leuk om zo heldere scherp gedetailleerde (landschap) foto's te maken met hoge resolutie, liefst breedbeeld, dat doe ik d.m.v. het programm microsoft ice, door bijv. 3 foto's aan elkaar te plakken. Ik fotografeer dan bijv. op een archeologische plek een oud gebouw, bijv. in Efeze in Turkije (een bekende oude stad die opgegraven is) Als het dan ook nog lukt om redelijk ver in te zoomen, zodat ik ook een ver weg staand monument scherp genoeg naar me kan toehalen, als ik daar niet bij kan/mag , dat zou helemaal mooi zijn. Wat ik daar als voorwaarde wel bij heb is dat er gps op zit, zodat ik exact terug kan kijken waar de foto gemaakt is. De sony 60v, heeft een G lens, en beviel me tot nu toe redelijk.Nu heb ik pas een sony dsc hx400v thuis gehad, met 50x optische zoom. Het beschikt over een 20,4 megapixel 1/2.3" Exmor CMOS sensor en een BIONZ X Image processor voor opmerkelijke prestaties bij weinig licht. Verder heeft de camera een 50x optische zoom Carl Zeiss Vario-Sonnar T-lens met een 100x Clear Image Zoom.Dit stond er o.a. bij de beschrijving bij, dit klonk mij positief in de oren, en de verkopers klonken hier ook wel positief over dacht ik. Ik heb het uiteindelijk geprobeerd een aantal scherpe foto's te maken (eerlijk gezegd was het al wel een beetje schemerig.)Maar heb een paar situaties uitgeprobeerd o.a. nachtfoto, ingezoomde foto tot aan 50x, panorama, landschap, portret, maar de meeste waren erg blury en onscherp. Heb wel wat technieken proberen toe te passen zoals diafragma, maar niet met gewenst resultaat. Ik weet niet waar het aan ligt, misschien aan mij, maar ik heb veel betere resultaten behaald met de v60.Nu ben ik geïnteresseerd in de sony dsc 90v, omdat het zo'n beetje de opvolger is van de 60v denk ik, die beviel me dus, alleen heeft deze dan ook nog een elektronische viewer, en kantelbaar scherm, handig voor bij lastig zonlicht, ook deze heeft zo'n Carl Zeiss Vario-Sonnar T-lens en een BIONZ X Image processor, nu ben ik wat huiverig geworden voor deze t-lens en bionz x processor, i.v.m. mijn ervaring met de hx400v. Op mijn v60 zat een G lens.Een heel verhaal, hoop dat u er wat mee kunt en me misschien kunt adviseren. Mijn budget gaat tot maximaal €450,-, daarnaast wil het ook nog extra verzekeren voor val schade e.d. B.v.d. voor uw reactie. M.v.g.,

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Nov 2019

Hi R Akse,Dank je voor je uitleg. LAat ik voorop stellen dat ik zelf meer voorstander ben van een systeemcamera of spiegelreflexcamera. De prestaties zijn beter bij weinig licht. De zinsnede "opmerkelijke prestaties bij weinig licht" is dan ook gewoon verkooppraat. Dat wil niet zeggen dat je geen goede foto's kan maken met een bridgecamera, maar je doet concessies met een camera waarmee je geen lens kan wisselen en met een kleine sensor.Je schrijft zelf dat het al schemerig was, dit is veel en veel moeilijk voor de apparatuur en uit je verhaal maak ik ook op dat je volgens mij niet echt goed weet wat je doet met je instellingen. Je kan camera's niet met elkaar vergelijken als je camera A echt in de schemering gebruikt en camera B overdag met veel meer licht. De Sony hx400v heeft veel meer zoombereik dan de sony dsc 90v. Ook heeft de hx400v een lichtsterkere lens. De sony dsc 90v is wel veel kleiner en lichter. Ik zou in jouw geval de hx400v eens uittesten met voldoende licht.

Jozef Dams
Door

Jozef Dams

op 13 Nov 2019

Beste Joris Mijn canon 6D is aan vervanging toe , mijn voorkeur gaat naar de spiegelcamera canon 5D IV od systeem camera canon R . Wat raad u mij aan. Groetjes, Jozef,

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Nov 2019

Hi Jozef, ik weet niet wat je vooral fotografeert. Beide camera's die je noemt zijn goede allround camera's. Canon zal zich steeds meer gaan richten op de systeemcamera. De EOS R is wat kleiner als dat belangrijk voor je is. Het elektronische beeld zorgt ervoor dat je ziet hoe je foto wordt belicht in de zoeker, ook je histogram kan je tonen. De EOS R is ook klein beetje sneller dan de 5D Mark IV (8 foto's per seconde ipv 7), beide camera's zijn geen sportcamera's maar meer allround. Voor landschap zijn ze ook beide goed in te zetten of andere statische beelden. Met een adapter kan je ook de lenzen van DSLR gebruiken op de EOS R, ik zou zelf als ik voor de keuze stond voor de EOS R gaan maar nogmaals: ik weet niet wat je vooral fotografeert. EOS R heeft ook een kantelbaar LCD (handiger voor video bijvoorbeeld). De batterij van de 5D MArk IV is wel beter, er is GPS, 2 geheugenkaartslots, videoresolutie is ietsje hoger. Bij gebruik van teleconverters heb je op f/8 meer scherpstelpunten bij de 5d Mark IV

Justin
Door

Justin

op 29 Nov 2019

Hi Joris, Ik ben aan het kijken voor mijn eerste camera. Voorheen heb ik veel foto's gemaakt met mijn smartphone en af en toe weleens met iemand anders spiegelreflex camera foto's gemaakt (op de auto stand). Ik heb helaas geen enorm budget en na wat onderzoek en vergelijken ben ik uitgekomen bij de Canon EOS M100 systeemcamera, die op dit moment met bijbehorende kitlens 299 euro kost. Hij heeft een APS-C sensor en ik heb veel goede reviews gezien.Er zijn een paar dingen die ik wil gaan doen: mijn gitaren fotograferen, foto's maken als ik thuis een feestje heb, in de oefenruimte met mijn band wat foto's maken en natuurlijk om mee te nemen op vakantie of een weekendje weg naar een mooie stad of mooie natuur.Denk je dat dit de beste systeemcamera is voor het geld of heb ik toch iets gemist? Ik heb ook nog zitten kijken naar een DSLR, rond die prijs kom ik dan bij de EOS 200D terecht met bijbehorende lens. Ik heb ook gezien dat veel mensen enthousiast zijn over de 22mm lens voor de M100. Deze kost 179 en misschien dat ik die later nog een keer koop. Is dat een aanrader, waar is die voor geschikt en is hier ook een goedkopere variant van van een ander merk? Bedankt! Justin

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 29 Nov 2019

Hi Justin, De M100 heeft geen elektronische zoeker en ook geen hotshoe, dus je kan ook later geen zoeker krijgen. Ik vind dat geen aanrader en zou doorsparen voor een Canon EOS M50. Je ziet dan veel beter wat je fotografeert door die zoeker. De 22 mm lens is heel lichtsterk en dat is voor binnen handig, je kan alleen niet zoomen dus moet zelf naar voren en achteren lopen. Alternatieven voor die lens hebben vaak geen autofocus, dus je moet dan met de hand scherpstellen. Dat is wel minder handig, denk aan Meike MK-25mm f/1.8 Canon EF-M objectief. Alternatief voor je kan zijn Olympus maar met Canon kan je met adapter ook voordelig 2e hands lenzen van DSLR gaan gebruiken, dit is wel slim als je budget niet te groot is.

Justin
Door

Justin

op 29 Nov 2019

Bedankt voor je snelle reactie! Helaas is de M50 wel meteen 270 euro duurder... Ik kwam net de FUJIFILM X-T100 tegen. Die is (na cashback) 399 en dus "maar" 100 euro meer dan de M100 (en 170 minder dan de M50). Zou dat een goede keus zijn, of zijn er nog andere merken zoals Sony waar ik naar zou moeten kijken?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 29 Nov 2019

Fuji zou ik zeker niet nemen want lenzen zijn heel duur. Niet de standaard lens misschien maar wel als je wat meer wil. Canon is het beste voor low budget vind ik. Ook door de optie met de adapter DSLR lenzen te gebruiken. Sony is zeker niet goedkoper qua lenzen.

Mariska
Door

Mariska

op 04 Dec 2019

Goedenavond Joris, Allereerst mijn complimenten over je site. Afgelopen weekeind heb ik een keuze gemaakt voor een Nikon 3500 met een extra lens hierbij. Maar zat zo te twijfelen tussen een spiegel reflex of een canon sx70 hs. Ik heb nog steeds de twijfel. Denk dat Nikon beter is in binnen fotos maken, maar hoor hier verschillende meningen over. Voordeel was voor mij het gemak van de lens. Kun jij hier advies over geven welke camera beter is? Ben overigens een beginner.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Dec 2019

Voor binnen is de nikon D3500 beter en je kan een lens wisselen. Een yongnuo 50 mm f/1.8 of 35 mm f/1.8 is ook heel goed voor binnen, bijvoorbeeld portretten of andere details met onscherpe achtergronden

jackwilshere
Door

jackwilshere

op 05 Dec 2019

Het is heel interessant om zulke interessante blogs te bekijken die er heel cool uitzien. Hartelijk dank voor het delen van deze informatie. Hij verdient aandacht

Arco
Door

Arco

op 25 Dec 2019

Hoi Joris, ik zit met een dilemma. Ben voornemens een nieuwe camera te kopen maar twijfel tussen olympus OM-D EM1mk2, panasonic G9 of de Canon 90D. Op dit moment gebruik ik Canon 70D al zo'n 5 jaar en doe dit meestal onderwater, sinds enige tijd ook bovenwater en laatst op safari geweest in Z-Afrika. Wil mij meer gaan toeleggen op het bovenwater dan onderwater fotografen. Heb jij een passend advies? alvast bedankt.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Dec 2019

Hi Arco, allereerst: van onderwaterfotografie heb ik minder verstand. Je moet je denk ik vooral afvragen wat je vooral fotografeert en onder welke omstandigheden. Met de systeemcamera houd je het wel kleiner en lichter en het wordt steeds meer systeemcamera. De G9 heeft overall gezien betere specs, zeker voor bewegende onderwerpen. Snelheid, autofocuspunten. En met een Panasonic Leica Varia Elmar 100-400 mm heb je eigenlijk 200-800 mm in de hand en het kan ook uit de hand. De MFT sensor is wat gevoeliger voor ruis maar tot ISO 3200 is het nog goed, heb ik gehoord van een gebruiker.

Marina
Door

Marina

op 05 Jan 2020

Beste Joris Ik ben een beginnende fotograaf en ga in februari naar Tanzania. Ik zou een camera willen aanschaffen die niet te zwaar is, met een goede zoom, waar ik ook daarna nog mooie foto’s mee kan maken. Vraag is: koop ik een systeemcamera zoals de olympus OM-D E-M10 Mark III met een 40-150mm lens of toch een eenvoudige nikon spiegelreflex?

Joris-Dijkema
Doede Douma
Door

Doede Douma

op 13 Jan 2020

Beste Joris, Allereerst een compliment hoe perfect en gedetailleerd je probeert iedereen te helpen met vragen. Ik fotografeer heel graag in de natuur en met name vogels. ik gebruik daarvoor tot nu toe de Canon 60D ( met crop sensor) en als telelens heb ik de Canon 100-400 mm 5,6 en de Sigma 100-600 mm. Daarnaast de Tamron Macrolens 90 mm f 2,8..(niet voor de vogels) Ik ga nu binnenkort een andere camera aanschaffen. Belangrijk is daarbij de snelheid en autofocus om ook vliegende vogels vast te leggen. (Je legt de lat steeds hoger). Zat te denken aan de Canon 7 Mark iv, tot iemand zei: waarom niet een systeemcamera. We zijn destijds van analoog naar digitaal gegaan en iedereen fotografeert nu digitaal. Wordt dit dezelfde verschuiving of toekomst ? Veel fotografen ruilen hun spiegelreflex in tegen systeem, begreep ik. Snellere tijd, Eye focus b.v. ? Ik ben brildragend, mogelijk kun je je dan beter beperken tot de spiegelreflex. De in bezit zijnde lenzen kunnen via de adapter gebruikt worden voor de systeemcamera. Er is dan geen spiegel meer, dus meer opnames per seconde. Als ik nu investeer is dat weer voor veel jaren. De cropfactor is wel erg mooi, maar verlies je dan weer detail ?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 15 Jan 2020

Hi Doede, dank je. je hebt mooi materiaal qua lenzen. De Canon 7 Mark iv bestaat niet. Je zal ofwel de 5D Mark IV bedoelen ofwel de 7D Mark II. Die laatste zou ik sowieso niet meer kopen, die is al ouder en inmiddels opgevolgd door de Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-eos-90d-of-80d/">Canon EOS 90D. Dat is wel een upgrade in vergelijking met de 60D. De 5D Mark IV mist de cropfactor en is ook wat minder snel dan de 90D, hoewel die in AI Servo (bewegende onderwerpen) ook de 10 beelden per seconde niet lijkt te halen. 90D vind ik voor nu het meest logisch.De systeemcamera's van Canon zijn nog niet zo goed met bewegende onderwerpen. Zie ook mijn artikel Beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-canon-systeemcamera/">Beste Canon systeemcamera en zeker ook Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-eos-r-of-canon-eos-rp/">Canon EOS R of RP? EOs R en RP zijn echt geen aanraders voor wat jij wil. Het gaat nog een tijd duren voor Canon met een snelle systeemcamera komt helaas.Overstap naar Sony gaat veel geld kosten en met een adapter zijn de Canon lenzen op Sony minder goed. Systeemcamera kan ook met bril.

Anita Breeman
Door

Anita Breeman

op 24 Jan 2020

Goedemiddag Joris, Ik wil graag beginnen met fotograferen en wilde een spiegelreflexcamera kopen. Nu was ik in een winkel en die vertelde dat ik beter en systeemcamera kon kopen omdat de spiegelreflexcamera over een aantal jaar er uit gaan. Ik wil vooral natuur en steden fotograferen. Ik begin in april met een fotocursus en over een jaar ga ik naar Costa Rica en Jordanië. Zou mij een advies kunnen geven om een keus te maken met welke camera ik het beste aan kan schaffen. Alvast bedankt voor uw reactie.

Joris-Dijkema
Manon Budding
Door

Manon Budding

op 26 Jan 2020

Goedemiddag Joris, Wat een fijn en duidelijk artikel om te lezen. Momenteel fotografeer ik met mijn (7, 5 jaar oude) Nikon D3200 en eveens oude Tamron 18-270 lens. Na het afronden van mijn basiscursus fotografie (hobby) volg ik nu een gevorderde. Ik merk dat ik dus toe ben aan een stapje meer. Naast mijn dochter (5jaar) fotografeer ik ook graag onze katten, portretten, avond en natuur. Ik zoek dus naast een nieuwe body ook een lens die ik zo min mogelijk hoef te wisselen. Daarbij heb ik linkshandig verminderde spierfunctie, een zware camera zoals de Nikon Coolpix P1000 geen optie is. Daarbij merk ik dat ik het mis om zelf "aan de lens" te draaien bij de systeemcamera, maar dit kan natuurlijk gewenning zijn. Kan jij mij vertellen wat een goede optie is, budget rond de 1000,- (mag een betere camera 200 euro meer zijn is dat geen probleem)

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 31 Jan 2020

In verband met je klachten raad ik je licht materiaal aan van Olympus (systeemcamera). Zie ook mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">beste systeemcamera. Daar noem ik ook lenzen voor Olympus. Je kan even kijken naar Olympus OM-D E-M10 Mark III. Je kan dan starten met bijv. een allround lens tot 150 mm. Voor portret is de Olympus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">Olympus 45 mm 1.8 een mooie portretlens.

Jeroen
Door

Jeroen

op 28 Feb 2020

Hi Joris, Ik heb wat advies nodig bij het aanschaffen van een nieuwe camera. Ik ga graag op reis en vind het heel leuk om natuurfoto's en foto's van wildlife te maken. Ik wil hier mijn hobby van gaan maken maar er zijn zoveel camera's op de markt dat ik niet weet wat hierbij past. Ik twijfel over systeemcamera's vs superzoom. Ik heb een behoorlijk budget, tot max 2000 maar ik wil niet meteen al een verkeerde keuze maken.Ik zie veel interessante systeemcamera's maar een extra lens maakt het dan ineens wel erg duur. Verder wil ik me ook bezig houden met het bewerken van de foto, dus in RAW schieten en via mijn PC verder bewerken.Ik heb een behoorlijk budget maar dit betekent niet dat ik dit perse wil gebruiken. Voor mij wordt dit een eerste aanschaf van een camera waarmee ik fotograferen mijn hobby wil maken. Wat zou je adviseren?

Sandy Van Landeghem
Door

Sandy Van Landeghem

op 09 Mar 2020

Hoi Joris , ik ben op zoek naar een goeie beginnerscamera. Ik hou van natuurfotografie en wil ook goede foto’s kunnen nemen bij een parachute/modelbouwvliegtuig wedstrijd. Graag jouw advies welke aankoop het beste past bij mij. Mijn budget is wel beperkt tot 1000€. Alvast bedankt en jouw boeken zijn top 👍

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Mar 2020

Hallo Sandy, Ik heb zelf geen ervaring met modelbouwvliegtuig wedstrijden. Ook is natuurfotografie nogal een breed begrip. Ik weet ook niet of handzaamheid belangrijk is. Als je het vooral klein en licht wil houden dan kan je kijken naar Olympus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">Olympus OM-D E-M10 Mark III. Zie mijn artikel beste systeemcamera, daar noem ik ook lenzen voor die camera. Je kan beginnen met allroud, bijvoorbeeld 14-150 mm. Alternatief is bijvoorbeeld een Canon of Nikon instapmodel camera. Bijvoorbeeld 800D of D5600 met allround lens. Zie beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">beste betaalbare lens voor Nikon. En beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">beste betaalbare lens voor Canon

Sandy
Door

Sandy

op 11 Mar 2020

Dankjewel voor je reactie. Ik denk dat ik voor de Nikon D5600 ga of de Canon 800D ( wat het beste in de hand ligt) die was ik ook al aan het bekijken en nu ben ik gerust dat dit een goede keuze zal zijn. 😃

Kees
Door

Kees

op 24 Mar 2020

Hoi!Ik wil een goede camera kopen die ik later kan uitbreiden. Goed model syteemcamera lijkt mij de Nikon Z50 werd genoemd. Ook de Fujifilm XT200. Toen ik thuis had zitten kijken kwam ik op een canon D5600. Dat is een spiegelreflex. Heb jij ook een advies voor deze beginner. Heb geen specifieke voorkeur. Wel prijs die niet veel meer als 1000 euro moet zijn. Denk vooral aan alround :-) Maakt het er niet makkelijker op. Graag je reactie!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Mar 2020

Hi Kees, ik weet neit of je met die 1000 euro ook lenzen erbij bedoelt of niet. Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/nikon-z50-systeemcamera-voordelen-nadelen/">Nikon Z50 raad ik niet aan, zie mijn artikel over de Z50. Bij fuji zijn lenzen vaak heel duur, kijk maar eens rond. Nikon D5600 geeft je de meeste keuze op lenzen, voordeliger en evt. ook 2e hands. Voor budget tot 1000 euro (als dat totaal is) vind ik dat de meest logische keuze. Wil je toch graag systeemcamera dan kan je ook kijken naar olympus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">olympus om-d EM-10 Mark III. Sony" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/sony-a6100-a6400-a6600/">Sony A6100 is ook goed maar is relatief duur en de lenzen zijn dat ook snel als je wat meer wil. Heb je de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books met tips al gedownload

Jada
Door

Jada

op 07 May 2020

Hoi Joris, ik heb je site en je e-book met veel aandacht en interesse doorgenomen. Voor mij als beginnend fotograaf lijken al je tips erg waardevol, en hebben ze me nog enthousiaster gemaakt. Ik ben letterlijk een beginner. Tot nu heb ik enkel met mijn smartphone en een compactcamera duizenden foto’s en selfies gemaakt. Teleurstellend slaag ik er slechts zelden in om wat ik zie in werkelijkheid vast te leggen op beeld (vaak onscherpe beelden, lensvervorming, te licht/donker, niet de juiste sfeer die ik wil vatten, …). Daarom wil ik overstappen naar een kwaliteitsvolle camera. Wat ook meespeelt is dat ik sinds kort bij een modellenbureau zit. Als model is het belangrijk om zelf actief te zijn en te zorgen voor eigen kwaliteitsvolle fotoshoots. Deze wil ik graag zelf realiseren om niet altijd afhankelijk te zijn van andere fotografen. Ik heb al je info goed doorgenomen, maar toch kom ik er niet uit, welke camera, welke lenzen voor mij van toepassing zijn. (fullframe – ISOprestaties -beeldstabilisatie –autofocus). Kortom mijn vraag gaat uit vanuit de volgende situatie. Ik zal zowel fotografe zijn en vaak ook mijn eigen model (zelfontspanner?). Meestal gaat het om geposeerde opnames zowel buiten als binnenshuis (lichtgevoelige lens of sensor?), maar soms ook straatfotografie. De opnames zouden varieren van het hele gezicht (of deel van het gezicht), opnames van de hele persoon om kleren te kunnen showen tot kunstige inspirerende foto’s waarbij ook interieur of achtergrond mee de compositie bepalen (zeker geen wazige achtergrond). Verder zou het mooi meegenomen zijn als de camera ook geschikt is om videos te maken voor mijn blog. Mijn budget (camera, lenzen) mag rond de 1600 euro. Misschien ben ik over enthousiast en te ambitieus als beginner. Alle tips, om me op weg te helpen, zijn welkom. Graag je advies. Groetjes Jada

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 15 May 2020

Jada, het belangrijkste is dat je weet wat je doet met je camera en hoe je kijkt. Een lichtsterke lens is sowieso belangrijk voor je bij portretfoto's, bijvoorbeeld een 50" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/35-mm-of-50-mm-lens/">50 mm f/1.8 lens. Verder kan je ofwel denken bijvoorbeeld een systeemcamera als Sony" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/sony-a6100-systeemcamera/">Sony A6100. Of een spiegelreflexcamera als een Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-lens-nikon-d5600/">Nikon D5600. Systeemcamera's zijn moderner, De Sony A6100 heeft ook eye autofocus voor je portretfotografie

Wies Boone
Door

Wies Boone

op 13 May 2020

Hi Joris,Ikzelf fotografeer nu met een compact camera Sony RX10 III. Dit voornamelijk om zijn groot zoombereik voor het fotograferen van landschappen en dieren en het voordeel van een vaste lens. Alleen loop ik als ik ver uitzoom tegen het probleem op dat scherpstellen dan soms lastig is, en de foto's minder scherp zijn. Nu ben ik opzoek naar een alternatief, ik zelf denk aan een systeem camera die geschikt is voor mijn interesses, maar ik zie door de bomen het bos niet meer. Kun jij mij van advies voorzien. De prijs van de camera is niet van belang.

Wies Boone
Door

Wies Boone

op 15 May 2020

Hoi Joris, Bedankt voor je reactie en advies. Ik ben ook aan het kijken naar twee andere merken. Panasonic lumix DC-G9 0f DC-GH5 cropfactor 2 Fujifilm X-T4 cropfactor 1.5 Ik fotografeer voornamelijk vogels, landschappen en dieren op safari. Ik denk dat een full frame camera dan niet de beste optie is, i.v.m. zoom bereik, of heb jij hierover een andere mening daar jij veel meer ervaring hebt met fotograferen.Ik heb ook niet de ambitie om beroepsfotograaf te worden.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 May 2020

Inderdaad is een cropfactor heel handig voor vogels ivm het bereik. Panasonic Lumix G9 is ook interessant door de cropfactor. Klaas de Jong gebruikt Panasonic in combinatie met een Leica 100-400 mm lens. Dat is dus 200-800 mm uit de hand! En dat kan. Zie zijn flickr: https://www.flickr.com/photos/69248413@N07/Je bent ook nog vrij mobiel want het is relatief licht zoveel bereik, je steekt het niet in je zak natuurlijk maar kijk eens naar gewicht van andere combi's. Het is alleen niet de goedkoopste lens.

Katja
Door

Katja

op 25 Jun 2020

Beste Joris,Al een hele tijd ben ik bezig met onderzoeken welke camera’s/lenzen bij mij zouden kunnen passen (op dit moment heb ik nog geen eigen camera). Ik heb veel voor- en nadelen van systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s met elkaar vergeleken. Uw artikelen hierover zijn voor mij een grote hulp, veel dank daarvoor! Het is mij echter helaas nog niet gelukt om een geschikte camera (en lenzen) te vinden (ik zie onderhand ook door de bomen het bos niet meer). Hopelijk kunt u mij een paar tips geven.Ik ben nog een beginner met fotografie. Ik heb al eens eerder gewerkt met een instapmodel spiegelreflexcamera, dit beviel best goed. Nu ik meer op het gebied van fotografie aan het onderzoeken ben, heb ik het idee dat ik op het moment iets meer neig naar een systeemcamera (maar ik sta ook nog steeds open voor een spiegelreflex). Verder ben ik geïnteresseerd in het fotograferen van dieren/flora, natuur/landschappen, (zelf)portretten (binnen en buiten), macrofotografie en meer kunstzinnige fotografie. Hierbij lijken een viewfinder en kantelbaar LCD scherm met touchscreen mij ideaal. Een APS-C sensor is volgens mij voldoende op dit moment. Daarnaast denk ik dat de functie van de camera op afstand kunnen besturen met je mobiel zeer praktisch is, zeker bij het maken van zelfportretten. Ook ben ik geïnteresseerd in (de basis van) video’s maken. Mijn budget valt rond de 750 euro.Heeft u misschien tips/suggesties die mij verder op weg kunnen helpen?Ik hoor het graag!Met vriendelijke groet,Katja

Sandy
Door

Sandy

op 02 Aug 2020

Hallo Joris, complimenten voor de site, alles staat supergoed uitgelegd en ik heb al door vele reacties heen gelezen om te kijken of ik er iets aan had, en dat had ik zeker maar toch ben ik benieuwd wat jij zou adviseren. Ik woon op Tenerife, er is hier altijd prachtig licht en ik heb me sinds een maand bij mijn baas opgeworpen om ons blog op onze website te gaan schrijven, en ik dacht geen mooi blog zonder mooie plaatjes. Ik zal voornamelijk buiten fotograferen in de natuur, ook savonds van de sterren want onze belangrijkste tour is een sterren kijk avontuur. Verder wil ik prive graag foto's maken van wind- en kitesurfers en volleybal indoor en beach. Ik dacht zelf aan de Nikon 5600 met lenzen 18-55mm en 70-300mm. Het blog wil wel professioneel aanpakken, ik zou dus graag een camera kopen waarmee ik wel kan groeien. Budget is 1000-1500 euro. Zoals gezegd zit ik een beetje in de Nikon tunnel, maar misschien heb jij daar een ander idee over. Alvast ontzettend bedankt voor je moeite en tijd. Groetjes Sandy

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Aug 2020

Hi Sandy, de Nikon D5600 is een goede allround camera. De AF-P 70-300mm is goed voor buitensporten die je noemt, binnensport vraagt zeer veel van je apparatuur. Begin buiten, binnen is er erg weinig licht en dat vraagt snel om een dure lens. Voor noorderlicht, zie ook mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-groothoeklens-nikon/">beste groothoeklens voor Nikon (denk aan een Tokina f/2.8). Het belangrijkste is dat je zelf gaat groeien, daar wordt het verschil gemaakt. Camera-beheersing en anders leren kijken. Je kunt altijd nog dingen bijkopen. Als je wil werken aan je ontwikkeling, dan kun je ook mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy">VIP Begeleidingsprogramma volgen. Heb je de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books al gedownload? Je krijgt dan ook meer tips en video's.

giel
Door

giel

op 12 Oct 2020

Beste Joris, Ik heb momenteel een Sony DSG-H50 camera. Vanwege mijn aankomende pensioen komt er meer tijd om te fotograferen als hobby. Om mij te verbeteren heb ik een online cursus gedaan om de instellingen van mijn camera wel te gaan gebruiken. De oefeningen vond ik leuk om te doen, maar het komt onvoldoende bij mij binnen om alle instellingen in de praktijk te kunnen toepassen. Graag wil ik een advies voor een andere, gebruiksvriendelijke camera, waar bij de interesse ligt bij : • Natuur foto’s b.v. vliegende vogel met tak in de bek • Landschappen overzicht en details • Mensen in hun bezigheden (dus soms van afstand) • Iemand of iets uitlichten in een totaalbeeld Ik heb je e-boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie gedownload dat geeft echt héél veel informatie. Keuze voor welk type camera kan IK niet maken. Flinke zoom en snelle scherpstelling om een moment te pakken voelt als belangrijk. Verder moet er ook binnen of in schemer gefotografeerd kunnen worden. Budget ca € 600 Kan jij mij op basis van bovenstaande een advies geven? Vast bedankt, Groet Giel

Lobke
Door

Lobke

op 31 Oct 2020

Ik had een vraagje en misschien kan jij mij helpen. Ik ga beginnen met fotograferen en ik moet een nieuwe goede camera hebben. Nu heb ik al heel wat gelezen en bekeken maar ik ben er nog steeds niet uit. Ik twijfel tussen de Nikon D3500 (spiegelreflex), Nikon D5600 (ook spiegelreflex) en een Nikon Z50 (systeemcamera). Ik wil er eentje waar ik lang plezier mee heb en veel mee kan. Heb jij advies misschien? Ik wil er wel wat voor uitgeven (rond de 1200 met lens),

Lobke
Door

Lobke

op 31 Oct 2020

Maximaal 1200 euro, liever wat minder waardoor ik op een later moment nog voor een lens kan gaan.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Nov 2020

Precies, budget over houden voor een extra lens is handig

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Nov 2020

Hoi Lobke, Zie hier mijn review over de nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/nikon-d3500-review/">nikon D3500. Dit kan wel, maar voor lastige lichtsituaties (bijv. bij landschap heb je geen HDR of bracketing). Ook is wijzigen van ISO wat omslachtig. De nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/nikon-d5600-review/">nikon D5600 is meer allround, luxe instapmodel. Ik zou als student niet voor een Z50 gaan, lenzen zijn snel duurder. Slechte 2e hands markt voor lenzen ook. Niet te veel geld uitgeven, eerst ervaren hoe leuk je het vindt.

Peter Schellingerhout
Door

Peter Schellingerhout

op 05 Nov 2020

Hallo Joris Ik heb een Nikon D7100 en een Tamron 18-400 lens. Ik ben niet meer tevreden over de kwaliteit van de foto's en verdenk de body ervan. Deze moet ook schoon gemaakt worden ( vlekken zichtbaar bij bijv een blauwe lucht). Ik denk echter niet dat het schoonmaken in scherpere foto's gaat resulteren. De reviews van zowel body als lens zijn goed. Ik begrijp dat je bij een 18-400 lens je iets in kwaliteit (scherpte) inlevert, maar het is gewoon te veel. Wat raad jij aan? Nieuwe body of de body laten schoonmaken of kalibreren of een nieuwe lens of een andere keuze. Ik maak graag lanschapsfoto's en fotos van vogels/andere dieren/mensen. Scherpte is prioriteit 1 zeker bij het inzoomen in de digitale foto.

René
Door

René

op 15 Jan 2021

Goedenavond Joris, Ik ben al een aantal jaren in het bezit van een Lumix dmc g80. Hiermee oefen ik o.a.. met diafragma's en sluitertijden. Aangezien ik nu meer tijd heb wil ik mij gaan verbeteren op de onderwerpen die mij aanspreken. Mijn voorkeur gaat uit naar het fotograferen van landschappen, tijdens vakantie gebouwen, en dieren. Ik ben mij nu ook aan het oriënteren op een nieuwe camera. Een systeemcamera, APC of full frame. Maar ik ziet door de bomen het bos niet meer en de veel diverse meningen. Moet ik denken aan een Nikon Z6ii of Lumix s5 of Fuji XT 4, Canon of Sony. Uit diverse reviews maak ik op dat er ook nog een verschil bestaat in gebruiksvriendelijkheid. Uiteraard kan ik dit niet zelf beoordelen. Qua budget wil ik maximaal rond de tweeduizend euro besteden aan de body, daar er ook nog lenzen aangeschaft moeten worden. Wellicht is dit ook nog van belang voor de keuze voor de juiste body. Ik sta vanzelfsprekend open voor elk optie. Met belangstelling zie ik uw advies tegemoet. Met vriendelijke groet,

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Jan 2021

Hi René, leuk dat je ook meer wil met fotografie. Ik zou zelf niet meteen gaan voor fullframe omdat het vaak erg duur wordt, zeker met lenzen. En je schrijft dat je nog oefent met diafragma en sluitertijd. Ook de camera's zijn vaak professioneen bij fullframe en daardoor alleen maar lastiger te bedienen. Je kan bijv. gaan voor een Sony A6100 of A6400. De Canon EOS M50 vind ik qua bediening minder fijn. Mbt Fuji X-T4, bekijk ook de prijzen van lenzen. De keuze is ook iets minder. En je kunt later niet naar fullframe op dit moment bij Fuji. Bij Sony is er één E-mount, veel lenzen kunnen zowel op fullframe als op APS-C.Sony heeft meer keuze overigens qua lenzen. Het blijft lastig kiezen. Nikon Z heeft ook nog iets minder keuze aan lenzen. Canon ook. Bij Sony heb je ook Tamron en Sigma die meer lenzen beginnen te maken voor de E-mount, dit is gunstig. wil je toch fullframe dan is A7III ook een optie maar nogmaals: ik zou niet te fors investeren in alles op dit moment. Investeer ook in jezelf, uiteindelijk worden de goede foto's door jou gemaakt en niet door de dure camera. Als je meer wil leren, bekijk ook eens mijn" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/"> VIP Programma.Extra tip: je kan ook eens huren.

Annet van Zutphen
Door

Annet van Zutphen

op 23 Jan 2021

Beste Joris. Zo’n 5 jaar geleden heb ik voor mijn reizen de compactcamera ‘sony cybershot dsc-hx60’ gekocht. Deze camera is eenvoudig in gebruik en heb er al veel mooie plaatjes mee gemaakt. Toch loop ik tegen 2 dingen aan; als ik gezinnen of koppels in een mooie natuur fotografeer, zou ik dit ook graag op portretstand doen, zodat de achtergrond vaag is. Dat gaat niet met dit toestel. Daarnaast maak ik mooie verre reizen en dan loop ik er vaak tegenaan dat ik een gigantisch groot mooi landschap zie. Maar dat ik dat bij lange na niet zo op de foto krijg. Daarom wil ik toch op naar een volgende camera. Omdat het hobby is en de prijs ook leuk moet blijven denk ik aan ong €1.000 met objectieven. Zoals je kunt lezen fotografeer ik het meest buiten. Je artikel geeft al erg veel nuttige informatie, maar ik ben toch erg benieuwd wat je voor mij aan zou raden? (Wetende dat ik het liefst mensen in de natuur (op bijv portretstand) of bijzondere natuur fotografeer als ik op reis ben). Ik ben ik benieuwd welke objectieven daarbij goed zijn. Met reizen ga ik nl het liefst niet met veel objectieven op reis en om heel ver weg te zoomen kan ik altijd mijn andere camera nog gebruiken. Ik ben heel benieuwd naar je reactie! Bij voorbaat dank!

Marlon
Door

Marlon

op 24 Jan 2021

Hoi Joris, Graag zou ik wat advies willen, ik wil gaan kijken voor een camera om tuinen mee te fotograferen, waarbij ik het ook leuk vind om close ups te maken van bloemen etc. Door de bomen zie ik het bos niet echt meer, spiegelreflex of systeemcamera, na wat van je artikelen gelezen te hebben neig ik naar systeem, maar ik laat me graag adviseren. Ik las in wat van je reacties dat Olympus wat klein uitvalt, dat lijkt mij niet zo prettig, ik heb geen mega handen maar zeker niet de kleinste. Iets wat ik belangrijk vind is een goede connectiviteit met telefoon/tablet. Een computer gebruik ik namelijk niet, ik doe het meeste met mijn iPad Pro. Hoe zit het met ingebouwde beeldstabilisatie, het lijkt mij handig, maar wat is jouw advies? Tot slot, qua budget dacht ik aan ongeveer €1000 (zit misschien een beetje rek in, maar moet het wel waard zijn) bij voorbaat dank! Groetjes Marlon

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Jan 2021

Hi Marlon, Je kan ofwel gaan voor bijv. een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-eos-250d-review/">Canon EOS 250D met een 50mm lens of een Sigma 105mm macrolens. Of bijv. een Sony systeemcamera als de A6100" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/sony-a6100-systeemcamera/">A6100 met een 50mm lens. Je kan later ook nog een echte macrolens kopen voor de Sony. Stabilisatie is helemaal niet nodig in de body en gaat ook niet met jouw budget. Totaal niet nodig voor goede foto's van een beginner. Heb er zelf 9 jaar zonder mee gewerkt. Laat je niet gek maken door high tech maar belangrijk is zorgen dat je weet wat je doet. Alleen dan maak je betere foto's.

Marlon
Door

Marlon

op 27 Jan 2021

Hoi Joris, bedankt voor het advies! Vanwege de weathersealing leek de Sony 6400 me ook wel wat, of is dat al gauw te gek voor een beginner?

Joris-Dijkema
Betsy
Door

Betsy

op 02 Apr 2021

Hallo Joris, Ik zie deze vraag keer op keer langs- en terugkomen maar ook ik zou graag wat advies willen m.b.t. apparatuur. hou heel erg van fotograferen, maar ben echt een amateur. Eigenlijk ben ik (dringend) op zoek naar een nieuwe goede camera en hoop dat jij me daarin een beetje kunt adviseren. Momenteel heb ik een Canon 200D en een Nikon P900 (die aan vervanging toe is). Ik had een Tamron 300-500 mm zoomlens voor de Canon maar die is nu stuk. En wat ik al zei, echt een amateur. Mijn voornaamste onderwerp is de natuur (in de breedste zin van het woord), dieren, vogels, bloemen, insecten enz. én uiteraard landschappen. Ik wandel veel en heb altijd een camera bij me. En eigenlijk hou ik er niet zo van om altijd met een enorme telelens te gaan sjouwen, zeker niet als ik gewoon aan het wandelen ben. Een beetje gewicht (zoals bij de Nikon) vind ik niet zo'n probleem, als het maar handelbaar is. Als ik specifiek ga fotograferen is het een ander verhaal uiteraard. Hoewel ik het ook dan lastig en vervelend vind om continu lenzen te wisselen. Heb nagedacht over de NIkon P1000, hoewel die ook weer een stuk zwaarder is, maar daarover lees en hoor ik verschillende berichten. Zoals gezegd, ben ik op zoek naar een nieuwe goede handzame camera die mooie scherpe en kwalitatief goede foto's maakt met flinke zoommogelijkheid. Wat kan je me adviseren qua camera en/of lenzen? Budget tot ca. 2000 euro. Bij voorbaat dank voor je reactie, Betsy

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Apr 2021

Hi Betsy, het blijft vaak zoeken. Wat voor de een handzaam is, vind de ander al te groot. Ook dit is erg persoonlijk. Je kan denken aan Sony RX 10 Mark IV als je een high end bridgecamera wil. dit is beter dan een Nikon P1000, zeker voor dieren en sowieso.Verder is het belangrijkste dat jij weet wat je doet want die camera maakt niet vanzelf de goede, scherpe foto's.

Betsy
Door

Betsy

op 03 Apr 2021

Dat snap ik helemaal Joris! En qua camera (systeem?) met zoomlens? Wat zou je dan adviseren? Budget mag dan wel iets ruimer hoor.

Betsy
Door

Betsy

op 03 Apr 2021

Dat snap ik helemaal Joris! Bedankt voor deze terugkoppeling. En qua camera (systeem?) met zoomlens? Wat zou je dan adviseren? Budget mag wel wat ruimer hoor.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Apr 2021

Hi Betsy, bij een systeemcamera" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">systeemcamera heb je weinig superzoom lenzen. Dus je zal met meerdere lenzen moeten gaan werken. Bij spiegelreflex heb je een Tamron" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/tamron-18-400-mm-f-3-5-6-3-di-ii-vc-hld-lens-review/">Tamron 18-400mm lens, dit is best allround maar voor vogels niet altijd genoeg. Telelenzen zijn niet echt handzaam. Je kan ook nog denken aan Olympus of Panasonic systeemcamera, die zijn kleiner en lichter. Alleen zorg ervoor dat je weet wat je doet met je camera want het is niet de camera die scherpe foto's maakt maar dat ben jij.

Beppie van Gompel
Door

Beppie van Gompel

op 08 Apr 2021

Beste JorisIk volg je al een tijdje op Facebook en krijg je gratis Nieuwbrieven, waarvoor dank.Ik vroeg me af of je mij zou kunnen adviseren over het aanschaffen van een nieuwe camera. Ik heb nu de Sony Cybershot HX400v. Dat is een fijne camera vooral voor landschapsfotografie maar ik ben steeds meer insecten, vogels en andere dieren gaan fotograferen. Ik ben dus op zoek naar een digitale camera die sneller reageert als je in wilt zoomen op vlinders, vogels etc.Op de standaardstand is de HX400 redelijk snel maar omdat deze opnamen vaak teleurstellend zijn qua kleur wil ik daar andere instellingen voor gebruiken. En dan reageert de camera vaak niet snel genoeg en is ook het maken van macro's lastig. Ik vind een Cybershot/bridgecamera wel fijn omdat ik normaal gesproken reizen naar het buitenland maak, maar ook in eigen land en tuin maak ik graag foto's van insecten, vogels etc. Een lichte camera is daarom wel het beste voor mij. Een deel van mijn foto's staan op Flickr @Elisabeth van Gompel.Ik heb al wat rondgekeken en dacht aan de Sony Cybershot RX10 mark 4. Zou dit een goede keus zijn of zijn er nog beter camera's te vinden in deze prijsklasse? Mijn budget is ca. 1600 euro. Wat vind jij ervan als deskundige? Bij voorbaat veel dank voor een advies.Met vriendelijke groet, Beppie van Gompel

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Apr 2021

Hi Beppie,Dank je voor je reacie. De Sony Cybershot RX10 mark 4 is inderdaad een high end bridge camera. Ook voor voor vogels die vliegen door de autofocus. Dit is zeker een optie, alleen bij weinig licht is het wat minder dan een systeemcamera of spiegelreflex. Alleen nadeel is dat die dan weer groter en zwaarder worden door de losse lenzen

Beppie van Gompel
Door

Beppie van Gompel

op 17 Apr 2021

Hoi Joris, dank je wel voor je reactie. Het blijft inderdaad een moeilijke keuze tussen bridge of systeemcamera. Ik ga er nog eens goed over nadenken. Vriendelijke groet

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Apr 2021

Succes met keuze en dat begrijp ik!

Karin
Door

Karin

op 18 May 2021

Beste Joris,Allereerst complimenten voor je website. Staat duidelijke informatie en handige tips op. Ik hoop dat je me met het volgende kunt helpen: Ik fotografeer al enige jaren met veel plezier met een Canon Powershot SX60 HS. Ik heb deze toen gekocht voor met name de 3 G's zoals ik ze noem: Gewicht; Gemak van één lens en Geld. De positieve punten: de bovengenoemde 3 G's; veelzijdigheid; kwaliteit van de foto's; draaibare scherm 180'; zelf veel kunnen instellen; Canon menustructuur; lens- groothoek- macro- zoom; connectiviteit ( Canon Camera Connect werkt prima ); flitsschoen; makkelijk mee te nemen. Minpunten: ik mis soms net wat extra zoommogelijkheid om een vogeltje groter in beeld te krijgen; autofocus wordt wat trager; beperkt diafragma. Mijn wensen voor een nieuwe camera: positieve punten van de SX60 HS zou ik graag terug zien in mijn nieuwe camera. Betere sensor; snellere scherpstelling; meer zoom ( nu 1365mm ); grote batterijcapaciteit. Ik gebruik de camera vnl tijdens wandeltochten- vogelfotgrafie; landschap; macro. Ik vraag me af of een camera met losse lens evt een optie voor mij zou kunnen zijn. Met name het zware gewicht en de forse prijs passen, denk ik, niet binnen mijn mogelijkheden. Een aantal systeemcamera's bekeken, maar als ik het goed gezien heb zijn daar weinig tot geen grotere zoomlenzen beschikbaar. Budget is maximaal € 1500, liever nog daaronder, maar dat wordt met mijn wensen wellicht lastig? Stel dat Canon komt met een echt concurrerende bridge camera, dan zal deze waarchijnlijk richting prijsklasse van bv de Sony RX10 IV gaan lijkt me. Ik besef me dat ik altijd concessies zal moeten doen, een echte topcamera is qua budget en gewicht voor mij gewoon niet haalbaar, maar dat is prima. Ik ben ook uitermate tevreden met de Canon SX60, behalve dan de punten die ik hierboven genoemd heb. Ik hoop met een nieuwe, snellere camera weer heel wat jaartjes vooruit te kunnen. En ik hoop eigenlijk dat Canon ( snel ) komt met een opvolger van de SX70 HS die qua kwaliteiten ( betere sensor/groter zoombereik ) vergelijkbaar is met de Sony en Nikon bridge camera's. De SX70 vind ik geen vooruitgang tov de SX60 als ik de reviews lees, mn de beeldkwaliteit. Ik hoop hiermee voldoende informatie gegeven te hebben om een goed advies te vragen en dat je me hierbij kunt helpen. Met vriendelijke groet, Karin

Peter
Door

Peter

op 24 Jun 2021

Hallo Joris, eindelijk een bericht van mij :-) Ik wil graag gaan fotograferen. Mede dankzij jouw leesvoer! Als ik de Nikon Z50 als camera zou nemen om te beginnen ( en dan een cursus doen), welke lens adviseer jij dan (de lens waar je het zo vaak over hebt)? Ik wil in de natuur fotograferen en aardig kunnen zoomen. Is er te leven met het Croppen? Daarnaast: is deze camera ook geschikt voor binnen en redelijk in het donker? Kan er een goede flitser op? Bijvoorbeeld bij een feest. Dat zijn wel 5 vragen geloof ik.... Ben benieuwd naar je reactie! Groeten, Peter

Peter
Door

Peter

op 24 Jun 2021

Oh Joris, dezelfde vragen wil ik ook stellen voor de Nikon P950. Mag ik het anders vragen? Als het merk Nikon is en het budget maximaal 1200 Euro, wat is dan een passende camera voor buitenfoto's met die mooie beeldhoek en, zoomcapaciteit met die lens waar jij het over hebt en de mogelijkheid voor foto's binnen bij een feest met een flitser erop?.

Hans Meijer
Door

Hans Meijer

op 28 Jun 2021

Beste Joris, Vorig jaar heb ik een Sony DSC-HX400V gekocht en daar heb ik inmiddels een kleine 5.000 foto's mee gemaakt. Ter informatie meld ik dat ik dagelijks een foto op Instagram zet (meijer7012). Aan die foto's zult u zien dat ik nog veel moet leren en daarom volg ik uw cursussen.Met die Sony kan ik leuk inzoomen, maar niet genoeg naar mijn zin. Nu blijkt dat ik geen grotere lens erop kan zetten en dat vind ik niet prettig. Tevens blijkt dat ik de foto's niet rechtstreeks via wifi op mijn Iphone kan zetten, omdat Sony en Apple "ruzie hebben". Kortom: Ik wil graag dieren en planten meer inzoomen en voor mijn gevoel heb ik daar een grotere lens voor nodig en dus een andere camera en ander merk. Qua budget zit ik aan max. EUR 1.000,- te denken en het zou mooi zijn als er een inruilmogelijkheid voor mijn een jaar oude camera zou zijn.Graag hoor ik van u.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 20 Jul 2021

Hans, ik had al gereageerd maar die lijkt verloren te zijn gegaan. Vervelend. Ik durf niet helemaal te zeggen hoeveel zoom je moet hebben bij een systeemcamera of DSLR in vergelijking met je Sony DSC-HX400V. Dit zou je nog even kunnen checken bij een camerawinkel. Je komt wel op flink lange lenzen uit ben ik bang. Een optie is nog Olympus en dan bijv. een lens tot 300mm, dan heb je door de cropfactor van 2 eigenlijk 600mm. Of een spiegelreflex met een Tamron 18-400mm lens. Dan heb je effectief ook rond 600mm, denk aan instapmodel Nikon of Canon. Bijv. Canon 250D of Nikon D5300 (tweedehands )of D5600.

J.C. Meijer
Door

J.C. Meijer

op 10 Aug 2021

Beste Joris, Hartelijk bedankt voor je antwoord. Ik ben nu voornemens om een Nikon P1000 aan te schaffen. Heb je daar nog een mening over?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 11 Aug 2021

Hi J.C. Meijer, de Nikon P1000 heeft als voordeel erg veel zoombereik. Wel moet je realiseren dat prestaties bij weinig licht minder zijn en je kan geen lenzen wisselen. De meeste mensen die wat meer met fotografie willen en zich willen ontwikkelen, die gaan (uiteindelijk) toch naar verwisselbare lenzen. In het algemeen raad ik dus eerder spiegelreflex of systeemcamera aan

francisca de vries
Door

francisca de vries

op 14 Jul 2021

Beste joris ik wil graag een goede camera ik ben een beginner maar me twijfel is best groot ik wow graag de Canon eos 2000d maar ik weet niet of dat een goede keus is, ik twijfel voor of een spiegelreflex camera of een systeem camera. 1 keer per week gaat me zoon les freerunning dan zou ik ook heel soms een foto willen maken maar door de beweging van hem is dat soms lastig nu weet ik niet als je de camera op sport zet maakt ie verschillende foto. 's of het dan goed komt en ik wil hem daar maar af en toe voor gebruiken ik wil meer van de landschap familie dieren gebruiken maar soms wel leuk als je zoon les hebt om daar ook een foto van te maken ik weet ook dat de Canon 2000d alleen volgens mij door de lens kan kijken ik heb een bril maar dat moet niet erg zijn. En me vraag ik weet dat er bij 1 lens wel stabilisatie zit maar de grote niet. Misschien kunt u me helpen ik weet niet of mijn keuzes goed zijn want ik weet dat je met systeem camera ook de scherm kan kantelen maar of ik dat nodig vindt weet ik niet. Mijn neef heeft de Canon200d maar dat is al een oudje maar ik wil graag wel de nieuwere versie. Ik hoop dat u me kan helpen groetjes van francisca

francisca de vries
Door

francisca de vries

op 14 Jul 2021

en aktie foto vindt ik ook wel leuk om te doen

francisca de vries
Door

francisca de vries

op 20 Jul 2021

of de e0s250d denk ik aan

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 20 Jul 2021

Kan ook. Dan heb je meer lenskeuze. Alleen de M50 is wel sneller als het gaat om aantal foto's per seconde (sport)

francisca de vries
Door

francisca de vries

op 27 Jul 2021

oke ik weet het momenteel even niet wat is de allerbeste om mee te beginnen want je hebt ook de nikon5600d wat is een goede camera van nieuwere soort misschien heeft u goede sugestie

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 03 Aug 2021

Nikon D5600 is ook een degelijke camera, verder heb ik je al een paar keer advies gegeven.

Renee
Door

Renee

op 26 Jul 2021

Hallo Joris, Ik heb een aantal van je artikelen doorgelezen en ik vond het erg interessant. Ik ben van plan om mijn eerste 'echte' camera te kopen. Ik wil me meer verdiepen in het fotograferen van de natuur (dieren, bloemen, planten, landschappen, zonsondergangen en foto's van dichtbij). Het gewicht is voor mij belangrijk (ik reis namelijk veel). De prijs mag ongeveer tussen € 500,- en € 800,- zitten (en bij voorkeur gebruik ik niet teveel verschillende lenzen vanwege het reizen). En ik vind snelheid ook belangrijk. Ik zie helaas door de bomen het bos niet meer en ik hoop dat je mij kunt helpen. Ik heb een aantal camera's gezien die me aanspreken van Nikon, Canon en Olympus. Zou je mij een beetje op weg kunnen helpen? Dank je wel.Groeten van Renée

Ted
Door

Ted

op 13 Sep 2021

Goedemorgen Joris,Eerder dit jaar heb ik jouw beginnerscursus gevolgd en later dit jaar staat de vervolgcursus op het programma en ik ben nog op zoek naar een nieuwe camera. Op jouw advies en in de hoop dat je wat tips hebt, laat ik hier een reactie achter.Ik heb nu een Sony DSC HX 400 en het mag een stapje (of een paar stapjes) beter. Wat ik vooral leuk vind om te fotograferen is de natuur, dieren en architectuur. Sport heb ik nog niet zo veel gefotografeerd, maar dat trekt me wel.Het budget is ongeveer € 1000-1500. Als je tips of suggesties hebt, hoor ik het graag!groet,Ted

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 18 Oct 2021

Hi Ted, dank je wel. Ik weet wie je bent.Je kan denken aan een systeemcamera. Voor bewegende onderwerpen is Sony goed, sowieso marktkleider in systeemcamera en veel lenzen beschikbaar. Denk aan een A6400. Lenzen zijn voor systeemcamera wel relatief duur ivm spiegelreflexcamera. Systeemcamera's zijn wel moderner, ook vaak sneller en voor autofocus icm met dieren en sport ook beter. Kitlens van 16-50mm kan je gebruiken voor weidsere beelden (later kan nog meer groothoek altijd nog). Je kan ook denken aan een 70-350mm lens erbij als je budget toelaat, dit voor dieren. Goedkoper is de 55-210mm maar voor dieren is dat wel minder bereik.

Angelique
Door

Angelique

op 21 Nov 2021

Hi Joris, Ik ben net gestart met jouw cursus en ben op zoek naar de juiste camera voor mij om mee te starten. Ik heb vroeger een Canon spiegelreflex gehad toen ik nog veel reisde, maar heb deze later verkocht omdat ik er niks meer mee deed. Nu heb ik het idee opgevat om fotografie serieuzer op te gaan pakken. Ik hou van de natuur en mooie landschappen. En tussendoor zal ik ook nog wel wat portretten en huisdierfoto's schieten.Vooralsnog lijkt de keuze op de Canon EOS D250 te gaan vallen, vooral vanwege de kosten van de lenzen, en toch het idee dat je een "echte fotograaf" een spiegelreflex heeft ;) , maar een systeemcamera lijkt me ook wel fijn en makkelijk omdat je dan op het scherm ziet hoe de foto er uit komt te zien, en vanwege het kleinere gewicht en formaat. Dus misschien dat ik een systeemcamera daarom makkelijker en daarom vaker zou gebruiken...Ik vind het een lastige keuze. Ik hoop dat jij nog wat licht in de duisternis kan werpen. :)

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 25 Nov 2021

Hi Angelique, het is inderdaad vaak een lastige keuze. Alternatief bij Canon is vooral de Canon EOS M50 of M50 II (de II voegt heel weinig toe trouwens) maar lensaanbod is wat beperkt daarvoor. Bijvoorbeeld qua langere lenzen (denk aan dieren) of macro. Met een wat lager budget (onder 1000 euro) kan je dan eerder voor spiegelreflex gaan. Systeemcamera is wel nieuwer en heeft ook voordelen zoals in het artikel beschreven. Ik vind zelf de M50 of M50 II qua bediening niet optimaal. Erg kleine knopjes en iets te weinig knoppen om in te stellen wat mij betreft.

Marc
Door

Marc

op 06 Dec 2021

Beste Joris, Reeds 8 jaar ben ik in het bezit van de camera NIKON D3200 + zoomlens AF S DS Nikkor 18-55 mm, 1:3.5-5.6 (een lens waar ik tevreden over ben voor het uitoefenen van mijn landschapsfotografie wegens voldoende groothoek). Mijn voorkeur gaat uit naar natuurfotografie, vooral landschapsfotografie in het bijzonder. Foto 's die ik met de NIKON D3200 heb genomen, kan je (als je de tijd hebt) eens bekijken op mijn Facebook-profiel.. Zodoende krijg je meer een idee wat ik zoal fotografeer. Mijn toestel en zoomlens beginnen echter slijtageverschijnselen te krijgen. Daarom denk ik dat het stilaan tijd is om naar een nieuw toestel uit te kijken. Graag voorkeur voor CANON of NIKON of raad u me misschien een ander merk aan, zoals bijv. SONY ? Graag zou ik overstap maken naar een (betaalbare) fotocamera voor gevorderden. Welk MERK, welk TYPE camera met welke ZOOMLENS zou u me aanraden om te kopen voor mijn landschapsfotografie ? Terug spiegelreflex of systeemcamera (full-frame) ? Maar wellicht is een systeemcamera (nog) te duur ? Passen ook mijn polarisatiefilter en LEE grijsverloopfilters op de lens van een systeemcamera ? Ook belangrijk voor mij is het GEWICHT van de camera. Mijn huidige camera met de 18-55 mm lens weegt tesamen 700 gr, dat is doenbaar voor mij. Het gewicht van de camera mag zeker niet te zwaar zijn omdat ik na een tijdje wandelen met de camera dan last krijg van nek- en/of rugproblemen. Verder zeul ik ook niet graag met verschillende, zware lenzen rond. Soms neem ik wel mijn lichtgewicht statief Sirui mee om te fotograferen. Mijn budget : vanaf 500 tot 1500 EUR voor body + zoomlens. Ik wil echter niet meer geld uitgeven dan noodzakelijk. Ik hoef geen fotocamera met een heel gamma aan extra knopjes en instellingen die ik wellicht toch niet zal gebruiken. Het dient nog een gebruiksvriendelijke camera te blijven. De zoomlens dient wel een behoorlijke kwaliteit te hebben (voor landschapsfotografie). Alvast bedankt voor je reactie ! Fijne dag nog !

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 08 Dec 2021

Hi Marc, dank voor al je info. Ik zou een APS-C camera nemen, dit scheelt veel geld. En zeker als je soms ook statief gebruikt kan je lage ISO gebruiken en zijn prestaties ook goed. Je hebt ook niet per se een systeemcamera nodig voor jouw fotografie, geavanceerde autofocus op systeemcamera's is niet zo belangrijk voor je landschapsfoto's. Je hebt nu wel erg licht materiaal, vooral je lens. Dat moet je je realiseren. Als je voor spiegelreflex zou gaan, kan je denken aan Canon EOS 250D of bijv. Nikon D5600. Qua zoombereik bijv. rond 18-105mm (van Nikon hebben ze die). Voor Canon hebben ze bijv. de 18-135mm. Later kan je ook nog denken aan meer groothoek, bijv. rond 10-18mm als je zou willen. Een Canon EOS M50 (II) kan ook, hoewel ik de bediening wat onhandig vind met kleine knopjes. Het is wel relatief klein en licht. Aantal lenzen is beperkt maar dat heb jij niet zozeer nodig denk ik. Ik weet niet of je daar je filters op kan gebruiken eerlijk gezegd. Nikon Z50 kan ook maar is relatief duur. Het verschil ga je maken door licht, compositie, erop uit gaan, je visie, cameracontrole en ook wel je filters vind ik. Dus het heeft naar mijn idee niet zoveel meerwaarde (een Z50). Wil je meer leren over landschapsfotografie, bekijk dan ook eens mijn VIP Programma: https://kijkenziefotoschool.nl/academy/

Jentsje van der Meer
Door

Jentsje van der Meer

op 11 Jan 2022

Dag Joris, Al vanaf mijn jeugd heb ik me zo nu en dan verdiept in fotografie en heb wat cursussen gevolgd. Ik weet daardoor een beetje van fotograferen, maar het is niet een grote hobby. Ook omdat ik er niet genoeg tijd voor heb gemaakt en maak. Maar de laatste tien jaar kom ik nu en dan in de gelegenheid om unieke foto's te maken en ik heb daar volgens mij niet de juiste apparatuur voor. Mogelijk kun je me advies geven.Ik vaar wel eens met mijn sloep over de Friese vaarten, kanalen en meren. En vooral in de lente is het dan bijna een safari, een vogelsafari wel te verstaan. Vogels in allerlei kleuren, maten en situaties. Het probleem is dat ikzelf in beweging ben (orde 9 km/uur, kan ik soms afremmen tot 5 km/uur of proberen stil te liggen voordat ik de foto kan nemen). Soms heb je geen tijd om af te remmen en moet je afdrukken terwijl je in beweging bent. Een telelens is onontbeerlijk. Daarnaast bewegen de vogels ook, zwemmen, opstijgen of vliegen. Het is niet een mooi stilstaand beeld waar je de tijd hebt om op scherp te stellen. Van beide kanten bewegen we en dat is het probleem.Ik stel de camera nu in op 1/1000 of 1/2000 s en serie opname. Maar lang niet altijd zijn de foto's scherp. Ik zou graag de perfecte combinatie camera en objectief willen hebben om meer mooie foto's te maken.Ik heb een (oude) Canon EOS 500D met een Sigma DG 100-500 mm 1:5-6.3 APO HSM zoomlens. Ik denk dat de camera sowieso niet meer bij de tijd is en mogelijk ook het probleem is.Vorig jaar heb ik tweedehands een Sony RX10 III gekocht. Vooral omdat die mooi compact is. Maar ook daar zijn de foto's niet altijd scherp.Wat zou jij adviseren? Budget speelt niet echt een rol, als het de moeite waard is zal ik het waarschijnlijk wel besteden. Je ziet camera's van € 3000 en objectieven van dezelfde prijs. Maar is dat echt nodig of is het misschien de enige oplossing?Groet, Jentsje van der Meer Akkrum

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 14 Feb 2022

Hallo Jentsje,Hier heb ik uitgebreid op geantwoord, vreemd dat dit niet op de website lijkt te zijn verschenen. ​ ​Je sluitertijd is goed. Je camera is niet zo goed op hoge ISO, daarin is hij verouderd. Dit geeft mindere beeldkwaliteit bij minder licht. ​ ​Dat foto's niet altijd scherp zijn kan ook te maken hebben met scherpstellen en bij mij zijn foto's ook niet ALTIJD scherp. ​ ​Je kan denken aan een Sony systeemcamera. Het wordt wel vrij snel prijzig. Bijvoorbeeld Sony 200-600mm lens. Met een cropcamera heb je meer bereik, bijv. A6400. Met fullframe is kwaliteit wat beter bij weinig licht, bijv. Sony A7III. Ik raad aan eerst eens zoiets te huren voor je zo'n grote uitgave doet. ​ ​Als je meer wil leren over hoe je het gebruikt, kan je ook kijken naar mijn VIP Programma: https://kijkenziefotoschool.nl/academy/

Chris
Door

Chris

op 06 Mar 2022

Dag Joris, Ik ben op zoek naar een compacte camera, maar die toch mooie foto's kan maken. Ik weet eigenlijk niets van fotograferen en wil er ook niet meer mee gaan doen dan alleen mooie foto's maken: op vakantie, van de kinderen, portretten, in huis, dagjes uit etc. Ik wil graag een kleine camera die ik makkelijk kan meenemen als we in de bergen gaan wandelen bijvoorbeeld. Twee familieleden hebben een spiegelreflexcamera, ik vind het licht en de diepte in de foto's erg mooi, daarom wil ik nu ook een betere camera dan een compactcamera. Ik ben dus eigenlijk op zoek naar een camera met meer kwaliteit, maar het gemak van een kleine camera. Kun je me iets aanraden? Alvast bedankt voor je reactie!

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 07 Mar 2022

Hi Chris, als je wat meer uit je fotografie wil halen kom je snel uit bij een camera waarmee je lenzen kan wisselen. Systeemcamera is lichter en kleiner, wat beter voor op reis. Ik zou kijken naar Olympus, of je bijv. nog een OMD E-M10 Mark III kan krijgen. Olympus heeft relatief erg klein een lichte systeemcamera's. En dan met bijv. een lens tot 150mm erbij. Verder is het belangrijkste wat jij er zelf mee kan, dus leer deze zelf instellen en anders kijken. Anders blijven je foto's toch vaak gewoon, ook al heb je een mooie camera. Andere optie is bijv. een Sony systeemcamera (marktleider). Bijv. A6100 als je die nog kan krijgen, A6400 kan ook. Wordt wel snel wat duurder dan spiegelreflex.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 07 Mar 2022

Hi Chris, als je wat meer uit je fotografie wil halen kom je snel uit bij een camera waarmee je lenzen kan wisselen. Systeemcamera is lichter en kleiner, wat beter voor op reis. Ik zou kijken naar Olympus, of je bijv. nog een OMD E-M10 Mark III kan krijgen. Olympus heeft relatief erg klein een lichte systeemcamera's. En dan met bijv. een lens tot 150mm erbij. Verder is het belangrijkste wat jij er zelf mee kan, dus leer deze zelf instellen en anders kijken. Anders blijven je foto's toch vaak gewoon, ook al heb je een mooie camera. Andere optie is bijv. een Sony systeemcamera (marktleider). Bijv. A6100 als je die nog kan krijgen, A6400 kan ook. Wordt wel snel wat duurder dan spiegelreflex.

Beate Oost
Door

Beate Oost

op 24 Sep 2022

Ik heb een oude Pentax spiegelreflex camera maar ik denk erover om een nieuwe systeem camera te gaan kopen. liefst minder zwaar. Ik richt mij vooral op natuur + landschap en af en toe wat macro fotografie. Budget ca. 1000 euro voor de body.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 29 Sep 2022

Hi Beate,Een systeemcamera vind ik voor jou een logische keuze. Voor landschap en macro is de autofocus wat minder belangrijk dan wanneer je ook veel bewegende onderwerpen fotografeert (denk aan wildlife en vogels). Ik vind zelf de Sony A6100 of A6400 (laatste is ook beter bestand tegen wat nattigheid) goed qua autofocus bij beweging. Ook is het assortiment lenzen groot. Bij een Canon EOS M50 is bijv lensassortiment beperkter. Ook heeft Sony één lensvatting waardoor doorgroeien eventueel een optie is. Een aantal lenzen is eventueel later mee te nemen naar een andere body (niet alle). Bij een M50 kan je bijv. lenzen niet meenemen naar een toekomstige EOS R systeemcamera. Canon EOS R10 is ook een optie, ik denk wel dat lenzen dan gemiddeld duurder zijn. Kijk maar eens naar de EOS R lenzen.Als je klein en licht heel belangrijk vindt, kan je ook denken aan Olympus OMD E-M10 IV (of tweedehands III), die heeft een kleinere sensor. Lenzen zijn gemiddeld ook wat kleiner. Enig nadeel is wel dat bij minder licht de prestaties wat minder zijn (dit komt door de kleinere sensor). Probeer voor jezelf af te wegen wat het belangrijkste voor je is.

Beate
Door

Beate

op 01 Oct 2022

Dank je wel, ik ga met de tips aan de slag !

Henk
Door

Henk

op 26 Jan 2023

Beste Joris, ik zie door de bomen het bos niet meer ;-) Wij willen een goede camera voor wildlife tijdens onze vakanties. We zijn echter nog nieuw zeg maar. Spiegelreflex is momenteel aantrekkelijk, maar er worden niet echt meer lenzen gemaakt. wat nu?

Edith
Door

Edith

op 13 Mar 2023

Beste Joris, Ben redelijk gevorderd en wil nieuwe camera. Canon 1100D bevalt uitstekend maar vlek op de sensor, kitlens te weinig lichtsterk. Portret, landschap, architectuur en macro (planten). Spiegelreflex (bv. 90D) of systeem? G incl kitlens max 1 kg

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 13 Mar 2023

Hi Edith,Voor portret is een 50mm f/1.8 STM een optie. Overigens is een Macrolens ook goed voor portret. Bij macro is een Sigma 105mm f/2.8 OS mooi. Voor landschap en architectuur kan je een kitlens gebruiken of meer groothoek, bijv. rond 10-18mm bij een APS-C camera. Je kan voor 90D gaan maar ook voor een systeemcamera, dit vind ik wat logischer op het moment. Hoewel 90D op zich prima is (maar ook wat groter). Je kan ook kijken naar R7 of R10, wel zijn de lenzen prijzig. Een M50 systeemcamera kan ook maar aantal lenzen is wat beperkt. Met adapter kan je wel lenzen voor spiegelreflex gebruiken.

Jaap Vlaander
Door

Jaap Vlaander

op 24 Mar 2023

Hallo Joris, ik zoek een opvolger voor mijn Canon 60D, ik dacht aan de D850 maar twijfel toch. Ik fotografeer graag landschappen, natuur, steden en dorpen en af en toe een portretje, Heb drie canon zoom lenzen, wil liever geen full-frame. Ben benieuwd!

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 24 Mar 2023

Hi Jaap, fullframe is vaak ook niet nodig. Het is een beetje een hype. De Canon 850D is een optie. De camera is niet weathersealed, let daarop als het regent. Regenhoes is sowieso aanbevolen.Spiegelreflex wordt niet meer doorontwikkeld, je kan ook gaan voor een systeemcamera maar je zal niet alle functies daarvan nodig hebben (vooral bij bewegende onderwerpen is het een stuk beter). Met een adapter kan je dan wel je lenzen blijven gebruiken. De Canon EOS R10 is bijvoorbeeld een optie, prijsverschil met een 850D vind ik niet heel groot. De 850D vind ik relatief duur voor wat de camera biedt. Canon M50 is ook een optie, hoewel ik de bediening zelf wat minder vind (kleine knopjes ook).Wil je wel weathersealing en spiegelreflex APS-C dan kom je uit bij tweedehands 80D of 90D (laatste is wel erg prijzig voor wat jij wil denk ik). Uiteindelijk gaat het vooral om jou en je lezen. Compositie, licht enz.

Marcella
Door

Marcella

op 06 Jun 2023

Hallo Joris, Ik wil graag een camera aanschaffen maar zie door de bomen het bos niet meer. Ik wil in 2025 een reis naar Antarctica maken en wil daar natuurlijk goede foto's maken. Ik ben nu dus op zoek naar een camera om vooral de natuur mee in te gaan.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 13 Jun 2023

Hi Marcella,Antarctica is zeker prachtig, mooi! Zonder budget is het moeilijk adviseren, een systeemcamera ligt voor de hand. Wat is je budget ongeveer voor de nieuwe camera en lenzen? Verder is het allerbelangrijkste dat jij je toestel goed kan instellen (en vlot) en anders leert kijken. Dat is nog veel bepalender dan je materiaal, investeer dus ook in jezelf.

Tonny
Door

Tonny

op 14 Aug 2023

Hoi Joris, wat een fijne website! Ik wil beginnen met natuur fotografie, eerst macro en ook wel landschap en dieren. Idee was een A6400, maar de lenzen e.d. zijn toch wel duur. Nu denk ik meer aan Nikon. Eerst een D3500 dan later D7500 en/of D750. Dank.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 14 Aug 2023

Hi Tonny, leuk dat je wil beginnen met natuurfotografie. Ik zou zelf liever in een systeemcamera investeren. Het hangt van je budget af, maar je kan bijv. gaan voor een Canon EOS R10 systeemcamera. Die is wel iets duurder, maar als je echt denkt meer met fotografie te gaan doen dan is er een aantal voordelen t.o.v. spiegelreflex (en Nikon D3500). De autofocus voor dieren is veel beter, kan dieren volgen, het oog van een dier herkennen en erop scherpstellen, meer foto's per seconde. JE ziet ook meteen hoe je foto wordt omdat het een systeemcamera is. Ook kan je bij macro heel precies scherpstellen met behulp van gekleurde randen om je onderwerp waardoor je precies ziet wat scherp wordt. Dit geldt ook voor een Sony A6400 trouwens hoor. De Nikon D3500 heeft ook geen aparte ISO knop, dit is onhandig bij de bediening. Je moet dan wat meer toetsen indrukken om dit te wijzigen en als je iets verder bent wil je dit niet. Heb je het gratis E-book al gedownload? Verder ben jij natuurlijk het belangrijkste en je lenzen zijn ook belangrijk.

Tonny
Door

Tonny

op 15 Aug 2023

Dank voor de snelle reactie! Ik heb het boek, en de cursus compositie! De twijfel zit vooral in a6400 en je lens sparen. Of 2de hands degelijke Nikon en lenzen verzamelen. Ik had iets meer sympathie voor het Nikon plan, maar A6400 is dan beter......toch?

Ingrid Tempel
Door

Ingrid Tempel

op 28 Sep 2023

Ik woon in Spanje en wil graag de natuur hier in beeld brengen, alle aspecten ervan, dus vooral vergezichten, maar ook de dieren hier. Ik wil een camera met een goede resolutie, zodat het ook vergroot geprint kan worden. Budget max €2000! Bedankt alvast

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 03 Oct 2023

Hi Ingrid, voor dieren heb je relatief veel lensbereik nodig. Meer dan vergezichten. 30 megapixels vind je vooral bij vrij dure fullframe systeemcamera's en dan heb je nog geen lenzen. Je kan ook denken aan een Sony A6700 maar je komt niet uit met je budget als dit inclusief lenzen is. Voor dieren zou ik qua lensbereik minimaal 400mm willen op fullframe en 300mm minimaal bij een APS-C camera (zoals een Sony A6700). Ik kom niet goed uit met je budget. Naar mijn mening is vaak niet per se 30 megapixels nodig maar ik weet ook niet hoe groot de afdrukken zijn.

Brenda
Door

Brenda

op 19 Jun 2024

Goedendag,leuke site om te lezen. Ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik heb recent mijn rx10m4 verkocht. Een prachtige camera maar de scherpte van de fotos kunnen in mijn ogen beter. Wat kan je aanraden in vergelijk met de rx10m4?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 19 Jun 2024

Hoi Brenda, het hangt ook af wat je vooral wil fotograferen. Als je bij Sony wil blijven bijv. Sony A6400 of evt A6700 (wel een stuk duurder). HOud ook budget over voor een lens. Als je net zoveel zoombereik wil hebben als een RX 10 IV dan is 400mm op een Sony A6400/A6700 nodig. Bij Canon kan je denken aan R10 (of R7 maar is wel duur). Van al die camera's heb ik ook uitlegvideo's op mijn Youtube: https://www.youtube.com/@jorisdijkema/videos

Lysanne
Door

Lysanne

op 06 Jul 2024

Hoi, Ik zou graag beginnen met fotograveren (landschap,dieren,portret, bewegende beelden) en wil voor een systeemcamera gaan. Ik twijfel tussen een sony a6000 en een canon eos r100. Welk zou jij aanraden, of een hele andere? En welke lens?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 08 Jul 2024

Hi Lysanne, leuk dat je ook wil fotograferen. Wat is het budget dat je ongeveer in gedachten hebt voor camera en lens/lenzen?

Van Putten
Door

Van Putten

op 06 Jul 2024

Ik wil beginnen met fotograveren, maar weet niet welke camera. Zit te denken aan een sony a6000 of canon r100. Landschap, dieren, portret en bewegingsfotografie. En op welke lenzen moet ik opletten? Zit vooral op mp te kijken.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 08 Jul 2024

Ik heb net op je andere vraag gereageerd. Een budget is handig om te weten, anders is het moeilijk adviseren voor mij.

Monica
Door

Monica

op 13 Jul 2024

Hoi! Ik gebruik momenteel de nikon d7500, wil 2e body (fullframe). Fotografeer graag macro, en heb nu ook de laowa 2,5 - 5x ultramacro lens( fx). Ik wil beide camera's gelijktijdig gebruiken. Wat is geschikter nikon d850 of nikon z7 || met adapter?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 15 Jul 2024

Hi Monica, met beide camera's kan dit maar ik denk dat een systeemcamera logischer is omdat dit al een tijd de "normale" camera is. Je hebt dan ook focus peaking in handmatig scherpstellen. Je zal wel een adapter nodig hebben voor je lenzen. Je kan ook kijken naar Z8 als je ook graag bewegende onderwerpen zou fotograferen ivm goede autofocus maar is wel wat groter. Het zou ook kunnen dat deze iets hoger is, daar zou ik ook naar kijken omdat je graag vaak erg laag bij de grond wil kunnen met macro.

Annelore
Door

Annelore

op 22 Sep 2024

Hi! Ik ben beginnend hobbyfotograaf en heb Canon EOS 500D met kitlenzen. Ik wil een nieuw toestel en lenzen. Ik trek liefst beweging (hondenactie o.a. agility)maar ook portret en natuur. Welke systeemcamera en lens(en) kan je aanraden? Budget rond 3000€.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 25 Sep 2024

Hi Annelore, leuk dat je ook wil fotograferen. De 500D van Canon heb ik ooit zelf gehad. Heb je al goede kennis van fotografie? Er is zeker nieuwer materiaal dat beter is voor bewegende onderwerpen maar besef wel dat je het er alleen uithaalt als je het goed instelt en weet wat je wanneer doet. De vele opties zijn voor veel mensen niet zo duidelijk en dan vallen foto's tegen. Dit zie ik regelmatig, duizenden euro's uitgegeven en dan wordt het niet echt benut.Er zijn meerdere opties, ik zou sowieso voor systeemcamera gaan omdat die beter is bij de hondenactie. Je kan bijv. denken aan een Canon EOS R7 met een zoomlens voor honden. Bijv tot minimaal 200mm of iets meer. R7 heeft ook meer bereik dan fullframe, handig voor honden. Voor portret een 50mm f.1.8 lens mooi voor onscherpe achtergronden en het portret dat eruit springt. Natuur is heel breed, het gaat vooral om cameracontrole en hoe je kijkt, compositie en licht. Als je je camera echt wil benutten kan je eens kijken naar mijn VIP Programma. Ook heb ik trouwens op Youtube uitleg over meerdere camera's en in mijn leeromgeving nog uitgebreider. Ook van de R7 bijvoorbeeld, zie hier:

of een overzicht van andere camera video's op Youtube: https://www.youtube.com/@jorisdijkema/videos Succes!

Reactie plaatsen