Welke Macrolens voor Nikon? Voorkom een dure miskoop

Welke Macrolens voor Nikon? Voorkom een dure miskoop

Welke macrolens voor Nikon koop je? Wat zijn nu belangrijke eigenschappen? Lengte? Maakt het uit welke onderwerp je fotografeert? Beeldstabilisatie? Vergroting? Voorkom een miskoop en bekijk de Nikon macro lenzen uit dit artikel. Bekijk ook aanraders en afraders. Het is belangrijk dat je een bewuste keuze maakt.

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon te Downloaden >>(klik op het geel).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Nikon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over Nikon camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Nikon (prachtig voor bloemen, closeups & sfeervolle, onscherpe achtergronden – betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies vragen.

Inhoudsopgave

Macrofotografie/close-up fotografie

Met macrofotografie kun je kleine onderwerpen of details prachtig laten zien of juist abstracte beelden waarin het meer gaat om kleur, sfeer en vorm. Een andere term die ook vaak gebruikt wordt is close up fotografie. Het verschil is dat je bij macrofotografie meer vergroting behaalt. Je onderwerp komt groter in beeld.

Welke Macrolens voor Nikon Macrofotografie?

Beperking van ‘gewone’ lenzen voor macro

Misschien heb je wel eens geprobeerd om een onderwerp van dichtbij te fotograferen met een ‘gewone’ lens (geen macrolens). Met uitzondering van sommige compactcamera’s lukt dit niet. Je kunt gewoon niet zo dichtbij je onderwerp scherpstellen, niet met de autofocus en ook niet met handmatig scherpstellen. Elke lens heeft een minimale scherpstelafstand. Dat is overigens bij een macrolens ook zo, alleen de macrolens geeft meer vergroting.

Op mijn lens staat ook ‘Macro’, is dit een echte macrolens?

Op een aantal objectieven is de term ‘Macro‘ vermeld. Toch betekent dit zeker niet dat dit echte macrolenzen zijn. Fabrikanten doen dit omdat het verkoopt. De vermelding ‘Macro’ op een lens die geen echte macrolen is zegt vaak wel wat over de lens. Je kan dan wat dichterbij je onderwerp scherpstellen dan met een gemiddelde lens. Je krijgt daardoor wel iets meer vergroting, maar het blijft onvergelijkbaar met de vergroting van een echte macrolens.

Een echte macrolens geeft meer vergroting. Ook is een echte macrolens nooit een zoomlens waarmee je in- of uit kunt zoomen, de macrolens heeft altijd een vaste brandpuntsafstand (bijv. 60 mm, 100 mm, 180 mm). Dit is gewoon de lengte van de lens.

Welke Nikon Macrolens

Macrolenzen voor Nikon op een rij

In dit artikel geef ik een overzicht van de verschillende macrolenzen voor Nikon. Ook zijn er macrolenzen van andere merken voor Nikon, bijvoorbeeld van Sigma. De volgende macro lenzen voor Nikon worden besproken:

  • AF-S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G
  • AF Micro-Nikkor 60 mm f/2.8D
  • AF-S Micro NIKKOR 60 mm f/2.8G ED
  • AF-S DX Micro NIKKOR 85 mm f/3.5G ED VR
  • AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2.8 IF-ED
  • AF-S Micro-Nikkor 200 mm f/4D IF-ED
  • Sigma 105mm F/2.8 EX DG Macro OS HSM Nikon
  • Sigma 150 mm f/2.8 EX DG OS HSM voor Nikon

Voor systeemcamera:

  • Nikkor Z MC 105mm f/2.8 VR S
  • Nikon Z MC 50mm f/2.8

Beste Macrolens voor Nikon

Hoe worden de macrolenzen voor Nikon vergeleken?

De hierna te bespreken lenzen worden op een aantal punten vergeleken. Het belang van die punten wordt hieronder kort toegelicht, zodat je beter begrijpt wat het belang is van een bepaalde eigenschap.

Langere of kortere lens (brandpuntsafstand)
Een macrolens is nooit een zoomlens. Wel zijn er kortere of langere macrolenzen. Dit heeft de brandpuntsafstand. Er zijn bijvoorbeeld macrolenzen van:

  • 40/60 mm (kort)
  • 85/105 mm (allround/gemiddeld)
  • 150/200 mm (lang)

Wat maakt de lengte uit? Een langere macrolens (150/200 mm) heeft als grootste voordeel dat je meer afstand kunt bewaren tot je onderwerp om dezelfde vergroting te behalen van je onderwerp (bijvoorbeeld een schuw insect) dan met een korte macrolens. Er is zo minder kans dat je het insect verjaagt…

Daarnaast is het zo dat je met een langere macrolens makkelijker een onscherpere achtergrond creërt. Je kan zo je onderwerp makkelijker ‘isoleren’ (losmaken) van de achtergrond. Vaak is dit mooi.

Vergrotingsfactor
De vergrotingsfactor is belangrijk en zegt wat over de grootte waarmee je je onderwerp in beeld brengt bij macrofotografie. Zoals je hebt gezien, spreek je van macro bij een vergroting van 1:1 (zie begin artikel). Kijk hier dus altijd goed naar.

Beeldstabilisatie
Heeft de macrolens beeldstabilisatie of niet? Bij Nikon wordt dit aangeduid met de term ‘VR’ (Vibration Reduction). Als de lens hierover beschikt, staat dit op de lens. Ook heeft de lens dan een knop met ‘VR ON/OFF.’ Bij Sigma heet beeldstabilisatie ‘OS’. Ook daarvan heb je dan een knop op je lens met ‘OS ON/OFF’.

Beeldstabilisatie is bij een macrolens vooral handig als je (1) een wat langere lens hebt, (2) veel uit de hand fotografeert én (3) dit ook regelmatig doet bij weinig licht, zoals ’s ochtends vroeg bij/voor zonsopkomst. Overdag met mooi weer, is er veel meer licht en heb je ook uit de hand beeldstabilisatie niet zozeer nodig.

Werk je veel vanaf statief? Dan is beeldstabilisatie al helemaal geen meerwaarde.

Autofocus
Het scherpstellen. Gebeurt dat precies, snel en stil? Het kan hinderlijk zijn als de autofocus erg traag is. Dat kan bij insecten leiden tot momenten missen en frustratie.

Beeldkwaliteit
Hoe goed is de beeldkwaliteit van de lens?

Kosten
Kosten spelen natuurlijk ook een rol. Kijk wel altijd even op www.kieskeurig.nl voor de huidige prijzen. Dit kan niet telkens worden bijgehouden.


AF S DX Micro NIKKOR 40 mm f2.8G

AF-S DX Micro NIKKOR 40 mm f/2.8G

Dit is een korte macrolens. Vergrotingsfactor is 1:1. Het is dus een echte macrolens.

De minimale scherpstelafstand is zo’n 16 cm. Dit betekent dat je erg dichtbij je onderwerp moet fotograferen om je onderwerp groot in beeld te krijgen.

Is dat erg? Dat hangt van je onderwerp af. Voor insecten en andere kleine beestjes is dit onhandig, ze zullen heel vaak vluchten.

De lens is niet geschikt voor fullframe camera‘s. Alleen voor ‘cropcamera’s. Dit zijn bijvoorbeeld de instapmodellen uit de 3000 of 5000-serie.

De lens beschikt niet over beeldstabilisatie. De lens is vrij kort, waardoor beeldstabilisatie ook wat minder belangrijk is. Met name bij een wat langere lens, heb je meer aan beeldstablisatie.

De beeldkwaliteit is volgens tests goed. De prijs van de lens is op het moment van schrijven 279 euro. Bekijk hier de huidige prijs van de AF‑S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G

De lens is niet zo duur maar je bent beperkt in je onderwerpen omdat het zo’n korte lens is. Waarschijnlijk wil je na aankoop van deze lens toch een langer model kopen.

Welke Nikon macrolens is de beste koop?

Voor kleine beestjes zoals juffers (kleine broer van de libelle) is een langere macrolens handiger, je kan meer afstand houden waardoor ze minder snel vluchten!

Nikon af micro nikkor 60mm f 2.8d

AF Micro-Nikkor 60mm f/2.8D

Hoewel deze lens iets langer is dan de AF‑S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G, valt deze nog steeds onder de korte macrolenzen. De minimale scherpstelafstand is 22 cm. Dit betekent dat je ook met deze lens dichtbij je onderwerp moet zijn om het onderwerp groot in beeld te krijgen.

Let op: autofocus is niet met alle Nikon body’s mogelijk
Scherpstellen met de autofocus is alleen mogelijk met Nikon body’s die zelf een ingebouwde scherpstelmotor hebben. Als jouw body dat heeft, dan zie je linksonder op je body een knop/schakelaar zitten die je op autofocus zet. Dit geldt bijvoorbeeld voor de 7000 serie (zoals Nikon D7000, D7100, D7200, D7500 enz). Met een instapmodel Nikon spiegelreflexcamera, zoals de 3000-serie of de 5000-serie (bijvoorbeeld D3100, D3200, D3300, D3400, of D5100, D5200, D5300, D5500, D5600) kan je dus niet met de autofocus scherpstellen. Dit kan ook niet met de Nikon D60-serie. Je zal dan met de hand moeten scherpstellen, op zich is dat bij macrofotografie niet per se erg. Wie meer macrofotografie doet, stelt sowieso al vaker scherp met de hand omdat je dan preciezer bent. Zelf doe ik dit ook graag. Wil je de lens ook gebruiken voor portretfotografie, dan is autofocus juist wel weer heel fijn en wil je liever niet handmatig scherpstellen.

Beeldkwaliteit van de lens is goed. De lens heeft geen beeldstabilisatie.

Op het moment van schrijven kost deze lens € 469,00. Bekijk hier de huidige prijs.

Door het ontbreken van de autofocus in de lens zelf en het feit dat het een wat korte lens is, zal dit voor veel mensen niet de ideale macrolens zijn.

AF S Micro NIKKOR 60 mm f2.8G ED

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie macrofoto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

AF-S Micro NIKKOR 60mm f/2.8G ED

Deze 60 mm macrolens heeft in de lens een scherpstelmotor. Dus anders dan bij de hierboven besproken AF Micro-Nikkor 60 mm f/2.8D kan je gewoon de autofocus gebruiken, ook met jouw instapmodel Nikon body. De lens is daardoor ook voor portretfotografie mooi door het grote diafragma. Met diafragma f/2.8 krijg je mooie onscherpe achtergronden. De scherpstelmotor is snel en maakt weinig geluid.

De kortste scherpstelafstand is 18,5 cm. Om de maximale vergoting te behalen moet je dus dichtbij je onderwerp zijn, 18,5 cm van je onderwerp. Zoals al eerder aangegeven, voor bloemen kan dat wel maar kleine beestjes vinden het minder leuk. Beeldstabilisatie ontbreekt, maar dat is op zich niet het ergste bij zo’n korte lens.

Op het moment van schrijven kost deze lens 569 euro. Bekijk hier de huidige prijs van deze lens.

AF S DX Micro NIKKOR 85mm f35G ED VR

AF-S DX Micro NIKKOR 85 mm f/3.5G ED VR

Deze macrolens is iets langer dan de 60 mm macrolenzen van hierboven. Ook kan je met deze lens prima de autofocus gebruiken en beschikt deze over beeldstabilisatie. Dit is handig want juist met een iets langere lens heb je eerder last van je handtrilling. De beeldstabilisatie (VR) helpt je om makkelijker een scherpe foto te maken uit de hand. Beeldkwaliteit is ook goed.

Het grootste diaframga is bij deze lens f/3.5. De meeste macrolenzen hebben f/2.8 als grootste diafragma. Voordeel van f/2.8 is dat je meer licht benut en dat je rustigere, onscherpere achtergronden kan creëeren.

De kortste scherpstelafstand is 28,6 cm. Dit is gemiddeld. Er zijn lenzen waarmee je dichterbij moet zijn (zoals de 40 en 60 mm macrolenzen), maar er zijn ook lenzen waarmee je meer afstand kan houden tot je onderwerp. Voor kleine beestjes is dit niet de ideale lens. Het ontbreken van f/2.8 is jammer.

De lens is niet geschikt voor fullframe camera’s. Alleen voor ‘cropcamera’s (DX).

Op het moment van schrijven kost de lens 523 euro. Bekijk hier de huidige prijs op kieskeurig.nl

We gaan nog even verder kijken wat de markt te bieden heeft…

Macrofotografie 60 mm 90mm 105mm 150mm brandpuntafstand lengte macrolens

AF S VR Micro NIKKOR 105mm f 2.8

AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED

Dit is een veel gebruikte macrolens voor Nikon. Met een lengte van 105 mm is deze macrolens allround te noemen. De minimale scherpstelafstand is 31,4 cm. Dit is al een verschil met de lenzen die hierboven werden besproken. Je kan wat verder weg blijven van je onderwerp en toch het onderwerp groter in beeld brengen. Dit is een mooie allround macrolens, prima beeldkwaliteit en beschikt ook over beeldstabilisatie. Dit helpt je om uit de hand makkelijker een scherpe foto te maken.

Anders dan de 85 mm macrolens die hierboven werd besproken heeft deze lens een maximaal diafragm van f/2.8. Mooi voor rustige achtergronden en bij weinig licht. Ook voor portretfotografie goed bruikbaar.

De lens wordt ook geleverd met zonnekap en etui.

Maar…Als jij vooral insecten of andere kleine beestjes wil fotograferen (zoals juffers, een soort kleine broer van de libelle), dan moet je met deze lens nog steeds behoorlijk dicht op die beestjes kruipen. Ideaal is de lens daarvoor dus nu ook weer niet.

Als we dan naar de prijs kijken, dan is deze op het moment van schrijven 848,90 euro. Niet goedkoop. Bekijk hier de huidige prijs op kieskeurig.nl

Voor je een keuze maakt, lees nog even verder. Er volgen nog meer lenzen…

AF Micro NIKKOR 200mm f 4D IF ED

AF-S Micro-Nikkor 200mm f/4D IF-ED

Dit is een heel lange macrolens, 200 mm komt weinig voor.

Deze lens is alleen met autofocus te gebruiken als je body over een scherpstelmotor beschikt. Als jouw body dat heeft, dan zie je linksonder op je body een knop/schakelaar zitten die je op autofocus zet. Dit geldt bijvoorbeeld voor de 7000 serie (zoals Nikon D7000, D7100, D7200, D7500 enz). Met een instapmodel Nikon spiegelreflexcamera, zoals de 3000-serie of de 5000-serie (bijvoorbeeld D3100, D3200, D3300, D3400, of D5100, D5200, D5300, D5500, D5600) kan je dus niet met de autofocus scherpstellen. Dit kan ook niet met de Nikon D60-serie. Je zal dan met de hand moeten scherpstellen, op zich is dat bij macrofotografie niet per se erg. Wie meer macrofotografie doet, stelt sowieso al vaker scherp met de hand omdat je dan preciezer bent.

De lens heeft geen beeldstabilisatie (VR). Omdat de lens lang is (200 mm) is dit lastiger bij uit de hand fotograferen. Je maakt eerder een onscherpe foto uit de hand door je handtrilling met een langere lens.

Het grootste diafragma is bij deze lens f/4. bij de meeste macrolenzen is dit f/2.8. Dit is jammer want je kan met f/2.8 rustigere achtergronden creëren en f/2.8 levert twee keer zoveel licht op.

De korte scherpstelafstand is 50 cm. Dat betekent dat je een halve meter van je onderwerp kan blijen en toch nog de maximale vergroting behaalt. Dat is een voordeel bij het fotograferen van kleine beestjes. Toch is het ontbreken van beeldstabilisatie en het feit dat de lens f/4 als maximaal diafragma heeft i.p.v. f/2.8 een nadeel.

De prijs is ook fors. De lens kost op het moment van schrijven 1489 euro. Bekijk de huidige prijs bij Fotokonijnenberg.nl (voor de duidelijkheid; ik heb geen enkel belang bij jouw aankopen).

Sigma 105mm F/2.8 EX DG Macro OS HSM Nikon

Een lens met een vergelijkbaar bereik (105 mm) en dezelfde lichtsterke als de hierboven genoemde lens van Nikon zelf. De Sigma versie is niet weathersealed. Deze lens heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Van verschillende cursisten heb ik hiervan uitstekende resultaten gezien. Aanrader voor wie een budget heeft van rond de 400-500 euro.

Bekijk hier de volledige Review over deze Sigma 105mm macrolens voor Nikon

sigma 150mm macro os 2.8

Sigma 150 mm f/2.8 EX DG OS HSM

Let op, deze lens is alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

Alternatief kan zijn: Irix 150mm f/2.8 Macro 1:1 Dragonfly NIkon F-mount maar die heeft geen stabilisatie (wel handig voor 150mm) en kan alleen handmatig scherpstellen.

Met 150 mm valt deze Sigma macrolens voor Nikon onder de langere macrolenzen. Dit betekent dat je meer afstand kan houden tot onderwerpen en ze toch groot in beeld kan brengen. Voor insecten en andere kleine beestjes is dit een voordeel. Ze vluchten minder snel, dus een wat grotere ‘werkafstand’ is zeker fijn. De kortste scherpstelafstand is 38 cm. Voor bloemen is deze lens is ook prima.

Een ander voordeel van een langere macrolens is dat je beeldhoek smaller is dan bij bijvoorbeeld een 105 mm macrolens. Je krijgt in de breedte minder in beeld met de 150 mm. Dit betekent dat het makkelijk is om minder afleiding in je foto’s te krijgen. En dat is vaak een uitdaging. Heel snel heb je bij macrofotografie wat minder mooie ‘sprieten of grassen’ in beeld. Hier heb je minder last van met een langere macrolens. En minder afleiding in je foto, betekent een krachtigere foto.

De lens beschikt over een stille en snelle autofocus (HSM). En ook over beeldstabilisatie (dit heet bij Sigma OS: Optical Stabilizer).

Het grootste diafragma is f/2.8. In combinatie met de lengte van de lens zorgt dit voor erg mooie onscherpe achtergronden (bokeh). Juist bij macrofotografie is f/2.8 veel gebruikt voor dromerige foto’s met een spel van scherpte en onscherpte (en mooi licht).

Zou je meer vanaf een statief gaan werken, dan is 150 mm ook gunstiger want je kan door gebruik van de statiefgondel de lens beter in allerlei standen positioneren.

De lens is ook geschikt voor fullframe camera’s (FX).

De lens is robuust gebouwd en is stof- en spatwaterdicht. Wel is de lens groot en zwaar (1180 gram).

De prijs van deze lens was rond 849/899 euro.

De Sigma 150 mm f/2.8 EX DG OS HSM is wat mij betreft een aanrader voor je Nikon spiegelreflex, mogelijk kan je die tweedehands nog krijgen.

Lengte van 150 mm, prima beeldkwaliteit, mooie achtergrondonscherpte, beeldstabilisatie, f/2.8 én dat voor dezelfde prijs als de hierboven besproken AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2.8G IF-ED. Alleen de grootte en het gewicht zijn dan niet ideaal maar je kan niet alles hebben.

Nikon Macro lenzen voor systeemcamera

Hieronder macrolenzen van Nikon voor de systeem camera, denk aan Nikon Z5, Z6 (II), Z7 (II), Z9 en later Z8. Of de Z50 of Nikon Z Fc.

Nikkor Z MC 105mm f/2.8 VR S

Dit is de variant voor de systeemcamera. 105mm is altijd een populaire brandpuntsafstand geweest. Bekijk mijn review Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S Review. Hier vind je eigenschappen, reviews, voordelen en nadelen.

Nikon Z MC 50mm f/2.8

Dit een korte macro lens voor de Nikon systeemcamera's.

In het algemeen raad ik een langere brandpuntsafstand aan omdat dit meer allround is (meer afstand tot onderwerp) en betere achtergrondonscherpte en een betere kijkhoek (minder in beeld is mee rust). Bekijk mijn review over de Nikon Z MC 50mm f/2.8

Macrolens voor Nikon van Laowa en Lensbaby

Laowa en Lensbaby zijn twee merken die eruit springen op dit gebied. Het zijn wat "creatievere" macro lenzen. Wat specialistischer ook. Zowel geschikt voor Nikon spiegelreflexcamera's als Nikon systeemcamera's. Interessant is de relatief goed betaalbare prijs van deze lenzen.

Lensbaby heeft verschillende lenzen. Veel gebruikt is de sweet 50 met een composer Pro (II). De "sweet 50" is alleen de lens die je in de composer kan bevestigen. Uniek is dat je de scherptediepte kan verplaatsen door de lens te buigen, ook is het scherptedieptegebied rond (en bij een normale lens recht). Het zorgt voor meer creatieve vrijheid, ik gebruik zelf de sweet 50 van Lensbaby ook, in combinatie met macro extender (aan te raden).

Lensbaby Velvet 56 met tussenringen

Ook de Velvet 56 of 85 van Lensbaby voor Nikon kan mooi zijn. Deze staat bekend om zijn "glow", het geeft de foto veel zachtheid door de boterzachte achtergrondonscherpte. Wel is het even oefenen om iets scherp te krijgen. Ook geeft de lens een vergroting van 1:2, dit is geen echt macrobereik. Daarom zet ik Kenko extenders in om meer vergroting te bereiken.

Een alternatief is de "soft focus II" lens van Lensbaby die je ook in de Composer Pro (II) kan bevestigen. Dit geeft een nog wat sterker "glow-effect" en het lensje (soft focus) is veel lichter dan de Velvet 56 of 85.

 


Ook Laowa heeft verschillende macrolenzen in het assortiment die ook voor Nikon geschikt zijn. Een aantal daarvan is extreem macro. Dat wil zeggen meer vergroting dan 1:1, bijvoorbeeld 2:1 of zelfs tot 5:1!

Bijvoorbeeld:

  • Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO (tot 2 keer zoveel vergroting als een normale macrolens!)
  • Laowa 90mm f/2.8 2X Ultra Macro APO
  • Laowa 60mm f/2.8 2x Ultra Macro
  • Laowa 25mm f/2.8 2.5-5X Ultra Macro. Dit is een zeer extreme lens. Gebruik deze vooral vanaf statief met een macroslede, erg specialistisch en alleen aan te raden als je ver gevorderd bent. Ook is groter niet altijd beter, wel kan je op een andere manier details in beeld brengen.

    In het algemeen gebruiken mensen de lenzen van Laowa naast een "gewone" macro lens.   

Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek voor Nikon Downloaden >>(klik op het geel) 

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Nikon
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Nikon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor Nikon: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen (400+ video's), mijn stap-voor-stap Macrofotografie Sfeermethode, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze Nikon artikelen

Meer populaire artikelen over camera's & lenzen


Stel onderaan je vragen over een Nikon Macro lens en krijg persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Roger.
Door

Roger.

op 15 Jan 2018

Beste Joris
Ik heb al zo veel van jou gelezen, ik vind het zeer spannend. Ik heb als beginneling een Nikon d3400
Aan gekocht met een lens van 28 op 105 maar ik zou liever mat meer in de diepte willen fotograferen. Zoals dieren en vogels een lens voor meerdere objekten. Wat zou voor mij een goede lens zijn? Dank bij voorbaat groetjes Roger.

joris2
Door

joris2

op 16 Jan 2018

Hi Roger,

Dan heb je geen macrolens nodig. Ja kan denken aan bijv: AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR. Bekijk even mijn artikel 'Welke betaalbare Telelens voor Nikon'. Daar staan meer opties.

Age
Door

Age

op 25 Jan 2018

welke macrolens raad je specifiek aan bij Nikon 3300 en waarom ?

joris2
Door

joris2

op 26 Jan 2018

Er is geen macrolens die specifieker geschikt is voor een D3300. Het gaat vooral om wat je fotografeert.

Marion
Door

Marion

op 08 May 2018

Hi Joris, Welke (lowbudget) lens raad je aan voor landschapsfotografie voor een D750?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 May 2018

Daar zijn veel lenzen geschikt voor, je hoeft geen lichtsterke lens te hebben. Wat telebereik is wel handig voor landschapsfotografie. Bijv. tot 200 mm. Als je al een korte lens hebt, kan je denken aan Nikon 70-300mm f/4.5-5.6E VR. Een korte lens is wel nodig voor weidsere beelden. Verder zijn compositie en licht het belangrijkste.

Marijke
Door

Marijke

op 03 Jun 2018

Beste Joris, Ik heb sinds kort een 70-200mm f4 lens voor mijn nikon D3300 (wil overstappen op D7200). Heb hiermee mooie foto's kunnen maken van bijen en libellen/juffers maar de echte details in de beestjes ontbreken me toch. Nu las ik ook over voorzetlenzen of tussenringen. Wat zou jij aanraden? Ik ben voor dierenfotografie wel zeer tevreden van mijn lens maar helaas mis ik ook bereik voor vogels of wilde dieren. Ik weet niet of voorzetlenzen/tussenringen hiervoor ook oplossing bieden?(Ik heb ervaring met photoshop dus eventueel lichtverlies is snel gefixt).

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Jun 2018

Hi Marijke,In mijn artikel over accessoires" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/accessoires-macrofotografie/">accessoires en lenzen voor macrofotgrafie geef ik ook tips. De voorzetlens gebruik ik zelf nooit, kan wel maar je kan ook kwaliteit (scherpte verliezen, het is een soort vergrootglaasje). De tussenring is hol en zorgt ervoor dat je dichterbij kan scherpstellen en daardoor meer vergroting (details) ziet. Die raad ik eerder aan. Voor vogels of wild mis je bereik inderdaad. Tussenringen werken daarvoor niet. Een extender (bijv. 1.4) wordt wel eens gebruikt maar alleen op kwaliteit heel goede lenzen, 70-200 f/4 is vaak wel erg goed. 200 mm is regelmatig te weinig voor vogels of wildlife.

Sillie
Door

Sillie

op 17 Jun 2018

Hoi, Ik heb nog niet zo lang een Nikon 3400 en ik merk dat ik macro fotografie mooi vind (bloemen, insecten maar ook close ups van voorwerpen). Verder wil ik me bezig gaan houden met portretfotografie. Welke lens is het meest geschikt en ook qua prijs niet al te hoog. Ik zie in je overzicht de Nikon 50 mm lens 1.8 af-s niet terug. Kun je hier ook nog iets over zeggen?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Jun 2018

Hoi Sillie,De 50 mm f/1.8 van Nikon is gen macrolens, daarom staat deze niet bij het artikel. Het is wel een voordelige manier om te beginnen met bloemenfotografie of closeups. Het geeft mooie effecten, wel minder vergroting dan bij Macro. Ik raad je aan om de Yongnuo versie te nemen, zie ook mijn E-book Ontdek de Creatieve lens. De 50 mm Af-S lens van Nikon zelf die je noemt heeft geen autofocus trouwens, alleen de G-versie heeft dit. De G-versie is wel een stuk duurder maar autofocus heb je nodig vind ik (zeker voor portret). De Yongnuo komt erg goed uit de test en heeft autofocus.

Ilona
Door

Ilona

op 02 Jul 2018

Hallo Joris, als eerste echt een supersite die je hebt. Zo fijn dat je je kennis wilt delen. Ik zit er over te denken om een Nikon 1 S1 te kopen omdat ik mij graag wil ontwikkelen in de macrofotografie. Door de bomen zie ik het bos niet meer. Zijn er wel goeie macrolenzen voor deze camera?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Jul 2018

Hoi Ilona, ik kan je de camera niet aanraden. Er zit geen zoeker op, wat onhandig kijkt en Nikon richt zich niet serieus op systeemcamera's. Dat betekent weinig lenzen te koop, voor macrofotografie is er sowieso ook veel minder keuze als het gaat om lenzen. Ik raad je een instapmodel spiegelreflexcamera" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-of-nikon-spiegelreflexcamera-advies/">spiegelreflexcamera aan van Canon of Nikon. Zie toestellen" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">toestellen voor beginners van Nikon. Zie toestellen" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">toestellen voor beginners van Canon. Zie Bekijk mijn artikelen daarover het blog even. Ook heb ik artikelen gemaakt over macrolenzen" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-macrolens-voor-nikon/">macrolenzen voor Nikon en macrolenzen" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-macrolens/">macrolenzen voor Canon. Of accessoires" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/accessoires-macrofotografie/">accessoires voor macro. Als je per se een systeemcamera wil, kies dan niet voor Canon of nikon maar bijv. voor Sony, Olympus of Fuji. Alleen ook daar zijn er weinig macrolenzen en als je een wat langere wil is het gauw peperduur. Dus sowieso raad ik macroliefhebbers de spiegelreflexcamera aan.

Karina Ritmeester
Door

Karina Ritmeester

op 04 Sep 2018

Die 105mm lens klinkt als een droom natuurlijk, maar zou je met een tussenring en een 40 of 60mm lens een zelfde resultaat kunnen bereiken? Ik denk even in prijs en gewicht.. 😬

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Sep 2018

Met een kortere macrolens en een tussenring krijg je een ander resultaat. Je krijgt meer vergroting en je zit dan heel dichtbij je onderwerp. Met 105 mm kan je meer afstand houden.

Rietha
Door

Rietha

op 04 Oct 2018

Dag Joris Omdat ik op zoek ben en spaar voor een macrolens kwam ik op jouw site terecht. Heel leerzaam en heb duidelijke antwoorden gekregen.Heb jij ervaring met de de Zhongyi macro lens? Ik hoor graag van je.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Oct 2018

De lens die je noemt is een macrolens met ‘best wel een gebruiksaanwijzing’. Je kan geen autofocus gebruiken maar moet zelf scherpstellen met de hand. Ook moet je op zo’n 4cm afstand van je onderwerp fotograferen, heel dichtbij dus. Dit maakt het bijv. niet voor alle onderwerpen geschikt, denk aan kleine beestjes. Je schrijft niet wat je vooral wil fotograferen, dus die info heb ik niet. Het is geen lens die ik snel aan mensen aanraadt, tenzij je echt specifiek voor deze lens kiest. Ik denk dat je beter een 100 mm macrolens van Pentax kan kopen of evt. 50 mm maar de 100 mm is meer allround.

Anja Viaene
Door

Anja Viaene

op 11 Jan 2019

Dag Joris, ik ben een beginnend amateurfotograaf. Mijn toestel is de Nikon D5300. Macro-fotografie lijkt me superleuk en ik ben dan ook van plan een macrolens aan te schaffen. Ik had gedacht aan de AF-S DX Micro NIKKOR 85 mm f/3.5G ED VR. Ik kan deze van iemand overkopen voor 220 Euro. Ofwel de AF Micro-Nikkor 60mm f/2.8D. ? Maar ik denk dat de 85mm interessanter is? mvg, Anja

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Jan 2019

Hallo Anja,Lijkt me een mooie lens om mee te beginnen, de AF-S DX Micro NIKKOR 85 mm f/3.5G ED VR. 220 euro lijkt me ook een goede prijs. Even checken of de lens geen krassen heeft (aan de voorkant maar zeeker ook de andere kant checken). Verder de contactpunten even bekijken (die zouden niet vies moeten zijn). En wat testfoto's maken is goed. Op bijvoorbeeld f/3.5 en een hoger f-getal om te kijken of je geen gekke dingen ziet (als je weet hoe dit moet natuurlijk). 85 mm is iets meer allround.

John van Iperen
Door

John van Iperen

op 12 Feb 2019

Je schrijft in dit artikel “Ook is een echte macrolens nooit een zoomlens waarmee je in- of uit kunt zoomen”. Ik heb een Nikkor macro Zoomlens 70-180mm. Dit is de eerste en enige macro zoomlens van Nikon - een limited editie - die jammergenoeg niet meer wordt gemaakt.. Vergrotingsmaatstaf bijna 1:1. Het lijkt me beter dat je goed onderzoek doet voordat je onwaarheden schrijft.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Feb 2019

John,Dank voor je aanvulling. Voor de meeste mensen is dit heel duidelijk (dat een macrolens een vaste brandpuntsafstand heeft). Overigens is er het formeel wel zo dat er minimaal een vergroting van 1:1 moet zijn om van macro te spreken en zelf schriijf je dat de vergrotingsmaatstaf bijna 1:1 is. Overigens kan en wil ik ook niet voorkomen dat er ook wel eens iets niet 100% zou kloppen op het blog. Ik ben namelijk ook een mens ;-)

Silvia
Door

Silvia

op 05 Mar 2019

HoiIk heb een Nikon D80 (best al een oud toestel) met een 18-200mm lens. Nu wil ik graag met macrofotografie beginnen. Een echte macrolens geeft toch veel meer scherpte als mijn lens ooit zal geven? Welke lens raad jij me aan? Of zou je zeggen een nieuwe body is beter?M.v.g Silvia

Silvia
Door

Silvia

op 05 Mar 2019

Oh ja het is vooral voor bloemen en natuur, maar ook insecten

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Mar 2019

Hi Sylvia, de macrolens geeft met name meer vergroting. Dus je kan meer nadruk leggen op details. De macrolens is absoluut het belangrijkst, de body veel minder. Ik zou rond 100 mm kiezen of evt langer maar dat kost je meer. Bijvoorbeeld Sigma 105mm F2.8 EX DG OS HSM Macro

antje
Door

antje

op 12 May 2019

Dag Joris Ik heb een Nikon D3300 en ben een beginnende fotograaf. Ik ben opzoek naar een degelijke macro lens. Ik zou graag bloemen en insecten kunnen fotograferen maar ook portret. Welke lens raad u me aan te kopen. Ik heb wel maar een budget van 500 euro of iets meer. m.v.g. Antje

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 May 2019

Hi Antje,Je kan denken aan de Sigma AF 105mm f/2.8 EX DG Macro OS HSM Nikon. Deze staat goed aangeschreven, betaalbaar en heeft ook stabilisatie voor uit de hand. Een macrolens is ook goed te gebruiken voor portret! Kan met dezelfde lens dus.

Dragica
Door

Dragica

op 19 May 2019

Hallo Joris, Ik ben een beginnende amateurfotograaf en ik heb een Nikon D5500. Ik ben dan ook van plan een macrolens kopen. Is de Tokina AT-X M100 Pro D AF 100mm f/2.8 macrolens - NIKON mount goede keuze? Ik kan kopen voor €284.99. m.v.g. Dragica

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 May 2019

Hi Dragica,De Tokina AT-X M100 Pro D AF 100mm f/2.8 macrolens is zeker interessant voor die prijs. De meeste macrolenzen zijn vaak duurder. Autofocus is wel wat langzamer maar je zult toch veel handmatig scherpstellen. De lens heeft alleen geen beeldstabilisatie, uit de hand kan wel maar wat meer letten op sluitertijd. En bij weinig licht bijvoorbeeld een statief of rijstzak gebruiken

Berry Runderkamp
Door

Berry Runderkamp

op 28 May 2019

Hoi Joris,Mijn naam is Berry Runderkamp. Ik heb een Nikon D5300 en ben helemaal weg van het fotograferen van bloemen, insecten, vogels en landschappen. Ik heb een AF-P Nikkor 18-55mm objectief. Maar ik zou graag nog meer in detail willen fotograferen. Heb ik dan een zoomlens nodig? Of een macrolens? Ik ben niet van plan een professional te worden, maar enigszins kwalitatieve foto's schieten vind ik geweldig. Welke lens zou je mij aanraden, die ook nog enigszins betaalbaar is(ik schrik als ik bedragen van over de €1000,- zie).Graag hoor ik van je,Groetjes,Berry Runderkamp

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 31 May 2019

Hi Berry,Leuk dat je veel passie hebt.Je wil 'in detail' fotograferen. De macrolens is voor dichtbij (dicht op bloemen en op insecten) de lens die de meest vergroting (details) gaat geven. In dit artikel noem ik de opties, je kan ook denken aan sigma 105 mm macro met beeldstabilisatie OS. Alleen hij is 'waardeloos' voor vogels, die zijn te ver weg. ook voor landschap is deze onhandig.Sowieso is een zoomlens wel onderdeel van basisuitrusting vind ik. Dit voor je landschap en vogels. Bij vogels minimaal 300 mm. Je kan een allround lens nemen, bijvoorbeeld 18-300 mm of 16-300 mm. Zie mijn artikel welke betaalbare zoomlens voor Nikon.Goedkoper dan macro is een Yongnuo" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">Yongnuo 50 mm f/1.8 lens voor je, dat is 80 euro ongeveer. Is leuk voor bloemen. Geen echte macrolens maar geeft wel mooie achtergrondonscherpte en kost weinig.Je moetr bedenken wat het belangrijkste is, bloemen/insecten. Dan is goedkoopst de 50 mm lens die ik noemde. Meer vergroting geeft de macrolens.Zijn landschap en vogels belangrijker, dan zou ik eerst 18-300 of 16-300 mm nemen. Die is ook in te zetten voor bloemen. Meer bereik is voor vogels wel beter maar ook duurder.

Wieke van Zuilen
Door

Wieke van Zuilen

op 08 Jun 2019

Hallo Joris , ik had al een keer aangegeven dat ik de Sigma macrolens 150mm wilde aanschaffen en dat die niet meer leverbaar is . Nu zag ik op marktplaats 1 aangeboden : Sigma 150 mm , f 2.8 APO Macro DC HSM Full Frame voor Nikon. Weet jij misschien of deze ook op mijn nieuwe body Nikon D 5300 kan ? De prijs is wel aantrekkelijk 250 euro. Hoor het graag ! Groetjes Wieke van Zuilen

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Jun 2019

Hi Wieke,Inderdaad heb ik ook gezien dat de 150 mm macrolens van Sigma niet of minder goed te leveren is, afhankelijk van het merk. Voor Canon nog wel.Als de lens die jij noemt een DC lens, dan is deze voor jouw camera geschikt. Alleen het is een oude versie zo te zien want er lijkt ook geen beeldstabilisatie op te zitten. Dus ik zou deze niet nemen.

Wieke van Zuilen
Door

Wieke van Zuilen

op 10 Jun 2019

Hoi Joris , weer een advies : Dit hieronder is een andere advertentie van marktplaats , lijkt mij de goeie macrolens waar ik naar op zoek was . Is dat ook zo ? Advertentie : Wegens het switchen naar een andere camera en lenzen onderstaande lens in de verkoop. Lens ziet er uitstekend uit, is niet van nieuw te onderscheiden en werkt zo het hoort. Sigma 150mm f/2.8 APO Macro EX DG OSDe lens is net iets meer als 2 jaar oud, maar is minimaal gebruikt, macro fotograferen is niet mijn ding. Lens ligt in de doos al tijden in de kast naast nog een twee tal lenzen en wil ze wel verkopen. Dit is de Sigma 150mm F2.8 apo Macro EX DG OS (OS staat voor Optical Stabilizer). Lens is als nieuw, glaswerk is krasvrij.En het is een HSM uitvoering. Groetjes van Wieke

Bart
Door

Bart

op 07 Jul 2019

Hallo, ik ben Bart. Met het fotograferen is mijn belangrijkste onderwerp natuurfotografie. Ik ben in het bezit van een Nikon D3300 met een 18-55 mm, een 55-300 mm en een 50 mm lens. Macrofotografie zie ik als een uitdaging. Is een 105 mm Sigma of Tamron 2e hands lens een verantwoorde keuze?

Joris-Dijkema
Inge
Door

Inge

op 20 Jul 2019

Hoi Joris, Een tijdje geleden heb ik van iemand een canoncamera met macrolens geleend. Ik vond het erg leuk om hiermee fotos te maken van insecten, en hierbij (voor het blote oog) bijna onzichtbare details vast te leggen. Zelf heb ik een Nikon D3300, en wil ik ook een macrolens aanschaffen waarmee ik ook deze details van insecten en bloemen kan vastleggen. Welke lens zou jij mij aanbevelen? Mijn budget ligt rond de 800 euro, maar als het bedrag lager uitvalt is dat natuurlijk ook niet erg.Verder vroeg ik me af of goedkopere macrolenzen ook evenveel detail kunnen vastleggen als duurdere lenzen.Heel erg bedankt!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 Jul 2019

Hi Ingeborg,Leuk. Ik raad je de Sigma 105 mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro voor Nikon aan. Goedkopere lenzen zijn niet per se slecht, maar ze zijn vaak korter (en dan moet je dichter op de beestjes zitten, wat niet ideaal is), of hebben bijvoorbeeld geen stabilisatie of geen autofocus. Dit is een goede lens, alleen een klein beetje oppassen met stof en nattigheid.

Sjaak Komen
Door

Sjaak Komen

op 06 Aug 2019

Beste Joris, Graag je mening over een vergelijk tussen de aanbevolen Sigma 150mm en de niet besproken Tamron 90mm, f/2.8 macro voor Nikon D750 voor ik overga tot aanschaf van een van die twee macro lenzen. Groeten, Sjaak

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Aug 2019

Hi Sjaak, beide zijn goede lenzen. Allebei ook weatherproof en gestabiliseerd. De brandpuntsafstand is een groot verschil. Je kan met de 150 mm een wat grotere afstand houden tot het onderwerp om de vergoting 1:1 te halen dan bij de Tamron 90 mm. Dit is een voordeel bij kleine beestjes. 38 cm bij de Sigma 150 mm en 29 cm bij de Tamron 90 mm. Verder is s cherpte in de hoeken ietsje minder bij de Tamron. Het gewichtsverschil is fors, dat moet je je realiseren. En de omvang is ook een verschil. De 150 mm wordt geleverd met statiefgondel, je kan dan makkelijker switchen van horizontaal naar verticaal beeld zonder dat je je statief anders hoeft te positioneren. Je draait de lens aan de gondel om. De 90 mm heeft volgens mij geen gondel. Dat speelt alleen vanaf statief. De gondel kan er ook voor zorgen dat je vanaf statief nog wat lager kan komen met de lens, maar misschien is dat voor jou niet zo relevant. De beeldhoek is anders bij de 150 mm. Je krijgt minder in beeld dan bijeen 90 mm, daardoor heb je iets eerder rustigere foto's. De 150 mm zorgt ook voor extra onscherpte in achtergronden. De 150 mm is ook minder goed leverbaar tegenwoordig. Mogelijk werkt Sigma aan een opvolger, dat heb ik gehoord via via maar ik weet dat niet zeker. De 150 mm wordt ook wel gebruikt door internationaal gerenommeerde macrofotografen.

Marja
Door

Marja

op 09 Aug 2019

Beste Joris, wat een fijne site is die van jou. Heel prettig en begrijpelijk geschreven. Ik heb sinds kort een Nikon d7500 waar ik superblij mee ben. Hierbij heb ik een 70-300 mm en een 50 mm/f1.4 lens. Ik vind het heel leuk om insecten en bloemen te fotograferen maar een macrolens is op dit moment te duur voor mij. Kun jij mij vertellen of de tussenringen een goed alternatief zijn en welke soort ik zou moeten hebben voor de d7500? Alvast hartelijke dank.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Aug 2019

Hi Marja,Ik had het even druk, dus iets later. Een 50 mm lens is zeker leuk om mee te starten. f/1.8 was overigens ook prima geweest. Tussenringen zijn een goede optie, je komt alleen wat dichter op je onderwerp te zitten (tot soms enkele centimeters) maar het kan wel. Je moet geschikte hebben voor NIkon spiegelreflex, liefst stevige en niet van die plastic dingen. Er zijn verschillende merken, ik heb zelf Soligor maar er zijn er meer hoor. Ook bijv. Kenko.In september wordt mijn Academy" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">Academy trouwens aangevuld met een complete cursus Macro en Closeup Fotografie, gaat ook over tussenringen.

Josée
Door

Josée

op 13 Aug 2019

Dag Joris, Ik heb met een probleem ivm met een wel of niet aankoop van een lens, . Ik heb een D300 Nikon als lenzen 16-85mm Nikon, 50mm 1.5 Nikon, 70/300mm Nikon. . Beelden in macro van, bloem/dier/object/waterdruppel is voor mij echt top en heel bijzonder. Is het mogelijk dit te bereiken met deze lenzen mss tussenringen? of zou ik toch nog voor een Macrolens gaan, deze zou ik willen aanschaffen, sigma-105mm-f28-ex-dg-macro-os-hsm-nikon, jammer een Nikon is 500€ duurder, 459€ is het bedrag dat ik wil besteden Dit wil ik vermelden door mijn beperking kan ik niet op mijn knieën zitten of op de grond gaan liggen. Groetjes Josée

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Aug 2019

Josée,Ja de sigma-105mm-f28-ex-dg-macro-os-hsm-nikon is een aanrader. Een vriendin gebruikt deze ook. Alleen met nattigheid of stof wat oppassen (niet weathersealed). Verder moet je voor vergroting behalen toch wel redelijk dichtbij je onderwerp zitten hoor. Dus als je een grotere afstand moet houden dan kan je in die gevallen beter je 70-300 mm nemen. En voor het dichtbijwerk dan de macrolens.

Josée
Door

Josée

op 13 Aug 2019

Beste Joris, Bedankt voor je snelle reactie, Groetjes Josée

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 15 Aug 2019

Graag gedaan Josée, succes!

Rob
Door

Rob

op 14 Oct 2019

Ik hoop dat het nu wel goed gaat ... Ik heb een vraag over asnschaf van lenzen Micro/macro : Nikon AF-D 60mm F/2.8 micro. Of Nikon Micro Nikkor 105mm f4 A-I Ik kan er maar één kopen op t moment, ik zoek een lens om de wereld te ontdekken... Macro wereld Mvg Rob

Rob
Door

Rob

op 14 Oct 2019

Nogmaals een poging... Ik heb"onafhankelijk" advies nodig... Kun u mij die geven aub Overaanschaf welke van de twee lenzen Nikon Micro Nikkor 105mm f4 A-I- Nikon AF-D 60mm F/2.8 micro Graag zie ik je reactie tegemoet Joris Groet Rob en Petra

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Oct 2019

Hi Rob,De 105 mm macro is meer allround. 60 mm is vrij kort waardoor je voor voldoende vergroting dichtbij je onderwerp moet zijn. Voor insecten is dat minder handig, die gaan er eerder vandoor. Alleen heb je het over de Nikon Micro Nikkor 105mm f4 A-I. Volgens mij bedoel je f/2.8. De door jou genoemde lens kan ik niet vinden

Rob
Door

Rob

op 14 Oct 2019

Dank je wel Joris, ik ga dan voor de : Nikon Micro Nikkor 105mm F4 / A-I dat is een lens uit 1981 ... Maar nog goed werkenden fris (schoon - en heel) Op een nikon D7000 zou AF werken (AI staat voor Auto indexing) Dus ik denk dat ik na jouw advies ga voor de 105mm. Dank je wel dat je dit doet voor ons ...

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Oct 2019

Leuk dat je nog even reageert Rob, succes met je macrofoto's.

Rob
Door

Rob

op 24 Oct 2019

Goedendag, ik hoop dat ik zo vrij mag zijn. Ik wil een Groothoek lens kopen en wel een Sigma 14mm f2.8 maar er zit een Pentax mount aan ... Ik heb een Nikon crop sensor camera (D7000) kan ik daar een adapter ring voor gebruiken (volgens mij is de verloop ring ,8mm dik) Bij voorbaat dank (ik zou er graag landschap en steden mee fotograferen. Vr groet Rob

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Oct 2019

Hi Rob, ik durf dit niet te zeggen. Je bedoelt misschien een mount converter. Je zou dit na kunnen vragen bij een grote winkelzaak, maar je kan ook te maken krijgen met minder goede werking. Bijv. onscherpte in hoeken, ik heb dit zelf ervaren met mijn mount converter om lenzen van Canon op een Sony systeemcamera te gebruiken. Bij grotere diafragma's heb ik onscherpe hoeken gehad in het groothoekbereik. Dus het is niet altijd 100% hetzelfde terwijl dit vaak wel beweerd wordt.

Saskia
Door

Saskia

op 23 Nov 2019

Hoi Joris,Hartelijk dank voor alle informatie die je deelt! Heel leerzaam. Ik heb sinds januari een Nikon D 5300 en ik ben na jaren iPhone-fotografie erg blij met mijn spiegelreflexcamera. Ik heb er een Tamron 18-200 F/3.5-6.3 Di II VC lens bijgekocht en later een Nikor AF-S 50mm 1:1,8 G. Ik maak meestal foto’s in het bos. Het is nog een beetje van alles wat: landschap, wild en close-up. Mijn oog valt vaak op details en ik kruip er dan dicht op om het vast te leggen. Dat wil niet echt goed met de lenzen die ik nu heb, kan dan niet meer scherpstellen. Ik ben me aan het oriënteren op een macrolens, maar ik twijfel enorm aan welke brandpuntsafstand voor mij het beste werkt. Ik heb geen ambitie om kleine beestjes te fotograferen. Neig naar minimalistisch en abstract, maar dan wel in de details. Wat is jouw advies?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Nov 2019

Hi Saskia,Dank je. Bijvoorbeeld een Sigma 105 mm Macro OS. Dat is een allround bereik. Hij is alleen bij nattigheid niet weathersealed maar je kan ook een regenhoes gebruiken. Ook kan je een set tussenringen kopen (macro extension tubes in Engels) en die kan je tussen je camera en je 50 mm f/1.8 plaatsen, zo kan je WEL dichterbij scherpstellen en dus meer vergroting halen. Je komt wel erg dicht op je onderwerp te zitten. De tussenringen zijn ook later met een macrolens te gebruiken voor extremere vergrotingen, kan goed werken bij abstract.

Saskia
Door

Saskia

op 17 Dec 2019

Dank! Inmiddels ben ik Marktplaats aan het afschuimen naar een Sigma 105 mm lens. Ik heb er nu 2 op het oog, maar snap eigenlijk niet zo goed het verschil tussen deze 2 lenzen. Ik hoop jij wel? De ene is een Sigma 105 f 1:2,8 DG macro HSM OS en de andere is een Sigma 105 f 1:2,8 Macro EX DG 🤪😬

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Dec 2019

DE OS-versie heeft stabilisatie en is de nieuwste. OS = Optical Stabilizer

Sandro Van Opdenbosch
Door

Sandro Van Opdenbosch

op 07 Jan 2020

beste Joris, is het resultaat van de Nikon macrolens van 105mm op een cropcamera (met cropfactor 1,5) vergelijkbaar met de Sigma macrolens van 150mm op een full frame camera? Wat zijn de voor- en nadelen. Groeten, Sandro

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Jan 2020

Hi Sandro, qua brandpuntsafstand is dat ongeveer gelijk ja. Verder is de 150 mm zwaarder. Ook is er minder scherptediepte met een fullframe camera en een 150 mm macrolens dan met een 105 mm macrolens op een cropcamera.

kim Zürcher
Door

kim Zürcher

op 25 Jan 2020

Joris, ik wil eens wat experimenteren met macro en denk nu over de aanschaf van een tussenring of -ringen. is dat een goed idee en zo ja wat koop ik dan? waarom zou je meerdere ringen moeten hebben? Of is een macro lens echt beter. Mijn toestel is een Fuji xt-20, met 18-55 mm kitlens en verder heb ik een 23 mm prime. Heb jij inmiddels al adviezen ook voor Fuji gebruikers ?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Jan 2020

Hi Kim, macro tussenringen (extension tubes) zijn leuk om mee te beginnen. Voor Fuji heb je deze: Fujifilm MCEX-11 Macro Extension Tube of Fujifilm MCEX-16 Macro Extension Tube. De 16 mm geeft meer vergroting, je zit dan ook dichter op je onderwerp (hangt van je onderwerp af of het erg is; bij beestjes iets lastiger maar het kan voorzichtig wel) en krijgt nog wat minder scherptediepte. Verder handmatig scherpstellen. Een macrolens heeft voordelen, o.a. meer werkafstand. Alleen die kan je later ook nog nemen en je kan dan ook je tussenring(en) gebruiken met de macrolens. Je kan via Internet bestellen, uitproberen hoe het werkt pp je 18-55 mm lens en als het niets zou zijn binnen de afkoelingsperiode terugsturen (mits in nieuwstaat).Er komen al meer adviezen voor Fuji, zie ook beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-fujifilm-systeemcamera/">beste zoomlens voor Fuji. en in de Academy zelfs een aparte video over een Fuji X-T3 bij Camera Handleiding Video's... Daarvoor heb ik een X-T3 gehuurd.

froukje faber
Door

froukje faber

op 12 Mar 2020

Hoi Joris, Ik heb gisteren de sigma 105 mm F/2.8 EX DG Macro OS HSM NIkon gekocht. Ik heb het direct uitgeprobeerd en vind het een mooie lens. Helaas zit deze lens niet in jou onderzoekje, dus ik vraag me nu af of de lens idd zo goed is als er wordt beweert. ps de lens heeft wat " lawaai " bij het scherpstellen? is dit normaal of moet ik terug naar de winkel?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Mar 2020

Hi Froukje, dat is zeker een goede lens. En het lawaai is geen probleem, veel macrofotografen stellen trouwens handmatig scherp

Virginie
Door

Virginie

op 04 Apr 2020

Dag Joris, De Sigma 150 mm f/2.8 EX DG OS HSM is niet meer verkrijgbaar (of toch niet dat ik vind). Heb je een andere vergelijkbare aanrader? Alvast bedankt!

Virginie
Door

Virginie

op 04 Apr 2020

Is de Irix 150mm f/2.8 Macro 1:1 Dragonfly bv een goed alternatief?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Apr 2020

Ja, lijkt me een goede optie

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Apr 2020

Irix 150mm f/2.8 Macro 1:1 Dragonfly of Tamron 180 mm macro (maar die laatste is minder lichtsterk, ik zou liever 2.8 hebben).Of bijvoorbeeld sigma 105 mm macro.

Monica
Door

Monica

op 07 Apr 2020

Dag Joris, Een goede macro lens staat al jaren op mijn verlanglijstje en met interesse heb ik je artikel gelezen. Ik zoek een macro lens voor mijn Nikon D3200, en volgens mij past de Irix 150mm f/2.8 full frame Macro daar niet op. Heb je een goed alternatief voor mij?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Apr 2020

Hi Monica, een macrolens met een allround bereik van rond de 100 mm. Zoals de Sigma 105 mm macro.

D.p. Holstein
Door

D.p. Holstein

op 20 Apr 2020

Is de Sigma 105 mm macro f2.8 ex dg os HSM Nikon ook geschikt voor de Nikon d3500?

Klaas
Door

Klaas

op 16 Oct 2020

Hoi Joris, In je stukje over de AF-S Micro-Nikkor 200mm f/4D IF-ED heb je een link naar Foto Konijnenburg opgenomen. Deze werkt niet meer. Succes verder.

Nico
Door

Nico

op 04 Nov 2020

Hi. Ik heb een omkeerring Nikon BR-2A en een Nikkor AF-S 18-55 mm (Nikon DX). Ik dacht dit eenvoudig aan te sluiten op mijn Nikon D5000 om leuke macro foto's te kunnen maken. Ik heb de camera in stand M staan. Kan wel de sluitertijd aanpassen maar niet het diafragma (F--, op mijn scherm). Ik heb getracht (ook buiten) een foto te maken, maar heb alleen een zwart beeld / foto. Nu ben ik niet heel ervaren en 60+, wat zou (...) kunnen betekenen dat ik iets over het hoofd zie. Waarschijnlijk iets verkeerd ingesteld op de camera? Graag zou ik een gedetailleerd stappenplan hebben om het geheel aan de praat te krijgen... HELP!!!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Nov 2020

Ik heb geen ervaring met de omkeerring maar het kan goed zijn dat de camera je diafragma niet goed kan doorgeven. Verder is het belangrijk dat je wel een goede basis hebt in de M-stand, dat is me niet helemaal duidelijk of je dat wel hebt. Misschien kan je een keer langs een camerawinkel gaan.

Erik
Door

Erik

op 21 Nov 2020

Hallo Joris, Ik heb pas een Nikon D3300 aangeschaft en wil er nog een macro lens bij aanschaffen, welke lens adviseer jij mij het beste? Ik zat zelf aan de: Nikon AF-S 40mm f/2.8G DX Micro te denken. Groetjes Erik

Joris-Dijkema
Jelle Jan de Schipper
Door

Jelle Jan de Schipper

op 22 Dec 2020

Beste Joris, Veel duidelijke informatie en je steekt veel energie in het geven van zinvolle antwoorden. Complimenten! Mijn vraag: ik fotografeer nu met een Sony videocamera. Heel boeiend omdat je tot op bijna een halve cm op het object kunt komen. Dus mooie details. Maar ik zou graag de stap naar macro gaan maken, vooral voor natuurfotografie. Ik heb een oud model Nikon: D50. Passen de hierboven beschreven macrolenzen (ik denk aan de 105 of 150 mm) daarbij, of kan ik beter eerst een modernere body aanschaffen?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 Dec 2020

Volgens mij passen deze lenzen hier zeker nog op. Je kan het even navragen en bij online koop kan je ook terugsturen met geld terug. Een andere body kan later ook nog.

Jelle Jan de Schipper
Door

Jelle Jan de Schipper

op 26 Dec 2020

Dank voor het advies. Mooie dagen gewenst!

Irene
Door

Irene

op 15 Feb 2021

Hallo Joris, Ik heb mij ingeschreven bij jouw fotoschool. Ik heb een Nikon D3200 en zoek hier een macrolens voor. Ik zag dat jij over de sigma 150 mm f/28 Ex DG OS HSM erg enthousiast bent. Het schijnt dat deze niet of nauwelijks meer verkrijgbaar is en dat de sigma 105mm f/28 Ex DG OS HSM als alternatief wordt aangeboden. Kun je mij meer advies geven over welke lens het beste bij mij zou passen en of ik nog tussen ringen nodig heb. Ik ben dus geïnteresseerd in de Makro wereld, zowel de bewegende als de niet bewegende.

Joris-Dijkema
Shanta
Door

Shanta

op 21 Mar 2021

Dag Joris, Wat kan jij alles goed uitleggen stap voor stap. Mijn complimenten! Ik heb een D3300 Nikon en ik wil graag een telelens voor het spotten van vogels. Momenteel heb ik een tamron lens van 50 bij 200mm maar dat is niet voldoende voor het vogelen. Wat zou jij mij aanraden? ik ben vaak onderweg en de lens moet niet al te zwaar zijn. Mijn dank is groot.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 Mar 2021

Hi Shanta, dank je. Een telelens is wel gauw groter en zwaarder. Beste optie voor jouw camera vind ik de Tamron" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/tamron-18-400-mm-f-3-5-6-3-di-ii-vc-hld-lens-review/">Tamron 18-400mm, alleen besef dat ook 400mm niet altijd genoeg is voor vogels. Alleen 150-600mm is te groot en te zwaar voor je onderweg.Heb je het gratis e-book al gedownload? https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/

Hilde
Door

Hilde

op 29 Mar 2021

Hey Joris, met veel interesse las ik jouw reviews over de macrolens, duidelijk uiteengezet. Doch het brengt mij nu ook wel wat aan het twijfelen. Ik heb de fullframe camera Z6 van Nikon (met een FTZ adapter, waardoor ik ook mijn niet-fullframe lens kan blijven gebruiken) en overweeg de aanschaf van een macrolens. Zelf dacht ik in eerste instantie aan . Nikkor AF-S 85 mm f3.5 of . Nikkor AF-S 105 mm f 2.8. Zijn beide compatibel met mijn Z6 (in combinatie met de FTZ converter) ? Maar na het lezen van je lovende woorden over de Sigma 150 ben ik verder gaan zoeken in dat segment en misschien is de Sigma 105 mm f2.8 EX DG Macro OS HSM (weet niet wat dit allemaal wil zeggen) ook wel een degelijk alternatief (en heel wat goedkoper) ? En compatibel met Z6 ? Bedankt alvast voor je advies.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 29 Mar 2021

Hi Hilde, ik ken de compatibiliteit niet van de Sigma 150mm macro met de Z6 en mogelijk is de 150mm macro ook minder goed verkrijgbaar. De Nikon 105mm macro is zeker een veel gebruikte lens en een goede optie. Die zou ik eerder nemen dan de 85mm, dit ivm de lichtsterkte (meer wazige achtergronden mogelijk) en de lengte, meer afstand tot bijv. een insect (je zit er toch al best dichtop).

Brian
Door

Brian

op 03 Apr 2021

Hallo Joris! Ik twijfel tussen de volgende lenzen. Nu weet ik niet echt wat het kwaliteit verschil gaat zijn op mijn d5300. SIGMA 105MM F/2.8 EX DG MACRO of NIKON AF-S 105MM F/2.8G. Ik heb me laten vertellen dat de bokeh en de bouw van de nikon iets beter is. Wat zijn jou ervaringen tussen deze 2 in gebruikersgemak en kwaliteit? Het prijsverschil is nogal aanwezig! Alvast bedankt. Groet brian

Joris-Dijkema
Guido
Door

Guido

op 05 May 2021

Hoi, ik ben een beginnende fotograaf en maak momenteel gebruik van een Nikon Z50, momenteel hou ik me vooral bezig met vogels maar zou me ook willen wagen aan macro, welke lens is hiervoor geschikt of kan dit niet met de Z50?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 May 2021

Het lensaanbod voor Nikon Z50 is nog beperkt, volgens mij geen macrolens. Gebruik een adapter en gebruik dan bijv. een macrolens van rond de 100mm hiervoor. Nikon 105mm, mogelijk past ook de Sigma 105mm maar dat weet ik niet zeker

Erwin
Door

Erwin

op 28 Jun 2021

Ik zie overal kortste scherpstel afstand X cm. Wat als ik nu van verder een foto maak

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 20 Jul 2021

Hi Erwin, hier had ik al op gereageerd maar door technische fout is dit niet geplaatst. Sta je verder weg? Dan wordt het onderwerp kleiner in het beeld. Dus je haalt dan de 1:1 verhouding niet.

Lissa
Door

Lissa

op 19 Jul 2021

Hoi Joris, ik heb nu de Lumix Panasonic DMC FZ20 (36-432mm 35mm eq). ik gebruik hem vooral voor het fotograferen van mijn shetlander, portretten, macrofotografie (bloemen, insecten, details, ...) en sporadisch straatfotografie. Op zich geen slechte camera maar ik loop toch tegen een aantal zaken aan. Bij het fotograferen op bewolkte dagen is de lens niet lichtsterk genoeg (ISO max 400 en geeft veel ruis); Scherpstellen gaat traag waardoor ik bij het fotograferen van paarden en insecten kansen misloop. Bij het inzoomen is er teveel ruis. Ter aanvulling dacht ik aan de Nikon D3500 in combinatie met de AF-S 50mm 1.8G (voor portret, shetlander en straatfotografie) en de Sigma 105mm 2.8 EX DG macro NIKON (voor macro/close-up en detail portret). Ik heb al heel veel hulp gehad aan uw website om deze voorlopige selectie te maken, maar ik heb nog enkele vraagjes. Is de Sigma lens compatibel met de Nikon d3500? Kan je met deze macrolens uit de hand fotograferen/filmen? Is deze ook geschikt als portretlens? Moet je met de 1:1 verhouding en 150mm op een cropsensor niet heel ver gaan staan? Als je de lens op een APS-C sensor gebruikt is hij nog langer aangezien je de fullframe kap op de APS-C kap moet draaien, dit gecombineerd maakt hem redelijk lang ... wat betekent dit? Is de AF van de D3500 snel genoeg voor het scherpstellen van paarden en insecten? Denkt u dat deze lenzen een goede keuze zijn? Alvast bedankt! Mvg, Lissa

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 20 Jul 2021

Hi Lisa, ik kan me voorstellen dat er wat beperkingen aan je toestel zitten. De D3500 kan maar ik vind zelf een nadeel dat je niet heel vlot je ISO kan aanpassen, ze hebben de kleine Fn knop aan de zijkant verwijderd (3400 had deze wel), net als D5300 en D5600. Dat zijn ook opties. De AF-S 50mm 1.8G is wat weidser, bijv. voor straatfotografie. Hoewel dan op ASP-C een 35mm (lichtsterk) nog wat interessanter is denk ik. Voor het echte macro-werk en portretten kan je ook de Sigma 105mm 2.8 EX DG macro NIKON gebruiken. Deze moet volgens mij gewoon compatible zijn met de genoemde Nikon DSLR's. Kan zeker uit de hand, zit ook stabilisatie op. Alleen als je heel erg weinig licht hebt is statief beter bij macro (mag onderwerp ook niet bewegen). Maar overdag is uit de hand zeker mogelijk. Je moet om 1"1 te halen nog best wel dichtbij zijn (bij echte macrowerk). Voor potret van een paard kan je wel wat verder weg blijven. Voor insecten heb je niet zo'n snelle AF nodig want je werkt vooral handmatig scherpstellen. Voor paarden niet extreem hard rennen is D3500 wel goed, maar het is natuurlijk ook geen professionele autofocus als je echt wedstrijden wil gaan fotograferen

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 20 Jul 2021

Als je interesse hebt in mijn online cursus Macrofotografie, stuur me dan een mailtje. Is geheel aan jou natuurlijk!

Roger
Door

Roger

op 23 Sep 2022

Dag Joris, ik heb een Nikon D3500 body maar welke (macro) lens zou jij adviseren om edelstenen te fotograferen. Edelstenen zijn soms veel kleiner dan ringen of juwelen.. Dank bij voorbaat Roger

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 26 Sep 2022

Hi Roger,Je kan ofwel voor de Sigma 105mm macro f/2.8 gaan, eventueel gecombineerd met tussenringen. Dit is vrij allround.Ik ken edelstenen zelf minder goed. Je kan ook overwegen een Laowa 100mm Ultra-Macro APO Nikon F-mount lens te nemen omdat die een verhouding 2:1 kan vastleggen. Ze worden dan groter (edelstenen). Misschien eerst eens uitproberen, bijv. in een winkel.

Annemarie
Door

Annemarie

op 30 Jan 2023

overstap NikonD7500>Z6II, vervang NikonAFSVRmacro105f2.8 door:ZMC105vanwege haperend autofocus of door sigma105 voor fullframesysteem verschil Sigma kantelt voorover op statief, heeft sigma regelaar van het autofocusbereik waarneembaar scherpteverschil

Annemarie
Door

Annemarie

op 30 Jan 2023

Nikon D7500 Nikon AF-s macro 105 mm vr 1:2.8 G ED (haperende autofocus?reparatie?) overstap Nikon Z6II aanschaf sigma 105 of nikon 105 voor fullframesysteem? review: scherpteverschilwaarneembaar?, weaterproof? regelaar autofocusbereik aanpasbaar?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 03 Feb 2023

Hi Annemarie, vervelend dat autofocus hapert. De Sigma is volgens mij niet weathersealed. Aanpasbaar autodfocusbereik vind ik zelf niet belangrijk bij macro, er wordt vooral handmatig gefocust. Ik ken cursisten die ook heel tevreden zijn over de Sigma. Als je heel erg kritisch bent kan je voor de zekerheid voor een Nikon gaan als je genoeg budget hebt. Als je daardoor een andere lens niet koopt dan is het wel zonde denk ik. Je zou nog even kunnen informeren of Z6 II met adapter goed werkt met de genoemde Sigma macrolens en controleren of focus peaking dan ook werkt.

Reactie plaatsen