Wat is de beste Nikon spiegelreflexcamera als je begint? Hier alvast meteen een tip: investeer je budget bewuster dan ik deed bij mijn 1e camera. Gaat je veel geld en frustratie schelen.
Stel dat je nu (2018) een nieuwe spiegelreflexcamera wil kopen van Nikon die betaalbaar is en bij jou past. Met betaalbaar bedoel ik tussen zo’n 400 en 700 euro, dat zijn nu ongeveer de prijzen van de beginnersmodellen voor Nikon (deze wijzigen natuurlijk telkens wat).
Voor welke camera kies je dan? Waar let je nou op? Bekijk in dit artikel een vergelijking tussen de Nikon D3400, D3500, D5300 en D5600. Oudere modellen zoals de D3300, D5500 worden ook nog even genoemd. En ontdek aan het einde van het artikel wat ik te vaak zie en jammer vind van jouw geld…
Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).
Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie met jouw Nikon, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Nikon (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.
Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.
Inhoudsopgave
- Zijn Nikon spiegelreflexcamera’s beter dan Canon of andere merken?
- Andere discussie: spiegelreflexcamera of systeemcamera?
- Geruststelling vooraf, stel onderaan dit artikel je vraag
- Op welke punten worden camera’s vergeleken?
- Nikon D3400
- Nikon D5300
- Nikon D3400 vs D5300: de vergelijking
- Nikon D5500 (kleine verbetering van D5300)
- Nikon D5600 (meest luxe instapmodel)
- Conclusie
- Advies
Zijn Nikon spiegelreflexcamera’s beter dan Canon of andere merken?
Waarom eigenlijk kiezen voor Nikon?
Laat ik voorop stellen dat ik niet beweer dat Nikon camera’s beter zijn dan Canon camera’s of camera’s van andere merken.
En toch adviseer ik beginnende fotografieliefhebbers wel heel vaak om een spiegelreflexcamera van Nikon of Canon te kopen! De argumenten die ik daarvoor heb lees je in mijn artikel Waarom ik vaak een Nikon of Canon spiegelreflexcamera adviseer zonder dat deze camera’s beter zijn.
Overweeg jij een Canon camera aan te schaffen? Bekijk mijn artikel over Canon
spiegelreflexcamera’s voor wie begint.
Andere discussie: spiegelreflexcamera of systeemcamera?
Als je je afvraagt of je voor een spiegelreflexcamera of systeemcamera wil kiezen, bekijk dan hier mijn artikel over de keuze voor een spiegelreflex, systeemcamera of compactcamera. Dit artikel gaat niet over die discussie maar over concrete Nikon spiegelreflexcamera’s voor beginners.
Geruststelling vooraf, stel onderaan dit artikel je vraag (op deskstop)
Kijk, ik probeer mensen duidelijke uitleg te geven. Ik ben zelf van nature zeker niet technisch, ik ben een gevoelsmens. Alleen als jij niks van fotografie en camera’s weet, dan kan ik me voorstellen dat het lastig blijft om een keuze te maken. Niet alle eigenschappen van camera’s zeggen jou dan wat. Het is toch al gauw wat vaktaal. Dus het is begrijpelijk dat je niet altijd goed weet wat je nu moet kiezen. Daarom kan jij onderaan dit artikel jouw vraag stellen. Je krijgt 100% onafhankelijk advies.
Op welke punten worden camera’s vergeleken?
Voor ik echt camera’s ga vergelijken en lijstjes ga maken met eigenschappen even een toelichting zodat je hopelijk iets beter begrijpt wat een bepaalde eigenschap inhoudt.
Aantal megapixels
Dit zegt iets over de grootte van de foto. Dit wordt trouwens overschat. Het is zeker niet het belangrijkste. De camera’s leveren tegenwoordig erg grote foto’s. Veel groter dan mensen vaak nodig hebben.
Wat meer megapixels betekent dat je makkelijker grote afdrukken kan laten maken (en wat meer scherpte behoudt). Ook ka je wat makkelijker foto’s bijsnijden en houd je toch nog een grote foto over. Zelf zijn alle foto’s op mijn website gemaakt met een camera van maximaal 18 megapixels.
Zelfs de beginnende modellen van Nikon hebben al 24 megapixels, dat is heel veel. Maak je niet druk.
ISO
Soms fotografeer je met minder licht (binnen bijvoorbeeld). De ene camera levert bij weinig licht dan betere beeldkwaliteit van je foto’s dan de andere. In het algemeen geldt dit. Hoe hoger de ISO kan worden ingesteld, hoe beter de kwaliteit van de foto bij weinig licht.
ISO zegt iets over de hoe de camera presteert bij weinig licht, bijvoorbeeld binnen 🙂
Autofocus (scherpstellen)
Dit heeft met scherpstellen te maken. Voor je een foto maakt zul je altijd moeten scherpstellen op je onderwerp. De ene camera heeft hiervoor meer scherpstelpunten dan de ander en soms verschilt ook de kwaliteit van die scherpstelpunten. Met name als je veel bewegende onderwerpen fotografeert is dit iets belangrijker. Voor je landschappen en stillevens doet het er niet echt toe. Hieronder een voorbeeldje van de scherpstelpunten van een Nikon D 3400 vs een Nikon D5300, later in dit artikel beschrijf ik dit ook nog 🙂
LCD-scherm
Je foto’s kijk je terug op je LCD-scherm van je camera. Het ene LCD-scherm is kantelbaar en de andere is vast. Voor sommige mensen is een kantelbaar LCD-scherm belangrijker dan voor andere. Bijvoorbeeld als jij vanuit lastige hoeken (heel laag bij de grond) wil fotograferen zonder zelf op de grond te hoeven liggen. Bijvoorbeeld omdat je er fysiek niet meer zo goed toe in staat bent. Ook de kwaliteit van een LCD-scherm (de details die je ziet) kan verschillen. Tegenwoordig zijn deze schermen gewoon goed, vroeger was dit minder goed.
Bedenk voor jezelf of een kantelbaar LCD-scherm belangrijk is of niet.
Snelheid van de camera
De ene camera is wat sneller dan de andere. Daarmee bedoel ik: hoeveel foto’s maakt de camera per seconde achter elkaar? dit heeft ook wel ‘fps bij continu-opnamen’ (fps = frames per second). Dit kan er toe doen als snelle, onverwachte momenten voor jou belangrijk zijn. Als jij heel veel sport, kinderen in actie, rennende honden, wildlife wil fotograferen dan is de snelheid van de camera iets wat er wel toe doet. Kijk, als jij 3 foto’s per seconde maakt en je vriend 5 foto’s per seconde dan heeft hij natuurlijk meer kans op het juiste moment. Sommige dingen zijn namelijk helemaal niet goed te ‘timen’.
De snelheid van de camera doet er meer toe als jij veel actiefoto’s wil maken van kind, hond, sport enz 🙂
Gewicht en omvang
Dit is voor mensen ook niet onbelangrijk. Sommige mensen willen zo min mogelijk meenemen, bijna iedereen denk ik ;-). De uitgebreidere modellen zijn vaak wel iets groter en zwaarder.
Batterijduur
Nieuwe camera’s hebben soms een batterij die langer meegaat met één oplaadbeurt. Dit is mooi meegenomen, maar het is normaal om ook in ieder geval 1 reserveaccu te hebben.
Ps. Ik ga zo ook even mijn ‘batterij opladen’, want ik zit al weer te lang te bloggen…
Bracketing/HDR
Camera’s kunnen niet met elke lichtsituatie even goed omgaan als onze ogen. Sommige camera’s kunnen automatisch (als je dat instelt) meerdere foto’s achter elkaar maken met een verschillende belichting (1 normaal belichte foto, 1 donkere en 1 lichte). Of ze hebben een hulpfunctie waarmee je makkelijker een goed belichte foto maakt in lastigere lichtomstandigheden (HDR). Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij landschapsfotografie of interieurfotografie. De Nikon 3000-serie beschikt hier niet over, de 5000-serie wel. Dit betekent dat je geen foto’s met de Nikon 3000-serie camera’s kan maken in lastige lichtisituaties maar je moet dit dan zelf en anders instellen.
Dit is een functie die van pas kan komen in lastige lichtsituaties. Hield ik me in het begin nog niet mee bezig 🙂
Bluetooth/Wifi/NFC
Dit zijn moderne snufjes om connectie te maken met andere apparaten. Zelf beschik ik over camera’s die wat dat betreft niet zo modern zijn. Voor de ene persoon is het wel handig of belangrijk om foto’s even snel door te kunnen sturen en voor de andere persoon niet.
Als ik je zie, weet ik het antwoord vaak vrijwel meteen. Stukje intuïtie. Alleen sommige dingen kun je beter niet zeggen.
Download Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon >>(klik op het geel) en ontvang onafhankelijk aankoopadvies
Nikon D3400
De Nikon D3400 kwam in augustus 2016 op de markt als de opvolger van de eerder populaire Nikon D3300 die in april 2014 op de markt kwam. De camera is er in het zwart of in het rood… De D3300 is trouwens nog steeds een prima beginmodel, als je een D3300 die weinig is gebruikt voordelig kan overnemen dan is dat ook nog interessant.
Belangrijke eigenschappen:
- 24 megapixels.
- ISO-bereik van 100-25.600 (dit zegt wat over de kwaliteit van de foto’s bij weinig licht)
- 11 autofocuspunten (scherpstelpunten).
- Vast LCD-scherm (niet kantelbaar). De resolutie is 923k pixels. Klinkt wat nerdy. Het is gewoon een goed scherm om je foto’s op terug te kijken.
- 5 foto’s per seconde bij continu-opnamen.
- Videoresolutie van 1920 x 1280.
- Gewicht: 395 gram.
- Batterijduur: Nikon claimt dat er 1400 foto’s kunnen worden gemaakt met één opgeladen batterij vs 700 foto’s bij de D3300. Dat verschil is opmerkelijk maar is door mij niet getest.
- Bluetooth, connectie met andere apparaten die over bluetooth beschikken.
- Ingebouw flitser
- Mogelijkheid om een externe fltiser te gebruiken
- Smartphone remote control
- Ook in de kleur rood verkrijgbaar.
Bekijk hier de prijs van de Nikon D3400 (zwart)
Bekijk hier de prijs van de Nikon D3400 in het rood
Nikon D3300 vs D3400
De Nikon D3400 is de opvolger van de populaire Nikon D3300. De D3300 is nieuw niet meer leverbaar in Nederland (alleen uit het buiteland). Tweedehands soms nog wel.
Daarom toch nog even een vergelijking voor je 🙂
De D3300 was het voordeligste instapmodel. De 3400 is dat nu. Wat zijn de verschillen?
Voordelen Nikon D3400
- Hogere maximale ISO: 25.600 vs 12.800
- De batterij gaat langer mee met één oplaadbeurt (geclaimd worden: 1200 vs 700 foto’s; niet gecontroleerd)
- Zo’n 10% lichter
- Bluetooth
- Smartphone remote control
Voordelen D3300
- Aansluiting externe microfoon (beter geluid bij video; dit is voor maar heel weinig mensen belangrijk)
Nu even een toelichting 🙂
De camera’s zijn qua beeldkwaliteit vergelijkbaar. Tussen de D3200 en de D3300 waren veel meer verschillen die invloed hadden op de beeldkwaliteit. Dit was niet het geval toen de D3400 de D3300 opvolgde.
De D3300 doet nog steeds nauwelijks onder voor de D3400. Een voordelige tweedehands kans kan je wel overnemen zodat je geld overhoudt.
Nikon D3500
De Nikon D3500 is 20 september 2018 gelanceerd. Een aantal eigenschappen volgens Nikon:
- Deze opvolger van de D3500 is wat lichter en kleiner en heeft een batterij die 30% langer meegaat. Geclaimd wordt dat er zo’n 1550 foto’s kunnen worden gemaakt met één oplaadbeurt van de batterij.
- De camera is wat kleiner: 24 x 97 x 70 mm vs 124 x 98 x 75.5 mm bij de D3400).
- Het gewicht is 365 gram in plaats van 395 gram. 30 gram lichter, dit is een verschil dat je eigenlijk niet goed voelt en niet het verschil maakt.
- Bedieningsknoppen zijn naar rechts verplaatst (zie foto hieronder), ze zijn daar samengebracht zodat je dit met één hand kan doen voor meer gebruiksgemak.
- De grip (hoe de camera in de hand ligt) zou iets anders zijn, wat dieper ligt de camera in je hand.
- Guide mode. Intructies op de camera over hoe je verschillende effecten bereikt zoals onscherpe achtergrond of beweging in je foto’s.
- Video in 1080 pixel resolutie met een framerate van 60fps.
- Bluetooth
- SnapBridge app (foto’s tot 2 megapixels sturen naar je smartphone).
- De introductieprijs met 18- 55 mm kitlens bedraagt 539 euro. De introductieprijs met een Nikkor 18-105 mm bedraagt 689 euro.
Dit zegt Nikon zelf over de camera (het is niet heel objectief 😉
Hetzelfde gebleven als de D3400:
- 24 megapixels.
- ISO-bereik is hetzelfde gebleven: 100-25.600
- 11 autofocuspunten
- Vast LCD-scherm van 921.000 pixels
Conclusie en mijn mening
De D3500 lijkt geen grote wijzigingen te hebben ten opzichte van de D3400. Kleiner en lichter is wel positief, maar het verschil is maar klein. De ”guide mode” waarin de camera helpt hoe je bepaalde effecten bereikt in je foto’s is niet effectief, het is niet genoeg voor mensen. Ik heb van cursisten in de afgelopen 3 jaar nog nooit gehoord dat zo’n mode ze echt verder heeft geholpen. Of je nu een D3500 of D3400 hebt, het verschil in je foto’s wordt gemaakt door jou zelf.
De prijs van de D3400 is gunstiger dan die van de D3500. Investeer dit geld in je ontwikkeling, dat maakt wel verschil.
Nikon D5300
De D5300 kwam in februari 2014 op de markt als opvolger van de D5200. De D5300 heeft een aantal opties meer, zoals Wifi en GPS. Ook heeft het LCD-scherm een iets hogere resolutie, is de body wat lichter en zijn de prestaties bij hogere ISO iets beter. Al met al is het geen wereld van verschil en is de D5200 ook nog goed bruikbaar.
Belangrijke eigenschappen:
- 24 megapixels
- ISO-bereik van 100-12.800 (uitbreidbaar tot 25.600)
- Prestaties op hogere ISO zijn wat beter dan bij D3400
- 39 autofocuspunten (scherpstelpunten) vs 11 autofocuspunten van de D3400
- Kantelbaar LCD-scherm vs vast LCD-scherm van de D3400
- Resolutie van het LCD-scherm is 1.037k pixels vs 923k pixels van de D3400. Klinkt wat nerdy. Beide camera’s hebben gewoon een goed LCD-scherm.
- 5 foto’s per seconde bij continu-opnamen
- Videoresolutie van 1920 x 1280
- Mogelijkheid externe microfoon. Dit geeft bij video-opnamen veel beter geluid.
- Gewicht: 480 gram
- Batterijduur: 600 foto’s met één volle accu. Bij de Nikon D3400 1200 foto’s met één accu. Ik heb dit niet zelf getest.
- Wifi (geen bluetooth)
- GPS is ingebouwd
- Ingebouw flitser
- Mogelijkheid om een externe flitser te gebruiken.
- Smartphone remote control
- Mogelijkheid om automatisch snel foto’s te maken met een verschillende belichting (1 normaal belichte foto, 1 donkere en 1 lichte).
- Ingebouwde HDR-functie om in lastige lichtsituaties een beter belichte foto te maken.
Bekijk hier de prijs van de Nikon D5300.
Nikon D3400 vs D5300: de vergelijking
Beide camera’s zijn prima beginnersmodellen. De D5300 is een iets uitgebreider model. De D3400 is wat nieuwer. De batterij van de D3400 gaat volgens Nikon langer mee met één oplaadbeurt (2x zo lang). De D3400 en D5300 zijn nagenoeg even groot, alleen is de D3400 een kleine 100 gram lichter. Voor sommige mensen is zo licht mogelijk belangrijk.
Hoewel de D5300 iets uitgebreider is ga je er echt niet vanzelf betere foto’s mee maken.
De D5300 biedt voor sommige fotografen wat voordelen. Het aantal scherpstelpunten is groter dan bij de D3400. Fotografeer jij veel bewegende onderwerpen, dan is de D5300 iets beter. Qua snelheid zijn beide camera’s trouwens even snel als je snel foto’s achter elkaar wil maken van bijvoorbeeld spelende kinderen, sporters, je hond of andere dieren (5 foto’s per seconde).
Een kantelbaar LCD-scherm is voor sommige mensen handig als je bijvoorbeeld laag bij de grond wil werken en je nek of schouders wil sparen. Ik beschik er zelf niet over en lig gewoon op de grond (vuilniszak mee in de tas, dan word je niet vies en nat ;-))
De prestaties bij weinig licht (hogere ISO) zijn bij de D5300 iets beter, maar dat is op papier. Ga je het verschil ook zien in de foto’s. Niet of nauwelijks denk ik.
De D5300 kan automatisch snel 3 foto’s maken met een verschillende belichting. 1 normaal belichte foto, 1 donkere en 1 lichte (bracketing heet dit). Ook heeft de D5300 een ingebouwde HDR-functie. Allemaal lastige termen voor een beginner. Dit soort functies worden gebruikt in lastige lichtisituaties, bijvoorbeeld voor wie veel landschappen wil fotograferen (zosopkomst of ondergang) of bijvoorbeeld interieurfotografie.
Details in het voordeel van de D5300 zijn verder de Wifi, GPS en de mogelijkheid om een externe microfoon te gebruiken als videogeluid belangrijk voor je is. Voor veel mensen niet zo belangrijk.
Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).
Nikon D5500 (kleine verbetering van D5300)
De Nikon D5500 werd in februari 2015 aangekondigd. De D5500 is erg vergelijkbaar met de Nikon D5300.
De D5500 is nog wel vermeld op de website van Nikon maar deze is in Nederland nog maar niet of nauwelijks verkrijgbaar. Bekijk hieronder de opvolger, de Nikon D5600.
Voordelen van de Nikon D5500 vs D5300
- D5500 heeft een ISO-bereik tot 25.600; bij de D5300 is dit 12.800
- De D5500 levert iets mooiere beeldkwaliteit op bij weinig licht
- De D5500 met 420 gram lichter dan de D5300 die 480 gram weegt
- Touchscreen bediening
- De batterij van de D5500 gaat volgens Nikon langer meegaan met één oplaadbeurt (zo’n 35% langer)
Voordelen van de Nikon D5300 vs D5500
- Ingebouwde GPS, de D5500 niet omdat er volgens Nikon geen plaats voor was (kleiner ontwerp)
- Lager geprijsd
- Smartphone remote control
Verder gelden dezelfde eigenschappen van de D5500 zoals bij de D5300 vermeld.
Nikon D5600 (meest luxe instapmodel)
De Nikon D5600 is de vervanger van de D5500 en werd in november 2016 op de markt gebracht. Hieronder een vergelijking tussen de D5300 en de D5600.
Voordelen van Nikon D5600 vs D5300
- Touchscreen bediening
- ISO-bereik van 100-25.600 (D5300 tot 12.800). Toch praktisch geen verschil in ISO-prestaties.
- Zo’n 35% verbeterde batterij duur met 1 oplaadbeurt
- NFC
- Bluetooth
- Mogelijkheid om UHS-geheugenkaart te gebruiken (Ultra High Speed)
Voordelen van Nikon D5300 vs D5600
- Lager geprijsd
- Ingebouwde GPS
Overeenkomsten tussen D5600 en D5300
- 24 megapixels
- 39 autofocuspunten (scherpstelpunten)
- Kantelbaar LCD-scherm
- Resolutie van het LCD-scherm is 1.037k pixels
- 5 foto’s per seconde bij continu-opnamen
- Videoresolutie van 1920 x 1280
- Mogelijkheid externe microfoon. Dit geeft bij video-opnamen veel beter geluid.
- Ingebouw flitser
- Mogelijkheid om een externe flitser te gebruiken.
- Smartphone remote control
- Mogelijkheid om automatisch snel foto’s te maken met een verschillende belichting (1 normaal belichte foto, 1 donkere en 1 lichte).
- Ingebouwde HDR-functie om in lastige lichtsituaties een beter belichte foto te maken.
De D5600 is behoorlijk vergelijkbaar met de D5300. De D5600 is met name wat moderner als het gaat om touchscreen, connectiemogelijkheden met apparaten. Dit zijn eigenschappen die geen invloed hebben op je foto’s zelf. Een Ultra High Speed geheugenkaart is ook niet nodig voor het fotograferen.
De hier de prijs van de Nikon D5600
Conclusie D3400 vs D5300 vs D5600
De 3000- en de 5000-serie zijn de instapmodellen van Nikon. De D3400 is het meest betaalbare model. Het is een prima instapmodel dat voor veel mensen geschikt is.
Voor sommige mensen biedt de D5300 meerwaarde. Een uitgebreide toelichting heb je kunnen zien in mijn vergelijking. Met name als je veel bewegende onderwerpen wil fotograferen, een kantelbaar scherm belangrijk vindt, vaker wil fotograferen met wat moeilijkere lichtsituaties (zonsopkomst of zonsondergangen bijvoorbeeld). Of als je NFC en GPS heel belangrijk vindt.
De D5600 is het meest moderne instapmodel, maar is wel een stuk duurder. 700 euro (prijzen kunnen variëren) voor een instapmodel is behoorlijk wat geld. Het is het prijsverschil wat mij betreft niet waard. Voor minder geld koop je op het moment dat ik dit schrijf een semi-professionele Nikon spiegelreflex, de D7100 (voor een beginner vaak lastiger te bedienen door meer) en zwaarder. Wel geavanceerder.
Wat mij betreft heeft de duurdere D5600 voor weinig beginners echt meerwaarde in vergelijking met de D5300.
Dus lees hieronder nog even hoe je je geld bewust uitgeeft. Dit zou ook aan de Nikon D5600 kunnen zijn, als het bewust is 🙂
Advies om bewust je budget te besteden + wat ik jammer vind
Stel je hebt een bepaald buget in je hoofd om te besteden aan nieuwe camera-apparatuur. Wat is dan slim? Meer geld besteden aan je fototoestel of aan je lens of lenzen?
Eerst de fotograaf, dan de lens en dan pas de camera.
Kijk, in deze volgorde moet je denken als het gaat om beter fotograferen:
- Jouw kwaliteiten als het gaat om kijken/creativiteit én of jij je camera zelf kan instellen of gegijzeld bent door die vertrouwde automaat (was ik ooit ook hoor…)
- De lenzen die je gebruikt
- Dán pas de camera
Te vaak zie ik mensen met een Nikon D5600 die hun geld eigenlijk beter anders hadden kunnen uitgeven. Geen verwijt, maar wel jammer.
Houd dus altijd geld over voor een of meer lenzen. De standaard kitlens (18-55 mm) is een prima lens, maar je gaat er geen onderwerpen mee dichtbij halen. Lenzen zijn belangrijker voor de kwaliteit van je foto’s dan de body. En een bijkomend voordeel is dat de lenzen ook langer hun waarde behouden dan de body. Een lens heeft trouwens ook veel minder last van slijtage of ouderdom dan een camera.
Heb jij een beperkt budget? Koop dan die D3400 met een betere lens in plaats van die D5300 of D5600.
Foto: ‘On guard’. 8th price Photocontest 2015 – category Zoo Photography. Toen ik begon fotografeerde ik een paar jaar met een beginnende camera en een tweedehands goede lens. Een combinatie die mij heel vaak prima resultaten opleverde. Had ik al mijn geld in mijn camera gestoken, dan lukte dit dus niet.
Vergelijk de huidige prijzen van winkels
Kijk op www.kieskeurig.nl en zoek de camera of lens op waarvan je de huidige prijzen wil vergelijken. Zo betaal je niet te veel!
Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)
- In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie met Nikon
- Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
- 50 pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Nikon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen. En Camera Handleiding Video specifiek voor Nikon spiegelreflexcamera’s: menu, functies, knoppen, wat je nu wanneer doet met je instellingen.
Bekijk ook deze artikelen over camera’s
- Beste spiegelreflexcamera voor beginners
- Beste systeemcamera
- Welke Nikon spiegelreflex voor gevorderden
- Welke Canon spiegelreflex als je begint?
- Hoeveel clicks heeft mijn camera?
Stel onderaan je vragen & ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Ook interessant voor anderen? Delen mag!
Rosita
op 31 Dec 2016joris2
op 03 Jan 2017joris2
op 03 Jan 2017Rosita
op 04 Jan 2017Joost
op 12 Jan 2017joris2
op 14 Jan 2017Dorine
op 24 Jan 2017joris2
op 25 Jan 2017Monica
op 26 Feb 2017joris2
op 27 Feb 2017Onno
op 10 Mar 2017Ellen
op 19 Mar 2017joris2
op 21 Mar 2017Jordi
op 23 Mar 2017joris2
op 25 Mar 2017joris2
op 25 Mar 2017Bas
op 23 Mar 2017joris2
op 25 Mar 2017Aug
op 06 Apr 2017joris2
op 09 Apr 2017Natasja
op 12 Apr 2017joris2
op 17 Apr 2017Lila
op 19 Apr 2017joris2
op 25 Apr 2017Bieke
op 03 May 2017joris2
op 03 May 2017Iwan
op 07 May 2017joris2
op 28 May 2017Fonny
op 29 Jun 2017joris2
op 02 Jul 2017Ben
op 01 Jul 2017joris2
op 02 Jul 2017Jaap
op 03 Jul 2017joris2
op 04 Jul 2017Reinout
op 07 Jul 2017joris2
op 07 Jul 2017joris2
op 17 Jul 2017Jaap
op 05 Aug 2017joris2
op 05 Aug 2017Leonie
op 22 Aug 2017joris2
op 23 Aug 2017Bob
op 24 Aug 2017joris2
op 26 Aug 2017Bob
op 24 Aug 2017joris2
op 26 Aug 2017Bob
op 26 Aug 2017joris2
op 26 Aug 2017Bob
op 26 Aug 2017Bob
op 26 Aug 2017Rudi
op 02 Sep 2017joris2
op 03 Sep 2017Maarten
op 21 Sep 2017joris2
op 23 Sep 2017Marcel
op 27 Sep 2017joris2
op 08 Oct 2017Bob Klaassen
op 30 Sep 2017joris2
op 08 Oct 2017Eda
op 06 Oct 2017joris2
op 08 Oct 2017Marcel
op 08 Oct 2017joris2
op 07 Nov 2017Eda
op 08 Oct 2017joris2
op 07 Nov 2017Eda
op 08 Oct 2017joris2
op 07 Nov 2017JOHN
op 15 Nov 2017joris2
op 15 Nov 2017Matt
op 16 Nov 2017joris2
op 22 Nov 2017Bob
op 22 Nov 2017joris2
op 23 Nov 2017Daphne
op 29 Nov 2017joris2
op 29 Nov 2017Tessa
op 29 Nov 2017joris2
op 30 Nov 2017Roumany
op 16 Dec 2017joris2
op 21 Dec 2017Mackenzie
op 21 Dec 2017joris2
op 21 Dec 2017Jens
op 05 Jan 2018Nicole
op 18 Jan 2018joris2
op 18 Jan 2018Rik
op 21 Jan 2018joris2
op 26 Jan 2018Lisa
op 27 Jan 2018Lisa
op 27 Jan 2018Sem
op 06 Feb 2018Cor
op 11 Mar 2018Joris-Dijkema
op 13 Mar 2018Leo den Engelsen
op 27 Apr 2018Joris-Dijkema
op 27 Apr 2018Tessa
op 03 May 2018Joris-Dijkema
op 04 May 2018Jo-Ann
op 11 May 2018Joris-Dijkema
op 11 May 2018Richard Peters
op 14 May 2018Joris-Dijkema
op 16 May 2018Gino Verdegem
op 31 May 2018Joris-Dijkema
op 01 Jun 2018Chantal
op 20 Jun 2018Joris-Dijkema
op 21 Jun 2018Chantal
op 21 Jun 2018Joris-Dijkema
op 21 Jun 2018Lany Wacanno
op 24 Jun 2018Joris-Dijkema
op 24 Jun 2018Evert van den Berg
op 27 Jun 2018Joris-Dijkema
op 27 Jun 2018Anne
op 28 Jun 2018Joris-Dijkema
op 28 Jun 2018Anne
op 14 Jul 2018Joris-Dijkema
op 15 Jul 2018Kristof
op 23 Aug 2018Joris-Dijkema
op 24 Aug 2018Carolien
op 13 Sep 2018Joris-Dijkema
op 13 Sep 2018Akke
op 21 Sep 2018Joris-Dijkema
op 22 Sep 2018Frans van den Aardweg
op 23 Oct 2018Joris-Dijkema
op 01 Nov 2018Patricia
op 21 Dec 2018Joris-Dijkema
op 24 Dec 2018Rob
op 22 Dec 2018Joris-Dijkema
op 24 Dec 2018Rob
op 25 Dec 2018Joris-Dijkema
op 25 Dec 2018Rob
op 25 Dec 2018Lenneke Heijjer
op 29 Jan 2019Joris-Dijkema
op 01 Feb 2019Lenneke Heijjer
op 02 Feb 2019Christine
op 15 Feb 2019Joris-Dijkema
op 18 Feb 2019Jan
op 13 Mar 2019Joris-Dijkema
op 15 Mar 2019Leo Noordergraaf
op 08 Apr 2019Joris-Dijkema
op 08 Apr 2019Leo Noordergraaf
op 09 Apr 2019Bart Postma
op 25 Apr 2019Joris-Dijkema
op 29 Apr 2019Karel T.
op 26 Apr 2019Joris-Dijkema
op 29 Apr 2019Tim van Huijstee
op 20 May 2019Joris-Dijkema
op 22 May 2019Tim van Huijstee
op 22 May 2019Joris-Dijkema
op 25 May 2019Lindsey
op 01 Jun 2019Joris-Dijkema
op 02 Jun 2019Andre
op 05 Jun 2019Joris-Dijkema
op 08 Jun 2019Bibi
op 11 Jul 2019Joris-Dijkema
op 12 Jul 2019Bibi
op 12 Jul 2019Jolanda
op 09 Aug 2019Joris-Dijkema
op 13 Aug 2019Tim
op 30 Sep 2019Joris-Dijkema
op 02 Oct 2019Broes Willem
op 25 Dec 2019Joris-Dijkema
op 27 Dec 2019Michel van der Meer
op 29 Dec 2019Joris-Dijkema
op 29 Dec 2019Dave
op 17 Feb 2020Joris-Dijkema
op 21 Feb 2020Dave
op 23 Feb 2020Arjan
op 22 Mar 2020Joris-Dijkema
op 27 Mar 2020Natasja
op 25 Mar 2020Joris-Dijkema
op 27 Mar 2020Natasja
op 30 Mar 2020Natasja
op 01 Apr 2020Joris-Dijkema
op 04 Apr 2020Natasja
op 25 Mar 2020Sanne
op 16 Jul 2020nicole
op 19 Oct 2020Joris-Dijkema
op 22 Oct 2020Petra
op 25 Jan 2021Joris-Dijkema
op 27 Jan 2021Petra
op 01 Feb 2021Joris-Dijkema
op 01 Feb 2021Ellen
op 03 Feb 2021Joris-Dijkema
op 05 Feb 2021Ed
op 10 Sep 2023