Beste Systeemcamera: Beginner & Gevorderd

Welke systeemcamera kies je? Wat is de beste systeem camera voor jou? Waar let je vooral op? En hoe kan ik voorkomen dat ik spijt krijg van mijn aankoop?

Er is vaak zoveel keuze dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ook vinden veel mensen het moeilijk om onafhankelijk informatie te krijgen. In dit artikel de beste systeemcamera's voor beginners en gevorderden.

Adviezen worden ook gebaseerd op ervaringen van cursisten die ik de afgelopen jaren begeleidde. Heb je vragen? Helemaal onderaan kan je onafhankelijk persoonlijk advies aan me vragen.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te  downloaden  >>(klik op het geel).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen over een systeemcamera :). Er staan al 5000+ reacties op het blog.


Heel mooi sfeervol moment in het bos…

Inhoud

Na uitleg over de systeemcamera volgen eerst de beste systeemcamera's voor beginners en daarna de systeemcamera's voor gevorderden (of professioneel gebruik).

Jij bent het belangrijkste bij beter fotograferen, daarna de lens en daarna de camera.

Je haalt alleen echt meer uit je camera als jij 1) je camera zelf kan instellen en 2) bewust kijkt voor creatieve foto's. Een camera geeft jou niet die "wow-foto's", het zit in jou.

Geregeld zie ik als fotografie docent mensen die het grootste deel van hun budget steken in een camera. Er is dan weinig over voor lenzen. De kwaliteit van een lens heeft meer invloed op je foto dan de camera.

Wat is een systeemcamera?

Voor ik de beste systeemcamera's behandel even wat handige uitleg op een rij.

Lenzen wisselen

Net als bij de spiegelreflexcamera kan je ook lenzen wisselen bij een systeemcamera. Dit geeft je meer mogelijkheden. Bij een compactcamera kan je geen lenzen wisselen.

Vaak kleiner en lichter

De bouw van een systeemcamera is vaak wat kleiner en lichter dan bij een spiegelreflexcamera. Dit is vaak een voordeel als je de camera wil meenemen of wil reizen of als je onopvallend wil blijven (denk aan straatfotografie).

De systeemcamera is een toestel waarmee je met verschillende lenzen kan werken net als bij de spiegelreflexcamera. Het grootste verschil tussen deze twee soorten toestellen is dat de systeemcamera geen spiegel in de body heeft. Spiegelloos.

De lenzen zijn in sommige gevallen ook wat kleiner en lichter. De kwalitatief beste lenzen zijn vaak niet zoveel kleiner of lichter (uitzondering zijn Olympus en Panasonic).

Prachtig moment in Schotland,

Beeldkwaliteit: hoe goed zijn de foto's?

De beeldkwaliteit doet niet onder voor spiegelreflexcamera's. Tussen systeemcamera's onderling is natuurlijk wel wat verschil in beeldkwaliteit. Dit heeft onder andere te maken met de grootte van de sensor.

Elektronische zoeker: jij ziet precies hoe jouw foto wordt

Bij een spiegelreflexcamera zie je door de zoeker het beeld van ‘de echte wereld’ zoals dat met je ogen ziet. Je foto kan er anders uit komen te zien, dit is afhankelijk van jouw instellingen.

Bij een systeemcamera zie je door de zoeker (als de systeemcamera daarmee is uitgerust) een elektronisch beeld. Dat is een digitaal beeld, niet ‘de echte wereld’.

Jij ziet door de elektronische zoeker vóór je de foto maakt precies hoe de foto zal worden. "What you see is what you get". En dat is heel handig, zeker voor beginners.

De kwaliteit van de elektronische zoeker is tegenwoordig heel goed, met miljoenen pixels zie jij heel goed wat je fotografeert. Dit is enorm doorontwikkeld.

Sommige goedkope systeemcamera's hebben geen zoeker. Let hierop, wat mij beteft is dit een must.

Met een zoeker zie je beter wat je precies fotografeert (zonder zoeker kijk jij naar een klein LCD-scherm).

Snelheid

Een systeemcamera is vaak sneller dan een spiegelreflexcamera. Ook de "goedkopere" (het blijft natuurlijk veel geld) modellen hebben vaak een snelheid (aantal foto's per seconde bij continu-opnamen) die professionele spiegelreflexcamera's amper hadden. Dit komt doordat de systeemcamera geen spiegel meer heeft.

Scherpstellen

De autofocus is de functie waarmee je camera kan scherpstellen op je onderwerp. Dit is een stuk moderner dan bij spiegelreflexcamera's. De systeemcamera's zijn steeds beter in het volgen van bewegende onderwerpen, hier zit wel verschil in. De duurdere camera's presteren beter op dit punt.

In Finland fotografeer ik graag beren in verschillende seizoenen

Eye Autofocus voor mensen en/of dieren

Eye autofocus (Eye AF: oogherkenning) bij mensen of dieren is bij sommige systeemcamera's een speciale optie bij het scherpstellen. De camera volgt dan het oog van mensen en in sommige gevallen van dieren. De Eye Af is bij mensen beter dan bij dieren en het verschilt ook per camera. Het zal verder worden ontwikkeld. Voor beginners is dit zeker niet het belangrijkste, jaren heb ik het zonder gedaan en bij dieren (ik fotografeer onder andere graag beren in Finland) gebruik ik het regelmatig ook niet.

Beeldstabilisatie

De wat duurdere modellen van de systeemcamera hebben vaak ingebouwde beeldstabilisatie. Dit is geen must, staar je hier niet blind op (dit zie ik wel eens bij beginners). Je kan uitstekende en scherpe beelden maken zonder beeldstabilisatie. Het is alleen bij heel weinig licht en bij stilstaande onderwerpen soms handig. Geen zorgen dus.

Bediening, knoppen en menu

Menu's zijn vaak nog uitgebreider dan bij spiegelreflex, dit kan overweldigend aanvoelen. Knoppen kunnen soms kleiner zijn (omdat de camera zelf kleiner is). Heb je groter handen dan het  zijn dat je de knoppen van instapmodellen van systeemcamera's wat klein vindt.

Stil

Een aantal systeemcamera's kan geruisloos fotograferen. Dit kan een voordeel zijn, denk aan dieren, kinderen of als je onopvallend wil blijven.

Video

Ook voor video zijn systeemcamera's heel goed en modern. Dit heeft niet alleen te maken met resolutie (denk aan 4k of 8k) maar ook met de verbeterde scherpstelling voor bewegende onderwerpen. De modernere systeemcamera's (vaak wel de duurdere) kunnen ook bij video onderwerpen automatisch blijven volgen.

Nadelen van een systeemcamera

  • De voordeligste modellen voor beginners zijn vaak duurder in aanschaf dan bij spiegelreflexcamera's.
  • Minder lenzen dan voor spiegelreflexcamera's, zeker tweedehands. Het aantal lenzen is overigens enorm uitgebreid de laatste jaren. Dit zal steeds meer zo zijn.
  • Prijs van lenzen is vaak hoger.
  • Voor beginners: er zijn vaak wat minder allround lenzen. Denk aan een Tamron 18-400mm lens die je bij spiegelreflex hebt.
  • De accu kan iets sneller leeg zijn, ook dit is trouwens sterk verbeterd. En op te lossen met een extra accu.
  • De bouw kan wat meer kwetsbaar zijn dan bij spiegelreflex. Voor gemiddeld gebruik is dit geen probleem.

Welk merk systeemcamera?

Tegenwoordig richten eigenlijk alle cameramerken zich veel meer op de systeemcamera dan op de spiegelreflexcamera.

Bekende merken zijn:

  • Sony
  • Canon
  • Nikon
  • Fujifilm
  • Panasonic
  • Olympus

Daarnaast zijn er ook nog andere merken, zoals Leica.

Kijk voordat je een camera koopt altijd naar de beschikbaarheid en de prijs van verschillende lenzen. Keuze voor een bepaald merk of type heeft ook gevolgen voor lensaanbod

Stel je camera zelf in en maak krachtige en creatieve foto's. Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie Downloaden >> (klik op het geel).


Beste systeemcamera's voor beginners

We starten met de beste systeem camera's voor een beginner, daarna voor gevorderden.

Besef goed dat een professionele systeemcamera voor een beginner moeilijker te bedienen is. En je maakt er niet vanzelf betere foto's mee.

Er zijn natuurlijk meerdere camera's dan deze. Juist ook een iets minder nieuwe versie kan interessant zijn door een lagere prijs. Twijfel je of heb je een vraag? Helemaal onderaan kan jij ook advies vragen aan mij.

Canon EOS R100

Dit is het instapmodel van Canon dat in 2023 uit kwam. Het is de opvolger te noemen van de Canon EOS 2000D spiegelreflexcamera. De Canon R100 is een systeemcamera.

Voordelen

  • Eenvoudige bediening zonder toeters en bellen (het is nog steeds belangrijk dat je weet wat je doet om betere foto's te maken)
  • Beter scherpstellen, ook op bewegende onderwerpen dan bij de oudere spiegelreflexcamera's.
  • Oogherkenning en onderwerpen volgen
  • Licht: 356 gram

Nadelen

  • Geen vernieuwing, de Canon M50 II heeft betere specificaties (alleen zal Canon de EOS M-serie niet meer uitbreiden met nieuwe lenzen). De EOS R-serie (waaronder dus de R100) wel.
  • Weinig snelheid bij bewegende onderwerpen. Als je erop wil blijven scherpstellen is dit 3.5 foto per seconde.
  • Weinig knoppen betekent meer handelingen verrichten om instellingen te wijzigen.
  • Relatief duur lensaanbod (wel erg goede lenzen).
  • Niet weerbestendig
  • Geen kantelbaar LCD-scherm (M50 I/II hebben dit wel).

Bekijk mijn Canon EOS R100 Review

Canon EOS M50 II

Dit is de opvolger van de Canon EOS M50. De camera is weinig veranderd in vergelijking met de M50, tweedehands is die nog interessant als je geld wil besparen.

Voordelen

  • Goed voor fotografie & video (4k, livestream, kantelbaar LCD, geschikt voor vloggen)
  • Relatief betaalbaar, zeker in vergelijking met andere instapmodellen systeemcamera's
  • Elektronische zoeker 2360k
  • 10 foto's per seconde
  • Relatief licht

Nadelen

  • EOS M-lenzen passen niet op de EOS R-serie camera's. Voor ambitieuze liefhebbers die door willen groeien een nadeel.
  • Genoeg lenzen voor beginners. Wil je meer? Canon zal de EOS M lijn minder gaan ontwikkelen. Focus ligt op de EOS R lijn (denk aan de nieuwe R7 en R10). Lenzen daarvoor zijn wel een stuk duurder.
  • Niet weerbestendig
  • Extra instelwiel was wenselijk
  • Relatief wat kleine knoppen
  • Minder autofocuspunten (143) en volgen van bewegende onderwerpen kan beter (autofocus)

Reviews

Bekijk mijn Canon EOS M50 II Review

Beste lenzen voor Canon EOS M50 II

Sony A6100

De populaire Sony A6000 heeft een opvolger, de Sony A6100.

Voordelen

  • Sterke autofocus in een instapmodel, ook bij bewegende onderwerpen (tracking). Dit is duidelijk verbeterd ten opzichte van de A6000.
  • 425 autofocuspunten om scherp te stellen
  • Oogdetectie AF (Eye autofocus) bij mensen en dieren voor fotografie
  • Alle sony systeemcamera's gebruiken de E-mount (veel lenzen passen er dus op). Betere doorgroeimogelijkheden.
  • Groot lensaanbod, ook van Sigma en Tamron
  • 11 foto’s per seconde bij continu-opnamen (8 in silent modus)
  • 396 gram en 120 x 67 x 59 mm

Nadelen

  • Flinke prijs voor een beginner (camera kan meer dan instapmodel spiegelreflex maar prijs is hoger)
  • Langere lenzen kunnen duurder zijn
  • Geen weerbestendigheid (Sony A6400 wel)
  • Geen beeldstabilisatie
  • Sony's menu zijn wat uitgebreid en voor een beginner soms ingewikkeld verwoord

Bekijk mijn Sony A6100 Review

Bekijk beste betaalbare lenzen voor Sony A6000, A6100, A6300, A6400 en A6500

Foto door cursist Annemarie Daams, gemaakt met de Sony A6000, gemaakt met wat ik noem “De Creatieve Lens”. Download de Snelgids “Ontdek de Creatieve Lens” >>
Dit is voor veel mensen een enorme aanrader, maak mooie onscherpe achtergronden (geen verkoop van lenzen of andere belangen).

Canon EOS R10

De camera kwam eind juli 2022 op de markt (de R7 is de duurdere broer). Voor de EOS R-serie systeemcamera's was dit vernieuwend. De R10 en R7 zijn namelijk de eerste APS-C camera's voor de EOS R-serie.

Voordelen

  • Autofocus bij bewegende onderwerpen is beter dan bij Canon EOS M50 (II), meer autofocuspunten en nieuwe technologie voor tracking (volgen van onderwerpen)
  • 15 foto's per seconde met mechanische sluiter, 23 per seconde met elektronische sluiter.
  • Relatief betaalbaar voor z'n snelle camera met vernieuwde autofocus
  • Eye autofocus, ook bij dieren
  • 4k video zonder crop
  • Betere batterijduur dan bij Canon M50 II
  • Meer lenzen dan bij Canon M50 II en Canon blijft ook de RF-lenzen meer ontwikkelen, meer aanbod voor mensen met ambitie.

Nadelen

  • Relatief dure lenzen
  • Geen beeldstabilisatie
  • Geen weerbestendigheid

Reviews

Bekijk mijn Review van de Canon EOS R10
Beste betaalbare lenzen R10 en R7

Fujifilm X-T30 II

De Fuji X-T30 II is de opvolger van de X-T30. Fujifilm staat bekend om zijn "retro-look" camera's. Verder zijn alle camera's uit de X-serie uitgerust met een APS-C sensor. Voor veel mensen is dit prima, maar wil je in de toekomst ooit overstappen naar fullframe (bijvoorbeeld omdat je vaak bij weinig licht werkt) dan is dat moeilijker.

Voordelen

  • 26.1 megapixels
  • Veel snelheid. 30 foto's per seconde met 1.25 crop (er wordt dan wat "ingezoomd" op het beeld). 20 foto's per seconde zonder die "crop".
  • 425 autofocuspunten voor scherpstellen. Contrast en fasedetectie voor betere scherpstelling
  • Gezichtsdetectie en eye AF
  • 378 gram
  • Kantelbaar LCD-scherm met hogere resolutie dan de Fuji X-T30 (voorganger)
  • Lensassortiment is ten opzichte van het begin uitgebreid, ook Tamron en Sigma produceren nu lenzen voor Fujifilm

Nadelen

  • Niet weerbestendig
  • Geen ingebouwde stabilisatie (zeker niet het belangrijkste trouwens). Voor video wel handig.
  • De camera is snel maar de buffer is klein, je kan niet lang achter elkaar foto's achter elkaar maken (camera vertraagt dan). Bij veel sport of andere snelle actie is het fijner als een buffer groter is.
  • Investeren in Fujifilm betekent dat overstappen naar fullframe moeilijk is, de Fuji X-serie systeemcamera's en de lenzen zijn allemaal gemaakt voor APS-C sensoren (voor de meeste mensen totaal niet nodig maar voor sommigen wel handig)

Reviews

Bekijk mijn volledige Review over de Fuji X-T30 II

Bekijk de beste lenzen voor Fuji X-T30 II

  Olympus OM-D E-M10 Mark IV

De opvolger van de Olympus OM-D E-M10 Mark III systeemcamera. Er is weinig veranderd, dus ook de voorganger is tweedehands interessant als de prijs een stuk lager is.

Is het voor jou héél belangrijk dat jouw camera en lenzen zo klein mogelijk zijn én wil je wel lenzen kunnen wisselen, dan is Olympus een interessant merk. Panasonic ook trouwens.

Door de kleinere Micro Four Third sensor zijn camera's en lenzen kleiner dan bij systeemcamera's met een grotere sensor.

Voordelen

  • Geheel van camera en lens is kleiner en lichter, handig voor op reis of om mee te nemen.
  • Door de kleinere sensor (cropfactor 2) krijg je eigenlijk "gratis" extra bereik met je lenzen. Een 300mm lens op deze camera is eigenlijk 300 x 2 = 600 mm. Vooral zo'n iets langere lens is toch relatief klein en licht bij Olympus.
  • 15 foto's per seconde
  • Gezichts- en eye autofocus bij het scherpstellen
  • Touchscreen

Nadelen

  • De kleinere Micro Four Thirds sensor (MFT) presteert bij weinig licht iets minder goed dan een grotere sensor (in de M50 II, Sony A6100/6400 en Fuji X-serie zit een grotere APS-C sensor).
  • 20 megapixel is voor de meeste mensen echt meer dan genoeg (bedenk dat je met 10/12 megapixels al een grote afdruk tot 1 meter kan laten maken), maar het is iets minder dan bij andere camera's. Met name als je veel onderwerpen fotografeert die vaak verder weg zijn (denk aan vogels of of wildlife) kunnen wat meer megapixels handig zijn.
  • Wil je heel fanatiek macrofotografie gaan doen, dan geeft de kleinere sensor iets minder wazige achtergronden in jouw foto's dan bij een grotere sensor.
  • Prijs is duurder geworden dan vroeger het geval was (voorgangers Mark II en III), vroeger was het rond 500 euro
  • Geen weathersealing
  • 5-assige beeldstabilisatie

Reviews

Volledige Review: Olympus OM-D E-M10 Mark IV systeemcamera

Beste lenzen voor Olympus OM-D E-M10 Mark II, III en IV systeemcamera


Nikon Z50

De Nikon Z50 kwam eind 2019 op de markt als eerste APS-C sensor systeemcamera voor Nikon

Voordelen

  • Met een adapter je lenzen voor spiegelreflex gebruiken
  • Relatief lichter dan een fullframe Z camera (450 gram vs zo'n 675 gram). Overigens is dit niet lichter dan een Nikon D3500 spiegelreflexcamera
  • Handig i-menu voor belangrijkste instellingen
  • 11 foto's per seconde
  • Gezichtsdetectie en eye AF
  • Goede beeldkwaliteit bij minder licht (hogere ISO)
  • Enige weerbestendigheid (maar niet zo goed als Z6 of Z7)

Nadelen

  • 20.9 megapixels is meer dan genoeg voor beginners maar niet vernieuwend, minder dan de hierboven genoemde Sony, Canon of Fuji systeemcamera's.
  • Elektronische zoeker met 2.36 miljoen pixels, gedetailleerd
  • LCD-scherm niet geheel kantelbaar (wel verticaal).
  • Autofocus is goed, maar bij sneller bewegende onderwerpen ben je beter af met Sony A6100/A6400 (real-time tracking) en in iets minder mate Fuji X-T30 II.
  • 209 autofocuspunten, degelijk maar Sony A6100 heeft er bijv. 425
  • Prijs. Ongeveer 1000 euro is voor een beginner flink voor een camera uit november 2019 en er is geen goedkopere variant

Reviews

Nikon Z50 Review: voordelen & nadelen

Verschil Nikon Z50 en Nikon Z Fc

Bij mij in de buurt kwam ik de ze prachtige Noorse boskat tegen…


Systeemcamera's voor gevorderden

Hieronder systeemcamera's voor gevorderden (en de duurdere voor professioneel gebruik). Voor de meeste beginners zijn deze camera's moeilijker te bedienen voor de vele opties. Besef ook dat lenzen voor deze camera's vaak relatief duur zijn.

Canon EOS R7

De Canon R7 kwam samen met de R10 uit als eerste APS-C systeemcamera van de EOS R-lijn, daarvoor waren alle EOS R systeemcamera's uitgerust met een fullframe sensor.

Voordelen

  • 33 megapixels geeft ruimte tot "croppen" (bijvoorbeeld voor wildlife/vogels die verder weg zijn)
  • 30 foto's per seconde met elektronische sluiter
  • Autofocus met onderwerpherkenning en oogdetectie bij mensen en dieren
  • Weerbestendigheid
  • Levensduur van de accu
  • Beeldstabilisatie
  • RF Lensassortiment is uitgebreid

Nadelen

  • Buffer is relatief klein, 65 RAW foto's
  • RF lenzen zijn vrij duur

Reviews

Bekijk de Canon EOS R7 systeemcamera review

Verschil Canon EOS R10 en R7


Sony A6700

Dit is de opvolger van de Sony A6600 systeemcamera. Dit is het topmodel APS-C camera van Sony.

Voordelen

  • Verbeterde autofocus en onderwerpherkenning (zoals vogels, mensen, dieren, voertuigen)
  • Verbeterde eye AF (oogherkenning)
  • Verbeterde menu's
  • Beeldstabilisatie.
  • Videomogelijkheden zijn goed, 4k60. De camera wordt ook veel voor videografie gebruikt en is niet specifiek gericht op fotografie.
  • APS sensor geeft 1.5 crop, dit kan een voordeel zijn voor dieren en wildlife fotografie. Je hebt meer bereik met je lenzen.

Nadelen

  • Geen focus joystick, dit is erg handig voor verplaatsen van autofocuspunt en eigenlijk een must voor snelle actie
  • 11 foto's per seconde is niet extreem snel voor dieren, sport of vogels. Het is ook niet vernieuwend. Zelfs de A6000 uit april 2014 had 11 foto's per seconde. De Canon R7 is sneller.
  • Buffer van 59 RAW-beelden is niet erg groot voor wildlife of sport.
  • Geen 4k 120p video.

Reviews

Verschil tussen Sony A6700, A6600 en A6400.

Sony A7 IV

Dit is de opvolger van de populaire Sony A7 III (die nu ook gunstiger geprijsd is).

Voordelen

  • 33 megapixels
  • Realtime autofocus tracking van Sony is zeer goed
  • Gezichtsherkenning en eye autofocus
  • Degelijke buffer voor continu opnamen
  • Ondersteuning CF-express geheugenkaart
  • Verbeterde knoppen op de body (bijvoorbeeld AF-ON)
  • Verbeterde menu's
  • Verbeterde ergonomie, ligt beter in de hand (diepere grip)
  • Camera heeft veel opties om knoppen af te stemmen op jouw behoeften (customize)

Nadelen

  • 10 foto's per seconde is niet extreem snel voor dieren, sport of vogels. Voor snelheid is een tweedehands A9 beter (ook geen blackout en autofocus van A9 is ook heel goed).
  • Bij continu-opnamen last van blackout, hierdoor zie je je onderwerp iets minder goed (je ziet heel even zwart beeld)
  • Sony heeft op sommige punten wat ingewikkelde menu's

Reviews

Sony A7 IV Review

Verschil Sony A7 III en A7 IV


Nikon Z6 II

De opvolger van de Nikon Z6 systeemcamera.

Voordelen

  • 14 foto's per seconde
  • Top LCD-scherm bovenop
  • Beeldstabilisatie
  • Weerbestendigheid
  • Autofocus verbeterd ten opzichte van de Z6
  • Betere ISO prestaties dan de Z6

Nadelen

  • 24.5 megapixels is niet vernieuwend, aanzienlijk minder dan D7 en Z7II.

Bekijk de Review over de Nikon Z6 II

Canon EOS R6

De Canon EOS R6 is de kleine broer van de R5, het een fullframe systeemcamera.

Voordelen

  • 20 foto's per seconde is heel geschikt voor snelle actie
  • Erg moderne autofocus, inclusief eye autofocus en gezichtsherkenning
  • Ingebouwde beeldstabilisatie
  • Goede batterijduur
  • Goede beeldkwaliteit bij hoge ISO
  • Ligt goed in de hand

Nadelen

  • 20.1 megapixels is relatief weinig als je foto's wil croppen, minder dan meeste concurrerende modellen.
  • Relatief duur voor hobbyist

Reviews

Canon EOS R6 systeemcamera Review


Canon EOS R5

De Canon EOS R5 is uitgegroeid tot een zeer populaire professionele systeemcamera.

Voordelen

  • 45 megapixels
  • 20 foto's per seconde
  • Uitstekende buffer
  • CF Express geheugenkaarten
  • Camera is uitgebreid handmatig te programmeren (aanpasbaar aan jouw behoeften)
  • Zeer goede autofocus en eye autofocus (ook bij dieren)
  • Beeldkwaliteit bij hoge ISO
  • Goede batterij
  • Beeldstabilisatie
  • Prettige ergonomie

Nadelen

  • Prijs voor hobbyisten, hoewel veel scherper geprijsd dan de Sony A1.

Reviews

Canon EOS R5 Review

Beste lenzen voor Canon R6

Verschil tussen de Canon EOS R6 en R5

Nikon Z9

Nikon's topmodel is de Z9 systeemcamera. De Z9 combineert veel megapixels met snelheid.

Voordelen

  • 45.7 megapixels
  • 120 foto's per seconde (11 megapixels), 20 RAW foto's per seconde
  • Goede autofocus, inclusief eye autofocus en gezichtsherkenning
  • Beeldstabilisatie
  • Weerbestendigheid
  • Buffer

Nadelen

  • Relatief duur
  • Minder lenzen verkrijgbaar dan voor Sony en Canon, hoewel Nikon dit verbetert
  • Geen autofocus met AF en AF-D lenzen
  • Elektronische zoeker is dezelfde als bij de Z6

Sony A7RV

Een camera met zeer veel megapixels, 61. De opvolger dan de A7RIV.

Voordelen

  • 61 megapixels is een zeer hoge resolutie, geschikt voor enorme afdrukken en het croppen is interessant.
  • Verbeterd autofocussysteem met onderwerpherkenning en volgen (voertuigen, vogels, dieren, mensen in beweging).
  • Weerbestendigheid
  • Beeldstabilisatie is verder verbeterd (8 stops) en compenseert tot op zekere hoogte de iets mindere ISO-prestaties (ivm de hoeveelheid megapixels).
  • Gedetailleerde elektronische zoeker
  • Volledig kantelbaar LCD-scherm (A1 heeft dat bijv. niet, A9 I/II en andere A7 camera's gericht op fotografie ook niet.
  • Focus bracketing
  • Grote buffer voor compressed RAW (583)
  • Mogelijkheid tot SD en CF Express kaart

Nadelen

  • Aantal beelden per seconde is niet heel snel voor wildlife/vogels/sport (max 10 fps met blackout tussen de foto's). Door de blackout zie je iets minder goed.
  • EVF refresh rate is lager dan bij A9 I/I of A1, iets minder geschikt voor razendsnel bewegende onderwerpen.
  • 4K/60p video met 1.24x crop), geen 4k 120p.
  • ISO prestaties zijn iets minder op de echt hoge ISO-waarden (dit is normaal voor een camera met zoveel megapixels. A9 en A9 II zijn hierin beter).
  • De foto's zijn relatief groot en nemen zo veel ruimte in op harde schijven, aanzienlijk meer dan de 45 megapixel bestanden van de Canon R5

Sony A1

Het vlaggenschip van Sony.

Voordelen

  • 50 megapixels gecombineerd met snelheden tot 30 foto’s per seconde (in compressed RAW) is zeer geschikt voor stilstaande en bewegende onderwerpen
  • Verbeterde autofocus tracking met 120 calculaties per seconde in plaats van 60 bij de Sony A9 en A9II
  • Verbeterde weathersealing
  • Beeldkwaliteit
  • Weerbestendigheid
  • Beeldstabilisatie
  • Gedetailleerde elektronische zoeker
  • Mogelijkheid tot SD en CF Express kaart
  • Buffer van rond 150 foto’s (compressed RAW)
  • Kortere flitssyncronisatiesnelheid van 1/400

Nadelen

  • Erg hoge prijs, zeker in vergelijking met de Canon EOS R5.
  • Bepaalde instellingen zijn niet voor te programmeren, zoals snelheid bij continu-opnamen, zelfontspanner, bracketing. Hierdoor kan je minder snel schakelen tussen instellingen voor landschaps- en wildlife fotografie.
  • Sony biedt weinig CF express type A kaarten en ze zijn duurder dan de CF Express type B kaarten (Inmiddels biedt Angelbird scherp geprijsde CF Express type A kaarten, zoals de 1 TB die ik zelf gebruik).
  • De foto's zijn relatief groot en nemen zo veel ruimte in op harde schijven, aanzienlijk meer dan de 45 megapixel bestanden van de R5 (bijna het dubbele terwijl er maar 10% verschil is in aantal megapixels)

Reviews

Zie hier de review van de Sony A1.


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor de Systeemcamera & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen met je systeemcamera?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.


Bekijk ook deze artikelen over systeemcamera’s


Stel onderaan je vragen of ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.