Vogels fotograferen is prachtig en ontspannend, maar een vogel is niet altijd het makkelijkste onderwerp. Wat is nu de beste camera voor vogelfotografie? Wat zijn belangrijke eigenschappen waarop je let? In dit artikel ga ik eerst in op de belangrijkste eigenschappen van een camera om een vogel te fotograferen. Vervolgens ga ik in op bridgecamera‘s, spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s om vogels te fotograferen en noem ik een aantal concrete modellen. Betaalbaarheid komt ook aan de orde.
Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).
Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.
Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.
Inhoud
Sfeervideo: kijk 1 minuut mee met mijn camera…
Camera om vogels te fotograferen: belangrijke eigenschappen
Vliegbeelden of stilstaand?
Maak eerst voor jezelf uit of je veel vogels fotografeert terwijl ze (relatief) stil zitten of langzaam bewegen of juist als ze vliegen (BIF wordt dit ook wel genoemd: Birds In Flight). Vliegende vogels fotograferen is veel uitdagender. Dit vraagt meer van je camera en van jou. Met name van de autofocus, hier komt ik later op terug.
Sensorgrootte
Kies je voor een kleinere of grotere sensor? Beide hebben ze hun voordelen. Voor nog meer diepgang op dit gebied, zie ook mijn artikel fullframe camera of niet.
Het voordeel van een kleinere sensor is dat de cropfactor in je voordeel werkt.
- Micro Four Thirds sensor(MFT).
- Deze zie je veel bij Olympus en Panasonic systeemcamera’s.
- Met een cropfactor 2 wordt jouw 300mm lens effectief ineens 600mm. En lensbereik heb je juist bij vogels vaak nodig. Dat is het voordeel.
- Daarnaast is het materiaal kleiner en lichter, je bent dus mobieler (denk aan mensen die fietsen of wandelen of reizen/vakantie).
- Nadeel zijn de minder goede prestaties bij weinig licht (ISO). Je krijgt dan wat meer ruis.
- APS-C sensor(“cropcamera”).
- Deze sensor komt heel veel voor. Afhankelijk van het merk heb je te maken met een cropfactor die vaak 1,5 is (Nikon, Sony, Fuji). En bij Canon 1,6. Dus een 300mm lens wordt met cropfactor 1,5 effectief 450mm en bij Canon 480mm. Je wint dus ook wat lensbereik, maar iets minder dan bij de hierboven besproken Micro Four Thirds sensor.
- Ook is het materiaal snel wat zwaarder.
- De ISO-prestaties bij minder licht zijn beter dan bij een MFT-sensor maar minder dan bij fullframe.
- De camera’s zijn beter betaalbaar dan fullframe camera‘s.
- De lenzen kunnen ook voordeliger zijn dan voor een aantal fullframe camera’s.
- Fullframe sensor.
- Deze sensoren zie je veel bij professionele camera’s.
- Het nadeel bij vogelfotografie is dat een 300mm lens ook echt 300mm is als je deze gebruikt op een camera met een fullframe sensor. Je mist dus lensbereik.
- En een lens van 500mm of 600mm is veel duurder;
- En zwaarder;
- En ook een stuk groter.
- Grootste voordeel zijn de betere prestaties bij weinig licht. Fotografeer je bijvoorbeeld regelmatig vanuit een vogelhut, dan is er ’s ochtends of ’s avonds vaak weinig licht en dan ben je in het voordeel.
Gewicht & grootte
Een belangrijke vraag is: hoe mobiel wil jij zijn? Hoeveel ga je bijvoorbeeld lopen of fietsen? Lichter en kleiner zijn dan voordelen. Werk je veel vanuit hutten, dan hoef je vaak niet heel ver te lopen naar de hut en werk je heel statisch. Je zit in die hut, dus als je lens dan 3 kg is dan maakt dat eigenlijk niet uit. Zo heb ik een fotomaat die een oude Canon lens kocht die 6 kg weegt, vanuit een hut en statief maakt dat voor hem niet uit.
Megapixels
Meer megapixels is een voordeel omdat vogels vaak ver weg zijn en je zo meer kunt “croppen”.
Autofocus
Als je veel beweging fotografeert (en vooral vliegbeelden), dan is autofocus belangrijk. Kan je camera zo’n snel onderwerp goed volgen? Het vraagt ook oefening van jou zelf natuurlijk.
Snelheid (fps)
Fps betekent frames per second: hoeveel foto’s per seconde maakt jouw camera? Als je vliegbeelden schiet of vechtende vogels, dan maakt dit zeker uit. Schiet je er 20 per seconde of 3? Dat is nogal een verschil in kansen op het juiste moment. Denk aan vleugels, houding enz.
Beeldstabilisatie?
Voor vliegbeelden is dit minder belangrijk, je gebruikt dan sowieso korte sluitertijden. Vanaf een statief heb je er ook niet veel aan. Het gaat vooral om stilzittende vogels die je dan bij weinig licht met een wat langere sluitertijd toch scherp krijgt in je foto.
Bouw
Is de camera degelijk gebouwd en heeft deze naden die geseald zijn tegen vochtigheid (regen) of stof?
Buffer
Bij vliegbeelden moet je kunnen schieten. Hoe lang kan je schieten voor je camera vertraagt omdat de buffer vol zit?
Welke camera voor vogelfotografie: bridgecamera (compact), spiegelreflexcamera of systeemcamera?
Wat is de beste soort camera voor vogels? Maakt het type camera nog veel uit? Hieronder leg ik uit in welke zin dit invloed kan hebben.
Heb jij weinig budget maar wil je toch een flink zoombereik voor vogels? Dan raad ik je een bridgecamera aan
Vogelfotografie vraagt om een behoorlijk lensbereik en dit is niet het goedkoopste bij een camera waarbij je lenzen kan wisselen (spiegelreflex of systeemcamera).
Bridgecamera voor vogels: voordelen
- Relatief goedkoper
- Veel zoombereik als je hierop selecteert
- Licht en dus beter mee te nemen
- Klein (in vergelijking met spiegelreflex of systeemcamera met lens; uiteraard past ook deze niet in je borstzak)
Toelichting: een bridgecamera is eigenlijk een uitgebreide compactcamera (je kan geen lens wisselen). Het vormt een brug tussen de spiegelreflex/systeemcamera en de compactcamera. Vandaar de naam.
Bridgecamera voor vogels: nadelen
- Geen lens kunnen wisselen
- Lens is vaak niet zo lichtsterk op volledig zoombereik
- Kwaliteit van de lens kan minder zijn
- Mindere prestaties bij weinig licht door de vaak (behoorlijk) kleine sensor
- Autofocus kan minder zijn, hoewel de duurdere modellen nog wel goed kunnen zijn.
- Soms geen RAW mogelijk (minder bewerkingsmogelijkheden), soms ook wel
- Snelheid bij continu-opnamen moet je goed op letten. De goedkopere kunnen hier minder goed in zijn
Spiegelreflexcamera voor vogels: voordelen
- Goede tweedehands markt (dit kan je veel geld schelen, zeker op het gebied van lenzen is dit een groot voordeel)
- Lenzen kunnen wisselen
- Veel lenskeuze omdat het lang dé serieuzere camera is geweest
- Er zijn ook voor beginners wat meer betaalbare lenzen, hoewel langere lenzen vaak niet de goedkoopste zijn
- Sterke batterijen, minder vaak wisselen.
Spiegelreflexcamera voor vogels: nadelen
- De snelheid is minder dan bij de systeemcamera. Voor een snelle spiegelreflexcamera kom je gauw uit bij de topmodellen en ook die kunnen moeilijk concurreren met de systeemcamera (op een uitzondering na dan). De spiegel is de beperkende factor qua snelheid.
- Vaak wat grotere camera’s (kan ook een voordeel zijn als je wat grotere handen hebt)
- De autofocus is ingehaald door de systeemcamera, met name op gebied van “tracking” (zie bij systeemcamera)
- Het geluid, schuwe vogels zijn weg bij te veel geluid van de sluiter. Dus je moet heel voorzichtig fotograferen. De stille modus is niet echt stil bij een spiegelreflexcamera.
Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).
Systeemcamera voor vogels: voordelen
- Vaak sneller (foto’s per seconde)
- Relatief wat kleiner en lichter (als je mobieler wil blijven)
- De autofocus is het modernste bij de betere modellen. Met name de “autofocus tracking” van de duurdere modellen is populair gezegd een “gamechanger” voor vliegende vogels. Het is niet feilloos maar het feit dat de camera de vogel vaak kan vogels door de autofocuspunten zorgt wel voor veel meer rake beelden. en ook kan jij je compositie nog veranderen terwijl de vogels door de camera wordt gevolgd.
- Stille modus is absoluut een voordeel bij schuwe vogels. Geen gedoe meer met 1 foto per keer, de vogel eerst laten wennen etc. Met meerdere mensen in één hut kan jij gewoon te keer gaan en jaag je de vogels niet voor andere fotograferen weg met het geratel van de spiegelreflexcamera.
Systeemcamera voor vogels: nadelen
- Minder goede batterij, er moet vaker worden gewisseld. Meer batterijen mee dus, kans op momenten missen neemt toe.
- Minder lenskeuze, ook voor de beginner zit je vaak vast aan dure lenzen (wel wordt het steeds meer)
- Tweedehands markt is minder goed, er zijn minder lenzen te koop. Voor Canon/Nikon spiegelreflex kan je bijvoorbeeld een tweedehands ouder model 500mm kopen. Dit scheelt heel veel geld.
- Bij sommige merken zijn er uberhaupt gewoon nog geen lange lenzen in het assortiment voor sommige systeemcamera’s. Controleer dit dus goed. Ik zie meerdere cursisten die een camera hebben gekocht en daarna erachter komen dat de langere lens er niet is, of niet lichtsterk te krijgen is.
- Werken met een adapter + een lens voor spiegelreflexcamera kan invloed hebben op de snelheid van de autofocus.
- Je ziet direct hoe je foto wordt (elektronische zoeker).
- Langdurig door een elektronischer zoeker kijken kan iets minder fijn zijn dan door een zoeker van een spiegelreflexcamera (daar zie je de echte wereld).
Beste camera’s voor vogelfotografie op een rij
Bedenk dat er nooit een volledige lijst gegeven kan worden.
Nikon spiegelreflex/systeemcamera
- De instapmodellen spiegelreflex (D3000 en D5000-serie) hebben 5 foto’s per seconde. Dat is niet heel veel maar beter dan de instapmodellen van Canon die soms 3 foto’s per seconde hebben.
- Nikon D7500 of D500 (D500 is wat sneller en heeft iets betere autofocus)
- Nikon D850 (veel megapixels en autofocus)
- Nikon Z7 en Z7II hebben het megapixel voordeel (zie hier verschil tussen Z6II en Z7II)
Canon systeemcamera/spiegelreflex
- Laat de instapmodellen met 3 foto’s per seconde het liefste links liggen, dit is te langzaam als beweging belangrijk voor je is. Je kan er als beginner natuurlijk wel goede foto’s mee maken, maar je hebt wat minder kansen.
- Canon EOS 90D is het topmodel APS-C camera (voorheen werd de 7D Mark II hiervoor gebruikt). De 90D heeft meer megapixels en ook betere ISO-prestaties.
- Een tweedehands 80D is ook nog bruikbaar maar heeft minder megapixels en minder snelheid
- De Canon EOS M50 heeft wel snelheid qua foto’s per seconde maar de autofocus is wat minder voor snelle beweging.
- Canon EOS R5: dit is een heel goede optie maar voor veel mensen moeilijk betaalbaar. 50 megapixels, snelheid 20 foto’s per seconde, autofocus tracking is erg goed, animal eye autofocus. De R6 is bruikbaar maar beter was het als er meer megapixels in de sensor zaten (20).
- Gebruik geen EOS R of RP als je snelheid wil. De autofocus is hier niet voor gemaakt.
- De Canon EOS M50 heeft wel snelheid qua foto’s per seconde maar de autofocus is wat minder voor snelle beweging.
- 1D-X serie (Mark I, II en III). Veel snelheid, autofocus en goede ISO prestaties. Niet zoveel megapixels.
- 5D-serie. Laat de 5D Mark II links liggen, te langzaam, te weinig autofocussnelheid (zelfde geldt voor de 6D Mark I). De 5D Mark IV mist wat snelheid en de buffer kan beter, verder natuurlijk wel bruikbaar (zelfde geldt voor 5D Mark III).
Sony
- De Sony A6000 is relatief betaalbaar tweedehands is qua foto’s per seconde snel (11).
- De Sony A6100 (en A6300, A6400, A6500, A6600) hebben onder andere betere autofocus voor vliegbeelden. De tracking is interessant. Wel zijn het voor beginners relatief stevig geprijsde camera’s. En dan heb ik het nog niet over de prijs van de duurdere lenzen.
- De A7-serie is ook bruikbaar. De a7R serie heeft meer megapixels. De RIV heeft betere tracking dan de RIII maar is prijzig.
- De A9 en A9II zijn het neusje van de zalm als het gaat om autofocus en snelheid bij Sony. Een tweedehands A9 is zeker nog uitstekend te noemen, nog steeds niet goedkoop natuurlijk.
Fujifilm
- De duurdere modellen hebben betere autofocus dan de goedkopere, denk aan de X-T30, X-T3 of X-T4 of X-S10.
- Zie ook mijn artikel beste Fuji systeemcamera
- De lenskeuze qua telelenzen kan wat minder zijn dan bij Sony, Canon of Nikon
Olympus
- Zie ook mijn artikel beste Olympus systeemcamera. De duurdere modellen hebben meer snelheid en beter autofocus.
Panasonic
- De Panasonic G9 is een camera die ook wordt ingezet voor vogelfotografie. In combinatie met bijvoorbeeld minimaal een 300mm lens (of een 100-400mm lens) heb je met de cropfactor 2 het dubbele lensbereik. Tot ISO 3200 is dit nog goed bruikbaar.
Sony Bridgecamera
- De Sony RX10 Mark IV (en III) hebben betere tracking en meer snelheid dan de meeste bridgecamera’s. Ook is de sensor voor een bridgecamera relatief groter. Wel is de sensor kleiner dan bij de meeste camera’s, bij weinig licht zijn de prestaties dan wat minder.
En de beste lens voor vogelfotografie?
Bekijk hiervoor mijn artikel beste lens voor vogelfotografie
Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)
- In deze 10 onmisbare stappen naar betere vogelfotografie
- Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s, ook van vogels
- 50+ pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.
Bekijk ook deze artikelen
- 29 Tips om vogels te fotograferen
- 29 Tips van een vogelkenner
- Fotograferen vanuit een vogelhut
- Papegaaiduikers op de Farne Islands: 25 Tips
- Zeearenden fotograferen: 46 Tips en beste locatie
- Wildlife in Schotland: Zeearenden en meer
- Jan van Genten in Helgoland: elegantie
- Steenuil fotograferen
- IJsvogel fotograferen
Stel hieronder je vraag over een camera voor vogelfotografie en ontvang persoonlijk, onafhankelijk aankoopadvies 🙂
Scroll naar beneden.
- Vragen over apparatuur? Ik reageer persoonlijk op jouw vraag en ben 100% onafhankelijk als het om apparatuur gaat. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Bronnen
Naast ervaringen van cursisten heb ik gebruikt gemaakt van deze websites:
https://www.sony.com
https://www.olympus.com
https://www.nikon.com
https://www.canon.com
https://www.fujifilm.com
https://www.panasonic.com
Trienke Tijseling
op 28 Jan 2021Joris-Dijkema
op 29 Jan 2021Jan de Geus
op 07 Jun 2021Joris-Dijkema
op 08 Jun 2021Bert Altena
op 27 Jun 2021Joris Dijkema
op 20 Jul 2021Martin
op 01 Jul 2021Joris Dijkema
op 20 Jul 2021Marjet
op 06 Dec 2021Joris Dijkema
op 08 Dec 2021Marc Vanhove
op 07 Apr 2022Marc Vanhove
op 07 Apr 2022Joris Dijkema
op 16 Apr 2022Kim
op 13 Jul 2022Kim
op 19 Jul 2022Willeke
op 24 Aug 2022hans kemme
op 24 May 2023Joris Dijkema
op 26 May 2023