Nikon Z7 II review

In oktober 2020 is de fullframe systeemcamera Nikon Z7 II uitgebracht, als opvolger van de Nikon Z7 (uit 2018). Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van de Nikon Z7 II? Wat zeggen reviewers over de bouw, beeldkwaliteit en autofocus? En wat zijn de voordelen en nadelen van de fullframe systeemcamera? Waarom zou je de Z7 II willen? Je vindt het allemaal terug in dit artikel.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Nikon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Nikon (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoud


Nieuwsgierig naar het verschil tussen de Nikon Z7 II en Nikon Z6 II? Lees dan mijn artikel: verschil Nikon Z6 II en Z7 II.


Belangrijkste eigenschappen Nikon Z7 II systeemcamera

Prijs

De  Nikon Z7 II (body) kost op dit moment 3399 euro.

– body + Nikkor 24-70mm f/4.0S is 3999 euro;

– body + FTZ-adapter (3549 euro);

– body + Nikkor 24-70 mm f/4.0S + FTZ-adapter kost 4149 euro (op het moment van schrijven).

Megapixels en sensor

De Nikon Z7 II heeft een resolutie van 45.7 megapixels en een fullframe BSI-CMOS sensor (hetzelfde als de Nikon Z7).

Snelheid

Je kunt maximaal 10 foto’s per seconde maken (Nikon Z7: maximaal 9 fps), 9 fps bij 14 bit RAW. Met tracking is je maximale snelheid 5.5 fps en 5 fps in 14 bit RAW.

Autofocus

De Nikon systeemcamera heeft 493 scherpstelpunten (net als Nikon Z7). De phasedetectie is ook mogelijk in Wide Area modus.

Gezichtsdetectie, Eye-AF en Animal Eye-AF

Naast gezichtsdetectie en Eye-AF, ook Animal Eye-AF voor katten en honden. De Eye-AF is, naast in auto-area AF, nu ook te gebruiken in Wide Area modus.

Bouw

De Nikon Z7 II heeft een behuizing van magnesiumlegering. De MB-N11 verticale grip (389 euro) is geschikt voor zowel de Nikon Z7 II als de Nikon Z6 II.

Nieuwsgierig naar het verschil tussen de Nikon Z7 II en Nikon Z6 II? Lees dan mijn artikel: verschil Nikon Z6 II en Z7 II.

  • Bovenop links het programmavoorkeuzewiel en een Mode dial lock release. Dat betekent dus dat je het wieltje kunt vergrendelen;
  • Bovenop rechts (naast de flitsschoen) een controlepaneel waar instellingen op te zien zijn. De sluiterknop zit net boven de aan/uit schakelaar. Verder zitten hier de ISO-knop, een knop voor belichtingscompensatie en het hoofdinstelwiel (instellingen bepalen voor sluitertijd en diafragma);
  • Aan de zijkant heb je een knop om te wisselen tussen elektronische zoeker en LiveView.
  • Aan de achterkant heb je een schakelaar om te wisselen tussen fotograferen en filmen, een knop om autofocus in te schakelen en een joystick om AF-punten te selecteren (indrukken om focus en belichting te vergrendelen);
  • Aan de voorkant zitten twee functieknoppen. De standaardinstelling van fn1 is witbalans, fn2 scherpstellingen en AF-area modus. De knoppen zijn instelbaar.

Lenzen

De Nikon Z7 II systeemcamera heeft een Z-vatting. Met de eerder genoemde FTZ-adapter kun je ook (fullframe) F-lenzen gebruiken.

ISO

ISO 64-25.600 (uitbreidbaar tot 102.400) en auto-ISO (gelijk aan de Nikon Z7).

Connectiviteit

De Nikon Z7 II heeft Wi-Fi, Bluetooth en aansluitingen voor HDMI (mini, type C) en USB-C.

Elektronische zoeker

De resolutie van de 0.5 inch (1,27 cm) OLED zoeker is hetzelfde als van zijn voorganger: 3.69 miljoen pixels. Het scherm vergroot 0.80x.

LCD-scherm

Ook het LCD-scherm is niet veranderd: een kantelbaar TFT-scherm van 3.2 inch (8 cm) met een resolutie van 2.1 miljoen pixels. Het is een touchscreen met Touch-AF en Touch Shutter, maar je kunt er ook instellingen mee aanpassen en het menu mee bedienen.

Bestandsformaat

Je kunt fotograferen in:

– NEF (RAW) 12 of 14 bit (gecomprimeerd zonder verlies, gecomprimeerd of niet-gecomprimeerd);

JPEG (fijn, normaal, basis);

– NEF (RAW) + JPEG.

Beeldstabilisatie

Ingebouwd in het toestel.

Gewicht

Met accu en geheugenkaart (zonder bodydop) weegt de camera 705 gram. De body is 615 gram.

Batterij

Een EN-EL15C Li-Ion batterij van 2280 mAh. De accu is oplaadbaar met de meegeleverde USB-C kabel UC-E24. Je kunt ongeveer 420 foto’s maken met een volledig opgeladen accu (Z7: 330). De Nikon Z7 II is ook geschikt voor EN-EL15 en EN-EL15A. Deze accu laad je op met de acculader MH-25a (meegeleverd).

Buffer

De buffer (het tijdelijk geheugen van de camera) is 77 foto’s voor 12 bit RAW-bestanden (zonder kwaliteitsverlies). Je kunt 200 foto’s in JPEG maken voordat je toestel trager wordt.

Geheugenkaarten

De Nikon systeemcamera heeft twee geheugenkaartslots: 1x CF Express (type B) of XQD, 1x SD, SDHC, SDXC (UHS-II).

Reviews

Bouw

DPReview.com zegt dat het lastig is om verschillen te ontdekken tussen de Nikon Z7 en de Nikon Z7 II. “Maar daar zullen we niet enorm over klagen, er was niet veel mis met de indeling van de Z7. En dat kun je ook verwachten van de Nikon Z7 II: een diepe, heel prettige grip, goedgeplaatste knoppen en wieltjes, bovenop een goed leesbaar display en prettige Mode-draaiknop.”

Ook Digitalcameraworld.com vindt dat de twee camera’s erg op elkaar lijken. “Behalve een extra geheugenkaartslot, is het ontwerp van de Nikon Z7 II precies gelijk aan dat van de Z7 (maar ook van de Z6 en Z6 II). De beter betaalbare Nikon Z5 lijkt er ook erg op. De diepe grip zorgt ervoor dat de Nikon Z7 II erg lekker in de hand ligt en vanwege de knoppenindeling is het één van de meest prettige systeemcamera’s in gebruik.”

Amateurphotographer.co.uk is het met de vorige twee reviewers eens dat er bijna geen verschillen ziijn tussen de Nikon Z7 en Nikon Z7 II. “Je zou kunnen zeggen dat de Z7 II iets dikker is. Dat is geen optisch bedrog, de Nikon Z7 II is 2 millimeter dikker om plaats te maken voor een SD-kaartslot, naast het CF-Express/XQD-kaartslot. En het valt misschien op dat het klepje van het kaartslot iets groter is en dat de oogschelp niet heel ver over het LCD-scherm hangt.”

Beeldkwaliteit

Photographyblog.com is enthousiast: “De kleuren uit de camera zijn heel mooi, realistisch en erg levendig. Als je in RAW fotografeert, zijn foto’s goed te bewerken. Als je kleine(re) foto’s wilt delen, raden we 25.600 aan als hoogste ISO-waarde. ISO 51.200 is iets te smoezelig, tenzij je geen andere keuze hebt.”

Camerajabber.com vindt de beeldkwaliteit niet heel verrassend, omdat de Nikon Z7 II dezelfde sensor gebruikt als de Nikon Z7. “Het ISO-bereik is met ISO 64-25.600 hetzelfde als van de Nikon Z7. Bij ISO-waarden van 16.000 of hoger is het slim om in RAW te schieten naast/in plaats van JPEG. De fijne details en schaduwen zien er dan meestal beter uit. Nabewerking is nog wel nodig, maar de foto’s zien er natuurlijker uit dan bij JPEG’s.”

Amateurphotographer.co.uk noemt het een voordeel dat je bij de Nikon Z7 met ISO 64 kunt fotograferen (zonder uit te breiden). “Daardoor kun je heel gedetailleerde RAW-foto’s maken. Net zo opvallend is hoe gedetailleerd de sensor is bij hoge ISO-waarden. De hoeveelheid ruis is gelijk aan de Nikon Z7 en de Nikon D850, die ongeveer dezelfde sensor heeft.

Tussen de 3200-6400 verschijnt er wel wat ruis, maar die is simpel op te lossen. Bij ISO 12.800 verdwijnen extreem fijne details, maar dat houdt me niet tegen deze ISO-waarde te gebruiken als het nodig is. Bij ISO 51.200-102.400 wordt de beeldkwaliteit steeds minder, dus die wil je vermijden. De automatische ruisonderdrukking bij JPEG’s werkt goed tot ISO 1600, daarna worden fijne details wat vlakker.”

Autofocus

Bij het testen viel het Camerajabber.com direct op dat de autofocus sneller reageert dan van de Z7. “Met de Nikon Z 24-70mm f/4S kon de camera makkelijk het onderwerp (weinig contrast) selecteren. Bij het vastleggen van een bewegend onderwerp (mijn hond Otto) heb ik de camera ingesteld op continu-AF, Auto-area AF (dieren) en continu H (5.5 fps). De Nikon Z7 II heeft de neiging een vrij grote rechthoek boven de ogen te plaatsen, de ogen zijn wel scherp op de foto.”

Amateurphotographer.co.uk zegt dat de autofocus snel scherpstelt in Single AF (AF-S) en vrij goed scherpstelt in continu AF-C modus. “Er waren een paar momenten bij langere brandpuntsafstanden dat het even duurde om scherp te stellen op onderwerpen dichtbij en veraf. De autofocus is verbeterd, en stelt beter scherp in donkere omstandigheden, maar er is nog ruimte voor verbetering.”

Imaging-resource.com schrijft dat er ‘hunting’ optreedt bij weinig licht, maar noemt dit weinig verrassend. “De prestaties waren beter dan de Nikon Z7. Meestal is de autofocus snel en nauwkeurig, maar continu AF is wat minder. De Z7 II heeft het moeilijk scherp te stellen op (snel) bewegende onderwerpen.”

Voordelen Nikon Z7 II op een rij

– Grote buffer;

– Handig in gebruik;

– Goedkoper dan de Nikon Z7 bij aankondiging;

– Autofocus werkt beter bij weinig licht dan Nikon Z7;

– Goede beeldkwaliteit.

Nadelen Nikon Z7 II op een rij

– Klein verschil met Nikon Z7 (uit 2018);

– FTZ-adapter alleen voor lenzen met ingebouwde AF-motor (AF-S en AF-P);

– Autofocus niet zo geschikt voor actiefotografie (imaging-resource.com);

– LCD-scherm niet draaibaar;

– Resolutie elektronische zoeker veel minder dan directe concurrenten;

– Nikon Z6 II is goedkoper en heeft betere autofocus (photographylife.com);

– Camera’s van Canon en Sony zijn beter voor (professionele) sportfotografie en actiefotografie (photographyblog.com).


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis boek voor Nikon Downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Nikon
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies voor Nikon op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen voor Nikon

Stel onderaan je vragen over een lens voor de Nikon Z7II en krijg persoonlijk advies 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronvermelding

Voor deze review heb ik gebruikgemaakt van de volgende websites: dpreview.com, digitalcameraworld.com, amateurphotographer.co.uk, photographylife.com, photographyblog.com, camerajabber.com en imaging-resource.com.

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Jolanda
Door

Jolanda

op 21 Jan 2023

Naast mijn D750 wil ik een Z7 als 2e body. Ik heb Nikon lenzen 50 1.8,.24-70 gestabiliseerd 2.8, 105 gestabiliseerd 2.8 2n 70-200 gestabiliseerd 2.8. Is er sprake van lichtverlies (stops) als deze met adapter op de Z7 worden gebruikt?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 23 Jan 2023

Hoi Jolanda, naar mijn mening is er geen lichtverlies door de adapter.

Reactie plaatsen