Canon EOS M50 systeemcamera Review: voordelen & nadelen

Canon EOS M50 systeemcamera Review: voordelen & nadelen

Canon bracht de nieuwe versie van de EOS M-serie, de EOS M50, in maart 2018 op de markt. Het is een camera met een APS-C sensor (een zogeheten cropcamera). Waar bekende merken als Sony, Fuji, Olympus en Panasonic zich al vele jaren richten op de systeemcamera, is Canon nog een relatieve nieuwkomer op dit vlak. Pas in 2012 bracht Canon zijn eerste systeemcamera op de markt: de Canon EOS M.

En nu is daar de Canon M50. In dit artikel worden de eigenschappen belicht van deze systeemcamera. Daarnaast kijken we naar de voordelen en nadelen (review). Voor wie is de camera geschikt? We bespreken ook de voordelen van de Canon systeemcamera ten opzichte van een spiegelreflexcamera (DSLR) en vergelijken de Canon M50 met de Nikon Z50. De M50 is overigens de kleinere broer van de Canon EOS R en de Canon RP (dit zijn beide fullframe-camera’s).

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen over een systeemcamera :). Er staan al 2250+ reacties op het blog.

Inhoudsopgave

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met je systeemcamera, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over systeemcamera’s op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Zonneharp herfst fotograferen

Heel mooi sfeervol moment in het bos…

Belangrijke eigenschappen Canon EOS M50 systeemcamera

In 2017 bracht Canon de M100 op de markt, een systeemcamera met een APS-C sensor. Net als zijn opvolger, de M50, is het geen fullframe camera, maar een cropcamera. Dat is een camera die een uitsnede vastlegt van het beeld dat je wilt fotograferen (de cropfactor). De Canon M50 is een camera die bedoeld is voor de (gevorderde) beginner.

Mensen die betere resultaten willen dan met een smartphone of compactcamera te behalen is. Het is een instapmodel voor systeemcamera’s. Vanwege de mogelijkheid om in 4K te filmen, is deze camera geschikt voor vloggers. Met verschillende lenzen is de camera voor allerlei vormen van fotografie geschikt.

Licht

De Canon EOS M50 weegt 387 gram (inclusief geheugenkaart en accu) en dat maakt de camera iets zwaarder dan zijn voorganger, de M100 (85 gram zwaarder om precies te zijn). Het blijft echter een lichtgewicht camera ten opzichte van bijvoorbeeld de Nikon Z50 (450 gram). In vergelijking met zijn grotere broers, de Canon RP en Canon EOS R, scheelt dit slechts zo’n honderd gram en tweehonderd gram.

Snelheid

In tegenstelling tot de M100 die 6.1 beelden per seconde kon vastleggen, heeft de M50 een snelheid van 10 fps (single AF). Met single AF wordt bedoeld: bij stilstaande onderwerpen. Bij continu-AF (voor bewegende onderwerpen) is dat 7,4 fps. Dit maakt de camera ook geschikt voor het vastleggen van bewegend beeld, hoewel er snellere camera’s zijn.

Sensor & megapixels

Een 24.1 APS-C CMOS sensor (24.1 megapixels). Dit is vooral handig als je je foto op groot formaat wilt afdrukken (minstens A3). Als je dit vergelijkt met zijn voorganger, de M100, scheelt dat relatief niet zo veel (de M100 had 24.2 megapixels).

De cropfactor van de M50 is 1.61. Dat betekent dat er eigenlijk automatisch 1.61 keer wordt ingezoomd. Deze functie kan handig zijn voor onderwerpen op grotere afstand, maar minder voor landschapsfotografie, omdat er als het ware een deel van de foto wordt afgeknipt. De cropfactor is hetzelfde als bij spiegelreflexcamera’s van Canon.

Bouw

Qua uiterlijk lijkt de M50 niet echt op de M100. Dat komt voornamelijk door de aansluiting voor een externe flitser. Deze aansluiting wordt hotshoe genoemd. De M100 had namelijk geen hotshoe, waardoor je was aangewezen op de ingebouwde flitser.

De vormgeving van de M50 lijkt ook meer op dat van een spiegelreflexcamera, vanwege de afgeronde hoeken van de camera. De knoppen en draaiwielen zijn minimaal, waardoor de camera makkelijk te bedienen is. Bij de Canon EOS M5 waren er nog drie draaiwielen aanwezig, bij de M50 is dit er slechts één.

De camera vind ik zelf wel klein mijn handen (mijn handen zijn normaal voor een man). De knopjes zijn voor mij ook wat klein. Dit mag voor mij wel wat groter.

Modi

Voor beginnende fotografen is er een volledig automatische modus, waarbij een druk op de knop voldoende is om het beeld vast te leggen. Alleen je krijgt dan natuurlijk beperkte resultaten. Of je kiest voor de programma-modus, waarbij je de geschikte scènefunctie selecteert. Ben je al wat meer ervaren in fotografie, dan kun je ook kiezen voor de uitgebreidere modus, waarbij je bijvoorbeeld het diafragma of de sluitertijd zelf instelt. Voor de gevorderde fotograaf kun je gaan voor de handmatige modus (M), waarbij je van alles kunt instellen.

Connectiviteit

De M50 systeemcamera maakt, net als zijn voorgangers, gebruik van Bluetooth, Wi-Fi en het minder bekendere NFC (Near Field Communication) dat onder meer wordt toegepast bij contactloos betalen. Er is echter ook een nieuwe functie toegevoegd: Auto Transfer. Dit maakt het makkelijk om foto’s (in jpeg-formaat) naar je telefoon te sturen. Als de camera dezelfde WiFi gebruikt als je laptop/pc, kun je er ook bestanden naartoe verzenden met Auto Transfer.

4K

De M50 is de eerste Canon-systeemcamera die video’s kan opnemen in 4K-kwaliteit (25p). In Full HD 60p. Wat wel gezegd moet worden, is dat de foto’s een hoge cropfactor hebben (2.56). De minimale afstand om te filmen is hierdoor 38 millimeter. En dat is duidelijk een nadeel voor vloggers, terwijl Canon deze doelgroep wel voor ogen heeft met deze camera. Het is bovendien een gemiste kans dat de 4K-functie geen gebruik maakt van de Dual Pixel AF. Gelukkig kun je in HD wél filmen met Dual Pixel AF. Het is mogelijk om zogeheten time-lapse video’s te maken met de M50 (in 4K). Dit is een video van veel foto’s die je als een diaserie aan elkaar plakt.

Microfoonaansluiting

De M50 beschikt over een 3,5 millimeter microfoonaansluiting. Dit maakt het dus mogelijk om video’s op te nemen met een externe microfoon. Dit geeft veel beter geluid.

DIGIC 8

De systeemcamera maakt gebruik van de nieuwe beeldprocessor DIGIC 8, wat er onder andere voor zorgt dat er beeldruis wordt verminderd bij fotografie/filmopnamen in slecht verlichte omgevingen. Daarnaast zorgt DIGIC 8 voor natuurgetrouwere kleuren.

ISO

De maximale ISO-waarde is 100 – 25.600 (en is uitbreidbaar tot ISO 51.200 equivalent). Deze ISO-waarde is wel erg hoog. In de praktijk zul je hier weinig gebruik van maken. De omgeving moet wel heel slecht verlicht zijn, wil je dit nodig hebben. En een hogere ISO-waarde heeft tot gevolg dat er meer ruis ontstaat in de foto.

Batterij

Een lithium-ion accu (LP-E12). De levensduur van de camera ligt een stuk lager dan bij de M100. Met de M100 kon je 295 foto’s maken voordat je de accu opnieuw moest opladen, bij de M50 zijn dit er 235. Met de eco-modus op de systeemcamera kun je dit gelukkig nog wat verbeteren, naar 370 opnamen.

Elektronische zoeker

De camera heeft een OLED elektronische zoeker met een resolutie van 2.36 miljoen pixels. Dit is gelijk aan de Nikon Z50 systeemcamera, die we verderop in dit artikel even zullen vergelijken met de Canon EOS M50.

Beeldstabilisatie

De M50 heeft digitale beeldstabilisatie, dit werkt een stuk minder goed dan de IBIS (In Body Image Stabilisation) dat onder meer wordt toegepast in camera’s van Panasonic, Olympus en Sony. Bij IBIS beweegt de sensor om het beeld scherp te houden en te stabiliseren. De digitale beeldstabilisatie van de M50 berekent de beweging en laat als het ware een uitsnede (crop) van de foto binnen de sensor bewegen.

Touchscreen

Met een druk op het scherm kun je het autofocus-punt veranderen (Drag AF). Ook kun je met het touchscreen in het Quick-menu bladeren en de sluitertijd aanpassen die bepaalt hoe lang het onderwerp wordt belicht. Het is zelfs mogelijk een foto te maken door op het touchscreen te drukken.

LCD-scherm

Net als de M100 beschikt de M50 over een 3 inch (7,5 centimeter) lcd-scherm. Dit scherm is 180 graden draaibaar, waardoor je het kunt dichtklappen wanneer de camera niet in gebruik is. Dit beschermt je lcd-scherm terwijl je onderweg bent.

Geheugenkaart

Voor de M50 wordt een SDXC-kaart U3 aangeraden van 128 of 256 GB, zeker als je gebruik wilt maken van de 4K-filmfunctie. U3 betekent dat er 30 mb per seconde kunnen worden opgeslagen.

Menu

Canon staat bekend om de gebruiksvriendelijke menu’s en dat is bij deze camera niet anders. Je hebt de beschikking over een Quick-menu met een druk op het scherm, maar als je meer dingen wilt instellen voor het perfecte plaatje, kun je ook op de menuknop drukken en naar hartenlust van alles aanpassen.

Hotshoe

Vanwege de toevoeging van de hotshoe, heb je als fotograaf veel meer flitsmogelijkheden op het gebied van onder andere kracht, instelmogelijkheden en kwaliteit van de flits.

C-RAW

Dit formaat is veertig procent kleiner dan een RAW-bestand, waardoor je meer beelden kunt opslaan op je geheugenkaart.

Videolengte

Maximale duur 29 minuten en 59 seconden, de maximale bestandsgrootte is 4GB.

Autofocus

De M50 heeft 143 autofocuspunten. De tracking (Autofocus volgsysteem) is daarmee lager dan bij Sony-camera’s zoals de A6300, A6400, A6500, en de A7-serie (de Sony A6300 heeft bijvoorbeeld 425 autofocuspunten).

Gezichtsdetectie en Eye-AF

De M50 beschikt over gezichtsdetectie en Eye-AF. Bij Eye-Af wordt, naast op het onderwerp, ook scherpgesteld op de beweging van het oog. De Eye-AF is alleen beschikbaar in Single AF.

Buffer

Een gemiddelde buffer van 36 foto’s in JPEG-formaat of 10 in RAW (ook 10 in RAW+JPEG). In C-RAW zijn dit 16 beelden. Dat betekent dat je buffer vrij snel vol zal raken, waardoor je camera wat trager wordt in het gebruik.

Oplaadtijd

Bij een volledig lege accu duurt het ongeveer één uur en vijftig minuten om de accu op te laden.

Lenzen

Er zijn verschillende lenzen beschikbaar die geschikt zijn voor de M50. De prijs ervan varieert. Voor een groothoekzoomlens (Canon EF-M 11-22 mm) betaal je nu ongeveer 350 euro. De M50 heeft een andere lensvatting dan Canon spiegelreflexcamera’s (DSLR), namelijk een EF-M-lensvatting. Daardoor passen lenzen van je DSLR niet zomaar op de M50. Met een aparte adapter is het echter wel mogelijk deze lenzen alsnog te gebruiken op de Canon systeemcamera. Dit is handig want die lenzen zijn er veel en zeker ook tweedehands voor een interessante prijs.

Nadelen Canon EOS M50 systeemcamera

  • De aanwezige USB-poort kan niet gebruikt worden om de camera op te laden. Je moet daardoor altijd een adapter bij je hebben.
  • De hoge cropfactor bij 4K-video’s maakt het minder geschikt voor vloggers, de minimale filmafstand is 38 millimeter. Ook wordt er bij het filmen in 4K geen gebruikgemaakt van de Dual Pixel AF, waardoor de kwaliteit te wensen overlaat.
  • Een relatief korte accuduur. Het is hierdoor extra aan te raden om een extra accu aan te schaffen, zodat je altijd een volle accu bij je hebt en kunt wisselen zodra het nodig is.
  • s Avonds soms lastig scherpstellen, vooral bij beweging van het onderwerp.
  • Aparte adapter nodig om lenzen te gebruiken van eerdere Canon spiegelreflexcamera’s, vanwege andere lensvatting (EF-M).
  • De body heeft relatief weinig knoppen zodat je meer handelingen moet uitvoeren om instellingen te wijzigen (via Q-menu of grote menu)
  • Er is geen wiel voor belichtingscompensatie aanwezig. Dit werkt sneller en is heel duidelijk.
  • De knop om te schakelen tussen autofocus en manual focus is erg klein en je drukt die ongewild makkelijk in (gebeurde mij meerdere keren), dit hadden ze handiger kunnen maken.
  • Er zijn nog niet veel EF-M lenzen, denk ook aan een wat langere telelens (bijvoorbeeld 300 mm voor dieren).


Canon EOS M50 systeemcamera of Canon spiegelreflexcamera

Je bent beginnend fotograaf. Kun je dan beter kiezen voor de M50 of voor een spiegelreflexcamera?

De M50 heeft het voordeel dat er een elektronische zoeker aanwezig is, waardoor je direct ziet hoe de foto wordt belicht voordat je de foto hoeft te maken. Dat is een erg handig hulpmiddel, want bij spiegelreflexcamera zie je dit pas achteraf.

Ook het formaat is een stuk handiger dan dat van een spiegelreflexcamera. De systeemcamera ligt goed in de hand (hoewel dit persoonlijk is) en is een stuk lichter. De M50 is geschikt voor het maken van actiefoto’s door de snellere continu-opnamen (burst) dan bij de instapmodellen spiegelreflexcamera’s van Canon. Het aantal autofocuspunten van de M50 ligt een stuk hoger dan van de DSLR van Canon.

Bovendien zijn de lenzen voor de M50 een stuk kleiner dan die van de Canon spiegelreflexcamera’s. Ook al is momenteel de keuze in lenzen nog wat beperkt. Door gebruik te maken van een aparte adapter kun je je huidige lenzen van de Canon spiegelreflex nog gebruiken op de M50.

Welke lens voor Canon EOS M50?

Wat is nu de beste lens (objectief) voor de Canon M50? Dit zijn veel gebruikte lenzen als mensen starten

  • Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM. Met een zo’n 190 euro nog wel betaalbaar maar in vergelijking met een kitlens voor een spiegelreflexcamera toch een stuk duurder. De lens is natuurlijk kort, dus veel bereik heb je niet.
  • Canon EF-M 11-22mm f/4.0-5.6 IS STM. Een groothoekzoomlens. Zo’n 350 euro. Gestabiliseerd en met autofocus en handmatige focus. Ter vergelijk, de Canon EF-S 10-18 mm F/4.5-5.6 IS STM is zo’n 240 euro.
  • Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM. Een wat meer allround lens tot 150 mm. 419 euro. Gestabiliseerd en autofocus en handmatige focus. Toch is 419 euro niet goedkoop en 150 mm is niet erg veel. Voor dieren kom je er sowieso mee tekort en is bijvoorbeeld 300 mm aan te raden. Voor sport is 150 mm ook vaak vrij kort.

  • Met een M-mount adapter kan je ook de Creatieve Lens gebruiken voor prachtige onscherpe achtergronden, voor portretten, dierportretten, kinderen, bloemen en voor binnen is dit heel mooi. Download gratis het E-boek Ontdek de Creatieve Lens >>(klik op het geel). Voor alle duidelijkheid, ik heb geen enkel belang bij welke aankoop dan ook en ik verkoop geen lenzen.

Canon EOS M50 of Nikon Z50

De M50 is lichter in gewicht dan de Nikon Z50. Al scheelt het slechts zo’n zeventig gram.

Het aantal megapixels van de M50 ligt wat hoger dan dat van de Nikon Z50 (M50: 24 megapixels, Nikon Z50: 21 megapixels).

Beide systeemcamera’s ondersteunen het RAW-formaat. De sluitertijd van beide camera’s is gelijk (maximaal 1/4000, minimaal 30 seconden), waarbij de Nikon Z50 het net wint van de M50 op gebied van beelden per seconde (M50: 10 fps, Nikon Z50: 11 fps).

Bij de M50 wordt er gebruik gemaakt van digitale beeldstabilisatie, de Nikon Z50 heeft geen beeldstabilisatie.

De elektronische beeldzoeker heeft op beide camera’s hetzelfde aantal beeldpunten (2.360.000).

Het LCD-scherm van de Nikon Z50 is net wat groter dan de M50, ongeveer een halve centimeter (Nikon Z50: 3.2 inch, M50: 3 inch).

Nikon Z50 heeft meer autofocuspunten dan de M50 (Nikon Z50: 209, M50: 143).

Verder is de accu van de Nikon Z50 beter dan die van de M50. Met een volle accu kun je 320 foto’s maken, terwijl je er 235 schiet met de M50 voordat je accu leeg is (op papier).

Het is opvallend dat de functie om via USB je camera op te laden, ontbreekt bij de M50. Bij de Nikon Z50 is dat wel gewoon mogelijk. Op prijsgebied wint de Canon het glansrijk van de Nikon: de M50 is 569 euro, de Nikon Z50 kost 949 euro.

Kortom: de M50 is op vele punten gelijk aan de Nikon Z50, waarbij de M50 veel goedkoper is dan de Nikon Z50. Echter, de Nikon Z50 wint het bij punten als autofocuspunten en accuduur. En het is mogelijk om de Nikon Z50 op te laden via USB, terwijl die functie ontbreekt bij de M50.

Groot nadeel van de Nikon Z50 is dat er heel weinig lenzen verkrijgbaar zijn. En de adapter om Nikon lenzen van spiegelreflexcamera te gebruiken is duurder. Ik kan de Nikon Z50 dan ook niet aanraden.

De Canon EOS M50 is wat mij betreft een goede keuze voor de beginner die graag een relatief kleine camera wil, menu’s zijn voor de beginner relatief eenvoudig. Eenvoudiger dan van Panasonic, Olympus, Nikon en Sony en dat mag niet onderschat worden, als docent zie ik dat telkens weer.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen met je systeemcamera?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen. En inclusief unieke Camera Handleiding Video specifiek voor de Canon EOS M50: functies, menu, knoppen, wat je wanneer doet & meer. Je kijkt volledig mee deze camera in mijn studio.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over camera’s


Stel onderaan je vragen of ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Marjan Dols
Door

Marjan Dols

op 03 Jan 2020

Ik zit erover te denken om mijn canon 750d om te ruilen voor de m50. Ik merk dat ik graag met minder licht betere foto’s wil maken zonder flits. Flits is vaak zo aanwezig. Ik heb de 50mm lens dat helpt een beetje maar ben toch nog zoekende. Is het verstandig om de 750d om te ruilen voor de m50 of schiet ik daar niet zoveel mee op?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Jan 2020

Hi Marjan, het belangrijkste bij weinig licht is en lichtsterke lens. Een 50 mm f/1.8 is dat zeker, alleen je bent niet flexibel (kan niet zoomen). Voor weidse beelden is een Sigma 17-50 mm f/2.8 een optie. En mooi is ook een 70-200 f/2.8. Dat is belangrijker dan een Canon M50 kopen hoor.

Jeroen
Door

Jeroen

op 12 Jan 2020

Is er een 70-200 f/2.8 lens. voor de M50?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Jan 2020

Volgens mij niet, ik kan deze nergens vinden. Je kan een adapter gebruiken en dan een 70-200 2.8 gebruiken van een spiegelreflexcamera. Mensen die een 70-200 2.8 willen gebruiken zullen minder snel voor een Canon EOS M50 kiezen denk ik, dat is niet helemaal de doelgroep

Miranda
Door

Miranda

op 22 Jan 2020

Ik ben op zoek naar een nieuwe camera (we hadden een Canon EOS 300D) en zit te denken aan een M50 met 18-150mm lens. Vooral om gewicht te sparen en niet met veel lenzen te slepen. Ik ben beginner en wil de camera vooral gebruiken voor landchap, natuur en af en toe wild (ik ga een safarireis maken). Hierboven lees ik dat deze lens te weinig zoom heeft voor wildfotografie. Hoeveel keer wordt je voorwerp vergroot bij 150mm? We hebben ook nog een oude Sigma lens liggen van 70-210 mm f 4-5.6. Is die met een adapter te gebruiken op de M50? Ik las ergens dat de communicatie tussen lens en body dan niet goed meer werkt. Het wisselen van lenzen onderweg staat me ook wel tegen, vooral in stoffige omgevingen. Vandaar dat ik het liefst 1 allround lens wil gebruiken.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Jan 2020

Hi Miranda, 18-150 is voor landschap vaak wel prima maar voor wildlife regelmatig tekort inderdaad. Hoeveel keer vergroting vraag je, dat is een schaal die gebruikt wordt bij compactcamera's. Dat durf ik niet zo te zeggen. Een adapter zou je zelf moeten vragen bij een camerawinkel maar het is lang niet altijd optimaal. Je kan deze nemen: Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 Di III VC Canon EF-mount EOS objectief maar is ook aan de korte kant voor wildlife. Anders kom je uit bij lenzen voor spiegelreflex met de adapter. Bijvoorbeeld een 18-300" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">18-300 mm lens.

Isabelle Meijers
Door

Isabelle Meijers

op 29 Jan 2020

Hallo Joris, twee jaar geleden heb ik een Sony compact camera gekocht (cybershot DSC HX400) en ben door veel te lezen (oa jouw blogs), door veel te oefenen en een simpele cursus deze in eerste instantie toffe camera nu een beetje ontgroeid. Ik ben van “alles op standje automatisch” naar volledig handmatig gegaan. Ik ben zo enthousiast over fotografie geworden dat ik graag wil overstappen naar een systeem camera. Daar wil ik een voorlopig even mee vooruit kunnen. (geen full frame, dat hoeft nou ook weer niet.) Ik kom uit op Sony a6400 (€ 10000) of de Canon M50. (€500). Daar zit dus nog een aardig prijs verschil in. Canon biedt beeldstabilisatie wat Sony niet heeft. Sony heeft veel meer focuspunten en snelheid. Zijn dit zaken die het prijsverschil zo opdrijven? Waarin is die Sony zoveel beter? Ik heb geen echte merk voorkeur. Heb ook hele goede (oefen) ervaringen met ander type Canon.Ik heb (nog) geen voorkeur voor bepaalde fotografie. Varieert van reizen, Betuws landschap, familie & feestjes en zakelijke evenementen, dressuur in slecht verlichte bak, tot de pup van de buren. Ik wil gewoon mooie maar ook technisch goede foto’s maken.Ik hoop dat je me een beetje op weg kunt helpen. Budget is €2000 incl. tenminste 1 goede! allround lens. Ik zie online voor Sony een ruimer aanbod van lenzen dan voor Canon. (Ik wil in ieder geval een goede lichtgevoelige allround lens, tot 200 mm). Klopt het dat dit voor een Canon lastiger is? (Ik wil niet met adapters werken) Ik hoor heel graag van je!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 31 Jan 2020

Dank voor de info. De Sony" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/sony-realtime-tracking-autofocus/">Sony A6400 is van een ander kaliber dan een Canon EOS M50. Snelheid, autofocus is een heel stuk beter is, Eye AF (ook voor dieren) beter, weathersealing, bediening van de M50 is ook iets onhandig vind ik, minder knoppen. Sony is de marktleider, ook veel meer lenzen inderdaad. Ik zou voor Sony gaan. Alleen je wil 1 allround lens die ook nog lichtsterk is en dat is een lastige combi. Je hebt geen 18-200 2.8, ook niet voor M50. Dus daarin moet je dan kiezen. Er komen ook steeds meer lenzen van bijv. Sigma of Tamron voor Sony E-mount, goede ontwikkeling.

Wilma
Door

Wilma

op 21 Feb 2020

Ik heb een starterskit EOS M50 gekocht waar standaard de 15-45mm IS STM lens bij zit. In het artikel geeft je aan dat de Yongnuo EF 50mm F/1.8 lens een goede lens is voor deze camera. Zit er een groot verschil tussen de beide lenzen? Is het verstandig om de Yongnuo 50mm erbij te kopen of kan ik beter voor een andere gaan? De foto's die ik maak zijn voornamelijk natuur en (huis)dieren en soms vakanties en feestjes.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Feb 2020

Door storm in Frankrijk had ik tijdelijk geen wifi op de laptop. De Yongnuo EF 50mm F/1.8 lens is een heel andere lens. Voor andere doelen. Je kan mooiere onscherpe achtergronden maken maar het is niet allround. Je kan niet zoomen. Je kan geen weidse beelden maken. Voor portret van dieren vind ik de Yongnuo EF 50mm F/1.8 lens wel mooi. Maar let op, hij past niet zomaar op de Canon EOS M50. Je moet een adapter gebruiken om EF lenzen op M50 te gebruiken

Simone
Door

Simone

op 20 Dec 2020

Beste Joris, Ik heb een canon M50 met 18-150mm lens. Nu wil ik graag nog een extra lens waarbij de lichtsterkte beter is maar kom er niet goed uit welke ik nu het beste kan kiezen. Ik zou er graag met weinig scherptediepte binnen-en buitenportretten mee maken en close-up/macrofoto's.

Joris-Dijkema
Richard
Door

Richard

op 20 Jan 2021

Beste Joris, Ik ben me al een poosje aan het oriënteren op een goede (eerste) camera. . Ik heb ook al veel van je video’s daarover bekeken maar ik vind het toch lastig om hier de juiste beslissing over te maken, ook omdat het toch wel een behoorlijk uitgave/investering ineens is. Ik wil de camera vooral gebruiken om mooie foto’s van mijn motor te maken (voor online doeleinden) en vind ook urbex-, stads- en landschapfotografie erg mooi. Ik hou wel een beetje van een donkere mood in foto’s. Ik ben zelf wel redelijk technisch en heb apparaten over het algemeen snel onder de knie. Nu lag mijn voorkeur in eerste instantie bij een spiegelreflexcamera. Mijn wens was een Canon EOS 90D, maar die vind ik toch nog wel aan de prijzige kant en daarom was ik uitgekomen bij de EOS 850D en dan in combinatie met de Canon EF-S 18-55 mm / F3.5-5.6 IS STM en de Canon EF-S 17-55 mm / F2.8 IS USM objectieven. Vooral die laatste spreekt mij erg aan maar omdat hij toch best prijzig is zou ik graag jouw mening/advies daar over horen. Maar na het lezen van bovenstaande review raak ik toch weer aan het twijfelen. Is er voor dat geld toch niet een betere camera te krijgen. Of misschien dan toch maar iets meer uitgeven en gaan voor een Nikon D7500 of toch de EOS 90D. Of is het zelfs verstandiger om een systeemcamera te kopen. En dan denk ik aan de Sony Alpha A6400. Je ziet, twijfels twijfels twijfels... Er zijn zoveel mogelijkheden dat ik het lastig vind om de juiste beslissing te nemen. Beste Joris, HELP! ;)

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Jan 2021

Hi Richard, Als je een Canon EF-S 17-55 mm / F2.8 IS USM zou kopen dan wordt daarmee de 18-55mm overbodig. De lichtsterkte geeft wat meer mogelijkheden voor onscherpe achtergronden. Toch kan je ook beginnen met de 18-55mm en dan nog een losse 35mm lens of 50mm lens. Zie mijn artikel 35mm" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/35-mm-of-50-mm-lens/">35mm of 50mm lens. Voor de motor is een 35mm iets allrounder denk ik.In principe zijn systeemcamera's nu steeds populairder. Als het belangrijk voor jou is om de motor te fotograferen in beweging, dan is een Sony A6400 beter in het volgen van dit onderwerp (AF Tracking) dan een spiegelreflexcamera. Het is wat mij betreft wel iets logischer om dan te investeren in systeemcamera.

Cathy
Door

Cathy

op 01 Feb 2021

Beste Joris, Ik heb een systeemcamera Canon EOS M50. Daar zat een standaard lens bij van 15-45 mm maar ik heb liever een zoomlens (voor vergezichten, vakantiefoto's en voor close-up's) en zit te denken aan een lens van 18-200 mm. Ik heb onlangs een adapter aangeschaft waarop ef en ef-s lenzen passen zodat ik meer keuze heb (en meer keuze in 2e hands). Maar welke type lens kan ik nu het beste nemen ef of ef-s? en van welk merk? Alvast heel erg bedankt voor jouw reactie.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Feb 2021

Hi Cathy, ik durf het niet helemaal met zekerheid te zeggen maar het is veilier om bij Canon zelf te blijven omdat je ook al met een adapter werkt. Volgens mij moeten zowel EF-S als EF-lenzen gewoon passen. Vraag is alleen of de autofocus ook goed en snel werkt. Het veiligst is EF-M lenzen.

Kees
Door

Kees

op 11 Feb 2021

Beste Joris, ik heb ook een camera EOS M50 met een 15-45mm lens. Omdat ik me meer wil gaan richten op Macro fotograferen ben ik enthousiast geworden op de lens Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM Objectief. Is dit in jouw beleving een juiste keuze? Of zou jij voor een andere lens kiezen, en zo ja, welke?

Joris-Dijkema
Hilke
Door

Hilke

op 25 Feb 2021

Hoi Ik heb recent een Canon EOS M50 gekocht. Ik wil me vooral focussen op landschapsfotografie maar zou ook graag foto's nemen van de maan. Welke lens kan ik hier best voor gebruiken? Alvast bedankt

Joris-Dijkema
Guus
Door

Guus

op 14 Mar 2021

Dag Joris, je hebt het over een hotshoe. Is deze alleen bedoeld voor flits of past er bovenop ook een microfoon?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Mar 2021

Dat durf ik niet te zeggen, mogelijk zit er gewoon een kleine microfoonpoort aan de zijkant.

m
Door

m

op 23 Jun 2021

Ik zit me ook te orienteren op de canon m50. kan je dan het beste om te starten de kitlens nemen van 15-45 : CANON EOS M50 MARK II + 15-45MM IS STM en voor landschappen en buiten de zoom van 55-200.. Deze: Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM . dat lijkt me beter dan die van 18-150... omdat je meer zoom haalt... en die macrolens is dat aanrader? Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM

Reactie plaatsen