Beste camera voor sportfotografie

Welke camera voor sportfotografie? Sportfoto’s of actiefoto’s van snelle momenten kun je met verschillende camera’s maken. Wat is belangrijk aan een camera voor sportfotografie? Welke eigenschappen? Wat zijn de beste camera’s voor sport? Spiegelreflexcamera of systeemcamera?  In dit artikel worden camera’s vergeleken zodat jij een bewuste keuze kunt maken. Je ontdekt ook wat opvalt aan de systeemcamera’s voor sport… Ook ontdek je waarom je ook naar de lenzen moet kijken voordat je een camera koopt, dit doen veel mensen verkeerd.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen.


Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Inhoudsopgave:

Sportfotografie camera

Foto cursist: Maja Smithuis

Belangrijkste camera-eigenschappen voor sportfoto’s en actiefoto’s

Wat is nu het belangrijkste? De volgende zaken zijn belangrijk.

Snelheid van de camera
Je kan je voorstellen dat ‘timing’ van snelle actie lastig is. Het is onvoorspelbaar. Daarom doet de snelheid van de camera er toe als je je kansen wil vergroten. Het verschil tussen een foto die het qua moment ‘net niet’ is en een geweldige foto van het moment supreme is heel klein. Met snelheid van de camera wordt bedoeld hoeveel foto’s een camera per seconde kan maken bij gebruik van continu-opnamen. Dit kan enorm variëren per camera. Bij de verschillende soorten camera’s kom ik hierop nog terug.

Autofocus
Sportfotografie doe je met de autofocus, handmatig scherpstellen op een onderwerp dat in beweging is werkt niet goed. Het blijven scherpstellen op onderwerpen die snel en soms ook onvoorspelbaar bewegen vraagt meer van het autofocussysteem van een camera dan wanneer je in de studio portretfoto’s maakt of wanneer je bijvoorbeeld vanaf een statief stilstaande onderwerpen fotografeert. Bij de autofocus gaat het om scherpstelpunten, de kwaliteit daarvan (crosstype/kruislingsgevoelige autofocuspunten zijn gevoeliger en beter bij het volgen van onderwerpen) en of de camera in de modus ‘continu autofocus’ goed presteert. Ook kunnen sommige camera’s verfijnd worden afgesteld voor verschillende soorten beweging: onvoorspelbaar of juist niet, gevoeligheid bij het volgen van onderwerpen en meer.


De moderne systeemcamera kan onderwerpen ook herkennen, scherpstellen op het oog en blijven volgen.


Autofocus sportfotografie

Buffer
Dit is het tijdelijke intern geheugen van een camera. Je kan je voorstellen dat een camera veel foto’s (data) te verwerken krijgt als je veel foto’s achter elkaar schiet bij continu-opnamen. De camera heeft een tijdelijk geheugen (de buffer) dat kan worden gebruikt. Als dat vol raakt, dan kan de camera even niet meer door blijven schieten. De foto’s moeten eerst naar de geheugenkaart worden weggeschreven. Dit kan tot een vertraging leiden.

Het hangt ook af van de grootte van de foto’s, fotograferen in JPEG geeft veel kleinere foto’s dan fotograferen in RAW. De buffer is eerder vol in RAW dan in JPEG. Fotografeer jij zowel in RAW als in JPEG, dan kan dit er nog eerder toe leiden dat je buffer vol raakt en je even niet kan fotograferen. Dit raad ik dan ook af.

Beeldstabilisatie?
Dit is minder belangrijk bij korte sluitertijden. Met name bij langere sluitertijden uit de hand is dit een handige functie.

Camera voor binnensport of buitensport?
Er is een groot verschil tussen het fotograferen van sport buiten of binnen (indoor sport in een zaal). Binnen is er vaak heel weinig licht. Dit stelt camera’s en lenzen flink op de proef. Zie voor meer info en tips mijn artikel: 20 Tips voor Sportfotografie & Actiefotografie Binnen & Buiten. Ben je onervaren, dan raad ik aan te beginnen met fotografie van buitensport.

Spiegelreflexcamera of systeemcamera voor sportfotografie? Of compactcamera?

Welk type camera is het beste voor sportfoto’s of actiefoto‘s? Hoewel ik verderop een aantal modellen camera’s ga noemen en we dit ook per camera bekijken is er in het algemeen wel iets te zeggen over de soort camera en de geschiktheid voor sportfotografie.

Nikon D500 sportcamera

Spiegelreflexcamera


Hoewel ze nog zeker bruikbaar zijn heeft de systeemcamera de klassieke spiegelreflexcamera (DSLR) ingehaald.


Autofocus met onderwerpherkenning en oogdetectie is een enorme vooruitgang, net als veel meer foto's per seconden kunnen maken.

Over het algemeen geldt dat instapmodellen spiegelreflexcamera’s niet heel snel zijn. De snelheid wordt uitgedrukt in ‘frames per second’, hoeveel foto’s maakt de camera per seconde? Vaak geldt voor de beginnersmodellen een snelheid van ongeveer 3 tot 5 foto’s per seconde. Voor meer snelheid moet vaak een stuk meer worden betaald. De kwaliteit van de autofocus verschilt ook per camera. Met de beginnersmodellen zijn zeker goede sportfoto’s te maken, wel is de kwaliteit van de autofocuspunten beter bij duurdere modellen en zijn de prestaties ook beter in lastigere omstandigheden, zoals schemerigheid. Verderop bekijken we de beste camera’s voor sportfotografie.

Olympus OM-D EM-5 Mark II systeemcamera sport

Systeemcamera: 2 dingen vallen op

De systeem camera kan zeker heel geschikt zijn voor sportfotografie. 2 dingen vallen hierbij op. Ten eerste zijn de beginnersmodellen van de systeemcamera vaak aanzienlijk sneller dan de beginnersmodellen van de spiegelreflexcamera.

Ten tweede valt op dat de snelste systeemcamera een stuk sneller is dan de snelste spiegelreflexcamera. Op het moment van schrijven is bijvoorbeeld een Canon EOS 1-DX Mark II met 14 RAW beelden per seconde extreem snel voor een spiegelreflexcamera. Deze kost wel rond de 6000 euro. Bij een systeemcamera zijn er veel meer betaalbare camera’s op de markt die sneller zijn, bijvoorbeeld 20 foto’s per seconde voor nog geen kwart van de prijs. Door het ontbreken van de spiegel zijn systeemcamera’s sneller dan spiegelreflexcamera’s.

Snelheid en betaalbaarheid gaan dus eerder samen bij een systeemcamera dan bij een spiegelreflexcamera.

Compactcamera en bridge camera
De compactcamera is ook te gebruiken voor sportfotografie. Veel compactcamera’s hebben een aparte stand voor het maken van foto’s van bewegende onderwerpen (hiermee bedoel ik niet de sportstand, want dat is eigenlijk gewoon een automatische stand). Sommige compactcamera’s geven een bepaalde vertraging als je vaker foto’s achter elkaar wil maken. Je kunt dan even niet fotograferen als je net een serie foto’s hebt gemaakt.

Sommige compactcamera’s (en systeemcamera’s) beschikken soms ook over een optie om 4-k foto’s te maken in een burst. Op deze manier worden extreem veel foto’s in korte tijd gemaakt waardoor je kansen op het juiste moment groter worden. Belangrijk is wel om te bekijken of je hierbij inlevert op zaken als kwaliteit van de foto of beeldformaat. In sommige gevallen is dat zo.

Er zijn zeker sportfoto’s te maken met een compactcamera, in het algemeen is een systeemcamera of spiegelreflexcamera nog wat beter uitgerust voor sport- en actiefotografie.


Een heel luxe compactcamera (bridgecamera) is bijvoorbeeld de populaire Sony RX 10 Mark IV, die heel veel snelheid biedt, sterke autofocus en veel zoombereik.

Volgorde van de te bespreken camera’s

Hierna volgen concrete modellen spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s. In principe is de volgorde: van goedkoper naar duurder (waarbij geldt dat de prijzen natuurlijk kunnen veranderen). Het overzicht is niet per se volledig.

Systeemcamera’s voor sportfotografie

Hieronder een overzicht van een aantal toestellen, van goedkoper naar duurder. Vragen kun je onderaan het artikel stellen.


Canon EOS R10

  • 15/23 foto’s per seconde (mechanisch/elektronische sluiter)
  • Moderne autofocus met onderwerpherkenning in een relatief voordeliger model systeem camera
  • Joystick om snel autofocuspunt te verplaatsen (de goedkopere R50 heeft dit niet; ook heeft de R10 twee instelwielen; dit maakt de bediening sneller en makkelijker)
  • RF lenzen zijn wel relatief duur. Een goedkope lens met veel zoombereik is moeilijk te vinden. Je kan denken aan deCanon RF 100-400mm F/5.6-8 IS USM. Voor binnensport is deze lens is niet geschikt (kan te weinig licht door).

Bekijk meer info over de Canon R10 systeemcamera.


Canon EOS R7

  • Tot 30 foto's per seconde met elektronische (stille) sluiter, tot 15 foto's per seconde met mechanische sluiter
  • Betere autofocus dan R10, ook met onderwerpherkenning en oogdetectie
  • 32.5 megapixels, dit is vrij veel voor een APS-S sensor en je kan achteraf de foto's daardoor meer bijsnijden (erop in zoomen om de sporter dichterbij te halen)
  • 15/23 foto’s per seconde (mechanisch/elektronische sluiter)
  • De buffer is wel vrij snel vol
  • 2 geheugenkaartslots
  • Joystick om snel autofocuspunt te verplaatsen (de R8 heeft dit bijvoorbeeld niet en ik vind dat een gemis)
  • RF lenzen zijn wel relatief duur. Een goedkope lens met veel zoombereik is moeilijk te vinden. Je kan denken aan de Canon RF 100-400mm F/5.6-8 IS USM. Voor binnensport is deze lens is niet geschikt (kan te weinig licht door).

Bekijk meer info over de Canon R7 systeemcamera.


Canon EOS R6 en R6 II

  • Fullframe sensor biedt veel details maar je levert een factor 1.6 in op lensbereik
  • Betere buffer dan de R7
  • Uitstekende autofocus met onderwerpherkenning en heel goede oog autofocus
  • 20 (R6) tot 40 (R6 II) foto's per seconden met elektronische sluiter
  • 20 megapixels is niet zoveel als je echt veel wil bijsnijden (achteraf de sporter dichterbij halen in nabewerking)
  • Autofocus joystick


Canon EOS R5 en R5 II

  • 45 megapixels geeft veel mogelijkheden om bij te snijden (croppen). Fullframe sensor.
  • Uitstekende autofocus met onderwerpherkenning en heel goede oog autofocus. De R5 II is hierin het meest modern.
  • R5II: pre capture en tot 30 foto's per seconde
  • R5: tot 20 foto's per seconde
  • Sterke buffer
  • 2 geheugenkaartslots

    Canon EOS R1 

  • Opvolger van de R3.
  • Uitstekende autofocus maar aantal megapixels (24.2) en de hoge prijs maken dit een model dat niet veel mensen zullen kopen.

    Nikon Z50 II

  • De nieuwe Z50 II wordt naar verwachting een sterk instapmodel met moderne autofocus die ook geschikt is voor sport. De originele Z50 (Mark I) beschikt niet over moderne autofocus. Uiteraard is de camera bruikbaar voor sportfoto's maar wel wat achterhaald als het gaat om scherpstellen.


Nikon Z6 III

  • Sterke autofocus die gebaseerd is op de Z8, een enorme verbetering ten opzichte van de Z6 II
  • 24 megapixels is niet extreem veel, maar voor veel mensen wel genoeg
  • Precapture
  • 121 autofocuspunten

Nikon Z8

  • Uitstekende autofocus en 45 megapixels geeft meer bereik van de Z6 III
  • Grootste nadeel is de prijs
  • Z9 is uiteraard ook heel geschikt



Sony A6100 en A6400

  • Goede autofocus met onderwerpherkenning en oogdetectie
  • Geen autofocus joystick
  • 24 megapixels
  • 11 foto's per seconden, niet slecht maar het kan inmiddels sneller
  • Modellen zijn iets ouder qua bouwjaar



    Sony A6700
  • Modernere autofocus dan A6100 en A6700 (onderwerpherkenning uit de A7 RIV)
  • Beeldstabilisatie (hoewel niet zo belangrijk voor sport)
  • 11 foto's per seconde is niet zo snel voor een topmodel APS-C camera (vergelijk dit bijv. met de Canon R10 en R7)


Sony A7 III en A7 RIII

  • Fullframe camera's met 24 en 42 megapixels (A7R III)
  • Autofocus tracking is niet optimaal en verouderd
  • 10 foto's per seconde is niet heel snel

Sony A9 sportfotografie snelheid

Sony A9 en A9 II en A9 III

  • 20 foto’s per seconde
  • 693 autofocuspunten
  • A9 III: nog betere autofocus met onderwerpherkenning en pre-capture (verbeterde body)

De Sony A9 is echt een beest en tweedehands voordelig verkrijgbaar. Extreme snelheid en een zeer goede autofocus maken dit een heel gave camera voor sportfotografen.Voor veel mensen niet betaalbaar. Dit is een camera voor professionele sportfotografen (of wildlife/vogels).

De Sony A9 II is op bepaalde punten een verbetering. De autofocus is ook nog iets verder verbeterd, net als de weathersealing, mogelijkheid om 2 UHS II geheugenkaarten te gebruiken (bij de A9 nog 1 slot UHS II en de ander UHS I). Toch is ook de Sony A9 Mark I nog steeds heel erg goed en interessant voor sportfotografen die misschien iets minder budget kunnen of willen uitgeven.

Sony A1

  • 50 megapixels (fullframe)
  • Tot 30 foto's per seconde
  • Heel sterke en snelle autofocus voor bewegende onderwerpen (alleen de AI om onderwerpen te herkennen is beter in nieuwere camera's zoals de A7 RIV, A9 III en nieuwere camera's


Spiegelreflexcamera’s voor sportfotografie

Hieronder een overzicht van spiegelreflexcamera’s voor sport. In principe geldt: van voordeliger naar duurder.

Canon 2000d spiegelreflexcamera sportfoto's actie

Canon EOS 2000D, 4000D en 1300D

  • 3 foto’s per seconde
  • 9 autofocuspunten

De spiegelreflexcamera’s van Canon voor beginners zijn met 3 foto’s per seconde niet snel te noemen. Er zijn voor wie begint zeker goed actiefoto’s mee te maken, maar er zijn camera’s die hiervoor geschikter zijn. Opvallend is dat bijvoorbeeld een Sony A6000 extreem veen sneller is (en meer autofocuspunten heeft) voor bijna hetzelfde geld.

Zie hier meer info over de Canon EOS 2000D, 4000D en 1300D spiegelreflexcamera.

Canon 200d spiegelreflexcamera voor sportfotografie?

Canon EOS 200D, 750D, 760D en 800D

  • 5 foto’s per seconde
  • 200D: 9 autofocuspunten
  • 750D/760D: 19 autofocuspunten waarvan 9 crosstype. Dit is een iets beter autofocussysteem dan de 200D.
  • 800D: 45 autofocuspunten.

In vergelijking met de 2000D, 4000D en 1300D is 5 foto’s per seconde in plaats van 3 een groot verschil. Het geeft meer kans.

De 800D maakt 6 foto’s per seconde en heeft uit dit rijtje ook het beste autofocussysteem. Bekijk hier meer info over de Canon 200D, 750D, 760D en 800D.

Heb je niet zoveel budget (of begin je net) en wil je een Canon spiegelreflexcamera, dan zou je voor één van deze modellen kunnen gaan. Een andere optie is een Canon EOS M-50 systeemcamera met een adapter zodat je ook de gewone lenzen voor spiegelreflexcamera’s kan gebruiken.

Nikon D3400 sportfotografie

Nikon D3400, D3500, D5300 en D5600

  • 5 foto’s per seconde
  • D3400/D3500: 11 autofocuspunten
  • D5300/D5600: 39 autofocuspunten

Opvallend is dat de Nikon beginnersmodellen sneller zijn dan de Canon beginnersmodellen. 5 foto’s per seconde in plaats van 3. De voordeligste Nikon spiegelreflexamera’s zijn daardoor wat beter voor sport dan de voordeligste Canon spiegelreflexcamera’s.

Bekijk meer over de Nikon D3400, D3500, D5300 en D5600.


Hieronder volgen de semi-professionele modellen

Canon EOS 90D

De Canon EOS 90D is de opvolger van de 80D en de 7D Mark II.

Met meer snelheid dan de 80D (10 foto’s per seconde), meer megapixels (32,5) verbeterde ISO-prestaties en een joystick is dit zeker een verbeterde versie. Meer megapixels geeft je de mogelijkheid meer te croppen, achter bij te snijden als sporters verder weg zijn.

Canon EOS 77D sportfotografie

Canon EOS 77D en 80D

De 77D zit nog net onder de semi-professonele modellen van Canon. De 80D is een semi-professioneel model.

  • 77D: 6 foto’s per seconde. De 80D: 7 foto’s per seconde
  • Beide hebben 45 autofocuspunten (zelfde autofocussysteem)

De 80D is overall een geweldige camera voor het geld, heel goede prijs/kwaliteitverhouding. Bruikbaar voor sport, maar er zijn snellere camera’s op de markt (met name systeemcamera’s). Interessant zal ook zijn wat de nog te verwachten Canon 90D voor specificaties krijgt. Vermoedelijk niet (veel) sneller, want dan wordt de ook nog te verwachten Canon EOS 7D Mark III wellicht minder verkocht.

Bekijk meer over de Canon EOS 77D en 80D (waaronder verschillen).

Canon EOS 7D Mark II

  • 10 foto’s per seconde, voor een spiegelreflexcamera is dit snel
  • Sterk autofocussysteem: 65 autofocuspunten, alle 65 crosstype

Dit is het topmodel “crop” spiegelreflexcamera voor sportfotografie. Alleen de Canon EOS 1-DX en 1-DX Mark II zijn sneller (frullframe en veel duurder; zie hierna). Waarschijnlijk komt in 2019 de 7D Mark III. De 7D Mark II is al wat ouder, kwam in september 2014 op de markt.

Bekijk hier meer over de Canon 7D Mark II.

Nikon D7500 sportfoto's

Nikon D7200 en D7500

Dit is de semi-professionele serie van Nikon (de 7000-serie).

  • D7500: 8 foto’s per seconde
  • D7200: 6  foto’s per seconde
  • Autofocus is voor grootste deel vergelijkbaar. 51 autofocuspunten, waarvan 15 crosstype. De D7500 is beter uitgerust voor sportfotografie door de “groep-AF-technologie”. Dit zou moeten zorgen voor beter volgen van bewegende onderwerpen.
  • D7500: betere buffer (50 RAW-foto’s; D7200 14 RAW-foto’s)

Bekijk hier meer over de Nikon D7200 of D7500.

Nikon D500 spiegelreflexcamera sport snelheid

Nikon D500

Dit is het topmodel van de Nikon “crop” spiegelreflexcamera’s en absoluut gemaakt voor sport (of wildlife/vogels). Snelheid dus.

  • 10 foto’s per seconde
  • 153 autofocuspunten waarvan 99 crosstype (D7500 heeft 15 crosstype)

Wil je een Nikon spiegelreflexcamera voor sport, dan is de D500 interessant om zijn snelheid en autofocus (voor een spiegelreflexcamera is dit snel). Je ziet wel dat een instapmodel systeemcamera zoals een Sony A6000 sneller is dan een topmodel “crop” spiegelreflexcamera van Nikon. En dat prijsverschil is groot.

Bekijk hier meer over de Nikon D500.


Fullframe spiegelreflexcamera’s en sportfotografie?
We zijn bij de fullframe spiegelreflexcamera’s aangekomen. De meeste fullframe spiegelreflexcamera’s zijn niet de snelste, behalve de topmodellen (trek je portemonnee).

Canon EOS 6d Mark II sportfotografie

Canon EOS 6D en 6D Mark II

  • 6D: 4,5 foto per seconde
  • 11 autofocuspunten, 1 crosstype
  • 6D Mark II: 6,5 foto’s per seconde
  • 45 autofocuspunten, 11 crosstype

De Canon 6D is niet gemaakt voor sportfotografie. Tuurlijk zijn er actiefoto’s mee te maken maar snelheid en autofocussysteem zijn er niet voor gemaakt. De 6D Mark II is zondermeer een sterke verbetering op dit punt. Bruikbaar maar echt snel is de camera niet. Wel is het een fullframe camera, dus bij hoge ISO (binnensport/zaalsporten als voetbal, volleybal, handbal, korfbal, vechtsport, tennis) is de beeldkwaliteit bijvoorbeeld beter dan bij de 7D Mark II.

Bekijk hier meer over de Canon 6D en 6D Mark II.

5d Mark IV voor sport

Canon EOS 5D Mark II, 5D Mark III en 5D Mark IV

De 5D-serie van Canon is zeer populair.

  • 5D Mark II: 4 foto’s per seconde
  • 9 autofocuspunten, 1 crosstype
  • 5D Mark III: 6 foto’s per seconde
  • 61 autofocuspunten, 9 crosstype
  • 5D Mark IV: 7 foto’s per seconde
  • 61 autofocuspunten, 21 crosstype

De 5D Mark II is net als de 6D niet gemaakt voor sport. De 5D Mark III is een geweldige camera, de snelheid is met 6 foto’s per seconde wat te laag voor de echte sportfotografie. De 5D Mark IV is sneller met 7 foto’s per seconde. Het is een allround camera, heel sterk maar niet specifiek gericht op sport. Daarvoor wil Canon dat je de 1-DX koopt.

Opvallende details over de 5D Mark IV:

  • 4k-foto mode. Mogelijkheid om 8 megapixels foto’s te halen uit 4K-video. De echte fanatiekeling zal niet graag 8 megapixel foto’s willen, maar de volle 30 megapixels willen benutten.
  • De scherpstelpunten liggen meer verspreid over het beeld. 8 procent meer verticale uitbreiding van het middelste gebied en 24 procent verticale uitbreiding van de autofocuspunten bij de randen.
  • In “low-light” is de autofocus verbeterd, bijvoorbeeld sport (maar denk eerder aan wildlife) in de scherming. De vroege en late uurtjes.

Canon EOS 5DS, 5DSR

  • Beide 5 foto’s per seconde
  • Zelfde autofocussysteem als de 5D Mark III

Deze camera’s geven 50 megapixel foto’s en zijn daardoor niet gericht op snelheid maar op extreem grote beelden, geschikt voor grote afdrukken. Bijvoorbeeld in de reclamewereld of als je foto’s heel groot commercieel wil kunnen aanbieden. Geen sportcamera’s.

Canon 1DX sport

Canon EOS 1-DX Mark I en Mark II

  • 1-DX: tot maximaal 12 per seconde (14 foto’s in Liveview)
  • 1-DX Mark II: Tot maximaal 14 foto’s per seconde (16 in Liveview)
  • 61 autofocuspunten ontwikkeld voor volgen van onderwerpen

De Canon EOS 1-DX Mark II is het absolute topmodel spiegelreflexcamera van Canon. Voor een spiegelreflexcamera extreem snel en een heel goede autofocus die tot in details te ‘customizen’ is. Canon heeft de 1-DX Mark III nu aangekondigd. Dit zal de laatste 1-DX worden. Toch zijn systeemcamera’s sneller en voordeliger.

Nikon D610 sportfotografie

Nikon D610 en D810

  • D610: 6 foto’s per seconde
  • 39 autofocuspunten waarvan 9 crosstype
  • D810: 5 foto’s per seconde
  • 51 autofocuspunten waarvan 15 kruislingsgevoelig

Beide camera’s zijn niet speciaal gemaakt voor sportfotografie en dat is aan de snelheid terug te zien. Het autofocussysteem is goed, maar niet speciaal ontwikkeld voor de echte professionele sportfotograaf.

Nikon D850 voor sport?

Nikon D750 en D850

  • D850: 153 autofocuspunten waarvan 51 crosstype
  • 7 foto’s per seconde (met een batterygrip: 9. Dit is interessant)
  • D750: 51 autofocuspunten, waarvan 15 kruisslingsgevoelig

De D850 heeft maar liefst 46 megapixels, de D750 24 megapixels. De Nikon D850 combineert snelheid met extreem veel megapixels. Er zijn snellere camera’s maar de D850 is wel zeer allround te noemen. Voor wie veel megapixels belangrijk vindt (commercieel echt grote afdrukken leveren) en toch een behoorlijke snelheid wil, is de D850 ideaal. Als snelheid belangrijker is dan aantal megapixels, dan zijn andere camera’s sneller (zoals de D500, systeemcamera’s of de D5).

Sportcamera Nikon D5

Nikon D5

  • 153 autofocuspunten
  • Tot 14 foto’s per seconde

De Nikon D5 is het topmodel sportcamera van Nikon, fullframe en voor een spiegelreflexcamers extreem snel. De Canon EOS 1-DX Mark II is iets sneller (bij Liveview). Beide camera’s zijn in de meeste gevallen enkel betaalbaar voor de professional die zich echt richt op snelle fotografie, sport maar ook wildlife of vogels.


Ontvang nu gratis het Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie


Gratis Download.

Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere sportfotografie
  • Gewoon duidelijk taal & overzichtelijk
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Inspirerende foto’s met uitleg erbij
  • Inclusief Snelgids “Ontdek de Creatieve Lens”. Die raad ik bijna iedere beginner aan (100% onafhankelijk, geen verkoop)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s, met deze lens gemaakt
  • Geldbesparende aanraders/afraders over camera’s & lenzen: voorkom een dure miskoop

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Marcel vd Meulengraaf
Door

Marcel vd Meulengraaf

op 09 Apr 2019

Hallo,Ik heb even een stukje van u op internet gelezen over sportcameras. Ik ben natuurlijk begonnen met een instapper en daarna naar de EOS 70D die ik nu nog steeds heb en af en toe gebruik. Maar omdat de 5D mark 3 wat beter omgaat met hogere iso heb ik een 2dehands EOS 5D mark 3 aangeschaft. Ik gebruik daarbij een 70-200 L IS USM lens.Ik fotografeer daarmee voor 99% wielrennen. Ik weet niet wat het is maar ik krijg mijn foto’s niet meer scherp genoeg of op de verkeerde plaats scherp. Ik snap er niks van. Naar mijn gevoel heb ik sluitertijd etc goed staan. Meeste fotografeer ik in de TVstand, gebruik ik een sluitertijd van 1/1250 en iso varieer ik dan mee. Ik heb het idee dat er iets niet goed is met de AF instellingen of dat de lens niet goed scherp stelt.Soms zijn ze wel hartstikke scherp en dan ineens denk je bij het bewerken wat is hier nu weer gebeurd. Dan heb je op dezelfde plek een foto genomen en die is dan wazig. Ik weet in iedere geval niet meer wat er aan de hand is of misschien doe ik wel iets fout. Ik begreep ook dat je met de camera ook iets met AF fijnafstelling kunt doen deze staat bij mij wel op ON.Kan/wilt u mij daar misschien mee helpen / adviseren wat ik moet / kan doen?Groeten Marcel

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Apr 2019

Hi Marcel,Sluitertijd is inderdaad korte genoeg. Je moet verder AI Servo gebruiken voor scherpstellen en het scherpstelpunt (1 en niet meerdere) blijven gerichten op de wielrenner (bijv. gezicht). Als je meerdere shots achter elkaar maakt met continu-opnamen, dan moet je niet gek opkijken dat de latere shots uit diezelfde serie continu-opnamen steeds onscherper worden. De wielrenner is verplaatst maar de camera kan bij continu-opnamen niet tijdens diezelfde reeks blijven scherpstellen op een onderwerp dat zich in afstand verplaatst. Dit kan ook de reden zijn dat foto';s op de verkeerde plaats scherp worden. De wielrenner was bij start van de serie continuopnamen bijv. op 6 meter afstand en daarna verder weg. Als je dan door blijft schieten, dan worden alle foto's op 6 meter afstand scherp en dat kan dan in jouw ogen de 'verkeerde' plek zijn als de wielrenner al verder weg is.Als je steevast, bij elk shot (test dit met stilstaande onderwerpen en ONE SHOT) foto's hebt die op de verkeerde plek scherp zijn, dan heb je te maken met backfocus of frontfocus. Ik heb precies dezelfde lens gehad als jij en ik heb dit probleem zelf gehad. Maar check eerst of je al het andere wel goed doet. En opgelost met AF-fijnafstelling. Dan kan je verfijnd een correctie maken die uitgedrukt wordt met cijfers. Dit is dan uitproberen. Je kan ook laten calibreren, bijv. bij Chipclean (geen aandelen).

Sacha
Door

Sacha

op 28 Jul 2019

Voor sportfotografie met name buiten twijfel ik tussen de Nikon D7500 en de Canon Eos 7D Mark ll. Als ik ze met elkaar vergelijk lijkt er niet veel verschil in te zitten? Men tipte mij de Canon maar de Nikon ligt mij prettiger in mijn hand en is ook goedkoper. Graag hoor ik jouw of jullie advies?

Joris-Dijkema
Tom
Door

Tom

op 21 Aug 2019

Goedenavond samen. Ik heb zojuist een Canon EOS 200D aangeschaft. Ik ben echt een leek! Deze camera heeft een Canon 18-55mm IS STM lens en daarnaast heb ik ook een Tamron 70 mm - 300 mm, f/4-5.6 lens aangeschaft. Ik wil deze camera op vakantie gebruiken voor het vastleggen van voetballers. Soms zit ik dan op de tweede ring, en dat is best een eindje van het veld. Vind u dat ik een juiste keuze heb gemaakt en welke lens kan ik daar het beste voor gebruiken? Alvast heel erg bedankt.

Tom
Door

Tom

op 21 Aug 2019

Of kan ik de 200D beter inruilen voor de Canon EOS M5? Zo ja, is past de bestelde Tamron lens daar dan op?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Aug 2019

De Canon EOS M5 is qua snelheid (9 foto's per seconde ipv 5 bij de 200D) wel beter voor voetbal. Ook het autofocussysteem is uitgebreider qua scherpstelpunten. De Tamron lens kan er volgens mij gewoon op maar je moet een adapter kopen: Canon EF(-S) - EF-M Adapter.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Aug 2019

Hi Tom, de 70-300 mm lens biedt een behoorlijk bereik en is ook goed betaalbaar. Het hangt er vanaf hoe ver je af zit van de voetballers. Alternatief is bijvoorbeeld 400 mm of nog meer (500/600) maar dat is een stuk duurder en zo beginnen mensen vaak niet. Ik zou het eerst hiermee proberen. De Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon 200D is een prima model om mee te starten.In de toekomst voor andere lenzen, zie artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-zoomlens-dieren-safari/">beste lens voor dierenfotografie voor canon (dat geldt eigenlijk ook wel voor sport vaak). Voor nu: eerst hiermee aan de slag. 2e ring is wel ver denk ik. Heb je de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis Ebooks gedownload? Je krijgt ook tips over sport.

Rogier Balk
Door

Rogier Balk

op 08 Jan 2020

Hoi Joris, nu de canon 1DX Mark III in aantocht is komen er vast meer 1DX M II op marktplaats. Puur naar sportfotografie kijkend is het dan een optie om mijn 5D IV te verkopen (of inruilen) tegen een 1DX Mark II? Ik lever dan wel dingen als WiFi, gps en touchscreen in. Of is dat totaal niet interessant?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Jan 2020

Hi Rogier,Het is zeker een verbetering, snelheidsverschil in foto's per seconde is heel groot. 7 vs 14 (of 16 met liveview maar dat gebruik je bij sport eigenlijk niet). Dus 2x zoveel foto's. De buffer veel groter waardoor je veel achter elkaar kan blijven vuren. De autofocus ook beter. Hij is alleen wel groter en zwaarder, maar het is een beest. Wifi en touchscreen/gps vind ik zelf niet zo belangrijk. ISO is ook ietsje beter (maar niet zoveel), bedoel prestaties bij hoge ISO. Mark IV is een allround camera maar voor sport en wildlife niet echt snel genoeg en buffer is ook niet groot genoeg.Heb je al mijn video gezien waar ik het scherm opnam van mijn A7RIV bij rennende honden: Sony" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/sony-realtime-tracking-autofocus/">Sony A7RIV autofocus tracking. Ik had zelf de 1D-X Mark I en een fotomaat van mij waarmee ik naar de beren ga heeft de 1D-X Mark II. Die is ook beter bij hoge ISO dan de Mark I.1DX II Is een upgrade voor je.

Rogier
Door

Rogier

op 09 Jan 2020

Dank weer voor je snelle antwoord en duidelijke onderbouwing👍 Ik gebruik nog steeds je handvaten uit de basiscurses als ik weer eens ruzie heb met zaalverlichting🙈 (voor de lezers onder ons die twijfelen over de online cursus bij Joris, niet meer twijfelen maar doen! Lekker in je eigen tempo en desnoods drie keer opnieuw met je camera op schoot als je moeite hebt met een onderwerp. Ik vond het top!) Ik had het filmpje idd al gezien. Vond ik ondanks die paar missers wel indrukwekkend. De Sony A9 is ook super vet maar een overstap is prijzig aangezien ik dan ook mijn lenzen moet vervangen. Zou jij upgraden naar de 1DX M II of wat meer verlies nemen en overstappen naar Sony 7AIV of 9? Ik vind de ontwikkelingen bij Sony momenteel harder gaan dan bij Canon.

Rogier
Door

Rogier

op 09 Jan 2020

Ik ben er al uit. Joris. Overstappen is echt te duur dus ga zodra de 1DX III uit is speuren naar een goede (niet te veel clicks,) canon 1DX II. Thanks👍

Rogier (again)
Door

Rogier (again)

op 24 Jan 2020

Hoi Joris, ik heb een paar dagen rondgekeken en geïnformeerd. Triest om te vernemen dat mijn5DIV in jaar tijd qua inruilwaarde nog de helft waard is.🙈 KE attendeerde me op de sony A9 die extra afgeprijsd is en 300 extra inruil geeft. Op zich lijkt me dat wel wat en qua bijbetalen komt het bijna, ze adviseren dan wel mc11 adapter dus die komt er dan wel bij, op hetzelfde bedrag uit. Met de nieuwe updates van sony en sigma zou dan alles perfect en snel werken met de canon 70-200 f2.8 usm is II. Dus stel dat ik moet kiezen uit canon 1DX of sony A9.......

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Jan 2020

Sony A9 is zeker een betere camera. De enige vraag is hoe goed het werkt met de adapter. Je kan binnen de afkoelingsperiode nog terugsturen bij bestelling via Internet of evt eerst huren. Het verhaal is altijd dat met adapters alles hetzelfde werkt enz. (verkoopverhaal) maar de praktijk is niet altijd zo. Ik heb zelf ook de Sigma MC-11 en ik heb het niet met de A9 getest en met de A7RIV nog niet heel goed maar ik hoor van anderen wel dat het ook niet altijd hetzelfde is als Sony lens op Sony body. Op youtube vond ik een tijd terug ook een ervaring van een uur van een prof die voor zijn bruidsfotografie niet kon vertrouwen op Sony A9 met MC 11 en Canon lenzen. De Eye AF was toch niet betrouwbaar genoeg voor een prof (voor jou niet relevant). Ik vond zelf ook dat de tracking op de A7RIV met MC 11 en Canon 100-400 II snel het onderwerp kwijt was maar ik heb het dus niet goed getest.Met mijn groothoeklens Canon 16-35 f/4 IS kreeg ik met f/8 onscherpe hoeken in mijn landschap. Met f/11 was het wel scherp, dat soort dingen. Hoe dan ook wilde ik toch over naar Sony. 1DX II is sowieso eigenlijk een doodlopende spoor, het is natuurlijk zeker beter dan 5d MArk IV maar Sony loopt gewoon voorop.Dus goed kijken hoe het werkt. De mensen met wie je spreekt zijn zelf vaak de mensen die helemaal niet een A9 zelf hebben (met MC-11), dat heb ik al zo vaak gemerkt bij verkopers of verhuurders. Ze wisten er het fijne niet van. Staan niet met hun poten in de klei.Ik ben wel benieuwd wat jouw ervaringen zijn als je het doet. Als je die wil delen hier vind ik dat wel leuk.

Rogier
Door

Rogier

op 24 Jan 2020

Bedankt weer voor je snelle reactie. Helemaal duidelijk en sluit aan bij mijn voorkeur dussss. Ik ga de A9 met MC11 een weekend huren. Kan ik in de zaal testen en als het daar werkt geloof ik wel. Bij KE gaat de huur van de prijs af als ik besluit te kopen. Ik zal mijn bevindingen hier plaatsen. 👍

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Jan 2020

Ja super leuk Rogier.

Mike Mazout
Door

Mike Mazout

op 16 Jul 2020

Dag Joris, Hartelijk bedankt voor deze info... Toppie! Ik ben binnenkort aan vervanging toe van (een deel van) mijn toestellen. Dus volop in studieronde. Momenteel zit ik met => Camera: EOS7d mk2 (2 stuks waarvan eentje wel héél erg versleten lijkt me) Objectief 1: Canon EF 24-70mm L/4 IS USM Objectief 2: Canon EF 70-200mm L/4 IS USM (mijn absolute lievelingscombinatie in sport) Objectief 3: Canon EF 100-400mm L/4.5-5.6 IS Ervaring: Gedurende een kleine 5 jaar zoveel mogelijk zelf ontdekt als amateur, en behalve een (absolute) basiscursus “Digitale fotografie” geen enkele opleiding hierin. Toen ik in 2008 mijn eerste digitale camera kocht (EOS 400D), vond ik het zonde van deze in “M” te laten staan. 
Ondertussen sinds kerst 2015 ca. 600.000 klicks met 2 van 7d Mk2-toestellen. 
Ik werk steeds op manueel (alleen de ISO laat ik meestal bepalen door het toestel zelf). Ik heb wel een instelling voor panning op “Tv” gereed staan, voor als ik héél snel wil omschakelen en terug, als de plaats op het sportveld zich tot deze mogelijkheid leent. Ik heb weinig problemen met de overstap naar een ander merk, ik ben niet merkgebonden en al helemaal geen freak hierin. Het enige voordeel dat Canon me geeft, is dat ik bij sommge toestellen mijn objectieven verder kan gebruiken. Ik ben er ook nog niet uit of ik Full-frame en/of mirrorless zou gaan. Daarvoor wacht ik op raad van een expert ;-) Wat voor mij niet belangrijk is: Wifi, GPS, Touchscreen Minder belangrijk: gewicht. Mijn combinatie nu is ca 1,3kg, lichter hoeft niet, ik hou eigenlijk wel van wat tegengewicht ivm de stabiliteit (maar dat kan een dwaas idee zijn van me) Wel belangrijk: Weer- en stofbestendigheid (in de mate van het mogelijke)


. ik draag wel altijd hoesjes eromheen en in de regen bescherming, maar toch... Condens en zo... Mijn instellingen voor Sport: (steeds aan 10 beelden per seconde, bij 3 bps mis je heel wat tussenliggende foto’s vind ik, zeker bij MX) Motorcross (70%) en karting: Met de 70-200 op snelheid 1/800 of sneller (afhankelijk van het licht. Panning op 1/100 tot 1/250 Rugby, voetbal, watersport: Met 24-70 en 100-400, snelheden van 1/400 tot 1/1000 Fotoshoot: Met 24-70 (vooral). Bij minder licht en Indoor: MX, fotoshoot en basketbal. Met 24-70 en 70-200. Voor de sporten gebruik ik zo weinig mogelijk flitslicht. Bij fotoshoot binnen of bij minder licht (bvb onder een tunnel) gebruik ik flitslicht in reflectie of een kleiner vast bijzetlicht vanuit een lichtjes andere hoek

. Want hier vind ik dat de 7D2 toch wel te veel ruis vertoont bij hogere ISO.De camera die een logische opvolger zou zijn is de EOS 90D denk ik, zeker als ik dan verder nog de objectieven verder kan gebruiken.
 Waar ik eventueel ook naar uitkijk is een:
 EOS R
 of als ik eventueel zou overstappen (in eerste instantie naar portret/fotoshoot toe): Sony A7 III 
of Nikon D850 (of Z7 ?)
 Beiden met een standaard/zoomobjectief van goede kwaliteit.Hopelijk kan u me bepaalde dingen vertellen hetgeen ik nu vergeet of over het hoofd zie... Alvast héél erg bedankt. Fijne dag

Mike Mazout
Door

Mike Mazout

op 22 Jul 2020

Beste, De keuze is gemaakt. Hartelijk bedankt voor je tijd...

Femke
Door

Femke

op 17 Oct 2020

beste Ik vind het zelf heel erg leuk om foto's te maken ik doe zelf al veel filmen en foto's maken via mijn telefoon. Ik doe zelf de sport motocross, maar eigelijk wil ik daar zelf ook graag foto's gaan maken. wat raad u aan voor een goed fototoestel? iets wat echt goed is voor bij de motocross :) ik hoor het graag u mag mij ook via app benaderen!liefst femke

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Oct 2020

Hallo Femke, dank je dat je het op het blog hebt gezet. Adviezen doe ik alleen via dit blog en het is handiger als je je budget erbij had gezet. Je kan denken aan bijvoorbeeld een Sony A6100 met telelens tot 210mm. Of als je minder budget hebt bijv. een Canon EOS M50 systeemcamera.

Anniek
Door

Anniek

op 29 Oct 2020

Dag Joris,Wat een mooie blog! Ik ben erg benieuwd naar jouw advies voor mijn fotografie.Op dit moment fotografeer ik met een Nikon D500 met 70-200mm 2.8 lens. Ik loop er tegen aan dat de kwaliteit van mijn foto's enorm achteruit gaan in donkere ruimte, nu kan je je afvragen wie fotografeert er dan ook in donkere ruimtes? ;-)Tsja.. Ik! Mijn hoofd fotografie bestaat namelijk uit het fotograferen van bewegende paarden en veulens (deze zijn super snel...) in binnenbakken. Voor het fotograferen van veulens is mijn sluitertijd minimaal 1250, mijn voorkeur voor diafragma gaat niet uit naar 2.8, maar soms is het niet anders. Op dit moment schiet mijn ISO regelmatig naar 10.000, je kan je voorstellen dat er dan weinig kwaliteit meer over blijft.Nu wil ik graag beter materiaal aanschaffen. Maar... Waar begin je dan? - Is Nikon nog up-to-date genoeg met de camera's? De verhalen gaat dat het wellicht verstandiger is om over te stappen. Dus blijven we bij Nikon of..... dan wellicht naar Sony? - Is systeem de nieuwe DSLR? Dus ga ik de overstap maken naar systeem of blijft het DSLR?Budget heb ik niet echt. Oké, de D6 is wellicht wat boven budget. Maar een paar duizend ben ik bereid uit te geven, mits de camera het ook waard is in zulke omstandigheden.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Nov 2020

Hi Anniek, dit zijn uitdagende omstandigheden. Je kan proberen nog iets langer dan 1/1250 te gebruiken als het lukt. En f/2.8 is binnen wel vaak nodig. Hogere ISO geeft meer ruis, je kan ook Topaz Denoise AI gaan gebruiken voor betere ruisreductie dan met andere programma's. Fullframe geeft betere prestaties bij hogere ISO maar 10.000 blijft natuurlijk wel bepaalde ruis houden. Bij Nikon blijven is wat logischer ivm je lens. Je kan kijken naar de Nikon Z6 (II). Zie hier voor beste systeemcamera voor sony. Alternatief is een Nikon D850 maar dat is wel een groot ding en uiteindelijk is systeemcamera natuurlijk wel wat nu meer ontwikkeld wordt. Advies voor nu: zeker eerst HUREN. Gewoon een weekend huren en ervaren. Niet meteen kopen

Rick
Door

Rick

op 03 Nov 2020

Hi Joris, Momenteel zijn wij met onze studenten zaalvoetbal vereniging op jacht naar een nieuwe camera. Deze zal vooral gebruikt worden voor wedstrijden, toernooien, evenement (grotendeels indoor dus) In mijn zoektocht ben ik op jouw website beland en nu heb ik al een veel beter beeld van wat ik nodig heb: hoge snelheid, snelle autofocus, korte sluitertijd, lichtsterke zoomlens en goed om kunnen gaan met hoge ISO waarden als ik het allemaal begrepen heb.Nu zag ik in de reacties dat je ook graag mensen helpt in het maken van een uiteindelijke keuze, dus mijn vraag is: zou je een model aan kunnen raden? Qua budget zitten wij max. rond de 500.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Nov 2020

Hi Rick, dank je. 500 euro is een erg krap budget. Hiervoor kun je eigenlijk niet iets kopen dat voldoet aan wat jij beschrijft. In de zaal is het erg pittig, dit vraagt veel van je camera omdat het zo weinig licht is. Buiten is al een heel stuk makkelijker voor je apparatuur. Lichtsterke lenzen zijn vaak prijzig, ik zou een 70-200mm f/2.8 aanraden. Dan ga je al ruim over je budget.

Rick
Door

Rick

op 12 Nov 2020

Bedankt voor je antwoord Joris! Ik had al zo'n voorgevoel dat 500 euro vrij krap is. Is zo'n lichtsterke lens eigenlijk wel een essentieel onderdeel? Misschien kan ik mn mede-bestuursleden overtuigen om het budget iets te verhogen als wij er veel meer uit kunnen halen. Wij hebben besloten nog even te wachten tot cybermonday/black friday tot het kopen van een camera, dus fingers crossed dat er een leuk koopje verschijnt.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Nov 2020

De lichtsterke lens is naar mijn mening een essentieel onderdeel inderdaad

Ruud
Door

Ruud

op 23 Nov 2020

hey Joris, ik ben een aantal jaren terug begonnen met fotograferen (privé) en in die tijd is mijn dochter fanatiek bezig gegaan met Zeilen en daar maak ik nu steeds meer foto's, nu heb ik helaas wat problemen met mijn camera Canon EOS 60D, daarom ben ik opzoek naar een andere/nieuwe camera. ik ben nu ook wat aan het rondkijken en hoor heeeeel veel andere adviezen , hierdoor raak ik het spoor een beetje kwijt. Nogmaals ik ben geen prof maar wil gewoon mooie en scherpen foto's maken op diverse afstanden en op het water dus niet stabiel en veel variatie tussen afstanden. nu is mijn vraag wat kan jij mijn adviseren? O ja en wel een beetje betaalbaar.

Joris-Dijkema
van renterghem bart
Door

van renterghem bart

op 23 Nov 2020

hallo joris ik ben nu in bezit van eos 450d voor in het donker geen goed toestel,in geval ik vernieuw moet ik dan gaan voor een fullfame toestel of kan het een reeks lager met andere sensor dank

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Nov 2020

Hi Bart, fullframe raad ik niet gauw aan. Erg duur en qua lenzen wordt het ook heel duur. altijd vooruit denken en naar prijzen van lenzen kijken. Je noemt geen budget, adviseren is dan lastig. Je kan denken aan Canon EOS 250D, 850D of bij meer ambitie 90D (of 2e hands 80D). Verder vooral in jezelf investeren, je ontwikkeling. Goede foto's komen niet vanzelf, ook is de lens belangrijker

Mirjam Verbeek
Door

Mirjam Verbeek

op 16 Jan 2021

Beste Joris,Ik zie door het bos de bomen niet meer....2 jaar geleden de 6D van Canon aangeschaft, ik doe veel sportfotografie (hardlopen, atletiek,zwemmen, wielrennen), maar ben dus op zoek naar een 2e camera.Wat ik vooral belangrijk vind is de snelheid, de focuspunten, het aantal clicks per seconde, maar vooral de prijs.Waar ik ook lees, iedereen is lyrisch over de 5D M IV, maar goed...daar hangt wel een prijskaartje aan. Vorige week heb ik gebeld met Kamera Xpress, zij adviseerden mij de 90D, met een cropsensor. Met alle vergelijkingen ben ik het beeld nu kwijt en weet dus niet meer waar ik mij het beste op kan focussen en hoop dat jij mij daar bij kunt helpen?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Jan 2021

Hi Mirjam, De Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-90d-review/">Canon 90D is qua cropsensor de beste optie voor sport van Canon. Deze is ook sneller dan de 5D Mark IV. En je hebt meer lensbereik door de cropfactor. Je kan de 90D eens een keer huren, dan weet je hoe je het vindt. Grootste voordeel van een 5D Mark IV is betere prestaties bij hoge ISO (als je binnen fotografeert vooral) maar de 5D Mark IV is geen echte sportcamera. Het is een allround camera maar voor snelle sport eigenlijk te langzaam. Ik zou ook 90D aanraden, zeker als je ook vaak buitensport doet.

Peter
Door

Peter

op 21 May 2021

Beste Joris Ik ben hobby fotograaf en neem 90% handbalfotos in de zaal. Al jaren doe ik dit met de Nikon D5200 ism de Tamron 70 -200 F2.8 IF. De kwaliteit is niet echt mooi maar soms zaten er mooie scherpe foto's tussen. Nu is deze camera aan vervanging toe. Ik wil Qua budget een tweedehands nikon kopen met een maximaal bedrag van €1000. De tamron lens is nog prima dus deze moet wel op de nieuwe body passen. Mijn vraag is of de Nikon D7500 een goede opvolger is en geeft deze betere scherpe foto's dan de D5200. Of moet ik hiervoor toch een ander model kopen? Alvast bedankt!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 May 2021

Hi Peter, leuk. Ik fotografeer zelf de tafeltennistop van Nederland in de zaal. De D7500 zal zondermeer een verbetering beeldkwaliteit zijn. Voor meer snelheid is ene D500 ook een optie maar ik weet niet of je het redt et je budget. Je zal er zeker op vooruit gaan, ook met een D7500. Als je ruis in je foto's wil verminderen, kan ik je Topaz Denoise AI aanraden. Goed programma

Leo
Door

Leo

op 07 Aug 2021

Hi Joris,Ik kwam zojuist je pagina tegen (al wat gelezen, maar nog zeker even verder bekijken) omdat ik een nieuwe camera wil aanschaffen. Ik fotografeer al sinds 2013 met een Nikon D3200 (Manual stand) en twijfel nu heel erg tussen een D780 or D850. Ik weet dat ik voor nu bij DSLR wil blijven, gezien mn lenzen: Ik heb 2 FX lenzen (50 mm F1.8 en een 28-300mm) en wil de camera vooral gaan gebruiken voor sport/concert/evenementen, reisfotografie en sinds kort ontdekt dat studio fotografie ook super leuk is! Hopelijk ooit richting professioneel! Je leest het al, ik zoek een all round camera :P Ik weet bijvoorbeeld wel dat de D850 meer AF punten heeft, maar langzamer zou focussen dan de 780. De twijfel zit hem bij mij in de vraag of de D850 het verschil in prijs waard is. Heb jij toevallig ervaring met de 2 cameras en naar wat zou je voorkeur uit gaan? Qua budget kan het maar betekent voorlopig geen andere fotografie accesoires als statief etc :P

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 11 Aug 2021

Hi Leo, leuk dat je ook houdt van fotografie. Beide camera;s die je noemt zijn natuurlijk een upgrade qua materiaal t.o.v. de Nikon D3200. En ook de prestaties bij weinig licht zijn beter (vooral bij concert of indoor sport is dat belangrijker). Als je denkt dat je regelmatig toch echt moet croppen, dan is een D850 natuurlijk in het voordeel. Bijv. als sporters verder weg zouden zijn, verder zou ik me om AF-punten of AF-snelheid niet druk maken. Beide zijn goed. Ik heb geen eigen ervaring met deze toestellen, wel zijn het natuurlijk best flinke toestellen. Je kan ook nog voor tweedehands D850 gaan omdat die ook veel clicks kan hebben.

Rogier
Door

Rogier

op 08 Nov 2021

Hoi Joris, de A9 is het niet geworden. Ik gebruik nu de canon R6 met ef 70-200 f2.8 en een RF 100-500mm. Ik kan daar prima mee uit de voeten, voor de RF 100-500 heb je wel veel licht nodig als ik de snelheid-lage iso wil vasthouden. Ik twijfel of ik die wel wil houden. Zou een 2e hands 300mm f2.8 een beter optie zijn voor mijn hobby?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 12 Nov 2021

Hi Rogier, De 100-500mm lens is goed maar je moet wel genoeg licht hebben inderdaad. Een 2e hands 300mm f/2.8 is veel lichtsterker, je hebt alleen geen zoom. Ook te combineren met bijv. een 1.4x extender, dan heb je nog steeds f/4. Binnen is f/2.8 sowieso heel belangrijk want daar is weinig licht. Ik zou een keer een 300mm f/2.8 proberen te huren!

Rogier
Door

Rogier

op 12 Nov 2021

Hoi Joris, wederom bedankt voor het meedenken. Ik ga de 300mm huren en kijken of dit beter werkt voor mij.

Deb
Door

Deb

op 24 Apr 2022

Goedenavond, Ik zoek een camera inclusief lens(zen) voor het fotograferen van de voetbalwedstrijden… budget is ongeveer 1600€ … heb jij tips/adviezen welke camera /lenzen ik het beste kan aanschaffen voor mooie scherpe foto’s? Mijn canon is na jaren op…. En wat ik lees op internet maakt het merk niet veel uit maar gaat het meer om de lens, en zelf in te stellen sluitertijd. Ik hoor graag je advies..

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 29 Apr 2022

Hi, je kan denken aan een 90D (wel relatief duur voor je budget) of een tweedehands 80D met bijvoorbeeld een Tamron of Sigma 100-400mm lens. Dit is gericht op buiten, niet in een een zaal. Je kan ook een iets simpelere body nemen, zoals een 850D. De 90D schiet meer beelden per seconde.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 07 Jun 2022

Hi Deb, dit lijkt aan mijn aandacht te zijn ontsnapt. Excuus. De lens is belangrijk, de snelheid van de camera ook wel voor sport (juiste momenten). Je kan denken aan een Sony A6100 of A6400 of de nieuwe Canon R7 of R10. Voor voetbal buiten is bereik handig, denk aan 70-350mm van Sony bijvoorbeeld. Kijk goed naar de betaalbaarheid van de lens vóór je een keuze maakt voor een body.

Elke
Door

Elke

op 24 May 2022

Geachte, Ik zoek een camera inclusief lens voor het fotograferen van wielerwedstrijden en cyclocross wedstrijden. Welke camera en lens voor scherpe foto's zou jij aanraden. Mijn budget is zo 2000€. Want het is en blijft een hobby. Alvast bedankt

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 07 Jun 2022

Hi Elke, een wat latere reactie ivm een trip. Je kan denken aan een Sony systeemcamera, bijv. A6400 met een allround lens. Ik ken de afstand tot de sporters niet helemaal. Sony 24-105mm is een optie denk ik. Een zoomlens zou ik sowieso nemen ivm flexibel zijn.

Femke Palstra
Door

Femke Palstra

op 19 Sep 2022

Omdat mijn mooie Panasonic G9 op vakantie is gestolen ben ik noodgedwongen op zoek naar een nieuwe camera. Ik denk dat ik de stap naar een full frame camera wil gaan maken. Ik gebruik mijn camera met name voor sportfotografie (paarden en voetbal). Ik twij

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 20 Sep 2022

Hi Femke, vervelend dat de camera gestolen is. De Sony A9 is sterker voor sport en andere snelle actie. Ik heb zelf voorheen de Sony A7RIV gehad, ik heb ook de A9, A9 II en A1 gebruikt. En de A7RIV is op zich een heel mooie camera maar de A9 heeft meer rake shots (autofocus) en is sneller.

Femke Palstra
Door

Femke Palstra

op 01 Oct 2022

Beste Joris, Op basis van het aantal rake shots zal ik gaan kiezen voor de A9. De 70-200 f2.8 is de beste lens die ik kan gebruiken denk ik?

Femke Palstra
Door

Femke Palstra

op 03 Oct 2022

Hoi Joris, Ik had de Panasonic G9 (was ik erg blij mee) en deze komt ook goed uit jouw bovenstaande testen voor sportfotografie. Wat ga ik er met de Sony A9 op vooruit?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 03 Oct 2022

Hi Femke, de autofocus van de Sony A9 is nog veel beter. De camera is enorm goed in het volgen van bewegende onderwerpen door middel van "tracking" (in Nederland AF-vergrendeling). Ook prestaties bij minder licht zijn een stuk beter door de grotere sensor. Wel krijg je snel te maken met relatief dure lenzen, kijk daar ook goed naar.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 03 Oct 2022

De Sony 70-200 f2.8 is een goede lens (ik heb die zelf ook). Je kan die gebruiken, ik moet wel zeggen dat mij later is gebleken dat het niet de beste is qua autofocus snelheid. Dit hebben ook andere professionals vastgesteld. Als je onderwerpen heel snel gaan dan is de nieuwe versie II wel beter. Hij is wel duur, wel houdt die ook weer wat meer waarde tweedehands. Succes!

Femke Palstra
Door

Femke Palstra

op 03 Oct 2022

Dankjewel Joris, ik ben er wel uit. Het zal de A9 gaan worden.

Reactie plaatsen