Nikon Z5 systeemcamera
Eind augustus 2020 komt de Nikon Z5 op de markt. Het is een instapmodel fullframe systeemcamera, gericht op beginners en liefhebbers van de Nikon spiegelreflexcamera‘s. Wat zijn de verschillen met de Nikon Z6 en Z7? Welke eigenschappen heeft de Nikon Z5? Wat zeggen reviewers op dit moment over de Nikon fullframe systeemcamera? En welke voor- en nadelen heeft de camera? Je leest het allemaal in dit artikel.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Nikon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Nikon (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Belangrijke eigenschappen Nikon Z5

Prijs
Nikon benoemt geen prijs voor een losse body, maar winkels vragen 1599 euro voor de Nikon Z5. De systeemcamera plus een Nikon 24-50mm f/4-6.3 kitlens is 1899 euro. Heb je nog Nikon lenzen met een F-vatting en wil je die gebruiken op de Nikon Z5? Dan kun je kiezen voor de combinatie met een FTZ-adapter en hiervoor genoemde lens. Dit kost op het moment van schrijven 2049 euro.Megapixels en sensor
De Nikon Z5 heeft een fullframe CMOS-sensor en 24.3 megapixels. Ongeveer gelijk aan de Nikon Z6 (die heeft 24.5 megapixels).Snelheid
De snelheid bij continu-opnamen is 4,5 fps (frames/beelden per seconde). Dit maakt de camera minder geschikt voor actiefotografie.Autofocus
Je hebt de beschikking over 273 autofocuspunten, die je kunt selecteren door op het touchscreen te tikken. Je kunt de scherpstelling vergrendelen door de sluiterknop half in te drukken.Gezichtsdetectie, Eye-AF, Animal Eye-AF
De Nikon Z5 kan gezichten herkennen en scherpstellen op de ogen van je model (Eye-AF). Daarnaast heeft dit instapmodel ook Animal Eye-AF. Het toestel stelt dus ook scherp op de ogen van (huis)dieren.Bouw
De Nikon Z5 lijkt qua bouw op de Nikon Z6 en Z7.
Eén belangrijk verschil: er zit geen display bovenop de Nikon Z5.

Op deze plaats zit het programmakeuzewiel. De ISO kun je bedienen met een knop aan de bovenkant. Linksboven het LCD-scherm zit de knop om foto’s terug te zien. Aan de achterkant bevindt zich een knop om autofocus in te schakelen. De Nikon Z5 heeft een behuizing van magnesiumlegering en kunststof. De systeemcamera is stof- en spatwaterdicht, maar niet schokbestendig.

Lenzen
De Nikon Z5 is geschikt voor Nikon lenzen met een Z-vatting. Als je lenzen met een F-vatting wilt gebruiken, heb je een FTZ adapter nodig. Los kost deze adapter 275 euro (of je koopt de eerder genoemde combinatie met toestel, lens en FTZ-adapter voor 2049 euro).

Hotshoe
Er is een hotshoe (flitsschoen) aanwezig, maar geen ingebouwde flitser. Met een externe flitser heb je wel meer flitsmogelijkheden.

Bracketing
Met bracketing maakt een camera meerdere opnamen met bijvoorbeeld verschillende belichting. Deze foto’s voeg je tijdens de nabewerking samen tot één goede opname. De Nikon systeemcamera heeft verschillende soorten bracketing: belichting en/of flits, witbalans en zogeheten ADL-bracketing (Active D-light). Bij laatstgenoemde soort worden details in scherp licht en schaduwen behouden. In de praktijk wordt alleen bracketing voor belichting gebruikt en dat is een vrij standaard functie die we ook zien op de 5000-serie van Nikon (spiegelreflex). Alleen de 3000-serie heeft dit niet (bijvoorbeeld Nikon D3000 t/m D3500).

ISO
De Nikon Z5 heeft een ISO-bereik van 100-51.200. Of je kiest voor auto-ISO, dan bepaalt de systeemcamera zelf de meest geschikte ISO-waarde.

Connectiviteit
De fullframe systeemcamera heeft Wi-Fi, Bluetooth, HDMI (mini, type C) en USB (type C).

Elektronische zoeker
De elektronische zoeker heeft een OLED-scherm en een resolutie van 3.690.000 pixels.

LCD-scherm
Een kantelbaar LCD-touchscreen van 8 centimeter (3.2 inch) met een resolutie van 1.040.000 pixels.

Bestandsformaat
Je kunt fotograferen in: RAW, JPEG (fijn, normaal) en RAW+ JPEG.

Beeldstabilisatie
Ingebouwd in het toestel (IBIS). De letters IBIS staan voor In Body Stabilisation.

Gewicht
De systeemcamera weegt 675 gram (inclusief accu en geheugenkaart). Even zwaar als de Nikon Z6 en Z7.

Batterij
Een EN-EL15C Li-Ion accu van 2280 mAh. Met een volle accu kun je ongeveer 470 foto’s maken. Deze accu is ook geschikt voor de Nikon Z6 en Z7. De MH-25a lader is inbegrepen bij aankoop van het toestel.

Buffer
Deze informatie is nog niet bekend.

Geheugenkaarten
Het Nikon instapmodel is geschikt voor de volgende geheugenkaarten: SD, SDHC en SDXC. Snelle geheugenkaarten die maximaal 260 MB per seconde kunnen opslaan en 300 MB per seconde kunnen lezen. Dit soort kaarten noem je ook wel UHS-II kaarten. De camera heeft twee geheugenkaartslots.

Oplaadtijd
Momenteel nog niet bekend.

Verschil Nikon Z5, Z6 en Z7

  • Het zijn alle drie fullframe systeemcamera’s.
  • De Z5 heeft ongeveer evenveel megapixels als de Nikon Z6 (het scheelt 0,2 megapixels).
  • De Nikon Z7 heeft 46 megapixels.
  • Het aantal scherpstelpunten is hetzelfde bij de Nikon Z5 en Z6 (273). De Nikon Z7 heeft 493 AF-punten.
  • De Nikon Z6 en Z7 hebben allebei een BSI-CMOS sensor. Deze sensor is gevoeliger en vermindert ruis.
  • Er is een groot verschil in snelheid van de drie fullframe systeemcamera’s. De Z6 maakt 12 beelden per seconde, de Z7 9 fps en de Z5 4,5 fps. Dit maakt de Z5 geen allround camera als het gaat om bewegende onderwerpen.
  • De resolutie van het LCD-scherm van de Nikon Z6 en Z7 is 2.100.000 pixels, die van de Nikon Z5 is 1.040.000 pixels.
  • De accu van de Z5 is het sterkst. Met de Z6 en Z7 maak je 330 foto’s met een volle accu, met de Nikon Z5 470 foto’s.

Reviews

Bouw
Camerajabber.com heeft alleen gezien dat anderen de camera vasthielden. “De systeemcamera is iets kleiner dan de Z6 en Z7, maar goede grip.” Met de joystick kun je het AF-punt veranderen, net als bij de Nikon Z6 en Z7. Het programmakeuzewiel zit rechts van de zoeker. Bij de Nikon Z6 en Z7 zit die bovenop, naast de hotshoe, schrijft camerajabber.com.

Imaging-resource.com zegt dat de Nikon Z5 erg lijkt op de Z6 en Z7, met een paar opvallende verschillen. “Waar je een display hebt op de Nikon Z6 en Z7, zit bij de Z5 het programmakeuzewiel. Er is geen XQD kaartslot, maar twee geheugenkaartslots zijn een goede deal voor veel gebruikers. Dat is namelijk één van de grootste problemen met de Nikon Z6 en Z7.” De reviewer vindt het jammer dat alleen de voorkant en bovenkant van magnesiumlegering zijn.

The Photo Show (Youtube.com) zegt dat de knoppen en functies precies hetzelfde zijn als bij de Nikon Z6 en Z7. Er is niet zo veel verschil met de Z6, zegt de site. “Dus waarom zou je de Nikon Z5 kopen?” Theverge.com zegt het volgende: “Je verliest een paar opties vergeleken met de Z6, maar de Z5 ziet eruit als een goede camera.”

De kitlens vinden ze de meest compacte fullframe lens met Z-vatting die tot nu toe is uitgebracht. Photographylife.com noemt “de Nikon Z5 de goedkoopste fullframe camera die Nikon tot nu toe op de markt heeft gebracht”. Verder schrijven ze dat het bovenste LCD-schermpje is verwijderd, “wat vervelend kan zijn voor mensen die eraan gewend waren”. Maar: “Dit was één van de manieren om de Nikon Z5 goedkoper te maken.”

Snelheid
Imaging-resource.com zegt dat de Nikon Z5 dezelfde beeldsensor heeft als de Nikon Z6, maar niet dezelfde snelheid heeft. “De Nikon Z5 fotografeert maximaal 4,5 beelden per seconde, wat veel langzamer is dan de Z6, die een snelheid haalt van 12 fps.” Camerajabber.com is ook niet echt te spreken over de snelheid: “Met 4,5 beelden per seconde zal de Nikon Z5 geen prijs winnen op het gebied van snelheid, maar het is snel genoeg om bepaalde sporten te fotograferen.” Photographylife.com zegt dat de Nikon Z6 veel sneller is dan de Nikon Z5, “waardoor de Nikon Z6 veel geschikter is voor actiefotografie”.

LCD-scherm (touchscreen)
Camerajabber.com zegt dat het LCD-scherm groter is dan gemiddeld, “maar de resolutie is te verwachten en niet baanbrekend te noemen”. Imagingresource.com zegt dat het touchscreen een mindere resolutie heeft dan de 2.100.000 pixels van de Nikon Z6 en Z7. “Het scherm heeft wel dezelfde grootte als dat van de Nikon Z6 en Z7.”

Kenrockwell.com vindt het jammer dat je het scherm alleen omhoog of omlaag kunt klappen. Hij lijkt sowieso niet heel enthousiast over het LCD-scherm. “De helderheid van het LCD-scherm wordt niet automatisch aangepast, dit gebeurt wel bij de elektronische zoeker.”

Elektronische zoeker
Camerajabber.com is blij met de elektronische zoeker. “De zoeker is heel goed voor een instapmodel fullframe camera. Het is zelfs dezelfde zoeker als van de Z6 en Z7. Dat is goed nieuws, dit soort zoekers werkt heel goed en toont een natuurlijk beeld.” Imaging-resource.com stelt dat de elektronische zoeker hetzelfde is als van de Nikon Z6 en Z7. DPReview.com is ook erg tevreden: “Deze elektronische zoeker blijft één van onze favorieten. Het geeft mooie, gedetailleerde beelden en geweldig contrast.”

Voordelen Nikon Z5 op een rij

– Dezelfde elektronische zoeker als van de Z6 en Z7;
– Touchscreen (ook de autofocus is zo te bedienen);
– Stof- en spatwaterdicht;
– Twee geheugenkaartslots;
– Animal Eye-AF;
– Liveview;
Beeldstabilisatie in het toestel;
– Oplaadbaar via USB.

Nadelen Nikon Z5 op een rij

– Geen ingebouwde flitser (je bent verplicht een externe flitser te kopen);
– Niet snel bij continu-opnamen (4,5 foto per seconde is te weinig voor wat serieuzere sport of wildlife)
– Niet veel verschil met de Nikon Z6;
– Behuizing niet volledig van magnesiumlegering;
– Niet schokbestendig;
– LCD-scherm is van mindere kwaliteit dan het scherm van de Z6 en Z7;
– Ongeveer even duur als de Nikon Z6 op dit moment.
– Nikon biedt relatief weinig lenzen aan met Z-mount en ze zijn kostbaar.
– De FZ-adapter is relatief duur en een adapter nodig hebben is niet optimaal.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen voor Nikon


Stel onderaan je vragen over de Nikon Z5

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronnen

Naast foto’s en ervaringen van 1000+ cursisten heb ik gebruikt gemaakt van deze websites. Verder houd ik mij 10 jaar bezig met fotografie en ben ik eigenaar en docent van Kijk & Zie Fotoschool

camerajabber.com, imaging-resource.com, The Photo Show (Youtube.com), theverge.com, photographylife.com, kenrockwell.com en DPReview.com.

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen