Nikon D3500 review: voordelen & nadelen
In augustus 2018 kwam de Nikon D3500 op de markt. Het is een spiegelreflexcamera (instapmodel) met een APS-C sensor voor beginners.  De Nikon D3500 is de opvolger van de Nikon D3400, een spiegelreflexcamera die in 2016 werd geïntroduceerd. In dit blog lees je de belangrijkste eigenschappen van de Nikon D3500. Verder ga ik uiteraard in op de voor- en nadelen van deze spiegelreflexcamera. Ontdek ook wat de Nikon D3400 wel had en de nieuwe Nikon D3500 niet! Dit is wat je moet weten voordat je eventueel een camera koopt. Maak een bewuste keuze.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & De Creatieve Lens voor Nikon D3500 te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Nikon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over Nikon camera’s zoals de D3500. Ontvang ook gratis het Bonus E-book Ontdek de Creatieve Lens voor Nikon D3500 (bespaar met dit advies 140 euro op een lens waarmee je prachtige creatieve onscherpe achtergronden maakt; géén verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen. Er zijn 3500 persoonlijke reacties op het blog.


Even vooraf. Zoek je de beste lenzen voor de nikon D3500? Bekijk mijn artikel beste lens voor Nikon D3500



Inhoudsopgave

Belangrijke eigenschappen Nikon D3500 op een rij

Prijs
Momenteel kost de Nikon D3500 spiegelreflexcamera 395 euro. Voor de camera en een kitlens van 18-55 millimeter betaal je op dit moment 419 euro.

Gewicht
De Nikon D3500 (body) weegt 365 gram (30 gram lichter dan zijn voorganger). Inclusief geheugenkaart en accu is de spiegelreflexcamera 415 gram.

Snelheid
Net als de D3400, heeft de Nikon D3500 een maximale snelheid van 5fps (5 beelden per seconde) bij continu-opnamen (burst). Dit is niet extreem snel. Al zijn er ook spiegelreflexcamera’s met 3fps (zoals de Canon EOS 2000D).

Sensor/megapixels
De Nikon D3500 heeft een APS-C CMOS sensor, de resolutie is 24.2 megapixels (gelijk aan de Nikon D3400).

Autofocus
De Nikon D3500 heeft 11 autofocuspunten. Dit zijn er iets meer dan zijn voorganger (de D3400 had 9 scherpstelpunten). Wil je toch meer AF-punten? Bekijk dan bijvoorbeeld eens de Nikon D5600 (deze spiegelreflex heeft 39 AF-punten). Zie hiervoor ook mijn artikel: Beste Nikon spiegelreflexcamera voor beginners

De Nikon D3500 DSLR beschikt over AF-tracking, waardoor je de ontspanknop half hoeft in te drukken om het (bewegende) onderwerp te volgen. De kans op een vage foto wordt hiermee verkleind.

Gezichtsdetectie
De Nikon D3500 heeft gezichtsherkenning, maar geen Eye-AF. Dat betekent dat de spiegelreflexcamera niet scherp kan stellen op de ogen van je onderwerp. Ik wil er wel even bij vermelden dat de gezichtsdetectie alleen werkt in LiveView. Het is zeker geen must om te hebben. Een beginner zou zich hier helemaal niet druk om hoeven te maken.

Bouw
Qua uiterlijk lijkt de Nikon D3500 meer op de (veel uitgebreidere) Nikon D5600 dan op de Nikon D3400. De camera heeft beter grip dan zijn voorganger en ligt daardoor lekkerder in de hand. Er is een schakelaar om LiveView te activeren. Zo kun je het achterste scherm gebruiken om te fotograferen in plaats van met de (optische) zoeker. Links van de zoeker zit een knop waarmee je de ingebouwde flits kunt bedienen.

ISO
De ISO heeft een bereik van 100-25600. In de praktijk gebruik je de hoge ISO-waarden alleen in extreem slecht verlichte ruimtes. Hogere ISO-waarden zorgen ook voor ruis in je foto. De Nikon D3500 heeft zogeheten auto-ISO. Deze functie is al ingesteld als je de camera koopt. Je laat dan de spiegelreflexcamera de juiste ISO-waarden selecteren. Dit is handig voor beginnende DSLR-fotografen. Voor wat meer gevorderde spiegelreflex-gebruikers: het is ook mogelijk deze functie uit te schakelen en over te gaan op handmatige ISO-instelling.

Connectiviteit
De Nikon D3500 heeft geen WiFi-aansluiting, wel USB, mini-HDMI (type C) en Bluetooth.

Optische zoeker
De Nikon D3500 heeft een optische zoeker (pentamirror). Een pentaspiegel is wat minder helder dan een pentaprisma en het beeld is wat kleiner. In beeldkwaliteit zal je het verschil echter niet merken.

Batterij
Een EN-EL14a batterij van 1230 Ah. Met een volledig opgeladen accu kun je ongeveer 1550 foto’s maken. Bij de Nikon D3400 kon je maximaal 1200 foto’s maken voordat de batterij leeg was.

Beeldstabilisatie
De DSLR van Nikon heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie. Je bent dus afhankelijk van de wel/niet ingebouwde stabilisatie van de lens.

Geheugenkaart
Geschikt voor UHS-1 geheugenkaarten. Deze kaarten kunnen maximaal 104 MB per seconde opslaan.

Buffer
De Nikon D3500 heeft een buffer van 13 RAW-bestanden of 6 RAW+JPEG bestanden. In JPEG-formaat kan de spiegelreflexcamera van Nikon 100 beelden in het tijdelijk geheugen (buffer) opslaan. Merk je dat je camera trager wordt? Waarschijnlijk is de buffer vol.

LCD-scherm
Het 3 inch (7,5 cm) LCD-scherm is niet kantelbaar. En het is geen touchscreen. De resolutie is 921.000 pixels.

Lenzem
De Nikon D3500 heeft een Nikon F-lensvatting. Dat betekent dat de lenzen van de D3400 ook geschikt zijn voor de Nikon D3500. Er zijn momenteel 305 verschillende lenzen beschikbaar.

Nu de eigenschappen zijn besproken, wordt het tijd om naar de prestaties te kijken. Wat zijn de voor- en nadelen van de Nikon D3500?

Voordelen

– In 2019 is de Nikon D3500 tijdens de TIPA World Awards bekroond als beste DSLR camera.
– Het is een instapmodel spiegelreflex;
– Guidemode maakt de Nikon D3500 geschikt voor beginnende DSLR fotografen. Je kunt bijvoorbeeld de camera instellen op ‘bewegende onderwerpen’;
– De spiegelreflexcamera is makkelijk te bedienen (ook met smartphone);
– Hotshoe. Je bent niet afhankelijk van de kwaliteit van de ingebouwde flits. Je hebt met een externe flitser meer controle over onder andere de flitssterkte;
– De accuduur is een stuk beter dan van de Nikon D3400. Je kunt ongeveer 1550 foto’s maken met een volledig opgeladen accu;
– Goede beeldkwaliteit bij lagere ISO-waarden. De beeldkwaliteit is beter dan die van de Canon EOS 4000D;
– Betere grip dan de Nikon D3400, vanwege de wat meer hoekige vormgeving;
– Ondanks gebrek aan weathersealing is de spiegelreflexcamera goed te gebruiken bij mist en (mot)regen, gebruik een regenhoes;
– Knoppen zitten nu rechts in plaats van links (zoals bij de Nikon D3400). Dit voelt logischer;
– LiveView. Je hebt duizenden scherpstelpunten tot je beschikking;
– Autofocus in de optische zoeker werkt beter dan verwacht (ook bij bewegende beelden). De autofocus is vrij snel en nauwkeurig;
– Gedetailleerde foto’s;
– 24.2 megapixels, ook al is het een instapmodel;
– Kitlens heeft ingebouwde beeldstabilisatie (VR);
– Goede prestaties voor een goedkopere kitlens. Scherp bij elke brandpuntsafstand (ook de hoeken zijn scherp in JPEG-bestanden).

Nadelen

– De Fn-knop ontbreekt. Fn staat voor function.

Het was de enige knop die je naar voorkeur kon instellen om bijvoorbeeld makkelijk je ISO-waarde aan te passen. Dit moet nu via een i-menu. De Nikon D3400 had deze FN-knop wel gewoon. Dit is een achteruitgang. Wie wat meer ambitie heeft krijgt

– De eigenschappen zijn vrijwel gelijk aan die van de Nikon D3400. Als je deze camera al bezit, heeft het daardoor niet veel zin om de Nikon D3500 te kopen;
– Er zitten veel (draai)knopjes aan de achterkant van de DSLR, dit maakt het wat onoverzichtelijk;
– Het is lastig om dingen, zoals het diafragma, aan te passen terwijl je door de zoeker kijkt;
– Niet geschikt voor vloggers, vanwege ontbreken microfoonaansluiting en er is geen mogelijkheid om in 4K te filmen;
– De autofocus werkt niet zo goed bij weinig licht;
– Slechts 11 autofocuspunten;
– Geen touchscreen;
– Het menu van Canon beginnerscamera’s is voor veel mensen wat makkelijker
– Het LCD-scherm van de Nikon D3500 heeft dezelfde resolutie als dat van zijn voorganger (en dat terwijl de Nikon D3500 twee jaar na de Nikon D3400 is uitgebracht).
– Het is een vast scherm, je kunt het niet uitklappen of draaien;
– Gezichtsdetectie werkt alleen in LiveView;
– Lastig om scherp te stellen op (snel) bewegende onderwerpen;
– Je ziet foto’s pas nadat je ze hebt gemaakt. Dat maakt het lastig om dingen als onderbelichting/overbelichting te voorkomen;
– Geen WiFi-aansluiting, alleen Bluetooth. Een Bluetooth-verbinding is trager dan een WiFi-verbinding;
– Geen AF-motor, waardoor je uit minder lenzen kunt kiezen (de lenzen moeten een ingebouwde AF-motor hebben);
– Geen ani-alias (low-pass) filter. Je foto’s worden wel scherper en gedetailleerder, maar het vergroot ook de kans op vreemde, gekleurde strepen over je foto. Dit wordt moiré genoemd (komt voor als twee patronen elkaar storen);
– Niet op te laden met aanwezige USB-aansluiting;
– Je kunt geen persoonlijke instellingen opslaan;
– Kleine zoeker maakt het moeilijker om je onderwerp goed in beeld te krijgen;
– Geen 14 bit RAW-bestanden, de RAW-bestanden zijn 12 bit met een crop (beginners zullen dit niet zo merken);
– LiveView AF is veel langzamer dan autofocus via de (optische) zoeker.


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie Downloaden >>(klik op het geel) 

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Nikon
  • Ontdek de Creatieve Lens voor Nikon D3500: prachtige, creatieve onscherpe achtergronden (géén verkoop van apparatuur)
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor Nikon: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen voor Nikon


Stel onderaan je vragen over lenzen voor de Nikon D3500 & ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden.

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Belangrijk, geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronvermelding & verantwoording
Voor de reviews heb ik gebruikgemaakt van de volgende websites. Daarnaast baseer ik mij op resultaten van cursisten. Als het over fotografie gaat beschik ik over 10 jaar ervaring en als docent gaf ik aan duizenden mensen les. Dit geeft mij kijk op resultaten van camera apparatuur maar ook het gebruiksgemak. Dit laatst wordt vaak onderschat en merk je vooral door met veel cursisten te werken. Ook is gebruiksgemak in de praktijk wat anders dan bijvoorbeeld laboratoriumtests. Mensen fotograferen niet in een laboratorium.

apotelyt.com

techradar.com

dpreview.com

photographylife.com

digitalcameraworld.com

havecamerawilltravel.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Arjan
Door

Arjan

op 06 Nov 2020

Hoi Joris, Bedank voor je e boek, dit helpt mij erg als hobby fotograaf. Ik vind het leuk om foto's te maken maar moet nog veel leren. Ik heb nu een Nikon coolpix p600 met vaste lens. Ik twijfel om over te gaan op een spiegel reflex camera. Ik hou van detail en dieren foto's en heb het gevoel dat ik daar meer mee kan dan deze camera (of ik benut hem niet goed). Onze hond, bloemen insecten en vogels etc. Ik houd van de details. De veren super scherp, dat je de haartjes ziet, de aderen van de bloemen etc. Actie en portret foto's van onze hond. Ik krijg het met deze camera net niet super in beeld. Ik ben camera's aan het vergelijken en vind Nikon wel fijn. Ik kijk naar de d3400/3500 of de d7100. Maar de 34 en 35 passen beter in het budget 😉. Als je nog wat tips of aandachtspunten hebt, hoor ik het graag. Ondertussen blijf ik je boek en mails lezen. Groet, Arjan Olyerhoek

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Nov 2020

Hi Arjan, Leuk dat je ook meer wil. Je kan kijken naar een Nikon D3500 (alleen vind ik zelf wijzigen van ISO wat langzaam gaan door ontbreken van een knop). Anders kan je denken aan Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/nikon-d5600-review/">Nikon D5600 of 2e hands Nikon D5300. Die laatste is ook prima voor je. De D7100 is inmiddels wat ouder en semi pro is voor een beginner vaak lastiger te bedienen

Yvonne
Door

Yvonne

op 04 Apr 2023

Dag Joris, Leuke, leerzame website! Ik overweeg een Nikon D3500 aan te schaffen. Zijn toch nog vrij moeilijk te vinden, maar ik heb een op het oog(2e hands). Ik ben een absolute beginner en wil met name natuurfotografie gaaan doen. Is dit een goede keus?

Reactie plaatsen