Beste lens Nikon Z6 en Z6 II

De Nikon Z6 series, het zijn erg krachtige fullframe systeemcamera’s. Als je meer wilt leren over de Nikon Z6II raad ik je mijn artikel hierover aan: “Nikon Z6 II Review”. In dit artikel gaan we het echter hebben over lenzen voor deze twee modellen. In dit artikel bespreken we lenzen voor alle soorten fotografie, alle belangrijke eigenschappen staan op een rijtje zodat jij een keuze kan maken welke lens het beste bij jou past.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken. Een ongezouten mening over de Nikon D780

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Nikon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Nikon (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoud

Beste allround lens voor vakantie en reizen

Nikon Z 24-200mm f/4.0-6.3 VR voor €999, –

Brandpuntafstand
Deze telelens heeft een brandpuntafstand bereik van minimaal 24mm tot maximaal 200mm, dit is ideaal voor wanneer je op vakantie bent of überhaupt maar 1 lens wilt gebruiken. Met dit bereik kan je alle soorten foto’s maken zonder van lens te hoeven wisselen. De korte scherpstelafstand (50cm) van deze lens maakt hem ook geschikt voor natuurfotografie.

Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens is niet zijn sterkste kant, hij heeft een variabel diafragma van maximaal f/4.0 bij een brandpuntafstand van 24mm en een maximaal diafragma van f/6.3 bij een brandpuntafstand van 200mm. Dit is niet lichtsterk te noemen, je zal ook met een hogere ISO-waarde moeten fotograferen.

Autofocus
De autofocus is erg stil, door het brandpuntafstand bereik is hij wat aan de tragere kant. Verder is de lens ook handmatig te bedienen.

Weathersealing
Deze lens is ook uitgerust met een stof- en spatwaterdichte buitenkant waardoor je de lens overal mee naartoe kan nemen.

Beeldstabilisatie
De ingebouwde beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je minder last hebt van ongewenste trillingen, dit zal je vooral merken op de langere brandpuntafstanden.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens weegt maar 508 gram waardoor je hem de hele dag bij je kan dragen. Verder heeft hij een lengte van 114mm, een doorsnede van 77mm en een filtermaat van 67mm.


Nikon Z 24-70mm f/4.0 S voor €849, –

Brandpuntafstand
Deze zoomlens is qua brandpuntafstand bereik een stuk kleiner, hij heeft een minimale brandpuntafstand van 24mm en een maximale brandpuntafstand van 70mm. Ten opzichte van de vorige lens mis je een stuk aan het langere einde van de brandpuntafstanden.

Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens is niet de beste, hij heeft een vast maximaal diafragma van f/4.0. Het maximale diafragma van deze lens zal dus niet veranderen wanneer je in- of uitzoomt. De lichtsterkte is dus niet het beste maar wel beter dan de hiervoor besproken 24-200mm lens.

Autofocus
Deze lens beschikt over een snelle en geruisloze autofocus, verder is de lens ook handmatig te bedienen.

Weathersealing
Deze lens is stof- en spatwaterdicht. Je hoeft je minder zorgen te maken wanneer je bijvoorbeeld op het strand landschapsfotografie aan het doen bent.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens weegt 500 gram, hij heeft een lengte van 88mm, een doorsnede van 77mm en een filtermaat van 72mm.


Beste lens voor portretfotografie, kinderfotografie & huisdieren

Nikon Z 85mm F/1.8 S-line voor €799, –

Brandpuntafstand
Deze prime lens heeft een vast brandpuntafstand van 85mm, je kan met deze lens dus niet in- of uitzoomen. Deze brandpuntafstand is erg geschikt voor professioneel portretfotografie of alleen voor het fotograferen van je kinderen of huisdieren.

Lichtsterkte
Deze lens is erg lichtsterk, hij heeft een maximaal diafragma van f/1.8. Je hebt door deze lichtsterkte de mogelijkheid om in condities met weinig licht toch goed belichte foto’s kan maken zonder een te hoge ISO-waarde.

Autofocus
Deze lens heeft een snelle en stille autofocus. Je kan deze lens ook met de hand focussen.

Weathersealing
Deze lens is bestand tegen stof en waterdruppels

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van 470 gram, hij heeft een lengte van 99mm en een filtermaat van 67mm.


Nikon Z 50mm F/1.8 S-line voor €569, –

Brandpuntafstand
Deze prime lens heeft een brandpuntafstand van 50mm, deze brandpuntafstand zorgt voor een iets mindere “dichtere” achtergrond onscherpte (ook wel bokeh genoemd). Ook mooi voor kinderen, baby’s, honden, katten of andere huisdieren en portretfotografie. En ook in te zetten voor natuurfotografie.

Lichtsterkte
Qua lichtsterkte zit deze lens wel goed, hij heeft een vast maximaal diafragma van f/1.8.

Autofocus
Deze lens is uitgerust met een snelle, stille en nauwkeurige autofocus. Verder kan deze lens ook handmatig gefocust worden.

Weathersealing
Deze lens is stof- en spatwaterdicht.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van 415 gram, een lengte van 86mm en een filtermaat van 62mm.


Nikon Z 35mm F/1.8 S-line voor €849, –

Brandpuntafstand
De 35mm prime lens, een lens met een wat bredere kijkhoek en een brandpuntafstand van 35mm. Veel mensen twijfelen tussen de aanschaf van een 35mm of een 50mm lens, zit jij hier ook mee? Dan raad ik mijn artikel hierover aan: “35mm of 50mm lens?”.

Lichtsterkte
De lichtsterkte is erg goed deze lens heeft namelijk een vast maximaal diafragma van f/1.8.

Autofocus
Deze lens beschikt zowel over automatische als handmatige focus.

Weathersealing
Deze lens is stof- en spatwaterbestendig.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van 370 gram, een lengte van 86mm, een diameter van 73mm en tot slot een filtermaat van 62mm.

Beste lens voor landschapsfotografie en gebouwen

Nikon Z 14-24mm f/2.8 S voor €2.579, –

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een minimale brandpuntafstand van 14mm en een maximale brandpuntafstand van 24mm. Dit brandpuntafstand bereik is ideaal voor landschapsfotografie.

Lichtsterkte
Deze lens is lichtsterk te noemen met een vast maximaal diafragma van f/2.8. Bij deze lens verandert het maximale diafragma dus niet als je in- of uitzoomt.

Autofocus
Deze lens beschikt over een stappen motor die de autofocus regelt. Ook kan je de lens handmatig focussen.

Weathersealing
Deze lens is beschermd tegen stof- en spatwater.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een totaalgewicht van 650 gram, hij heeft een lengte van 124mm en een doorsnede van 88mm. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 112mm.


Nikon Z 14-30mm f/4.0 S voor €1.299, –

Brandpuntafstand
Deze lens is een stuk goedkoper dan de hiervoor besproken 14-24mm lens, hij heeft ook nog net wat meer brandpuntafstand bereik, het nadeel van deze lens zit hem echter in de lichtsterkte, hier komen we zo op terug. Verder heeft deze lens een minimale brandpuntafstand van 14mm en een maximale brandpuntafstand van 30mm, een erg goed bereik voor landschapsfotografie.

Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens is dus niet zo heel goed, hij heeft echter wel een vast maximaal diafragma. Dit vaste maximale diafragma is f/4.0, hij veranderd dus niet wanneer je in- of uitzoomt.

Autofocus
Deze lens beschikt zowel over handmatige en automatische focus.

Weathersealing
Deze lens heeft een afgedichte objectiefcilinder om te beschermen tegen stof en waterdruppels.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie, je bent dus afhankelijk van eventuele stabilisatie die ingebouwd is in je camera.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van circe 485 gram, hij heeft een lengte van 85mm, een doorsnede van 89mm en een filtermaat van 87mm.


Beste macrolens voor close-ups en details

Lensbaby Velvet 85 voor €499, –

Brandpuntafstand
Dit is een lens van Lensbaby, een bedrijf wat lenzen met een soort creatief effect maakt, deze lens beschikt over het velvet effect die een ‘velvety’ gloed over je foto geeft. Verder heeft deze lens een vast brandpuntafstand van 85mm en een minimale scherpstelafstand van 24mm (vergrotingsfactore van 1:2) wat hem erg goed maakt voor portret en macrofotografie. Als je nou meer wilt weten over Lensbaby en hun lenzen raad ik mijn artikel hierover aan: “Beste Lensbaby Lenzen”.

Lichtsterkte
Deze lens is erg lichtsterk met zijn maximale diafragma van f/1.8. Met deze lichtsterkte kan je erg goed foto’s maken met uitdagende lichtomstandigheden.

Autofocus
Deze lens beschikt over zowel handmatige als automatische focus.

Weathersealing
Deze lens is niet stof en spatwaterdicht.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van 644 gram, een lengte van 128mm en tot slot een filtermaat van 67mm.


Laowa 100mm F/2.8 2x Ultra-Macro APO voor €549, –

Brandpuntafstand
Deze Laowa lens is de ideale macrolens met een vergrotingsfactor van 2:1 en een minimale scherpstelafstand van 24.7cm. Verder heeft deze lens een brandpuntafstand van 100mm die eventueel ook gebruikt zou kunnen worden voor portretfotografie.

Lichtsterkte
Deze lens is lichtsterk te noemen met een maximaal diafragma van f/2.8, dit is aan de lage kant voor een prime lens maar goed voor een macrolens.

Autofocus
Deze lens beschikt niet over autofocus, je zal je onderwerp met de hand moeten scherpstellen.

Weathersealing
Deze lens heeft geen weatherseal, pas dus op met stof en waterdruppels.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie, voor macrofotografie is een driepoot een goed alternatief.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van 638 gram, een lengte van 125mm, een diameter van 72mm en tot slot een filtermaat van 67mm.


Beste zoomlens (safari, dieren, wildlife & vogels, sport)

Nikon Z 70-200mm f/2.8 S VR voor €2.499, –

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een minimale brandpuntafstand van 70mm en een maximale brandpuntafstand van 200mm. Hij heeft een minimale scherpstelafstand van 50mm. Deze lens wordt beschouwd als een van de drie uit ‘The Holy Trinity’. Deze lens is ook mooi voor sportfotografie (ook binnen) of natuurfotografie. En ook in te zetten voor landschap.

Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens is goed te noemen met een maximaal diafragma van f/2.8.

Autofocus
De focus van deze lens is zowel automatisch als handmatig te bedienen.

Weathersealing
Deze lens beschikt over een stof- en waterbestendige objectiefcilinder.

Beeldstabilisatie
Dit objectief is ook uitgerust met optische beeldstabilisatie om de trillingen uit de hand tegen te gaan.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een totaalgewicht van 1440 gram, dit is bijna 1,5 kilo, echter is dit nog wel licht genoeg om uit de hand mee te kunnen fotograferen. Verder heeft deze lens een lengte van 220mm, een doorsnede van 89mm en tot slot een filtermaat van 77mm.

Super telephoto zoom

Er zijn nog geen lenzen met langere brandpuntafstanden dan 200mm uit voor de Nikon Z mount. In 2021 worden de volgende lenzen verwacht:

 • Nikon Z 100-400mm S
 • Nikon Z 200-600mm
 • Nikon Z 400mm
 • Nikon Z 600mm

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis boek voor Nikon Downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Nikon
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies voor Nikon op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen voor Nikon

Stel onderaan je vragen over een lens voor de Nikon Z6 en Z6II en krijg persoonlijk advies 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronvermelding

https://www.nikon.nl/

https://www.dpreview.com/

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Tineke Majoor
Door

Tineke Majoor

op 14 Jun 2022

Ik heb een Nikon z6ll plus adapter voor de Nikon macro 150 2.8 … maar veel foto’s zijn vooral de vlinder en bijtjes zijn onscherp Op mijn camera Nikon d7500 heb ik veel scherpere foto’s met deze lens….ik hoop dat je mij kan helpen..

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 15 Jun 2022

Hi Tineke, dat is apart. En je weet goed hoe je moet scherpstellen? Bijvoorbeeld handmatig en het beeld vergroten om het goed te zien? Goede sluitertijden ook? Als dat allemaal in orde is dan begrijp ik niet waarom de foto's niet goed scherp zouden zijn.

Louise
Door

Louise

op 30 Sep 2023

Beste Joris, Ik heb een Nikon Z6, 24-70 mm lens. (had je review helaas niet gelezen) Wil me focussen op landschapsfotografie/ straatfotografie/architectuur en macro. Ik dacht zelf eraan om een Tamron 70-300 mm aan te schaffen. En evt een 50 mm lens?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 04 Oct 2023

Hallo Louise, 24-70mm is een mooi bereik. Voor meer bereik is 70-300mm zeker heel mooi. Voor Macro kan je evt. werken met een 50mm en een of meer tussenringen voor meer vergroting. In sommige gevallen is het mogelijk bij architectuur of landschap nog wat meer groothoek te willen (bijv. 16mm) maar je kan veel doen met 24mm.

Reactie plaatsen