Landschapsfotografie: 85 Tips voor prachtige landschapsfoto's & goede locaties

Landschapsfotografie: 85 Tips voor prachtige landschapsfoto's & goede locaties

Je kent ze vast van internet. Adembenemende landschapsfoto’s die lijken alsof ze zo uit een sprookjesboek komen. Maar je hoeft echt geen professionele fotograaf te zijn om tot prachtige resultaten te komen. Met wat voorkennis, onderzoek en soms een kleine dosis geluk kun je zelf ook deze foto’s maken. Nog steeds word ik enorm geraakt door een prachtig landschap. Zo puur en het geeft me ook rust. Ik geef je graag tips.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende landschapsfoto’s met duidelijke uitleg.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen. Er staan 4000+ persoonlijke reacties op dit blog

Landschapsfotografie: korte tips op een rij

  • Zoek van tevoren uit wat een mooie plek is zodat je meteen aan de slag kunt als de omstandigheden gunstig zijn
  • Zet iets op de voorgrond om diepte en spanning te creëren
  • Je hoeft niet ver van huis voor landschapsfoto’s. Ken je omgeving goed en keer vaker terug naar een locatie
  • Zorg voor stabiliteit. Gebruik een statief
  • Let goed op de vlakverdeling van je foto en heb aandacht voor licht
  • Visualiseer hoe een bepaalde locatie eruit ziet in andere omstandigheden (jaargetijden, welk licht, mist)
  • Maak gebruik van de weersomstandigheden en laat ze een rol spelen in je foto
  • Neem alle tijd en pak niet te snel in om te voorkomen dat je mooie momenten misloopt

Inhoudsopgave

1) Doe vooronderzoek

Het kan zijn dat je een bepaald beeld in je hoofd hebt. Dan kun je gericht zoeken naar plekken die voldoen aan je wensen. Bijvoorbeeld als je bepaald terrein zoekt zoals een heuvellandschap, bos of heide. Je kan bijvoorbeeld zoeken op internet naar mooie plekken.

2) Bekijk locaties op internet en kijk wat voor foto’s er gemaakt worden. Zo kun je ook inspiratie op doen voor je eigen foto’s. Zoek uit hoe een gebied te bereiken is en eventueel wanneer en hoe laat het geopend is. Sommige gebieden zijn niet altijd vrij toegankelijk voor publiek.

3) Verdiep je niet alleen in de beste plek maar ook in de beste tijd. Als je bijvoorbeeld het idee hebt om een bloeiend heideveld te fotograferen of een mooi herfstbos dat is het handig om te weten wat een goede periode is.

4) Let wel op dat de bloeitijd of het hoogtepunt van natuurspektakel per jaar kan verschillen. Door verschillende factoren zoals weersomstandigheden kunnen bloemen later gaan bloeien of blaadjes eerder uit de boom vallen. Ga dus ruim op tijd zelf kijken op een locatie. Zo voorkom je een gemist moment.

5) Goede voorbereiding

Als je eenmaal een mooie plek in gedachte hebt, zorg dan dat je er vaker naartoe gaat. Zo leer je de plek kennen en kun je al visualiseren wat je precies wilt.

6) Ga de eerste keer zelfs zonder camera naar een mooie locatie. Of neem jezelf in ieder geval voor om niet meteen foto’s te maken de eerste keer zodat je alle aandacht kunt richten op het zoeken naar een mooie compositie en een goede plek.

7) Een heel belangrijk punt om op te letten in je voorbereiding is het licht. Waar komt het licht precies vandaan? Waar komt de zon precies op en waar gaat hij onder? Wat is de beste plek om zo lang mogelijk gebruik te maken van het licht.

8) Bedenk je van tevoren ook als je op locatie bent wat een mooie foto op zal leveren. Misschien wil je mooi zijlicht van de zonsondergang. Of misschien kom je er achter dat het landschap bij (licht) bewolkt weer veel sprekender is.

9) Hoe meer je van tevoren een beeld vormt voor jezelf hoe efficiënter je te werk kan gaan en hoe meer je uit je foto kunt halen. Overigens ben ik zelf ook wel heel intuïtief en houd ik van kijken wat ik zie. Toch is het ook goed om een globaal plan te hebben en dan te improviseren.

Woest Westkapelle

10) Locaties: zoek het niet te ver weg

Het lijkt misschien verleidelijk om speciale landschappen op te zoeken of misschien zelfs naar het buitenland te gaan. Uiteraard kan dit erg leuk zijn en veel voldoening geven. Maar plekken dichtbij huis geeft veel voordelen.

11) Als je dicht bij huis een mooie plek zoekt, leer je je omgeving veel beter kennen en je gaat er op een andere manier naar kijken. Je kan zelfs het jaar rond naar deze plekken gaan om zo alle seizoenen te fotograferen. Je zal merken dat het er iedere keer anders uitziet.

12) Groot voordeel is dat je zo vaak terug kunt keren als je wilt. Omdat het vlakbij is maakt het de drempel veel lager om bijvoorbeeld vroeg op te staan voor het eerste licht. Misschien kun je zelfs voordat je naar je werk gaat het eerste mooie moment meepikken.

13) Je kan veel makkelijker inspelen op verschillende factoren zoals het weer. Bijvoorbeeld als het ineens gaat sneeuwen of als er onverwachts een prachtige wolkenlucht is. Het is veel makkelijker om in een vrij half uurtje even te gaan kijken wat de omstandigheden zijn. Dit doe je minder snel bij een plek die verder weg is.

14) Het is echt de moeite waard om te zorgen dat je minimaal een paar plekken dicht bij huis kent die geschikt zijn voor mooie landschapsfoto’s. Omdat deze plekken makkelijk toegankelijk zijn zal je sneller resultaat zien en enthousiast worden om iedere keer net iets anders te laten zien.

15) Tot slot is het een prima oefening voor als je wel eens op een speciale plek bent waar je niet dagelijks komt. Omdat je dicht bij huis heb kunnen oefenen kun je sneller reageren en effectiever te werk gaan wat betere foto’s oplevert.

16) Scherptediepte

Omdat je met een weidse omgeving werkt en objecten vaak verder weg zijn, is het vaak belangrijk dat je voldoende scherptediepte hebt in je landschapsfoto. Dus dat de foto van voor naar achteren scherp is. Je wilt immers de kijker laten genieten van het volledige beeld.

17) Uiteraard hoeft niet altijd álles scherp te zijn in de foto, maar vaak wel het grootste gedeelte. Landschapsfotografie gaat meestal over de gehele foto. Het onderwerp is meestal het totale landschap en dit wil je ook benadrukken.

18) Te weinig scherptediepte zorgt snel voor een onrustig beeld als je een landschap fotografeert. De oog van de kijker gaat dan zoeken naar een rustpunt. Terwijl je juist wilt dat het een geheel is en dat alles in balans is. Dan creëer je rust in je foto.

19) Probeer een duidelijk punt te zoeken waar je op scherpstelt. Niet vlak voor je voeten (dan kan de achterkant van de foto onscherp worden) en ook niet op het verste punt want dan kan de voorkant onscherp worden. Maak gebruik van een relatief hoog F-getal voor genoeg scherptediepte. Minimaal F 8 of hoger. Is alles al scherp bij f/8 of f/11, dan ga je niet zonder reden voor een nog hoger F-getal. De lens presteert dan minder goed (diffractie).

Meer over camera’s of lenzen voor landschapsfotografie?

Beste camera voor landschapsfotografie

Beste groothoeklens voor Canon

Beste Groothoeklens voor Nikon

Beste groothoeklens voor Sony fullframe

Beste groothoeklens voor Sony APS-C

Foto: Monica de Jong. Cursist van mijn VIP Begeleidingsprogramma

20) Stabiliteit

Omdat je met een hoger F-getal werkt wordt de sluitertijd langer. Daarnaast is het mooi om de ISO laag te houden. Zo rond de 100 of 200 ISO als het kan. Zo heb je de minste kans op ruis en heb je een mooie scherpe foto waar de details duidelijk te zien zijn.

21) Een hoog F-getal en een lage ISO zorgen er voor dat je sluitertijd langer wordt. Het wordt dan erg lastig om uit de hand te fotograferen. Zeker als de licht omstandigheden niet ideaal zijn. Zorg voor genoeg stabiliteit.

22) Een statief is uiteraard een goede oplossing om je camera stil te houden. Zo kun je makkelijk met lange sluitertijden werken. Gebruik het liefst een afstandsbediening om iedere beweging te voorkomen. Of de zelfontspanner. Een statief zorgt ook voor betere composities, want je hebt meer rust om telkens net wat te verfijnen. Houd maar eens een half uur je camera in je hand, je wordt het snel zat.

23) Koop een degelijk statief die niet meteen omvalt bij een zuchtje wind.

Door de jaren heen heb ik al veel mensen zien bezuinigen op een statief. Veel mensen geven er niet graag geld aan uit (ik vroeger ook niet) terwijl het heel belangrijk is voor landschapsfotografie. Duizenden euro’s heb ik zien staan op de meest iele statieven, terwijl het flink waaide.

Aan een aantal zit een haak zodat je hem kan verzwaren met bijvoorbeeld je tas als het hard waait. De betere statieven hebben dat eigenlijk niet nodig. Zoek een goede stabiele plek uit voor je statief en let goed op dat je recht staat.

24) Zorg dat je statief laag bij de grond kan. Dit is in sommige situaties belangrijk voor krachtigere beelden. Als er bovenop zit, krijgt een voorgrond meer kracht. Zeker als er bijvoorbeeld structuren op de voorgrond hebt.

25) Op de meeste statieven zit een kleine waterpas zodat je kunt zien of je recht staat. Vergeet tot slot niet om de stabilisatie van je lens uit te zetten (of in je body). Deze kan namelijk tegen werken waardoor je alsnog een onscherpe foto krijgt.

26) Let op de horizon

Misschien overbodig om te zeggen, maar wel heel belangrijk. Let er vooral goed op dat je horizon recht staat. Er zijn een paar manieren die je kunnen helpen.

27) Als je in een landschap staat met bijvoorbeeld veel heuvels, bergen of bomen dan kan dit een vertekend beeld geven van de horizon. Dan kan het lastig zijn om je op een bepaald punt te richten. Als de horizontale lijnen niet duidelijk zijn, richt je dan op de verticale lijnen. Gebruik de lijn van een boom, paal of huis om te bepalen of je recht staat.

28) Op sommige camera’s zit een raster. Die kun je heel goed gebruiken voor de regel van derden en je vlakverdeling. Maar het is ook erg behulpzaam om een lijn te zien waar de horizon loopt en deze op die manier recht te zetten.

29) Daarnaast hebben sommige camera’s een ingebouwde digitale waterpas. Je kunt op je scherm zien of je waterpas bent met je camera. Op de meeste statieven zit ook een kleine waterpas. Of je kunt er uiteraard zelf eentje meenemen als je echt precies wilt zijn.

30) Soms is het erg lastig om de horizon recht te krijgen. Bijvoorbeeld als je fotografeert vanuit een boot die op en neer gaat. Of je komt er thuis pas achter dat de horizon toch niet helemaal recht is. In deze gevallen kun je in de meeste fotoprogramma’s de functie “horizon rechttrekken” vinden.

Het laatste licht in winters Noorwegen… sprookjesachtig

31) Regel van derden

Misschien heb je er al eens van gehoord, maar de regel van derden is extra belangrijk in een landschap. Naast de regel van derden is de gehele vlakverdeling ook belangrijk.

32) De regel van derden wil zeggen dat je rekening houdt met de horizon bij het maken van je foto. De horizon in het midden plaatsen geeft al gauw een onrustige foto waarbij het niet precies duidelijk is waar men moet kijken. Wil je juist de lucht benadrukken of de voorgrond?

33) Om dit op te lossen kan je de horizon op een derde van je foto zetten. Je kan er voor kiezen om éénderde lucht te laten zien en tweederde landschap. Zo hou je de aandacht op het landschap.

34) Een mooie wolkenlucht kan echter ook je hoofdonderwerp zijn. Bijvoorbeeld met een regenboog of mooie zonsondergang. In dit geval wil je dus meer lucht laten zien. Je plaatst de horizon nu op een derde van de voorgrond en je laat tweederde lucht zien. Nu weet de kijker meteen waar het om gaat.

35) Het gebeurt soms dat je de horizon niet, of niet goed, kan zien. In dit geval maak je voor jezelf op gevoel een denkbeeldige horizon. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de bosbodem, een grasveld of een brug gebruiken.

36) Let ook op de vlakverdeling. Plaats een object, boom of de zon meestal niet precies in het midden. Ook dan krijg je al gauw een saaie foto en hebben de ogen moeite om een rustpunt te vinden. Plaats ze dus liever links of recht in de foto. Voel aan wat een goede balans is voor jou.

37) Er zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel. Als je een mooi pad ziet met een strakke rij bomen dan wil je juist weer de symmetrie benadrukken. Dan is het juist krachtig om het pad precies in het midden van de foto te plaatsen.

38) Dit kan ook werken wat betreft de horizon. Als je een mooi landschap hebt met een prachtige weerspiegeling in het water dan maak je de foto juist sterker door de horizon in het midden te houden en een mooie balans tussen het landschap en de weerspiegeling te zoeken.

Betoverende lucht in Noorwegen

39) Betoverend licht

Een van de krachtigste elementen in je landschapsfoto is het licht. Treffend licht kan je foto maken of breken en is dus ontzettend belangrijk.

40) Het kan aantrekkelijk lijken om midden op een stralende dag met strak blauwe lucht een landschap te gaan fotograferen. Het komt de foto echter meestal niet ten goede. Door het felle licht krijg je harde contrasten. Lichte delen worden vaak overbelicht terwijl schaduwen alleen maar zwart zijn. De kleuren zijn vlak en flets. Dit laten we dan ook vooral over aan de toeristen 😉

41) In de ochtend en in de avond heeft het licht een mooie warme gloed. Bovendien strijkt het meer over het landschap en laat het details beter uitkomen. Het zogenaamde “gouden uurtje” zorgt voor spectaculaire kleuren. Nog meer tips hiervoor vind je in mijn blog over 55 tips om zonsopkomst en zonsondergang te fotograferen

42) Weersomstandigheden

Omdat je buiten werkt en een weids beeld wilt fotograferen krijg je veel met het weer te maken. Je kunt de weersomstandigheden als nadeel zien, maar je kunt het ook gebruiken om extra elementen toe te voegen aan je foto.

43) Zo kan een dreigende wolkenlucht een spectaculair drama toevoegen aan je landschapsfoto. Als het dan gaat regenen dan krijg je prachtige kleuren die er uit springen. Vooral in de herfst met rode en gele tinten komen de kleuren veel mooier uit. Zorg uiteraard wel voor bescherming voor jezelf en de camera. En vergeet niet te kijken of er een regenboog aan de hemel staat.

44) Mist kan ook een prachtige toevoeging zijn in je landschap. Het zorgt voor een mysterieus effect en zorgt dat storende elementen voor een groot deel wegvallen. Vooral in combinatie met het ochtendlicht voegt mist iets sprookjesachtigs toe.

45) Dan heb je nog storm of wind. In de eerste instantie lijkt het alleen maar storend omdat het lastig is om je camera stabiel te houden. Maar je kunt storm ook gebruiken om met een langzame sluitertijd de beweging te laten zien. Denk aan een veld met bloemen of opspattend water langs de kust.

Wind door de duinen….

46) Creëer diepte in je landschapsfoto’s

Als je gewoon simpelweg een foto van het landschap maakt dan kan dit al gauw vlak overkomen. Je wilt dat de foto overkomt als een geheel, maar je wilt ook diepte zien in je foto om te voorkomen dat het een saai geheel wordt.

47) Je kunt diepte creëren in je foto door iets in de voorgrond te plaatsen. Bijvoorbeeld een paar bloemen of een boomstam. Of in een boerenlandschap werkt een hek bijvoorbeeld ook prima. Kijk rond en wees creatief. Zorg dat het iets toevoegt aan het geheel.

Diepte creëren in Schotland… Door een polarisatiefilter keek ik in het ondiepe water

48) Hetgeen op de voorgrond staat is niet altijd het onderwerp maar soms ook juist wel.En het hoeft ook niet een grote plek in te nemen in de foto. Een subtiele rand of hoek kan al een heel ander perspectief geven.

49) Als je nog een stapje verder wilt gaan dan kun je ook een kader gebruiken. Bijvoorbeeld een boomstam aan de zijkant en de takken van de boom boven in de foto. Zo maak je een natuurlijk kader om je landschap heen.

50) Een object in de voorgrond zorgt voor een rustig beeld en de kijker heeft meteen het gevoel van diepte.

51) Neem je tijd

Nog een belangrijke tip is om ruim je tijd te nemen voor het maken van mooie landschapsfoto’s. Besef dat het vaak niet iets is wat je “effe tussendoor” doet terwijl je familie staat te wachten en roept of je nu al klaar bent. Hoewel je natuurlijk op de juiste momenten wel heel snel de buit binnen kan hebben. Neem ruim de tijd en besteedt echt aandacht aan je foto. Dat zal het resultaat zeker ten goede komen.

52) Stel dat je bijvoorbeeld een zonsopkomst of zonsondergang wilt fotograferen zorg dan dat je echt ruim van tevoren aanwezig bent. Bijvoorbeeld een half uur minimaal. Zo heb je alle tijd om rustig je statief neer te zetten en je op een goede plek te installeren zodat je alle aandacht kan richten op de foto. Uiteraard mag dit niet op alle locaties in Nederland of België.

53) Maak niet de fout om te vroeg weg te gaan. De omstandigheden kunnen per uur en soms zelfs per minuut verschillen. Je wilt wachten op hét moment dat het licht nog mooier wordt of de wolkenlucht nóg spectaculairder.

54) Zorg dat je je voorbereidt om lang op een locatie te zijn. Neem voldoende eten en drinken mee. Omdat je lange tijd stil zit of staat is iets warms te drinken meestal erg fijn. Zorg ook voor warme kleding. Kleedt je in laagjes zodat je iets aan of uit kunt trekken als het te warm of te koud wordt

Creatieve landschapsfoto in IJsland

55) HDR fotografie

Het kan zijn dat de kleuren en balans van je landschap tegenvallen. De camera ziet niet wat het oog ziet. Zo gebeurt het nog al eens dat de lucht perfect belicht is en de kleuren prachtig uitkomen terwijl de voorgrond een donker silhouet is zonder enig detail. Andersom kan de voorgrond mooi belicht zijn maar de lucht spierwit.

56) Om dit probleem op te lossen kun je onder andere gebruik maken van HDR fotografie. HDR wil zeggen High Dynamic Range. Dus een hoog dynamische bereik in je foto. HDR is een serie foto’s met verschillende belichtingen die later samengevoegd worden om een goed uitgebalanceerde foto te krijgen.

57) Wat je nodig hebt zijn 3 of meer exact dezelfde foto’s met verschillende belichtingen. Een foto normaal belicht (volgens de belichtingsmeter) een foto overbelicht en een foto onderbelicht. Je kunt het beste een statief gebruiken zodat je precies dezelfde foto’s krijgt. Als er beweging in je foto zit krijg je geen strak resultaat bij het samenvoegen.

58) Daarnaast is het erg belangrijk om de ISO-waarde laag te houden. Als je de foto’s later samen gaat voegen wordt aanwezige ruis namelijk veel duidelijker te zien in de foto. Ook is het een goed idee om de foto’s in RAW te maken zodat je later nog kleine aanpassingen kunt doen. Overigens ben ik zelf gestart met JPEG, dus maak je er niet te druk om maar RAW is wel beter.

59) Je zet je foto op statief en kiest de juiste compositie. Nu maak je foto’s waarbij je iedere keer de belichting verandert. Kijk op je scherm of je tevreden bent met hoe de belichting van de verschillende delen er uit ziet. Zorg dat je je camera goed  zelf kan instellen, zodat je hier niet lang bij na hoeft te denken. Dan kan je je focussen op wat je ziet, composities en licht.

60) De meeste camera’s hebben een bracketingfunctie (Automatic Exposure Bracketing). Met deze functie kun je de camera instellen om automatisch drie opname achter elkaar te maken met verschillende belichtingen. Als je een acceptabele sluitertijd hebt en een vaste hand kun je met deze modus ook uit de hand fotograferen omdat je niks apart in hoeft te stellen maar bij weinig licht wordt het lastig. En je moet dan je ISO hoger zetten en dat kost je kwaliteit. Statief is gewoon het beste.

61) Let goed op dat de scherpte op exact hetzelfde punt blijft als de voorgaande foto’s. Twijfel je of blijft de camera scherp stellen dan kun je handmatig scherpstellen. Dan weet je dat je niks verandert aan het scherpstelpunt.

62) Nu heb je 3 of meer verschillende foto’s waarbij op iedere foto een ander deel perfect belicht is. Om een foto met een mooie balans in kleur en belichting te krijgen hoef je de foto’s alleen nog maar samen te voegen tot één beeld.

63) HDR foto’s samen voegen kan op verschillende manieren. Zo is er een HDR functie in Adobe Photoshop en Lightroom. Daarnaast zijn er speciale programma’s zoals Photomatix die automatisch de foto’s samenvoegt.

64) HDR fotografie is vooral een kwestie van smaak. Als je te veel of op de verkeerde manier bewerkt kan de foto al gauw onrealistisch overkomen. Bij te weinig bewerking kunnen de kleuren evengoed vlak zijn. Voel goed aan wat je wilt. Je kan uiteraard ook voor een kunstzinnig effect kiezen met felle levendige kleuren maar zelf houd ik er niet van.

Een alternatief voor HDR-fotografie is het gebruik van grijsverloopfilters. Misschien ken je ze wel. Een donker deel boven en een doorzichtig deel beneden. En er zit een een verloop in (overgang van donker naar doorzichtig).

HDR noem ik de “software” oplossing. Grijsverloopfilters noem ik de “hardware” oplossing.

Je regelt bij grijsverloopfilter de belichting meteen in het veld. Zelf ben ik hier gek op. Plaats gewoon het donkere deel voor de lucht en zet de overgang op de horizon. Controleer even of de lucht nu wel goed is belicht (en anders plaats ik er soms nog een bij). Ik doe zoveel mogelijk in het veld en ben sowieso geen fan van complexe bewerkingen of veel eraan sleutelen.

HDR-foto die ik in mijn begintijd maakte in Kinderdijk

65) Jaargetijden

De jaargetijden spelen een grote rol bij het fotograferen van landschappen. Ze hebben veel invloed op het landschap en de omgeving. Als je je meer gaat verdiepen in landschapsfotografie zal je merken dat het landschap per seizoen verschilt. Ieder seizoen heeft zo zijn eigen charme.

66) Vooral aan het begin van de lente is het licht nog vrij zacht. De natuur ontwaakt langzaam om uit te barsten in een explosie van kleuren en leven. Er staan veel bloemen in bloei en de bomen zijn versierd met kleurrijke bloesem. Het jonge, frisse groen van nieuwe blaadjes springt er uit op je foto’s.

67) In de zomer is het licht overdag vrij hard. In dit jaargetijde is het dus het mooiste om in de ochtend of de avond te fotograferen. Alles is groen. Een van de spektakels die je kunt zien tijdens de zomer is dat in de maand augustus de heide volledig in bloei staat. Zie ook mijn blog met 26 uitgebreide tips over heidelandschappen (+video & Posbank).

68) In de herfst komt de natuur weer wat tot rust en gaat zich langzaam klaar maken voor de winter. Het weer kan echt spectaculaire omstandigheden laten zien. Denk aan dramatische regenluchten, regen zelf en mist die een zachte deken over het landschap legt. En niet te vergeten prachtige herfstkleuren, met name in het bos. Zie ook mijn blog 66 tips voor fotografie in de herfst voor uitgebreide tips.

69) Tot slot is er de winter. In de eerste instantie lijkt de winter misschien saai maar je kunt nu vaak prachtig spelen met schaduwen en contrasten. De kou in de lucht zorgt voor betoverende kleuren tijdens de zonsopkomst of zonsondergang. Als je geluk hebt gaat het sneeuwen en verandert het landschap in een winterwonderland. Zie ook mijn uitgebreide blog over sneeuw fotograferen voor meer informatie.


Goede locaties landschapsfotografie in Nederland

Hieronder bespreek ik een aantal gebieden in het kort. Deze gebieden zijn erg geschikt voor landschapsfotografie en er zijn veel mooie plekjes te vinden. Ga er op uit en laat je inspireren en verrassen.

Posbank met zonsopkomst

70. De Veluwezoom

Nationaal park de Veluwezoom is het oudste nationale park van Nederland. Daarnaast is het, met 5000 hectare, een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van ons land. Het landschap is zeer divers en biedt voor ieder wat wils. Van zandverstuivingen tot prachtige bossen en uitgestrekte heidevelden. Het is een heuvelig gebied waardoor je veel mooie uitzichtpunten hebt. Als kers op de taart is er de Posbank die in de zomer prachtig paars kleurt door de bloeiende heide.

71. Amsterdamse waterleidingduinen (AWD)

De Amsterdamse waterleidingduinen is een groot duingebied aan de kust. Het ligt tussen Zandvoort en Noordwijk. Het gebied is vooral bekend van de damherten, maar het heeft ook een mooi en heel divers landschap. Glooiende duinen, grote open stukken met grillige boompjes, stukjes bos en veel water. Dit is ook het beste gebied om vossen in het landschap te fotograferen. Zie mijn uitgebreide blog met 55 tips om vossen te fotograferen

72. Kampina en Oisterwijkse bossen en vennen

Kampina is een bijzonder gebied in Noord Brabant met natte heide en vennen en loofbossen. Het landschap is zeer divers. Bijzonder is het veenpluis dat in de zomer bloeit en er uit ziet als een deken van witte plukjes. Aaneengesloten liggen de Oisterwijkse bossen en vennen. De bomen zorgen voor een adembenemende weerspiegeling in de vele vennen.

73. Lemelerberg

De Lemelerberg is een uitgestrekt natuurgebied midden in Overijssel. De Lemelerberg is een stuwwal die ontstaan is tijdens de laatste ijstijd. Het hoogste punt is zo’n 78 meter hoog. Dit biedt een prachtig uitzicht over het gebied. Het is een divers gebied met onder andere zandvlaktes, bossen en heide. Het gebied is ook bijzonder door de vele jeneverbessen. En als je geluk hebt dan loopt er een kudde schapen om het landschap te sieren.

74. Kinderdijk

Het is wel een van de meest Hollandse landschappen om te fotograferen. Weilanden, water en molens. In de polders van Kinderdijk staan maar liefst 19 molens. 14 van deze molens zijn zelfs nog bewoond. Deze bijzondere en fotogenieke plek leent zich perfect voor landschapsfotografie. Of het nu is met een dreigende regenlucht, een mooie zonsondergang of een zonnige dag, deze plek biedt altijd genoeg inspiratie. Doe jij even de groeten aan de toeristen ;-). Dan hoef ik dat niet meer te doen.

75. Sallandse heuvelrug

De Sallandse heuvelrug is een prachtig heuvelachtig gebied midden in Overijssel. Het bestaat uit uitgestrekte bossen, zandverstuivingen en grote delen heide. De natuur is hier erg divers. Zo leven er veel reptielen en amfibieën, zoogdieren en vogels. Het is de enige plek in Nederland waar de korhoen nog voorkomt. De prachtige vergezichten lenen zich prima voor landschapsfotografie.

76. Fochtelöerveen

Fochteloërveen is een natuurgebied op de grens van Drenthe en Friesland. Het is een bijzonder gebied. Het is een van de laatste gebieden met hoogveen. Dit maakt het landschap uniek en divers. In de lente komt het veen in bloei te staan met vele kleuren. In de winter hangt er een mystieke sfeer over de vennetjes. Vanuit de uitkijktoren die 18 meter hoog is kijk je ver uit over het landschap.

77. Dwingelderveld

In de provincie Drenthe ligt het grootste natte heidegebied van West-Europa, het Dwingelderveld. Het is een uitgestrekt gebied waar je eindeloos ver kunt kijken. Het is een echt oer-landschap met heide, stuifzand en vele vennen. In de lente staat het veenpluis prachtig in bloei en legt een witte, pluizige deken over het landschap. Er lopen twee schaapskudden die het gebied onderhouden. Als je geluk hebt kun je deze mooi toevoegen aan je landschapsfoto’s.

78. Speulderbos en Sprielderbos

Nabij Putten ligt het Speulderbos en het Sprielderbos. Dit grote bosgebied is erg populair en staat bekend om de bomen met grillige vormen. Het wordt daardoor ook “het bos van de dansende bomen” genoemd. Vooral in de herfst kun je genieten van de prachtige kleuren. Vroeg in de ochtend als er nog mist hangt veranderd het in een waar sprookjesbos.

79. Brunsummerheide

In het zuiden van Limburg, nabij Heerlen en Brunssum, ligt de mooie Brunssummerheide. Op de uitgestrekte heidevelden staan ook hier en daar imposante bomen. Daarnaast is er afwisselend loofbos en kleine delen naaldbos. Er staat zowel struikheide als dopheide waardoor het landschap in de zomer prachtig paars kleurt.

80. Kaapse bossen

Op de Utrechtse heuvelrug ligt een prachtig bosgebied, de Kaapse bossen. In de bossen kun je heerlijk wandelen langs kronkelige paden. De paden en indrukwekkende beukenlanen zijn prachtig om te fotograferen. Vooral in de herfst kun je genieten van een waar kleurenspektakel. Naast vele paddenstoelen kleuren de bomen prachtig rood, oranje of geel. Voor een adembenemend uitzicht over het bos en bijna de hele Utrechtse heuvelrug kun je de uitkijktoren van ruim 25 meter hoog beklimmen.

81. Wadden

De Wadden is een van onze pareltje die op de UNESCO werelderfgoed lijst staat. Het is een uniek gebied waar de getijden zorgen voor natuurspektakel. Er zijn veel elementen die je landschapsfoto’s extra spectaculair kunnen maken. Denk aan prachtige zonsondergangen, de wind die over de duinen raast en de golven die over het strand rollen. Je kunt de Waddenzee vanaf het vaste land zien, maar voor de echte totale natuurbeleving moet je op een van de vijf eilanden zijn. Het landschap is erg divers en het uitzicht wijds. Van duinen tot strand tot zee en kwelders. Kortom een veelzijdig gebied die je graag eens wilt bezoeken als het om landschappen gaat.

82. Loonse en Drunense duinen

Nationaal park de Loonse en Drunense duinen is een groot stuifzandgebied midden in Noord-Brabant. Door de wind veranderd het landschap constant. Dit maakt het gebied interessant om vaker te bezoeken. Naast heel veel zand zijn er ook stukken heide en naaldbos. Op de zandvlaktes kun je prachtige structuren zien die gemaakt zijn door de wind. En er staan, soms kale, bomen die deels bedolven zijn onder het zand.

83. Biesbosch

Nationaal park de Biesbosch is een groot en waterrijk natuurgebied in de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant. Het bestaat uit de Brabantse Biesbosch en de Hollandse Biesbosch. Bijzonder is dat het een zoetwater gebied is waar getijden een rol spelen. De rivierdelta bestaat onder andere uit wilgenbossen, diverse eilanden en kreken. Je kunt er bijvoorbeeld prachtige weerspiegelingen fotograferen van overhangende bomen of mooie wolkenluchten. Je kunt de Biesbosch zowel al wandelend vanaf het land bekijken als vanaf het water in een bootje.

84. Kennemerduinen

De Kennemerduinen, of Nationaal park Zuid-Kennemerland is een uitgestrekt duingebied in Noord-Holland. Het gebied bestaat onder ander uit struweel zones waar weinig bomen staan maar wel veel doornige struiken. Door de wind groeien ze in allerlei grillige vormen. Het duingraslandschap is uniek en wordt afgewisseld met meren, bossen, stuivende duinen en strand. Daarnaast zitten er een aantal prachtige buitenplaatsen met imposante landhuizen en mooie bomenlanen. In de duinen lopen onder andere veel Schotse hooglanders die een aanvulling zijn op je landschapsfoto.

85. Geniet van in de natuur zijn & focus

Bedenk je tot slot dat je geen 20 perfecte foto’s hoeft te maken. Eentje is toch al mooi. Richt hier je aandacht op in plaats van 20 middelmatige foto’s. En het belangrijkste: geniet van in de natuur zijn, dan komen resultaten vanzelf.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende landschapsfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, cursus Landschapsfotografie: Licht, Compositie & Controle en een cursus Kustfotografie: Stroming & Verstilling met unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze inspiratie over landschapsfotografie

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Suzanne
Door

Suzanne

op 25 Jun 2020

Dat zijn aardig veel tips! Heel erg leerrijk voor degene die van fotografie houdt en wilt specialiseren in dit vakgebied.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Jun 2020

Dank je wel Suzanne, leuk om te lezen!

Lejanne
Door

Lejanne

op 19 Jan 2022

Hi Joris, ik ga naar IJsland en ben daar van plan om mooie landschapsfoto's te maken. Zou jij mij misschien met het volgende kunnen helpen? Als ik het goed heb begrepen heb ik een groothoeklens nodig voor het fotograferen van landschappen en natuur. Toen ik mijn Nikon kocht heb ik hier geen andere lenzen bij gekocht dan de lens die daarbij zit, namelijk de 18-55 mm lens. Ik heb heel wat research gedaan of deze lens geschikt is voor landschapfotografie maar ik kan het niet echt vinden. Weet jij of deze lens hier geschikt voor is? Ik vind het niet erg om een andere lens te kopen, want ik wil de mooiste foto’s uit mn reis halen, maar ze worden al gauw vrij prijzig en ik ben helaas wel een student met een niet te groot inkomen dus het zou top zijn als deze lens geschikt is voor landschapfotografie. . Ik begreep ook via meerdere bronnen dat een grijsfilter moet gebruiken. Welk grijsfilter adviseer jij voor mijn Nikon camera? De keuze is namelijk heel breed en ik snap niet zo goed wanneer je welk filter moet gebruiken. En zet je dit filter er dan eigenlijk gewoon altijd op als je foto’s gaat maken of doe je dit alleen in een specifieke situatie?Groetjes van Lejanne

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 26 Jan 2022

Hi Lejanne,Leuk dat je ook meer wil met je landschapsfoto's. De 18-55mm is zeker geschikt voor landschappen. Ik zou zelf iets meer willen zoomen, bijv. tot 105mm is al een stuk handiger.Voor meer groothoek kan je denken aan een bereik van 10-18mm. Zie ook mijn artikel beste groothoeklens voor Nikon (ook via google te vinden). Grijsfilter hangt af van hoeveelheid licht. Dit kan niet altijd met 1 filter, je kan denken aan een variabel filter als je die niet op z'n zwaarst zet. Verder alleen gebruiken als je het nodig hebt want je verliest er licht mee.

Reactie plaatsen