Canon EOS R5 C review

De welbekende Canon EOS R5 heeft een video opvolger gekregen, namelijk de Canon EOS R5 C. De C in de naam staat voor Cinema.

De R5C is volgens Canon een echte hybride systeemcamera, dit wil zeggen dat hij zowel de goede afbeelding kwaliteit van de R5 combineert met de videokwaliteit van Canon zijn Cinema camera’s. De R5 C heeft dezelfde mogelijkheden als de R5 als het op fotografie aankomt maar bied een heel stuk meer op het videografie vlak. Ben jij benieuwd wat de R5 C allemaal in huis heeft? En wat is een belangrijk verschil met de R5 voor fotografen? Lees dan snel verder.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Belangrijkste eigenschappen van Canon EOS R5 C

Prijs
Op het moment van schrijven is de Canon EOS R5 C nog niet officieel uit, dit is hij pas op 4 april 2022, wel is hij al te koop voor €5029, -. Dit is grofweg €500, - euro duurder de Canon EOS R5. In de twee jaar dat de R5 op de markt is, is zijn prijs nog niet gedaald, hetzelfde kunnen we gaan verwachten van de R5 C.

Sensor/ Megapixels
De Canon EOS R5 C beschikt over een 45 megapixel fullframe CMOS-sensor. Deze sensor wordt bestuurd door Canon zijn meest recente DIGIC X processor.

Snelheid (Continu-opname)
Doordat Canon zijn krachtige DIGIC X processor gebruikt kan de R5 C tot wel 20 afbeeldingen per seconden maken.

Autofocus
Het autofocussysteem van de R5 C is, net zoals de sensor & processor, identiek aan de Canon R5. De R5 C heeft daarom dan ook dezelfde functionaliteiten die de Canon EOS R5 ook heeft.

Dit houdt in dat de R5 C 100% van het beeldoppervlak kan zien en op elke pixel kan focussen (1,053 focus groepen) hij kan dieren, vogels en auto’s herkennen. Bovendien beschikt hij ook over gezicht, oog en hoofd herkenning.

Video
Wat video betreft beschikt de Canon EOS R5 C over een arsenaal aan videoformaten die je meestal alleen op de duurdere cinema camera’s vindt. In dit arsenaal vind je bijvoorbeeld 12 bit Cinema RAW in 8K tot wel 60 fps. 10 bit 422 XF-AVC 4K tot wel 60 fps en 10 bit MP4 8K tot 30 fps. Voor meer specifieke resoluties en videoformaten verwijs ik graag naar de volgende specificatie: “Canon EOS R5 C recording format specifications”.

Bouw & Gewicht
Voor een cinema camera is de Canon EOS R5 C extreem compact en licht qua gewicht met een totaalgewicht van 680 gram zonder lens en batterij en 770 gram met batterijen en zonder lens. Verder is de R5 C niet waterdicht en heeft hij afmetingen van 142 x 102 x 112 mm. Niet waterdicht is voor sommige fotografen een belangrijk verschil met de R5!

Lenzen
De R5 C beschikt over Canon zijn mirrorless RF vatting, hier komen steeds meer lenzen voor uit. Als je toch gebruik wilt maken van de lenzen die je wellicht al hebt kan je een mount converter gebruiken. Hier heb ik een heel artikel over geschreven, deze is hier te vinden: “Fotograferen met een lens adapter”.

ISO bereik
De Canon EOS R5 C beschikt over een ruim ISO bereik van minimaal ISO 100 tot maximaal ISO 51200. Dit is uit te bereiden tot minimaal 50 (L) en maximaal 102400 (H1). Verder heeft hij voor video opnames 2 basis ISO-instellingen van 800 & 3200.

Connectiviteit
Deze camera beschikt over de mogelijkheid om zowel via Wifi (2.4GHz & 5Ghz) als via Bluetooth te verbinden. Naast de hierboven besproken draadloze verbindingen kan je ook verbinden met de Canon EOS R5 C via de micro HDMI-poort of de nieuwe generatie multi-function shoe. Je kan op deze verbinding een aantal accessoires bevestigen zoals de TASCAM CA-XLR2d-C XLR microfoon adapter.

LCD/ Viewfinder
De viewfinder van de R5 C is dezelfde elektronische 5.76 miljoen pixel viewfinder als de viewfinder die te vinden is in de Canon EOS R5. De 3.2-inch draai- en kantelbare lcd-scherm is ook hetzelfde, wel zit deze wat verder naar achteren door het actieve koeling systeem wat in deze camera te vinden is.

Beeldstabilisatie
De R5 C beschikt niet over enige interne beeldstabilisatie systemen, je bent dus afhankelijk van externe systemen zoals OIS (beeldstabilisatie in een lens), gimbals of driepoten. Wel beschikt de R5 C over een elektronisch beeldstabilisatie, dit systeem zorgt ervoor dat de horizon recht blijft in een video. Dit doet hij door de video een beetje te croppen en deze de tegenovergestelde richting in te kantelen als de beweging. Let wel op dat dit niet beschikbaar is wanneer je 8K video opneemt.

Batterij
De R5 C maakt gebruik van Canon zijn standaard Canon LP-E6 batterijen, wat natuurlijk superfijn is aangezien je er waarschijnlijk al een aantal hebt. Het nadeel hiervan is dat je maar 20 minuten kan opnemen op een batterij. Je kan ook de nieuwere Canon LP-E6NH gebruiken, deze heeft een opname tijd van 40 minuten. Als alternatief kan je ook een USB-C power bank gebruiken, let wel goed op het type power bank je kan namelijk niet alles gebruiken. De types die je wel kan gebruiken zijn: 27-45W+PD (5V/9V15V) tot 3A en 45-100W+PD (5V/9V/15V/20V) tot 5A.

Verschil Canon EOS R5 C met Canon EOS R5 

Overeenkomsten:

 • Zelfde 45 megapixel CMOS-sensor
 • Zelfde DIGIC X processor
 • Zelfde Dual Pixel CMOS AF II autofocus systeem.
 • Zelfde LCD en EVF
 • De layout qua knoppen is voor beide camera’s identiek
 • Zelfde batterijen
 • Beide camera’s hebben een Micro HDMI port
 • Beide camera’s beschikken over een CFExpress en een UHS-II SD kaart slot

Verschillen:

 • De EOS R5 C heeft een actief koeling systeem achter op de camera
 • De EOS R5 C heeft geen IBIS (In body image stabilisatie) dit de R5 wel heeft
 • De R5C is niet waterdicht
 • Beide camera’s hebben een vergelijkbaar ontwerp alleen is de EOS R5 C zwaarder en groter
 • De EOS R5C kan 8k/60fps opnames maken in meer formaten en hogere kwaliteit dan de R5 dat kan
 • De R5 C heeft geen video opname limiet, dit heeft de R5 wel aangezien deze te warm wordt

Moet ik de R5 of de R5 C kopen?

Iedereen met een focus op videografie is zeker beter af met de R 5 C. Fotografen zijn daarentegen beter af met de R5. Dit antwoord is natuurlijk wel heel simpel en voor sommigen is dit ook niet zo simpel gezegd. Wanneer je bijvoorbeeld vooral gefocust bent op foto en af en toe een klein beetje video schiet is de R5 C wellicht een hele goede keuze voor jou mits deze in je budget past. Lees daarom goed de informatie door over beide camera’s en kijk wat het beste bij jou situatie past.

Reviews van anderen

Johnnie Behiri van cined.com zegt het volgende over de Canon EOS R5 C: “Canon heeft opmerkelijk werk geleverd met deze camera en ik twijfel er niet aan dat hij het heel goed zal doen op de markt. De RF-vatting wordt ook steeds populairder bij andere lensfabrikanten, dus je kunt nog minder obstakels verwachten bij het zoeken naar een lens met een "bepaalde look and feel".

Het jaar 2022 is nog maar net begonnen en ik ben heel benieuwd of we onze winnaar al hebben gevonden. (Ik schrijf dit om fabrikanten aan te moedigen het dit jaar nog beter te doen...). Grapje terzijde, het is een "future proof" camera met een optie om de gebruiker te laten evolueren naar allerlei producties.

Dit is ook zo'n gelegenheid waarbij ik het gevoel heb dat de fabrikant de camera juist geprijsd heeft. En wat de ontbrekende functies betreft, Canon, geef ons voor de volgende cameraversie alsjeblieft een interne ND-filter en breng IBIS terug. Dan durf ik te wedden dat je de verpakking gerust kunt etiketteren met "game (Maybe) over".”

Gordon Laing van cameralabs.com heeft het volgende te zeggen over de Canon EOS R5 C: “De EOS R5C wordt de camera die videografen wilden dat de R5 zou zijn. De toevoeging van ventilatieopeningen en een koelventilator hebben oververhitting uitgebannen tijdens mijn tests met een pre-productiemodel, waardoor ik lange clips kon opnemen die alleen beperkt werden door geheugen of stroom.

De camera heeft ook Waveform- en Vectorscope-monitoren, kan audio opnemen met 120p-clips, heeft dubbele ISO-basisinstellingen en breidt 8k RAW uit met ondersteuning voor 50 of 60p-framerates, zij het dat voor 60p een externe voeding nodig is.

Ook is er Canon's accessoireschoen voor XLR-adapters, een looplicht en een tijdcodepoort. Toch is het in wezen nog steeds een aangepaste R5 en hoewel dat betekent dat je ook 45 Megapixel foto's krijgt met maximaal 20 fps, profiteer je niet van alle hardware die speciale Cinema-camera's als vanzelfsprekend beschouwen, zoals een ingebouwd ND-filter, een full-size HDMI-poort en een groot aantal montagemogelijkheden.

Bovendien verliest hij de IBIS van de R5. Uiteindelijk lijkt de R5C meer op een standaard EOS body die is aangepast voor video, maar dat wordt weerspiegeld in de prijs, die gezien de mogelijkheden een relatief koopje is in pro-video termen en nog steeds veel goedkoper dan een Sony Alpha 1. Dus als je een R5 wilde vanwege zijn videokwaliteit, maar niet om zijn beperkingen heen kon, dan is de R5C de camera voor jou.”

Voordelen van de Canon EOS R5 C

 • Actief koeling systeem
 • Breed assortiment aan video opname mogelijkheden
 • Super krachtig autofocussysteem
 • Elektronische beeldstabilisatie

Nadelen van de Canon EOS R5 C

 • De grootste RAW opname kwaliteit is niet beschikbaar in combinatie met fullframe
 • De opname tijd in combinatie met de standaard canon batterij is erg kort
 • Niet waterproof en geen IBIS voor foto

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie met Canon
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Canon EOS R5C & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen