Canon EOS R5 Mark II Systeemcamera

Welke eigenschappen worden verwacht bij de Canon EOS R5 II, de opvolger van de zeer populaire Canon R5.? Er is nieuwe informatie over de vermoedelijke specificaties.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Vermoedelijke eigenschappen van de Canon EOS R5 II

Sensor
De Canon EOS R5 mark II wordt verwacht met een 45 megapixel stacked sensor met snellere readout snelheid van de R3. De hoge uitleessnelheid beperkt "rolling shutter" effecten in hoge mate. Dit zou zeer positief zijn om heel snelle bewegingen zonder vervorming te fotograferen.

In 2023 werd volgens rumoeren nog een 61 megapixels CMOS BSI (backside illuminated) sensor verwacht. Dit lijkt nu minder te zijn.

Continu-opname/ burst snelheid
Wat snelheid betreft wordt voor de Canon EOS R5 Mark II over een snelheid gesproken tot 30 foto’s per seconden. De camera zou zowel elektronisch als mechanische sluiter krijgen en geen global shutter hebben zoals de Sony A9 III.

Wat de buffer grote is kunnen we nog niks over zeggen, wel denken we dat deze aardig groot is aangezien de R5 mark II gebruik maakt van twee snelle CFexpress type B kaarten.

Preburst
Er wordt gesproken over een pre burst functie, en hopelijk sneller dan dat van de Canon R6 II, dit zou interessant zijn voor wildlife en sportfotografen. Er is zo meer kan op het juiste moment, denk aan kleine vogels die ineens wegvliegen.

Hopelijk zijn de bestanden gewoon RAW-bestanden en worden deze niet als serie opgeslagen en hoeven ze niet met Canon software apart worden uitgepakt.

LCD-scherm
Een nieuw kantelbaar scherm zou meer flexibiliteit moeten geven dan bij de R3.

Video
De video eigenschappen van de Canon EOS R5 Mark II zijn mogelijk nog indrukwekkender dan die van zijn voorganger. Hij kan mogelijk de volgende formaten video opnemen:

 • 8K in 60 fps
 • 4K in 30, 60 of 120 fps
 • 1080p in 240 fps.

De 4K video opname modus maakt gebruik van oversampling wat resulteert in een betere kwaliteit. Verder beschikt de R5 Mark II over een nieuw hitte verkoeling ontwerp. Dit ontwerp is vergelijkbaar met die in de Canon EOS R6 mark II. Het is verwacht dat hij video opnames kan maken voor 40 minuten lang in 8K zonder te oververhitten. Dit zal rond de 60 minuten voor 4K video opnames zitten.

Beeldstabilisatie
De Canon EOS R5 mark II zal vermoedelijk beschikken over hetzelfde 8 stops interne beeldstabilisatiesysteem. Dit zal helpen met het tegengaan van trillingen uit de hand of de omgeving.

LCD-scherm en Viewfinder
Verder zal de Canon EOS R5 Mark II ook beschikken over een nieuw ontwerp vari-angle touchscreen LCD wat een nadruk legt op videografie. Ook zal de R5 mark II mogelijk beschikken over een 9.44M-dot elektronische viewfinder.

Connectiviteit
Naast de gebruikelijke Wi-Fi en Bluetooth verbindingen beschikt de Canon EOS R5 mark II ook over twee USB-C poorten, twee CFexpress type B kaarten en een volledige grote standaard HDMI poort.

Bovenstaande informatie is nog niet zeker, we hopen binnenkort meer te weten te komen over de R5 II. Mogelijk in juni of (begin) juli 2024!


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Fotografie Boek voor Canon Downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Canon EOS R5 II systeemcamera & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: canonrumors.com, canonrumors forum, dentalphotomaster

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen