Canon EOS R5 Mark II Systeemcamera

2023 is net begonnen en dit jaar zullen er volgens rumoeren een aantal Canon camera’s uitkomen waaronder de Canon EOS R5 mark II. Als jij benieuwd bent naar de eigenschappen van deze nieuwe Canon EOS R5 Mark II zullen we deze hier behandelen. Ook geven we een verwachte schatting voor wanneer je deze camera op de markt kunt verwachten.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Vermoedelijke eigenschappen van de Canon EOS R5 II

Zekerheid
Canonrumors.com bestempelt deze informatie als een rumoer van CR2 niveau, dit wilt zeggen dat de informatie van een bekende bron komt die voorheen ook betrouwbare informatie heeft gelekt. Echter is het niet met 100% zekerheid te zeggen omdat ook deze bron er in het verleden naast heeft gezeten.

Het hoogste niveau dat een rumoer kan halen is CR3, wanneer dit het geval is spreekt canonrumors.com niet meer van een rumoer maar eerder van een feit. Of in hun woorden “solide nieuws van iets”.

CR1 is wanneer een rumoer komt van een nieuwe bron die in het verleden nog geen informatie heeft gegeven of een bekend contact met nog geen accurate rumoeren. CR0 is wanneer een rumoer een heel vergezocht verhaal is.

Sensor
De Canon EOS R5 mark II wordt verwacht met een 61 megapixels CMOS BSI (backside illuminated) sensor. Dit zijn 30% meer megapixels dan te vinden zijn in de voorganger de mark I. Ook komt Canon met een soortgelijke pixel shift technologie als die te vinden is in de Fujifilm camera’s.

Deze technologie zal het mogelijk maken om hoge resolutie foto’s te maken. Dit wordt gedaan met behulp van de beeldstabilisatie die de sensor net een klein beetje opschuift.

Continu-opname/ burst snelheid
Wat snelheid betreft kan de Canon EOS R5 Mark II tot 30 foto’s per seconden maken wanneer je gebruik maakt van een elektronische sluiter en 12 foto’s per seconden wanneer je gebruik maakt van de mechanische sluiter.

Wat de buffer grote is kunnen we nog niks over zeggen, wel denken we dat deze aardig groot is aangezien de R5 mark II gebruik maakt van twee snelle CFexpress type B kaarten.

Video
De video eigenschappen van de Canon EOS R5 Mark II zijn nog indrukwekkender dan die van zijn voorganger. Hij kan de volgende formaten video opnemen:

 • 8K in 60 fps
 • 4K in 30, 60 of 120 fps
 • 1080p in 240 fps.

De 4K video opname modus maakt gebruik van oversampling wat resulteert in een betere kwaliteit. Verder beschikt de R5 Mark II over een nieuw hitte verkoeling ontwerp. Dit ontwerp is vergelijkbaar met die in de Canon EOS R6 mark II. Het is verwacht dat hij video opnames kan maken voor 40 minuten lang in 8K zonder te oververhitten. Dit zal rond de 60 minuten voor 4K video opnames zitten.

Beeldstabilisatie
De Canon EOS R5 mark II zal beschikken over hetzelfde 8 stops interne beeldstabilisatiesysteem. Dit zal helpen met het tegengaan van trillingen uit de hand of de omgeving.

LCD-scherm en Viewfinder
Verder zal de Canon EOS R5 Mark II ook beschikken over een nieuw ontwerp vari-angle touchscreen LCD wat een nadruk legt op videografie. Ook zal de R5 mark II beschikken over een 9.44M-dot elektronische viewfinder.

Connectiviteit
Naast de gebruikelijke Wi-Fi en Bluetooth verbindingen beschikt de Canon EOS R5 mark II ook over twee USB-C poorten, twee CFexpress type B kaarten en een volledige grote standaard HDMI poort.

Releasedata
Volgens canonrumors.com kan je de aankondiging van de Canon EOS R5 mark II verwachten in het tweede kwartaal van 2023. Dit zijn de maanden april, mei en juni. Voordat de camera dan ook echt in de winkel te koop is kan het nog even duren.

Conclusie

De hierboven genoemde eigenschappen lijken bijna meer op een wensenlijst dan een echte camera. Wel vragen mensen zich af waarom de R5 geen softwarematige updates krijgt die bijvoorbeeld de pixel shift technologie toevoegen in de eerste R5. Over het algemeen zijn mensen dus erg enthousiast over de rumoeren over de R5 Mark II en hopelijk hoeven we niet te lang te wachten voordat we de camera in handen kunnen nemen.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Canon EOS R5 II systeemcamera & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: canonrumors.com, canonrumors forum, dentalphotomaster

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen