Canon RF 800 mm F/11 IS STM Review

Juli 2020 kwamen de Canon RF 800 mm & 600mm F/11 lenzen op de markt (Canon RF 800mm), de telelens is momenteel te koop voor 1.069, – (prijzen kunnen veranderen). Deze lenzen zijn speciaal ontwikkeld voor sport, wildlife- en natuurfotografie, zijn brandpuntafstand is hier ideaal voor maar hoe ga je om met die kleine maximale diafragma? In dit artikel worden alle eigenschappen van deze lens besproken. Misschien kom je er na het lezen wel achter of de lens wel of niet iets voor jou is.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Canon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over Canon camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Canon (Maak prachtige creatieve onscherpe achtergronden – betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoud

Belangrijke eigenschappen op een rij

Brandpuntafstand

De brandpuntafstand van deze lens is natuurlijk zijn grootste pluspunt, het is namelijk 800 mm! Dit is de enige lens beschikbaar voor de Canon RF mount met zo’n lange brandpuntafstand. Maar waar kan je deze lange brandpuntafstand nou eigenlijk voor gebruiken?

 • Als je fysiek niet dichter bij je onderwerp kan komen (Hekken, rivieren of misschien wel kliffen)
 • Als je fysiek niet dichterbij mag komen, de wet verbiedt het om dichterbij te komen. (Privé terrein, landgrens)
 • Schuwe onderwerpen zoals dieren, je kan op een grote afstand foto’s maken die toch haarscherp zijn en het hele beeld vullen met je onderwerp.
 • Voor je eigen veiligheid, je wil bijvoorbeeld wilde dieren zoals leeuwen fotograferen. Je wilt niet te dicht bij deze dieren komen.
 • Je wilt een “compacte” blur op je achtergrond hebben. (Hoe langer de brandpuntafstand hoe compacter de blur)

De 800 mm lens heeft misschien niet zo’n breed bereik voor sportfotografie maar kan super handig zijn als je sporten gaat fotograferen zoals surfen of sporten met een groot veld zoals honkbal. Deze 800 mm lens kijkt ‘dieper’ het veld in dan een traditionele super zoom lens.

Op het moment van schrijven zijn er geen camera’s met APS-C Sensoren die deze lens kunnen gebruiken maar mocht dit in de toekomst toch zo zijn dan zal de crop van 1.6x de brandpuntafstand nog verlengen tot een verbazingwekkende afstand van 1280mm.

Je kan de lens al wel gebruiken op een fullframe sensor met een 1,4x of 2.0x teleconverter die zal zorgen voor een brandpuntafstand van 1120mm. De 2.0x teleconverter vermenigvuldigt je brandpuntafstand tot 1600mm! Let wel op bij het gebruik van een teleconverter dat je diafragma ook wordt verkleind wat kan resulteren in onderbelichte foto’s. Tot slot heeft deze lens een minimale scherpstelafstand van 6 meter. Dat is wel flink. Je kan dus niet dicht op je onderwerp komen.

Lichtsterkte

Het vaste diafragma van F/11 is waarschijnlijk de grootste zwakte van deze camera. Het komt echter ook met wat positieve aspecten, het kleine diafragma zorgt ervoor dat je lens fysiek niet zo enorm groot hoeft te zijn. Dat de lens niet zo groot hoeft te zijn scheelt aanzienlijk in de prijs maar ook in het totale gewicht van de lens.

Met zo’n klein diafragma heb je twee keuzes om je foto’s toch goed belicht te krijgen, je kan je sluitertijd vertragen (de sensor laat langer licht binnen) of je ISO (lichtgevoeligheid) verhogen. Het verhogen van je ISO komt echter wel met meer ruis. Voordeel: de Canon R serie camera’s zijn heel goed met het omgaan van hoge ISO waardes.

Je wilt je sluitertijd het liefst ook redelijk snel laten zodat je geen onscherpe foto’s krijgt, zeker tijdens het fotograferen van bewegende onderwerpen is dit belangrijk. Je wil namelijk wel dat je onderwerp scherp is je hebt hiervoor dus wel echt een snelle sluitertijd nodig.

Je wilt deze lens dus eigenlijk gebruiken tijdens optimale lichtomstandigheden, niet te donker maar ook niet te licht. Dit laatste kan namelijk komen met hitte golven in de lucht, dit kan de kwaliteit van je foto ook beïnvloeden wat resulteert in onscherpe foto’s.

Tot slot is het kleine diafragma fijn tijdens het focussen, de scherptediepte is redelijk groot. Iets hoeft dus niet meteen onscherp te zijn als je net wat naar voor of achter beweegt.

Beeldstabilisatie

Deze lens is gemaakt voor fotografie uit de hand, lange brandpuntafstanden hebben over het algemeen snelle sluitertijden nodig om de trillingen uit de hand te vermijden. Beeldstabilisatie kan helpen je sluitertijd te vertragen en toch scherpe foto’s te krijgen. Het beeldstabilisatie systeem van de Canon RF 800 mm compenseert tot wel 4 stops, dit is 1 stop minder dan zijn kleinere broertje de Canon RF 600mm.

Bryan Carnathan van www.the-digital-picture.com heeft getest tot welke sluitertijden je scherpe foto’s kan krijgen, we gaan later in op zijn mening over deze lens. In combinatie met de Canon EOS R5 en de Canon RF 800 mm (met zijn beeldstabilisatie aan) kon hij scherpe foto’s creëren tot 1/100 seconde. De foto’s waren over het algemeen nog scherp op 1/80 sec en een klein deel van de foto’s waren nog scherp op 1/20 sec (stilstaande onderwerpen uiteraard). Verder zegt hij nog dat het systeem erg stil is, als het systeem aan staat hoor je wel af en toe wervelende geluiden en een hum geluid, dit hummende geluid is er echter ook als het beeldstabilisatie systeem uit staat.

Autofocus

Het autofocussysteem van de Canon RF 800 mm F/11 gebruikt een STM (stappenmotor) ontwerp. Het focussen gebeurt geleidelijk en snel zeker voor korte tot gemiddelde afstanden. Je hoort wel een zachte buzz of humm tijdens het focussen.

Het kleine diafragma van deze lens komt ook wel met een nadeel qua autofocussen, de huidige EOS R modellen reduceert het AF gebied met deze lens tot 40% horizontaal en 60% verticaal. Dit is echter nog meer dan voldoende vergeleken waar we vandaan kwamen met single point AF in het midden.

Er zit een fysieke knop op de lens om het autofocus bereik te limiteren tot 20m of het volle bereik. Dit kan helpen als je weet dat je onderwerpen wat dichterbij zullen blijven, dit versnelt namelijk ook je autofocus.

Fysieke eigenschappen

Qua fysieke eigenschappen is deze lens erg groot en redelijk zwaar. Hij heeft namelijk een lengte van 290.7mm en 358.9mm als hij helemaal uitgebreid is. Hij weegt in totaal 1250 gram. Verder heeft de lens geen water/ stof seal, pas dus op in omstandigheden van regen of veel stof. Je kan wel filters bevestigen op deze lens als ze een filtermaat hebben van 95mm.

Wat zeggen andere reviewers over deze lens?

De eerder genoemde Cryan Carnathan heeft de 800 mm lens getest en heeft hierna het volgende erover te zeggen: “Terugkerend op mijn eerste vraag over de Canon RF 800 mm F/11 IS STM, “Wie zou deze lens willen kopen?” De F/11 maximale diafragma alleen al zou professionele en serieuze amateurs naar andere opties laten zoeken voor hun primaire grote lens, echter voor de mensen die een significante lange brandpuntafstand, extreem compacte, ultra lichte en indrukwekkend redelijk geprijsde lens willen hebben deze nu gevonden. De lens is ongeveer 7% van de prijs van de F/5.6 variant. De Canon RF 800 mm F/11 IS STM lens, zeker in fel licht, maakt erg mooie foto’s”.

Ook heeft Mark Goldstein van photographyblog.com de Canon RF 800 mm F/11 in handen gehad, hij zegt hier het volgende over: “Wat is er te klagen over een gestabiliseerde 800 mm prime lens voor full-frame camera’s die licht genoeg is voor gebruik uit de hand, compact genoeg is om mee te reizen, focust snel en stil met minimaal gedoe, blurred de achtergrond met een mooi voldoenend bokeh effect en kost ongeveer €1000, -.”

Dit zijn weldegelijk erg lovende woorden over deze lens, maar Mark heeft ook nog wat dingen aan te merken over de Canon RF 800mm F/11, namelijk: “Helaas is er geen ontkomen aan de vaste F/11 diafragma welke je limiteert tot het exclusieve gebruik in goede licht omstandigheden of hoog ISO (of soms zelfs beide).

Het gebrek aan enige vorm van weerbestendige afdichting zou weleens een hardnekkige gebruiker kunnen afschrikken. De minimale scherpstelafstand van 6 meter is wel een beetje beperkend, de driepoot mount kan niet worden gedraaid van landschap naar portret positie. Je zou ook eventueel vraagtekens kunnen zetten bij de levensduur van het intrekbare ontwerp en de essentiële lens kap is helaas een dure optionele accessoire.

Voordelen op een rij

 • 800 mm brandpuntafstand
 • Zeer voordelige prijs
 • Licht gewicht voor 800mm
 • Compact ontwerp
 • Beeldstabilisatie
 • Snelle autofocus

Nadelen op een rij

 • Klein diafragma
 • Moeten fotograferen op hoge ISO of langzame sluitertijd
 • Geen weathersealing

Conclusie

Deze lens heeft erg veel pluspunten, hij komt echter zeker ook met zijn nadelen waardoor deze lens niet voor iedereen is. Als je goed weet hoe je met je camera om moet gaan op handmatige stand kan deze lens heel veel mogelijkheden voor je bieden. Hij is uitermate geschikt voor sport, wildlife- en natuurfotografie bij genoeg licht. Als je echter een groter budget hebt kan je misschien gaan voor de F/5.6 variant van deze lens, als dit er niet in zit is de F/11 variant een sterke concurrent.


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek voor Canon Downloaden >>(klik op het geel) 

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Canon
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Canon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor Canon: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen. En inclusief Camera Handleiding Video voor Canon spiegelreflexcamera.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen


Stel onderaan je vragen over de Canon RF 800 mm F/11 IS STM lens en krijg persoonlijke aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronnen

https://www.dpreview.com/

https://www.the-digital-picture.com

https://www.photographyblog.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
jo de kind
Door

jo de kind

op 17 Feb 2021

Geachte als je de 800 lens moest nemen van 800 heeft hij dan ook zuiver een zoom van 800 of minder

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Feb 2021

Het is een 800mm lens, dus 800mm zoom en op een cropcamera" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/fullframe-camera-voordelen-nadelen/">cropcamera moet je dit keer 1.6 doen en wordt het nog meer

Reactie plaatsen