Canon RF 600 mm F/11 IS STM Review

Deze lens is enorm compact en licht voor een telelens, het toppunt is dat hij betaalbaar is! Je hebt de Canon RF 600mm F/11 voor €799, – in huis, maar voor zo’n prijs zitten er toch haken en ogen aan? In dit artikel zetten we alle voordelen en nadelen van deze lens op een rijtje zodat je zelf de beslissing kan maken of deze lens wellicht bij jou past. 

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Canon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over Canon camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Canon (Maak prachtige creatieve onscherpe achtergronden – betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.


Wil je mijn artikel over de 800mm variant van deze lens lezen? Bekijk dan de Canon RF 800 mm F/11 IS STM Review


Inhoud

Belangrijke eigenschappen op een rij

Brandpuntafstand

De 600mm brandpuntafstand van deze lens is erg lang, net wat minder lang dan zijn grotere broer de Canon RF 800mm F/11, dit verkorte bereik komt met een aantal voor en nadelen. Je zou kunnen zeggen dat je de 600mm variant voor meer doeleinden kan gebruiken dan de 800mm aangezien deze zo’n lange brandpuntafstand heeft.

Je kan de 600mm variant bijvoorbeeld makkelijker gebruiken op een ‘klein’ voetbalveld vergeleken met de 800mm. Maar waar gebruik je zo’n lange brandpuntafstand nou eigenlijk allemaal voor? We zetten het voor je op een rijtje:

 • Een lange brandpuntafstand kan ideaal zijn als je fysiek niet verder kan, dit kan komen door natuurlijke omstandigheden zoals een rivier of een ravijn.
 • Lange brandpuntafstanden kunnen ook fijn zijn als je wettelijk wordt tegengehouden door een hek waar je niet over heen mag of een stuk land waar je niet op mag.
 • Schuwe dieren kan je met een lange brandpuntafstand van ver af fotograferen, de lange brandpuntafstand geeft toch nog het idee dat je dicht bij het onderwerp bent.
 • Dieren kunnen hartstikke gevaarlijk zijn, een lange brandpuntafstand kan dus ook helpen je veilig te houden.
 • De ‘compacte’ blur die lenzen met een lange brandpuntafstand hebben kan heel aantrekkelijk zijn voor sommige mensen.

De Canon RF 600mm F/11 kan tot nu toe alleen maar bevestigd worden op camera’s met een fullframe sensor wellicht komen er in de toekomst camera’s met een APS-C sensor en een RF bevestiging, als dit gebeurt dan zou de 1.6x crop van een APS-C sensor de 600mm brandpuntafstand laten lijken op een 960mm lens (vergeleken met fullframe sensoren).

Canon heeft ook een 1.4x en een 2.0x teleconverter, als je deze gebruikt in combinatie van de 600mm lens zal je brandpuntafstanden krijgen van 840mm (met de 1.4x teleconverter) en 1200mm (met de 2.0x teleconverter), pas wel op met het gebruik van een teleconverter aangezien deze ook je diafragma aanpast, hier komen we zo nog op terug.

De minimale scherpstelafstand van deze lens is 4,5 meter, dit kan je verminderen met zogenaamde extenders (teleconverter). Canon verkoopt deze zelf nog niet voor de RF serie lenzen maar derde partijen al wel. De 4,5 meter minimale scherpstelafstand wordt door sommige fotografen redelijk beperkend gevonden.

Lichtsterkte

De lichtsterkte, het grootste nadeel van deze lens… Er zitten echter ook wat voordelen aan zo’n kleine maximale diafragma, wat zijn deze vraag je jezelf af? Een kleine maximale diafragma zorgt ervoor dat je lens fysiek niet zo enorm groot hoeft te zijn, het gewicht van de lens wordt dan automatisch ook minder.

Een kleine maximale diafragma zorgt ook voor een redelijk grote scherptediepte, je onderwerp zal dus niet meteen helemaal onscherp zijn als je wat naar voor of naar achter beweegt. Misschien wel het grootste voordeel van zo’n kleine maximale diafragma is de prijs, we hebben het in de inleiding al even benoemd maar deze lens koop je op dit moment voor €799, -, dit is erg betaalbaar.

De nadelen van zo’n klein maximaal diafragma zijn echter ook erg aanwezig, het goed kunnen belichten van je foto wordt wel een stuk lastiger. Een klein maximaal diafragma laat niet veel licht binnen, dit moet je dus compenseren door je sluitertijd of diafragma omhoog te gooien. Sommige situaties laten het echter niet toe om je sluitertijd omhoog te doen, denk bijvoorbeeld aan het fotograferen van bewegende onderwerpen bij races of snel bewegende dieren.

Ook als je stilstaande onderwerpen wilt fotograferen wordt dit soms lastig wat sluitertijd betreft, hoe langer je brandpuntafstand hoe sneller trillingen uit de hand worden vastgelegd, het wordt erg lastig om een scherpe foto te maken, hier helpt de ingebouwde beeldstabilisatie gelukkig wel bij. Hier komen we zo nog op terug.

De 2e optie is dus om je ISO te verhogen, alleen dit komt ook weer met nadelen, de vuistregel is; hoe hoger je ISO hoe meer ruis je creëert. Gelukkig kunnen de Canon EOS R serie camera modellen erg goed omgaan met hogere ISO waardes.

Kortom, je wil deze lens dus eigenlijk gebruiken op dagen waar er genoeg licht is. Pas wel op, op dagen waar het ook nog erg warm is, tijdens warme dagen zie je soms hitte golven in de lucht, deze kunnen de kwaliteit van je foto erg beïnvloeden.

Tot slot hebben we het hiervoor gehad over het gebruik van deze lens in combinatie van een 1.4x of 2.0x teleconverter, zoals we weten vergroot dit het brandpuntbereik van je lens maar het verkleind ook je maximale diafragma. Als je deze lens gebruikt met een 1.4x teleconverter zal je maximale diafragma nog maar f/16 (om precies te zijn f/15.4) zijn, je zal je ISO dus nog hoger moeten zetten. De 2.0x teleconverter verkleint hem nog erger, tot wel f/22. Dit is nauwelijks echt bruikbaar in de praktijk.

Beeldstabilisatie

Net zoals zijn grotere broer is deze lens gemaakt om te fotograferen uit de hand, ook heeft deze lens ingebouwde beeldstabilisatie nog beter zelfs dan zijn grotere broer de 800mm. De beeldstabilisatie van de Canon RF 600mm F/11 kan compenseren tot wel 5 stops, dit worden er 6 als je hem gebruikt met de Canon EOS R5 of R6.

Zoals eerder gezegd helpt beeldstabilisatie met langer sluitertijden, de beeldstabilisatie gaat de trillingen van de mens tegen waardoor je langer sluitertijden nog steeds scherpe foto’s opleveren (uiteraard heb je bij bewegende onderwerpen nog steeds een korte sluitertijd nodig).

Bryan Carnathan van www.the-digital-picture.com heeft getest tot welke sluitertijden je scherpe foto’s kan krijgen we gaan later in op zijn mening over deze lens. In combinatie van de Canon EOS R5 en de Canon RF 600mm met zijn beeldstabilisatie aan kon hij voor het grootste deel scherpte foto’s krijgen tot 1/50 seconde, een kleiner aantal foto’s was nog scherp wanneer je een sluitertijd van 1/30 seconde gebruikt.

Autofocus

Het autofocussysteem van de Canon RF 600 mm F/11 gebruikt een STM (stappenmotor) ontwerp. Het focussen gebeurt geleidelijk en snel zeker voor korte tot gemiddelde afstanden. Je hoort wel een zachte buzz of humm tijdens het focussen.

Het kleine diafragma van deze lens komt ook wel met een nadeel qua autofocussen, de huidige EOS R modellen reduceert het AF gebied met deze lens tot 40% horizontaal en 60% verticaal. Dit is echter nog meer dan voldoende vergeleken waar we vandaan kwamen met single point AF in het midden.

Er zit een fysieke knop op de lens om het autofocus bereik te limiteren tot 20m of het volle bereik. Dit kan helpen als je weet dat je onderwerpen wat dichterbij zullen blijven, dit versnelt namelijk ook je autofocus.

Fysieke eigenschappen

Deze lens heeft het voor elkaar gekregen om relatief gezien enorm compact en licht te zijn, hij weegt 930 gram en hij heeft een lengte van 270mm. Je kan filters bevestigen op deze lens met een filtermaat van 82mm. Het gewicht en de afmetingen zorgen ervoor dat je zonder al te veel moeite deze lens mee kan nemen op reis, helaas wordt er geen lenscase meegeleverd maar deze is wel los te koop voor €49, – hetzelfde geldt voor de lens kap deze wordt ook niet meegeleverd en moet los gekocht worden voor €49, -.

Tot slot heeft deze lens geen weersbestendige afdichting, pas dus op als je gaat fotograferen terwijl het regent of in situaties waar veel zand of stof is.

Wat zeggen andere reviewers over de Canon RF 600mm f/11 lens?

Deze lens is ook bekeken door een aantal andere mensen, we gaan kijken wat Matthew Richards van digitalcameraworld.com erover te zeggen heeft, hij heeft zelf een artikel gemaakt met de titel: “De Canon RF 600mm F/11 IS STM is een revolutionaire super telefoto lens die alles behalve conventioneel is.”, in dit artikel zegt hij het volgende over de lens te zeggen:

“Indrukwekkend compact en licht voor een super telefoto prime, deze 600mm lens voor de EOS-R serie mirrorless camera’s maakt het meest van de ‘diffractieve optica’ en een intrekbaar ontwerp om gewicht te verliezen.

Zelfs dan heeft deze lens een snelle en vrijwel stille stappenmotor autofocussysteem en een hoge prestatie beeldstabilisatie wat voor een boost in scherpte en uit de hand fotografie zorgt. Het diafragma zit vast op f/11 maar, over het algemeen, is deze lens makkelijk mee te leven en werkt super” aldus Matthew Richards van digitalcameraworld.com.

Voordelen op een rij

 • Enorm telefoto bereik
 • Relatief erg compact en licht
 • Sterke prestaties
 • Goede prijs
 • Ingebouwde beeldstabilisatie tot wel 5 stops

Nadelen op een rij

 • Geen waterbestendige beschermingen
 • Klein maximaal diafragma
 • Lens kap wordt apart verkocht

Conclusie

Deze lens heeft erg veel pluspunten, hij komt echter zeker ook met zijn nadelen waardoor deze lens niet voor iedereen is. Als je goed weet hoe je met je camera om moet gaan op handmatige stand kan deze lens heel veel mogelijkheden voor je bieden. Hij is erg geschikt voor sport, wildlife- en natuurfotografie. Het is nu aan jou om te beslissen of de lens aan jou eisen voldoet, kan jij omgaan met dit kleine maximale diafragma? De keuze is aan jou.


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek voor Canon Downloaden >>(klik op het geel) 

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Canon
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Canon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor Canon: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen. En inclusief Camera Handleiding Video voor Canon spiegelreflexcamera.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen


Stel onderaan je vragen over de Canon RF 600 mm F/11 IS STM lens en krijg persoonlijke aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronvermelding

Ik heb voor de reviews gebruikgemaakt van de volgende websites: the-digital-picture.com, kenrockwell.com, digitalcameraworld.com, cameralabs.com en van twee Youtube-kanalen: Whistling Wings Photography en Henry Eiland.

Bronnen
https://www.dpreview.com/
https://www.the-digital-picture.com
https://www.photographyblog.com
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen