Wat is de beste camera voor bloemen en planten? Welke koop je? De keuze is enorm en vaak zien mensen door de bomen het bos niet meer. Wat is nog meer belangrijk en hoe belangrijk is de camera zelf eigenlijk?
Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.
Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.
Inhoud
Bloemenfotografie: wat is belangrijk?
Bloemen fotograferen is erg populair, de kleuren en vormen van bloemen geven een geweldige uitstraling.
Wat is nu het belangrijkste om bloemen te fotograferen?
Basiskennis fotografie
Je kan de mooiste camera kopen maar daar rollen neit vanzelf de beste foto’s uit. Het gaat om weten wat je doet qua camera-instellingen. Te vaak zie ik mensen die geen basis hebben, niet weten hoe belichting werkt, of te vaak onscherpe foto’s maken, kleuren die niet kloppen of sfeervol zijn, te donkere delen in de foto of juist overbelicht. Vergeet ook de standjes als “bloemen” of automatische “macrostand”. Er gaat niks boven zelf de controle nemen.
Compositie & creativiteit
Kijken, dat is eigenlijk wat fotografie is. De kunst van het kijken. En dit is onafhankelijk van jouw camera, zorg dus dat je beter wordt in kijken en ontwikkel je creativiteit. Dat is niet iets wat je hebt of niet, je kan je hierin sterk verbeteren zoals ik zelf ook deed.
Lens
De lens of beter gezegd het objectief heeft meer invloed dan de camera. Bloemen zijn met veel verschillende lenzen te fotograferen. Met de kitlens zelfs, je kan een 50 mm lens gebruiken voor mooie wazige achtergronden, een telelens kan zeker ook of een macrolens. Bekijk ook eens mijn artikel over accessoires voor macrofotografie en closeup.
Foto: cursist Jolinda Visscher. Zij volgde de sfeervolle Macro & Closeupfotografie cursus die onderdeel is van mijn VIP Begeleidingsprogramma
Beste camera om bloemen te fotograferen
In feite kan je met heel veel camera’s prachtige bloemenfoto’s maken. Hieronder ga ik in op enkele eigenschappen die wel invloed kunnen hebben op je bloemenfoto’s (of planten).
Grootte van de sensor
In het algemeen geldt: hoe kleiner de sensor, hoe meer scherptediepte. Simpel gezegd: werk je met een smartphone of compactcamera (= camera waarmee je geen lens kan wisselen) dan is het iets moeilijker om heel wazige (onscherpe), creatieve achtergronden te krijgen in je foto.
In iets mindere mate geldt dit voor een MFT-sensor (Micro Four Thirds) die Olympus en Panasonic maken. Toch zijn hier wel veel betere foto’s mee te maken dan met een smartphone.
Heb je een spiegelreflexcamera of systeemcamera, dan kan je lenzen wisselen. Veel van deze camera’s hebben een grotere sensor (meestal APS-C) en soms fullframe. Met deze wat grotere sensoren krijg je makkelijker die heel wazige achtergrond. Een beginner denkt misschien alles scherp te willen in zijn foto’s, maar juist het spel van scherpte en onscherpte geeft extra spanning.
Cursist Jolinda Visscher
Heb jij ook een mooie camera gekocht en wil je hier meer uit halen, meer sfeerfoto’s ook? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 Stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).
Beeldstabilisatie?
Regelmatig krijg ik mails van mensen die bang zijn dat ze geen scherpe foto’s maken zonder een camera met beeldstabilisatie. Dit is volkomen onzin. Ik heb zelf 9 jaar gewerkt zonder beeldstabilisatie in de camera en dit is zeker geen vereiste. Je kan uitstekend scherpe foto’s maken en ook met beeldstabilisatie moet je nog steeds weten wat je doet.
Zorg gewoon dat je goede sluitertijen gebruikt en de gevorderde fotograaf gebruikt ook regelmatig een statief (maar dit hoeft niet per se).
Snelheid van de camera?
Ook dit is voor bloemenfotografie vaak niet belangrijk. Of je moet net dat ene vliegende insect op de juiste plek naast of bij een bloem willen, maar in principe vraagt bloemenfotografie niet om veel snelheid van jouw camera. Dat scheelt ook weer geld.
Kantelbaar LCD-scherm?
Dit kan soms handig zijn, hoewel ik dit zelf ook lang niet heb gebruikt. Als je heel laag bij de grond wil werken (en dat adviseer ik je), dan kan je voorkomen dat je fysieke klanten krijgt of dat je in de ochtend (mooi licht en dauw) helemaal nat wordt omdat je op de grond moet liggen zonder klapschermpje (kantelbaar LCD-scherm). Neem anders sowieso een klein matje mee om je knieen op te zetten.
Voordeel is dat je met het LCD-scherm dat je kantelt ook je beeld kan vergroten en dan beter ziet of je op de juiste plek scherpstelt. Let erop dat sommige LCD-schermen alleen naar boven en naar beneden kantelen en niet volledig flexibel zijn (naar de zijkant).
Dit scherm klapt omhoog en naar beneden maar niet naar de zijkant. Als je een kantelbaar scherm belangrijk vindt, kijk dan of het volledig flexibel is.
Focus peaking
Systeemcamera;s hebben vaak deze functie. Hiermee lichten de contouren op van het deel dat in focus is terwijl je fotografeert. Het komt vaak erg nauw als je bloemen fotografeert, de scherpte iets verkeerd is een foto waar je dan teleurgesteld in kan zijn. Vaak kan je ook de kleur van de focus peaking en het niveau (heel duidelijk of subtieler).
Bij rode bloemen is het niet zo handig als de focus peaking kleur ook rood is, dan kies je bijvoorbeeld geel.
Spiegelreflexcamera’s hebben deze functie niet, dit is geen ramp maar je moet wel even extra goed opletten dat je op de juiste manier scherpstelt.
Conclusie
De beste camera voor bloemenfotografie heb je eigenlijk al of heb je gauw gekocht. Veel belangrijker ben jij en ook de lens is belangrijker dan de camera zelf.
Ben je nog niet ervaren, dan raad ik je vaak een systeemcamera of spiegelreflexcamera aan. Zie ook mijn artikel beste systeemcamera of beste spiegelreflexcamera voor beginners.
Wil je meer tips over bloemenfotografie? Bekijk mijn uitgebreide artikel met 64 tips voor bloemen fotografie
Bekijk ook deze artikelen over apparatuur voor macrofotografie
- Beste accessoires voor macrofotografie
- Beste Canon macrolens
- Beste Nikon macrolens
- Beste sony macrolens
- Beste macrolens Fujifilm
- Beste macrolens Olympus
- Sigma 105mm macrolens review
- Canon 100mm macrolens review
Stel onderaan je vragen over een camera voor bloemen fotografie & ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)
- In deze 10 onmisbare stappen naar betere natuurfotografie
- Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
- 50+ pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.