Eind april 2020 wordt de Fuji X-T4 uitgebracht. Is het de moeite van het wachten waard of kun je beter de Fuji X-T3 kopen, die in juni 2018 op de markt kwam? In dit artikel bespreek ik de overeenkomsten en verschillen van de twee Fujifilm systeemcamera‘s. Wanneer kun je beter kiezen voor de Fujifilm X-T3 en wanneer is de Fujifilm X-T4 de betere keuze?
Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met met Fuji, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over Fuji camera‘s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Fuji. Betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.
Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen. Er zijn 3500 persoonlijke reacties op het blog.
Inhoudsopgave
Belangrijkste verschillen Fuji X-T4 en X-T3
- De Fujifulm X-T4 heeft ingebouwde beeldstabilisatie (IBIS). 6,5 stops is krachtig.
- Het LCD-scherm van de Fuji X-T4 is volledig draaibaar. Bij de X-T3 is LCD-scherm omhoog en omlaag te klappen
- Fuji X-T4 is wat groter dan de X-T3.
- Prijs. Fuji X-T3 kost 1299 euro. De Fuji X-T4 1799 euro.
- Grootte. De Fuji X-T4 is iets groter en houdt beter vast bij grotere handen.
- Verbeterde weathersealing.
- Krachtigere accu: 500 foto’s per accu in plaats van 390
- Verbeterd LCD-scherm
- Focus bracketing
- Stillere mechanische sluiter
- Verbeterde slow-motion bij video. Full HD 240 bps.
- Digitale beeldstabilisatie bij video
Overeenkomsten Fuji X-T3 en X-T4
– Beide systeemcamera’s hebben een hotshoe. Er is geen ingebouwde flits.
– 26.1 megapixels.
– Ze ondersteunen allebei het RAW-formaat.
– APS-C sensor. Het zijn zogenoemde cropcamera‘s. De cropfactor is 1.5.
– Twee slots voor geheugenkaarten.
– Ondersteunen de snelle UHS-II geheugenkaarten. Dat zijn geheugenkaarten die zo’n 260 MB per seconde kunnen opslaan en 300 MB per seconde kunnen lezen.
– Op afstand te bedienen met smartphone.
– X-processor 4 met backside illumination (dat zorgt voor minder ruis).
– Zelfde CMOS- sensor.
– 425 autofocuspunten. Je kunt op 425 punten scherpstellen.
– Touchscreen.
– Elektronische zoeker met een resolutie van 3.69 miljoen pixels.
– In continu-AF kun je twintig foto’s per seconde maken.
– De systeemcamera’s beschikken over gezichts- en oogherkenning.
– De Fujifilm cropcamera’s zijn oplaadbaar met een USB-C kabel.
– Allebei uitgerust met een metaallegering. De camera’s zijn stof- en spatwaterdicht.
– HDMI, Wi-Fi en Bluetooth. Geen GPS of NFC.
– De ISO-waarden zijn gelijk (160-12800, uitbreidbaar tot 51200).
– Fujifilm X-mount voor lenzen
– Dezelfde lenzen passen op zowel de Fuji X-T3 en Fuji X-T4. Op het moment van schrijven zijn er 51 verschillende lenzen te verkrijgen.
Waarom Fuji X-T4?
Beeldstabilisatie
Vanwege de ingebouwde beeldstabilisatie (IBIS) kun je makkelijker uit de hand fotograferen met net wat langere sluitertijden. Het hangt van jouw fotografie af of dat belangrijk voor je is. Moet je veel in weinig licht fotograferen dan zorgt dit wel voor een lagere ISO en dus ook minder ruis. Bij kortere sluitertijden of veel vanaf een statief fotograferen (denk aan landschap, gebouwen) heeft de beeldstabiliatie geen meerwaarde.
Draaibaar LCD-scherm
Dit geeft meer flexibiliteit. Fuji X-T4 is daarom ook beter als je jezelf wil filmen omdat je ziet of je zelf goed in beeld bent. Dit is een eigenschap die ook voor lang niet iedereen relevant is.
Kwaliteit LCD-scherm
1620k pixel in plaats van 1040k pixels. Het LCD-scherm vertoont dus meer details
Focus bracketing
Deze functie zorgt ervoor dat je snel de scherpstelling automatisch laat verschuiven. Later voeg je ze samen met software tot 1 foto.
Lenzen
Je hoeft niet per se lenzen te kopen waar beeldstabilisatie is ingebouwd, want dat zit al in het toestel. Lenzen met ingebouwde beeldstabilisatie zijn vaak duurder dan lenzen die dit niet hebben.
Betere grip
De Fujifilm X-T4 is iets groter, waardoor de systeemcamera beter is vast te houden. Vooral als je handen wat groter zijn, is dat wel prettig. Ervaar dit zelf, het is heel persoonlijk.
Betere weathersealing
De afdichtingen van de Fuji X-T4 zijn beter. Bij de Fuji X-T3 zitten namelijk kleine openingen onder het (kantelbare) LCD-scherm. Die zijn er niet bij de Fujifilm X-T4. Belangrijk voor bijvoorbeeld een landschapsfotograaf.
Krachtige accu
De accu van de Fuji X-T4 is een stuk krachtiger dan die van de Fuji X-T3. Met een volledig opgeladen accu kun je met de Fujifilm X-T4 ongeveer 500 foto’s maken, bij de Fujifilm X-T3 zijn dit er 390. Dit is altijd mooi meegenomen want accu’s van systeemcamera’s zijn beter dan voorheen maar nog niet zo goed als van spiegelreflexcamera‘s.
Waarom Fuji X-T3?
Veel overeenkomsten
Zoals je al hebt kunnen lezen, zijn veel eigenschappen van de X-T3 hetzelfde als van de X-T4.
Prijs
De Fuji X-T3 is een stuk goedkoper. Voor de prijs van een X-T4 kun je een Fujifilm X-T3 kopen met een XF 18-55mm kitlens.
Batterygrip
Je krijgt nu standaard de battery handgrip VG-XT3 als je de Fuji X-T3 aanschaft. Met deze handgrip wordt de grip natuurlijk beter, maar je kunt er ook twee extra accu’s in plaatsen. Met drie batterijen heb je voldoende stroom om naar hartenlust te fotograferen, zonder bang te hoeven zijn dat je camera ineens uitvalt.
De batterygrip heeft dezelfde knoppen als de body, zodat je makkelijker verticaal foto’s kunt maken.
Sportzoekermodus
Met deze stand kun je 30 fps maken (wel met een 1.25 crop en met een resolutie van 16.6 megapixels). Naast sportfotografie is dit handig als je wildlife wilt fotograferen. Mocht er ineens een dier in beeld komen, dan is de kans groot dat je dit hebt kunnen vastleggen.
Pre-shoot functie
De camera maakt al foto’s als je de sluiterknop half indrukt. Zo mis je geen belangrijk fotomoment.
Buffer is hetzelfde
- Bij 30 foto’s per seconde (fps) elektronische sluiter met 1,25x cropmode: 60 JPG foto’s, 35 compressed RAW of 33 foto’s uncompressed RAW.
- Bij 11 foto’s mechanische sluiter: 145 JPG fotos, 42 compressed RAW of 36 foto’s uncompressed RAW.
- Bij 5,7 foto’s per seconde mechanische sluiter: onbeperkt JPG, 62 compressed RAW of 43 uncompressed RAW.
De buffer is hiermee niet heel sterk als het gaat om veel actiefoto’s zoals sport of wildlife of vogels in de vlucht. Er zijn camera’s die sterker zijn.
Firmware-update
De update zorgt er onder andere voor dat de autofocus is verbeterd. Het is nu makkelijker om de camera te laten scherpstellen op de ogen van je onderwerp. En je kunt nu veel meer foto’s opslaan op de SD-kaart. Voor de update waren dat 999 foto’s, maar na de firmware-update kun je maximaal 9.999 foto’s opslaan.
Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis downloaden >>(klik op het geel)
- In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
- Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
- 50+ pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.
Bekijk ook deze artikelen over Fujifilm camera‘s
Stel onderaan je vragen over Fujifilm en ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Bronvermelding
Voor de reviews heb ik gebruikgemaakt van de volgende websites: techradar.com, dpreview.com, eosphotozine.com, kenrockwell.com, petapixel.com, fujifilm.com
Monique van Wijk
op 21 Aug 2020Guill.Wolfs
op 10 Oct 2020Joris-Dijkema
op 12 Oct 2020Dobbelaere Mieke
op 29 Apr 2022Joris Dijkema
op 07 Jun 2022