Houd je van multifunctionaliteit in je lenzen en wil je prachtige close-ups maken van bloemen en kleine beestjes? De Nikon Z MC 50mm f/2.8 macro lens voor de Nikon full-frame systeemcamera’s, is het een aanrader? Of misschien toch niet zo geschikt voor wat jij wil?
In dit artikel ontdek jij meer over de beeldstabilisatie van deze lens, wat de minimale scherpstelafstand is en hoe de beeldkwaliteit van de lens is. En wat nu het grootste verschil is tussen deze 50mm macrolens en de Nikon Z MC 105 f/2.8 VR S macrolens.
In dit artikel bespreken we de belangrijkste eigenschappen van de lens, kijken we naar wat anderen over deze lens te zeggen hebben in hun reviews. En we zetten de voordelen en nadelen van de Nikon Z MC 50mm f/2.8 Macrolens op een rijtje voor je!
Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).
Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.
Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.
Foto: cursist Jolinda Visscher
Inhoud
Belangrijkste eigenschappen Nikon Z 50mm Macro Lens
Prijs
Voor de Nikon Z MC 50mm f/2.8 macro lens betaal je op dit moment € 699,-
Brandpuntafstand
De Nikon Z MC 50mm macro lens heeft een brandpuntafstand van 80mm en een vergrotingsfactor van 1:1 en is geschikt voor systeemcamera’s met een full-frame en APS-C aansluiting. De lens heeft een minimale scherpstelafstand van 16cm.
Bouw en gewicht
Met een gewicht van slechts 260 gram is dit een compacte en lichte lens. De lens is 66mm lang met een diameter van 74,5mm en de behuizing is gemaakt van kunststof.
Beeldstabilisatie
De ze lens heeft geen beeldstabilisatie. De full-frame camera’s van Nikon zijn uitgerust met beeldstabilisatie in de body in plaats van in de lens. Alleen geld dat niet voor de camera’s met een APS-C aansluiting. In combinatie met een APS-C body zal het schieten uit de hand dan ook iets moeilijker zijn. Al kan een statief dit probleem voor je wegnemen.
Lichtsterkte
Deze lens heeft een minimaal diafragma van f/22 en een maximaal diafragma van f/2.8 is de Nikon Z MC 50mm macrolens een lichtsterke lens (zoals we mogen verwachten van een macrolens). Hoewel de lens bijna geen kleurschifting heeft op de foto’s valt niet hetzelfde te zeggen over de vignettering. Daar is men niet al te positief over in de reviews.
Weathersealing
De lens is stof- en weerbestendig volgends Nikon. Maar door de kunststof behuizing, de kleine maat en het lichte gewicht voelt deze lens niet aan alsof hij serieuze bescherming heeft. Het is sowieso altijd verstandig om een regenhoes te hebben bij wat slechtere weersomstandigheden, dan hoef je je daar in ieder geval geen zorgen om te maken.
Filters
Net als veel andere macro lenzen heeft deze lens een filtermaat van 46mm voor filters met schroefdraad. Doordat macrolenzen over het algemeen een afwijkende filtermaat hebben kan het voorkomen –als je nog geen macrolens in je collectie hebt—dat je voor deze lens een nieuwe filter aan moet schaffen.
Bij deze lens wordt ook een zonnekap meegeleverd welke je op de filter fitting schroeft in plaats van een bajonet aansluiting. De zonnekap zelf heeft op zijn beurt weer schroefdraad voor een filter.
Autofocus en manuele focus
De kortere minimale scherpstelafstand van deze lens maakt het fotograferen van schrikachtige dieren wel wat moeilijker. Dit maakt deze lens toch beter geschikt om bijvoorbeeld bloemen en planten mee te fotograferen. De autofocus is nauwkeurig, zeker bij het filmen. Iets waar je wel rekening mee moet houden is dat je de focus limiter omzet aan de zijkant van de lens anders zal er een merkbare vertraging aanwezig zijn omdat de lens veel autofocus aanpassingen blijft maken. Als je aan de lensring draait schakelt de lens direct over naar manuele focus.
Foto cursist Monica de Jong
Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s, denk ook ook aan prachtige macro & closeup foto's? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).
Verschillen tussen Nikon Z MC 50mm f/2.8 en Nikon Z MC 105 f/2.8 VR S
– De 50mm Nikon Macrolens is kleiner en lichter dan de grotere 105mm variant.
– De 50mm macrolens heeft een kortere minimale scherpstelafstand wat het schieten van de gewenste foto kan bemoeilijken. Dit is bij de 105mm macro lens makkelijker doordat je verder van je onderwerp af kan blijven.
– De 50mm lens focust niet intern, de binnenkant van de lens komt er dus als het ware uitgeschoven bij het focussen, wat de 105mm macrolens wel doet.
– De Nikkor Z MC 50MM f/2.8 macro lens heeft een lichtere behuizing die minder robuust aanvoelt in gebruik als de Nikkor Z MC 105 f/2.8 VR S.
Reviews
Bouw
Hoe is deze lens gebouwd, hoe zijn de ervaringen?
digitalcameraworld.com
De bouwkwaliteit voelt goed aan, hoewel het niet helemaal voldoet aan de Nikon S-line-normen. De lens heeft de gebruikelijke metalen montageplaat maar mist uitgebreide weerafdichtingen. De bediening is verfijnd, met een bekwaam autofocus systeem dat is gebaseerd op een snelle en vrijwel stille stappenmotor. De elektronisch gekoppelde handmatige scherpstelring, die vaak belangrijker is voor macro-opnamen, werkt met vloeiende precisie, waardoor uiterst fijne aanpassingen mogelijk zijn.
zsystemuser.com
Niet veel te zeggen eigenlijk. De lens heeft een brede focusring (focus via de draad) die soepel werkt, en de twee schakelaars op de lens waren zeker en maken duidelijke klikken wanneer ze worden bewogen.
Ja er is polycarbonaat gebruikt in het externe vat om gewicht te besparen, nee ik denk niet dat dat iets verandert. Als er iets is, is de oppervlaktestructuur op de loop achter de focusring niet zo glad als bij sommige eerdere Z Nikkor lenzen.
photoreview.com.au
In principe is de Nikkor Z MC 50mm f/2.8 macrolens op consumenten niveau en de bouwkwaliteit is over het algemeen goed op dat niveau. De lens is ook relatief klein en licht, wat betekent dat hij gemakkelijk in een cameratas past en de weerbestendige constructie is goed nieuws voor buitenfotografen.
Autofocus
Hoe goed is het scherpstellen?
Petapixel.com
I found myself dealing with a shorter “working” distance than other macro lenses in order to get the true 1:1 macro shots, and when shooting at the 1:1 focus distance, the maximum aperture was f/5.6 instead of the f/2.8. While the aperture was a bit of a headscratcher, the big frustration point for me with this lens was the fact you had to get incredibly close to the subjects for the 1:1 shots. So much so that it was very hard to frame a photo without blocking the light and casting a shadow or getting too close to the small insects I was trying to capture that I would unintentionally scare it away.
Digitalcameraworld.com
Veel moderne macrolenzen hebben een volledig intern focusmechanisme, maar deze heeft een meer traditionele, uitschuifbare binnen cilinder. Hier zitten voor- en nadelen aan. Positief is dat het de fysieke lengte tot een minimum beperkt bij algemene opnamen en voor het opbergen, en het stelt de lens in staat om een simpele scherpstelafstand markering op de binnen cilinder weer te geven. Deze kun je dus tijdens het fotograferen visueel in de gaten houden.
Beeldkwaliteit
zsystemuser.com
Waarschijnlijk de slechtste van de optische kenmerken: niet alleen zijn de wijd open prestaties duidelijk, maar er is ook maar een klein gebied wat vrij is van vignettering. Zelfs bij de DX-uitsnede zie je twee-derde van een stop aan lichtverlies bij de grote diafragma’s. Meestal is dit niveau door in-camera correcties verwaarloosbaar maar bij deze lens is de vignettering merkbaar aanwezig.
Wat leuk was aan deze lens is dat het een fijne lens is om mee rond te lopen. Ik ontdekte dat tijdens het fotograferen als een “normale” lens het vrij eenvoudig was om ongelofelijke scherpe foto’s te maken bij f/2.8 met slechts lichte vignettering in de verre hoeken. In die zin zie ik veel in het gebruik van deze lens zoals je zou doen met elke 50mm lens en blij te zijn met de resultaten.
Kenrockwell.com
Deze lens is fantastisch voor zowat elke soort opnamen als je normale lens, en hij stelt superscherp dichtbij, maar ik vermijd 50mm lenzen voor serieus macrogebruik omdat je zo dichtbij moet komen dat je je licht blokkeert. Een raar perspectief maakt 3D objecten er grappig uit zien en je ergert levende onderwerpen. Gebruik voor serieuze macro een 105, 150 of idealiter een 200mm macro lens.
photoreview.com.au
De kwaliteit van de bokeh hing nogal af van de compositie van de opname. Bij macro opnames was het meestal vloeiend en aantrekkelijk, maar voor normale close-ups vonden we sterke omlijning van hoge lichten in opnamen van onderwerpen met tegenlicht, zelfs met relatief grote diafragma’s. Gelijkmatig verlichte achtergronden waren meestal glad en de ondiepe focus bij grotere diafragma’s zorgde voor een mooie vermenging van tonen.
Voordelen lens
– Compact en makkelijk mee op reis te nemen.
– Naast macro ook geschikt als portretlens.
– Heel weinig kleurschifting.
– Deze lens is zeer geschikt om ook als algemene lens te gebruiken, hoewel je natuurlijk niet kan zoomen.
– De lens is misschien geen snelheidsduivel, maar toch redelijk snel.
– Zodra je aan de lensring draait schakelt de lens direct door naar manuele focus.
– Deze lens maakt mooie scherpe foto’s als een normale lens.
– De Fluorine coating is vuilafstotend.
– Markeringen op de lens geven duidelijk weer of je op 1:4, 1:2 of 1:1 schiet.
– Mooie bokeh bij macro opnames.
Nadelen lens
– Door de kleine scherpstelafstand moet je zeer dicht op je onderwerp fotograferen. Dat maakt deze lens minder geschikt voor bijvoorbeeld insecten fotograferen
– Er is een relatief hoge vignettering ondanks in-camera correctie
– Bij het maken van fotos op de 1:1 vergrotings afstand is de maximale diafragma f/5.6 in plaats van de verwachte f/2.8
– Geen beeldstabilisatie
– Je moet zo dicht op je onderwerp fotograferen dat het moeilijk is geen schaduw te veroorzaken op je onderwerp.
– Productie is uitbesteed aan China, deze lens is niet in Japan gemaakt zoals de meeste Nikkor lenzen.
– Hoog plastic gehalte
– Het tasje wat erbij wordt geleverd stelt niet zo veel voor
– Lenskap lijkt meer op speelgoed dan een lenskap
– Doordat de lens ook nog uitschuift kom je nog dichter op je onderwerp
- Tot slot. De prijs is fors. Bij spiegelreflexcamera's zijn/waren macrolenzen veel voordeliger en heb je ook nog een langere macrolens. Denk aan een Sigma 105mm macrolens.
Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)
- In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
- Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
- 50 pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.
Meer populaire artikelen
- Beste betaalbare zoomlens voor Nikon (spiegelreflex)
- Beste macrolens voor Nikon
- Welke lens moet je kopen?
- Welke flitser moet ik kopen?
- Beste compactcamera
- Welk statief moet ik kopen?
Stel onderaan je vragen over de Nikon Z MC 50mm Macrolens & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: Tweakers.net, Petapixel.com, cameralabs.com, camerastuffrevieuw.com, zsystemuser.com, imaging-resource.com, digitalcameraworld.com, camerajabber.com, ephotosine.com.