Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS Review

Wil jij ook prachtige macro en close-up foto's maken van details en zoek je een macrolens? Er is vaak zoveel keuze dat je niet goed weet wat nu de juiste macro lens is voor jou. 

In dit artikel ontdek jij ho goed de Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS is. Wat zijn nu de belangrijkste eigenschappen, nadelen (deze lees je niet overal) en voordelen? Hoe denken reviewers en testers over de lens en zijn er nog interessante of betere alternatieven?

Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Sony (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.


De belangrijkste eigenschappen van de Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS;

Brandpuntafstand

Een lens met een vaste brandpuntafstand, in dit geval 90mm op een full-frame camera, wordt ook wel een prime-lens genoemd. Deze lens is ook te gebruiken op de APS-C E lensvatting Sony systeemcamera’s met een 1:1 vergrotingsfactor die gelijk komt te staan aan een brandpuntafstand van 135mm.

Deze lens is ook erg goed voor portretfotografie (mooie onscherpe achtergronden) of productfotografie, vooral als het gaat om details van producten.

Bouw en gewicht

Met een lengte van 131mm, een doorsnede van 79mm en een gewicht van 602 gram is dit een vrij grote lens. De lens is voorzien van een metalen behuizing. Hierdoor kan deze makkelijker een deukje oplopen in gebruik als een kunststof behuizing.

Beeldstabilisatie

de Sony 90mm Macrolens is voorzien van "Optical Steady Shot" beeldstabilisatie die helpt om camera trillingen te verminderen. Dit zorgt voor de scherpste beelden wanneer je uit de hand schiet met een wat langere sluitertijd.

Lichtsterkte

Met een minimaal diafragma van f/22 en een maximaal diafragma van f/2.8 is de Sony 90mm macro lens een lichtsterke lens. De lens beschikt over een speciale lens coating welke reflecties onderdrukt. Hierdoor kun je ondanks o.a. tegenlicht haarscherpe foto's maken met een hoog contrast en minimale kleurschifting.

Weathersealing

Deze lens is vocht en stof werend volgens Sony zelf. Echter zit er geen rubberen pakking op de vatting. Sony claimt voor de G en GM lenzen beiden dat deze volledig vocht en stof werend zijn, echter heeft de GM serie wel een pakking op de vatting. Dat is helaas alle duidelijkheid die we hierin kunnen verschaffen.

Filters

Deze lens is te combineren met 62mm diameter filters met schroefdraad. Doordat dit een afwijkende maat is als de gemiddelde lens zul je mogelijk wel nieuwe filters aan moeten schaffen hierdoor.

Autofocus en Manuele focus

Wat gelijk opvalt aan de lens is dat er geen knop lijkt te zijn voor manual en autofocus. Wanneer je de lens iets beter onderzoekt, vind je al snel dat deze optie is geïntegreerd in een koppelingsmechanisme van de ring aan de voorzijde van de lens. Wanneer deze naar voren geklikt word naar de AF stand, werkt de lens als een typische spiegelloze lens waarbij je de ring eindeloos kan draaien zonder weerstand. En wanneer je de ring naar onderen klikt naar de MF stand, sluit hij aan op de markeringen die op de lens afgebeeld staan met duidelijke stop aan het begin en eind van je range. Daarnaast zit er ook een goeie demping op waardoor je moeiteloos en zeer precies met één vinger de lens kan bedienen.

Naast deze functionaliteit zit er ook een focus-hold knop op. Een 'focus limitor' met drie instelbare posities en de laatste knop op de lens is de optical steady shot aan/uit knop.


Verschil Sony FE 90mm f/2.8  macro G OSS en Sony FE 50mm f/2.8

- Sony 90mm heeft wél ingebouwde (optische) beeldstabilisatie.

- Filters voor de Sony 90mm zijn 62 millimeter waar de Sony 50mm de kleinere 55 millimeter filters gebruikt.

- Sony FE 90mm is een stuk zwaarder met 602 gram dan de Sony 50mm welke slechts 236 gram weegt.

- De minimale scherpteafstand van de Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS is 28cm, dit is bij de Sony FE 50mm 16cm. Dit houd in dat je met de 90mm verder van je onderwerp af kan blijven en toch een mooie vergroting kan behalen als dat je bij de 50mm zou kunnen. Dit komt vooral van pas bij het fotograferen van insecten.

- De Sony 90mm macro lens is ruim twee keer zo duur met 1100 euro, terwijl de 50mm macro lens zo'n 500 euro kost.

- Stille autofocus voor 90mm.

- Wél afstandsschaal op 90mm.

Reviews

Bekijk resultaten uit tests.

Bouw

Hieronder reviews over de bouw van de Sony 90mm macro lens

Photographyblog.com

De bouwkwaliteit is uitstekend, een verademing gezien het prijskaartje. De Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS heeft een afgedicht stof- en vochtbestendig ontwerp waardoor hij zeer geschikt is voor het leven in zowel het veld als de studio.

De Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS lens heeft een metalen lensvatting. Het accepteert 62 mm filters via metalen draden en een plastic ronde zonnekap van redelijk goede kwaliteit.

amateurphotographer.co.uk

De body van de lens heeft een gladde, matte metalen afwerking, met een gekartelde rubberen focusring aan de voorkant van de lens. Interessant is dat de lens een push/pull auto/handmatige focusschakelaar heeft, waardoor hij snel kan schakelen tussen automatische en handmatige focus. 

Ik vond dit vooral handig voor het maken van macro-opnamen wanneer soms slechts een kleine focusverschuiving nodig was. Trek gewoon aan de lens om over te schakelen naar handmatige scherpstelling, en een kleine draai zal de zoeker onmiddellijk overschakelen naar vergrote weergave, waardoor zeer nauwkeurige foetusselecties een snel proces worden.

dustinabott.net

Over het algemeen ben ik erg blij met de bediening van de 90G Macro. De grootte en het gewicht zijn geschikt voor de klasse. Daarnaast ben ik echt dol op de uitvoering van het koppelingsmechanisme en het hebben van een echte handmatige scherpstel ervaring. 

Dat is de functie die deze lens echt onderscheidt. Dit voelde in eerste instantie wat gedateerd, maar na de lens in gebruik genomen te hebben is dit een geweldige oplossing.

Dierenfotograaf geldermalsen

Beeldkwaliteit

kenrockwell.com

Kenrockwell testte deze lens in combinatie met de Sony A9 om de beeldkwaliteit te testen en gaf aan dat de lens zelfs wijd open bij f/2.8 scherp is van hoek tot hoek, zonder falloff, zolang hij maar perfect is scherpgesteld. De lens geeft mooie bokeh, spectaculair scherpe foto's en geen lensvervorming.

amateurphotographer.co.uk

Over het algemeen produceert de Sony FE 90mm geweldige beelden die kritisch scherp zijn, wat deze lens eigenlijk een goede optie maakt voor bepaalde soorten landschapsbeelden, maar ook voor stillevens en portretten. Ogen, wimpers en haar worden prachtig scherp weergegeven, terwijl het diafragma van f/2.8 de achtergrond mooi onscherp maakt.

dustinabott.net

Een laatste maatstaf is overstralings weerstand, wat zelden een sterkte is voor macrolenzen. In dit geval zul je weliswaar wat lichte nevenbeelden zien, maar de overstralings weerstand is behoorlijk sterk. Het behandelde situaties met veel schittering met een behoorlijk beetje zelfvertrouwen.

photographyblog.com

Bij f/8 vertonen beelden weinig verschil in scherpte van het centrum naar de zijkanten van beelden. Alleen in de uiterste hoeken is er sprake van een daling van de resolutie, en zelfs daar is de resolutie ongelooflijk indrukwekkend.

Er is een zeer lichte tonvormige vervorming zichtbaar bij 90 mm in de RAW-bestanden - de Sony A7/A7R II past automatisch en met succes correcties toe op de JPG-bestanden.

Autofocus

kenrockwell.com

Hoewel de autofocus snel en stil is, duurt het even als het helemaal in of uit moet tussen macro en verre afstanden. De handmatige scherpstelring is zeer snel afgesteld. Het is gemakkelijk om snel van ver naar dichtbij te vegen, maar het is moeilijker om nauwkeurige aanpassingen te maken. Hij noemde het in zijn pluspunten zelfs 's Werelds beste macrolens autofocussysteem.

photographyblog.com

Als het gaat om autofocus, is de Sony FE 90 mm f/2.8 Macro G OSS zoomlens een stille en redelijk snelle performer op de Sony A7R II waarmee we hem hebben getest, en het duurt ongeveer 0,25 seconden om het onderwerp vast te leggen.

We hebben niet veel "hunten" (zoeken naar focus omdat de lens die niet kan vinden) ervaren, zowel bij goed als bij slecht licht, waarbij de lens zo goed als altijd nauwkeurig scherpstelt, en het is ook een stille artiest dankzij de lineaire, door een motor aangedreven interne scherpstelling, waardoor het ideaal is voor filmopnamen.

amateurphotographer.co.uk

De AF-motoren zijn opmerkelijk stil. Er zijn in feite twee lensgroepen die scherpstellen, die beide worden aangedreven door een Direct Drive Super Sonic wave Motor (DDSSM). Zonder luid gezoem schrik je geen insecten weg vanwege het plotselinge geluid, en het maakt de lens ook handig voor het opnemen van video. 

Foto: cursist Jolinda Visscher

Nadelen van de Sony FE 90mm Macro 

- Het diafragma gaat tot f/22 wat jammer is, omdat de beste macro-opnames, anders dan testkaarten, worden gemaakt op f/32. (kenrockwell.com)

- Niet compenserende diafragma weergave.

- Redelijk duur in vergelijking met concurrentie.

- Diafragmabladen worden niet volledig ingetrokken en bokeh highlights tonen de vorm van het diafragmablad.

- Filterdraad van 62 mm is ongebruikelijk en wordt mogelijk niet gedeeld met andere lenzen die je al in het bezit hebt.

Voordelen van de Sony FE 90mm Macro

- Zeer snelle en stille autofocus.

- OSS is effectief en zorgt voor veel succes wanneer je uit de hand schiet.

- Autofocus over het volledige scherm.

- Goed schakelsysteem tussen manueel en autofocus.

- Mooie bokeh.

- Geen beeldvervorming.

- Focus lock knop.

- Betere overstralings weerstand dan de meeste macrolenzen.

- Goede beheersing van aberraties.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie, benut jouw Sony camera
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Sony 90 mm Macro Lens & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen