Beste Sony lens voor dierenfotografie & wildlife

Beste Sony lens voor dierenfotografie & wildlife

Wil je dieren gaan fotograferen met jouw Sony systeemcamera en weet je nog niet welk objectief je moet aanschaffen? In dit artikel staan telelenzen (zoomlenzen) voor dierenfotografie en wildlife fotografie op een rijtje. De besproken lenzen zijn te gebruiken op voor Sony systeemcamera’s met E-mount. Dierenfotografie kan je echter ook met je huisdieren of in de dierentuin doen, veel van de besproken lenzen zullen ook geschikt zijn voor vogelfotografie.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Sony (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen. Er zijn 3500 persoonlijke reacties op het blog.

Inhoud

Voor welke Sony camera’s zijn de lenzen geschikt?

De besproken lenzen zijn te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld de volgende Sony systeemcamera’s (E-mount): A5100, A6000, A6100, A6300, A6400, A6500, A6600, A7 II, A7III, A7R II, A7R, A7R II, A7RIII A7R IV, A9, A9II. Als een lens niet geschikt is voor een fullframe camera wordt dit benoemd onder het kopje brandpuntafstand.

Belangrijke eigenschappen van lenzen voor dierenfotografie

Brandpuntafstand
De brandpuntafstand van jouw lens is heel belangrijk voor dierenfotografie, vaak zitten de dieren erg ver weg en heb je een lange brandpuntafstand nodig, je zit dan aan de brandpuntafstanden van minimaal 200mm.

Het kan ook voorkomen dat je wat dichter bij een dier bent, dan zijn portretlenzen met een wat kortere brandpuntafstand ook erg mooi, hier bespreken we er een paar van in dit artikel. Als je echter alleen foto’s wilt maken van je honden/ katten of huisdieren in het algemeen is een wat kortere brandpuntafstand echt geen probleem. Voor (wilde) paarden kan een iets langere brandpuntsafstand handig zijn.

Een zoomlens heeft als voordeel dat je flexibeler bent.

Lichtsterkte
Vaak wil je een erg snelle lens wanneer je wildlife, vogels of dieren in het algemeen gaat fotograferen. Zo kan je prachtige onscherpe achtergronden creëren(weinig scherptediepte en mooie bokeh). Ook krijg je daardoor eerder kortere sluitertijden en kan je ISO lager blijven (hogere beeldkwaliteit).

Autofocus
Een snelle autofocus is ook erg belangrijk, je wilt dat je lenzen snelle en soms ook echt stille autofocus motoren hebben. Als een vogel net wegvliegt of een dier voorbijkomt rennen wil je dat je lens razendsnel scherp kan stellen met een precieze autofocus.

Weathersealing
Of je lens beschermd moet zijn tegen de elementen hangt een beetje af van hoever jij bereid bent te gaan, wil je in de regen liggen wachten tot je favoriete vogel tevoorschijn komt dan is het wel handig. Over het algemeen is weathersealing zeker handig voor fanatiekere dierenfotografie.

Beeldstabilisatie
Beeldstabilisatie is superfijn als je op lange brandpuntafstanden fotografeert, het helpt je je onderwerp in beeld te houden en trillingen te voorkomen. Op lenzen met een kleine brandpuntafstand ga je beeldstabilisatie minder merken, het is echter wel altijd fijn om te hebben.

Bedenk wel: beeldstabilisatie compenseert gedeeltelijk jouw eigen handtrillingen maar uiteraard niet de beweging van dieren. Wil je scherpe foto’s van snelle dieren? Dan moet je korte sluitertijden gebruiken en heb je eigenlijk niet veel aan de beeldstabilisatie

Fysieke Eigenschappen
De fysieke eigenschappen van een lens, je wilt eigenlijk nooit een loodzware tas hebben als je rondloopt terwijl je opzoek bent naar wilde dieren maar soms ontkom je er niet aan. Lenzen met dit soort lange brandpuntafstanden zijn over het algemeen best wel groot en ‘bulky’ (zeker als ze lichtsterk zijn). Het liefst heb je natuurlijk een zo compact en licht mogelijke lens.

Sony FE 50mm f/1.8 voor €199, –

Brandpuntafstand
Dit is een prime lens, dit wil zeggen dat hij een vaste brandpuntafstand heeft van 50mm. Ook is dit objectief te gebruiken in combinatie van een APS-C sensor, als je de brandpuntafstand dan vergelijkt met fullframe is dit 75mm.

Lichtsterkte
Deze lens is erg lichtsterk. Hij heeft namelijk een vast maximaal diafragma van f/1.8.

Autofocus
Snelle en precieze autofocus, de focus is echter ook met de hand te bedienen.

Weathersealing
Deze lens is niet beschermt tegen de elementen.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft ook geen beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens weegt in totaal 186 gram, hij heeft een lengte van 68 mm, een diameter van 60 mm en een filtermaat van 49 mm.


Samyang 85mm f/1.4 AF voor €699, –

Brandpuntafstand
Dit is wederom een lens met een redelijk korte brandpuntafstand maar hij is ideaal voor portretten wanneer je wat dichter bij je onderwerp komt. Deze lens heeft namelijk een brandpuntafstand van 85mm, op een APS-C sensor vergeleken met fullframe is dit 127mm

Lichtsterkte
Deze lens is enorm lichtsterk, hij heeft namelijk een vast maximaal diafragma van f/1.4 die ervoor zorgt dat de lens veel licht kan opnemen.

Autofocus
De autofocus word geregeld door de ultrasone dual lineaire motor, je kan de focus ook nog handmatig instellen.

Weathersealing
Deze lens is stof- en spatwater dicht.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens weegt in totaal 568 gram (Mede door de extra laag glas die flares moet tegengaan), hij heeft een lengte van 99 mm, een diameter van 88 mm en een filtermaat van 77 mm.


Sony E 70-350mm f/4.5-6.3 G OSS voor €899, –

Brandpuntafstand
Deze Sony lens is alleen te gebruiken op APS-C sensoren maar dit maakt zijn bereik brandpuntafstand bereik niet minder indrukwekkend, hij heeft een minimale brandpuntafstand van 70mm en een maximale brandpuntafstand van 350mm. Vergeleken met fullframe is dit 105 – 525mm.

Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens is niet zo heel goed, hij heeft een maximaal diafragma van f/4.5 bij een brandpuntafstand van 70mm en f/6.3 bij een brandpuntafstand van 350mm. Het maximale diafragma wordt dus kleiner naarmate je verder inzoomt.

Autofocus
In deze lens zorgt de XD lineaire motor voor de scherpstelling, je kan hem echter ook zelf, handmatig, scherpstellen.

Weathersealing
Deze lens beschikt over een stof- en spatwater bestendige constructie.

Beeldstabilisatie
Het SteadyShot beeldstabilisatie systeem van Sony voorkomt ongewenste trillingen.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 142mm, een doorsnede van 77mm, een gewicht van 625 gram en een filtermaat van 67mm.


Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Contemporary voor €999, –

Brandpuntafstand
Deze ultra telelens heeft een groot bereik met een minimale brandpuntafstand van 100mm en een maximale brandpuntafstand van 400m. 35mm Equivalent op een APS-C sensor is 150-600mm.

Lichtsterkte
De lichtsterkte is niet de sterkste kant van deze lens met een variabel maximaal diafragma van f/5.0 bij een brandpuntafstand van 100mm en f/6.3 bij een brandpuntafstand van 400mm.

Autofocus
Je kan deze lens zowel automatisch als handmatig scherpstellen.

Weathersealing
Deze lens is stof- en spatwaterdicht.

Beeldstabilisatie
Ook beschikt deze lens over optische beeldstabilisatie (OS).

Fysieke Eigenschappen
Dit is niet de kleinste lens met een lengte van 197mm (niet ingezoomd), een diameter van 86mm en een gewicht van 1135 gram. Voor een 100-400mm lens is dit niet eens zwaar, deze lenzen zijn nooit licht. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 67mm.


Sony FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS voor €1.249, –

Brandpuntafstand
Deze lens heeft net wat minder groot bereik van de hiervoor besproken 70-350mm lens maar deze lens is echter wel te gebruiken op fullframe sensoren. Deze lens heeft een minimale brandpuntafstand van 70mm en een maximale brandpuntafstand van 300mm. Wanneer je hem op een APS-C sensor gebruikt is het 35mm equivalent 105-450mm.

Zie ook mijn artikel:  Verschil sony FE 70-300mm en Sony E 70-350mm lens

Lichtsterkte
De lichtsterkte is ook net wat beter dan de hiervoor besproken Sony 70-350mm, hij heeft namelijk een maximaal diafragma van f/4.5 bij een brandpuntafstand van 70mm en f/5.6 bij een brandpuntafstand van 300mm.

Autofocus
Je kan deze lens zowel handmatig als automatisch scherpstellen.

Weathersealing
Deze lens beschikt over een stof- en spatwater bestendige constructie.

Beeldstabilisatie
Het SteadyShot beeldstabilisatie systeem van Sony voorkomt ongewenste trillingen.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens is redelijk licht met een gewicht nog onder 1 kilo namelijk 854 gram, hij heeft een lengte van 143mm en een doorsnede van 84mm. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 72mm.

vogelfotografie lens

Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS voor €1.999, –

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een indrukwekkend bereik van minimaal 200 tot maximaal 600mm. Als je deze lens gebruikt op een APS-C sensor zal dit nog eens verlegd worden, vergeleken met fullframe is dit dan minimaal 300 mm en maximaal 900 mm zijn. Een lens die ook wel gebruikt wordt voor vogels.

Lichtsterkte
Deze lens is niet het allerbeste qua lichtsterkte met zijn maximale diafragma van f/5.6 bij een brandpuntafstand van 200mm en f/6.3 bij een brandpuntafstand van 600mm. Bij weinig licht zul je hoge ISO moeten gebruiken.

Autofocus
De lens kan zowel automatisch als handmatig worden gefocust, er zit ook een focus limitter op en hij focust intern, de lens wordt dus niet langer.

Weathersealing
Deze lens beschikt ook over een stof en waterbestendige constructie.

Beeldstabilisatie
Ook heeft deze lens Sony’s SteadyShot beeldstabilisatie ingebouwd wat voor de lange brandpuntafstanden heel fijn kan zijn.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens is erg groot met een lengte van 318mm en een doorsnee van 111mm. Ook is het niet de lichtste lens met een totaal gewicht van 2120 gram (dit kan wel uit de hand). Tot slot heeft hij een filtermaat van 95mm.

beren fotografie slovenie

Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS voor €2.599, –

Brandpuntafstand
Bijna iedereen kent de 70-200mm wel, het is een ideale lens en je kan hem dus ook goed gebruiken voor het fotograferen van dieren. Hij heeft dus een minimale brandpuntafstand van 70mm en een maximale brandpuntafstand van 200mm, als je hem op een APS-C sensor gebruikt is het 35mm equivalent van minimaal 105mm tot maximaal 300mm.

Lichtsterkte
Deze lens is lichtsterk, hij heeft een vast maximaal diafragma van f/2.8. Deze maximale diafragma verandert dus niet als je verder in- of uitzoomt. Bij dieren vanuit hutten (weinig licht) en die redelijk dichtbij zijn is deze lens goed in te zetten. Zelf gebruik ik deze bijvoorbeeld voor berenfotografie als ze dichterbij zijn (vanuit een hut).

Autofocus
Deze lens is zowel handmatig als automatisch scherp te stellen.

Weathersealing
Deze lens is beschermd stof- en spatwater.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt ook over optische beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
De 70-200mm lens staat niet bekend als de kleinste, hij heeft namelijk een lengte van 200mm, een doorsnede van 88mm en een totaalgewicht van 1.48kg. Tot slot heeft hij een filtermaat van 77mm.


Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS voor €2.699, –

Brandpuntafstand
Dit is de 2e 100-400mm lens die we bespreken maar er zitten wel een paar grote verschillen in. Deze lens heeft hetzelfde brandpuntbereik van minimaal 100 tot maximaal 400mm. Als je hem op een APS-C sensor wilt gebruiken dan is het 35mm Equivalent 150-600mm. Deze lens is ook goed in te zetten voor landschapsfotografie trouwens (wat meer onderwerpen dichtbij halen). Dit is een professionele lens.

Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens is wel een stukje beter fan die van de hiervoor besproken sigma lens, hij is echter nog niet lichtsterk te noemen met een variabel maximaal diafragma van f/4.5 bij een brandpuntafstand van 100mm en f/5.6 bij een brandpuntafstand van 400mm.

Autofocus
De scherpstelling is zowel handmatig als automatisch te bedienen.

Weathersealing
Deze lens is beschermd tegen stof- en spatwater

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt ook over beeldstabilisatie, dit is erg fijn op zulke lange brandpuntafstanden.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een totaal gewicht van 1.39kg (wat zwaarder dan de Sigma 100-400mm), een lengte van 205mm, een doorsnede van 94mm en tot slot een filtermaat van 77mm.


Sony 300mm f/2.8 G SSM II voor €6.799, –

Brandpuntafstand
Deze prime lens heeft een vaste brandpuntafstand van 300mm, als je hem in combinatie van een APS-C sensor gebruikt is het 35mm equivalent 450mm.

Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens is goed, hij heeft een vast diafragma van f/2.8.

Autofocus
De autofocus van deze lens is zowel automatisch als handmatig te bedienen.

Weathersealing
Deze lens heeft een weathersealing.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft echter geen beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Dit is de tot nu toe zwaarste lens met een totaalgewicht van 2.34kg. Hij heeft dan ook een lengte van 242mm, een doorsnede van 122mm en een drop in filtermaat van 42mm.

vogelfotografie zoomlens

Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS voor €11.999, –

Brandpuntafstand
Deze prime lens heeft een maximale brandpuntafstand van 400mm, het 35mm equivalent wanneer je de lens op een APS-C sensor gebruikt is dan 600mm.

Lichtsterkte
Deze lens is qua lichtsterkte goed, hij heeft een vast maximaal diafragma van f/2.8. In combinatie met 400mm geeft dit mooie bokeh.

Autofocus
Deze lens is zowel handmatig als automatisch te focussen.

Weathersealing
Deze lens is stof- of spatwaterdicht.

Beeldstabilisatie
In tegenstelling tot de hiervoor besproken 300mm lens heeft deze wel beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens is voor een 400mm lens licht (2,9 kg). Voor korte tijd kan het uit de hand, maar voor langere tijd achter elkaar niet (voor de meeste mensen dan). Oudere vergelijkbare lenzen van Canon of Nikon waren zelfs 5 of 6 kg. Lengte van 359mm en een doorsnede van 158mm. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 40.5mm, dit zijn drop-in filters.


Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS voor €13.999, –

Brandpuntafstand
Dit is de lens met de langste brandpuntafstand lens die we in dit artikel bespreken namelijk 600mm. Als je hem op een APS-C sensor gebruikt is het 35mm equivalent 900mm.

Lichtsterkte
Deze lens is niet super lichtsterk met een maximaal diafragma van f/4.0 maar wel te begrijpen op zo’ n lange brandpuntafstand. Deze lens wordt ook voor vogels ingezet. Een extender (teleconverter) is ook een optie.

Autofocus
Deze lens is zowel handmatig als automatisch te focussen, het focus systeem heeft ook heel wat opties zoals focus limit en presets.

Weathersealing
Deze lens is uitgerust met een beschermende weatherseal.

Beeldstabilisatie
Deze lens is ook uitgerust met Sony’s Optical SteadyShot beeldstabilisatie systeem.

Fysieke Eigenschappen
Dit is de zwaarste lens uit dit artikel, hij heeft een totaalgewicht van 3kg (toch is dit licht voor een 600mm f/4 lens!), hij heeft een lengte van 449mm en een doorsnede van 163mm. Tot slot heeft ook deze lens drop-in filters, de filtermaat hiervan is 40.55mm.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek voor Sony downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Sony
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Sony, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over Sony camera’s & lenzen


Stel onderaan je vragen over een Sony lens voor dieren fotografie & ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Richard
Door

Richard

op 12 Feb 2024

Beste Joris, Ik heb een Sony A7C II i.c.m. de Sony E 70-350. Nu merk ik dat ik voor vogelfotografie net niet dichtbij genoeg kan komen. Ik twijfel dan ook om over te stappen naar de 200-600 of gebruik te gaan maken van de teleconverter. Heb jij advies?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 13 Feb 2024

Hi Richard, vogels zijn vaak ver weg. De Sony 200-600mm is zeker heel mooi voor zijn geld. En het gebruik van een extender werkt vooral goed om kwalitatief hoogwaardige lenzen. Ik heb dit niet uitgeprobeerd op een Sony E 70-350 maar je verliest de helft licht (dat is altijd zo trouwens) en die lens is niet heel lichtsterk en ook niet het beste glas van Sony. Ik kan het je niet echt aanraden. De 200-600 is zeker goed voor vogels en bij genoeg licht is een 1.4 extender eventueel in te zetten, dit heb ik wel eens gedaan als het moest. Je moet dan wel F/9 gebruiken, dus genoeg licht is dan nodig. Succes!

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 17 Feb 2024

Hi Richard, de Sony 200-600mm lijkt me het beste voor je. Flexibel en relatief betaalbaar (hoewel natuurlijk ook een smak geld). Teleconverter werkt het beste op kwalitatief hoogwaardige lenzen. Ik heb het niet getest maar ik denk niet dat de 70-350 het beste resultaat gaat geven en je verliest natuurlijk ook licht. Je kan natuurlijk ook proberen hoe de 1.4 extender werkt. Bijv. proberen te huren of online kopen en uitproberen en bij niet tevreden retour zenden. Teleconverter kan evt ook op de 200-600mm (1.4x), wordt dan F/9. Bij genoeg licht en als het echt nodig is. Kwalitieit is dan iets minder.

Richard
Door

Richard

op 13 Feb 2024

Dank je wel. Heel duidelijk. Blij dat je het zo uitlegt. Is de Sony SEL-100400GM met extender 1.4 of enkel de 200-600 nog een verschil. Qua prijs wil ik wel iets meer uitgeven als het beter is. Wat zou dan jou voorkeur hebben van deze 2 opties.

Reactie plaatsen