Nikon AF-S 200-500mm F/5.6E ED VR Lens Review

In september 2015 kwam de Nikon AF-S 200 – 500mm uit, de lens was gericht op fotografen die veel met wildlife of dierenfotografie doen en erg snel bewegende onderwerpen willen fotograferen. Deze betaalbare supertelelens lijkt voor veel fotografen een interessant objectief maar is deze het uit? Verder lees je over alle kenmerken van deze lens en en vergelijk ik de lens met een aantal concurrenten.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Nikon. Ontvang ook gratis het Bonus E-book Ontdek de Creatieve Lens voor Nikon (bespaar met dit advies 140 euro op een lens waarmee je prachtige creatieve onscherpe achtergronden maakt; géén verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen. Er zijn 3500 persoonlijke reacties op het blog.

Inhoudsopgave

Waarvoor gebruik je de Nikon 200 – 500mm lens?

De Nikon AF-S 200 – 500mm F/5.6 ED VR wordt veel gebruikt in de natuur, bijvoorbeeld op safari en voor wildlife fotografie. Ook wordt hij veel gebruikt voor sportfotografie als je bijvoorbeeld een snel bewegend object wil fotograferen, denk bijvoorbeeld aan een sport vliegtuig, een voetballer of een vogel die aan het vliegen is. De ingebouwde sport-stand van de beeldstabilisatie is ideaal voor het volgen van bewegende onderwerpen.

Brandpuntafstand

Het zoombereik van deze lens is aardig groot met een minimaal brandpuntafstand van 200mm en een maximaal brandpuntafstand van 500mm. Dit in combinatie met de cropfactor van Nikon APS-C sensor camera’s (1.5x) zorgt ervoor dat de maximale brandpuntafstand van 750mm kan worden bereikt. De minimale scherpstelafstand is 2.2 meter.

Wat betekent ED?

ED is een afkorting voor “Extra-low Dispersion” in het Nederlands is dit lage dispersie, dit houdt in dat de chromatische aberratie minder is. Minder paarse randen bij grote contrasten tussen licht en donker

Wat houdt VR in?

VR is een afkorting voor geavanceerde vibratie reductie. Dit is hun label voor beeldstabilisatie, de beeldstabilisatie op deze lens compenseert voor 4 ½ stops. Beeldstabilisatie op een lens met een lange brandpuntafstand is erg handig omdat de trillingen heftiger worden hoe langer je brandpuntafstand is. De beeldstabilisatie van deze lens maakt het dus mogelijk om uit de hand te fotograferen, ook wordt er echter een statiefgondel meegeleverd.

Overige labels van de Nikon 200 – 500mm

Nikon geeft hun 200-500 F/5.6 lens ook de volgende labels:

  • IF, dit is kort voor “Internal Focus” in het Nederlands is dit Interne scherpstelling, de lens wordt dus niet langer als je scherpstelt op je onderwerp.
  • SWM, dit is kort voor “Silent Wave Motor” Dit zorgt ervoor dat de automatische scherpstelling erg snel werkt en uiterst stil is.
  • M/A, dit is een exclusieve stand van Nikon die het je mogelijk maakt om vrijwel zonder vertraging te schakelen van autofocus naar handmatige scherpstelling.
  • RD, dit is kort voor Rond Diafragma, een rond diafragma gebruikt lamellen die zo zijn ontworpen dat ze een ronde opening vormen voor een mooier soft-focus effect in de achtergrond.
  • E staat voor Elektromagnetisch diafragmamechanisme, dit mechanisme in de objectiefcilinder maakt een zeer nauwkeurig elektronische regeling van de diafragmalamellen mogelijk bij gebruik van automatische belichting tijdens continu-opname.

Lichtsterkte

De Nikon 200 – 500mm lens heeft een constant diafragma van f/5.6, dit is aardig klein en zal voor problemen zorgen als je wilt fotograferen met teleconverters. Overigens is een diafragma van f/5.6 goed te doen als je kijkt naar de ISO prestaties van moderne camera’s. Vanuit hutten bij erg weinig licht is de lens minder geschikt omdat f/5.6 dan niet lichtsterk is.

Lensvatting

Deze lens is geschikt voor camera’s met de lensvatting “Nikon F”, deze lensvatting is ontwikkeld voor hun fullframe camera’s. Dit betekent overigens niet dat je hem niet kan gebruiken op Nikon camera’s met een DX vatting.

Bouw, gewicht & grootte

De Nikon 200 – 500 mm lens is niet klein of licht qua gewicht maar voor zijn brandpuntsafstand is het goed te doen. Hij weegt 2,300gram en is 26.8cm lang met een brandpuntsafstand van 200mm. Je kan gebruikmaken van 95mm filters.

De focus ring zit dichter bij de camera dan de zoom lens, dit zie je niet vaak voorkomen maar dit is wel een goede keuze aangezien de lens zo lang is.

Het design van deze lens lijkt veel op andere lenzen van Nikon het enige wat opvalt is dat de markering ingegraveerd zijn in plaats van geverfd.

Wat zeggen andere over de Nikon 200 – 500mm lens?

Imaging-Resource

Jeremy Gray is erg positief over Nikons 200 – 500mm lens. Hij zegt  bijvoorbeeld “Nikon zijn nieuwse telefotozoomlens levert goede prestaties voor een redelijk lage prijs van net onder US $1,1400. “ Ook is Jeremey erg tevreden over de de beeldstabilisatie waar hij het volgende over zegt: “Vibratie vermindering is ook erg indrukwekkend. In de sport modus levert de 200 – 500mm lens 4 ½ stops aan compensatie.”

Ken Rockwell

Ken Rockwell is ook erg te spreken over de Nikon 200 – 500mm lens, hij heeft bijvoorbeeld het volgende te zeggen over deze lens: “De goedkope Nikon 200 – 500 heeft een uitstekende optiek en super beeldstabilisatie (VR). Het is de beste koop van Nikon’s ultratelephoto lenzen ooit.” Ook heeft Ken Rockwell wat kritische opmerkingen over de Nikon 200 – 500mm, bijvoorbeeld: “Deze lens is voor lange afstanden, hij focus niet dichtbij (2.2m minimaal) en is erg traag (maar f/5.6 op elk diafragma) en heeft geen weids beeld (200mm minimaal), met deze limitaties zorgt Nikon ervoor dat hij voor een goedkope prijs verkocht kan worden.”


Alternatieven

Wat zijn concurrerende lenzen?

Sigma 150-500mm F/5-6.3 APO DG OS HSM

Brandpuntafstand

Het bereik van de Sigma 150 – 500mm is 50mm groter dan de Nikon 200 – 500mm lens. Meer mogelijkheden voor weidse beelden zoals dieren in een landschap.

Lichtsterkte

Het diafragma van de Sigma 150 – 500mm is in tegenstelling tot de Nikon 200 – 500mm niet vast maar variabel van f/5 tot f/6.3 dit wil dus zeggen dat hij minder lichtsterk is op een brandpuntafstand van 500mm.

Tamron 150-600 mm F/5-6.3 Di VC USD G2

Brandpuntafstand

Het bereik van de Tamron 150 – 600mm is 150mm groter van de Nikon 200 – 500mm en 100mm groter bereik van de Sigma 150 – 500mm.

Lichtsterkte

Het diafragma van de Sigma 150 – 500mm is in tegenstelling tot de Nikon 200 – 500mm niet vast maar variabel van f/5 tot f/6.3 dit wil dus zeggen dat hij minder lichtsterk is op een brandpuntafstand van 500mm.

Vergelijkingen

Scherpte

Als je alle drie de lenzen op een rij zet met hun diafragma op hun grootst wint de lens van Nikon qua scherpte, op de tweede plek komt Tamron en op de derde plaats Sigma.

Autofocus

Als je de snelheid van de autofocus van elk van deze lenzen vergelijkt merk je nauwelijks verschil tussen de lenzen van Tamron en Sigma, Nikon is daarentegen wel een stuk trager.
Als het op nauwkeurigheid aankomt zijn Nikon en Tamron beide erg nauwkeurig waar Sigma soms moeite heeft met het focussen op bewegende onderwerpen of in omstandigheden met weinig licht.

Beeldstabilisatie

Nikon heeft twee opties voor beeldstabilisatie, sport en normaal. Normaal is gemaakt voor stilstaande objecten en sport voor bewegende.
Sigma heeft ook twee opties voor beeldstabilisatie genaamd OS1 en OS2. OS1 is voor stilstaande onderwerpen en OS2 voor bewegende.
Tamron heeft maar een modus genaamd VC.

Het fotograferen van stilstaande onderwerpen uit de hand op 500mm zoom leverde de volgende resultaten op: Nikon Sport modus gaf goede resultaten tot 1/125 sec (2 stops) Nikon Normaal modus was goed tot 1/30 sec (4 stops). Sigma OS1 was goed tot 1/60 sec (3 stops). Sigma OS2 was goed tot 1/250 sec (1 stop). Tamron VC was goed tot 1/125 (2 stops). Nikon is dus het beste, gevolgd door Sigma op de tweede plek en als derde hebben we Tamron.

Bouwkwaliteit

De kwaliteit van de drie lenzen licht erg dicht bij elkaar, het gewicht van de Tamron en Sigma lenzen is erg vergelijkbaar maar het gewicht van de Nikon lens is wel een stuk meer.
Nikon zijn zoom gaat het makkelijkste maar je kan niet in een beweging van 200mm naar 500mm wat bij de Sigma en Tamron lens wel kan, als je bij de lens van Tamron in een keer van 150mm naar 600mm wilt moet je wel een keer overpakken. Wat ook opvalt is dat Sigma’s zoom de andere kant op draait, dezelfde kant als de lenzen van Canon dit kan voor sommige erg vervelens of juist erg fijn zijn.


Voordelen Nikon 200-500mm op een rij

  • Prijs is erg voordelig vergeleken met zijn concurrenten.
  • Beeldstabilisatie compenseert ongeveer 4 ½ stops.
  • Goede bouwkwaliteit.
  • Hoge beeldkwaliteit.
  • Groot zoombereik.
  • Elektromagnetisch diafragma.

Nadelen Nikon 200-500mm op een rij

  • Niet “weather sealed”, pas dus op in de regen.
  • Gevoelig voor tegenlicht.
  • Niet lichtsterk (f/5.6). Lichtsterker wordt trouwens snel heel duur en zwaarder.
  • Geen weidse beelden (minimaal 200mm)

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, cursus Landschapsfotografie: Licht, Compositie & Controle en een cursus Kustfotografie: Stroming & Verstilling met unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen voor Nikon


Stel hieronder je vragen over de Nikon 200-500mm

Scroll naar beneden.

  • Belangrijk, geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronnen

https://www.imaging-resource.com/

https://photographylife.com/

https://www.kenrockwell.com

https://www.nikon.nl/

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen