Canon RF 50mm f/1.8 Review

De Canon RF 50mm f/1.8 STM is een lens die veel mensen in hun collectie hebben. Het is een uitermate geschikte lens voor de beginnende fotografie enthousiasteling met een EOS R camera. In deze blog gaan we verkennen waarom deze lens zo populair is en vergelijken we deze met de zeer bekende Canon EF 50mm f/1.8.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Foto gemaakt met een 50mm lens door een beginnende cursist Marit van As. Erg mooi voor portretfotografie

Inhoud

De belangrijkste eigenschappen van de Canon RF 50mm f/1.8 STM

Prijs

Op het moment van schrijven van dit artikel betaal je voor deze lens € 208,-

Brandpuntafstand

Deze lens heeft een vaste brandpuntafstand van 50mm. 

Bouw en gewicht

Met een lengte van 39,3mm, een doorsnee van 69,2 en een gewicht van 159gram is dit een zeer kleine en platte lens. 

Beeldstabilisatie

De Canon RF 50mm f/1.8 STM beschikt niet over een beeldstabilisatie. Je kan met deze lens prima uit de hand fotograferen door de lichtsterkte.

Lichtsterkte

Met een vast diafragma van f/1.8 is de Canon RF 50mm f/1.8 een lichtsterke lens. Hierdoor maakt deze lens ook goede foto’s in situaties met minder licht en maak je prachtige onscherpe achtergronden. De lens beschikt over een coating die reflecties en schitteringen tegengaat om zo meer contrast te krijgen in je gemaakte foto’s. 

Weathersealing

De Canon 50mm f/1.8 lens is niet voorzien van enige Weathersealing. Hierdoor is deze lens niet stof of spatwaterdicht. Om deze reden adviseren wij een waterdichte hoes toe te voegen aan je camera tas zodat je niet overvallen kan worden door natte weersomstandigheden. 

Filters

De Canon lens is te combineren met 43mm diameter filters met schroefdraad. Dit is een enigszins afwijkende maat, het kan zijn dat je deze filter niet in je kit hebt zitten en deze los aan moet schaffen.

Autofocus en manuele focus

De stille STM-focusmotor van de Canon RF 50mm lens zorgt ervoor dat je de lens niet hoort, zelfs niet tijdens het filmen. De focusmotor van de Canon RF 50mm lens is niet alleen heel stil maar ook razendsnel. 

Verschil en overeenkomst Canon EF 50mm f/1.8 en Canon RF 50mm f/1.8

– De kortste scherpstelafstand van de Canon EF lens is 35,56cm en de kortste scherpstelafstand van de Canon RF lens is 30cm. 

– Beide lenzen hebben een STM-scherpstelmotor.

– De Canon EF is 159 gram en de Canon RF is 160gram (scheelt maar liefst 1 gram ;-)

– Beide lenzen hebben hetzelfde minimale en maximale diafragma.

– Beide lenzen hebben hetzelfde aantal lamellen.

– Beide lenzen hebben hetzelfde aantal groepen en elementen.

– Geen van beide lenzen heeft beeldstabilisatie.

– De Canon EF50mm f/1.8 heeft een filtermaat van 49mm en de Canon RF f/1.8 43mm.

– De Canon EF50mm f/1.8 is gemaakt voor Canon spiegelreflexcamera’s.

– De Canon RF 50mm f/1.8 is gemaakt voor de Canon Systeemcamera’s.

- Canon RF 50mm f/1.8 heeft betere bouwkwaliteit.

welke lens 50mm of 35mm

Foto: cursist Annemarie Daams. Ze maakte deze foto in Cuba met een 50mm lens :)

Reviews

Bouw

Dustinabbott.net

Mijn eerste indruk van de RF 50 mm F1.8 is dat hij veel minder een "plastic fantastisch" is dan de laatste twee 50 mm F1.8-lenzen van Canon. De eerste EF 50 mm F1.8 was beter gemaakt dan de MK II, de laagwaterlijn voor de serie. Die lens was gemaakt van extreem goedkoop aanvoelend plastic, had een plastic houder en had een zoemende autofocusmotor die beslist GEEN premium was. 

De EF 50 mm F1.8 STM was verbeterd, met een iets minder plakkerig gevoel en een STM-motor, die, hoewel niet bijzonder snel, soepeler en stiller was dan de oude micromotoren in de eerste twee lenzen. Tot nu toe voelden de 50 mm F1.8-lenzen zich echter merkbaar inferieur aan de meeste andere lenzen in het Canon-ecosysteem, maar die trend houdt daar op. 

De RF 50 mm F1.8 is kleiner en lichter dan andere lenzen in de RF-reeks, maar de bouwkwaliteit voelt ongeveer gelijk aan die van andere lenzen uit de niet-L-serie. Dit voelt aan als een echte lens, en het voelt niet langer alsof je speelgoed op je dure camera legt.

Opticallimits.com

De bouwkwaliteit van dit kleine objectief is goed, maar het is duidelijk dat het niet gericht is op professionele gebruikers. Er is geen weersafdichting en een binnenste lensbuis schuift uit bij het scherpstellen op kortere afstanden. De buis schuift automatisch in bij het uitschakelen van de camera (tenzij je dit via de camera-instellingen uitschakelt). 

Een merkwaardig aspect is de focus/control ring. Gewoonlijk hebben Canon-lenzen met R-bevestiging een speciale, configureerbare bedieningsring. Op de RF 50mm f1/8 STM is er een enkele ring (gestructureerd zoals de gebruikelijke bedieningsring) die beide aspecten combineert en je kunt de modus selecteren via een schakelaar op de lens. Een zonnekap wordt niet meegeleverd.

Photofocus.com

De Canon RF 50mm f/1.8 STM is klein vergeleken met sommige moderne spiegelloze lenzen. Ik ben blij dat deze lens niet veel groter is dan de oude DSLR-versie waar ik zo dol op ben. De lens is niet alleen zeer compact maar ook erg licht van gewicht. Je merkt amper dat het aan je camera is bevestigd.

Qua design valt er weinig over te praten. Zoals veel van de nieuwe Canon lenzen met RF-vatting, is het nogal minimalistisch. Het is gemaakt van stevig maar fijn aanvoelend composiet plastic. Aan de voorkant van de lens zit één control/handmatige scherpstelring in plaats van één voor elke functie. 

Met de enige schakelaar op de lens kun je heen en weer schakelen tussen handmatige scherpstelling of het gebruik van de bedieningsring om een andere functie van de camera te bedienen, zoals diafragmaselectie.

Thephoblographer.com

De Canon RF 50mm f1.8 STM is niet weerbestendig. Hoewel dat teleurstellend is, is het te vergeven aangezien de lens slechts $ 200 kostte. Natuurlijk is de carrosserie voor die prijs ook van plastic.

Hoewel ik zeker luxere lenzen heb gehad, vind ik de compromissen voor de lagere prijs niet erg. De bedieningsring draait nog steeds soepel en heeft een mooie textuur waardoor hij gemakkelijk te bereiken is zonder ernaar te kijken.

Autofocus

Amateurphotographer.co.uk

Ondanks zijn compacte formaat maakt de lens gebruik van Canon's tandwieltype STM, dat spiraalvormige tandwielen gebruikt om de focus aan te drijven in plaats van het fysiek grotere type STM met een loden schroef. 

Zoals ik tijdens het testen ontdekte, produceert de lens wat restruis op een laag niveau wanneer hij automatisch scherpstelt, maar het is alleen echt merkbaar wanneer je fotografeert in een stille binnen omgeving zoals een lege kerk en niet kan worden getraceerd in audio die buiten is opgenomen waar omgevingsgeluid is meestal luid genoeg om het te annuleren.

Cameralabs.com

De RF 50 mm f1.8 STM maakt gebruik van zes elementen in vijf groepen, heeft zeven diafragmabladen en een kortste scherpstelafstand van 30 cm, iets dichterbij dan de 35 cm van de oudere EF-versie, maar verder tot nu toe vergelijkbaar. Canon heeft de filtermaat echter verkleind van 49 mm op de EF-lens naar 43 mm op de RF.

Thephoblographer.com

Ondanks het compacte ontwerp is Canon er slim in geslaagd om een custom control ring in te passen. De lens heeft slechts een enkele dunne ring aan de voorkant om scherp te stellen. Maar gebruik de schakelaar links in het midden van de lens en de ring wordt een aangepaste bedieningsring. 

Via het cameramenu kun je de custom ring instellen op een van de 17 verschillende functies of helemaal uitschakelen. Dat slimme ontwerp maakt het gemakkelijk om ISO, diafragma, witbalans of andere instellingen rechtstreeks vanaf de lens aan te passen. De schakelaar betekent dat u niet terug hoeft te gaan naar het menu en de aangepaste instelling hoeft te wijzigen om de lens opnieuw handmatig scherp te stellen.

Foto: cursist Biana. Zij fotografeerde haar dochter met een 50mm lens

Beeldkwaliteit

Dustinabbott.net

De 50 mm F1.8-lenzen van Canon zijn van oudsher optisch een redelijk veilige gok. Ze steken ver boven hun gewichtsklasse uit, en hoewel de afbeeldingen niet de "wauw!" factor die een zeer dure lens kan produceren, sta ik er vaak versteld van hoeveel geweldige beelden kunnen worden geproduceerd met een goedkope lens als deze. 

De nieuwste versie van Canon is de beste tot nu toe, met een iets betere bouwkwaliteit, iets betere autofocusprestaties en een iets betere beeldkwaliteit. De RF 50 mm F1.8 wordt meteen de goedkoopste lens met RF-vatting van Canon, en als zodanig is het eenvoudig vanuit een voordelig oogpunt. 

Maar je verwacht meer dan dat, dus laten we er wat dieper in duiken en bepalen of de RF 50 mm F1.8 STM op eigen benen kan staan. Je kunt mijn definitieve (lang formaat) of standaard videoreviews lezen of bekijken door op de respectieve video hieronder te klikken.

The-digital-picture.com

De meeste 50 mm prime-lenzen (de Canon RF 50 mm f/1.2 L USM-lens is uitstekend) zijn niet zo scherp bij hun grootste diafragma-instelling. Zou de tweede RF 50 mm-lens ook de mal breken?

In het midden van het frame, met een wijd open diafragma, is de RF 50 f/1.8 enigszins zacht. Als deze lens € 2.000 zou kosten, zou ik teleurgesteld zijn. Voor deze prijs worden de verwachtingen ingelost of misschien zelfs iets overtroffen. F/1.8-beelden zijn redelijk bruikbaar, vooral met wat mild extra contrast en verscherping. Bij f/2.8 zijn de resultaten in het midden van het frame behoorlijk scherp.

De beeldkwaliteit neemt doorgaans af naarmate de straal van de beeldcirkel wordt overschreden, wat betekent dat hoeken zelden zo scherp worden weergegeven als het midden van het frame. Dat is het scenario dat we hier vinden. De hoeken zijn bij f/1.8 erg onscherp. Er wordt een zeer langzame verbetering waargenomen omdat het diafragma kleiner wordt en bij f/11 redelijk scherpe hoeken worden weergegeven.

Thephoblographer.com

Ik ben dol op een goed budget, een handige 50mm lens - en de Canon RF 50 mm f1.8 valt zeker onder die categorie. Bokeh is uitstekend, kleuren zijn rijk en er is genoeg karakter over. Het is niet zo scherp als toonaangevende spiegelloze prime-lenzen, maar voor € 208 zijn de beelden behoorlijk spectaculair.

Als je naar de bokeh kijkt, is het moeilijk te zeggen dat de foto's van een goedkope lens kwamen. Hoewel een f/1.8 niet zo vloeiend wordt als een f1.2, produceerde de lens nog steeds een geweldige bokeh. Zachte lichtpunten waren rond, zonder harde randen. Kleuren en objecten smolten gemakkelijk weg op de achtergrond.

Foto: cursist Elly van Malsen. De 50mm lens is ook mooi voor portretten van huisdieren

Voordelen van de Canon RF 50mm f/1.8

– Gunstige prijs

– Allround multifunctionele lens

– Zeer klein formaat

– Licht van gewicht

– Mooie bokeh door 7 lamellen

– Goede kleurweergave met weinig chromatische abberatie kleurafwijkingen)

Nadelen van de Canon RF 50mm f/1.8

– Geen weathersealing

– Geen AF/MF switch

– Geen beeldstabilisatie

–Bij f/1.8 minder scherp


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Canon RF 50mm f/1.8 & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: Voor deze review heb ik de volgende websites gebruikt: Tweakers.nl, Kenrockwell.com, Photographyblog.com, Opticallimits.com, Thephoblographer.com, Photoreview.com.au, Photofocus.com, Digitalcemreaworld.com, Cameralabs.com, The-digital-picture.com, Amateurphotographer.co.uk, Dustinabott.net.

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen