Canon EF 50mm f/1.8 STM Lens review
In 2015 kwam de Canon EF 50mm f/1.8 STM op de markt. Waarom zijn 50 millimeter lenzen eigenlijk zo populair? Wat zijn de eigenschappen van de Canon EF 50mm f/1.8 STM? Wat zeggen reviews over deze Canon lens? Wat zijn de voor- en nadelen van de primelens? En welke alternatieven zijn er voor de Canon EF 50mm f/1.8 STM? Je leest het in dit artikel.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & De Creatieve Lens te Downloaden >> (klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Canon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies op maat. Ontvang ook gratis het Bonus E-book Ontdek de Creatieve Lens (bespaar met dit advies zo 140 euro op een lens waarmee je prachtige creatieve onscherpe achtergronden maaktgéén verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen. Er zijn 3500 persoonlijke reacties op het blog.

Inhoudsopgave

Wat maakt een 50mm lens zo populair?

Overal lees je dat elke fotograaf een 50 millimeter primelens zou moeten bezitten. Maar waarom is dat?

Allereerst, wat is een primelens?

Een primelens heeft een vaste brandpuntsafstand, je kunt er niet mee inzoomen.

  • Een groot voordeel van de 50 millimeter lenzen is dat ze betaalbaar zijn. Het kost niet veel om zo’n lens te produceren. Een van de bijnamen van de lens is dan ook: plastic fantastic. Een 50 millimeter primelens wordt ook wel ‘nifty fifty’ genoemd, vanwege de vele mogelijkheden van de lens. Nifty betekent namelijk “handig” in het Engels.
  • De primelenzen zijn heel lichtsterk, variërend van f/1.2 tot f/1.8. Hoe dichter het f-getal bij de 1 zit, hoe groter de lichtsterkte. Je kunt dus binnenshuis fotograferen met weinig licht. Je hoeft dan geen hoge ISO-waarden te gebruiken. En krijgt hierdoor toch mooi foto’s.
  • Met een 50 millimeter lens kun je mooie, vage achtergronden creëren, waardoor het onderwerp extra wordt benadrukt. Zo’n onscherpe achtergrond noem je de bokeh.
  • Een 50 millimeter lens kun je voor allerlei vormen van fotografie gebruiken. Zo kun je er je (klein)kinderen mee fotograferen en details van de natuur mee vastleggen. Ook is een 50 millimeter lens erg geschikt voor portretfotografie en creatieve productfotografie.

Twijfel je tussen 50mm of 35mm lens? 

Bekijk mijn artikel 35mm of 50mm lens: welke is het beste?


Zoek je de beste portretlenzen?

Bekijk mijn artikel Beste portretlens voor Canon, Nikon, Sony, Olympus & Fujifilm


Belangrijke eigenschappen Canon EF 50mm f/1.8 STM (118,95 euro)

Brandpuntsafstand
Een vaste brandpuntsafstand van 50 millimeter. Gelijkwaardig aan 80 millimeter fullframe.

EF
De letters EF in de naam van de lens zijn een afkorting van Elektro Focus. Dat betekent dat de lens geschikt is voor zowel fullframe spiegelreflexcamera’s als DSLR met een APS-C sensor. Met een bepaalde adapter is de lens ook te gebruiken op systeemcamera‘s. Dit kan wel gevolgen hebben voor prestaties.

STM
De letters STM in de naam van de lens staan voor Stepper Motor. Scherpstellen van de lens gebeurt nauwkeurig en (vrijwel) geruisloos.

Bouw
De Canon EF 50mm f/1.8 STM is gemaakt van kunststof (plastic fantastic). De lens heeft een scherpstelring en een metalen vatting. Een diafragmaring ontbreekt.

Beeldstabilisatie
Er is geen stabilisatie ingebouwd in de primelens. Het is een vrij korte lens dus het is persoonlijk of je de beeldstabilisatie in de praktijk echt zal missen. Je moet iets beter op de sluitertijd letten als er minder licht is. Fotografeer daarom niet meer op de automatische stand.

Weathersealing
De lens is niet beschermd tegen vochtige weersomstandigheden.

Zonnekap
Er is een zonnekap verkrijgbaar voor de Canon EF 50mm f/1.8 STM, maar je moet deze kap (ES-68) er apart bij kopen. Er zijn verschillende merken te koop. Voor de zonnekap betaal je tussen de 18 en 27 euro, afhankelijk van het merk.

Filters
De lens is geschikt voor filters van 49 millimeter.

Autofocus/handmatige focus
Het prime-objectief heeft zowel autofocus als handmatige focus. Scherpstelling gebeurt door aan de scherpstelring te draaien.

Gewicht
De EF 50mm f/1.8 STM van Canon weegt 159 gram. Zo’n dertig gram zwaarder dan zijn voorganger uit 2004: de Canon EF 50mm f/1.8 II.


Beeldkwaliteit

Volgens trustedreviews.com geeft de lens scherpe foto’s, zowel in de hoeken als in het midden van de foto. Bij een maximaal diafragma worden de foto’s minder scherp. De scherpste foto’s krijg je tussen f/8 en f/11. The-digital-picture.com geeft aan dat de foto’s erg scherp zijn bij een lensopening van f/2.8, al blijven de hoeken nogal zacht. Ook zij zeggen dat de foto’s minder scherp worden bij het maximale diafragma.
Mijn ervaring is dat cursisten zeker goede foto’s maken op f/2.8. Vaak adviseer ik f/2.8 in plaats van f/1.8 voor wat meer scherpte. Deze lens gebruik je juist voor het grote diafragma.

Autofocus

Kenrockwell.com is erg te spreken over de autofocus: snel en vrijwel geluidloos. Petapixel.com is het hier niet mee eens: “De STM-motor is duidelijk hoorbaar.” Verder schrijft kenrockwell.com dat de autofocus erg goed werkt bij het maximale diafragma. Hij vindt het ook handig dat er een schakelaar is om te wisselen tussen autofocus en handmatige focus.

Petapixel.com vindt de autofocus beter dan van de de Canon EF 50mm f/1.8 II. Ze stippen wel even aan dat lenzen met een USM-motor stiller zijn dan deze 50mm STM primelens.

Bouw

Zowel ephotozine.com als pointsinfocus.com zijn erg te spreken over de aanwezigheid van de metalen vatting. “De metalen vatting zorgt ervoor dat de lens langer mee zal gaan”, volgens pointsinfocus.com.

Ephotozine.com zegt dat de lens is gemaakt van hoogwaardig kunststof. Pointsinfocus.com voegt daaraan toe dat de lens niet goedkoop aanvoelt, zoals de Canon EF 50mm f/1.8 II. Trustedreviews.com schrijft zelfs dat de bouwkwaliteit van de Canon EF 50mm f/1.8 STM veel hoger is dan van zijn voorganger. Ze zijn er niet blij mee dat je de zonnekap er apart moet bij kopen.

Omdat de lens heel diep in de behuizing ligt is een zonnekap bij deze lens wel minder nodig dan de meeste andere lenzen. Maak je er als beginner niet te druk om.

“Bij de Nikkor AF-S 50mm f/1.8 zit de zonnekap bij de prijs inbegrepen.” Wel positief is trustedreviews.com over de handmatige focusring: “Met de snelle, gladde MF-ring kun je heel precies scherpstellen.”

Voordelen Canon EF 50mm f/1.8 STM op een rij

– Lichtgewicht;
– Metalen vatting;
– Scherper dan de Canon EF 50mm f/1.8 II;
– Werkt goed bij weinig licht
– Uitstekende prijs/kwaliteitverhouding

Nadelen Canon EF 50mm f/1.8 STM op een rij

– Scherpstellen is trager bij groter diafragma (zoals op f/2). In de praktijk hebben cursisten hier neit veel last van. De lens wordt ook veel gebruikte bij stilstaande onderwerpen;
– Hoeken kunnen wel wat scherper;
– Vrijwel gelijk aan zijn voorganger (die is uit 2004);
– Geen ingebouwde beeldstabilisatie;
– Zonnekap niet inbegrepen (als beginner  zeker niet druk om maken)
– Donkere randen bij groot diafragma. Dit noem je vignettering.
– STM-motor te horen, ondanks belofte Canon dat scherpstellen geruisloos zou zijn;
– Lawaai bij het opzetten van de lens (meldt digitalcamera-hp.com);
– De manuele focus is niet snel.


Alternatieven op een rij

– Canon EF 50mm f/1.4 USM
– Yongnuo 50mm f/1.8 II Canon

Canon EF 50mm f/1.4 USM (359 euro)

De Canon EF 50mm f/1.4 USM kwam in 1993 op de markt. Het eerste wat opvalt, is natuurlijk het prijsverschil met de Canon EF 50mm f/1.8 STM (ongeveer 240 euro). Ook bij deze primelens moet je de zonnekap (ES-71) er nog apart bijkopen (17-26 euro).

Voor beginnende fotografen is de Canon EF 50mm f/1.8 STM dan ook een betere aankoop qua prijs/kwaliteitverhouding. De f/1.4 lens heeft een grotere lichtsterkte en een stillere USM-motor, maar is de lens echt zo veel beter dan de goedkopere Canon EF 50mm f/1.8 STM?

Voordelen Canon EF 50mm f/1.4 USM op een rij

– Manual override. Je kunt op elk gewenst moment handmatig de scherpstelling overnemen. Dit is uniek bij een objectief met een USM-motor;
– Afstandsschaal. Je kunt zien op welke afstand van het onderwerp je je bevindt (wat mij betreft is dit niet  zo belangrijk);
– Lichtgewicht (de lens weegt slechts 290 gram).

Prestaties

De online reviews over de Canon EF 50mm f/1.4 USM zijn niet al te positief. Kenrockwell.com schrijft dat de lens niet scherp is. Digititalcameraworld.com heeft het vooral over de grote problemen met de autofocus. Ook vinden ze het hoog tijd voor een vernieuwde versie (de lens is uit 1993). De hoeken zijn erg donker bij het maximale diafragma. Dit is vooral een probleem bij fullframe spiegelreflexcamera‘s, want DSLR met een APS-C sensor hebben een cropfactor (er wordt automatisch verder ingezoomd).

Imaging-resource.com meldt dat er vrijwel geen chromatische aberratie is op de foto’s (paarse/groene strepen). Verder vertelt de site dat de beeldkwaliteit het hoogst is bij een diafragma van f/4. Lenstests.com vindt dat de lens meer lawaai maakt dan nieuwere USM-lenzen.

Kortom, je kan beter de Canon EF 50mm f/1.8 STM  nemen dan de Canon EF 50mm f/1.4 USM.

Canon EF 50mm f/1.8 STM of Yongnuo YN 50mm f/1.8 II Canon

Wat is de beste 50mm lens, is het de Canon EF 50mm f/1.8 STM of toch de goedkopere 50 millimeter lens van Yongnuo (63,95 euro).

Verschillen

  • De Canon is geschikt voor filters van 49 millimeter, Yongnuo voor filters van 58 millimeter. (kleinere filters zijn goedkoper);
  • Autofocus is veel beter van de Canon 50 millimeter lens;
  • Yongnuo weegt 120 gram (40 gram minder dan de Canon primelens).

Prestaties

  • Dreamshot geeft aan dat de Yongnuo meer lichtvlekken geeft dan de 50 millimeter lens van Canon.
  • De bouw is ongeveer gelijk, maar de Yongnuo heeft een plastic vatting.
  • Beide 50 millimeter lenzen zijn niet z’n scherpst bij het maximale diafragma.
  • TBonestech meldt dat de kleuren van Yongnuo YN 50mm f/1.8 II Canon wat helderder zijn.
  • SLRLounge.com zegt dat het de eerste Yongnuo lens is met autofocus.
  • De Canon-lens is scherper bij portretfotografie en sportfotografie. De helderheid van de Yongnuo is beter volgens SLRLounge.com.
  • De Yongnuo lens maakt wel wat meer lawaai dan de Canon primelens. “Canon is beter als allround-lens. Yongnuo is de keuze als je gaat voor mooie, vage achtergronden (bokeh) en handmatige scherpstelling.”
  • Digital-photography schrijft dat de Yongnuo lens goedkoop aanvoelt. Ze vinden dat de lens traag scherpstelt bij weinig licht en niet zo geschikt is voor bewegende onderwerpen. Wel is heeft de Yongnuo een ongelooflijke prijs/kwaliteit-verhouding. Je maakt er wel heel mooie onscherpe achtergronden mee.

Al met al vind ik de 50 mm f/1.8 STM voor veel mensen een aanrader.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Canon
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Canon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over lenzen


Stel onderaan je vragen over een 50mm lens en ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Jaco van Lith
Door

Jaco van Lith

op 06 Sep 2021

Met een tweedehands Fuji XE-1 maak ik portretjes. Plus een Fujifilm 18 - 55 mm kitlens. Gezoomd naar 55 mm en diafragma op 11 of 16. Altijd op de Automaat; soms draai ik aan de belichtingscompensatie knop. Alles op 6400 ISO, dus ook de zwartwit foto's. Wat moet ik doen om betere foto's te maken? Groet, Jaco

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 13 Sep 2021

Hi Jaco, speels eens met een groter diafragma (lager f-getal) voor mooie wazige achtergronden. Verder ISO lager. Ik kan merken dat je nog niet echt een basis hebt in belichting. Ontwikkel jezelf hierin, een cursus versnelt dit enorm omdat je dan niet alles zelf hoeft uit te vogelen.

Reactie plaatsen