Beste spiegelreflexcamera 2024

Wat is de beste spiegelreflexcamera voor jou? Welke kies je? Welke heeft nu de beste prijs/kwaliteitverhouding? Er zijn zoveel verschillende toestellen dat mensen vaak door de bomen het bos niet meer zien en maar moeilijk tot een keuze komen. Een probleem is ook vaak dat het heel moeilijk is om aan objectieve adviezen te komen. In dit artikel zet ik de beste spiegelreflexcamera’s op een rij zodat je beter weet welke camera bij jou past en een dure miskoop voorkomt. Adviezen baseer ik op eigen ervaringen en op basis van van 3,5 jaar fulltime ervaring als fotografie docent (3 tot 4 groepen per week). Door die ervaring heb ik met telkens met eigen ogen gezien wat mensen prettig vonden en wat niet.


Fijn om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels.

Ontvang ook gratis persoonlijk aankoopadvies op maat. 3300+ reacties op het blog 🙂





Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het Boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor de Spiegelreflexcamera te  downloaden  >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met de spiegelreflexcamera, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor spiegelreflex (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen voor spiegelreflex en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoudsopgave


Beste spiegelreflexcamera voor beginners?

Ben je een beginner, weet je nog weinig van fotografie, fotografeer je nog op de automatische stand? Bekijk mijn artikel dat specifiek gaat over de Beste spiegelreflexcamera voor beginners. Ook hier geef ik totaal onafhankelijk advies.

Belangrijk, dit artikel gaat over “De beste spiegelreflexcamera”. Het gaat er natuurlijk om wat de beste spiegelreflexcamera voor JOU is. Koop een camera die past bij jouw niveau. Als je onervaren bent, helpt een (semi)professionele camera je niet. Sterker nog, de bediening is lastiger voor je.

Het belangrijkste is 1) dat jij je camera leert instellen & hoe jij kijkt, 2) je lenzen en 3) je camera. Je ziet dat de camera dus het minst belangrijke is van de 3 :).  Wil je beter fotograferen? Investeer dan in jezelf (leer omgaan met je camera en goed kijken) en in je lenzen. Steek dus nooit al je geld in een camera. Uit een duurdere camera rollen niet vanzelf geweldige foto’s.

Veel mensen zijn geneigd om wel het grootste deel van hun budget te besteden aan een camera. Gevolg is dat ze niet weten wat ze ermee moeten, dat ze niet een extra lens hebben waarmee ze veel meer mogelijkheden zouden hebben en dat de resultaten tegenvallen. Een geweldige lens voor veel mensen met een spiegelreflexcamera is wat ik noem “De Creatieve Lens” Download gratis mijn E-book vol tips & Ontdek De Creatieve Lens voor Spiegelreflex   >>(klik op het geel). Geen verkoop van deze lens (100% onafhankelijk advies). Je ontvangt ook de 10 onmisbare stappen voor krachtige fotografie.

Selfie van mij in Noorwegen, winters Lofoten… Prachtig daar… 

Spiegelreflexcamera, systeemcamera of compactcamera

Voor ik concrete camera’s ga bespreken eerst even wat algemene informtie. Er zijn grofweg 3 soorten camera’s. De spiegelreflexcamera (DSLR), de systeemcamera en de compactcamera.

Heel kort:

  • Bij een spiegelreflexcamera kijk je door je zoeker naar je onderwerp. Via de spiegel in de camera zie je ‘de echte wereld’ in je zoeker. De spiegelreflexcamera is nog steeds de meest gebruikte camera, zo’n 80% van mijn cursisten gebruikt deze. Dit is niet zozeer een oordeel (dat dit per se de beste camera zou zijn, maar dit zijn de feiten).
  • Bij een systeemcamera ontbreekt de spiegel. Als je door de zoeker kijkt zie je niet ‘de echte wereld’ maar een elektronisch beeld. Systeemcamera’s zijn vaak wat kleiner en compacter. Gemiddeld zijn ze sneller dan een spiegelreflexcamera (aantal foto’s per seconde; dit geldt zeker ook voor de beginnersmodellen) maar het aanbod qua lenzen is een stuk minder, dit laatste wordt wel steeds groter. Ook zijn lenzen gemiddeld duurder.
  • Zowel bij een spiegelreflexcamera als bij een systeemcamera kan je lenzen wisselen, dit geeft de mogelijkheid om echt die lens te gebruiken dir bij jouw fotografie het beste past.
  • Een compactcamera is een camera waarmee je geen lens kan wisselen. Vaak wordt deze gebruikt door mensen die liever ook geen lens willen wisselen en ook niet te veel gewicht mee willen zeulen. Een uitgebreide compactcamera (met grotere zoomlens erop) wordt ook wel een bridgecamera genoemd omdat het een ‘brug’ zou zijn tussen de compactcamera en de spiegelreflexcamera.

2,35 meter door de lucht…. Wat een machtige beesten…

Spiegelreflexcamera of systeemcamera?

Dit artikel gaat over de beste spiegelreflexcamera’s van dit moment.

Een andere discussie is of je nu een spiegelreflexcamera of juist een systeemcamera wil kopen. Bekijk hiervoor mijn artikel Spiegelreflexcamera of systeemcamera? Daar ga ik hier uitgebreid op in en dan begrijp je beter wanneer je voor welke camera kan kiezen (blijft ook persoonlijk).


Eigenschappen spiegelreflexcamera 

Voor ik concrete spiegelreflexcamera’s ga bespreken wil ik een aantal eigenschappen noemen waarop je kan letten bij de aanschaf van een spiegelreflexcamera.

Spiegelreflexcamera’s hebben natuurlijk bepaalde eigenschappen, zo kun je ze ook met elkaar vergelijken. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

Aantal megapixels

Hier heb je waarschijnlijk wel eens van gehoord. Bijvoorbeeld 18 megapixels of 24 enz. Dit is helemaal niet zo belangrijk. Moderne camera’s hebben allemaal heel veel megapixels, vaak veel meer dan nodig. Met 12 megapixels zou je nog een grote afdruk kunnen laten maken. Staar je hier dus niet blind op. Dat is al meteen een zorg minder 😉

Dit is helemaal niet zo belangrijk.

Gebruiksvriendelijkheid van menu’s of knoppen

Dit is wel belangrijk. Uiteindelijk wil je graag dat de bediening te begrijpen is en prettig verloopt. Het lastige is dat veel mensen dit van tevoren niet weten en achteraf pas kunnen zeggen of de camera wel of niet prettig is. Vaak na een tijd pas, dus de camera kan je dan niet meer terugbrengen.

De gebruiksvriendelijkheid van een spiegelreflexcamera is in het algemeen beter dan die van een compactcamera. Bij een compactcamera moet je vaker het menu induiken om instellingen te veranderen en dat is in de praktijk trager en kan wat frustratie geven.

Heel algemeen vind ik de Canon spiegelreflexcamera’s qua menu eenvoudiger dan de Nikon spiegelreflexcamera’s. Ben je nog onervaren en ben je iemand die de camera’s al snel wat ingewikkeld en overweldigend vindt, dan is de Canon spiegelreflexcamera qua menu gemakkelijker.

Hiermee zeg ik niet dat Canon in het algemeen beter is dan Nikon 😉

In het algemeen geldt dat hoe uitgebreider de camera, hoe meer knoppen. Voor een (semi)professional is dit vaak fijn. Die weet precies wat hij moet doen. Alleen voor een onervaren persoon zijn meer knoppen alleen maar moeilijker.

Grootte van sensor: “crop” of “frullframe”

In een camera zit een sensor. Die heeft het fotorolletje vervangen. Die sensor heeft een bepaalde grootte en dat heeft ook gevolgen.

De professionele modellen hebben een grotere sensor, dit heeft ook wel fullframe sensor. De andere modellen hebben heel vaak een “cropsensor” (APS-C). Dit is een wat kleinere sensor.

Voordeel van een “cropsensor” is dat je met je lenzen “gratis” meer bereik krijgt. Een 200 mm lens gedraagt zich op een spiegelreflexcamera met “cropsensor” anders dan op een spiegelreflexcamera met een “fullframe” sensor. Op een “fullframe” is 200 mm ook echt 200 mm. Op een “cropsensor” is 200 mm bij Nikon 200 x 1,5 = 300 mm (1,5 is de zogeheten cropfactor, sorry voor dit technische geneuzel). Op een Canon “cropsensor” is 200 mm:: 200 x 1,6 = 320 mm. Dit is bijvoorbeeld een voordeel bij fotografie van wildlife, dieren, vogels of sport. Daar heb je bijna altijd te korte lenzen voor.

Voordeel van een fullframe sensor is onder meer dat de beeldkwaliteit wat hoger is en dan met name bij weinig licht (op hoge ISO-waarde). Nadeel is de prijs.

De meeste mensen hebben véél meer aan goed leren fotograferen, investeren in lenzen dan aan een fullframe camera. Er is uitstekend de fotograferen met een spiegelreflexcamera met “cropsensor” (geen fullframe dus).’

Wat een winters landschap in Noorwegen, genieten van het allerlaatste licht…

Scherpstellen: kwaliteit van autofocussysteem

Spiegelreflexcamera’s hebben allemaal een autofocussysteem om snel scherp te stellen. Dit is snel en precies als je weet wat je moet doen.

In de automatische stand is dit niet optimaal. Foto’s kunnen scherp worden op de verkeerde plaats en dan heb je schade aan je foto.

De kwaliteit van het autofocussysteem is voor normale huis-tuin-en-keuken-fotografie in orde bij de spiegelreflexcamera’s. Ook de beginnersmodellen, don’t worry.

Ook met beginnersmodellen kan je trouwens foto’s mee maken van bewegende onderwerpen.

Als je heel veel sport, wildlife of andere dieren of bewegende onderwerpen wil fotograferen, dan kan je baat hebben bij een camera daarvoor een wat beter scherpstelsysteem heeft. Het dan niet alleen om het aantal scherpstelpunten maar ook om de kwaliteit ervan (hoeveel zijn er kruislingsgevoelig; “crosstype AF-points” in het Engels. Zo’n camera kan bewegende onderwerpen wat beter volgen bij het scherpstellen.

Grootte & gewicht

In het algemeen is het zo dat de beginnersmodellen wat kleiner en lichter zijn dan de semi-professionele modellen of professionele. Systeemcamera’s zijn gemiddeld nog wat kleiner en lichter. Voor sommige mensen is dit een reden om voor een systeemcamera te gaan.

Het is heel persoonlijk wat mensen licht of zwaar vinden. Tip, ervaar dit zelf eens. Houd het in je handen.

Bouwkwaliteit & weathersealing

Hoe degelijk is de behuizing van de camera. Is dit kunststof of magnesium? Dat laatste is sterker en kan meer hebben qua klappen of stoten.

Voor sommige fotografen is het ook belangrijk dat een camera naden heeft die beter zijn afgedicht tegen nattigheid of stof. Denk aan landschapsfotografie in sneeuwbuien, onverwachte regen, aan de kust.

Nadeel is dat een weathersealed spiegelreflexcamera per definitie vrij duur is. Dit begint pas bij semi-professionele modellen. Pentax is hierop een uitzondering.

Snelheid: hoeveel foto’s per seconde?

Dit wordt ook wel uitgedrukt in “fps” (frames per second).

Is fotografie van bewegende onderwerpen echt jouw ding en ben je wat fanatieker? Dan heb je met een snellere camera meer kans op het juiste moment. Sommige dingen zijn niet goed te ‘timen’. Of een dier of sporter net de mooiste houding heeft bijvoorbeeld.

Bij een spiegelreflexcamera begint de snelheid tegenwoordig bij 3 foto’s per seconde en dit kan oplopen tot bijvoorbeeld 14 foto’s per seconde bij een topmodel. Bij een systeemcamera kunnen beginnersmodellen al veel sneller zijn dan bij spiegelreflexcamera’s. Dit komt door het ontbreken van de spiegel.

De systeemcamera weet snelheid en betaalbaarheid veel beter te combineren dan de spiegelreflexcamera.

Heb je een klein budget en wil je vooral veel actie fotograferen, bekijk dan mijn artikel Beste systeemcamera zeker.

Liveview

Kan je live op je LCD-scherm zien wat je aan het fotograferen bent? Normaal gesproken heb je dit als je uit de hand fotografeert niet nodig. Je kijkt dan door je zoeker. Je ziet dan beter wat je fotografeert en bij zonlicht zie je ook nog prima.

Liveview wordt met name gebruikt vanaf een statief. Alle moderne spiegelreflexcamera’s hebben liveview, dit is al jaren zo. Alleen camera’s van bijvoorbeeld meer dan 10 jaar oud hebben dit soms niet.

Video

Spiegelreflexcamera’s worden ook wel gebruikt voor video. Ik moet toegeven dat ik geen videograaf ben,  dit is dus minder mijn gebied. Ik film zelf ook wel met een spiegelreflexcamera maar ik noem mezelf geen specialist op dat gebied.

Bij video-eigenschappen kan je denken aan de resolutie:

4k of Full HD, de mogelijkheden voor slowmotion video, de mogelijkheden voor aansluiting van een externe microfoon (de interne van de camera is niet zo best), een kantelbaar LCD-scherm als je jezelf wil filmen, de scherpstelling bij bewegende onderwerpen voor video.

HDR & bracketing: functies voor moeilijke lichtsituaties

Dit wordt met name gebruikt bij landschapsfotografie en ook wel eens bij nachtfotografie van steden of interieur- of vastgoedfotografie. In het kort, onze ogen kunnen een groot verschil tussen een lichte lucht en een donker land (bij landschapsfotografie) prima zien. We zien zowel details in de lucht als in het land. De camera kan dit veel minder, met als gevolg dat OFWEL de lucht OFWEL het land goed is belicht. Functies als HDR & bracketing kunnen helpen een resultaat te bereiken dat je met je ogen zag. Er worden kort gezegd meerdere foto’s achter elkaar gemaakt met een verschillende belichting. Bij HDR worden die foto’s direct in de camera samengevoegd tot 1 foto (een eindproduct). Voor een echte beginner is een HDR-functie het makkelijkste want dan heb je geen fotobewerking nodig. Bij bracketing (letterlijk betekent dit ‘trapje’) moeten de foto’s met een verschillende belichting later worden samengevoegd in een fotobewerkingsprogramma.  Het voordeel is dat je dan zelf de baas bent over hoe de foto wordt samengevoegd.

Schotland… wat een zonsopkomst had ik… De klim in het donker ’s ochtends vroeg met de hoofdlamp op was het helemaal waard!

Wifi, andere connectiemogelijkheden & GPS

Dit heeft geen invloed op de foto zelf. Het is een stukje gemak. Heb je nog snoeren nodig of niet? Dan heb ik het over functies als Wifi, NFC of bluetooth. Eerlijk gezegd is dit voor mijzelf niet zo belangrijk.

GPS is met name op reis wel eens handig, want je kan later (ook jaren later) nog zien waar jij een bepaalde foto in het buitenland maakte. Mogelijk wil je de fanatieke fotograaf daar dan nog eens terug.


Welk merk spiegelreflexcamera kopen? Nikon, Canon of Sony?

Over het algemeen raad ik veel mensen die een spiegelreflexcamera willen kopen een Nikon of Canon spiegelreflexcamera aan. De redenen vind je in dit artikel: waarom ik vaak een Nikon of Canon spiegelreflexcamera aanraad zonder dat de camera’s zelf beter zijn 

In het kort komt het erop neer dat je een enorme keuze hebt als het gaat om lenzen (ook van andere merken zoals Tamron & Sigma), tweedehands (kan je veel geld besparen) en ook qua accessoires is het een voordeel. Je koopt namelijk ook makkelijk een voordelige flitser voor een Canon of Nikon spiegelreflexcamera.

Sony richt zich al een tijd op systeemcamera’s in plaats van op de spiegelreflexcamera’s. Dat wil niet zeggen dat de bestaande spiegelreflexcamera’s van Sony niet goed zouden zijn, maar er zullen minder lens voor worden ontwikkeld. Sony is een andere weg ingeslagen, die van de systeemcamera.

In het artikel dat je nu leest wordt het zo tijd om de concrete camera’s te gaan bespreken en je te adviseren.

Belangrijk advies: houd budget over voor lenzen en je ontwikkeling. Met een duurdere camera en meer functies ga je niet beter fotograferen. Het gaat om leren kijken & je camera kunnen instellen.


Beste spiegelreflexcamera tot ongeveer 650 euro 

Hierna bespreek ik de beste spiegelreflexcamera’s tot ongeveer 650 euro. Hierbij is prijs/kwaliteitverhouding ook belangrijk. Aanbod komen Nikon D3500, Nikon D5300, Nikon D5600 en Canon EOS 200D en 800D.


Nikon D3500

Download  Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon >> (klik op het geel) en ontvang onafhankelijk aankoopadvies

De Nikon D3500 is het nieuwste instapmodel van Nikon uit de 3000-serie en kwam rond september 2018 op de markt. De 3000-serie is qua prijs de meest toegankelijke serie. De D3500 is de opvolger van de populaire D3400. Daarvoor was de Nikon D3300 ook erg populair trouwens.

Belangrijke eigenschappen:

  • 24 megapixels cropsensor(De D3400 en D3300 hadden dit ook al)
  • ISO-bereik van 100-25.600 (dit zegt wat over de kwaliteit van de foto’s bij weinig licht)
  • 11 autofocuspunten (scherpstelpunten; zelfde als bij D3400 en D3300).
  • Vast LCD-scherm (niet kantelbaar). De resolutie is 923k pixels, gewoon een goed scherm.
  • 5 foto’s per seconde bij continu-opnamen.
  • Videoresolutie van 1920 x 1280.
  • De D3500 is iets lichter dan de D3400
  • De camera is ietsje kleiner: 124 x 97 x 70 mm vs 124 x 98 x 75.5 mm bij de D3400
  • Gewicht: 365 gram. Bij D3400 395 gram. Verwaasloosbaar verschil
  • De batterij zou volgens Nikon ongeveer 30% langer meegaan, 1550 foto’s. Dat is behoorlijk veel.
  • Ingebouw flitser
  • Smartphone remote control
  • Bedieningsknoppen zijn naar rechts verplaatst (zie foto hieronder), ze zijn daar samengebracht zodat je dit met één hand kan doen voor meer gebruiksgemak.
  • De grip (hoe de camera in de hand ligt) zou iets anders zijn, wat dieper ligt de camera in je hand.
  • Guide mode. Intructies op de camera over hoe je verschillende effecten bereikt zoals onscherpe achtergrond of beweging in je foto’s. Dit is mooi om een camera te verkopen, maar ik merk dat mensen alsnog niet weten wat ze moeten doen. Het geeft je geen basis.
  • Video in 1080 pixel resolutie met een framerate van 60fps.
  • Bluetooth
  • SnapBridge app (foto’s tot 2 megapixels sturen naar je smartphone).
  • Prijs:429 euro (alleen de body). De prijs kan wisselen. Zie hier de huidige prijs van de Nikon D3500 op kieskeurig.nl 

Opmerkingen

  • De Nikon D3500 is een prima instapmodel voor wie begint. Verschil met de instapmodellen van Canon (zoals de Canon EOS 4000D, 2000D en 1300D) zijn onder meer deze. De Nikon D3500 maakt 5 foto’s per seconde, de Canon 4000D, 2000D en 1300D maken 3 foto’s per seconde. Bij actiefotografie, dieren, vogels, kinderen die spelen, sport heb je met de Nikon D3500 (of D3400/D3300) meer kans op het juiste moment.
  • De prestaties bij minder licht (bedoeld wordt: bij hogere ISO) zijn van Nikon wat beter dan bij Canon. Dit betekent niet dat Canon niet goed is (ik ben zelf Canon gebruiker), maar puur kijkend naar de prestaties als je bijvoorbeeld veel binnen zou fotograferen is de Nikon wat beter.
  • De Nikon 3000-serie beschikt niet over HDR of bracketing. Dit doet Nikon bewust, zodat je daarvoor aangewezen bent op de camera’s van de 5000-serie, zoals de Nikon D5300 of D5600.
  • De D3400 verschilt niet veel van de D3500, deze is dus ook nog prima te gebruiken. Ook als je die bijvoorbeeld gunstig van iemand kan overnemen.

BELANGRIJK, bekijk hieronder even wat ik over de D5300 schrijf, zonde als je dit zou missen 🙂

Voor een uitgebreidere vergelijking van de beste camera voor een beginner, zie mijn artikel Beste spiegelreflexcamera voor de beginner


Nikon D5300


De Nikon D5300 is iets ouder dan de D3500 maar het is wel een wat uitgebreider model qua opties. De Nikon D3500 kwam ongeveer 4,5 jaar later op de markt. De D5300 heeft een opvolger, de D5600. Toch is de D5300 interessant om te bekijken…

De Nikon D5300 is het moment dat ik dit schrijf nauwelijks duurder dan de Nikon D3500. Daarom is het interessant om te kijken wat belangrijke verschillen zijn 🙂

Nikon D3500 of Nikon D5300

Aantal voordelen Nikon D5300

  • 39 autofocuspunten in plaats van 11. Autofocussysteem is iets beter bij beweging.
  • Kantelbaar LCD-scherm
  • LCD-scherm is een halve centimeter groter
  • Kwaliteit LCD-scherm is op papier ietsje beter maar merk in de praktijk niet
  • Microfoonpoort voor beter geluid met externe mic bij video
  • HDR-functie. In moeilijke lichtsituaties maakt de camera meerdere opnamen die direct kunnen worden samengevoegd in de camera (zonder fotobewerkingsprogramma nodig te hebben). Denk aan zonsopkomst en zonsondergangen.
  • Bracketing-functie. Sneller achter elkaar 3 foto’s maken met een verschillende belichting. Die kan je dan later zelf in een fotobewerkingsprogramma samenvoegen, zelfde situaties als bij HDR functie.
  • Ingebouwde GPS.

Aantal voordelen Nikon D3500

  • ISO kan tot 25.600 ipv 12.800
  • Batterij gaat aanzienlijk langer mee, geclaimd wordt meer dan 2x zo lang
  • Ruim 100 gram lichter
  • Bluetooth

De Nikon D5300 biedt voor nauwelijks meer geld meer opties dan de D3500 en vind ik dan ook eerder een aanrader voor de beste Prijs/Kwaliteitverhouding. Met name de HDR-functie is voor de beginnende natuurliefhebber handig. En bracketing voor wie nog een klein stapje verder is. Controleer prijzen even, die kunnen veranderen.

Bekijk hier de huidige prijs van de Nikon D5300.


Canon EOS 200D

De Canon EOS 200D is de opvolger van de Canon EOS 100D, voorheen was de 100D de kleinste spiegelreflexcamera van Canon. De Canon 200D is niet de goedkoopste DSLR die Canon aanbiedt, de Canon D4000, de Canon 2000D en de oudere Canon 1300D zijn voordeliger.

De Canon EOS 200D is inmiddels opgevolgd door de Canon EOS 250D

Zie hier meer over de Canon EOS 250D

Belangrijke eigenschappen van de 200D:

  • 24 megapixel cropsensor
  • ISO 100- max 25.600 (uitbreidbaar tot 51.200)
  • Kantelbaar LCD-scherm
  • 5 foto’s per seconde bij continu-opnamen
  • Video in full HD: 1920 x 1280
  • Wifi
  • 453 gram
  • Bracketing: van tevoren instellen dat de camera 3 verschillende foto’s snel achter elkaar maakt met een verschillende belichting (bij situaties van moeilijk licht zoals bij landschapsfotografie)

Nikon D3500 of Canon EOS 200D

Aantal voordelen van Canon EOS 200D

  • Kantelbaar LCD-scherm.  Persoonlijk vind ik het kantelbare LCD-scherm niet zo belangrijk tenzij je misschien jezelf wil filmen vanaf statief, laag bij de grond wil fotograferen en fysieke ongemakken hebt of heel veel macrofotografie doet op een koude, natte grond in de ochtend.
  • Bracketingfunctie
  • Touchscreen, dit hebben de Nikon D3500 en D5300 niet.
  • Mogelijkheid tot externe microfoon (bij video geeft dit aanzienlijk beter geluid)
  • Voor de beginner die niet zo handig is met apparaten zijn menu’s en knoppen wat makkelijker bij de Canon 200D, extra bedieningsgemak is hierbij het touchscreen.

Aantal voordelen Nikon D3500

  • Bijna 100 gram lichter
  • Batterijduur gaat een stuk langer mee met 1 oplaadbeurt
  • Prestaties bij hogere ISO zijn bij Nikon wat beter (bij weinig licht)
  • 11 autofocuspunten in plaats van 9. Iets meer vrijheid als je een ander focuspunt zou kiezen, voor de beginner vaak niet zo belangrijk. Je kan vaak prima het middelste scherpstelpunt gebruiken.

Nikon D5300 of Canon EOS 200D

Belangrijkste voordelen D5300

  • 39 autofocuspunten waarvan 9 kruislingsgevoelig vs 9 autofocuspunten waarvan 1 kruislingsgevoelig (middelste) bij de Canon EOS 200D. Kruislingsgevoelige autofocuspunten zijn wat beter bij het volgen van een bewegend onderwerp.
  • HDR-functie, dit is voor de beginner handiger dan bracketing omdat je geen fotobewerkingsprogramma nodig hebt om in lastige lichtsituaties (klassiek is zonsopkomst en zonsondergang) een betere belichte foto te krijgen. De beginner weet niet ‘wat ie aan moet’ met een fotobewerkingsprogramma.
  • Wat betere ISO-prestaties bij weinig licht (beeldkwaliteit is iets beter). Wil niet zeggen dat de Canon niet goed is.

Belangrijkste voordelen Canon EOS 200D

  • Touchscreen geeft meer gebruiksgemak
  • Voor mensen die van nature niet zo handig zijn met apparaten zijn menu en bediening eenvoudiger (dit is niet onbelangrijk). Iemand die toch al niet heel handig is met apparaten helpt zichzelf niet met een camera die dan net iets te lastig te bedienen is. Verkopers kijken hier zelden naar, ze hebben ook de feeling niet met hoe iemand in de praktijk een camera leert bedienen.
  • ISO 25.600 ipv 12.800
  • NFC en bluetooth (voor mij bijzaken)

Puur naar de specificaties kijkend is de Nikon D5300 de camera met de beste Prijs/kwaliteitverhouding, goede prestaties voor relatief weinig geld. Voor mensen die niet zo handig zijn met apparaten raad ik toch eerder de Canon EOS 200D aan.

Het hangt ook wat van je onderwerpen af. Voor bewegende onderwerpen is de Nikon D5300 iets beter en ook voor wie landschapsfotografie belangrijk vindt (puur door de HDR-functie).

Bekijk hier de huidige prijs van de Canon EOS 200D


Nikon D5600


Download  Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon >> (klik op het geel) en ontvang onafhankelijk aankoopadvies

De Nikon D5600 is de opvolger van de Nikon D5300. De D5600 is als luxe instapmodel te beschouwen.

Nikon D5300 of D5600

Voordelen Nikon D5600

  • Touchscreen voor meer gebruiksgemak
  • Maximale ISO 25.600 vs 12.800, toch zijn prestaties bij ISO vergelijkbaar.
  • Batterij gaat ongeveer 25% langer mee met 1 oplaadbeurt
  • NFC & bluetooth

Er is weinig verschil tussen de Nikon D5300 en de D5600. Bekijk dan ook goed het prijsverschil. Op het moment dat ik dit schrijf vind ik de D5600 de meerprijs niet waard. Het is voor veel mensen slimmer om in een extra/beter lens te investeren en natuurlijk om je camera te leren instellen en anders te kijken. Daar wordt het verschil gemaakt.


Canon EOS 800D

Update, de 800D is opgevolgd door de Canon EOS 850D

De Canon EOS 800D is een relatief nieuw model van Canon (februari 2017) Het is het meest luxe instapmodel als het gaat om een spiegelreflexcamera. Het is de opvolger van de Canon EOS 750/760D.

  • 24 megapixels cropsensor
  • ISO 100 – 25600
  • Kantelbaar LCD-scherm
  • 45 autofocuspunten
  • 6 foto’s per seconde bij continu-opnamen
  • Digitale videostabilisatie in de body (alleen bij video; niet voor fotografie). Dit helpt om uit de hand minder schokkerige beelden te maken.
  • Video in Full HD, geen 4k (heeft de consument ook niet nodig naar mijn mening; vraagt veel van je pc)
  • Wifi
  • 532 gram

Voor een spiegelreflexcamera voor bewegende onderwerpen (dieren, sport, kinderen in actie, vogels) biedt de Canon EOS 800D een goede prijs/kwaliteitverhouding. Snelheid en autofocus zijn voor deze prijs goed. Wel is het zo dat systeemcamera’s nog sneller zijn voor hetzelfde geld.

Canon EOS 800D of Nikon D5600

Voordelen Canon EOS 800D

  • 6 foto’s per seconde in plaats van 5 (iets beter bij bewegende onderwerpen, meer kans)
  • 45 autofocuspunten die alleen kruislingsgevoelig zijn vs 39 autofocuspunten bij de Nikon D5600 waarvan er 9 kruislingsgevoelig zijn. Voor bewegende onderwerpen is ook het autofocussyteem beter.
  • Voor video uit de hand beter door de digitale stabilisatie voor video (niet voor fotografie)

Voordelen Nikon D5600

  • Batterij gaat iets langer mee met 1 oplaadbeurt
  • LCD-scherm is een halve centimeter groter
  • Zo’n 65 gram lichter

Bekijk hier de huidige prijs van de Canon EOS 800D

De specificaties van de Canon EOS 800D zijn algemeen iets beter dan die van de Nikon D5600 terwijl de Canon 800D op het moment dat ik dit artikel maak ook zo’n 130 euro goedkoper is. Controleer natuurlijk de huidige prijzen.


Beste spiegelreflexcamera van ongeveer 925 tot 2000 euro (semi-professionele camera)

Hier worden de semi-professionele modellen besproken, zoals de Canon EOS 80D, Nikon D7500, Canon EOS 7D Mark II en Nikon D500.

Ben je meer een beginner? Heel vaak is een semi-professionele camera dan niet de juiste keuze. Deze is wat moeilijker te bedienen. Investeer in jezelf, leer een instapmodel goed kennen, leer kijken, investeer eerst in lenzen :). Er komen niet vanzelf betere foto’s uit je semi-professionele camera.

Kenmerkend voor semi-professionele modellen is grofweg:

  • Bouwkwaliteit, afdichtingen tegen stof en water (weathersealing)
  • Gewicht. Ze zijn zwaarder door de betere bouwkwaliteit (bijv. magnesium body).
  • Betere prestaties bij weinig licht (op hogere ISO-waarden)
  • Vaak betere autofocus voor bewegende onderwerpen
  • Cropsensor (APS-C), geen fullframe
  • Vaak sneller, meer foto’s per seconde
  • Meer instelmogelijkheden/uitgebreidere menu’s (beginner verzuipt er snel in). Soms combinatitoetsen, 1 knop ingedrukt houden en dan aan een andere wiel draaien. Je moet beter weten hoe het werkt om er voordeel van te hebben. Anders is het een nadeel voor de beginner.
  • Optie om autofocus tussen camera en lens af te stellen in de camera (AF Micro adjustment). Dit is een oplossing bij back- en frontfocus (als de foto vóór of áchter het punt waarop jij s cherpstelt scherper wordt dan op het punt waarop je scherpstelt). Dit heet ook wel kalibratie.
  • Soms betere videomogelijkheden

Canon EOS 80D

Let op, de Canon EOS 80D is opgevolgd door de Canon EOS 90D die hierna wordt besproken

De Canon EOS 80D is een semi-professionele spiegelreflexcamera die al een tijd op de markt is. Het is de opvolger van de Canon.70D. De Canon 90D wordt als opvolger van de Canon 80D over niet al te lange tijd verwacht. Die zal wel hoger geprijsd worden natuurlijk.

  • 24 megapixels cropsensor (geen fullframe)
  • ISO-bereik van 100-12.800 (uitbreidbaar tot 25600).
  • Kantelbaar LCD-scherm
  • Top-LCD screen. Dit is een klein extra LCD-schermpje bovenop de camera (vandaar “top”)
  • Touchscreen voor extra gebruiksgemak
  • 7 foto’s per seconde bij continu-opnamen (zelfde snelheid als de professionele en dure Canon EOS 5D Mark IV). Vergelijk: de Canon EOs 800D maakt 6 foto’s per seconde (net als de Canon EOS 77D trouwens die hier niet besproken wordt. De weathersealing ontbreekt daarbij). De 77D is wel een stuk lichter.
  • 45 autofocuspunten 
  • “AF-microadjustment”. In de camera is de scherpstelling verfijnd af te stellen (per lens) als de autofocus niet helemaal precies zou functioneren (bij backfocus en frontfocus problemen).
  • Gewicht van 730 gram, dit is zwaarder dan bijvoorbeeld de 800D van 532 gram. Dit komt omdat de bouwkwaliteit van een semi-professioneel model beter is.
  • ‘Weathersealed’. De 80D heeft naden die beter afdeicht zijn tegen nattigheid en stof. Toch raad ik een regenhoes aan bij heftig weer.
  • HDR-functie om situaties van moeilijk licht beter aan te kunnen. Beter belichte foto’s zonder fotobewerkingsprogramma
  • Automatische bracketingfunctie om beelden met een verschillende belichting snel achter elkaar te maken.
  • NFC, moderne connectiemogelijkheden
  • Mogelijkheid voor timelapse opnamen
  • Poort voor externe microfoon
  • Smartphone remote control

Met een bedrag van onder de 1000 euro is de prijs/kwaliteitverhouding van de Canon EOS 80D zeker goed.

Deze camera wordt door sommige professionals wel eens als 2e camera gebruikt. De cropsensor zorgt voor meer bereik van je lenzen (1.6x), de weathersealing geeft een prettig gevoel en de snelheid is redelijk, autofocus is goed. Ook kan de camera vrij goed omgaan met lichte en donkere delen in één scene (dit heet het “dynamisch bereik”).


Canon EOS 90D

Dit is de opvolger van de hierboven besproken populaire Canon EOS 80D. De 90D werd aangekondigd samen met de Canon EOS M6 Mark II systeemcamera.

Download gratis het Boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie   >>

Belangrijke eigenschappen

  • 32,5 megapixel APS-C sensor
  • 10 foto’s per seconde bij continu-opnamen
  • Buffer van 25 foto’s (Compressed RAW + JPEG)
  • Nieuwe sensor (Digic 8)
  • Joystick aan de achterkant van de body voor selectie van autofocuspunten (45 stuks, net als bij de 80D. Alleen kruislingsgevoelige autofocuspunten)
  • Nieuwe 220.000 pixel metering sensor met mogelijkheid van gezichtsherkenning in de zoeker. “Intelligent Tracking and Recognition (iTR AF).
  • Verbeterde liveview. De dual pixels beslaan bijna 100% van het beeld (verticaal) en 88% van het beeld horizontaal. Hierbij worden meer dan 5000 punten gebruikt waaruit je kan kiezen of 143 automatische velden als je dit automatisch door de camera laat regelen.
  • Mogelijkheid van Eye AF (oogherkenning) in liveview.
  • Verbeterde werking ontspanknop
  • ISO 100-25.600 (uitbreidbaar tot 51.200)
  • Compressed RAW optie
  • Verbeterde prestaties van de batterij, zo’n 30% langer mee met 1 oplaadbeurt
  • Batterygrip van de 70D en 80D is compatible
  • 4k video 30 fps, 1020/120p slowmotion video

Verder heeft de 90D net als de 80D ook:

  • Touchscreen voor extra gebruiksgemak
  • “AF-microadjustment”. In de camera is de scherpstelling verfijnd af te stellen (per lens) als de autofocus niet helemaal precies zou functioneren (bij backfocus en frontfocus problemen).
  • ‘Weathersealed’. Naden die beter afgedicht zijn tegen nattigheid en stof. Toch raad ik een regenhoes aan bij heftig weer.
  • HDR-functie om situaties van moeilijk licht beter aan te kunnen. Beter belichte foto’s zonder fotobewerkingsprogramma
  • Automatische bracketingfunctie om beelden met een verschillende belichting snel achter elkaar te maken.
  • NFC, moderne connectiemogelijkheden
  • Mogelijkheid voor timelapse opnamen
  • Poort voor externe microfoon

Bekijk voor een vergelijking tussen de 90D en de 80D ook dit artikel: Canon 90D of 80D: vergelijking >>


Nikon D7500

Bouwjaar
De Nikon D7500 kwam in april 2017 op de markt en is dus een vrij nieuw semi-professioneel toestel van Nikon.

  • 21 megapixel cropsensor
  • ISO 100-51.200 (uitbreidbaar tot 164.00o)
  • Scherm dat omhoog kan worden gekanteld
  • 8 foto’s per seconde bij continu-opnamen
  • 4k video
  • Wifi
  • 640 gram
  • Weathersealing
  • Touchscreen
  • Af Micro-adjustment
  • Bluetooth
  • Smartphone remote control

De Nikon D7500 combineert snelheid met een vrij licht gewicht van 640 gram. Ook is de camera klein.

Verder is het een moderne camera,dit zie je ook 4k video, touchscreen en de connectie die je via bluetooth en wifi maakt. Het LCD-scherm kan omhoog worden gekanteld maar is geen volledig kantelbaar scherm. 21 megapixels is degelijk, iets minder dan sommige goedkopere modellen. De autofocus is goed en de camera zou wat beter zijn bij het volgen van bewegende onderwerpen dan de oudere Nikon D7200 (voorganger). Die is ook zwaarder.

Nikon D7500 of Canon EOS 80D

Redenen om de Nikon D7500 te kopen

  • Hogere maximale ISO, 51.200 (16.000 bij Canon 80D)
  • Prestaties bij weinig licht (hogere ISO) zijn ongeveer 30% beter. Dit is niet heel gek omdat Nikon op dit gebied in het algemeen wat beter presteert en de Nikon D7500 is een nieuwere camera.
  • Snelheid. 8 foto’s per seconde vs 7 bij de Canon EOS 80D.
  • 4k video
  • Lichter gewicht, 640 gram vs 730 gram van de Canon 80D
  • Wat betere prestaties in situaties met zowel lichte als donkere delen, dit verschil is niet zo groot
  • Verwachte levensduur van de sluiter (aantal clicks) is 150.000. Bij de Canon EOS 80D 100.000.

Redenen om de Canon EOS 80D te kopen

  • Prijsverschil is ruim 100 euro (op moment van schrijven)
  • 24 megapixels vs 21 megapixels, iets beter  voor enorm grote afdrukken of als je veel wil bijsnijden (croppen)
  • kwaliteit van de scherpstelpunten. Alle 45 scherpstelpunten zijn kruislingsgevoelig. Bij Nikon D7500 zijn dit er 15. Dit maakt de 80D op papier qua autofocus wat beter bij snel bewegende onderwerpen. In hoeverre dit in de praktijk ook zo is, is lastig aan te geven.

De Nikon D7500 biedt erg veel waarde voor zijn geld en is qua specificaties over het algemeen wat beter dan de Canon EOS 80D. Het is ook een nieuwere camera. Autofocussysteem is op papier in het voordeel van de Canon EOS 80D.


Canon EOS 7D Mark II

Update, met de komst van de Canon EOS 90D is de 7D Mark II niet meer interessant. De 90D is eigenlijk de opvolger van zowel de 80D als de 7D Mark II. Er komt geen 7D Mark III, Canon gaat meer aandacht richten op de systeemcamera’s.

De Canon EOS 7D Mark II is het snelheidsmonster van de Canon spiegelreflexcamera’s (van de cropcamera’s) en wordt veel gebruikt voor sportfotografie en wildlifefotografie. Dit vanwege de snelheid, de kansen op het juiste moment. Ook bij vogels in de lucht.

De camera kwam in september 2014 op de markt. De 7D Mark III wordt verwacht, alleen is op het moment van schrijven nog niet bekend wanneer.

  • 20 megapixels cropsensor (APS-C)
  • 10 foto’s per seconde bij continu-opnamen
  • ISO max 16.000
  • 65 autofocuspunten waarvan 65 kruislingsgevoelig
  • 910 gram (dit is fors), de camera is ook vrij groot
  • Video in Full HD

Deze camera wordt ook wel als 2e camera gebruikt door professionals die naast hun fullframe camera een snellere camera willen die ook meer bereik geeft (door de cropsensor worden de lenzen verlengd met een factor 1,6). Dan wordt een 400 mm lens 640 mm en bijvoorbeeld een 500 mm lens een 800 mm lens. Dat scheelt natuurlijk wel bij vogels, wildlife of eventueel soms sport.

Afgezien van de snelheid en de autofocus van de 7D Mark II is de Canon EOS 80D op bepaalde punten moderner en beter. Deze camera moet je dan ook echt alleen kopen voor de snelheid, als actiefotografie heel belangrijk voor jou is en je maximale kansen wil op het juiste moment. Sneller is alleen de Canon 1D-X / 1D-X II en die zijn vrijwel onbetaalbaar voor de hobbyist. En bieden minder lensbereik door de fullframe sensor.


Nikon D500

Dit is het snelheidsmonster van Nikon onder de crop spiegelreflexcamera’s (geen fullframe dus). Het is het topmodel van de cropcamera’s.

Nikon D500 of  Canon EOS 7D Mark II

Dit is een interessante vergelijking omdat beide camera’s voor hetzelfde doel zijn gebouwd, de snelheid en toch het grotere lensbereik door de cropfactor.

Voordelen van de Nikon D500

  • 21 megapixels, Canon EOS 7D Mark II heeft er 20. Klein verschil.
  • Maximale iso 51.200 vs 16.000
  • Prestaties bij hoge ISO zijn ongeveer 20% beter
  • 153 autofocuspunten vs 65
  • Ondersteuning UHS, ultra high speed geheugenkaarten om sneller foto’s weg te schrijven naar de geheugenkaart en meer achter elkaar te kunnen doorschieten bij actie
  • 99 kruislingsgevoelige autofocuspunten vs 65 bij Canon 7D Mark II
  • Touchscreen bediening
  • Kantelbaar LCD-scherm
  • Wifi
  • Batterijduur zou ongeveer 2x zo lang meegaan
  • Resolutie LCD-scherm is meer dan 2x zo hoog. In de praktijk niet heel belangrijk, ook de Canon heeft een goed scherm.
  • Beter prestaties bij situaties waarin je zowel lichte als donkere delen in één scene hebt (dynamisch bereik). De 80D presteert hierin ook beter dan de 7D Mark II.
  • 4k video vs full HD
  • NFC
  • Bluetooth

Voordelen van de Canon EOS 7D Mark II

  • De prijs is een stuk lager
  • GPS

De Nikon D500 is qua specificaties de betere camera. Wel is het prijsverschil duidelijk.

Uit eigen ervaring vind ik persoonlijk de bediening van de 7D Mark II gebruiksvriendelijker dan die van de Nikon D500. Cursisten vinden de Nikon D500 niet de meest gemakkelijke camera om mee om te gaan.

Als je het ook met 8 foto’s per seconde kan doen in plaats van met 10, dan is de Nikon D7500 een heel mooi alternatief voor de Nikon D500. Dit scheelt je niet alleen geld dat je anders kan besteden maar ook gewicht en omvang. De D7500 is een stuk beter mee te nemen.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Boek voor spiegelreflexcamera downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met je spiegelreflexcamera
  • Duidelijke uitleg over spiegelreflex met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor spiegelreflex, nr. 1 aanrader (prachtige, creatieve onscherpe achtergronden, betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor spiegelreflex: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.


Bekijk ook deze artikelen over camera’s


Stel onderaan je vragen of krijg gratis, persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
  • Als je dit artikel en mijn persoonlijke advies waardevol vindt voor jezelf en voor anderen, dan waardeer ik het als dit artikel wil delen met de knoppen hieronder.