Welke Nikon systeemcamera koop je? Wat zijn de verschillen? Nikon is samen met Canon de grote speler in de markt van de spiegelreflexcamera‘s. Verder is Nikon ook bekend om de compactcamera‘s. Vanaf augustus 2018 introduceerde Nikon ook systeemcamera’s. Welke past bij jou?
Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen over een systeemcamera :). Er staan al 2250+ reacties op het blog.
Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Nikon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Nikon (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.
Heel mooi sfeervol moment in het bos…
Inhoud
Wat is een systeemcamera?
Bekijk hiervoor mijn algemene grootste artikel: beste systeemcamera >>
In dat artikel bespreek ik ook systeemcamera’s van ander merken. In dit artikel focus ik me meer op de verschillende systeemcamera’s van Nikon.
Nikon systeemcamera of spiegelreflexcamera?
Waarom zou je een Nikon systeemcamera willen?
- De body van de systeemcamera is lichter en kleiner dan de meeste spiegelreflexcamera’s van Nikon, met name als het gaat om de (semi-)professionele systeemcamera’s.
- Door de elektronische zoeker zie je direct hoe je foto wordt, ook qua belichting. Het ‘what you see is what you get principe’ spreekt aan. Bij een spiegelreflexcamera zie je achteraf hoe je foto is belicht en dat kans soms voor onaangename verrassingen zorgen
- Door het ontbreken van de spiegel is modernere technologie mogelijk, meer autofocuspunten, meer snelheid. Nikon kan die snelheid in de toekomst nog verder opvoeren in de systeemcamera’s terwijl dit moeilijker is bij de spiegelreflexcamera’s. De grenzen zijn daar meer bereikt.
Wil je goed afwegen of je voor een spiegelreflexcamera of systeemcamera kiest? Bekijk hiervoor mijn algemene artikel Systeemcamera of spiegelreflexcamera >> als je twijfelt en wil weten waarom je voor de ene of andere soort camera kiest.
Welke Nikon Systeemcamera?
Deze systeemcamera’s van Nikon worden hieronder besproken. Hierbij wordt gekeken wat nu belangrijke verschillen zijn. Het doel is om jou een betere keuze te laten maken.
- Nikon Z50
- Nikon Z6
- Nikon Z7
- Nikon Z6 II
- Nikon Z7 II
Gebruik ook je lenzen voor je spiegelreflexcamera
Met een Nikon FTZ mount adapter kun je ook je lenzen voor je spiegelreflexcamera gebruiken op de systeemcamera’s van Nikon met Z-mount. Dit is handig en ook lenzen die geen beeldstabilisatie hebben profiteren zo wel van beeldstabilisatie omdat dit ingebouwd is in de body van de Nikon systeemcamera’s.
Nikon Z6 systeemcamera
In augustus 2018 introduceerde Nikon de Z6 en de Z7. Hieronder bespreek ik eerst de Nikon Z6.
Update, de Z6 is opgevolgd door de Nikon Z6 II
Belangrijke eigenschappen
- 24,5 megapixels fullframe sensor
- 273 autofocuspunten
- ISO 100 tot 51.200
- Lensvatting: Nikon Z-mount
- In body stabilisatie (sensor shift)
- 3,2 “tilting” screen (klapt omhoog, niet volledig kantelbaar)
- 3690k elektronische zoeker
- 12 foto’s bij continu-opnamen
- 4k video resolutie (3840 x 2160)
- Wifi
- 675 gram
- Afmetingen: 134 bij 101 bij 68 mm
- Weathersealed
Terwijl Sony al jaren bezig is met de ontwikkeling en introductie van meerdere systeemcamera’s, volgen Canon en Nikon later.
De Nikon Z6 is met 12 foto’s per seconde behoorlijk snel als je het vergelijkt met de snelheid van veel Nikon spiegelreflexcamera’s. Echter de autofocus voor bewegende onderwerpen zoals sport of wildlife is wat minder goed. In wat meer donkere situaties heeft de camera ook nog wat meer moeite.
Het aantal autofocuspunten is duidelijk meer dan bij spiegelreflexcamera’s. Bij die laatste zitten de autofocuspunten ook meer rond het midden geconcentreerd en dat is bij bewegende onderwerpen beperkend als het gaat om je compositie. De Nikon Z7 heeft nog een stuk meer autofocuspunten (493 vs 273). Ook Sony systeemcamera’s uit de A7-lijn en de A9 hebben meer autofocuspunten en een beter, meer ontwikkeld autofocussysteem. Dus hoewel de Z6 een behoorlijke snelheid heeft zijn er betere systeemcamera’s voor wildlife en sport, denk aan de Sony A7RIV of de Sony A9.
Prestaties bij weinig licht (ISO-prestaties) zijn goed bij de Z6, zelfs nog wat beter dan bij de duurdere Nikon Z7 die we zo bespreken. Dit komt omdat de Z7 meer megapixels heeft en het moeilijker is om ISO-prestaties dan net zo goed te maken.
Verschil met de Nikon spiegelreflexcamera’s is verder dat de systeemcamera’s beschikken over beeldstabilisatie in de body, dit zagen we niet bij de Nikon spiegelreflexcamera’s. De effectiviteit is ook wat groter, wat het fotograferen uit hand ten goede komt.
Met 675 gram is de body (voor een systeemcamera) lichter dan de meeste spiegelreflexcamera’s en qua gewicht ongeveer vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Sony A7 RIV.
De batterij is relatief snel leeg vergeleken met andere systeemcamera’s. De kwaliteit van het LCD-scherm is zeker modern met 2100k pixels. Het 2e kleine LCD-schermpje bovenop (dit heet ook al TOP lcd-scherm) is een extra handigheidje om instellingen te zien, in het bijzonder vanaf een statief.
De Nikon Z6 is relatief gunstig geprijsd, zeker in vergelijking met de Nikon Z7. Voor veel mensen is 24,5 megapixels meer dan genoeg. Wel zou ik als bewegende onderwerpen heel belangrijk voor jou zijn een andere systeemcamera nemen.
Nikon Z7 systeemcamera
De Nikon Z7 kwam tegelijk met de Nikon Z6 op de markt in augustus 2016. Beide camera’s zijn de eerste systeemcamera’s van Nikon. De Z6 en Z7 zijn op de meeste punten heel vergelijkbaar, de afmetingen, elektronische zoeker en LCD-scherm en stabilisatie zijn zelfs identiek. Hieronder de specificaties op een rij en daarna een toelichting.
Belangrijkste eigenschappen
- 46 megapixels fullframe sensor
- 493 autofocuspunten
- ISO 100 tot 25.600
- Lensvatting: Nikon Z-mount
- In body stabilisatie (sensor shift)
- 3,2 “tilting” screen (klapt omhoog, niet volledig kantelbaar)
- 3690k elektronische zoeker
- 9 foto’s bij continu-opnamen
- 4k video resolutie (3840 x 2160)
- Wifi
- 675 gram
- Afmetingen: 134 bij 101 bij 68 mm
- Weathersealed
De Nikon Z7 is de duurdere variant van de Z6. Verschillen zijn onder andere deze. De Z7 biedt aanzienlijk meer megapixels, voor veel mensen is dit zeker niet nodig. Wil je foto’s echt in zeer grote formaten kunnen printen dan heeft het een voordeel. Daarnaast is het de optie om te croppen interessant, zeker voor onderwerpen die verder weg zijn. Denk hierbij aan wildlife en vogels en in iets mindere mate ook aan sport.
Wel moet je je realiseren dat meer megapixels ook inhoudt dat geheugenkaarten en harde schijven eerder volraken. Nu is dat niet extreem duur, maar een ander punt van aandacht is dat voor grotere bestanden ook een sterke pc nodig is bij het bewerken. Anders krijg je meer vertraging. Niet iedereen beschikt hierover.
Daarnaast heeft de Z7 meer autofocuspunten dan de Z6. Het dynamisch bereik is ook ietsje beter. Dit verschil is niet groot, maar de Z7 presteert iets beter in situaties waarin je zowel behoorlijke lichte als donkere delen in één foto hebt. Er blijft dan net iets meer detail behouden. De prestaties op het gebied van kleur zijn ook iets beter bij de Z7.
De Z7 is door de grotere bestanden (45,5 megapixels) minder snel bij continu-opnamen dan de Z6.
Het prijsverschil tussen de Z7 en Z6 is behoorlijk, de Z6 is een stuk beter betaalbaar. Als je echt de megapixels nodig hebt, dan is dit de voornaamste reden om de Z7 te kopen. Anders is ook de Z6 is een goede keuze.
Nikon Z6 II systeemcamera
Zie mijn uitgebreide artikel Nikon Z6II Review
Nikon Z7 II systeemcamera
Zie mijn artikel verschil Nikon Z6 II en Z7 II
Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis boek voor Nikon Downloaden >>(klik op het geel)
- In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Nikon
- Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
- 50+ pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies voor Nikon op maat: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.
Bekijk ook deze artikelen over camera’s
- Beste systeemcamera
- Beste Canon systeemcamera
- Spiegelreflex- of systeemcamera?
- Beste spiegelreflexcamera
- Beste spiegelreflexcamera voor beginners
Stel onderaan je vragen of ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Marian Coenen
op 28 Jul 2019Joris-Dijkema
op 30 Jul 2019Patrick Van Weyenbergh
op 18 Sep 2019Joris-Dijkema
op 24 Sep 2019Ludwig
op 06 Oct 2019Joris-Dijkema
op 06 Oct 2019Wilma
op 12 Oct 2019Joris-Dijkema
op 14 Oct 2019Henk
op 28 Feb 2020Eveline
op 24 Mar 2020Joris-Dijkema
op 27 Mar 2020Eveline
op 28 Mar 2020Kees
op 24 Apr 2020Catharina Geraedts
op 27 Sep 2020Joris-Dijkema
op 30 Sep 2020