In augustus 2016 kwam de Nikon DX AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR op de markt. Het is een telezoomlens voor spiegelreflexcamera‘s. In dit artikel bespreek ik de belangrijkste eigenschappen en toepassingen van deze lens. Wat vinden reviewers van het objectief en welke alternatieven zijn er? Je komt het aan de weet als je verder leest.
Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken
Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Nikon (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.
Inhoud
Belangrijkste eigenschappen Nikon DX AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR (349 euro)
AF-P
Dit soort lenzen wordt aangestuurd met een stappenmotor, waardoor je snel en nauwkeurig kunt scherpstellen. Hier kleeft wel een nadeel aan: AF-P lenzen zijn alleen geschikt voor de nieuwere Nikon camera’s. Spiegelreflexcamera’s worden ook wel DSLR genoemd. De letters DSLR staan voor Digital Single Lens Reflex.
Welke DSLR zijn niet geschikt voor de Nikon DX AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR?
– Nikon D70;
– Nikon D60;
– Nikon D90;
– Nikon D200-serie;
– Nikon D300-serie;
– Nikon D700.
Let op, oudere modellen uit de 3000- en 5000-serie zijn niet compatibel. De lens werkt met camera’s uit de 3000-serie vanaf de Nikon D3300 (dus ook D3400 en D3500) en uit de 5000-serie vanaf de D5200 (dus ook D5300, D5500 en D5600)
DX
De afkorting DX staat voor Digitally Expanded. Het zijn lenzen die alleen geschikt zijn voor spiegelreflexcamera’s met een APS-C sensor (vanwege de cropfactor ook wel cropcamera’s genoemd). Ben je op zoek naar een Nikon telezoomlens voor fullframe spiegelreflexcamera‘s? Dan heb je een FX-lens nodig. Een FX-lens is namelijk geschikt voor zowel APS-C als fullframe DSLR.
F-vatting
De DX AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR is alleen geschikt voor APS-C spiegelreflexcamera’s met een F-vatting.
Brandpuntsafstand
Een variabele brandpuntsafstand van 70-300 millimeter. Gelijkwaardig aan 105-450 millimeter fullframe. Lenzen met zo’n bereik gebruik je vooral bij portretfotografie, dierenfotografie (bijvoorbeeld wildlife) en sportfotografie (buiten). Het telezoomobjectief is niet heel lichtsterk (maximaal diafragma f/4.5-6.3), dus niet zo geschikt voor het fotograferen van binnensport. Houd je meer van landschapsfotografie? Dan kun je met zo’n telezoomlens meer details van de omgeving vastleggen.
Is de Nikon DX AF-P 70-300mm f/4.5-6.3 geschikt voor macrofotografie?
Ook al is het geen echte macrolens, je kunt dit Nikon objectief ook gebruiken op macroniveau. Bijvoorbeeld om bloemen vast te leggen. De vergrotingsfactor is 1:4.5 (0,22x). Dat betekent dat 4,5 centimeter in het echt wordt weergegeven als 1 centimeter op de foto.
Beeldstabilisatie
De Nikon telezoomlens heeft ingebouwde beeldstabilisatie. Dat kun je ook zien aan de naam van de lens. De letters VR staan namelijk voor vibration reduction (beeldstabilisatie).
Bouw
De Nikon DX-lens heeft een kunststof behuizing en ook de vatting is van kunststof gemaakt. Doorgaans gaan lenzen met een metalen vatting langer mee. Er zit geen schakelaar om te wisselen tussen autofocus (AF) en manuele focus (MF). Er is geen knop om de beeldstabilisatie uit te schakelen. En ook een diafragmaring ontbreekt.
Weathersealing?
De Nikon telezoomlens is niet beschermd tegen stof en (spat)water. Oppassen dus als je in vochtige weersomstandigheden wilt fotograferen.
Filters
Je kunt filters gebruiken van 58 millimeter.
Gewicht
De lens weegt 415 gram. Dat is niet zwaar voor een lens met zo’n bereik. Ter vergelijking: de Tamron AF 70-300mm f/4.5-5.6 SP Di VC USD weegt 765 gram.
Zonnekap
Er is een zonnekap verkrijgbaar, maar die moet je apart aanschaffen. De zonnekap HB-77 kost momenteel 24,95 euro.
Prestaties
Hoe presteert de Nikon DX AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR?
Beeldkwaliteit
Photographyblog.com schrijft dat de hoeken van de foto’s bij het maximale diafragma een beetje donker zijn op een brandpuntsafstand van 70 millimeter. Bij een lensopening van f/5.6 en kleiner is dit probleem compleet opgelost. De website meldt dat er vooral vignettering optreedt bij de maximale brandpuntsafstand. “Op 300 millimeter en met een diafragma van f/6.3 zijn de hoeken vrij donker.” Dit verbetert enorm bij f/8 laten ze weten. “En bij f/11 is het niet meer zichtbaar.”
Camerastuffreview.com is positief over de scherpte van de hoeken. “De hoeken zijn heel scherp, zelfs op 300 millimeter. Photographyblog.com stipt verder aan dat de lens een hoge beeldkwaliteit geeft en dat er mooie, vage achtergronden op de foto’s te zien zijn (bokeh).
Kenrockwell.com noemt de bokeh “niet uitzonderlijk”. Camerastuffreview.com en kenrockwell.com benoemen de hoeveelheid pincushioning (lijnen van de foto lijken naar binnen te trekken), maar lijken het niet eens te zijn. Volgens camerastuffreview.com is er maar een klein beetje last van pincushioning, wat niet zal opvallen bij natuurfotografie en sportfotografie. Kenrockwell.com zegt dat er een gemiddelde hoeveelheid pincushioning is bij een gemiddelde brandpuntsafstand en op 300 millimeter.
Bouw
Photographylife.com meldt dat het een kleine, lichtgewicht lens is. Ze zijn enthousiast over de grote zoomring “die het gemakkelijk maakt om in- en uit te zoomen”. De site schrijft dat het lastig is dat er geen schakelaar is om de beeldstabilisatie (VR) uit te schakelen. “Daarvoor moet je eerst naar het menu en niet alle geschikte camera’s (zoals de Nikon D7100) hebben deze functie.”
Ook pcmag.com en ephotozine vinden het lastig dat er geen schakelaars zijn om functies in- en uit te schakelen. De zoomring noemen ze “prettig om te bedienen”.
Ephotozine.com benadrukt dat de lens is gemaakt van een goede kwaliteit kunststof. Ze vinden het jammer dat de zonnekap niet is inbegrepen.
Ephotozine.com schrijft dat je volgens de instructies voor bepaalde geschikte DSLR eerst een firmware-update moet doen om de beeldstabilisatie in het menu uit te kunnen zetten. “Bij de Nikon D7100 is deze optie in deze update niet beschikbaar.” Maar, vermeldt de review: “Volgens de handleiding kun je beter de VR aan laten staan (ook bij gebruik van een statief), tenzij je een andere voorkeur hebt.”
Autofocus
Camerastuffreview.com laat weten dat de Nikon DX lens een stappenmotor gebruikt, die niet werkt op oudere DX spiegelreflexcamera’s. De autofocus beschrijven ze als “heel snel en nauwkeurig”. Ook photographylife.com is te spreken over de autofocus. “De lens focust stil, nauwkeurig en is vrij betrouwbaar. Vanwege de prijs en bouw is dit een heel fijne verrassing.
De AF-prestaties zijn indrukwekkend en voelen vrijwel hetzelfde als de professionele Nikon NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S.” (Deze lens kost momenteel 2799 euro). De website durft zelfs te beweren dat de Nikon DX AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR de snellere is van de twee telezoomlenzen. Kenrockwell.com vat de autofocus kort en krachtig samen: “Snelle autofocus. De snelste focus van alle DX telezoomlenzen.”
Voordelen op een rij
– Lichtgewicht, ondanks het enorme bereik;
– Goed Betaalbaar;
– Snel en geruisloos scherpstellen;
– Goede beeldstabilisatie.
– Scherpte, ook in hoeken
Nadelen op een rij
– Kunststof vatting;
– Geen schakelaar om beeldstabilisatie uit te schakelen;
– Geen AF-MF schakelaar;
– Niet geschikt voor oudere Nikon DX spiegelreflexcamera’s (let dus goed op)
– Niet lichtsterk;
– Werkt niet zo goed bij handmatig scherpstellen (pcmag.com);
– Geen bescherming tegen vochtige weersomstandigheden;
– Zonnekap er apart bij kopen.
Alternatieven
Er zijn veel verschillende telezoomlenzen op de markt. Ik zal er een paar even bespreken.
Tamron F 70-300mm f/4.5-5.6 SP Di VC USD Nikon (339 euro)
De Tamron telezoomlens (uit 2010) is geschikt voor fullframe spiegelreflexcamera’s. De lens is 765 gram en hiermee een stuk zwaarder dan de Nikon DX AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED. Het Tamron objectief heeft een metalen vatting en gebruikt filters van 62 millimeter. Er is een afstandsschaal op aanwezig en de lens heeft een schakelaar om te wisselen tussen autofocus en handmatige focus en een schakelaar om beeldstabilisatie aan en uit te zetten.
Wat zeggen reviewers over de autofocus?
Imaging-resource.com zegt dat de lens heel snel scherpstelt. “Het duurt ongeveer een seconde om door zijn zoombereik te gaan. En dat gebeurt vrijwel geluidloos.” Photo-review.com is het hiermee eens. “Het AF-systeem reageert heel snel met de Nikon D3100.” Bij slechtere lichtomstandigheden werkt de lens minder goed schrijft photoreview.com. “De snelheid en nauwkeurigheid worden enorm beïnvloed bij minder licht.”
Tamron AF 70-300mm f/4.0-5.6 Di LD Macro Nikon (129 euro)
De Tamron telezoomlens (uit 2010) heeft geen beeldstabilisatie of weathersealing, maar is geschikt voor fullframe DSLR. Geschikt voor filters van 62 millimeter. Volgens digitalcamera.hq.com gebruikt de lens veel accu.
Wat zeggen reviewers over de autofocus?
Digitalcamera.hq.com schrijft in een review dat de AF heel effectief en nauwkeurig is. Imaging-resource.com vindt de autofocus niet heel snel: “De Tamron-lens is niet geschikt voor situaties waar je snel scherp wilt stellen, zoals bij sportfotografie.” Er is wel een uitzondering: honkbal. “Vanwege de actie op de vaste punten: de honken.”
Sigma AF 70-300mm f/4.0-5.6 DG Macro Nikon F-mount (139 euro)
De Sigma telezoomlens (uit 2009) heeft geen beeldstabilisatie of weathersealing, maar is wel geschikt voor fullframe spiegelreflexcamera’s. Je kunt filters gebruiken van 58 millimeter. De zonnekap krijg je gewoon bij aankoop van de lens.
Wat zeggen reviewers over de autofocus?
Lensora.com laat weten dat autofocus voor Nikon DSLR alleen mogelijk is als de spiegelreflexcamera een ingebouwde AF-motor heeft.
Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR (649 euro)
De Nikon telezoomlens (uit 2017) heeft ingebouwde weathersealing en beeldstabilisatie. De lens is geschikt voor fullframe en heeft een speciale modus voor actiefoto‘s: sport VR-stand. De lens is geschikt voor filters van 67 millimeter.
Wat zeggen reviewers over de autofocus?
Photographyblog.com zegt: “Zelfs in situaties met weinig licht wordt er meestal goed scherpgesteld op het onderwerp.”
Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis downloaden >>(klik op het geel)
- In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
- Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
- 50+ pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.
Bekijk ook deze artikelen voor Nikon
- Beste betaalbare telelens voor Nikon
- Beste telelens voor dieren en safari voor Nikon
- Nikon 200-500mm review
- Tamron 100-400mm review
- Beste macrolens voor Nikon
- Beste groothoeklens voor Nikon
- Beste 50mm lens voor Nikon
Stel onderaan je vragen & ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Bronvermelding
Voor de reviews heb ik naast ervaring van cursisten met deze lens gebruikgemaakt van de volgende websites: photographyblog.com, camerastuffreview.com, kenrockwell.com, photographylife.com, pcmag.com, ephotozine.com, imaging-resource.com, photoreview.com, digitalcamera.hq.com en lensora.com.
Maup Sloot
op 18 Nov 2020Arno Siemons
op 17 Feb 2021Joris-Dijkema
op 17 Feb 2021