Beste macrolens voor Sony systeemcamera of spiegelreflexcamera

Beste macrolens voor Sony systeemcamera of spiegelreflexcamera

Je wilt een macrolens kopen voor je Sony systeemcamera of spiegelreflexcamera om kleine onderwerpen (zoals insecten, bloemen en meer) goed vast te kunnen leggen. Hoe bepaal je wat de beste Sony macrolens is voor jou? Hoe belangrijk zijn dingen als brandpuntsafstand, stabilisatie, vergrotingsfactor en autofocus/handmatige focus bij een macrolens? Voorkom dat je een dure lens koopt die niet bij jou past. Ik benoem de beschikbare macrolenzen voor Sony systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s en bespreek hun eigenschappen, zodat je een bewuste keuze maakt.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken


Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.



Inhoudsopgave

Belangrijkste eigenschappen Sony macrolenzen

Brandpuntsafstand
Een macrolens heeft een vaste brandpuntsafstand. Dit wordt een prime lens genoemd. Je kunt niet inzoomen, maar dat is ook niet nodig met een macrolens. Een macrolens met een grote brandpuntsafstand (langer dan 100 mm, denk aan 150 of 180 mm) zorgt ervoor dat je in de praktijk van een iets grotere afstand toch je onderwerp nog groot in beeld krijgt. Met een macrolens met een kortere brandpuntsafstand (denk aan korter dan 90 mm) moet je in het algemeen dichterbij je onderwerp komen voor diezelfde vergroting. Insecten kunnen kan vluchten.

90 tot 100 mm is een gemiddelde brandpuntsafstand voor een macrolens, het is vrij allround en veel gebruikt.

Een ander voordeel van een langere brandpuntsafstand (langer dan 100 mm) is dat je makkelijker heel onscherpe achtergronden krijgt.

Scherpstelafstand
Dit is de minimale afstand die je moet nemen van je onderwerp om het scherp in beeld te krijgen. Een scherpstelafstand van bijvoorbeeld 28 centimeter, betekent dat je minimaal 28 centimeter van je onderwerp moet zitten om scherp te kunnen stellen. Op de minimale scherpstelafstand behaal je de meeste vergroting. Ga je verder weg van je onderwerp, bijvoorbeeld op 50 cm dan kan je wel gewoon scherpstellen en fotograferen maar je behaalt niet de maximale vergroting. Die behaal je op 28 cm.

Stabilisatie
De stabilisatie is vooral belangrijk bij langere lenzen (brandpuntsafstand van 100 mm of hoger). Bij korte lenzen (brandpuntsafstand 25-70 mm) is het minder belangrijk. Bij gebruik van een statief is stabilisatie zelfs onnodig. Vooral als je fotografeert bij weinig licht is het handig als je lens de trillingen van je hand kan compenseren. Je hebt dan namelijk een langere sluitertijd, waarbij je langer je camera stil moet houden voordat de foto wordt gemaakt.

Bedenk of jij meer uit de hand of vanaf statief werkt. Dan weet je of beeldstabilisatie voor jou belangrijk is.

Vergrotingsfactor
Er wordt gesproken van een echte macrolens als de vergrotingsfactor 1:1 is. Dat betekent dat de grootte van je onderwerp even groot wordt weergegeven als in de werkelijkheid (1 centimeter in het echt, wordt 1 centimeter op de foto). Er zijn ook macrolenzen met een andere vergrotingsfactor (bijvoorbeeld 1:2). De grootte van je onderwerp wordt dan als het ware gehalveerd (1 centimeter in het echt, is 0,5 centimeter op de foto). Sommige macrolenzen hebben een vergrotingsfactor tussen 2:1 en zelfs 5:1, dat betekent dat je onderwerp 2 tot 5 keer zo groot wordt dan in werkelijkheid. Extreem dus! Eigenlijk is dit “microfotografie” (groter dan 1:1) maar in de praktijk noemen we dit toch gewoon macrolenzen.

Autofocus of handmatige (manuele) focus
Autofocus is vaak handig bij macrolenzen. Je focust dan met de motor op je onderwerp. Bij een statief is handmatige focus voldoende, je stelt dan handmatig scherp. Een snelle autofocus is handig bij momentopnamen. Je wilt dan snel fotograferen om het moment niet te missen.

Weathersealing
Is je lens wel of niet beschermd tegen vochtige weersomstandigheden? Als de lens geen weathersealing heeft, is een regenhoes extra aan te raden. Ook bij een macrolens die wel weathersealed is, is dit toch aan te raden.

Lichtsterkte
Hoe groot is het diafragma (lensopening) van de macrolens voor Sony? Hoe groter het diafragma (bijvoorbeeld f/2.8),  hoe makkelijker het is om mooie onscherpe achtergronden te krijgen. Die mooie dromerige sfeer creëren.

Hoe groter de lensopening, hoe sterker de lens is bij fotografie met weinig licht. Je hoeft dan niet de ISO van je camera enorm aan te passen. Dit voorkomt ruis op je foto. Hoe lager het f-getal, hoe groter het (maximale) diafragma van de systeemcamera.

Lensvatting
Een lensvatting is de koppeling tussen de camera en de lens. Dus simpel gezegd: past de macrolens wel op jouw camera?

Bij Sony systeemcamera’s is er 1 mount: de E-mount. Dus de Sony macrolenzen passen zowel op een Sony fullframe systeemcamera als op een Sony APS-c sensor systeemcamera.

Wel zijn er lenzen die optimaal zijn gemaakt voor ASP-C camera’s van Sony. Dan staat er bij de lensvatting ‘Sony E (NEX)’. Als er staat ‘FE’, dan is de lens optimaal gemaakt voor Sony fullframe systeemcamera’s.

FE betekent dan ook Fullframe E-mount. Mount is het Engelse woord voor lensvatting.

Een fullframe macrolens is te gebruiken op een cropcamera, maar dan wordt de cropfactor 1,5. Je lens wordt 1,5 keer verlengd. Dus een 90 mm macrolens wordt dan eigenlijk 135 mm.

Gewicht
Hoe zwaar is de macrolens? Vooral bij fotografie uit de hand met langere sluitertijd is dat belangrijk. Bij zware macrolenzen is een statief een aanrader.

Cropfactor
Sony systeemcamera’s met een APS-C sensor hebben een zogeheten cropfactor van 1,5. Dat houdt in dat je lens 1,5 keer wordt verlengd. Een fullframe Sony systeemcamera heeft geen cropfactor. Het volledige beeld (fullframe) wordt in beeld gebracht.


Beste macrolens voor Sony systeemcamera (APS-C sensor)

Hieronder bespreek ik de eigenschappen van macro-objectieven voor Sony systeemcamera’s met APS-C sensor. Zo kun je zelf bepalen wat de beste Sony macrolens is voor cropcamera’s zoals de Sony A5000, A5100, A6000, A6100, A6300, A6400, A6500 of A6600.

Sony E 30 mm f/3.5 (SEL30M35.AE)

Brandpuntsafstand
De macrolens heeft een vaste brandpuntsafstand van 30 millimeter. Het is een erg korte lens.

Scherpstelafstand
De minimale scherpstelafstand is 45 centimeter bij dit Sony E 30 mm objectief. Je moet erg dicht op je onderwerp zitten voor de maximale vergroting. Als je een insect wilt fotograferen, loop je het risico dat het beestje ervandoor gaat.

Stabilisatie
Het Sony E 30 mm objectief heeft geen ingebouwde stabilisatie.

Vergrotingsfactor
De Sony E 30 mm heeft een vergrotingsfactor van 1:1. Je onderwerp komt levensgroot in beeld zolang je op 45 cm afstand fotografeert.

Autofocus of handmatig (manueel)
Zowel handmatige als automatische scherpstelling. De autofocus is niet erg snel.

Weathersealing
De Sony E 30 mm macrolens is niet stof- en spatwaterdicht. Oppassen als je in de regen fotografeert.

Lichtsterkte
Een maximale lensopening (diafragma) is f/3.5 en minimaal diafragma van f/22. Dat is niet heel lichtsterk.

Gewicht
De Sony E 30 mm macrolens weegt slechts 138 gram. Het is de lichtste macrolens uit dit artikel.

Samyang 100 mm f/2.8 ED UMC macro Sony E-mount (449 euro) 

Brandpuntsafstand
De Samyang macrolens heeft een vaste brandpuntsafstand van 100 millimeter (allround/gemiddeld).

Scherpstelafstand
De scherpstelafstand is 31 centimeter.

Stabilisatie
De macrolens van Samyang heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie.

Vergrotingsfactor
De Samyang 100 mm macrolens heeft een vergrotingsfactor van 1:1.

Autofocus of handmatig
Je kunt de Samyang macrolens alleen handmatig (manueel) scherpstellen.

Weathersealing
De Samyang 100 mm macrolens heeft geen weathersealing. Let extra op bij fotografie in de regen.

Lichtsterkte
De maximale lensopening is f/2.8, de macrolens heeft een minimaal diafragma van f/32. Vanwege de maximale lensopening is dit een lichtsterke macrolens.

Gewicht
De macrolens van Samyang heeft een gewicht van 730 gram. Het is hiermee de zwaarste macrolens voor de Sony systeemcamera met APS-C sensor.

Meike MK-85mm f/2.8 Macro Sony E-mount objectief (289,95 euro)

Meike MK-85 mm f/2.8 Macro Sony E-mount (289,95 euro) 

Brandpuntsafstand
Een vaste brandpuntsafstand van 85 millimeter (allround/gemiddeld).

Scherpstelafstand
De Meike MK-85mm heeft een scherpstelafstand van 25 centimeter.

Stabilisatie
De macrolens van Meike heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie.

Vergrotingsfactor
De Meike macrolens is de enige uit dit artikel met een vergrotingsfactor van 1.5:1. Alles wordt dus 1.5 keer vergroot.

Autofocus of handmatig
Je kunt het Meike MK 85mm objectief alleen handmatig scherpstellen.

Weathersealing
Er is geen coating aanwezig om het objectief te beschermen tegen vochtige weersomstandigheden.

Lichtsterkte
Het maximale diafragma is f/2.8 en minimaal f/22. De Meike MK 85 mm is lichtsterk bij een volledig geopend diafragma.

Gewicht
Het objectief weegt 500 gram (15 gram zwaarder dan de Sigma 70 mm).

Laowa 100 mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO Sony E-mount (549 euro)

Deze macrolens is geoptimaliseerd voor APS-C camera’s maarook geschikt voor fullframe systeemcamera’s van Sony, je lens wordt dan verlengd met 1.5.

Brandpuntsafstand
Het Laowa Venus f/2.8 objectief heeft een (vaste) brandpuntsafstand van 100 millimeter (allround/gemiddeld).

Scherpstelafstand
De macrolens van Laowa Venus stelt scherp op 24,7 centimeter.

Beeldstabilisatie
De 100 mm macrolens heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie.

Vergrotingsfactor
De macrolens heeft een vergrotingsfactor van 2:1. Dit is mooi voor extreme details of erg kleine insecten of structuren. Het is vaak niet een macrolens waar beginners mee starten maar meer voor iemand die eens wat anders wil in zijn of haar macrofotografie.

De vergrotingsfactor 2:1 betekent dat alles twee keer zo groot in beeld komt (1 cm in het echt, is 2 cm op de foto).

Autofocus/handmatig
De Laowa Venus 100 mm macrolens is alleen handmatig scherp te stellen. Dat is wel een precisiewerkje. Focus peaking is dan een handige optie om te kunnen zien wat scherp is. De randen van wat scherp is lichten dan op in een bepaalde kleur.

Weathersealing
De Laowa Venus macrolens is niet stof- en spatwaterdicht. Voorzichtig zijn bij regen.

Lichtsterkte
De Laowa Venus 100 mm heeft een maximaal diafragma van f/2.8 en het minimum diafragma is f/22. Bij de maximale lensopening is de macrolens lichtsterk.

Gewicht
De macrolens weegt 638 gram.


Beste macrolens voor Sony systeemcamera (fullframe sensor)

Hieronder bespreek ik de eigenschappen van macro-objectieven voor Sony systeemcamera’s met een fullframe sensor, zoals de Sony A7, A7 II, A7 III, A7R, A7R II, A7R III, A7 RIV, A7S, A7S II, A9 of A9 II

Zo kun je zelf bepalen wat de beste Sony macrolens is voor jou. 

Tokina Firin 100 mm f/2.8 FE Macro Sony E-mount objectief (629 euro) 

Brandpuntsafstand
De Tokina Firin macrolens heeft een vaste brandpuntsafstand van 100 millimeter. Het is een allround macrolens.

Scherpstelafstand
De Tokini Firin 100 mm heeft een scherpstelafstand van 30 centimeter.

Vergrotingsfactor
De vergrotingsfactor is 1:1.

Autofocus/ handmatig
Je kunt de Tokini Firin 100 mm zowel handmatig als automatisch scherpstellen, maar er ontbreekt een schakelaar om snel te wisselen.

Weathersealing
De Tokini Firin 100 mm heeft geen weathersealing.

Lichtsterkte
De Tokini Firin 100 mm macrolens heeft een maximaal diafragma van f/2.8, de kleinste lensopening is f/32. Lichtsterk bij het maximale diafragma.

Gewicht
De macrolens van Tokini Firin weegt 570 gram.

Laowa Venus 25 mm 2-5-5X Ultra Macro Lens Sony E-mount (469 euro) 

Brandpuntsafstand
De Laowa Venus macrolens heeft een vaste brandpuntsafstand van 25 millimeter (kort).

Scherpstelafstand
De macrolens stelt scherp op 17,3 centimeter. Dat is voor zo’n korte lens niet heel dichtbij.

Stabilisatie
De Laowa Venus 25 mm macrolens heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie.

Vergrotingsfactor
De vergrotingsfactor is echt uitzonderlijk te noemen. Het is namelijk een variabele vergroting van 2,5 keer tot wel 5 keer.

Je kunt hiermee heel kleine details scherp in beeld brengen maar het is ook specialistisch werk. Als je echt een beginner bent, dan is dit niet echt een aanrader. Vaak kun je beter beginnen met een “normale macrolens”.

Autofocus of handmatig
De Laowa Venus 25 mm is alleen handmatig scherp te stellen.

Weathersealing
Er is geen weathersealing aanwezig op de macrolens van Laowa Venus. Voorzichtig bij het fotograferen in vochtige weersomstandigheden dus.

Lichtsterkte
De Laowa Venus 25 mm macrolens heeft een maximaal diafragma van f/2.8 en een minimum van f/16. Als je het diafragma helemaal opent, is het een lichtsterke lens.

Gewicht
Met een gewicht van 400 gram is de Laowa Venus macrolens vrij licht te noemen.

Sony FE 50 mm f/2.8 Macro objectief (SEL50M28.SYX) – 499 euro

Brandpuntsafstand
Een vaste brandpuntsafstand van 50 millimeter (kort).

Scherpstelafstand
Op 16 centimeter kan de Sony macrolens scherpstellen.

Stabilisatie
De Sony FE 50 mm macrolens heeft ingebouwde beeldstabilisatie. Handig bij langere sluitertijden.

Vergrotingsfactor
Een standaard vergroting van 1:1. Alles komt levensgroot in beeld zolang je op 16 cm afstand werkt.

Autofocus of handmatig
Het Sony objectief is zowel automatisch als handmatig scherp te stellen. Handig als je snel een foto wilt maken.

Weathersealing
Het Sony FE 50 mm objectief is stof- en spatwaterdicht.

Lichtsterkte
Net als bij de zojuist genoemde Laowa Venus macrolens, heeft de Sony FE 50 mm een maximaal diafragma van f/2.8 en een minimale lensopening van f/16. Het is een lichtsterke lens als je het diafragma volledig opent.

Gewicht
Met een gewicht van 236 gram is deze macrolens een lichtgewicht te noemen. Het is de lichtste macrolens (voor fullframe Sony systeemcamera’s) uit dit artikel.

Sigma 70 mm f/2.8 DG Macro Art Sony E-mount objecief (549 euro)

Brandpuntsafstand
Het Sigma objectief heeft een vaste brandpuntsafstand van 70 millimeter.

Scherpstelafstand
De 70 mm macrolens van Sigma heeft een scherpstelafstand van 25,8 centimeter.

Stabilisatie
Geen ingebouwde beeldstabilisatie in de Sigma macrolens. De Sony FE 50 mm f/2.8 macro heeft dit wel maar is weer een stuk korter.

Vergrotingsfactor
De vergrotingsfactor is 1:1 (standaard).

Autofocus of handmatig
De Sigma macrolens is automatisch en handmatig scherp te stellen.

Weathersealing
Het Sigma 70 mm objectief is stof- en (spat)waterdicht.

Lichtsterkte
Een maximaal diafragma van f/2.8 en een minimum van f/22. Bij het maximale diafragma is de Sigma macrolens lichtsterk.

Gewicht
De Sigma 70 mm macrolens weegt 515 gram.

Sony FE 90 mm f/1.8 Macro G OSS objectief (SEL90M28G.SYX) – 989 euro

Brandpuntsafstand
Het Sony FE objectief heeft een vaste brandpuntsafstand van 90 millimeter. Dit is allround, 50 en 70 mm is vrij kort.

Scherpstelafstand
Vanaf 28 centimeter kan de macrolens scherpstellen. Daarbij krijg je dan de maximale vergroting.

Stabilisatie
Het Sony FE 90 mm objectief heeft ingebouwde beeldstabilisatie. Dat mag ook wel, want het is de duurste macrolens voor Sony uit dit artikel.

Vergrotingsfactor
De vergrotingsfactor is vrij standaard: 1:1.

Autofocus of handmatig
De Sony FE 90 mm macrolens is automatisch en handmatig scherp te stellen.

Weathersealing
Er is weathersealing aanwezig. Je kunt er dus mee fotograferen in de regen.

Lichtsterkte
De lichtsterkte heeft een maximaal diafragma f/2.8, minimum lensopening f/22.

Gewicht
Het weegt 602 gram. Een wat langer lens met goede constructie weegt ook wat meer.


Lensbaby macrolenzen voor Sony

Naast de “standaard” macrolenzen zijn er ook meer bijzondere macrolenzen. Deze wil ik niet uitgebreid bespreken hier, maar wel even kort noemen.

Dit soort lenzen wordt eerder gebruikt door mensen die al een standaard macrolens hebben en eens wat anders willen uitproberen. Als echte beginner is het vaak wat specialistisch. Het duurt langer voor je het onder de knie hebt en dat is niet motiverend.

Lensbaby is een bekende producent van “creatieve macrolenzen”. Deze zijn er in verschillende vattingen, ook voor Sony. Voorbeelden (maar niet volledig) zijn bijvoorbeeld de lensbaby sweet 50 (heb ik zelf) de Velvet 56 of 85 (bekend om het “softfocus effect”), de Egde en de Omni. Bij de Sweet-serie kan je het scherptedieptegebied verplaatsen door de lens te buigen. Je krijgt zo ook wat meer dromerige effecten.


Beste macrolens voor Sony spiegelreflexamera (Sony A-Mount) 

Alle onderstaande lenzen zijn zowel geschikt voor APS-C (cropcamera’s) als voor fullframe spiegelreflexcamera’s van Sony.

Sony 50 mm f/2.8 Macro objectief (SAL50M28.AE) – 459 euro 

Brandpuntsafstand
Het Sony f/2.8 macro-objectief heeft een vaste brandpuntsafstand van 50 millimeter.

Scherpstelafstand
De Sony 50 millimeter macrolens heeft een scherpstelafstand van 20 centimeter.

Stabilisatie
Er is geen ingebouwde stabilisatie in de macrolens. Je bent afhankelijk van de al dan niet aanwezige beeldstabilisatie in de spiegelreflexcamera.

Vergrotingsfactor
Een standaard vergrotingsfactor van 1:1. Alles wordt 1-op-1 vastgelegd.

Autofocus of handmatig
Het Sony f/2.8 macro-objectief is zowel handmatig als automatisch scherp te stellen. Er zit een schakelaar zodat je makkelijk kunt wisselen tussen AF en MF.

Weathersealing
De Sony macrolens voor de spiegelreflexcamera heeft geen weathersealing.

Lichtsterkte
Een maximaal diafragma van f/2.8, minimaal f/32.

Gewicht
Het Sony macro-objectief weegt slechts 295 gram.

STamron SP 90 mm f/2.8 Di Macro 1:1 USD (649 euro) 

Brandpuntsafstand
Een vaste brandspuntsafstand van 90 millimeter.

Scherpstelafstand
De minimale scherpstelafstand is 30 centimeter.

Stabilisatie
Er is geen beeldstabilisatie aanwezig.

Vergrotingsfactor
De Tamron SP 90mm heeft een standaard vergrotingsfactor (1:1).

Autofocus of handmatig
Zowel automatisch als handmatig.

Weathersealing
De macrolens is stof- en spatwaterdicht.

Lichtsterkte
Een maximaal diafragma van f/2.8 en minimaal f/32.

Gewicht
De Tamron macrolens weegt 610 gram.

Sony 100 mm f/2.8 Macro objectief (SAL100M28.AE) – 789 euro 

Brandpuntsafstand
Een vaste brandpuntsafstand van 100 millimeter.

Scherpstelafstand
De scherpstelafstand is 35 millimeter.

Vergrotingsfactor
Standaard vergroting (1:1).

Stabilisatie
Geen beeldstabilisatie ingebouwd.

Autofocus of handmatig
Handmatig en automatische scherpstelling.

Weathersealing
Geen weathersealing op de macrolens.

Lichtsterkte
Gelijk aan de Samyang 100 mm (maximaal f/2.8, minimaal f/32).

Gewicht
De Sony 100 mm macrolens weegt 505 gram.

Sony 100 mm f/2.8 ED UMC macro Sony A-mount – 449 euro 

Brandpuntsafstand
Een vaste brandpuntsafstand van 100 millimeter (allround).

Scherpstelafstand
Een scherpstelafstand van 31 centimeter.

Stabilisatie
Geen ingebouwde beeldstabilisatie.

Vergrotingsfactor
Standaard vergroting (1:1).

Autofocus of handmatig
Alleen handmatig scherp te stellen.

Weathersealing
Niet stof- en spatwaterdicht.

Lichtsterkte
Maximaal diafragma f/2.8, minimaal f/32.

Gewicht
De Samyang 100 mm macrolens weegt 715 gram.

Tamron SP AF 180 mm f/3.5 DI LD IF Macro (899 euro) 

Brandpuntsafstand
Een vaste brandpuntsafstand van 180 millimeter (lang).

Scherpstelafstand
De scherpstelafstand is 47 centimeter. Je hebt dus een grotere “werkafstand”. Je kan op een grotere afstgand blijven en toch de vergroting van 1:1 halen en dat is bijvoorbeeld handig bij insecten.

Stabilisatie
Geen ingebouwde beeldstabilisatie. Uit de hand zeker wel mogelijk maar wel goed letten op de sluitertijd. Deze moet kort genoeg zijn.

Vergrotingsfactor
Een standaard vergrotingsfactor van 1:1.

Autofocus of handmatig
Zowel handmatig als automatisch scherp te stellen.

Weathersealing
Geen weathersealing aanwezig.

Lichtsterkte
Niet erg lichtsterk. Het maximale diafragma is f/3.5 en minimaal f/32.

Gewicht
De Tamron 180 mm macrolens weegt 820 gram.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens


Gratis Download.


Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie downloaden >>(klik op de gele tekst).

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, mijn stap-voor-stap Macrofotografie Sfeermethode, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over Sony camera’s & lenzen


Stel onderaan je vragen over een macrolens voor Sony & ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Jolanda
Door

Jolanda

op 14 Aug 2020

Beste Joris, Hartelijk dank voor dit overzicht. Ik heb zelf een Sony systeemcamera met APS-C sensor en ben op zoek naar een macrolens met een wat langere brandpuntsafstand en bij voorkeur autofocus. De Sigma 70 mm f/2.8 DG Macro Art klinkt erg interessant. Maar door de cropfactor wordt dit een 105 mm lens op mijn camera. en nu vraag ik me af of ik de beeldstabilisatie dan niet ga missen. Wat zou jouw advies zijn? Alvast bedankt voor je reactie. Groet, Jolanda

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Aug 2020

De Sigma 70mm 2.8 DG Macro Art zou kunnen, hoewel 70mm niet lang te noemen is. Allround is rond 100mm. Alleen de 90mm Macro van Sony is vrij pijzig. Beeldstabilisatie hoef je niet per se te missen. Alleen bij heel weinig licht uit de hand is het handig maar het is niet per se een must. Het hangt ook van je fotografie af, de omstandigheden

Adriënne
Door

Adriënne

op 13 Oct 2020

Joris, Ik ben in het bezit van een Sony a6000 met een kitlens 16-50 mm. * Wat kan ik het beste aanschaffen om paddenstoelen en bloemen met mooi bokeh te fotograferen? Een macrolens van Sony, een ander merk, een tussenring, voorzetlens? Is er iets voor ong. € 200? * Ik zie ook mooie bridgecamera’s van Sony van ong. € 1000/€ 1100 met f2.8 / f1.8 en 200mm/240mm. Vind het zo aantrekkelijk omdat je geen lenzen hoeft te wisselen. Is die kwaliteit foto’s te vergelijken met mijn camera? Gr. Adr.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Oct 2020

Een Sony macrolens voor 200 euro gaat moeilijk worden, macrolenzen zijn vaak wat duurder. Met jouw budget kan je bijv. een 50mm f/1.8 lens kopen en voor meer vergroting nog evt. een tussenring ertussen. Een voorzetlens kan je gebruiken voor meer vergroting maar kan scherpte kosten. Bokeh komt ook door een groot diafragma en dat heeft een 50mm f/1.8 veel meer dan jouw kitlens (hoe lager f-getal, hoe groter diafragma). Bridgecamera's van Sony geven niet helemaal dezelfde kwaliteit als systeemcamera's. Voor macrofotografie is een macrolens ook beter dan die bridgecamera;s en die zul je daar nooit op kunnen zetten omdat je niet kan wisselen. Als je meer geld wil uitgeven dan 200 euro, dan kan je ook nog even afwachten op de Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art Sony E-mount objectief. Dat is een goede macrolens. Heb je meer aan dan de bridgecamera. Als je meer wil leren over macro bekijk dan mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Begeleidingsprogramma

Adr
Door

Adr

op 16 Oct 2020

Hartelijk dank voor je uitleg. Geeft de 30mm lens van Sony (aangeduid als macrolens) goede resultaten?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Oct 2020

Adr, die lens kan je gebruiken maar je moet wel erg dicht op je onderwerpen zitten om de vergroting te behalen. Als je een klein budget hebt kan je er plezier van hebben maar het is minder allround dan een wat langere macrolens. Sigma komt ook met de Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art Sony E-mount objectief. Wel een andere prijs maar voordeliger dan de 90mm macro van Sony zelf.

Adriënne
Door

Adriënne

op 20 Oct 2020

Dank je, Joris.

Freya
Door

Freya

op 20 Dec 2020

Hoi! Bedankt voor de uitleg! Ik heb zelf de sony a6400 met de 18-135mm f/3.5-5.6 oss lens. Heel blij mee! Al wou ik door de cropfactor dat ik een fullframe camera had.. maar goed, dat wist ik toen allemaal niet en toen kocht ik de kamera ook puur voor reisfotografie en in steden. Nu door de lockdown ben ik toch meer gaan experimenteren met producten/flatlay en close up fotografie. Heb gemerkt dat ik het heel leuk vind! Ik zoek dus een goede prime en/of macro lens. Het enige probleem is die stomme cropfactor.. voor een prime lens voor flatlays etc wil ik juist een 35mm f/1.4 lens. Omdat ik denk dat ik hier flexibeler mee ben dan een 50mm (door die crop). Maar voor een macro lens is dit natuurlijk niet handig.. heb je een goede tip voor me? Of misschien toch 2 lenzen aanschaffen? (Al ben ik hier minder voorstander van..)Sony FE 50 mm f/2.8 Macro objectief (SEL50M28.SYX) Deze klinkt erg aantrekkelijk, maar minder aantrekkelijk weer voor flatlay fotografie en lifestyle..Ik twijfel ook zo de hele tijd.. enige wat ik wel weet is: - ik wil er zowel macro als lifestyle/flatlay mee schieten - ik wil een zo groot mogelijk diafragma omdat ik fan ben van mooie scherpte diepte en bokeh.Kortom: help! Haha

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Dec 2020

Hi Freya, leuk. Voor macro is een wat langer brandpunt vaak beter dan kort. Je kan dan ook meer afstand nemen tot je onderwerp. Ik doe niet aan flatlay. Ik denk dat daar misschien 35mm handiger voor is. Anders moet je denk ik veel afstand nemen tot je onderwerp en dat is onhandig bij producten. 2 lenzen zou beter kunnen werken, begin met wat het belangrijkste voor je is. Je kan de 50mm macro ook kopen en dan voorzichtig ervaren en eventueel terugsturen binnen de afkoelingsperiode. Of een keer huren.

Freya
Door

Freya

op 20 Dec 2020

Oh ja en beeldstabilisatie en automatische (en handmatige) focus is ook handig! Of ben ik nu echt aan het dromen?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Dec 2020

Vrijwel elke lens van Sony heeft autofocus en manual focus. Beeldstabilisatie is vooral handig uit de hand bij weinig licht, bij producten wordt ook veel met statief gewerkt.

Hilde Kalthoff
Door

Hilde Kalthoff

op 02 Jan 2021

Dag Joris, Ben bezig met de cursus Macro. Nu prijs je erg de lens 50 mm 1.8 aan. Ik heb zelf een Sony 6300 en voor macro de lens Sony 30 mm macro 3.5. Verder enkele: 16-55 2.8, 70-350 mm f4.5-6.3. De kitlens is 16-50 3,5-5.6. Mijn vraag: heeft de lens 50 mm macro 1.8 meerwaarde voor me? Ik zie macro erg zitten, maar niet zo zeer dat extreme van bv insecten (micro).

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Jan 2021

Hi Hilde, als je al een macrolens hebt zou ik de 50mm lens niet nemen. De macrolens geeft meer vergroting. Als je vindt dat je te dicht op je onderwerp moet kruipen voor deze 30mm macrolens, dan kan je altijd nog een langere lens nemen (er komt ook een sigma 105mm macro aan, die vind ik ook erg goed). Voor nu denk ik dat je nog veel plezier hebt van je 30mm macrolens!

Hilde Kalthoff
Door

Hilde Kalthoff

op 02 Jan 2021

Dank je wel. Duidelijk. Ja dat dicht op onderwerp kruipen is bij insecten wel lastig, maar vooralsnog wil ik vooral bloemen. Groeten Hilde

Hilde Kalthoff
Door

Hilde Kalthoff

op 02 Jan 2021

Toch nog vraag. Is die Sigma 105 macro geschikt voor ASP-C? Zoals de Sony 6300. Websites spreken elkaar tegen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Jan 2021

Hi Hilde, zolang het maar de versie voor de E-mount is. Zoek maar op: Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art Sony E-mount

Rinus
Door

Rinus

op 03 Feb 2021

Dag Joris, bedankt maar weer voor je duidelijke uitleg. Ik wil mijn dia's digitaliseren. Op verschillende plekken lees ik dat dat perfect kan door je dia op een led lightpad te leggen en daar met je camera een foto van te maken. Dit lukt het best met een macrolens. Ik heb mij oog laten vallen op een Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO Lens voor Sony FE. Heb jij daar ervaringen mee?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Feb 2021

Hi Rinus, ik heb geen verstand van dia's digitaliseren. Mogelijk zijn er ook nog tips bij een grote fotozaak. Ik heb zelf ook geen ervaring met de Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO Lens. kijk even goed of deze niet altijd een vergroting heeft van factor 2, want dat lijkt me onwenselijk voor wat jij wil. Leuk als je een vlieg 2x zo groot op de foto krijgt maar bij dia's.

Fred Udo
Door

Fred Udo

op 21 Nov 2023

Beste Joris, Zijn er betere macrolenzen dan de 50 mm Sony macro? Sony heeft de extreem dure GM serie. Is een dergelijke lens echt veel beter dan de standaard serie?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 22 Nov 2023

HI Fred,De Sony 90mm macro is zeker prijzig en mijn mening is dat veel mensen beter af zijn met bijvoorbeeld een Sigma 105mm macro f/2.8 OS (voor Sony E-mount), overigens ook niet goedkoop voor de E-mount; voor spiegelreflex is deze oordeliger. Bijv. Sigma 105mm F/2.8 EX DG Macro OS HSM Canon EF en dan met een adapter (evt 2e hands Sigma MC-11 adapter). Maar is misschien wat omslachtig.Het voordeel van een wat langere macrolens. 1) de bokeh is mooier (meer onscherpe achtergronden) 2) meer afstand kunnen houden tot het onderwerp voor dezelfde vergroting, met name goed bij insecten 3) hoe langer de macrolens, hoe smaller de beeldhoek. Je krijgt minder in beeld en daardoor is het makkelijker bijv. die ene bloem (of iets anders) te isoleren, dit kan goed werken voor rustigere composities. Minder in beeld is ook minder afleiding. Nadelen zijn vooral prijs en gewicht, ik vind 90mm aan de korte kant. Ik heb zelf een 2e hands Sigma 150mm Macro f/2.8 OS met een Sigma MC-11 adapter op een Sony E-mount camera maar die 150mm is wel wat groot en alleen 2e hands te verkrijgen. Verder heb je natuurlijk ook macrolenzen die meer vergroting bieden, je kan ook kijken bij LAOWA trouwens, die hebben ook een aantal speciale lenzen

Reactie plaatsen