Beste betaalbare lens voor Sony A6700 en A6600

Welke lens is het beste voor de Sony Alpha A6700 (of de voorganger: de Sony A6600). Welk objectief is betaalbaar en wat past bij jou? Een selectie goede lenzen op een rij voor natuur, landschap, steden, macro, sport, portret en kinderen & meer. Maak een bewuste keuze en voorkom een miskoop.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

InhoudBeste lens voor Sony A6700 en A6600 systeemcamera

Dit artikel gaat helemaal over lenzen voor de Sony systeemcamera. Deze lenzen passen overigens ook wel op de Sony  A5000, A5100, A6000, A6100, A6300, A6400 en A6500.

Er is een selectie gemaakt uit het aanbod Sony objectieven voor de systeemcamera. Eerst bekijken we nog de lensvatting (de mount) en een aantal Sony afkortingen.


Afkortingen sony lenzen betekenis NEX FE PZ OSS E-mount

Wat is Sony E-mount?

Dit is de lensvatting, de “mount” in het Engels.  Deze bepaalt of een objectief/lens  past op je Sony camera. De Sony E-mount lenzen zijn lenzen die alleen passen op Sony systeemcamera’s en niet op Sony spiegelreflexcamera‘s.

Binnen de E-mount lenzen is er toch nog een onderscheid in benaming:

 • Sony NEX
 • Sony FE

Wat is Sony NEX?

Deze afkorting betekent: New E-mount eXperience (NEX). Dit houdt in dat de lens (objectief) gemaakt is voor Sony systeemcamera’s met een APS-C sensor zoals de Sony A6700 en A6600.

Prestaties zijn dan het beste, je haalt er dan het optimale uit. Deze lenzen zijn niet geschikt voor Sony spiegelreflexcamera’s. APS-C sensor zegt iets over de grootte van de sensor. Dit is een heel veel voorkomende grootte van de sensor die we ook vaak zien bij spiegelreflexcamera’s. Het is een slag kleiner dan fullframe sensoren die duur zijn en voor veel mensen ook helemaal niet nodig zijn om heel goed te fotograferen.

Wat is Sony FE?

Deze afkorting betekent: Fullframe E-mount (“FE” dus). Waar we hiervoor zagen dat de NEX-objectieven optimaal zijn gemaakt voor de Sony systeemcamera’s met APS-C sensor, betekent FE juist dat de lenzen optimaal werken met een Sony fullframe systeemamera. Denk hierbij aan de A7- en de A9-serie. Dus bijvoorbeeld A7, A7 II, A7 III, A7R, A7R II, A7R III, A7 RIV, a7RV, A7S, A7S II, A9, A9 II en A9 III en A1

Hoewel er binnen de Sony E-mount lenzen zowel NEX lenzen als FE lenzen bestaan passen ze op alle Sony systeemcamera’s. Wel is het zo dat aan de Sony FE lenzen kwalitatief een stuk hogere eisen worden gesteld. Daarom zijn die duurder.

Het onderscheid NEX of FE mount wekt bij (onervaren) mensen wat verwarring op, Sony had dit wat duidelijker mogen maken wat mij betreft.

Wat is Sony A-mount?

Dit wil zeggen dat het objectief gemaakt is voor de Sony spiegelreflexcamera’s. Ook hierbij zijn er lenzen die beter werken op een APS-C of juist fullframe sensor. Dit artikel gaat alleen over systeemcamera’s van Sony.

Wat is de afkorting PZ?

De afkorting PZ betekent: Power Zoom. De lens beschikt dan over een zoommotor die is ingebouwd.

Wat is OSS?

OSS is een afkorting die Sony gebruikt voor Optical Steady Shot. Dit houdt in dat de lens over ingebouwde beeldstabilisatie beschikt die helpt om uit de hand onscherpe foto’s te voorkomen. Hier zitten ook grenzen aan maar het werkt tot op zekere hoogte je handtrillingen weg. Bij video profiteer je ook van OSS want je krijgt minder schokkerige beelden. Voor optimale videoresultaten is OSS trouwens niet genoeg (daarvoor wordt vaak een crane of een gimbal gebruikt). Video’s worden dan veel vloeiender.

Bij lenzen voor systeemcamera’s ben je snel wat meer geld kwijt dan bij lenzen voor de spiegelreflexcamera’s, ook bij Sony. Het aanbod is ook kleiner, nieuw maar al helemaal op de 2e hands markt. Als je nog een camera wil kopen, bekijk dan vooraf goed wat lenzen gaan kosten. Dit vergeten mensen vaak.


Cursist Marit van As fotografeerde haar nichtje met een 50mm f/1.8 lens

Beste allround lens

Allround objectieven zijn goed om vaak standaard op je camera te hebben, denk aan fotografie bij reizen, vakantie of dagjes weg.

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary Sony E-mount 

Deze lens is lichtsterk met f/2.8 en daardoor geschikter om mooie onscherpe achtergronden te maken. De lens is lichtsterker dan de goedkopere Sony E 16-50mm f/3.5-5.6 PZ OSS. Wel is 50mm niet erg veel quA brandpuntsafstand. De lens is door zijn zoomrange en lichtsterkte ook geschikt om binnen te fotograferen.

Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD

Dit is een bijzondere lens door de zoomrange in combinatie met de lichtsterkte. Van maar liefst f/2.0 bij 35mm loopt dit op tot f/2.8 op 150mm. Op een Sony A6700 (of A6600) is het wel zo dat door de cropfactor 35mm eigenlijk rond de 52mm is. Dit is niet erg weids voor kleinere ruimten. Hiervoor zou je dan een weidsere lens kunnen gebruiken. De lens is verder vrij zwaar. Ook voor videografie een erg mooie lens die ik zelf ook gebruik voor indoor sport.

Door het zoombereik en de lichtsterkte is dit ook een prachtige portretlens.


Beste zoomlens (safari, dieren, wildlife & vogels, sport)

Bij deze onderwerpen wil je een langere lens.

Tamron 18-300mm f/3.5-6.3 Di III-A VC VXD Sony E-mount


Dit is een allround lens die ook mooi is voor dierenfotografie, vooral als je begint en betaalbaarheid ook belangrijk is. Je hoeft weinig te wisselen voor lenzen door het grote zoombereik. Met 18mm kan je ook nog weidsere foto's maken, bijvoorbeeld op vakanties, bij dagjes weg of bij een boswandeling. Met 300mm (zeker in combinatie met de cropsensor van de A6700 of A6600) is de lens ook mooi voor dieren.

Sony E 70-350mm f/4.5-6.3 G OSS objectief

Deze lens is gemaakt voor bijvoorbeeld wildlife/dieren of sport. En in iets mindere mate ook vogels. De lens is veel lichter dan zijn grotere broer, de Sony 200-600mm (zie hierna). Ook is de lens beter betaalbaar. Door het lichtere gewicht neem je deze lens makkelijker mee. Je hebt 50mm meer zoombereik dan bij de Tamron 18-300mm maar je mist wel het weidse bereik, daarvoor zul je een aparte lens moeten gebruiken.

Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG DN OS Sports Sony E-mount

Een klassieke lens met een zoomrange die ook bij spiegelreflexcamera's al populair was. Je kan zowel dieren dichterbij halen als ze in hun omgeving fotograferen. Voor sporten kan dit ook interessant zijn. De lens is ook stof en spatwaterdicht en heeft een statiefgondel, handig want de lens is 2kg.

Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS objectief

Een zeer populaire lens voor Sony gebruikers, ook onder fullframe gebruikers. De lens is van Sony zelf en kan - bij een upgrade naar een andere camera - worden gebruikt om sneller foto's achter elkaar te maken (denk aan een Sony A9, A9 II, A9 III of A1). De Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG DN OS Sports Sony E-mount is met 150mm wel beter bruikbaar voor dieren in hun omgeving, zeker op een APS-C sensor. De lens is 2.1kg, dit is uit de hand te doen maar na verloop van tijd kan de lens zwaar worden, ook omdat deze topzwaar is. Ook te gebruiken met een 1.4 extender, de lens wordt dan f/9. Je moet dan wel genoeg licht hebben.

Heb je een minder lange lens nodig maar wel lichtsterkte, dan is een 70-200mm f/2.8 (of evt F/4) ook een erg populaire brandpuntsafstand. Denk aan deSony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS I of II.

Andere opties kunnen ook zijn een Tamron 50-400mm f/4.5-6.3 Di III VC VXD Sony E-mount of een lens met een bereik van 100-400mm.

Beste lens voor portretfotografie, kinderfotografie & huisdieren 

Hiervoor worden vaak prime lenzen gebruikt (met een prime lens kan je niet zoomen) of een lichtsterke zoomlens.

Sony E 35 mm f/1.8 OSS

Deze primelens is iets korter dan een 50 mm f/1.8 lens. Op een APS-C sensor (en daarvoor is deze lens geoptimaliseerd) heb je te maken met de cropfactor. Deze is bij Sony 1,5. Dit betekent praktisch dat een 50 mm lens op een APS-C sensor eigenlijk 75 mm is. En 35 mm is dus 52,5 mm, zeg maar rond 50 mm. Dit geldt dus ook voor de Sony A6700. In iets kleinere ruimtes (binnen bijvoorbeeld) is dit ook in te zetten voor kleine groepen.

Ook voor foodfotografie is dit een mooie brandpuntsafstand.

Door f/1.8 heb je veel licht en kan je mooie wazige achtergronden creeren.

Sony E 50mm f/1.8 OSS

Een klassieke lens voor portretten, zeker op een cropcamera kom je uit op effectief 75mm brandpuntsafstand. Dit is heel populair bij portret. Goede lens voor de beginner die mooie wazige achtergronden en scherpe personen wil fotograferen. Wat minder voor heel snel bewegende onderwerpen.

Tamron 28-75mm f/2.8 Di III VXD G2 Sony E-mount objectief

Heel populair zijn de 24-70 f/2.8 lenzen. Deze zijn van Sony zelf vrij duur. Een alternatief is bijvoorbeeld de amron 28-75mm f/2.8 Di III VXD G2. Besef wel dat je door de cropfactor van de A6700 en A6600 eigenlijk begint bij 42mm als weidse brandpuntsafstand, voor portet prima maar voor kleinere ruimtes of bruidsfotografie wil je soms misschien nog iets weidser kunnen werken.

Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD

De hiervoor bij allround genoemde Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD is ook erg mooi. Wel wat prijzig en zwaar maar een unieke lens die voor voor binnensport te gebruiken is (150mm is natuurlijk veel meer dan bijvoorbeeld 70mm bij een 24-70mm lens). Voor portret geeft de lens ook heel veel mogelijkheden door het zoombereik.


Beste lens voor macro en closeup fotografie

Gebruik hiervoor een echte macrolens of accessoires.

Besef dat een echte macrolens een vergroting heeft van minimaal 1:1. Dat betekent dat bijvoorbeeld een onderwerp van 1 cm ook als 1cm op de sensor wordt weergegeven, ware grootte dus. Er zijn ook lenzen met een vergroting van 1:2, dit is de helft en het dan ook geen echte macrolens.

Met een adapter zijn ook lenzen van andere merken te gebruiken trouwens, denk aan een Sigma mc-11 adapter waarmee ik een Sigma 150mm f/2.8 macrolens van Canon gebruik op mijn Sony systeemcamera's.

Een goedkoop alternatief is op een 50mm f/1.8 lens te combineren met een of meer macro tussenringen (macro extension tubes is hoe ze dit in het Engels noemen).

Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art

Uitstekend alternatief voor de Sony macrolens (90mm). Je hebt iets meer brandpuntsafstand en de lens is ook voordeliger. Stof- en spatwaterdicht maar beeldstabilisatie ontbreekt.

Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS

Een klassieke macrolens van Sony met beeldstabilisatie. Niet per se nodig maar soms uit de hand handig. Verder uiteraard ook stof- en spatwaterdicht. Je mist wel een klein beetje bereik, 105mm is iets langer.

Wil je een langer macrolens, dan kan je zoals ik doe bijvoorbeeld een Sigma 150mm f/2.8 macrolens van Canon (tweedehands) met een adapter (Sigma MC-11) op je camera zetten. Of je gaat voor een Irix 150mm f/2.8 Macro 1:1 Dragonfly maar die heeft geen beeldstabilisatie.


Beste lens voor landschapsfotografie en gebouwen

Allround is bijvoorbeeld een lens die begint bij 18mm en wat meer zoombereik heeft. Denk aan een Sony 18-200mm lens of een vergelijkbare lens van Tamron of Sigma. Ook een 18-300mm lens is voor landschapsfotografie in te zetten. Voor meer groothoek, zie de lens hierna.

Sigma 10-18mm f/2.8 DG DN Contemporary E-mount

Een mooie groothoekbereik op APS-C, 10x 1.5 (cropfactor) - 15mm. Goed voor weidse landschappen, steden, architectuur en ook interieur trouwens.

Alternatief is de Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXD Sony. Voor fullframe zijn er meer lenzen op de markt voor landschapsfotografie en gebouwen.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn Sony systeemcamera’s), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen


Stel onderaan je vragen over een lens voor Sony A6700 of A6600 of ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Sony A6700 of A6600 & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen