Verschil Sony A1 of Canon EOS R5: Welke is beter?

Verschil Sony A1 of Canon EOS R5: Welke is beter?

De Canon R5 vs de Sony A1, iedereen vraagt zich af welke nu het beste is. De Sony Alpha 1 (A1) komt in maart (03-2021) uit en de prijs voor dit gloednieuwe model zal €7299,- zijn in europa. De Canon EOS R5 is vorig jaar juli uitgekomen en leg je €4.549,- voor neer. Is dit prijsverschil gerechtvaardigd? Lees snel verder.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen over een systeemcamera :). Er staan al 4000+ reacties op het blog.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Inhoud


Twijfel je tussen de R5 en R6? Bekijk mijn artikel Verschil Canon EOS R5 en R6

Wil je meer weten over de R5? zie mijn Canon EOS R5 Review. Of de Canon EOS R6 Review

Of mijn Sony A1 Review


Belangrijke verschillen op een rij

Sensoren

Beide camera’s hebben een fullframe sensor, de Sony heeft hier echter een klein voorsprongetje met een wat groter aantal megapixels, namelijk 50.1MP vs 45MP. Megapixels zeggen echter niet altijd alles ook al adverteren hier fabrikanten uitbundig mee, wil je hier meer over lezen? Dan raad ik mijn artikel “Veel megapixels, belangrijk of toch niet?” aan.

Het grotere verschil tussen de twee sensoren is echter te vinden bij Sony zijn pixel shift multi shooting modus. Deze technologie is al eerder gezien in de Sony A7R IV, het gebruikt de IBIS (in body image stabilization) om de sensor tussen de verschillende foto’s door een heel klein beetje te verschuiven.

Deze verschuivingen resulteren in een foto met een verviervoudigde resolutie van 199MP! Om dit te bereiken moet je echter wel een stilstaand onderwerp fotograferen vanaf een driepoot en de 16 foto’s na afloop op de computer met de Imaging Edge software samenvoegen. In de praktijk wordt deze optie niet veel gebruikt, het is ook problematisch bij bewegende onderwerpen en bijna niemand heeft 199 megapixels nodig.

Autofocus

Qua autofocus heeft de Canon EOS R5 een voordeel ten opzichte van de Sony A1. De R5 heeft 5,940 AF punten voor fotografie (4,500 voor video) welke 100% van de sensor bedekken. De R5 is ook in staat om tot -6EV scherp te stellen tot nu toe hebben ze ook werelds snelste scherpsteltijd van 0.05sec. De A1 heeft minder autofocus punten, 759 die 92% van de sensor bedekken (ook dit is natuurlijk uitstekend). De A1 kan tot -4EV scherpstellen (hiermee worden donkere situaties bedoeld).

Beide camera’s hebben de mogelijkheid om real-time scherp te stellen op de ogen van mensen, dieren en vogels. Ook kunnen beide camera’s objecten volgen en deze in focus houden. Het verschil tussen deze 2 camera’s qua autofocus zit hem in de video opnames, de hiervoor genoemde AF modi kunnen bij de A1 niet allemaal (oog herkenning van dieren) gebruikt worden als je video opnames maakt terwijl de R5 dit wel kan. Ook is de eye autofocus voor vogels bij de A1 nog niet zo goed.

De Sony A1 maakt wel 120 berekeningen per seconde bij autofocus tracking, dit waren er 60 bij de Sony A9 (II). Dit zorgt ervoor dat snelle bewegingen vaker scherp blijven, denk aan snelle sport, wildlife en vliegende vogels (BIF = birds in flight).

actiefotografie honden snelheid strand zee

Autofocus tracking is in dit soort situatie echt een voordeel van deze camera’s

Prestaties in situaties met weinig licht

Ook hier heeft de R5 op papier een voordeel, dit is niet geheel onverwacht als je kijkt naar het aantal megapixels, het is immers lastiger om goede ISO-prestaties te krijgen op sensoren waar meer en ook kleinere megapixels op zitten. Toch is het natuurlijk de vraag hoe de ISO prestaties van de A1 in de praktijk zijn. Eerder zagen we dat de A7RIV meer moeite had met goede ISO prestaties (61 megapixels) dan de oudere A7RIII.

R5 ISO-waardes:

 • Standaard ISO-bereik van 100 – 51200
 • Uitbreidbaar ISO-bereik tot 50 – 102,400
 • Auto ISO in video is van 100 – 6400

A1 ISO-waardes:

 • Standaard ISO-bereik van 100 – 32000
 • Uitbreidbaar ISO-bereik tot 50 – 102,400

Video

Deze twee video monsters staan natuurlijk bekend om hun 8K video opname modus. Beide camera’s kunnen dus 8K video’s opnemen op 30 fps.

 • De R5 neemt intern video opnames in 4:2:2 12-bit Canon Log (minimum ISO 400) of HDR PQ, beide in H.265
 • De A1 neemt intern alleen in 10-bit 4:2:0 in Sony Log (minimum ISO 800)
 • Veder kunnen beide camera’s 4K met 120 fps opnemen

Qua autofocus kan de R5 dus ogen van zowel mensen als dieren herkennen en hierop scherpstellen, de A1 kan dit dus alleen bij mensen.

Het belangrijkste is misschien nog wel hoelang de camera’s 8K of 4K kunnen opnemen, de R5 stond namelijk bekend om dat hij maar 20 minuten kon opnemen. Canon had in de software een hard limiet ingesteld, na kritiek van de community is deze eraf gehaald waarna de limiet ergens tussen de 20-30 minuten ligt afhankelijk van de omgevingstemperatuur. De Sony A1 zegt echter op papier 30 minuten lang 8K/ 4K video opnames te kunnen maken.

Een kenmerk wat exclusief is aan de R5 is dat deze tijdens het filmen 35MP JPG of HEIF-formaat foto’s kan maken.

Buffer/ Continu-opname

De Sony A1 heeft op dit gebied een duidelijk voordeel ten opzichte van de R5, de A1 heeft namelijk een snelheid van 30 foto’s per seconde in burst modus. De R5 zit hier onder met een snelheid van 20 foto’s per seconden. De A1 heeft echter de snelheid van 30fps alleen wanneer hij compressed RAW fotografeert. Qua buffer groottes zijn de waardes als volgt:

 • De A1 kan 155 compressed RAWs op 30 fps in zijn buffer opslaan
 • De A1 kan 238 compressed RAWs op 20 fps in zijn buffer opslaan
 • De R5 kan 180 uncompressed RAWs op 20 fps in zijn buffer opslaan

Voor sportfotografie wint de A1 het hier overduidelijk van de R5. En bij wildlife fotografie en vogels (vliegend) is dit een voordeel.

Opslag

Beide camera’s ondersteunen de traditionele SD en CFexpress opslag kaarten, je hoeft dus niet een of andere nieuw duur opslagmedium aan te schaffen.

De Sony A1 heeft twee UHS-II SD /CFexpress Type A kaart houders, je kan hier dus zowel SD als de kleinere CFExpress kaarten in doen. De R5 scheid deze twee poorten, hij heeft dus 1 SD UHS-II en 1 CFexpress Type B (het grotere formaat CFexpress) poorten.

Connectiviteit

Beide camera’s delen een aantal poorten voor connectiviteit:

 • USB-C
 • (Micro voor de R5) HDMI
 • Microphone / line in
 • Koptelefoon poort
 • N3 remotet terminal
 • Flash sync socket

Verder heeft de A1 een internet port en multi-connector.
Qua draadloze verbindingen hebben beide cameras de volgende mogelijkheden:

 • 4GHz Wi-Fi
 • Bluetooth 4.2

Verder heeft de R5 ook de integratie van 5GHz.

IBIS (In Body Image Stabilization)

Als het op in body beeld stabilisatie aan komt heeft de R5 een duidelijk voordeel, de Canon EOS R5 kan tot 8 stops stabiliseren dankzij de kalibratie tussen de IBIS en de lens stabilisatie. De A1 compenseert 2,5 stops minder maar 5,5 stops dus.

Body/ Design

De Sony A1 is net wat minder diep en breed dan de Canon R5, ze zijn echter wel bijna even zwaar. De exacte waardes van de camera’s op een rijtje:

 • De A1 heeft dimensies van 129 x 97 x 81 mm met een gewicht van 737 gram
 • De R5 heeft dimensies van 138 x 98 x 88 mm met een gewicht van 738 gram

De viewfinders hebben de volgende specificaties:

 • De A1 heeft een 9.44 miljoen dot EVF met een 0.9x vergroting
 • De R5 heeft een 0.5-inch (1.27cm) OLED EVF met 5.69 miljoen dots en een 0.76x vergroting en een 120 fps refresh rate

Beide camera’s hebben een verwachte levensduur van 500,000 clicks (mechanische sluiter), de batterijduur is van de A1 op papier beter met een levensduur van 530 live view foto’s en 430 met de EVF. De R5 heeft een levensduur van 490 via liveview en 320 met de EVF.

Beide camera’s zijn beschermd tegen de elementen met een stof- en spatwaterdichte constructie.

De Canon EOS R5 wint het ook van de Sony A1 wat het achterste scherm betreft, het lcd-scherm van de Canon R5 kan zowel kantelen als draaien wat het makkelijker maakt om foto’s te maken vanuit lastige posities. De A1 heeft een net wat minder universeel scherm dan de Canon, deze kan alleen draaien. Verder hebben de schermen de volgende specificaties:

 • De R5 heeft een 3.15-inch (8 cm) 2.1 miljoen dots LCD. Dit is een resolutie van 960 x 720.
 • De A1 heeft een 3-inch (7.62cm) 1.44 miljoen dots LCD. Dit is een resolutie van 800 x 600.

Waarom de Canon EOS R5 (voordelen)?

De grootste reden is het prijsverschil, de R5 is €2750 goedkoper dan de A1, de stabilisatie is wat beter en op papier de ISO-mogelijkheden. Verder heeft de R5 ook een aantal voordelen op het gebied van autofocus (eye autofocus bij vogels lijkt beter en 100% dekking van de zoeker met de AF-punten) en Wi-Fi connectiviteit.

Waarom de Sony A1 (voordelen)?

De belangrijkste reden om de A1 te kiezen over de R5 is de snelheid gecombineerd met wat meer megapixels. 30 foto’s per seconde (als hij dit altijd haalt bij AF tracking) vs 20 foto’s per seconde kan soms het verschil zijn tussen een topfoto. Tot slot is de levensduur van de A1 net wat beter dan die van de R5.

Conclusie

Het is nu aan jou de vraag wat voor jou het belangrijkste is en wat binnen je budget valt. Als je niet zo veel geeft om de pixelshift technologie of de 5 megapixels meer en geef je niet zo veel om het verschil van 10 foto’s per seconden? Dan is het misschien wel een goed idee om die €2750 te sparen en wellicht uit te geven aan een goede lens.

Verder hebben beide camera’s indrukwekkende kenmerken als het op het gebied van video aankomt, beide camera’s hebben hun eigen voor- en nadelen. Op het eind van de dag komt het dus neer op wat jij het meeste nodig hebt.

Duidelijk is ook dat de Sony A1 voor Sony zelf (los van de vergelijking met Canon) een stap vooruit is. In één camera heb je nu én veel megapixels én heel veel snelheid. Eerder had je daar meerdere camera’s voor nodig. Bijvoorbeeld een Sony A7RIV en een Sony A9 (II).


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Bekijk ook deze artikelen over Sony camera’s & lenzen


Stel onderaan je vragen over de Sony A1 of Canon EOS R5 & ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
 • Of heb jij een eigen mening over dit onderwerp? Deel dit met anderen.

Bronnen

https://www.digitalcameraworld.com

https://www.techradar.com/

https://www.sony.com/

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen