Hoe fotografeer je sneeuw? Voorkom grijzige foto’s of foto’s met een verkeerde kleur. Hoe krijg je de sfeer in je foto’s, wat doe je om vallende sneeuw meer sprankelend te krijgen, hoe je voor je apparatuur zorgt (veel mensen doen dit verkeerd) en nog veel meer tips in dit uitgebreide artikel!
Sfeervideo van mij in Noorwegen, de waanzinnige Lofoten…
Lofoten, laatste licht in Noorwegen…
Korte tips voor de mooiste sneeuwfoto’s op een rij:
- Zorg dat sneeuw wit genoeg belicht wordt door over te belichten als het te grijs wordt. Let wel op voor overbelichting.
- Pas de witbalans aan als sneeuw te blauw wordt, zet de witbalans wat warmer of fotografeer in RAW
- Fotografeer kinderen of dieren spontaan in de sneeuw voor de mooiste momenten. Gebruik een korte sluitertijd en continu-opnamen als ze snel bewegen.
- Wees creatief en gebruik de sneeuw om serene en minimalistische foto’s te maken.
- Bescherm je apparatuur en jezelf tegen de kou voor het beste resultaat. Zorg dat je accu’s niet te koud worden anders lopen ze snel leeg.
- Gebruik een klein diafragma waardoor lichtjes veranderen in sterretjes voor een extra sprankelend effect
- Ga het liefst meteen naar buiten als het begint te sneeuwen. Zo krijg je de kans om een mooie witte wereld te fotograferen zonder storende voetsporen in de sneeuw
- Werk met invulflits om sneeuwvlokken op te laten lichten en een mooie winterse sfeer aan je foto te geven.
Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.
Inhoudsopgave
Per thema meerdere tips 🙂
- Kleed je op de kou
- Zorg voor je apparatuur
- Sneeuw goed belichten: waarom wordt een foto van sneeuw grijs?
- Licht & sneeuw
- Witbalans: waarom worden sneeuwfoto’s blauw?
- Creatieve winterfotografie
- Closeups in de winter
- Dieren in de sneeuw
- Let it snow, let it snow
- Lijnen en structuren in de sneeuw
- Kinderfotografie in de sneeuw
- Winterse avondsfeer
- Winterlandschappen in het buitenland
Berenfotografie in Finland…
Collega-fotografen aan het werk… Nietsvermoedend werden zij zelf onderdeel van dit winterse tafereeltje…
1. Kleed je op de kou
Als je veel buiten bent om te fotograferen kun je snel afkoelen. Vooral omdat je vaak lang stil staat om een foto te nemen. Neem daarom goede voorzorgsmaatregelen en kleed je warm aan. Koop bijvoorbeeld thermo-ondergoed. Het lijkt overdreven in ons kikkerlandje, maar als je een tijdje stil staat met snijdende wind dan koel je erg snel af.
2) Zorg dat je meerdere lagen kleding aantrekt. Mocht het dan te warm worden kun je altijd iets uit doen. Zorg voor waterdichte schoenen met voldoende grip voor als je in de sneeuw gaat werken.
3) Fotograferen met dikke handschoenen aan is bijna niet te doen. Neem daarom bij voorkeur handschoenen zonder vingertoppen zodat je je camera goed kunt blijven bedienen. Er zijn ook handschoenen die er uit zien als een want maar waarvan je het gedeelte dat over je vingers zit weg kan klappen zodat je vingers tijdelijk vrij zijn en je er mee kunt werken.
4) Als je in de auto zit, zet dan niet je kachel aan. Of in ieder geval niet hoog. De overgang van warm naar koud is niet goed voor je apparatuur. Je kunt ook zelf een behoorlijke klap krijgen als je ineens vanuit de warme auto de kou in moet.
5) Neem in een thermosfles een lekkere warme drank mee en zorg eventueel voor handenwarmers om tussen het fotograferen door even op te warmen. Neem ook iets te eten mee. Fotograferen in de kou kost energie en door iets te eten warm je op.
Ook ik vind kiezen vaak gewoon pittig zeg maar…
Selfie in de sneeuw…
6. Hoe je voor je apparatuur zorgt
Niet alleen jij vindt veel kou onprettig, je apparatuur ook. Je accu raakt bijvoorbeeld veel sneller leeg onder koude omstandigheden. Zorg daarom dat je voldoende opgeladen accu’s bij je hebt.
7) Gebruik je camera efficiënt zodat je zo min mogelijk energie verspilt. Ga geen foto’s verwijderen in het veld. Probeer de live view stand en flitsen zo veel mogelijk te vermijden als het niet nodig is. Dit kost veel energie. Geef je camera tijd om op temperatuur te komen.
8) Is je lens beslagen, wacht dan tot de condens weer weg getrokken is voor dat je foto’s gaat maken. Je lens zal snel beslaan als je vanuit de kou een warmere ruimte in loopt. Vegen met een doekje kan strepen veroorzaken en meestal komt de condens net zo snel weer terug. De beste optie is de lens op temperatuur te laten komen. Geduld hebben dus.
9) Stop je reserve accu’s op een warme plek om te voorkomen dat ze heel snel leeg raken. Dus liever in je broekzak dan in je tas.
10) Neem altijd een regenhoes of stuk plastic mee om je camera te beschermen in de sneeuw. Als het een beetje sneeuwt kun je een doekje meenemen om je camera droog te vegen. Als je de lens wilt wisselen doe dit dan altijd buiten (maar pas wel heel goed op bij sneeuw of regen; dat is een afrader om dan te wisselen!) Anders is de kans aanwezig dat er condens in je camera komt.
11) Als je thuis komt, leg je spullen dan op een koele plek en laat rustig op temperatuur komen. Leg je apparatuur vooral niet boven de kachel want dan kan er condens binnen in de camera ontstaan en dan kun je roest krijgen.
Kom je terug uit de kou? Laat je camera op een koelere plek (bijvoorbeel de gang) rustig op temperatuur komen terwijl je ‘m nog in je tas laat zitten. Dit doen veel mensen fout
12. Hoe belicht je sneeuw goed?
Sneeuw goed belichten: waarom wordt een foto van sneeuw vaak grijs? Hoe fotografeer je sneeuw goed? Sneeuw fotograferen betekent vaak grote, witte delen in je foto. De camera kan hierdoor in de war raken (dit gebeurt alleen als je foto voor het grootste deel uit sneeuw bestaat en niet als bijvoorbeeld maar 20% van je foto uit sneeuw bestaat). Ik zal je dit stap voor stap proberen uit te leggen.
13) De lichtmeter van de camera is zo gemaakt dat die er vanuit gaat dat een foto gemiddeld genomen uit middentonen bestaat (soms noemen we dit ook wel “middengrijs”). Wat zijn middentonen? Toen ik begon snapte ik dit niet echt.
14) Kijk, je hebt heel lichte delen in een foto, wit of bijna wit (soms noemen we dit ook wel ‘hooglichten’) en heel donkere delen, zwart of bijna zwart (soms noemen we dit ook wel ‘schaduwen’). Dit zijn niet letterlijk schaduwen maar gewoon donkere delen in een foto. That’s it).
15) Daar tussen in zitten de ‘middentonen’, dit heet ook wel middengrijs. Dat zijn delen in de foto die niet heel licht (wit) zijn maar ook niet heel donker (zwart). Er tussen in. Tussen wit en zwart zit grijs toch ;-). Een voorbeeld hiervan is groen gras. Je moet even niet in kleur denken maar in zwart/wit. Hoe donker/licht is groen gras? Juist, het zit tussen donker en licht in! Het groene gras is een middentoon.
16) De lichtmeter in je camera is zo afgesteld dat die er vanuit dat je foto gemiddeld genomen uit middentonen bestaat. Als je gras fotografeert, dan gaat dit qua belichting goed. Het gras is namelijk een middentoon (niet heel licht en ook niet heel donker maar zit er tussenin), het gras zal goed belicht worden.
17) Alleen het gaat mis als je foto’s maakt waarbij je een onderwerp fotografeert dan voor een groot deel (bijv. 75% of meer) bestaat uit heel lichte delen (tonen). En sneeuw is zo’n voorbeeld! Het is veel lichter dan middengrijs (dan groen gras). Alleen de lichtmeter is zo afgesteld dat deze er vanuit gaat dat de foto gemiddeld genomen altijd uitkomt op middengrijze tonen. Dit is zo omdat wij nu eenmaal heel vaak foto’s maken waarvoor dat geldt, dus de lichtmeter is zo afgesteld om mensen in de meeste situaties een goed belichte foto te geven.
18) Het gevolg is dat je een te donkere (onderbelichte), grijze foto krijgt van sneeuw als de sneeuw bijvoorbeeld 75% van je beeld inneemt. En grijze sneeuw wordt al snel grauw in plaats van mooi fris. Nogmaals, het gaat dus mis als je beeld echt voor het grootste deel uit sneeuw (lichte delen) bestaat. Dat wijkt zo af van hoe de lichtmeter is afgesteld dat het misgaat.
19) Hoe los je dit op?
Je moet de camera een handje helpen. Om toch mooie, goed belichte foto’s te krijgen van sneeuw moet je overbelichten. Zo wordt jouw foto lichter, de sneeuw witter. Zorg hiervoor dat je je camera instellingen beheerst. Op de automatische stand werkt dit niet en gaat het vaak mis. Kijk ter plekke de foto terug om te zien of het niet té overbelicht is en dat je de details verliest. Doe dit niet te vaak, want dan raakt je accu eerder leeg 😉
De bergen in de achtergrond zijn deels nog besneeuwd…Lofoten, Noorwegen.
20. Licht & sneeuw
Met fel zonlicht is het lastiger om sneeuw goed te fotograferen. Dan komt het wit nog meer naar voren. Je kunt last hebben van scherpe contrasten met delen die in de schaduw zijn. Je kunt dit eventueel oplossen met invulflits maar in het algemeen geldt dat je sneeuw beter fotografeert bij (licht) bewolkt weer.
21) Op een grijze dag komen kleuren nog beter tot hun recht en springen er echt uit. Denk aan een kind met een rode muts, dieren in de sneeuw enzovoort. Als je de sneeuw zelf wat meer kleur wilt geven is het mooi om eens in de ochtend bij zonsopkomst te gaan fotograferen. Als de zon nog laag schijnt heb je een mooi kleurenspel.
22) En er is kans dat de rijp of sneeuw die na een koude nacht opgewarmd worden door de zon gaat smelten. Dit zorgt voor een mistigheid wat een prachtig effect geeft aan je winterse landschapsfoto. Ook in de namiddag kun je profiteren van het mooie zachte en gekleurde licht.
23) Flitsen in de sneeuw maakt de foto meestal te fel als je er geen controle over hebt maar een subtiele invulflits kan wel erg effectief zijn als je last hebt van harde schaduwen of contrasten. Vermijd in ieder geval de felle zon.
Flitsen in de sneeuw maakt de foto meestal te fel als je er geen echte controle over hebt maar een beetje invulflits kan wel erg effectief zijn als je last hebt van harde schaduwen of contrasten. Corrigeer de flits eventueel qua kracht. Vermijd de felle zon.
24. Witbalans: waarom worden sneeuwfoto’s blauw?
Als je foto’s van de sneeuw maakt, dan gebeurt het nog wel eens dat je foto’s te blauw van kleur worden. Dit betekent dat de witbalans niet goed is ingesteld. Wil je de mooie heldere witte sneeuw benadrukken, zet je witbalans dan wat warmer. Bijvoorbeeld op de stand “schaduw”. Zo krijg je meer natuurgetrouwe foto’s van de sneeuw.
25) Met name als je nog in JPEG/JPG fotografeert, dan is het goed om hier op te letten. Het is namelijk lastiger om een foto in JPEG die qua kleur echt verkeerd is nog te bewerken dan wanneer je de foto in RAW had gemaakt. Ook in de automatische stand wil de kleur bij sneeuw nog wel eens misgaan, zonde.
26) In RAW kan je achteraf zonder enig kwaliteitsverlies de witbalans (kleurtemperatuur) in je foto’s heel makkelijk corrigeren. Ben je nog niet bezig met fotobewerking? Dan zou je in geval van sneeuw ook kunnen kiezen om zowel in JPEG als in RAW te fotograferen. Je hebt dan de vertrouwde JPEG maar ook de RAW-foto die je later – als je aan het bewerken bent – beter kan bewerken.
27) Sneeuw valt niet elke dag, dus dan is het fijn als je de foto ook in RAW hebt. Ben je nog niet zo ervaren maar heb je wel een klein beetje ambitie (ik houd van mensen met een beetje ambitie ;-), gebruik dan RAW & JPEG. Je hebt dan je vertrouwde JPEG-foto maar ook de RAW die je later beter kan bewerken.
Het enige is dat het meer ruimte inneemt en je camera bij continu-opnamen minder lang foto’s achter elkaar kan maken omdat er meer data naar de geheugenkaart moet (de buffer raakt dan vol; de buffer is een tijdelijk intern geheugen van de camera).
28. Creatieve winterfotografie
Merk eens op dat als het sneeuwt dat de hele wereld in rust lijkt te zijn. Echte rust en natuurpracht. Je hoort bijna geen enkel geluid. Alleen het knisperen van de sneeuw onder je voeten. Geniet van deze serene rust en laat deze ook zien in je foto’s. Veel grote contrasten en opvallende elementen vallen weg. Ze worden bedekt door een deken van kalmte.
29) Je kunt nu spelen met minimalistische beelden. Denk aan dat ene boompje of dat ene paard of die vogel in een verder smetteloos wit landschap. Gebruik de sneeuw om al het andere weg te laten vallen en zo een hele rustgevende en serene sfeer te creëren in je foto.
Ga gericht op zoek naar een mooi onderwerp en onthoudt hierbij “less is more”.
30) Denk ook aan de sneeuw zelf. Bijvoorbeeld een mooi spoor van een dier waar de schaduw op valt. Beste moment voor dit soort foto’s is op het moment dat het sneeuwt of als het net heeft gesneeuwd. Dan heb je de minste kans dat de sneeuw al verstapt is of aan het smelten is.
31) Door de kou is de lucht superschoon en fris. Het voelt heerlijk om buiten te zijn. Door kou in de lucht krijg je de prachtigste kleuren in de lucht tijdens een zonsondergang of zonsopkomst. Tijdens de zonsopkomst na een koude nacht heb je veel kans op nevel. Dit geeft een extra mooie sfeer aan je foto.
31) Let goed op waar je loopt. Het zou zonde zijn als al je voetstappen dat keurige bomenlaantje bederven. Ga het liefst op pad als de sneeuw nog vers is en een mooi wit tapijt vormt.
Let goed op waar je loopt. Het zou zonde zijn als al je voetstappen dat keurige bomenlaantje bederven…
32. Closeups in de winter
In de winter zijn er ook genoeg onderwerpen om van dichtbij te fotograferen. Sneeuw en ijs hebben vaak de prachtigste structuren. Ideaal om eens te experimenteren met abstracte foto’s maken. Soms zitten er luchtbelletjes gevangen in het ijs. Dit geeft een sprankelend effect.
33) Denk ook eens aan de mooie ijsbloemen die op de ramen kunnen ontstaan. Draai een beetje of verander van positie om te kijken waar het mooiste licht vandaan komt en hoe je het mooiste de structuur kunt vangen. Let op details zoals ijspegels.
34) Als het in de nacht gevroren heeft dan is het gras, de blaadjes en besjes vaak bedekt met een prachtige laag rijp. Rijp is in feite bevroren dauw. Vooral op tere plantjes en bijvoorbeeld spinnenwebben geeft de rijp een prachtig en breekbaar beeld. Let hier op.
35) Je hebt hier niet per se een macrolens voor nodig hoor, dit kan ook met een gewone lens of telelens. Omdat de sneeuw en ijs het licht reflecteren heb je meestal genoeg licht om vanuit de hand te fotograferen met een acceptabele sluitertijd. Dit maakt je ook flexibeler dan met werken vanaf statief.
36) Als je tijdens het fotograferen van details last hebt van storende schaduwen dan kun je er voor kiezen om te flitsen. Maar wat ook erg effectief kan zijn is een reflector. Die kun je zelf al maken van een stukje hobbykarton of aluminiumfolie. Ja kan het licht zo draaien dat het mooi op je onderwerp valt en de meeste schaduwen wegvallen. Het werkt subtiel en het is niet technisch.
37) Zoals gezegd kan rijp een prachtig beeld opleveren op de bomen en planten. Denk eens aan een abstracte foto van een sparrenboom met sneeuw op de takken en naalden. Of mooie rode besjes met rijp die er echt uit springen op je foto.
Foto cursist: Monica Tielens
38. Dieren in de sneeuw
Wilde dieren zijn in de winter vaak een stuk minder schuw en makkelijker te vinden en te benaderen. Vooral als er sneeuw ligt valt voor veel dieren hun schutkleur weg. Denk bijvoorbeeld aan herten en vogels.
39) Zeker als er sprake is van voedselschaarste kun je ze makkelijker benaderen. Beweeg je rustig en jaag ze nooit op. De dieren hebben het al moeilijk genoeg in deze barre omstandigheden. Als een dier zijn kostbare energie moet verbruiken om je te ontlopen kan dit zijn dood betekenen. Geniet van hun aanwezigheid en maak op gepaste afstand foto’s (gebruik een telelens). Als je twijfelt of een dier angstig wordt neem dan een stap terug.
40) Vogels en eekhoorns kun je helpen door ze bij te voeren. Je kunt een voederplek maken in je eigen tuin of in het bos of park. Ga, eventueel beschut, op een afstandje staan en wacht tot de dieren vanzelf komen kijken. Als je merkt dat ze bang zijn dan sta je te dichtbij en doe je een paar stappen terug.
41) De dieren maken gebruik van een uitkijkpost. Leer hun routine kennen en maak daar gebruik van om een foto te maken zonder storende vetbollen op de foto. Zo help je de dieren en krijg je zelf de kans om mooie foto’s te maken. Een win-win-situatie dus.
Kijk op goede websites zoals www.vivara.nl of www.vogelbescherming.nl voor de beste voedertips
42) Naast wilde dieren zijn ook huisdieren en vee een dankbaar onderwerp. Denk maar eens aan een kudde koeien of paarden die de sneeuwstorm trotseren. Deze mooie dieren komen goed uit in het witte landschap. Galopperende paarden geeft een extra spectaculair effect in de opspattende sneeuw. Geweldig mooi!
43) Denk ook aan de dieren in de winter. Maak bijvoorbeeld een wak in het ijs voor de ijsvogel of schep de grond om zodat vogels insecten kunnen vinden. Ze zullen je erg dankbaar zijn.
Denk ook aan de dieren in de winter. Maak bijvoorbeeld een wak in het ijs voor de ijsvogel of schep de grond om zodat vogels insecten kunnen vinden.
44) Huisdieren
Ook onze huisdieren zijn een dankbaar onderwerp in de sneeuw. Denk aan honden die rennen door de sneeuw. Je kunt ze ook op een mooi plekje laten poseren. Een kerstmuts op is persoonlijk niet mijn smaak, maar misschien wel de jouwe 😉 Uiteraard let je er op dat de hond er ook plezier in heeft en forceer je niks.
45) Soms gaan de honden hun neus achterna en ruiken ze iets onder de sneeuw. Als ze dan weer met hun kop omhoog komen hebben ze een hele witte neus. Gegarandeerd succes voor een grappige foto, vooral closeups maken dan. Let dus goed op deze momenten. Dus stop nu eens met telkens op je smartphone kijken 😛
46) Ook als honden lekker aan het rennen en spelen zijn geeft het opspattende sneeuw een extra speels effect aan je foto. Voor nog meer pret en mooie intieme beelden laat je honden en kleine kinderen samen spelen. Prachtig, zo puur. Fotografeer op ooghoogte en maak veel foto’s. Gegarandeerd dat er een heel sfeervol beeld tussen zit om nooit te vergeten. En wat denk je van een kat die voor het eerst sneeuw ziet?
En wat denk je van een kat die voor het eerst sneeuw ziet? Haha 😉
Foto: cursist Els van den Burger
47. Let it snow, let it snow
Houd de weersvoorspelling goed in de gaten in de winter. Bereid je vast voor door je tas in te pakken en accu’s op te laden. Als het namelijk gaat sneeuwen dan is het van belang om vrij snel er op uit te gaan. Vooral in Nederland is de kans op sneeuw de laatste jaren behoorlijk afgenomen. Dus wees klaar om hier meteen op in te spelen als het zo ver is.
48) Zorg dat je van tevoren al een mooi gebied hebt uitgekozen die je in de sneeuw zou willen fotograferen. Dan kun je hier meteen naartoe en verspil je geen kostbare tijd met het zoeken naar een mooi plekje.
49) Laat een flinke sneeuwbui je er niet van weerhouden om naar buiten te gaan en foto’s te maken. Zorg natuurlijk zoals aangegeven dat je zelf en je apparatuur voldoende beschermd is.
50) De sneeuwvlokken zelf zijn ook mooi om op de foto te zetten. Dit geeft je foto nog meer dynamiek en sfeer. Je kunt dit doen door te flitsen met een reportageflitser (zie mijn artikel over flitsers hoe je veel geld kan besparen). De (invul) flits weerkaatst op de sneeuwvlokken en zo zijn ze nog duidelijker zichtbaar op je foto, frisser. Maak net zo veel opnames tot je een mooie verdeling van de sneeuwvlokken hebt in je foto.
Hier heb ik ook ingeflitst met een reportageflitser…
51) Deze techniek werkt bijvoorbeeld bij landschapsfotografie maar ook bij dieren of kinderen in de sneeuw. Stel scherp op de achtergrond. Of wat dacht je bijvoorbeeld van een paard of ander dier in een sneeuwstorm. Dan stel je natuurlijk scherp op het dier of ander onderwerp dat je in beeld wilt brengen. Speel met het moment. Maar denk ook na van te voren wat je in beeld wilt brengen zodat je optimaal gebruik kunt maken van de omstandigheden.
52. Lijnen en structuren in de sneeuw
Als er sneeuw ligt, zijn er weinig storende elementen. Dit maakt een sneeuwlandschap uitermate geschikt om grafische beelden te creëren.
Bij grafische beelden gaat het vaak om lijnen, het contrast en vlakverdeling.
53) Let eens op mooie lijnenspellen. De sneeuw kan vormen en structuren extra accentueren. Denk bijvoorbeeld aan een mooie bomenlaan waarbij iedere boom er extra uit springt door de sneeuw. Probeer eens zwart/wit fotografie om de contrasten nóg krachtiger naar voren te laten komen. Ook schaduwen kunnen een mooi lijnenspel vormen.
54) Verander vaak van positie om te zien wat het meest krachtige beeld oplevert. Een enkele stap kan al een wereld van verschil maken. Uit de hand ben je flexibel om te zoeken naar de juiste compositie, maar vanaf statief heb je meer rust om verfijnder te kijken. Ga vooral met de lijnen mee en zorg zo voor een beeld dat prettig is om naar te kijken.
55) Naast lijnen kun je ook gebruik maken van allerlei structuren en patronen. Denk aan bladeren of een mooi grasveld met rijp. Om grafische beelden te creëren is het juist mooi om sterkte contrasten te hebben in je foto. Hard licht is hierbij geen probleem. Zolang het licht niet uitgebeten is.
56. Kinderfotografie in de sneeuw
Sneeuw zorg niet alleen voor mooie landschappen, maar natuurlijk ook voor heel veel pret. Kinderen en dieren lenen zich prima om in beeld te brengen hoe leuk sneeuw is. Als je kindje voor de eerste keer sneeuw ziet dan is dit zeker een moment om mooi in beeld te brengen.
57) Zoek een fotogenieke plek op zoals het bos. Let vooral op hoe ze reageren op de sneeuw. De verwonderde blik van een kindje dat voor het eerst sneeuw ziet en ervaart is erg waardevol. Maak foto’s op ooghoogte en bij voorkeur een portret om de uitdrukking op het gezicht nog meer te benadrukken.
58) Let op de lachende gezichtjes en het plezier dat ze beleven. Bijvoorbeeld als ze op de slee zitten of een sneeuwpop aan het maken zijn. Als je camera kan filmen is het nog leuker om een kort stukje te filmen. Zo heb je ook nog eens bewegend beeld van deze bijzondere momenten. Zorg hierbij dat je goed stevig staat zodat je zo min mogelijk beweging van je handen ziet. En beweeg de camera langzaam voor een natuurlijk beeld. Nog beter: laat iemand anders filmen terwijl jij fotografeert. Delegeren is soms belangrijk 😉
59) Laat je kind een hand sneeuw in de lucht gooien. Het lachende gezicht en de dwarrelende sneeuwvlokken maken het winterse plaatje compleet. Dit werkt ook bij honden. Of nog beter: laat je kinderen en hond samen spelen met de dwarrelende vlokken.
Laat je kind een hand sneeuw in de lucht gooien. Het lachende gezicht en de dwarrelende sneeuwvlokken maken het winterse plaatje compleet
60. Winterse avondsfeer
Ook als de avond is gevallen hoef je niet te stoppen met fotograferen. Door de witte sneeuw weerkaatst het licht en ziet alles er lichter uit onder de sterrenhemel. Vooral in de bergen geeft dit een prachtig en sprookjesachtig effect. Het blijft raadzaam om een statief te gebruiken.
61) Naast de sneeuw zijn er in de winter ook veel lichtjes te zien. Natuurlijk is het tegen de kersttijd en versieren mensen hun tuinen, straten en pleinen met allerlei prachtige verlichting. In sommige gemeentes worden heuse lichtjestochten gehouden of er zijn diverse kunstwerken te bewonderen die gemaakt zijn met lampjes. Denk bijvoorbeeld aan het Amsterdam Light Festival of soms in Ouwehands Dierenpark Rhenen.
62) Het is een leuke uitdaging om dit in beeld te brengen. Zorg bij voorkeur dat je je camera op statief hebt staan. Mocht dat niet lukken zorg dan dat je je camera op een muurtje of iets dergelijks legt of dat je met je lichaam ergens tegen kunt steunen. Met lampjes valt de sluitertijd meestal nog mee. Je gebruikt meestal geen flits bij deze vorm van fotografie omdat je anders snel de sfeer verliest in je foto. Deze wil je juist benadrukken.
63) Gebruik bij voorkeur een klein diafragma, dus een hoog F-getal, om het meeste van je foto scherp te krijgen. Dit geldt vooral voor grotere kunstwerken, landschap en totaalbeelden. Maak eerst een proeffoto en let goed op de belichting. Omdat het grootste deel van het beeld donker is en een deel heel licht kan je camera in de war raken. Meestal kun je het beste de foto iets onderbelichten. Maar kijk dus eerst naar het resultaat op je scherm en pas daarna aan.
64) Let ook goed op de witbalans. De automatische witbalans van je camera kan van slag raken door de lampjes. Zo kan je foto er onnatuurlijk geel of blauw uit komen te zien. Bekijk dit op je camera en speel met de witbalans om een mooi natuurlijk beeld te creëren. Werk daarom nooit met de automatische stand.
65) Het mooiste moment om lichtjes in de avond te fotograferen is het zogenaamde “blauwe uurtje”. Ongeveer 30 á 45 minuten na dat de zon echt onder is kleur in de lucht prachtig blauw. Dit geeft de hele foto een lichtere sfeer en is erg mooi. Het werkt vooral goed met een langzame sluitertijd.
66) Om je foto een sprankelend effect te geven maak je gebruik van een hoog F-getal. De lichtjes zullen dan automatisch veranderen in een stervorm. Hoe feestelijk is dat. Hou je zonnenkap op je lens om te beschermen tegen regen of sneeuw en om vals licht te voorkomen.
67. Winterlandschappen in het buitenland
Het is niet vanzelfsprekend dat het gaat sneeuwen in Nederland. Daarom moet je ook snel reageren als dit wel het geval is. Natuurlijk kun je ook de sneeuw opzoeken. Er zijn tal van prachtige plekken waar je je in een winterwonderland bevindt en prachtige foto’s kunt maken.
Denk bijvoorbeeld aan prachtige besneeuwde bergen op de achtergrond van je foto. Deze geven een heel fijne en rustgevende sfeer. Of wat dacht je van een indrukwekkende gletsjer. Ook een waterval is prachtig in een sneeuwomgeving. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis downloaden >>(klik op het geel)
- In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
- Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
- 50+ pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn persoonlijke begeleidingstraject >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, persoonlijke fotofeedback op je eigen niveau, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.
Bekijk voor ook deze artikelen:
- Herfst fotograferen: de 14 beste tips
- Noorwegen: Landschap & Lange sluitertijden op de Lofoten
- Paddestoelen fotograferen: 21 tips
Stel onderaan je vragen
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Ook interessant voor anderen? Delen waardeer ik zeker.
Van der Mol
op 22 Dec 2018Joris-Dijkema
op 24 Dec 2018sabine
op 12 Nov 2021Joris Dijkema
op 12 Nov 2021