Mist fotograferen: 57 Tips

De vaak grauwe omstandigheden maakt het fotograferen in de mist in de eerste instantie misschien niet zo aantrekkelijk. Maar het kan juist een prachtige sfeer toevoegen aan je foto. Het maakt je foto’s interessant en mysterieus. Het vereist wel wat voorbereiding en oefening om mist goed te fotograferen. Maar het is zeker de moeite waard om er op uit te gaan als er mist voorspeld wordt. Ontdek de tips voor prachtige foto’s.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere (natuur)fotografie. Ontvang ook gratis het Bonus E-book Ontdek de Creatieve Lens (je maakt er prachtige creatieve onscherpe achtergronden mee; géén verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Mist fotograferen: korte tips op een rij

  • Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent op een mooie locatie om de meeste kans te maken
  • Overbelicht je foto om te voorkomen dat het te grauw en grijs wordt
  • Neem een schone doek mee om waterdruppels van je lens en je camera te vegen
  • Gebruik geen flits, anders verpest je de sfeer
  • Fotografeer met tegenlicht of zijlicht voor betoverende zonneharpen
  • Gebruik mist om diepte aan je foto te geven
  • Mist verbergt storende elementen en geeft zo extra rust aan je foto
  • Fotografeer ook eens dieren in de mist. Denk aan mooie silhouetten

Inhoud

[showindex]]

Wat is mist?

1) Mist zijn kleine waterdruppeltjes die in de lucht zweven. Het kan op verschillende manieren ontstaan.

Vooral het verschil tussen kou en warmte speelt een grote rol bij het ontstaan van mist. Er zijn meerdere soorten mist.

2) Je ziet mist meestal in de ochtend of avond ontstaan. Mist kan plaatselijk zijn en een zweem over het land leggen, maar je hebt natuurlijk ook hele dichte mist waarbij je niet verder dan een aantal meters kan zien. Het gaat dus ook om de juiste hoeveelheid mist in fotografie.

3) Mist ontstaat meestal op vochtige plekken. Bijvoorbeeld boven een meer of een sloot langs het weiland. De mist kan door de wind wat verplaatst worden en zo een mooie deken over het landschap leggen. Het is voor mist belangrijk dat er niet te veel wind staat.

Voorbereiding

4) Wil je de meeste kans maken op mist, kijk dan van tevoren naar het weerbericht. Mist ontstaat vaak in de avond al als de lucht erg afkoelt. Als het verschil in temperatuur tussen dag en nacht erg groot is dan is er grote kans op mist.

5) Je kan bij de weersvoorspelling kijken of er de volgende ochtend mist verwacht wordt. Dan kun je hier mooi op inspelen. Er zijn ook kaarten te vinden op internet die laten zien hoe mistig het ergens is op dat moment.

6) Als je weet dat je de volgende ochtend mist kunt verwachten, sta dan extra vroeg op. Mist kan vrij snel weg trekken, dus je wilt er zeker op tijd bij zijn. Als je de mist kunt combineren met een mooie zonsopkomst is dat de moeite meer dan waard.

Waar is mist (beste plekken)?

7) Bedenk het liefst van tevoren wat een mooie locatie is of welke plek je graag zou willen fotograferen met mist. Mist blijft vooral lang hangen op open plekken omdat de temperatuur hier meestal lager is. Ook bij lager gelegen plekken blijft de mist langer hangen (bijvoorbeeld in een dal). Op deze plekken is het windstil en wordt de mist dus niet weggeblazen.

8) Goede plekken om kans te maken op mist zijn onder andere weilanden omdat daar sloten zijn. Verder ook bij meren, vennen en ander water. Op de heide blijft mist ook een tijdje hangen. Verder tussen heuvels en in het bos.

9) Als je uit het raam kijkt en je ziet niet al te veel mist, ga dan toch naar de locatie die je in gedachte had. Onderweg kun je meestal al zien of het een goede ochtend wordt, maar omdat mist vaak plaatselijk is loont het echt om naar een geplande locatie te gaan. Misschien is het hier juist prachtig!

Welk seizoen?

10) Mist ontstaat door een verschil van temperatuur tussen de grond en de lucht. Of bijvoorbeeld door afkoeling van hele vochtige lucht. Omdat het in de herfst vaak vochtig is, wordt dit gezien als het beste seizoen voor mooie mistlandschappen. In combinatie met de prachtige herfstkleuren krijg je sfeervolle foto’s.

11) Maar ook in de zomer kun je mist verwachten. Vooral als het in de nacht flink afkoelt en het in de ochtend snel opwarmt. Of als het in de avond snel afkoelt kun je ook mist zien. In de ochtend trekt de mist echter wel sneller weg als het opwarmt.

12) In de winter is de grond vaak erg koud. Dan ontstaat er grondmist. Deze laaghangende mist ontstaat als de temperatuur van de grond lager is dan de temperatuur van een of twee meter boven de grond. Ook rijp van de afgelopen nacht dat gaat verdampen kan voor nevel zorgen. Als de mist in de winter bevriest krijg je een prachtige witte deken over alles heen.

Meenemen

13) Kleed je goed warm aan als je mist gaat fotograferen. Het is dan meestal koud in de lucht en de mist zelf maakt het ook koud. Zorg dus dat je voldoende kleding aan hebt. Liefst in laagjes zodat je iets uit kunt doen naar mate het later op de dag warmer wordt.

14) Andersom geldt natuurlijk ook dat als je mist in de avond wilt fotograferen dat je dan extra kleding meeneemt. En dan is een zaklamp/hoofdlamp ook erg handig voor als het donker wordt als je nog op locatie bent en je moet je weg terug vinden.

Zorg voor je camera

15) Zoals gezegd is mist niks anders dan kleine waterdruppeltjes. Dit betekent ook dat je waterdruppeltjes op je lens en camera komen. Zorg dat je een schone, droge doek bij je hebt om je camera en lens af en toe schoon en droog te vegen.

16) Gebruik je zonnekap om zoveel mogelijk te voorkomen dat de kleine waterdruppeltjes op je lens zelf komen. Als er condens op je lens zit kun je tijdelijk geen foto’s maken. En als er kleine waterdruppels op je lens komen dan kan de camera moeite hebben met scherpstellen (autofocus).

17) Check tussendoor dus af en toe hoe vochtig je apparatuur wordt en of je lens nog droog is. Bij thuiskomst laat je je camera het liefst eerst in een koele ruimte op temperatuur komen. Zo kun je voorkomen dat er binnen in de camera condensatie ontstaat.

18) Stop je camera ook onderweg niet meteen in de tas maar laat je camera “ademen”. Laat je lens het liefst naar buiten op de zoomstand zodat alles rustig kan drogen en er geen vocht in je lens blijft.

Welke lens om mist te fotograferen

19) Ga nooit je lens verwisselen als je midden in de mist staat! Anders kan er condensatie en dus vocht binnen in je camera komen. Bedenk dus van tevoren welke lens je wilt gebruiken. Of nóg beter: gebruik twee body’s als je de mogelijkheid hebt. Zo hoef je niet onderweg van lens te wisselen.

20) Aangezien mist iets heel moois toevoegt aan landschappen of totale beelden gebruik je soms een groothoeklens voor het fotograferen in de mist. Zo kun je de sfeer mooi vangen in het overzicht. Als de mist verder weg is dan is het zeker verstandig om een telelens te gebruiken.

21) Ook als de mist maar fijn is kan een telelens het effect van de mist versterken. Je haalt de mist letterlijk dichterbij, ook als de mist op dat moment verder weg is. Neem ook vooral je macro lens mee als er mist is. Hieronder vertel ik waarom.

Druppels

22) Mist bestaat uit duizenden druppeltjes. Als je mist wat opgetrokken is dan blijven deze druppeltjes hangen aan blaadjes, planten of spinnenwebben. Ga dus niet meteen weer richting huis maar geniet ook van het mooie tafereel dat ná de mist ontstaat.

23) Dit geeft een prachtig effect. Vooral op tere bloempjes en een kwetsbaar spinnenweb voegen de druppels een mooie sprankeling toe. Ze zijn ook beter zichtbaar door de vele druppels. Vergeet dus ook vooral niet om je macrolens mee te nemen.

24) Omdat het vaak bijna windstil is blijven waterdruppeltjes langer hangen. Dit geeft ook een prachtig effect als je insecten wilt fotograferen. Vlinders en libellen zijn vroeg in de ochtend nog aan het opwarmen en ze blijven daarom stil op hun plek zitten. De vele waterdruppels geven een mooie extra aan je foto.

25) Wanneer het licht niet meer optimaal is om het landschap te fotograferen is het prima te doen om over te schakelen op macro. Met meer licht ben je ook vrijer en kun je makkelijker uit de hand fotograferen. Wees er wel snel bij want met felle zon zijn ook de druppels snel verdwenen.

Statief

26) Gebruik bij voorkeur een statief als je mist gaat fotograferen. Je fotografeert mist meestal in de vroege ochtend of latere avond en dat betekent dat er minder licht aanwezig is. Een hogere ISO betekent meer ruis en dat komt je zachte foto met mist niet te goede. Je wilt de ISO dus het liefst vrij laag houden.

27) Zet je camera dus op statief. Zo kun je een langere sluitertijd kiezen en is het resultaat. Ga vooral niet flitsen als je mist fotografeert want dit doet de hele sfeer teniet. Of het licht wordt weerkaatst waardoor je een zwaar overbelichte foto krijgt zonder details.

Overbelichten

28) De omstandigheden zijn vaak wat donkerder als je mist fotografeert. Vooral als je bijvoorbeeld in een bos of op een andere donkere plek staat. Foto’s met “normale” belichting zoals je camera het aangeeft zien er vaak wat somber uit. De mist weerkaatst ook het licht waardoor de camera de belichting verkeerd inschat.

29) Met mist is het vaak verstandig om je foto’s wat te overbelichten. Dit om de juiste belichting te krijgen en meer balans in je foto. Zo kun je voorkomen dat het een sombere en donkere foto wordt.

30) Check tussendoor steeds of de belichting goed is. Kijk je foto’s terug op het scherm en gebruik het histogram. Let op dat je foto’s niet té over- of onderbelicht zijn. Als je je foto’s regelmatig terugkijkt kun je dit aanpassen terwijl je aan het fotograferen bent.

Scherpstellen

31) Mist geeft een mystieke waas aan het landschap waardoor echte details vaak zacht en vaag worden en moeilijk te onderscheiden. Dat geeft de mooie sfeer en charme aan foto’s met mist. Maar het maakt het ook lastig voor de camera.

32) De camera heeft vaak moeite met scherpstellen in de mist. Vooral als er weinig echte details uitspringen zoals in een landschap of een bos. De oplossing is om handmatig scherp te stellen. Gebruik eventueel je live view functie om het beeld in te zoomen (vanaf statief). Of bij een systeemcamera “focus peaking”.

33) Richt je op een deel van de foto waar nog redelijk wat detail te onderscheiden is. Bijvoorbeeld een boomstam of een hek. Stel dan de camera handmatig scherp. Check je opnames op je scherm om te zien of je goed zit.

Magische sfeer

34) Mist op zichzelf geeft al een mystieke sfeer. Maar het kan nog mooier en bijna sprookjesachtig als de zon in beeld komt. De zon is meestal een teken dat de mist snel verdwijnt omdat de lucht opwarmt. Maar als je snel bent kun je iets prachtigs fotograferen.

35) Als het licht gebroken wordt, bijvoorbeeld door takken of bladeren van een boom, dan ontstaan er betoverende lichtstralen. De naam voor deze lichtstralen is: zonneharp. De mist, of nevel, hoeft niet heel dicht te zijn om dit effect te bereiken.

36) Een zonneharp kun je het beste fotograferen met tegenlicht of zijlicht. Dan is het effect het sterkst en komen de stralen het beste tot hun recht. Hoe hoger de zon komt hoe meer de lichtstralen naar beneden gericht zijn.

37) Als je het licht van voren fotografeert kun je mooi de lichtbundel in beeld brengen door een kleine opening in bijvoorbeeld het bladerdek. Doe regelmatig een stapje opzij. Een andere hoek kan een hele andere sfeer geven aan je foto. Probeer uit wat je het mooiste vindt.

Goede plek

38) Zoek een goede plek als je mist fotografeert. Als je zelf midden in de mist staat is het zicht vaak een stuk beperkter of misschien zelfs zo dicht dat je helemaal geen foto kan maken. Verder krijg je extra veel condens op je camera.

39) Het kan helpen als je een plek zoekt waar je zelf net buiten de mist staat. Dit kan wel lastig zijn omdat mistbanken zich kunnen verplaatsen. Als je net buiten de mist staat kun je mooi de sfeer fotograferen zonder al te veel contrast te verliezen.

40) Het geeft ook een mooi effect als je zelf een hoger standpunt opzoekt. Fotografeer vanaf een heuvel of zoek bijvoorbeeld een brug, uitkijktoren of een hoog gebouw. Dit geeft een prachtig overzicht over het, met een deken van mist, bedekte landschap.

Silhouetten

41) Een mistig landschap is erg geschikt voor het maken van de meest fraaie silhouetten. Denk bijvoorbeeld aan een boom. Maar het werkt vooral ook prachtig bij dieren zoals paarden of koeien in een weiland.

42) Zorg dat je vrij ver weg staat van je onderwerp. Dit helpt bij het maken van een silhouet en je wilt immers ook graag het mooie mistige land er omheen laten zien. De boom of het dier, of dieren, zijn dus je onderwerp binnen het landschap.

43) In dit geval is het mooi om je foto iets onder te belichten. Zo krijg je meer contrast en verandert het onderwerp in een donker silhouet die er prachtig uitkomt en waar je mooi de contouren kunt zien. In combinatie met het zachte (ochtend)licht en de zachte mist geeft dit een prachtig effect.

Dieren fotograferen

44) Naast prachtige silhouetten van bijvoorbeeld paarden of koeien in een weiland zijn er nog meer dieren die je mooi kunt fotograferen in de mist. Uitgangspunt is wel dat je het landschap meeneemt in je foto om het effect van de mist mooi te laten zien.

45) Zo is het prachtig om eenden of andere watervogels te fotograferen. Zoals gezegd hangt mist vaak boven water. Ga op je buik liggen om een laag standpunt aan te nemen en fotografeer watervogels net boven het wateroppervlakte in een waas van mist. Dit geeft een betoverende sfeer. Vooral als je ook nog eens gebruik maakt van het zachte tegenlicht.

46) Ook wilde dieren zoals herten of wilde zwijnen zijn een bijzondere aanvulling op je mistfoto’s. Ze geven het landschap wat extra’s. Denk aan heuvels of een mistig bospaadje waar net een hert staat. Een dier die zich in een mysterieus landschap bevind. Het lijkt net een sprookje.

Geef rust aan je foto

47) Mist werkt als een soort “diffuser” die het licht verspreid en zo het licht extra zacht maakt. Samen met het zachte avond- of ochtend licht geeft dit een fijne en rustgevende sfeer aan je foto waardoor het prettig is om naar te kijken.

48) Mist zorgt er voor dat veel storende elementen automatisch verdwijnen. Denk bijvoorbeeld aan een bos. Met de vele bomen en takken kan een foto snel onrustig of rommelig overkomen. Door de mist vallen de achterste lagen bomen en takken weg waardoor je meteen een rustig beeld krijgt. Dit werkt ook prima in de stad met gebouwen of storende elementen in je landschapsfoto.

49) Het wordt op die manier fijner en makkelijker om je onderwerp echt tot zijn recht te laten komen in de foto. De rest van de omgeving en achtergrond is vaag aanwezig of valt compleet weg. Afhankelijk van hoe dicht de mist is uiteraard. Zo ontstaat er zachtheid in plaats van een rommelige achtergrond.

50) Je kunt nu ook minimalistische foto’s maken met zo min mogelijk in beeld. Dit werkt vooral in dichte mist. Met de gedachte van “less is more” kun je een enkel onderwerp kiezen in een verder grijze wereld. Hou wel je belichting in de gaten en overbelicht waar nodig. Anders kan je foto erg grauw worden. Ook zwart/wit foto’s werken prima in deze omstandigheden.

Lijnen

51) Omdat mist de foto erg verzacht is het juist mooi om gebruik te maken van lijnen in je foto. Dit maakt de foto interessant. Vooral als de lijnen in de diepte weglopen en je niet precies weet waar ze naartoe gaan.

52) Ook een kader in de vorm van een hek, boomstam of takken versterken het beeld. Je kan gebruik maken van een doorkijkje. Vooral in het bos kun je dit soort beelden vaak treffen. Zo geef je meteen een gevoel van diepte aan je foto.

Diepte

53) Als je te maken hebt met mist zal een object dat verder weg staat automatisch vager worden. Dit geeft je een mooie kans om meer diepte aan je foto te geven. De mist geeft automatisch een gevoel van perspectief omdat het de afstand tussen meerdere objecten extra benadrukt.

54) Vooral als je iets in de voorgrond plaatst wordt dat beeld versterkt. Het object of onderwerp op de voorgrond toont meer details en naarmate de objecten verder weg staan worden ze ook vager. Dit zorgt voor een mooi contrast en gevoel van diepte.

55) Het werkt bijvoorbeeld erg goed bij een rij met bomen. Vooral als je een pad fotografeert. De voorste bomen zijn nog duidelijk zichtbaar terwijl ze steeds meer vervagen en de laatste bomen in de rij zijn al bijna niet meer zichtbaar. Dit levert een krachtig beeld op.

Geduld

56) Zijn de omstandigheden niet zoals je had gehoopt of is de mist nog simpelweg te dicht, heb dan geduld. Mist trekt langzaam op. Na een kwartier of soms al na een paar minuten kunnen de omstandigheden ineens heel anders zijn.

57) Om dezelfde reden dat de mist snel op kan trekken is het goed om er snel bij te zijn als de omstandigheden mooi zijn. Wacht dan niet te lang met foto’s maken want voor je het weet is het voorbij en ben je die mooie sfeer net kwijt.


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie Downloaden >>(klik op het geel) 

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Ontdek de Creatieve Lens prachtige, creatieve onscherpe achtergronden (géén verkoop van apparatuur)
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, cursus Landschapsfotografie: Licht, Compositie & Controle en een cursus Kustfotografie: Stroming & Verstilling met unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen