In 2020 is de Fujifilm X-T4 uitgebracht, een systeemcamera met een APS-C sensor. Het is de opvolger van de Fujifilm X-T3 (uit 2018). In dit artikel bespreek ik de belangrijkste eigenschappen van de Fujifilm XT4. Wat zeggen reviews over deze systeemcamera? Welke voor- en nadelen heeft de Fuji XT4? Lees snel verder voor de antwoorden!
Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).
Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.
Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.
Inhoud
Belangrijkste eigenschappen Fujifilm XT4 systeemcamera
Prijs
Voor alleen de body betaal je momenteel 1799 euro. Hieronder een opsomming van de combinaties als je het toestel wilt met lens.
– Fujifilm XT4 + Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4.0 R LM (2179 euro);
– Fujifilm XT4 + Fujinon XF 16-80mm f/4.0 R OIS WR (2299 euro);
– Fujifilm XT4 + Fujinon XF 16-55mm f/2.8 R LM WR (2688 euro).
Megapixels en sensor
De Fuji X-T4 heeft 26.1 megapixels en een X-Trans CMOS 4 (APS-C) sensor. Dezelfde resolutie en sensor als zijn voorganger, de Fuji X-T3.
Snelheid
Je kunt maximaal 30 fps maken met de elektronische sluiter (wel met 1.25x crop). Zonder crop is dat maximaal 20 fps.
Autofocus
Met het LCD-scherm zijn er (in Single AF) 425 AF-punten (25×17). Gebruik je liever de elektronische zoeker? Dan zijn dit 117 AF-punten (13×9). In Zone AF zijn er 91 gebieden om te selecteren. Het autofocussysteem heeft contrast- en fasedetectie. Je hebt Wide/Tracking AF, ook in Single AF (AF-S). Bij continu fotografie (AF-C) heb je ook Tracking AF. Je kunt de onderwerpen dus volgen in het frame.
Gezichtsdetectie en Eye AF
Het AF-systeem van de Fujifilm XT4 herkent gezichten en vergrendelt de scherpstelling. Het systeem kan ogen herkennen en de focus vast zetten, ook bij bewegende onderwerpen. De Eye-AF heeft Tracking.
Bouw
De Fuji X-T4 heeft ingebouwde beeldstabilisatie (de Fuji X-T3 had dit niet). Het toestel heeft geen ingebouwde flitser.
- Bovenop zit een instelbare fn1-knop, een draaiknop voor belichtingscompensatie, de aan/uit schakelaar, ontspanknop, draaiknop om sluitertijd te bepalen, een (vergrendelbare) draaiknop om te wisselen tussen fotografie en film en een programmavoorkeuzewiel (wordt drive-schijf genoemd in de handleiding). De flitsschoen is afsluitbaar met het bijgeleverde kapje;
- Voorop zit een (in te drukken) wieltje om het menu te bedienen en te wisselen van diafragma, een instelbare fn2-knop, een sync terminal (voor een externe flitser die een sync-kabel nodig heeft) en een scherpstelmodusknop (single, continu, handmatig);
- Op de achterkant zit een afsluitbare oogschelp, een AEL-knop om belichting te vergrendelen, een AF On-knop (instelbaar, bijvoorbeeld om scherpstelling vast te zetten), wieltje om bijvoorbeeld combinaties van sluitertijd en diafragma en instellingen aan te passen in het snelmenu, daarnaast de Q-knop (snelmenu), een joystick om AF-punten te selecteren, een menu/ok-knop en keuzetoetsen.
Lenzen
De Fuji XT4 heeft een X-vatting (net als zijn voorganger).
Bracketing
De systeemcamera heeft AE bracketing (automatische belichting). Hiermee maak je 2, 3, 5, 7 of 9 foto’s met één druk op de knop.
ISO
Het ISO-bereik is 160-12.800 en is uitbreidbaar tot 80, 100, 125, 25.600 of 51.200. Met auto-ISO bepaalt het toestel de juiste ISO-waarden.
Connectiviteit
De Fujifilm X-T4 heeft Bluetooth en Wi-Fi en aansluiting voor USB type C (USB 3.2 Gen 1×1) en HDMI (micro, type D). De Fuji systeemcamera is ook te bedienen met smartphone of bedrade afstandsbediening.
LCD-scherm
Een 3 inch (ongeveer 7,5 centimeter) touchscreen met een resolutie van 1.62 miljoen pixels. Op het scherm kun je instellingen en scherpstelpunten bedienen. Het touchscreen is kantelbaar (zijkant).
Bestandsformaat
Je kunt fotograferen in JPEG en 14 bit RAW (gecomprimeerd zonder verlies, gecomprimeerd, niet gecomprimeerd).
Gewicht
Het toestel (+ accu en geheugenkaart) weegt ongeveer 607 gram. Dat is ongeveer 70 gram zwaarder dan de Fuji XT3.
Batterij
Een NP-W235 accu van 2200 mAh. In de normale modus kun je er zo’n 500 foto’s mee maken (in combinatie met de Fujinon XF 35mm f/1.4 R). In de energiebesparende modus zijn dit er ongeveer 600. De lader BC-W235 is niet meegeleverd.
Buffer (elektronische sluiter)
Met 1.25 crop
– 30 fps: 60 JPEG, 35 gecomprimeerd RAW zonder verlies, 35 gecomprimeerd RAW, 33 niet gecomprimeerd RAW;
– 20 fps: 114 JPEG, 37 gecomprimeerd RAW zonder verlies, 37 gecomprimeerd RAW, 34 niet gecomprimeerd RAW.
Zonder crop
– 20 fps: 79 JPEG, 36 gecomprimeerd RAW zonder verlies, 36 gecomprimeerd, 34 niet gecomprimeerd;
– 15 fps: 110 JPEG, 38 gecomprimeerd RAW zonder verlies, 38 gecomprimeerd, 35 niet gecomprimeerd.
De buffer is dus niet erg groot als je in RAW werkt en veel achter elkaar moet schieten, denk aan wildlife, dieren, vogels of sport.
Geheugenkaarten
Twee geheugenkaartslots die geschikt zijn voor SD (maximaal 2 GB), SDHC (maximaal 32 GB), SDXC (maximaal 512 GB) met een snelheid van UHS I/UHS II.
Oplaadtijd
Ongeveer 3 uur.
Reviews
Bouw
DPReview.com: “De X-T4 lijkt erg op de X-T3, meer dan de X-H1. De grip van de X-T4 is iets dieper dan die van de X-T3. De achterkant is een beetje veranderd, de Q-knop zit nu rechtsboven, op de plaats hiervan zit nu de AEL-knop. De kaartslots zitten nu boven elkaar. Je kunt nu een geheugenkaart verwijderen zonder bang te hoeven zijn de actieve kaart te verwijderen, zoals kon gebeuren bij de X-T3.“
Kenrockwell.com noemt het een fijne verandering dat de Fujifilm X-T4 vooral uit metaal bestaat en dat er aparte knoppen zijn voor bijvoorbeeld sluitertijd, ISO en belichtingscompensatie. “Het voelt goed om een metalen camera in handen te hebben met echte draaiknoppen in plaats van een plastic geval met onduidelijke mode-knoppen.”
Cameralabs.com schrijft dat de Fujifilm X-T4 iets hoekiger en zwaarder is, maar wel de compacte charme behoudt van zijn voorganger. “Door de iets grotere grip ligt de camera lekker in de hand. De camera is vooral groter en zwaarder vanwege de ingebouwde beeldstabilisatie en krachtigere accu.”
Beeldkwaliteit
Photographyblog.com meldt dat Fuji XT4 dezelfde beeldsensor heeft als de Fuji XT3 en geweldige beeldkwaliteit geeft. “In JPEG heb je geen last van ruis tot ISO 6400, dat is behoorlijk indrukwekkend voor een APS-C sensor. Bij ISO 12.800 zie je wat ruis in de vorm van een beetje kleurverandering en vervagende details in schaduwrijke delen. Natuurlijk is er veel meer ruis bij hoge ISO-waarden zoals ISO 25.600 en 51.200, maar de foto’s zijn nog wel bruikbaar. In RAW-foto’s wordt ruis zichtbaar bij ISO 12.800, maar zijn foto’s nog behoorlijk scherp.”
DPReview.com: “De beeldkwaliteit is vrijwel gelijk aan die van de X-T3. Goed dynamisch bereik bij lage ISO-waarden en weinig ruis bij hoge ISO-waarden. Presteert niet veel beter dan bestaande 24 megapixel sensoren.”
Dustinabbott.net schrijft het volgende over de beeldkwaliteit van de Fuji XT4: “Bij ISO 800 is er een beetje ruis, maar alleen in schaduwrijke delen. Bij ISO 3200 heb je wat minder contrast en wat meer ruis. Dat wordt erger bij ISO 6400-12.800.” Toch is hij wel te spreken over de beeldkwaliteit. “Je krijgt mooie foto’s met minder ruis, zelfs bij hogere ISO-waarden. Dat is behoorlijk indrukwekkend.”
Autofocus
Dustinabbott.net heeft de Tracking getest door zijn hond te fotograferen. “Het komt erop neer dat het AF-systeem heel geschikt is om bewegende onderwerpen te volgen.” Hij vergelijkt de Eye-AF met die van de Sony A7 RIII: “Ik heb een portretsessie gedaan met de Sony A7 RIII in combinatie met de goedkopere Viltrox AF 85mm f/1.8 STM II en heb die vergeleken met de X-T4 in combinatie met de veel duurdere Fuji 50-140mm f/2.8 R LM OIS WR. De Eye-AF van de Sony was veel beter. De combinatie met de Fuji XT4 was veel minder betrouwbaar in het volgen en het kleine Eye-AF blokje verplaatste soms naar het bovenlijf of bleef op de neus hangen (dus tussen de ogen).”
Kenrockwell.com is wel enthousiast over de autofocus. “Snel en nauwkeurig. Het herkent en volgt gezichten en ogen heel goed. Bijvoorbeeld veel beter dan het AF-systeem van de Nikon Z. Bij meerdere gezichten wordt het juiste gezicht automatisch geselecteerd. Wil je groepjes mensen vastleggen? Gewoon richten en ‘schieten’. Ik kan letten op gezichtsuitdrukkingen zonder me zorgen te hoeven maken over het AF-systeem.”
DPReview.com: “Het systeem heeft de neiging gezichten te ontdekken waar er geen zijn. Met de joystick kun je het gezichtsdetectiesysteem omzeilen. Er is een gezichtsselectiemodus die je aan een knop moet toewijzen en iedere keer dat je de camera aanzet, moet je die opnieuw activeren. Met deze modus kun je een gezicht kiezen als er meer dan één gezicht te zien is in het frame. Je kunt de joystick gebruiken om te wisselen tussen de gezichten. Als je onderwerp zich even wegdraait, wordt er niet langer scherpgesteld op dat gezicht. Dan kiest het systeem een ander gezicht in het frame.”
Voordelen Fuji X-T4
– Ingebouwde beeldstabilisatie;
– Metalen behuizing;
– Aparte knoppen voor onder andere ISO en belichtingscompensatie;
– Twee kaartslots;
– Veel instelbare knoppen;
– Goede beeldkwaliteit.
Nadelen Fuji X-T4
– Dezelfde vreemde menu’s als andere Fuji camera‘s
– Eye-AF niet zo goed als van Sony en Canon
– Bij actiefotografie wordt buffer snel gevuld
– Touchscreen reageert traag bij kiezen scherpstelpunt
– Autofocusprestaties afhankelijk van je onderwerp
– AF-systeem heeft neiging gezichten te ontdekken waar er geen zijn
– Lader BC-W235 niet meegeleverd;
– Duurder dan de X-T3, die dezelfde beeldsensor heeft.
Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)
- In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
- Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
- 50 pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.
Stel onderaan je vragen
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Bronvermelding
Voor deze review heb ik naast 10 jaar ervaring en ervaringen van cursisten gebruikgemaakt van de volgende websites: DPReview.com, kenrockwell.com, cameralabs.com, photographyblog.com en dustinabbott.net.
EG van Duijnen
op 28 Oct 2021Joris Dijkema
op 12 Nov 2021