Welke Canon zoomlens voor dierenfotografie of safari?

Heb jij een Canon spiegelreflexcamera en wil je een langere lens kopen om dieren te fotograferen? Bijvoorbeeld wilde dieren, honden, paarden, katten (buiten) of als je op safari gaat in Afrika? Bekijk de beste lenzen voor Canon voor dierenfotografie en safari, maak een bewuste keuze en voorkom een miskoop. Onderaan het artikel kun jij ook een persoonlijke vraag stellen aan mij die ik (zolang dat nog kan) zal beantwoorden.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen :). Omdat het moeilijk is om keuzes te maken kan je ook persoonlijk aankoopadvies krijgen.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon te  Downloaden >> (klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Canon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over Canon camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Canon (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Waar let je op bij een lens voor dierenfotografie?

Voor we een aantal lenzen gaan bekijken eerst even wat algemene eigenschappen waarop je let als je een lens voor dierenfotografie (buiten, ik heb het nu niet over dieren binnenshuis) wil kopen. Wat is handig en wat juist niet?

Lengte van de lens
Lenzen voor Canon zijn er in vele soorten en maten en één van de eigenschappen van een lens is de lengte. Bij dieren heb je over het algemeen wel wat lengte (dit heet ook wel de brandspuntsafstand van de lens) nodig. Ze zijn vaak wat verder weg, dus met een korte lens heb je vaak niet het optimale materiaal. Aan de andere is ook niet altijd de langste lens nodig omdat het ook mooi kan zijn om dieren in hun omgeving te fotograferen. 

Nu is ‘dierenfotografie’ nog steeds een wat algemene term en zijn situaties soms ook verschillend.

Als echt minimum qua lengte wil ik 200 mm noemen, maar liever meer. 300 mm bijvoorbeeld.

Daarom worden straks ook de langere lenzen besproken. Ook in een dierentuin is 300 mm beter dan 200 mm. 200 mm is eigenlijk nog wat tekort. Ook lenzen die beginners wel eens gebruiken en die tot 135 mm gaan zijn echt te kort.

Cropcamera (APS-C sensor) of fullframe

Ook de camera heeft invloed op de lengte van je lens. Voor een beginner klinkt dit misschien gek, maar toch is het zo. Bij spiegelreflexcamera’s voor Canon zijn er 2 smaken: ofwel je hebt een zogenoemde ‘cropcamera’ (APS-C sensor) ofwel je hebt een ‘fullframe camera’ (grotere sensor). Nu klinkt dit misschien technisch, maar ik zal het zoveel mogelijk praktisch houden.

Bij dierenfotografie heb je als het om de lengte van de lens gaat een voordeel als je een spiegelreflexcamera van Canon hebt met een ‘cropsensor’. Dit zijn de niet-professionele camera’s, dus verreweg de meeste mensen hebben zo’n camera. Wat is het voordeel? Het voordeel is dat je de lengte van je lens mag vermenigvuldigen met 1,6 (dit heet de cropfactor).

Het komt erop neer dat je met een ‘cropcamera’ van Canon 1,6x meer bereikt hebt dan met een fullframe camera. Die ‘gratis extra lengte’ komt goed van pas bij dierenfotografie.

Dus:

  • 200 mm x 1,6 wordt 320 mm
  • 300 mm x 1,6 wordt 480 mm
  • 400 mm x1,6 wordt 640 mm
  • 500 mm x 1,6 wordt 800 mm
  • 600 mm x 1,6 wordt 960 mm

Met een fullframe spiegelreflexcamera van Canon is 200 mm ook echt 200 mm en 300 mm ook echt 300 mm enz (fullframe spiegelreflexcamera’s van Canon zijn bijvoorbeeld de 6D en 6D Mark II, 5D, 5D Mark II, II en IV, 5DSR 5DS en 1D-X en 1DX mark II).

Beelstabilisatie of niet?

Is dit belangrijk bij dierenfotografie? Heel kort: ja. Je lens is langer en daardoor heb je meer last van je eigen handtrilling. Je moet het zo zien dat een langere lens ‘een sterker vergrootglas is’. Elke minimale trilling die je uit de hand veroorzaakt wordt met een langere lens uitvergroot. Beeldstabilisatie helpt om minder snel onscherpe foto’s te maken uit de hand. Bekijk meer in mijn artikel ‘Een lens met of zonder beeldstablisatie kopen?‘.

Lens wisselen of niet?

Wil je een lens af en toe wisselen of niet? Dit hangt ook wat van de omstandigheden af. Als je buiten met de hond op pad gaat om te fotograferen, dan is het beter te doen om een lens te wisselen dan wanneer je op safari gaat en het een stoffige omgeving zou zijn of je gaat de jungle in en het er vochtig. Niet in elke omstandigheid is het wisselen van een lens even handig. Onder beginners is het wisselen van een lens ook niet zo populair.

Als je geen lens wil hoeven wisselen, dan kan je een superzoomlens kopen (allround). Bijvoorbeeld 18-300 of soms 18-400 mm.

Over zulke lenzen later meer.

Snelheid autofocus

Liever wil je indien mogelijk een lens gebruiken die wat snelheid heeft als het gaat om scherpstellen, dit omdat dieren bewegen. Het hangt ook een beetje van je type fotografie af. Als je echt heel veel honden in actie wil fotograferen, dan is een snellere lens qua scherpstellen belangrijker dan wanneer je af en toe naar de dierentuin gaat. In de dierentuin zijn de dieren in het algemeen wat minder snel.

Lichtsterkte

Een andere eigenschap van een lens komt neer op deze vraag: hoeveel licht kan er door de lens. Dit heet lichtsterkte. De meeste langere zoomlenzen zijn niet heel lichtsterk, je ziet vaak getallen op de lens staan die dit aangeven. Bijvoorbeeld f/3.5-6.3 of f/3.5 -5.6. Dat eerste getal betekent het grootste diafragma als je een overzichtsbeeld maakt (niet inzoomt) en het tweede getal betekent wat het grootste diafragma is als je wel inzoomt om een dier dichtbij te halen. Nu begrijp ik wel dat dit jou (als je niet ervaren bent) waarschijnlijk niks zegt. Ik zou me hier niet te druk om maken. Een langere lens en zeker als die lens ook nog allround is (zoals 18-300 of soms 18-400) is vaak niet zo lichtsterk. Er kan niet het meeste licht door en dat is overdag sowieso geen probleem.

Bij minder licht is het minder gunstig maar er moeten ook concessies worden gedaan. Een lange lichtsterke lens is vaak onbetaalbaar en ook nog heel zwaar.

Volgorde van de te bespreken lenzen

Om het nog een beetje overzichtelijk te houden (kiezen blijft sowieso lastig) bespreek ik aan het begin de in verhouding kortere en meer voordelige lenzen. Langere en duurdere lenzen worden meer aan het eind besproken. Ook zal ik aangeven wat voor weinig geld naar mijn mening een goede lens is.

Korter en voordeliger eerst, langer en duurder later

Bij het bespreken van lenzen kan ik niet garanderen altijd up to date te zijn en werkelijk alle lenzen te bespreken, ik baseer me op ervaringen van cursisten die ik met eigen ogen heb gezien (3 tot 5 groepen cursisten per week is vrij normaal) en ook op reviews of mijn eigen ervaringen met een lens. Nogmaals, er is geen enkel belang bij wat je koopt en of je uberhaupt wat koopt.

Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM

Dit is een geweldige lens voor dit geld. De prijs/kwaliteit-verhouding is echt heel hoog. Deze lens is alleen geschikt voor ‘cropcamera’s  (APS-C sensor) en niet voor fullframe camera‘s. Dit zie je aan de afkorting “EF-S”. Scherpte is erg goed, gestabiliseerd, snelle en stille autofocusmotor (STM). Het nadeel voor dieren is wel dat 250 mm niet heel lang is als dieren echt verder weg zijn. En je hebt op z’n minst 55 mm, dus de echt weidse beelden ga je niet maken met deze lens. Toch is dit voor een echte beginner met weinig budget een heel goede lens waarmee je al veel meer kan dan bijvoorbeeld alleen je 18-55 mm lens. Bekijk ook mijn aparte artikel over de Canon EF-S 55-250 mm f/4- 5.6 IS STM

Canon 70-300 mm F/4-5.6 Di Macro voor Canon

Deze lens heeft wat meer bereik, tot 300 mm. Dat is op zich geen slecht bereik, maar de lens beschikt niet over beeldstabilisatie. Dit is een heel voordelige lens, maar het ontbreken van beeldstabilisatie is niet gunstig voor een beginner. Je zal eerder onscherpe foto’s maken omdat je niet goed weet hoe je je camera instelt en ondanks het onrbreken van beeldstablisatie toch scherpe foto’s maakt.

Tamron 18-270 mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD

Een instapmodel superzoomlens van Tamron. Je maakt er zowel overzichtsfoto’s mee (18 mm) als foto’s waarmee je ver kunt inzoomen tot 270 mm. De lens beschikt over beeldstabilisatie (VC = Vibration Compensation). De lens is als je helemaal inzoomt minder scherp, dat zie ik ook wel bij foto’s van cursisten. Het is heel persoonlijk of je dat een probleem vindt of niet, er zijn dus wel scherpere lenzen op 270 mm.

Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM

Dit is ook een superzoomlens en wel van 18-300 mm. Je kan er zowel dieren mee fotograferen die verder weg zijn als dieren helemaal in hun omgeving. Het is een robuust gebouwde lens met beeldstablisatie (‘OS’) en een vrij snelle scherpstelmotor (HSM). Het is een lens die ik vaker voorbij zie komen bij cursisten en die een goede prijs/kwaliteitverhouding heeft. Wie niet wil wisselen en een degelijke lens wil voor een nog vrij betaalbare prijs, is dit een optie. De lens is alleen niet de allerlichtste, dit komt door de degelijke bouwkwaliteit. De lens is niet lichtsterk (zoals ze bijna allemaal niet zijn).

Tamron 16-300 mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD Macro

Ook dit is een superzoomlens, met een nog weidser bereik dan de hierboven genoemde Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM. De Tamron heeft namelijk 16 mm vs 18 mm van de Sigma. Voor dierenfotografie is dit verschil iets minder interessant. Beide lenzen zijn goed bruikbaar voor wie begint, meer lengte wil, een allround lens wil (niet of nauwelijks wisselen) en het ook nog een beetje betaalbaar wil houden. De beeldkwaliteit van de Sigma is iets beter, de autofocus en de beeldstabilisatie van de Tamron 16-300 mm zijn wat beter. Qua gewicht schelen de lenzen niet veel, de Tamron is verder weathersealed en dat geeft meer bescherming bij nattigheid of stoffigheid.

Tamron 18-400 mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD

Later kwam Tamron met de 18-400 mm lens (2017). Let op, de lens is niet geschikt voor fullframe camera’s. Het is een fors bereik uit de hand, het is met de spiegelreflexcamera’s van Canon  640 mm (400 x 1,6 cropfactor). Dit is voor bepaalde situaties een voordeel, bijvoorbeeld als dieren echt ver weg zijn. Denk aan sommige momenten op safari, wilde dieren en soms ook vogels. Hoewel je met vogels sowieso snel lengte tekort komt en dit artikel minder gaat over lenzen voor vogelfotografie.

De lens is stof- en spatwatervrij, heeft een goede autofocus en is uitgerust met beeldstabilisatie. De beeldkwaliteit is goed, er is wel vertekening en de scherpte in de hoeken neemt wat af maar dat is normaal bij superzoomlenzen (alleskunners). Dit is een lens die heel allround is voor wie niet graag van lens wisselt. De lens is (op het moment van schrijven) wel duurder dan bijvoorbeeld de Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM of de Tamron 18-300 mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD Macro.

100 – 400 mm lenzen voor Canon

Canon zelf heeft ook langere zoomlenzen die nog uit de hand te gebruiken zijn: de 100 – 400 mm lenzen. Deze lenzen zijn wel duur en daardoor voor de meeste amateurs niet echt toegankelijk. Vaak wordt gezegd dat je als fotograaf eigenlijk een 70 – 200 mm lens zou moeten hebben. Deze zoomlenzen zijn erg allround en behoren tot de meest gebruikte zoomlenzen voor Canon.  De afgelopen jaren zijn de 100- 400 mm lenzen steeds populairder geworden. Zelf gebruik ik die lens ook erg graag. Tijdens mijn laatste reizen is de Canon 70 – 200 mm lens niet meer meegegaan op reis, het was de 100- 400 mm telelens die ik meenam voor landschap en ook wildlife.

Een 100 – 400 mm zoomlens biedt een fors bereik. Het verschil in bereik met de populaire 70 – 200 mm reeks is natuurlijk enorm, gewoon een verdubbeling. Het grotere bereik zorgt voor veel nieuwe mogelijkheden om onderwerpen dichterbij te halen. Gebruik je de 100-400 mm lens op een Canon ‘cropcamera’ (Geen fullframe sensor), dan heb je maar liefst een bereik van 160 – 640 mm. Je moet gewoon de lengte van de lens even vermenigvuldigen met 1,6 (cropfactor van Canon).

Het gewicht van een 100-400 mm lens is nog goed te hanteren uit de hand (is ook persoonlijk). Een ruime 1,5 kg vind ik zelf goed te doen uit de hand. Uit de hand kunnen werken maakt dat je flexibeler en mobieler blijft en de lens ook makkelijker meeneemt. De 100-400 mm lenzen zijn wel een stuk zwaarder dan de eerder besproken lenzen. Veel amateurs zullen 1,5 kg waarschijnlijk wel zwaar vinden.

De lengte van de lens is ook qua bewegingsonscherpte nog goed te doen uit de hand (met bijv. 600 mm is dat toch anders).

De zoomrange is groot: tussen 100 en 400 mm. Dit maakt het mogelijk om zowel closeup beelden te maken van dieren als beelden die juist de schoonheid van dieren in de omgeving laten zien (hoewel je natuurlijk niet echt weidse foto’s maakt hiermee).

Beeldstabilisatie helpt om met langere sluitertijden toch scherpe beelden te maken.

De lengte van de lens is ook qua bewegingsonscherpte nog goed te doen uit de hand (met bijv. 600 mm is dat toch anders).

Hiervoor had ik echt 400 mm nodig (fullrame camera). Met een 70-200 mm lens was dit niet gelukt (of je moet een flinke extender hebben).

Nadelen van een 100 – 400 mm telelens

  • De lenzen (ze worden nog besproken zometeen) zijn niet lichtsterk. Dit zijn geen f/2.8 lenzen en ook geen f/4 lenzen. Dit maakt de lens voor bijvoorbeeld minder geschikt om te fotograferen in de scherming. Dan is er minder licht en bij dieren heb je regelmatig ook een wat kortere sluitertijd nodig. Het is nog steeds wel mogelijk maar bij echt weinig licht (in sommige boshutten bijvoorbeeld) is een lichtsterkere lens beter. Die zijn alleen vaak duur en je bent er niet zo mobiel mee door het hoge gewicht.
  • Soms is 100 mm niet weids genoeg, zeker als je de lens gebruikt op een cropcamera maar ook op een fullframe camera. Dan moet er toch even gewisseld worden naar een wat weidsere lens, denk dan bijvoorbeeld aan 24-70 mm of iets vergelijkbaars. De 70-200 mm lenzen geven wel wat meer weidsheid en ze zijn er wel in uitvoering f/2.8 en f/4.

Canon EF 100-400 mm F/4.5-5.6L USM IS I vs II 

Versie I van deze lens werd in september 1998 aangekondigd. De lens is 15 jaar later inmiddels opgevolgd door een type II (zie  hieronder). Type I is enkel nog tweedehands te koop. Op het moment van schrijven zie ik ze staan voor zo’n 900-1000 euro.

Verbeteringen van de Canon EF 100-400 mm F/4.5-5.6L USM IS II zijn onder andere:   

  • betere beeldstabilisatie (4 stops vs 2 stops; dit is een groot verschil).
  • verbeterde lenselementen
  • betere autofocus voor bewegende beelden (sneller, dat wil niet zeggen dat type 1 niet goed was)
  • scherpte is heel goed en is ten opzichte van type 1 verbeterd bij de grotere diafragma’s (lagere f-getallen) en in de hoeken.
  • betere te gebruiken met een extender (1,4 extender; let op, niet met alle camera’s houd je dan autofocus). Met 2.0 extenders is autofocus niet mogelijk.
  • verbeterde scherpte in de hoeken
  • verbeterde weathersealing. Versie II is op alle punten afgedicht en niet deels.
  • zoommechanisme door middel van een ring on plaats van ‘push pull’
  • Zoommechanisme is beter aan te passen (de weerstand). Sowieso erg grote prettige grip om te zoomen.
  • verbeterde zonnekap met een opening erin,  hiermee kan je bijv. aan een polarisatiefilter draaien terwijl je zonnekap is bevestigd
  • Kortere minimale scherpstelafstand van 98 cm vs 180 cm bij type 1. Dit is een groot verschil en zorgt voor een stuk meer mogelijkheden om closeups te maken dan met type 1. Denk ook aan het gebruik van de lens voor bijvoorbeeld libellen of vlinders om eerst op iets meer afstand te blijven.

Zeearend zet de aanval in, Schotland (Isle of Skye). Voor zulke situatie is een lens met zoombereik fijn, bijvoorbeeld 300 mm of evt. 400 mm. Hoewel de arenden vanaf een boot vaak best dichtbij komen. 

Tamron 100-400 mm f/4.5-6.3 voor Canon

De Canon EF 100-400 mm F/4.5-5.6L USM IS II is een fantastische lens maar niet iedereen heeft 2000 euro liggen, heb je het er voor over en haal je het er ook echt uit? Het antwoord is vaak “nee”. De prijs is een obstakel voor veel mensen. Het is een lens die gericht is op de professionele markt. Staar je niet  blind op dit soort professionele lenzen, andere dingen zijn zoveel belangrijker. Zoals hoe jij kijkt en of jij je camera beheerst.

Tamron heeft sinds het najaar van 2017 een alternatief: de Tamron 100-400 mm f/4.5-6.3 voor Canon. Zowel voor fullframe camera’s als voor cropcamera’s. De prijs is op het moment van schrijven vaak € 869 euro. Bekijk kieskeurig.nl voor de huidige prijs van de Tamron 100-400 mm f/4.5-6.3

Met een prijs onder de 900 euro is dit beter betaalbaar voor de ambitieuze hobbyist. Hiermee zeg ik niet dat het weinig geld is, maar in vergelijking met de kostprijs van de Canon is het een heel groot verschil.

Ben je professional en ga je de lens heel vaak gebruiken, dan is de Canon EF 100-400 mm F/4.5-5.6L USM IS II heel erg goed. De Tamron 100-400 mm f/4.5-6.3 voor Canon is qua prijs/kwaliteitverhouding een heel goede lens die ik kan aanbevelen voor de hobbyist die al wat verder is. De lens is het voor die prijs echt waard.

Ook is de lens 1135 gram en dat is lichter dan de besproken Canon EF 100-400 mm F/4.5-5.6L USM IS II.

Met een minimale scherpstelafstand van 1,5 meter is de lens ook te gebruiken voor closeups, bijvoorbeeld voor natuur- of dierenfotografie (op 400 mm).

De 18-400 mm lens van Tamron die ik eerder besprak is voor wie echt een allround lens wil, dus niet per se alleen voor dieren maar  voor op reis in het algemeen bijvoorbeeld.

100 – 400 mm vs Sigma/Tamron 150 – 600 mm lens

  • Tamron en Sigma bieden in ongeveer dezelfde prijsklasse als de 100 – 400 mm lenzen nog meer bereik: namelijk een 150 – 600 mm lens. Het zoombereik is natuurlijk een eerste verschil. 600 mm is een stuk meer dan 400 mm. Wanneer zou je dit vooral nodig hebben? Je kan denken aan vogelfotografie of wildlifefotografie.
  • Het gewicht is ook een verschil. Een 100-400 mm lens van een ruime 1,5 kg is goed uit de hand te doen, een 150-600 mm lens is zwaarder. De Sigma 150-600mm Contemporary is zo’n 2 kg en op zich is dat qua gewicht ook nog uit de hand te doen (dit is wel persoonlijk; niet iedereen vind het fijn). De professionelere Sigma Sigma 150-600mm Sports versie is zo’n 3 kg en dat is voor veel mensen niet heel lang uit de hand te doen.
  • Ook kan je met een 600 mm lens niet goed uit de hand fotograferen zonder dat je onscherpe beelden maakt. Elke minimale trilling die jij met je handen of lijf veroorzaakt, wordt door 600 mm zoom enorm vergroot. Je hebt dus heel veel last van bewegingsonscherpte.
  • Verschil is ook dat een 150- 600 mm lens meer eisen stelt aan een statief. Lang niet iedereen heeft een stevig statief dat daarvoor geschikt is. En naast het statief moet ook je statiefkop dit goed kunnen dragen. Ook hiervoor geldt dat niet iedereen over een statiefkop beschikt die dit goed aan kan.
  • Mee op reis? Een 100-400 mm lens neem je door de afmetingen en het gewicht makkelijker mee op reis. Het past ook eerder in de fototas van de gemiddelde fotografieliefhebber. een 150-600 mm lens is toch een stuk lomper en groter om te vervoeren en neem je minder snel mee in het vliegtuig. De beste lens is de lens die je bij je hebt zeggen ze wel eens…

Kortom, het is moeilijker om het maximale uit een 150-600 mm lens te halen dan uit een 100-400 mm lens.

De Sigma 150-600 mm is een stuk groter en zwaarder dan een 100-400 mm lens. 

Conclusie

Handige eigenschappen voor een lens voor dierenfotografie voor jouw Canon spiegelreflexcamera zijn onder andere: genoeg lengte (liefst vanaf 300 mm), beeldstablisatie en een niet te trage autofocus.

Ben je beginner en heb je budget voor een lens onder de 200 euro. Dan is de Canon EF-S 55-250 mm f/4- 5.6 IS STM ongelooflijk veel waarde voor je geld en ook lichtgewicht.

Wil je meer bereik en een wat meer allround lens, dan kan je denken aan de Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM. Iets duurder is de Tamron 16-300 mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD Macro. De autofocus en beeldstablisatie zijn wat beter (de lens is ook stof- en spatwatervrij), maar de beeldkwaliteit van de Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM is wat beter.

Wil je nog meer bereik én allround zijn, dan is de Tamron 18-400 mm /3.5-6.3 Di II VC PZD Macro een optie. De lens is wel weer iets duurder. Dit is een lens die heel allround is, niet alleen voor dieren.

De Tamron 100-400 mm is iets minder allround (je maakt geen echt weidse beelden) maar is voor de serieuzere hobbyist een heel goed alternatief voor de Canon EF 100-400 mm F/4.5-5.6L USM IS II. De Tamron 100-400 mm /4.5-6.3 voor Canon biedt ook zeker erg goede beeldkwaliteit maar is zoals opgemerkt minder allround dan de Tamron 18-400 mm /3.5-6.3 Di II VC PZD Macro.

De 150-600 mm lenzen van Sigma of Tamron geven nog meer bereik maar ze zijn uit de hand minder makkelijk te gebruiken. Je hebt ook wel een echt stevig statief nodig. De comtemporary versie is meer bedoeld voor de hobbyist. Deze is met 2kg lichter dan de sports serie van 3 kg die meer gericht is op de professional. Dit zijn geen lenzen die je heel makkelijk meeneemt of voor wie echt een beginner is.


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Boek voor Canon  Downloaden >> (klik op het geel) 

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Canon
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Canon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor Canon: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.


Bekijk ook deze artikelen over camera’s en lenzen


Stel onderaan je vragen en ontvang gratis persoonlijke aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt. Ik doe dit zolang dit nog gaat.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.