Beste spiegelreflexcamera voor beginners 2024: welke kopen?

Spiegelreflexcamera’s, er zijn er zoveel en het is vaak moeilijk om te kiezen welke camera je nu koopt of bij jou past. Een dure miskoop is zonde natuurlijk. In dit artikel ontdek je de beste spiegelreflexcamera’s voor beginners in 2024. Dit advies wordt gebaseerd op jarenlange ervaring als fotografiedocent. Daardoor heb ik veel camera’s leren kennen, verdiepte ik me in handleidingen en zag ik wat mensen prettig vonden en wat juist niet. Inmiddels bestaat de opvolger van de spiegelreflexcamera al een aantal jaren (de systeemcamera). Een (tweedehands) spiegelreflexcamera kan voordeliger zijn als je niet te veel geld kan of wil uitgeven. Heb jij een vraag? Stel deze dan onderaan dit artikel.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te  downloaden  >>(klik op het geel).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen :). Er staan al 3500+ persoonlijke reacties op het blog.


Beste spiegelreflexcamera voor beginners kort op een rij

  • Nikon D3500 (nieuw moeilijk/niet meer leverbaar, wel tweedehands)
  • Canon EOS 2000D
  • Canon EOS 250D
  • Nikon D5600 (nieuw moeilijk/niet meer leverbaar; wel tweedehands)
  • Canon EOS 800D
  • Canon EOS 850D
  • Canon EOS 77D

Inhoudsopgave

Wat is een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera (ook wel Digital Single Lens Reflex: DSLR) genoemd is nog steeds een populaire camera. Deze camera zie ik het meest op mijn cursussen, zo’n 70% van mijn cursisten gebruikt een spiegelreflexcamera.

Bij een spiegelreflexcamera kijk je door de zoeker naar je onderwerp (en niet op je LCD-scherm van je camera; dit kan vaak wel maar door je zoeker kijk je beter). In de spiegelreflexcamera zit een spiegel. Die is nodig zodat jij door je zoeker het onderwerp ziet. Het beeld wordt nog een keer gekaatst in de camera zodat je het niet op z’n kop ziet maar normaal.

Voor het maken van een foto is er licht nodig. Fotografie betekent ook letterlijk ‘schrijven met licht’. Bij het maken van een foto hoor je vaak dat bekende geluidje van een spiegelreflexcamera. Dit komt omdat de spiegel opklapt (en weer terugklapt) om het licht door te laten, want zonder licht geen foto.

De hoeveelheid licht die door de lens naar de camera kan, wordt geregeld door je diafragma (groter of kleiner gat in de lens). Dit kan je zelf instellen met je camera, dus je draait wat aan je cameraknoppen en dan wordt het gat in de lens groter of kleiner. Die twee communiceren zo met elkaar. Vervolgens wordt met kleine gordijntjes in de camera bepaald hoe lang het licht wordt verzameld voor de foto, eigenlijk hoe lang het licht op de sensor valt.

Wat is de sensor dan? De sensor heeft het fotorolletje vervangen! In de analoge tijd moest je telkens een fotorolletje plaatsen in je camera en dat rolletje moest worden belicht. Daar moest het licht op vallen. Duur om telkens een rolletje te wisselen en niet heel handig, maar mensen keken wel beter voor ze klikten ;-).  Nu valt het licht op een chipje in de camera die we de sensor noemer. Je kan direct je foto’s terugzien en kunt veel meer foto’s maken zonder hoge kosten. Als docent is het ook een enorm voordeel dat mensen een digitale camera hebben in plaats van analoog. Het resultaat van camera-instellingen is direct zichtbaar, ik kan mensen direct laten zien wat het (creatieve) verschil is tussen bepaalde instellingen. Hoe denk je dat het zou zijn met een analoge camera? Later pas dat rolletje ontwikkelen en dan weet je als beginner echt niet meer hoe je je camera bij foto X of Y ook al weer had ingesteld.

Bij het maken van een foto klapt de spiegel dus op, er komt licht door het diafragma (gat dat groter of kleiner kan worden gemaakt met je camera-instellingen), dan gaat het licht langs de gordijntjes in de camera (sluitertijd: zo wordt bepaalt hoe lang er licht wordt verzameld) en valt het op de beeldsensor (chipje in de camera). We kunnen die sensor ook nog gevoeliger maken voor het licht, dit doen we met de ISO. Ook een instelling op je spiegelreflexcamera.

Spiegelreflexcamera of systeemcamera? 

Naast spiegelreflexcamera’s zijn er ook sinds een aantal jaren ook steeds meer systeemcamera’s (ze zijn wat kleiner en lichter maar je bent lenzen erbij gemiddeld vaak ook wat duurder uit). Verder zijn er ook compactcamera’s (daarmee kan je geen lens wisselen). Bekijk mijn artikel over spiegelreflexcamera of systeemcamera als je nog niet weet of je een spiegelreflexcamera, systeemcamera of compactcamera wil kopen. Dit artikel gaat over spiegelreflexcamera’s voor beginners.

Eigenschappen van een spiegelreflexcamera voor beginners

Spiegelreflexcamera’s hebben natuurlijk bepaalde eigenschappen, zo kun je ze ook met elkaar vergelijken. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • gebruiksvriendelijkheid van menu’s of knoppen
  • beeldkwaliteit
  • grootte van de sensor (fullframe of cropsensor)
  • kwaliteit van de autofocus (het scherpstelsysteem)
  • grootte, gewicht
  • bouwkwaliteit (afgedicht tegen water of niet)
  • snelheid (hoeveel foto’s per seconde)
  • resolutie van de foto’s (aantal megapixels)
  • Liveview (kan je live op je LCD-scherm zien wat je fotografeert)
  • videomogelijkheden
  • Wifi en andere connectiemogelijkheden met moderne apparaten en GPS
  • functies om in moeilijke lichtsituaties betere resultaten te geven

In mijn artikel Eigenschappen om spiegelreflexcamera’s met elkaar te vergelijken ga ik dieper in op de eigenschappen die ik hierboven noemde.

Welk merk spiegelreflexcamera kopen? Nikon, Canon & Sony en meer

Er zijn verschillende merken spiegelreflexcamera’s. De twee grootste merken voor een spiegelreflexcamera zijn Nikon en Canon.

Er zijn meer merken spiegelreflexcamera’s, zoals Sony, Pentax of Olympus. Sony richt zich tegenwoordig vooral op de systeemcamera’s (zie ook mijn artikel Beste Sony Systeemcamera). Pentax maakt nog zeker wel spiegelreflexcamera’s en Olpympus richt zich ook vooral op haar systeemcamera’s.

Als je een spiegelreflexcamera wil kopen, dan raad ik je aan om een Nikon of Canon spiegelreflexcamera te kopen. In mijn artikel Waarom ik vaak een Nikon of Canon spiegelreflexcamera adviseer zónder dat deze camera’s beter zijn ontdek je uitgebreid waarom. In het kort komt het erop neer dat je een enorme keuze hebt als het gaat om lenzen (ook van andere merken zoals Tamron & Sigma), tweedehands (kan je veel geld besparen) en ook qua accessoires is het een voordeel. Je koopt namelijk ook makkelijk een voordelige flitser voor een Canon of Nikon spiegelreflexcamera.

In het artikel dat je nu leest wordt het zo tijd om de concrete camera’s te gaan bespreken en je te adviseren.

Belangrijk advies: houd budget over voor lenzen en je ontwikkeling. Met een duurdere camera en meer functies ga je niet beter fotograferen. Het gaat om leren kijken & je camera kunnen instellen.

Nikon of Canon: beste spiegelreflexcamera’s voor beginners

Overzicht van de beste spiegelreflexcamera’s op een rij:

Bij de vergelijking begin ik telkens bij de voordeligste spiegelreflexcamera’s qua prijs.

De vergelijking van deze toestellen is als volgt opgebouwd:

  • Redenen om de ene camera te kopen
  • Redenen om de andere camera camera te kopen
  • Gezamenlijke sterke punten
  • Gezamenlijke zwakke punten

Nikon D3500 of Canon EOS 2000 of 4000D

De Nikon D3400 is in augustus 2018 opgevolgd door de Nikon D3500

De Nikon D3400 kwam in augustus 2016 als opvolger op de markt van de populaire Nikon D3300. De Canon EOS 2000D (deze heet soms ook T7) en 4000D kwamen later op de markt, namelijk in februari 2018 en in Nederland een paar maanden later. Dit zijn echte instapmodellen, de voordeligste spiegelreflexcamera’s van Nikon en Canon voor beginners.

De 2000D en 4000D van Canon lijken zo op elkaar, dat ik die even samen neem in de vergelijking. Anders komt er geen einde aan dit artikel en waarschijnlijk heb je net als ik nog meer te doen 😉

De kleine verschillen tussen de Canon 2000D en 4000D zijn: de 2000D heeft 24 megapixels en de 4000D 18 megapixels, het LCD-scherm van de 2000D is beter (geen invloed op de foto’s zelf) en de 2000D heeft Wifi en NFC; de 4000D enkel Wifi).

Wat zijn de verschillen tussen aan de ene kant Nikon D3500 en aan de andere kant Canon EOS 2000D of 4000D?

Voordelen Nikon D3500

  • 24 megapixels vs 18 megapixels van de Canon EOS 4000D (de Canon EOS 2000D heeft ook 24 megapixels). Zowel 18 als 24 megapixels is meer dan genoeg voor wie begint.
  • Hogere maximale ISO: 25.600 vs 12.800. De prestaties van Nikon camera’s zijn bij minder licht (hogere ISO) iets beter dan die van Canon camera’s (minder ruis; dat betekent een wat hogere beeldkwaliteit). Toch is dit niet iets om je als beginner druk om te maken. Zelf heb ik 9 jaar lang Canon gebruikt en natuurlijk levert Canon ook prima kwaliteit.
  • Iets meer scherpstelpunten: 11 vs 9. Dit is ook geen groot verschil.
  • Sneller bij continu-opnamen: 5 foto’s per seconde i.p.v. 3. Bij het fotograferen van bewegende onderwerpen zoals kinderen die spelen, dieren of sporters heb je meer kans op het juiste moment als je meer foto’s per seconde kunt maken. 5 foto’s per seconde of 3, dat is dan wel een verschil. Sommige momenten zijn gewoon niet te ‘timen’.
  • Lange batterijduur bij één oplaadbeurt (zo’n 1200 foto’s vs 500), praktischer.
  • Lichter: 395 gram vs 475 gram.
  • Bluetooth
  • Op afstand te bedienen met smartphone, echt een bijzaak wat mij betreft. Ik gebruik zo’n functie zelf nooit.

Voordelen Canon EOS 2000D of de 4000D

  • De camera is voor een beginner gemakkelijker te bedienen en de menu’s zijn wat eenvoudiger en overzichtelijker. Dit baseer ik op de afgelopen 4,5 jaar waarin ik intensief beginnende fotografen heb begeleid in mijn cursussen (3 en regelmatig ook 4 cursusgroepen per week was normaal; ik zag daardoor heel veel camera’s en ervaringen van mensen). Weet jij van je zelf dat je hier niet zo handig in bent, dan is Canon gemakkelijker als je begint). Bij de Nikon moet je bijvoorbeeld diep in het menu een instelling wijzigen om überhaupt te kunnen zien met welke instellingen je een foto hebt gemaakt. De menu’s zijn wat uitgebreider.
  • Niet specifiek voor deze vergelijking maar in het algemeen geldt wel dat de prijzen van Nikon lenzen vaak wat hoger liggen dan bij Canon. De keuze voor een bepaald merk camera heeft natuurlijk ook gevolgen voor de lenzen die je nodig hebt. Je bent Nikon wat dat betreft dus eerder wat meer geld kwijt.
  • Ingebouwde Wifi, voor sommige mensen is dit belangrijk.
  • Bracketingfunctie. Hiermee kun je snel achter elkaar foto’s maken met een verschillende belichting. Die foto’s kunnen dan in een programma worden samengevoegd. Deze functie wordt vooral gebruikt bij moeilijke lichtsituaties, zoals bij landschapsfotografie van zonsopkomst- of zonsondergangen of bij het fotograferen van huizen waarbij je te maken hebt met fel licht dat door de ramen komt. Eigenlijk is dit geen functie die een echte beginner nog niet gebruikt. Denk je juist de ambititie te hebben deze onderwerpen te gaan fotograferen, dan is de Canon EOS 2000D of 4000D hiervoor wat beter uitgerust. Dat betekent niet dat je die foto’s niet maken maken met de Nikon D3500, alleen het duurt wat langer want het kan niet automatisch snel achter elkaar.
  • Bij de Nikon D3500 is de ‘Fn’ knop verdwenen (de D3400 had deze wel), hiermee kon je snel je ISO wijzigen. Nu moet je dit doen door meer handelingen uit te voeren. Bij de Canon EOS 2000D en 4000D heb je gewoon een aparte ISO knop. In de praktijk is dit belangrijk voor wie vlot instellingen wil wijzigen, het voorkomt frustratie.
  • NFC (moderne connectiemogelijkheden met digitale apparaten).

Sterke punten Nikon D3500 én Canon 2000D/4000D

  • Betaalbaar
  • Beginnerscamera, dus niet té ingewikkeld. Regelmatig zie ik mensen die een camera kopen die niet gemaakt is voor een beginner. Gevolg: het is moeilijker voor ze geworden.
  • Goed modern LCD-scherm ondanks het feit dat het een instapmodel is. De Canon EOS 2000D heeft een beter LCD-scherm dan de 4000D.
  • Mogelijkheid om een externe flitser te gebruiken (op de hotshoe te plaatsen)

Gezamenlijke zwakke punten

  • Niet afgedicht tegen water (geen weathersealing). Extra opletten bij nattigheid of regen dus. Gebruik sowieso een regenhoes.
  • Geen beeldstabilisatie in de body om trilling van je eigen handen te compenseren (wel vaak in lenzen; sommige camera’s hebben beeldstabilisatie in de body zoals een aantal Sony modellen).

Verschil Nikon D3500 of Canon EOS 250D

De Canon EOS 250D kwam in april 2019 op de markt als opvolger dan de Canon EOS 200D (daarvoor bestond de 100D). Deze serie staat bekend om kleine spiegelreflexcamera’s. De Canon EOS 250D is dus wat nieuwer dan de Nikon D3500 die uit augustus 2018 stamt. Wat zijn de verschillen?

Voordelen Nikon D3500

  • Iets meer scherpstelpunten: 11 vs 9 (autofocus)
  • Iets meer scherpstelpunten: 11 vs 9
  • Lange batterijduur bij één oplaadbeurt (zo’n 1200 foto’s vs 1070)
  • Lichter: 365 gram vs 449 gram (exclusief batterij).

Voordelen Canon EOS 250D

  • De camera is voor een beginner gemakkelijker te bedienen en de menu’s zijn wat eenvoudiger en overzichtelijker. Weet jij van je zelf dat je hier niet zo handig in bent, dan is Canon gemakkelijker als je begint). Bij de Nikon moet je bijvoorbeeld een instellingen wijzigen om uberhaupt te kunnen zien met welke instellingen je een foto hebt gemaakt.
  • Wijzig je ISO sneller met een aparte ISO knop. Bij de Nikon D3500 moet dit via het menu. Elke extra handeling om belichting te wijzigen is voor wie de camera zelf wil instellen niet handig.
  • Kantelbaar LCD-scherm (flexibel), dit kan handig zijn om vanuit lastige hoeken te fotograferen. Zeker als je fysiek minder goed laag bij de grond komt.
  • Touchscreen, dit geeft meer gebruiksgemak. Cursisten vinden dit vaak handig.
  • Ingebouwde Wifi.
  • Bracketing functie. Dit kan worden gebruikt als je iets verder bent met je fotografie in lastige lichtomstandigheden (bijvoorbeeld in landschapsfotografie met tegenlicht).
  • 4K video. De Nikon D3500 geeft full HD video. Wel moet je je afvragen of je dit als consument ook gaat gebruiken. Bewerking van 4k vraagt een heel sterke pc en het neemt ontzettend veel ruimte in op harde schijven.
  • Timelapse functie. Dit is voor een beginner vaak niet zo belangrijk. Je kan om de paar seconden een foto maken en die dan samenvoegen tot een video.
  • Niet specifiek voor deze vergelijking maar in het algemeen geldt wel dat de prijzen van Nikon lenzen vaak hoger liggen dan bij Canon. De keuze voor een bepaald merk camera heeft natuurlijk ook gevolgen voor de lenzen die je nodig hebt.
  • Ingebouwde Wifi.
  • Bracketingfunctie. Dit kan worden gebruikt als je iets verder bent met je fotografie in lastige lichtomstandigheden (bijvoorbeeld in landschapsfotografie met tegenlicht).
  • Externe microfoonpoort. Als je video wil doen, dan is een externe microfoon eigenlijk een must voor beter geluid. Die optie heb je bij de Canon 250D.

Gezamenlijke sterke punten

  • Betaalbaar
  • Goed modern LCD-scherm ondanks het feit dat het een instapmodel is (Canon 250D heeft dus een flexibel LCD-scherm)
  • Mogelijkheid om een externe flitser te gebruiken (op de hotshoe te plaatsen)

Gezamenlijke zwakke punten

  • Niet afgedicht tegen water (geen weathersealing). Extra opletten bij nattigheid of regen dus. Gebruik sowieso een regenhoes.
  • Geen beeldstabilisatie in de body (wel vaak in lenzen; sommige camera’s hebben beeldstabilisatie in de body zoals een aantal Sony modellen).

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Stel zelf je camera in – Gratis de 10 onmisbare stappen  downloaden  >>(klik op de oranje tekst).


Nikon D5600 of Canon EOS 250D

De Nikon D5600 is de opvolger van de populaire Nikon D5300 (die is nu tweedehands nog wel verkrijgbaar). Verschillen tussen Nikon D5600 en D5300 zijn onder andere touchscreen, een betere batterij en een heel kleine verbetering op het gebied van ISO.

Laten we de Nikon D5600 vergelijken met de Canon EOS 250D. Wat zijn de verschillen?

Redenen om de Nikon D5600 te kopen

  • Autofocus (scherpstelsysteem). De D5600 heeft een beter autofocussysteem. 39 scherpstelpunten vs 9 van de Canon EOS 250D. Ook is de kwaliteit van de scherpstelpunten beter. 9 van de 39 scherpstelpunten zijn “kruislingsgevoelig” (crosstype AF). Dit is beter voor het volgen van bewegende onderwerpen. Bij de Canon 250D is alleen het middelste punt kruislingsgevoelig. Toch is het heel moeilijk om aan te geven hoeveel dit in de praktijk nu uitmaakt en wanneer precies. Ook cursisten met een Canon EOS 250D maken goede foto’s van bewegende onderwerpen.
  • Ingebouwde HDR-functie met meer mogelijkheden. Je kan verschillende instellingen gebruiken zoals: automatische, laag, normaal, hoog of hoog plus. De HDR-functie is vooral handig als je in moeilijke lichtomstandigheden wil fotograferen en goed belichte foto’s wil maken en nog niet aan fotobewerking doet. Dit komt bijvoorbeeld in de landschapsfotografie nogal eens voor. Zijn landschappen belangrijk voor je, dan is  een camera met ingebouwde HDR-functie handig (je kan ook denken aan interieurfotografie trouwens). De camera kan meerdere beelden maken met een verschillende belichting en deze in de camera samenvoegen tot één beeld. Hiervoor heb je dan geen aparte software of veel kennis nodig (bij de Nikon D3500 moet je de foto’s met verschillende belichting samenvoegen in een fotobewerkingsprogramma). Nadeel van de ingwbouwde HDR-functie is wel dat je overgeleverd bent aan de manier waarop de camera de foto’s samenvoegt. Een gevorderde fotograaf wil hierop invloed hebben en zal de foto’s met software zelf gaan samenvoegen en naar smaak afwerken in de nabewerking.
  • De foto’s worden volgens onderzoek iets scherper omdat de D5600 geen low-pass filter heeft. Toch is dit voor een beginner allemaal laboratoriumtaal en is dit verschil zo klein. Zie hiervoor de review van digitalcameraworld over de Canon EOS 250D
  • NFC, iets modernere connectiemogelijkheden.
  • Dynamisch bereik. Dit is een moeilijke term voor wie niet ervaren is. Het geeft simpel gezegd aan goed een camera kan omgaan met grote verschillen tussen lichte én donkere delen in één foto. Hoe beter het dynamisch bereik, hoe meer details de camera kan vastleggen als je foto’s maakt van scenes die ZOWEL lichte ALS donkere delen bevatten (bijvoorbeeld bij landschappen of interieurfotografie/vastgoedfotografie, concerten). Met minder dynamisch bereik heb je eerder last van overbelichting in lichte delen OF onderbelichting in donkere delen. De Nikon D5600 heeft een iets beter dynamisch bereik dan de Canon EOS 250D. Als beginner zou ik me hier niet mee bezighouden, is niet zo heel belangrijk.

Redenen om de Canon EOS 250D te kopen

  • Eenvoudige menu’s. Hoewel dit persoonlijk is, zie ik veel cursisten en hun ervaringen. Het is voor mij een ‘ervaringsfeit’ dat de meeste mensen het menu van de Canon camera’s wat makkelijker vinden (de instapmodellen). Ben je iemand die gek is op simpele menu’s, dan vind ik dat de Canon instapmodellen wat beter bij je passen dan de Nikon. Ben je er wel handig mee en schrikt het je niet af, dan is het voor jou geen doorslaggevend punt.
  • Prestaties bij weinig licht (hogere ISO). Canon eos 250D is qua ISO prestaties beter dan zijn voorganger, de 200D. De 250D is volgens Rod Lawton van Digitalcameraworld ook iets beter dan de Nikon D5600,  hoewel die ook zeker goed presteert op dit punt.
  • Live-view. De kwaliteit van de liveview is erg goed, met name in het donker (avondfotografie) zie je dat de 250D beter presteert dan bijvoorbeeld de Nikon D3500, D5300 of D5600. Dit zie ik telkens weer tijdens workshops sfeervolle Avondfotografie in de stad die ik geef. Bij de Nikon wordt het beeld dan vrij donker.
  • Batterij gaat ietsje langer mee volgens claims, 1070 vs 820 foto’s.

Gezamenlijke sterke punten

  • Megapixels sensor. Beide camera’s beschikken over een 24 megapixels (24MP) APS-C CMOS Sensor. Beide camera’s hebben een sensor (cropsensor) die kleiner is dan de sensor van een fullframe camera. 24 megapixels is behoorlijk te noemen, meer dan genoeg voor de gemiddelde fotograaf.
  • Kantelbaar LCD-scherm. Beide camera’s hebben een kantelbaar LCD-scherm. Dit kan een handige functie zijn als je vanuit lastige standpunten een ander perspectief wil gebruiken. Bijvoorbeeld heel laag bij de grond zonder dat je zelf op de grond hoeft te liggen om je lichaam te belasten. Je kan ook denken aan het fotograferen ’s ochtends vroeg waarbij de grond nog heel koud en nat is. Een must vind ik het persoonlijk niet.
  • Aantal foto’s per seconde (snelheid in fps). Zowel de Nikon D5600 als de Canon EOS 250D kunnen 5 foto’s per seconde schieten. Dit is niet echt snel te noemen, maar er zijn camera’s die trager zijn. 3 of 4 foto’s per seconde is bijvoorbeeld een veel voorkomende de snelheid van de nog iets goedkopere modellen (Canon 2000D en 4000D). In deze prijsklasse zijn systeemcamera’s vaak aanzienlijk sneller. Dit is een systeemcamera die door het ontbreken van een spiegel sneller is (10 foto’s per seconde).
  • Video resolutie. Beide camera’s hebben een video resolutie van 1920 – 1080 pixels.
  • Wifi. De Nikon D5600 en de Canon EOS 250D hebben beide Wifi.
  • Bracketingfunctie. Beide camera’s kunnen automatisch meerdere foto’s maken met een verschillende belichting (snel achter elkaar). Dit heet ook wel bracketing of bij Canon Automatic Exposure Bracketing (AEB). Dit is vooral handig in moeilijke lichtomstandigheden, zoals bij landschapsfotografie of interieurfotografie. De Nikon D3500 heeft dit bijvoorbeeld niet.
  • GPS. Dit kan handig zijn omdat je dan terug kan zien waar je foto’s hebt gemaakt. Bij natuurfotografie kan het bijvoorbeeld interessant zijn om nog eens naar bepaalde plekken terug te keren
  • Touchscreen LCD-scherm voor meer gebruiksgemak.

Gezamenlijke zwakke punten

  • Geen afdichtingen tegen water (niet weathersealed). Dit is iets om rekening te houden bij minder weer. Gebruik sowieso een rainsleeve en let wat op. Camera’s die wel over weathersealing beschikken zijn al gauw wat duurder en voor de beginner ook wat moeilijker te bedienen, je komt dan namelijk al gauw terecht in de semi-professionele modellen en dat betekent: nog meer knoppen en nog uitgebreidere menu’s. Ik merk dat het onervaren fotograferen kan overspoelen, zeker als je van simplisme houdt.
  • Geen beeldstabilisatie in de body (wel vaak in lenzen; sommige camera’s hebben beeldstabilisatie in de body zoals een aantal Sony modellen).

Nikon D5600 of Canon EOS 77D

De Canon EOS 77D kwam 1e kwartaal 2017 op de markt. De Nikon D5600 kwam 4e kwartaal 2017 op de markt. De 77D is dus iets nieuwer, maar dit verschilt nauwelijks.

Redenen om de Canon EOS 77D te kopen

  • Snelheid. De 77D maakt 6 foto’s per seconde in plaats van 5 per seconde bij de Nikon D5600. Voor actiefotografie is dit iets beter, iets meer kans op het juiste moment.
  • Aantal scherpstelpunten. 45 scherpstelpunten, de 77D heeft er 39.
  • Extra LCD-schermpje bovenop de camera. “Top LCD-scherm” heet dit. Dit is met name handig als je vanaf een statief werkt, je past je instellingen (belichting) aan en dan zie je dat zonder dat je op het gewone scherm of door de zoeker hoeft te kijken.
  • Digitale stabilisatie bij video. Let op, dit geldt alleen bij video. Niet bij fotografie. Uit de hand maak je zo iets minder schokkerige beelden.
  • Menu-structuur is wat eenvoudiger. Beslis voor jezelf of jij van nature handig bent met cameramenu’s of liever zo eenvoudig mogelijk.

Redenen om de Nikon D5600 te kopen

  • Prestaties bij weinig licht (ISO). De Nikon D5600 presteert beter op hogere ISO (minder ruis) dan de Canon EOS 77D. De Canon EOS 250D is op dit punt ook wat beter dan de 77D.
  • Iets groter LCD-scherm. Een halve centimeter groter, dit is niet echt doorslaggevend.
  • Lichter. De D5600 is zo’n 75  gram lichter.
  • Betere batterij.  Bij 1 oplaadbeurt kan je ongeveer 200 foto’s meer maken dan bij de 77D.
  • Betere prestaties bij veel contrast (dynamisch bereik). D5600 is iets beter als om zowel details in lichte als in donkere delen vast te leggen in één foto. Dit is iets beter voor bijvoorbeeld landschapsfotografie.

Gezamenlijke zwakke punten

  • Geen afdichtingen tegen water (niet weathersealed). Gebruik sowieso een regenhoes.
  • Geen beeldstabilisatie in de body voor fotografie (voor video heeft de 77D dit dus wel).

Nikon D5600 of Canon EOS 800D

De Canon EOS 800D is opgevolgd door de Canon EOS 850D die ergens in april 2020 leverbaar wordt. De Canon EOS 800D is steeds minder goed leverbaar.

Bouwjaar
De Nikon D5600 kwam in november 2016 op de markt. De Canon EOS 800D in februari 2017. Beide toestellen zijn instapmodellen, maar dan wel de duurdere variant.

Redenen om de Nikon D5600 te kopen

  • Betere batterijduur bij 1 oplaadbeurt. Geclaimd wordt 820 foto’s versus 600 van de Canon EOS 800D. Dit is wel handig maar heeft natuurlijk geen invloed op de foto’s zelf.
  • Het LCD-scherm is een halve centimeter groter, maar dat geeft nou niet de doorslag.
  • De camera is zo’n 60 gram lichter, geen schokkend verschil maar het is een ruime 10%.
  • Ingebouwde HDR-functie. Dit is vooral handig als je in moeilijke lichtomstandigheden wil fotograferen en goed belichte foto’s wil maken en nog niet aan fotobewerking doet. Denk aan landschapsfotografie of interieurf- of vastgoedfotografie.
  • De prijs is wat lager, dit kan natuurlijk altijd veranderen. Bekijk bijvoorbeeld kieskeurig.nl voor actuele prijzen.

Redenen om de Canon EOS 800D te kopen

  • De 800D is een iets snellere camera als jij veel foto’s vlot achter elkaar wil maken met continu-opnamen. 6 foto’s per seconde vs 5 van de D5600. Dit helpt bij het fotograferen van veel bewegende onderwerpen zoals sporters, wildlife of vogels. Je hebt meer kans op het juiste moment.
  • De 800D heeft een beter autofocussysteem. 45 scherpstelpunten die allemaal ‘kruislingsgevoelig’ zijn (crosstype AF). Ook is het autofocussysteem beter om in situaties van weinig licht goed scherp te kunnen stellen op bewegende onderwerpen. De Nikon D5600 heeft geen slecht autofocyssteem, maar er zijn iets minder scherpstelpunten. Het zijn er 39 waarvan er 9 kruislingsgevoelig zijn.
  • Wil je veel video doen uit de hand? De 800D heeft in e body ingebouwde beeldstabilisatie voor video (niet voor foto’s; dan moet je net als bij Nikon gewoon een stabiliseerde lens hebben).
  • Eenvoudige menu’s. Hoewel dit persoonlijk is, zie ik gemiddeld bijna 4 groepen cursisten per week. Het is voor mij een ‘ervaringsfeit’ dat de meeste mensen het menu van de Canon camera’s wat makkelijker vinden (de instapmodellen). Nij Nikon zitten sommige instellingen wat meer verscholen in het menu, dat er iets ingewikkelder uitziet.
  • Standaard een aparte ISO-knop bovenop de camera. Bij de nikon D5600 is de Fn1-knop ook zo in te stellen dat je die kan gebruiken om ISO te veranderen maar dat weten mensen standaard niet en dus wordt dat niet vaak gebruikt.

Gezamenlijke sterke punten

  • Megapixels sensor. Beide camera’s beschikken over een 24 megapixels (24MP) APS-C CMOS Sensor. 24 megapixels is behoorlijk te noemen, meer dan genoeg voor de gemiddelde fotograaf.
  • Maximale ISO. De  hoogste ISO-waarde is bij beide camera’s 25.600. De Canon is uitbreidbaar tot 51.200, maar dat wil niet zeggen dat prestaties ook beter zijn van de Canon en je zult de allerhoogste ISO-waarde eigenlijk niet gebruiken.
  • Kantelbaar LCD-scherm. Beide camera’s hebben een kantelbaar LCD-scherm. Soms handig om vanuit lastige hoeken toch (laag bij de grond) te kunnen fotograferen.
  • Video resolutie full HD. Beide camera’s hebben een video resolutie van 1920 – 1080 pixels (full HD). Is dit een sterk punt? Het is vaak genoeg, 4k komt ook regelmatig voor bij andere camera’s maar besef dat je er een zeer sterke pc voor nodig hebt om dat te bewerken. En heb je het wel nodig eigenlijk?
  • Beide camera’s beschikken over Wifi.
  • Bracketingfunctie. Beide camera’s kunnen automatisch meerdere foto’s maken met een verschillende belichting (snel achter elkaar). Dit heet ook wel bracketing of bij Canon Automatic Exposure Bracketing (AEB). Dit is vooral handig in moeilijke lichtomstandigheden, zoals bij landschapsfotografie of interieurfotografie.
  • GPS kan handig zijn omdat je dan terug kan zien waar je foto’s hebt gemaakt. Bij natuurfotografie kan het bijvoorbeeld interessant zijn om nog eens naar bepaalde plekken terug te keren.
  • Touchscreen. Touchscreen kan handig zijn om instellingen te wijzigen. Zelf heb ik tot nu toe geen camera’s gebruikt met touchscreen en ik mis het niet, maar ik zie bij cursisten dat het in bepaalde gevallen handig kan zijn.
  • NFC naast Wifi. Beide toestellen hebben moderne connectiemogelijkheden met externe apparaten (NFC).

Gezamenlijke zwakke punten

  • Geen afdichtingen tegen water (niet weathersealed). Dit is iets om rekening te houden bij minder weer. Gebruik sowieso een rainsleeve en let wat op. Camera’s die wel over weathersealing beschikken zijn al gauw wat duurder en voor de beginner ook wat moeilijker te bedienen, je komt dan namelijk al gauw terecht in de semi-professionele modellen en dat betekent: nog meer knoppen en nog uitgebreidere menu’s. Ik merk dat het onervaren fotograferen kan overspoelen, zeker als je van simplisme houdt.
  • Geen beeldstabilisatie in de body voor fotografie. De 800D heeft wel gestabliseerde video.

Nikon D5600 of Canon EOS 850D

De Canon EOS 850D is de opvolger van de populaire Canon EOS 800D. April 2020 komt de 850D op de markt, de Nikon D5600 stamt uit eind 2016.

Er zit dus zo’n 3,5 jaar verschil tussen.

Redenen om de Canon EOS 850D te kopen

  • Snelheid. 7,5 foto’s per seconde is sneller dan de 5 foto’s per seconde van de Nikon D5600. Voor actiefotografie is dit best een verschil in kans op het juiste moment.
  • Autofocus. Het aantal scherpstelpunten van de 850D is 45 en bij de Nikon D5600 39.
  • 4K Video. De Nikon D5600 biedt Full HD video. Let op, 4k video vraagt een heel sterke pc voor bewerking en de bestanden zijn enorm groot. De meeste mensen hebben dit helemaal niet nodig en hebben niet de juiste pc en opslag hiervoor.
  • Stabilisatie bij video. Voordeel bij filmen uit de hand, beelden worden iets minder schokkerig.
  • Canon menu’s zijn in vergelijking vaak eenvoudiger, menu van de 850D heb ik zelf nog niet gezien overigens.

Redenen om de Nikon D5600 te kopen

  • Gewicht. De D5600 is 50 gram lichter. Dit is wel een erg klein verschil natuurlijk.
  • Het LCD-scherm is een halve centimeter groter, ook een klein verschil.
  • NFC, iets meer connectiemogelijkheden met apparaten.
  • De interne flitser is een stuk krachtiger dan bij de Canon EOS 850D.
  • Prijs.De Canon EOS 850D is vrij duur voor een luxe instapmodel. Voor dat geld zou ik liever een semi-professionele camera hebben of een modernere systeemcamera.

Gezamenlijke sterke punten

  • Megapixels sensor. Beide camera’s beschikken over een 24 megapixels (24MP) APS-C CMOS Sensor.
  • Kantelbaar LCD-scherm. Beide camera’s hebben een kantelbaar LCD-scherm. Soms handig om vanuit lastige hoeken toch (laag bij de grond) te kunnen fotograferen.
  • Beide camera’s beschikken over Wifi.
  • Bracketingfunctie. Beide camera’s kunnen automatisch meerdere foto’s maken met een verschillende belichting (snel achter elkaar). Dit heet ook wel bracketing of bij Canon Automatic Exposure Bracketing (AEB). Dit is vooral handig in moeilijke lichtomstandigheden, zoals bij landschapsfotografie of interieurfotografie.
  • Touchscreen. Touchscreen kan handig zijn om instellingen te wijzigen. Zelf heb ik tot nu toe geen camera’s gebruikt met touchscreen en ik mis het niet, maar ik zie bij cursisten dat het in bepaalde gevallen handig kan zijn.
  • NFC naast Wifi. Beide toestellen hebben moderne connectiemogelijkheden met externe apparaten (NFC).

Gezamenlijke zwakke punten

  • Geen afdichtingen tegen water (niet weathersealed).
  • Geen beeldstabilisatie in de body voor fotografie. De 850D heeft wel gestabiliseerde video.

Conclusie

De spiegelreflexcamera is nog steeds erg populair en wordt het meeste gebruikt.

Nikon en Canon zijn de grootste merken voor de spiegelreflexcamera en ik raad je ook één van deze merken aan.

Canon heeft wat gebruiksvriendelijkere menu’s dan Nikon. Ben je iemand die niet heel handig is met camera’s, dan raad ik je een beginnersmodel spiegelreflexcamera van Canon aan.

De Canon EOS 2000D en 4000D zijn de voordeligste spiegelreflexcamera’s voor beginners van Canon. De 2000D biedt wat meer megapixels en de kwaliteit van het LCD-scherm is wat beter. Indien mogelijk zou ik de Canon EOS 2000D nemen in plaats van de Canon EOS 4000D.

Het alternatief is de Nikon D3500. Deze is sneller bij actiefoto’s maar er ontbreekt een knop om de ISO snel aan te passen (ook is er geen bracketing en HDR-functie). De D5600 kan dit wel en is ook in situaties met zowel lichte als donkere delen in een foto beter door de HDR-functie (denk aan landschapsfotografie).

De Canon EOS 250D, 77D en 800D zijn wat luxere modellen met onder andere meer snelheid (foto’s per seconde).

De Canon EOS 850D is de meest luxe van Canon, wel is deze relatief duur en moet je je afvragen of je voor dat geld neit leiver een semi professionele camera hebt (of iets doorspaart) of een modernere systeemcamera.

Welk artikel je ook maakt, ik begrijp dat kiezen heel moeilijk blijft voor de beginner. Daarom kan je onderaan ook vragen stellen. Dit artikel heeft 200+ persoonlijke reacties om je te helpen.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.


Bekijk ook deze artikelen over camera’s


Stel onderaan je vragen of krijg gratis, persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
  • Als je dit artikel en mijn persoonlijke advies waardevol vindt voor jezelf en voor anderen, dan waardeer ik het als dit artikel wil delen met de knoppen hieronder.

Bronnen

  • Ervaringen en resultaten van 1000+ beginnende cursisten die ik de afgelopen jaren heb begeleid tijdens cursussen en workshops.
  • Dpreview.com
  • Digitalrev.com
  • Kenrockwell.com
  • Kieskeurig.nl (prijzen)
  • Digitalcameraworld.com