Animal Eye Autofocus (AF) van Sony: Praktijktest met Video

Animal Eye Autofocus (AF) van Sony: Praktijktest met Video

Wat is Animal eye autofocus? Hoe belangrijk is het nu? Hoe werkt het? In dit artikel niet alleen tekst maar ook een Praktijkvideo van mij waarin ik de oogautofocus voor dieren (Animal Eye Autfocus) van Sony in de praktijk test op verschillende dieren. Je kijkt echt mee met mijn camera. Arctische wolven, leeuwen, zwarte jaguar, kleine vogels, apen en een gier. Je kijkt echt letterlijk met mijn camera mee!


Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor bloemen (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.


Praktijkvideo Animal Eye Autofocus getest op meerdere dieren (Sony A7 RIV)


Deze test heb ik Artis uitgevoerd, het was een leuke dag met de prachtige arctische wolven voor mij als hoogtepunt. Lens: Sony FE 400 mm f/2.8 GM OSS.

Deze video/test is 100% onafhankelijk. Geen sponsoring of belangen.

Eye AF (Autofocus) voor mensen

Met de ontwikkeling van de systeemcamera is ook de autofocus verbeterd. Een van die verbeterpunten is dat sommige camera’s beschikken over Eye Af voor mensen, de autofocus kan bij die camera’s het oog van mensen herkennen en daarop scherpstellen. In 2013 bracht Sony Eye Autofocus op de markt.

Wat is Eye Autofocus (AF) voor dieren?

Sony introduceerde later ook Eye autofocus voor dieren. Dit is als update beschikbaar geworden voor de Sony A6400, A7 III, A7R III, A7 RIV en later ook de A9.

Animal Eye AF is een functie waarbij de camera automatisch scherpstelt op het oog van het dier. Bij dieren is net als bij mensen het oog bijna altijd het belangrijkste deel van de kop.

Verder nog even een levensles: bij mensen spreek je van een hoofd en bij dieren van een kop (behalve bij een paard). Dat klinkt best gelijkwaardig of niet 😉

Voordelen Animal Eye Autofocus

Natuurlijk kun je ook zelf (proberen) scherp te stellen op het dichtsbijzijnde oog van een dier maar dat is niet altijd makkelijk. Zeker omdat dieren meer onvoorspelbaar kunnen dan mensen en sommige dieren ook snel zijn.

Als je het scherpstellen op een dier aan de camera overlaat  dan kan het ook gebeuren dat een ander deel van het dier scherp wordt, dit kan ook de neus zijn. De autofocus is namelijk in het algemeen geneigd om te focussen op het punt dat het dichtst bij is.

Denk aan de neus. En als de neus (snuit) van een dier groot/lang is dan is er meer risico dat het oog niet meer scherp is. Met name bij weinig scherptediepte is dit zo. En dat kan juist zo mooi zijn. Het is dan extra belangrijk dat de scherpte op de juiste plek ligt (bij langere telelenzen en bijvoorbeeld een groot diafragma als f/2.8 is dit risico groter).

Als een camera in staat is om op het (dichtstbijzijnde) oog scherp te stellen van een dier dan wordt jou werk uit handen genomen. Als het goed werkt dan zou je meer scherpe foto’s moeten hebben en kan jij je meer focussen op kijken, compositie. Je durft ook eerder met heel weinig scherptediepte te werken.

Hoe goed is Animal Eye Autofocus?

Hoe goed werkt eye autofocus voor dieren nu? Dit is een terechte vraag. Het klinkt leuk als een camera Animal Eye Autofocus heeft maar het gaat om de kwaliteit ervan.

Het nadeel van Animal Eye Autofocus in vergelijking met Eye Autofocus voor mensen is dat er heel veel verschillende soorten en maten ogen zijn bij dieren. Bij mensen lijken ogen veel meer op elkaar dan bij dieren. Dit betekent dat de algoritmes (de slimme kunstmatige intelligentie van de camera)  veel meer op de proef worden gesteld. Het is complexer om het goed te laten werken.

Belangrijk is ook om te beseffen dat Animal Eye Autofocus in eerste instantie is ontwikkeld voor honden en katten

Dit is ook wat ik terug zag in een praktijktest met de Sony A7 RIV. Ik wil ten eerste opmerken dat dit natuurlijk geen wetenschappelijk onderzoek is en dat het ook slechts gaat over de A7RIV (met 400 mm f/2.8 lens.

Ik denk overigens dat het net zo werkt met bijvoorbeeld een 200-600 of 70-200 of 100-400 mm lens). Op katten werkte het zeker goed, dat had ik ook al eens gehoord. In de praktijktest heb ik gekozen voor andere dieren omdat het daar juist de vraag is hoe goed het werkt

  • Op (Arctische) wolven werkte het behoorlijk goed. Zeker als er geen plotselingen bewegingen waren was het betrouwbaar. Dit is ook te verklaren, een wolf lijkt erg op een hond. Ook was ik onder de indruk van de Eye autofocus toen de wolven met een behoorlijk tempo ineens het beeld in kwamen zetten. Niet elke keer was het oog scherp maar regelmatig wel. Belangrijk is ook om te beseffen dat de Sony A7 RIV weliswaar een heel goede camera is (in vergelijking met veel andere camera’s ook voor wat betreft de autofocus) maar het is geen Sony A9 of A9 II. Misschien is ook de Animal Eye Autofocus van de A9 sneller.

  • Op leeuwen werkte het ook behoorlijk goed, maar soms werd een oor van een leeuw aangezien voor een oog en stelde de camera daarop scherp. Met name als het oog niet echt duidelijk in beeld was (door wegdraaien van de kop). Ook dit is niet heel vreemd want een leeuw is een grote kat… Bij de zwarte jaguar werkte het ook maar minder goed dan bij de leeuwen.
  • Bij kleine vogels werkte het helemaal niet, geen enkele keer werd het oog herkend bij bijvoorbeel een meeuw.
  • Bij een gier (die stil zat) werkte het wel vrij goed.
  • Bij Japanse Makaken die iets verder weg waren werkte het niet erg goed. De apen waren wel iets verder weg.

De camera herkent in de neus ten onrechte een oog… Er zit natuurlijk veel contrast tussen de neus en neusgaten

  • Bij chimpansees en gorilla’s werkte het wel maar vaker dan gemiddeld werd de opvallende neus (grotere neusgaten) voor een oog aangezien door de camera. En ook soms het oor.
  • In de video heb ik geen delen opgenomen over kamelen maar hier werkte het bij mij niet.

Belangrijk is ook om te beseffen dat het niet werkt op echt grote afstand, dan is het oog niet groot genoeg in beeld. De vraag is ook hoe goed het werkt op hoge snelheden.

Uit deze eerste praktijktest zijn leuke resultaten gekomen, maar tot nu toe zie ik dus dat het duidelijk verschilt per dier en dat het zoals begrijpelijk minder betrouwbaar is dan Eye Autofocus voor mensen.

Besef dus dat je goed moet uitproberen hoe goed het werkt op een bepaald dier en als je twijfelt (of je hebt het niet eerder kunnen testen) dan is het verstandig om op een andere manier scherp te stellen dan met Animal Eye Autofocus.

In de toekomst is te verwachten dat de Animal Eye Autofocus steeds verder doorontwikkeld zal worden en dus steeds meer betrouwbaar zal worden en ik denk ook voor meer dieren goed gaat werken.

Animal Eye Autofocus instellen op een Sony systeemcamera

Hoe stel je Animal Eye Autofocus in op bijvoorbeeld een Sony A6400, A7 III, A7R III, A7 RIV of A9 systeemcamera?

Ga naar het Menu en zoek “Face/Eye AF Set” in de tab over Autofocus op.

Ga dat menu-onderdeel vervolgens in.

Selecteer Subject detection (onderwerp herkenning) “Animal” of “Dier”. Afhankelijk van de taalinstelling van je menu.

Zorg tot slot dat Face/Eye Prty in AF op “on” is gezet. Hiermee geef je de camera prioriteit om scherp te stellen op het oog van het dier.

Jouw ervaringen met Animal Eye Autofocus? 

Deel het onderaan weten in de reacties zodat ook andere mensen hier wat aan hebben.



Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over Sony camera’s & lenzen


Stel onderaan je vragen over een macrolens voor Sony & ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Kees van der Wal
Door

Kees van der Wal

op 11 Feb 2020

Wauw, interessante video Joris!! Goed bezig geweest ;-) Jammer dat Nikon hier nog geen actie in ondernomen heeft.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Feb 2020

Hi Kees, dank je. Ik vind het ook gaaf deze opnames te kunnen maken! Groeten, Joris

Caro
Door

Caro

op 12 Feb 2020

Leuk Joris! Geeft goed beeld van de mogelijkheden die er al zijn met Eye Auto Focus. Dank je!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Feb 2020

Hi Caro, dank je voor je reactie. Dat vind ik zeker leuk!

Bertram Bergink
Door

Bertram Bergink

op 29 Jun 2020

Leuk filmpje! Heb sinds kort de A7Riii en gisteren getracht Schotse Hooglanders scherp te krijgen op de ogen, maar dat was ook nog een uitdaging voor de camera. Ook als er géén haar voor de ogen zat ;-)

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 30 Jun 2020

Hi Bertram, anders kan je ook gewoon zelf met 1 scherpstelpunt focussen op het oog. Het verschilt ook per dier, de animal eye autofocus

Reactie plaatsen