83 Tips voor Kinderfotografie

Kinderen fotograferen kan ontzettend leuk zijn. Het is uiteraard prachtig om speciale momenten in het leven van een kind vast te leggen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Maar kinderen fotograferen kan ook een hele uitdaging zijn. Bijvoorbeeld omdat ze niet stil willen zitten en omdat hun geduld beperkt is. Hieronder volgen meerdere tips om het zowel voor het kind als voor de fotograaf een leuke en plezierige bezigheid te maken. Mét mooie foto’s als resultaat.


Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.


Kinderfotografie: Tips op een rij

  • Zorg dat kinderen plezier beleven aan een fotoshoot. Zo werken ze volgende keer beter mee
  • Heb veel geduld hebt en ga niet te lang door
  • Focus op de prachtige heldere ogen of voeg een extra sprankeling toe
  • Forceer niks. Als het kindje zijn of haar dag niet heeft ga dan een andere keer verder
  • Vraag iemand om je te assisteren zodat je je vooral bezig kunt houden met foto’s maken
  • Als je een bepaalde setting of idee hebt oefen dan eerst zonder kinderen. Zo kun je meteen aan de slag en heb je minder kans dat het geduld te snel op raakt.
  • Laat ook eens beweging zien in de foto’s. Gebruik een lange sluitertijd voor extra dynamiek in de foto

Prachtige foto door cursist Anne Sybesma – van Tricht

1. Schep een band met het kind

Als je nog niet zo bekend bent met het kind of kinderen die je gaat fotograferen zorg dan eerst dat je een band schept. Dat maakt het fotograferen een stuk fijner en makkelijker voor beide partijen.

2) Ga desnoods eerst een (paar) keer langs zonder camera. Klets wat of speel wat met het kindje en praat met de ouders over wat ze graag zouden willen en wat voor foto’s ze mooi lijken. Bepaal eventueel een locatie waar je foto’s wilt maken.

3) Bespreek met de ouders wat voor karakter een kind heeft. Als je een nieuwsgierig kind gaat fotograferen kun je daar gebruik van maken door dingen te vertellen of iets te laten zien. Een verlegen kind kun je wat rustiger benaderen en eerst rustig een praatje maken.

4) Als je vertrouwd bent neem dan je camera mee. Als je naar een locatie gaat kun je meteen je camera meenemen. Maar zorg dat het kindje vertrouwd is met je. Een argwanende blik wie die vreemde meneer/mevrouw nou is staat niet zo gezellig op de foto.

5. Assistent die zorgt voor afleiding

Als je kinderen fotografeert ben je vooral veel aan het kijken naar het juiste moment en de mooiste en meest vertederende beelden. Omdat je niet overal tegelijk op kunt letten is het fijn om een paar extra handen te hebben tijdens een fotomoment.

6) Het is handig om iemand te hebben die je assisteert. Dit kan een bekende van jezelf zijn maar zeker ook een van de ouders of grootouders. Ouders of grootouders zijn meestal wel zo prettig voor de kinderen omdat die natuurlijk vertrouwd zijn.

7) Ouders kunnen bijvoorbeeld iets persoonlijks vragen of weten met wat ze hun kindje het beste kunnen afleiden of laten lachen. En dat is heel waardevol tijdens een fotosessie. Peil wel een beetje of de (groot)ouders mee willen werken en naar jouw aanwijzingen luisteren. Anders is het misschien toch beter om iemand anders te laten assisteren

8) Laat de “assistent” verschillende dingen inbrengen in het beeld. Denk bijvoorbeeld aan strooien met confetti of het blazen van zeepbellen. Als de kinderen groot genoeg zijn kunnen ze dit ook zelf doen. Het zorgt voor een kleurrijk effect en kids vinden het geweldig.

9) Als je met kleine kindjes werkt dan kun je iemand achter je laten staan met een stuk speelgoed dat bijvoorbeeld licht geeft en geluid maakt. De kans is dan groot dat het kindje jouw kant op kijkt en ook nog eens spontaan begint te lachen.

Mooi beeld door cursist Marit van As

10) Let op bijzondere momenten

Je kunt een setting creëren of bepaalde blikken of beeld in je hoofd hebben, maar juist de spontane momenten zorgen meestal voor de leukste foto’s. Blijf dus vooral goed opletten, ook als de fotosessie ven stil ligt.

11) Let op bijzondere en intieme momenten. Bijvoorbeeld als het kindje oma even een knuffel geeft of een koekje deelt met een broertje of zusje. Deze momenten kun je niet van tevoren plannen. Breng vooral de emoties mooi in beeld voor aandoenlijke foto’s.

12) Soms kun je bijzondere momenten wel aanvoelen van tevoren. Bijvoorbeeld als het kindje trots een tekening aan mama geeft voor haar verjaardag. Of een kindje die voor het eerst een verjaardagstaart krijgt. En zijn talloze bijzondere momenten die de moeite waard zijn.

13) Speel meteen in op deze momenten en zorg dat je op een goede plek gaat staan, of zitten, waar je alles kunt zien. Doe dit niet te opvallend om te voorkomen dat je iets verstoort.

14) Als het eerste moment voorbij is kun je eventueel vragen of het kindje blij is of waarom ze iets mooi vindt. Een blij gezichtje en sprankeling in de oogjes zijn prachtig om te fotograferen.

Foto cursist: Bianca Groenhof

15) Focus op de ogen

De ogen worden ook wel eens de spiegel van de ziel genoemd. Kinderen hebben vaak prachtige heldere ogen. Dit wil je graag benadrukken. Daarnaast kunnen veel emoties afgelezen worden uit de ogen. Dit is dus het belangrijkste punt van je foto en het is heel belangrijk dat in ieder geval de ogen scherp zijn.

16) Zorg dus dat je op het oog scherpstelt. Als het puntje van de neus scherp is en de ogen nét niet dan is de foto niet meer sprekend en dat zou erg jammer zijn. Als je een kindje vanaf de zijkant fotografeert stel je scherp op het dichtstbijzijnde oog.

17) Kinderen zijn natuurlijk kleiner dan dat je zelf bent. Als je blijft staan terwijl je foto’s maakt zal dat een vertekenend beeld geven om dat alle foto’s van bovenaf gemaakt zijn. Daarnaast voelen kinderen zich er niet fijn bij als je zo op ze neerkijkt.

18) Ga dus vooral door je knieën of zelfs op je buik liggen. Zorg dat je op ooghoogte komt van het kind. Zo krijg je intiemere foto’s waarbij je echt een kijkje krijgt in zijn of haar wereld. Je bent mooi op een lijn en kunt zo goed focussen op de ogen.

19) Wees ook eens creatief en breek soms de “regels”. Als je vertrouwd bent met een kind dan kun je ook eens proberen om juist recht van boven te fotograferen. Vooral als je hem of haar de armpjes omhoog laat doen en omhoog laat kijken krijg je een schattige foto. Uiteraard focus je ook hier op de heldere ogen.

20) Kijk of je kunt zorgen voor een extra sprankeling in de ogen. Je kunt dit bereiken door met het licht te spelen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat er een lichtbron achter je is of door te spelen met een reflector zodat je net de lichtpuntjes in de ogen kunt zien.

Foto cursist: Leoniek Huisman

21) Val niet te veel op

Als je laag bij de grond blijft val je minder op en ben je echt op het niveau van het kind. Dit zorgt er voor dat kinderen veel sneller wennen en zich meer op hun gemak voelen. Door ze recht aan te kijken kun je ze ook makkelijker sturen indien nodig.

22) Door laag bij de grond te zijn ben je minder aanwezig en vergeten kinderen sneller dat je in de buurt bent met een camera. Juist door zo min mogelijk op te vallen heb je de meeste kans op spontane momenten.

23) Spelen

Kinderen vinden het uiteraard heerlijk om te spelen. Ga eens mee naar de speeltuin of als de kinderen buiten aan het spelen zijn. Hier zijn ze vaak ongedwongen bezig met plezier maken. Het ideale moment om te fotograferen.

24) Het is niet alleen voor de kinderen een speeltuin, maar ook voor de fotograaf zelf. Je kunt er vaak al je creativiteit in kwijt wat betreft actiefoto’s, kleuren en interactie tussen de kinderen. Er is meer dan genoeg om te oefenen. Probeer bijvoorbeeld eens mooie actiefoto’s van schommelen of een partijtje voetbal.

25) Als ze aan het spelen of rennen zijn kies je voor een snelle sluitertijd en maak je continue opname om zeker te weten dat er een goede foto tussen zit. Het kan zijn dat een kind net zijn of haar ogen dicht heeft of dat er net een bal voor iemand zijn of haar gezicht zweeft. Als je een reeks maakt heb je meer kans dat er een goede foto tussen zit.

26) Creëer beweging in je foto

Een portret is mooi maar meestal wel erg statisch. Als je het speelse wilt benadrukken is het erg leuk om beweging in je foto te brengen. Je kunt de kinderen een opdrachtje geven waar ze veel plezier aan beleven. Dit zorgt niet alleen voor veel vrolijkheid maar is ook nog eens duidelijk zichtbaar op je foto.

27) Je kunt verschillende dingen gebruiken om beweging te laten zien. Denk aan een kind dat in een badje zit of in de zee staat. Hoe leuk is het als er flink gespetterd wordt. Uiteraard vertel je ze wel even van tevoren dat ze niet op de fotograaf mogen spetteren. Pas je sluitertijd aan zodat deze langer wordt om meer dynamiek te krijgen.

28) Nog een heel leuk idee is om het kind iets omhoog te laten gooien. Denk bijvoorbeeld aan bladeren in de herfst. Of wat dacht je van confetti. Kinderen vinden dat prachtig. Zorg wel dat je goed scherpstelt op de ogen. Deze wil je niet missen.

29) Zet je camera op continue modus om meerdere foto’s achter elkaar te maken. Zo heb je de meeste kans op een geslaagde foto. Anders loop je het risico dat er net een blad of spetter voor de ogen zit. Maak dus meerdere foto’s en kies de beste er uit.

30) Speel met je sluitertijd. Bedenk van tevoren hoe veel beweging je wilt laten zien. Hoe langzamer de sluitertijd hoe meer beweging te zien is.

31) Oefen eerst met de sluitertijd en kijk ook hoe het zit met het licht dat de sluitertijd kan beïnvloeden. Laat desnoods iemand anders de beweging maken. Zo voorkom je dat je nog een tijd bezig bent met instellen en dat het kind verveeld raakt. Zorg dat je klaar bent om het eerste spontane moment te fotograferen.

Foto: cursist Leoniek Huisman

33) Belichting

Hoe je omgaat met de belichting is sterk afhankelijk van de omstandigheden. Fotografeer je bijvoorbeeld binnen of buiten. Is er daglicht of kunstlicht in de ruimte en is het buiten zonnig weer of toch wat somber.

33) Let op met te veel zonlicht. Als kinderen te veel zonlicht in hun ogen krijgen dan gaan ze knijpen en dat ziet er heel onnatuurlijk uit op de foto. Daarnaast is het vooral voor jonge kinderen niet fijn om te lang in de volle zon te zitten. Kies er dus liever niet voor om midden op een warme dag buiten te fotograferen.

34) Als het toch te licht is buiten zijn er een paar dingen die je kunt doen. Met kinderfotografie wil je het liefst geen harde schaduwen maar zacht licht. Je kunt gebruik maken van een paraplu of een reflectiescherm. Vraag of iemand hiermee wil assisteren.

35) Je kunt ook al heel simpel gebruik maken van een wit vel papier of wit kledingstuk die het licht reflecteert en zo harde schaduwen wegneemt. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om te flitsen. Als je recht van voren flitst (als je buiten bent) dan heb je de minste kans op onnatuurlijke schaduwen. En je krijgt een mooie twinkeling in de ogen.

36) Als er te weinig licht is kun je ook flitsen. Als je binnen bent flits dan via het plafond of via de muur en gebruik een diffuser. Deze maakt het licht een stuk zachter. Als je een lamp gebruikt moet je goed kijken waar je deze plaatst. Zorg dat het licht er natuurlijk uitziet en niet recht in het gezicht van het kindje schijnt om het knijpen van de oogjes te voorkomen.

37) Binnen fotograferen kan ook mooi zijn als het daglicht juist duidelijk van een kant de kamer in schijnt. Probeer ook eens te fotograferen met tegenlicht. Dit kan zowel binnen als buiten. Voorkom dat de lichtbron recht in het beeld schijnt. Wat ook erg mooi werkt is subtiel ochtend of avondlicht.

Foto: cursist Harald van de Ven

38) Portret

Als je een mooi en lief portret wilt maken kan het helpen om te praten met het kind. Bedenk van tevoren hoe je het kind wilt fotograferen. Of soms gebeurt er iets heel moois en spontaans tijdens een gesprekje.

39) Je kunt bijvoorbeeld vragen aan het kind wat zijn of haar lievelingsdier is. De gedachte alleen al aan hun favoriete dier laat ze meestal stralen en geeft een fonkeling in de ogen. Of begin over iets anders waarvan je weet dat het kind er blij van wordt.

40) Het kan ook de andere kant op gaan dat het kind ineens gaat praten over een huisdier dat pas overleden is. Dat het even treurig wordt of misschien zelfs een traantje laat. Luister naar zijn of haar verhaal en probeer het niet meteen weer om te buigen naar iets leuks.

41) Het lijkt misschien niet meteen aantrekkelijk voor een foto album, maar dit soort momenten kunnen juist tot hele mooie pure en kwetsbare foto’s leiden. Het komt recht uit het hart en ook dit komt duidelijk terug op de foto. Vraag door of laat het kind bijvoorbeeld een foto van het huisdier vasthouden.

42) Door de fantasie van het kind te prikkelen kunnen verschillende gevoelens en gezichtsuitdrukkingen ontstaan. Maak hier gebruik van. Zo ontstaan de meest pure en aandoenlijke foto’s

43) Ook als je bezig bent met een portret is het verstandig om de continue stand van je camera te gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze hun ogen net dicht kunnen hebben of dat een foto door een plotselinge beweging toch onscherp wordt.

44) Als je een kind recht van voren fotografeert dan is het mooi om met een laag F-getal te werken. Zo komt het kind mooi los van de achtergrond. Bijvoorbeeld met portretten of in een veld met bloemen. De ogen springen echt uit de foto.

45) Als je met een laag F-getal werkt is de scherptediepte beperkt. Zo kan het zijn dat door een kleine beweging de scherpte op de verkeerde plek valt. Maak daarom meerdere opnames achter elkaar en blijf scherp stellen op de ogen. Zorg dat je een redelijk snelle sluitertijd hebt en dat je eventueel ergens op kunt steunen om beweging te beperken.

46) Schoon gezichtje

Zoals gezegd mag je veel aan het toeval overlaten en zo min mogelijk regisseren. Maar heel soms moet je toch even ingrijpen voordat je de foto maakt.

Een kindje met een grote snottebel of een vies gezicht staat niet zo mooi op een foto. Let hierop om te voorkomen dat je een prachtige foto maakt waar achteraf een snottebel de foto verpest. Vraag een van de ouders of assistente om het gezichtje even te poetsen. Dan kun je weer ongestoord verder.


47) Spontane foto’s

Bij kinderen kan er onverwachts van alles gebeuren. En ook al staan ze niet op de plek die je in gedachte had zijn juist deze spontane momenten vaak de moete waard om vast te leggen.

48) Check van tevoren je camera instellingen en zorg dat alles goed staat. Zo kun je meteen aan de slag als er plotseling iets moois, leuks of ontroerends gebeurd. En dan heb je later geen spijt dat je het moment gemist hebt.

49) Als je in een ruimte of op een plek bent voor dat de kinderen arriveren maak dan een paar proef foto’s om je belichting en instellingen te checken. Je kunt bijvoorbeeld een knuffel meenemen en neerzetten op de plek die je leuk lijkt om zo te zien hoe het uitkomt op de camera.

50) Als je tevreden bent met de instellingen dan heb je daar rust van tijdens een fotosessie en kun je je aandacht volledig richten op de kinderen. Kijk wel tussendoor altijd even of de instellingen nog kloppen of dat er misschien iets veranderd is qua licht bijvoorbeeld.

51) Geduld

Het sleutelwoord bij kinderen is geduld. Als je een kind fotografeert dat je nog (niet zo goed) kent stel je dan eerst even voor en maak een praatje. Of speel desnoods even samen. Hoe meer een kind zich op zijn gemak voelt hoe natuurlijker het fotograferen zal gaan.

52) Het ene kind heeft meer tijd nodig om te wennen dan het andere kind. Geef ze de tijd die ze nodig hebben. Het zal de foto’s echt ten goede komen. Ga misschien eerst een keer zonder camera op bezoek om kennis te maken.

53) Vooral voor kleine kindjes kan een camera erg groot lijken en intimiderend over komen. Dat wil je absoluut niet. Laat de camera zien en leg een beetje uit wat je er mee gaat doen. Uiteraard op een manier dat kindjes het ook een beetje begrijpen

54) Niet omkopen

Het gebeurt vaak genoeg dat degene die foto’s maakt of de ouders de kinderen proberen om te kopen als ze iets doen voor de foto. Zoals: “als je je knuffel een kus geeft krijg je een snoepje”. Probeer dit soort situaties te vermijden en geef dit ook van tevoren aan bij de ouders.

55) Niks forceren

Net als bij volwassenen kan het gebeuren dat kinderen hun dag niet hebben. Dat ze niet lekker zijn of om wat voor reden dan ook weinig zin hebben in een spelletje of andere bezigheid. Huilgezichtjes zijn niet echt sfeervol op een foto.

56) Ga nooit iets forceren. Als je merkt dat een kind geen zin heeft respecteer het dan. Als je toch doorzet heb je kans dat ze fotograferen als iets vervelends gaan zien en niet meer zo natuurlijk reageren als je zou willen.

57) Soms merk je na een paar foto’s dat je er niks anders meer uit kunt halen. Als dat gebeurd maak dan gewoon een andere afspraak om het op een ander moment nog eens te proberen. Dan heb je veel meer kans op succes.

Foto: cursist Hilde van Mourik

58) Poseren

Zoals gezegd moet je zeker niks forceren, maar je kunt wel een bepaalde locatie bedenken of een setting creëren. Misschien heb je wel bepaalde leuke kleren die je wilt gebruiken of heb je een thema in je hoofd. Ook het karakter van een kind kan meespelen met de keuze voor een bepaalde locatie.

59) Als je kinderen van andere mensen fotografeert bespreek dan eerst wat ze willen en of ze een idee hebben. Zorg dat je zelf al wat vooronderzoek hebt gedaan en dat je een paar leuke locaties weet waar je kunt fotograferen.

60) Bedenk iets waar het kind zich ook op zijn of haar gemak zal voelen. Actieve kinderen laat je liever naar de speeltuin gaan en een rustig kind kun je laten poseren in een veld met bloemen. Kinderen die gek zijn op dieren of natuur kun je meenemen naar het park of bos.

61) Je kunt er ook voor kiezen om in het huis zelf een plekje te maken. Zoek een plek met een relatief rustige achtergrond of neem zelf een doek mee. Zorg dat er voldoende licht op de plek is. Let op dat de omgeving niet te druk is en voor te veel afleiding zorgt in je foto.

62) Zowel in huis als op locatie hebben beide voor en nadelen. In hun eigen omgeving is het vertrouwd en straalt een foto vaak rust uit. Een andere locatie kan de nieuwsgierigheid triggeren en zorgt voor een open blik.

63) Let op de kleding van het kindje/de kinderen. Laat ze het liefst een beetje gedekte kleding dragen of en zorg dat de kleuren op elkaar afgestemd zijn. Vooral als de omgeving wat drukker is dan is het wel zo fijn om de kleding wat rustiger te houden.

64) Je kunt er ook juist voor kiezen om wél opvallende kleding te gebruiken wat er vrolijk uit springt. In een rustige en vlakke omgeving werkt dit juist in het voordeel. Kijk eventueel voor leuke objecten die de foto nog verder kunnen opleuken. Denk aan knuffels, speelgoed, hoedjes, een bloem enzovoort.

65) Maak gebruik van de seizoenen. Zo kun je in de herfst een mooi stuk bos uitkiezen om te fotograferen. In de lente kun je kijken voor een mooi bloemenveld waar je een kind tussen kan zetten. Dit werkt ook prachtig met bloeiende heide. In de zomer kun je lekker spelen op het strand en in de winter zijn er foto’s in de sneeuw of sfeervolle foto’s met kaarsen en kerstlampjes.

66) Welke lens voor kinderfotografie?

Met kinderen werk je vaak van dichtbij. Je hebt dus geen tele-lens nodig en ook geen lens met veel bereik of waar je veel mee in kunt zoomen. Dit zou alleen handig zijn als je van een grotere afstand een foto wilt maken zonder dat ze weten dat je er bent.

67) Meestal fotografeer je kinderen van dichtbij. Een hele goede lens om mee te beginnen is de 50mm F1.8. Deze lens is uitermate geschikt voor portretten waarbij de achtergrond mooi zacht wordt. Meer weten? Download dan hier mijn ebook.

68) Een macrolens werkt ook prima om mooie scherpe portretten mee te maken. Kies het liefst voor een relatief korte brandpuntafstand. Bijvoorbeeld 50mm of 60mm. Dat werkt het beste als je kort op je onderwerp staat. Daarnaast is hiermee nog goed uit de hand te fotograferen. Als je met kinderen bezig bent wil je het liefst mobiel zijn.

69) Wil je ook graag de omgeving laten zien of fotografeer je een groep dan kun je een groothoeklens gebruiken. Voordeel is dat je dicht op je onderwerp kunt staan en dat je toch veel in beeld kunt brengen. Nadeel is dat het een vertekend beeld kan geven.

70) Meerdere kinderen

Het kan ook erg leuk zijn om meerdere kinderen te fotograferen tijdens interactie of een activiteit. Denk aan samen spelen, knutselen of een verjaardagsfeestje.

71) Als je meerdere kinderen op een foto zet of je hebt een bepaalde setting die je ook wilt laten zien op de foto dan kies je voor een hoger F-getal. Zo wordt er meer rondom scherp en is de omgeving een stuk duidelijker aanwezig.

72) Ook hier zorg je dat je zo veel mogelijk op ooghoogte fotografeert. Heb je te maken met kinderen van hele verschillende lengtes neem dan wat meer afstand. Anders lijkt het al gauw of de kinderen tegen elkaar op of op elkaar neer kijken.

73) Kinderen en huisdieren

Er zijn maar weinig dingen die meer voor de aahh-factor zorgen dan kinderen én huisdieren samen. Hoewel het best een uitdaging kan zijn is het de moeite waard voor aandoenlijke foto’s. Kinderen en huisdieren hebben beide hun eigen willetje en hebben moeite hun aandacht er bij te houden. Dit vraagt dus om extra geduld.

74) Het leukste is het huisdier van het gezin zelf. Grotere kinderen kun je een huisdier zoals een konijn, cavia, vogel enzovoort vast laten houden. Een hond of kat kan op schoot genomen worden of meegenomen voor een wandeling.

75) Kleinere kindjes willen nog wel eens in slaap vallen bij een huisdier. Met veel geduld kun je ook dit soort rustgevende en schattige foto’s maken. Je hebt meestal niet veel keus waar dit precies gebeurd dus dan moet je werken met wat je hebt. Voorkom flitsen zo veel mogelijk om het moment niet te verstoren.

76) Laat het kind iets lekkers aan het huisdier geven om de aandacht er bij te houden. Vraag ook dingen als wat ze zo leuk vinden aan hun huisdier. Dit zorgt gegarandeerd voor liefdevolle blikken en een spontane knuffel.

77) Hou het leuk

Als een kind juist wél iets doet waar je op gehoopt had of wat een superleuk beeld oplevert reageer dan enthousiast. Maak het als een soort spelletje voor de kinderen en ze zullen er steeds meer plezier in krijgen om mee te werken of iets te doen wat gevraagd wordt.

78) Geef tussendoor complimentjes als ze bijvoorbeeld netjes op een plek blijven of iets leuks doen. Lach vooral zelf ook mee of neem even deel aan het spel. Zo gaan kinderen het steeds leuker vinden en wordt meewerken meer een spelletje dan iets moeten.

79) Hoe meer plezier de kinderen hebben hoe meer plezier je zelf hebt als fotograaf. Een ontspannen en gezellige sfeer maakt het veel fijner voor alle partijen. En je krijgt ook nog eens geweldige foto’s die veel plezier en puurheid uitstralen.

80) Laat de kinderen ook af en toe zien wat voor foto’s je hebt gemaakt. Vooral als je zegt dat ze er mooi op staan groeien ze van trots en willen ze graag vaker op de foto. Als je ze laat poseren is het erg leuk om ze bij je werk te betrekken.

81) Ga niet uren lang door met fotograferen. Als je merkt dat het kind onrustig wordt las dan eventueel een pauze in. Stop op tijd en als het nog steeds leuk is. Des te meer kans dat het kind een volgende keer er nog steeds de lol van inziet.

82) Inspiratie

Mis je wat inspiratie of weet je niet goed hoe je kinderen op de foto kan zetten, zoek dan eens afbeeldingen op internet. Gewoon om eens te kijken wat je allemaal kan doen en wat mooie foto’s oplevert.

83) Ik hoop in ieder geval dat ik je heb kunnen inspireren om met je eigen kleintje of andere kids aan de slag te gaan een prachtige herinneringen vast te leggen.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens


Gratis Download.

Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie downloaden >>(klik op de gele tekst).

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader voor kinderportretten (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen


Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk als het gaat om aankoopadviezen. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Tamara
Door

Tamara

op 15 Jun 2020

 Goedemiddag, Ik ben mij aan het inlezen over fotografie. Graag wil ik daar mijn eigen bedrijfje in op gaan starten. En dan vooral gezins fotografie. Ik krijg waarschijnlijk binnenkort de mogelijkheid voor een mooie ruimte hiervoor. Ik vind foto's maken heerlijk om te doen en ik ben altijd bezig met hoe de mooiste foto te maken. Alleen doe ik dat tot nu toe gewoon met mijn telefoon. Ik krijg veel complimenten dat ik mooie fotos maak dus nu wil ik toch de stap gaan nemen om hier ook echt iets mee te gaan doen. Alleen ik vind het ontzettend moeilijk om een keuze te maken qua camera. Heb jij misschien tips voor mij om een keuze te maken? Budget heb ik niet echt :) Mvg Tamara

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Jun 2020

Hi Tamara, De keuze is moeilijk. Maak eerst een beslissing of je een systeemcamera" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/tips-nieuwe-camera-kopen/">systeemcamera of spiegelreflexcamera wil. Ik zou een instapmodel nemen, budget over houden voor een lens (bijvoorbeeld de Creatieve" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">Creatieve lens in mijn E-book) en vooral leren omgaan met je camera en veel doen. Zie ook beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">beste potretlens

Geralde
Door

Geralde

op 14 Jan 2022

Hallo, ik maak (voor privé gebruik) portretfoto's, newborn foto's, baby foto's en kinderfoto's en wil daar beter in worden. Voor buiten heb ik een mooie lens en voor binnen heb ik een 25 mm lens 1.8 gekocht. Nu zou ik graag willen weten wat het verschil is tussen de 25 mm en 50 mm lens. Ik heb een Olympus E-M10 II en heb naast de zoomlens (14-150mm) dus een lens 25 mm 1.8, speciaal voor binnen en voor weinig licht. Nu wordt in de cursus steeds gesproken over de 50 mm lens maar denk je dat ik met de 25 mm dezelfde resultaten kan halen? Wat is het verschil? Heb je nog meer tips/cursus over binnenfotografie en kinderfotografie?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 15 Jan 2022

Hi Geralde, Olympus heeft vaak een cropfactor van 2. Dus een 25mm lens gedraagt zich als een 50mm lens op een fullframe camera. Jouw lens is ook in te zetten voor binnen, zeker. Dit kan zelfs beter zijn voor wat jij wil want met 50mm zou je met jouw camera eigenlijk 100mm hebben en dan moet je voor een foto van een kind vaak ver naar achteren gaan staan en dat kan niet altijd in een kleine ruimte. Binnen is weinig licht. Gebruik een groot diafragma (laag f-getal), ISO moet hoger en let goed op de sluitertijd. Of die kort genoeg is voor scherpe foto's. Probeer momenten te benutten dat een kind of baby stil ligt.

Geralde
Door

Geralde

op 15 Jan 2022

Dankjewel voor je reactie. Ben blij dat ik de juiste lens heb gekocht!

Reactie plaatsen