Sony A6100 Systeemcamera Review
In oktober 2019 kwam de Sony A6100 systeemcamera op de markt, de opvolger van de Sony A6000 (die uitkwam in 2014). Beide systeemcamera’s maken deel uit van de Alpha-serie van Sony. De Sony A6100 heeft de basistechniek van zijn grotere broer, de Sony A6600. In deze Sony A6100 review benoem ik de eigenschappen van de systeemcamera en vertel je wat de voordelen en nadelen zijn van de Sony A6100.


Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.


Inhoudsopgave

Belangrijkste eigenschappen Sony A6100 systeemcamera

De Sony A6100 is een systeemcamera met een APS-C sensor, die als het ware een uitsnede maakt van het beeld dat je wilt vastleggen. Het is een instapmodel. De systeemcamera richt zich op de (gevorderde) beginner. De Sony A6100 is een vrij kleine systeemcamera, die geschikt is om mee op reis te nemen en om familiefoto’s mee te maken. De camera is ook geschikt voor vloggers, vanwege de mogelijkheid om in 4K te filmen.

Sensor/megapixels

De Sony A6100 is een systeemcamera met een APS-C sensor. Dit soort camera’s worden ook wel cropcamera’s genoemd, vanwege de cropfactor. De Sony A6100 heeft een cropfactor van 1.5. Je lens wordt 1,5 keer verlengd. De Sony systeemcamera heeft 24.2 megapixels. Dat zijn er iets meer dan de Sony A6600, die 24 megapixels heeft. Dit is vrij standaard voor Sony systeemcamera’s uit de Alpha-serie.

Autofocus

De systeemcamera van Sony heeft 425 autofocuspunten. Dat is gelijk aan de Sony A6600, die ruim twee keer zo duur is als de Sony A6100. De Sony A6000 had slechts 179 scherpstelpunten. De instellingen van je autofocus kun je aanpassen door op de Fn-knop te drukken. Sony zegt dat er slechts 0,02 seconden vertraging is. De autofocus is snel.

Realtime Tracking, Gezichtsdetectie en Eye-AF

De autofocus beschikt over real-time autofocus tracking (volgsysteem). Real-time tracking wil zelfs zeggen dat dat de camera het onderwerp kan volgen door de scherpstelpunten. Je hoeft dan niet meer zelf het onderwerp te volgen, de camera doet dat. Dit is handig bij snelle actie.

Actievideo: zo ziet Realtime Tracking Autofocus eruit. Overigens is dit met de A7 RIV gemaakt, niet de A6100.

Gezichtsdetectie en Eye-AF

En over eye AF. Dat betekent dat er scherp wordt gesteld op de ogen van personen. Je kunt zelfs instellen dat de camera scherp stelt op het linker- of rechteroog. De tracking is ook mogelijk tijdens het filmen, helaas werkt de Eye-AF dan niet.

Animal Eye-AF

De Sony systeemcamera heeft nog iets extra’s, als je het toestel vergelijkt met de Sony A6000. Vanwege de functie animal eye autofocus kun je nu ook scherpstellen op de ogen van (huis)dieren. Deze functie is ook aanwezig in de Sony A6600 en de Sony A6400. Dit is nog wel in ontwikkeling, het werkt niet op alle dieren en niet op elke dier even goed.


Praktijkvideo: Zo ziet Animal Eye autofocus eruit. De praktijktest is uitgevoerd met de sony A7RIV. Niet met de A6100. 

Bouw

De Sony A6100 is iets groter dan zijn voorganger, de A6000. Hierdoor is de systeemcamera makkelijker vast te houden als je iets grotere handen hebt. Je duim heeft wat meer grip, al heb je niet echt plaats voor de rest van je vingers.

De systeemcamera heeft drie draaiknoppen. Twee ervan bevinden zich aan de bovenkant van de cropcamera. De linkerknop kan gebruikt worden om een scène te kiezen. Met de rechterknop wijzig je de instellingen van de systeemcamera. De andere draaiknop bevindt zich op de achterkant van het toestel. Hiermee kun je bijvoorbeeld de ISO aanpassen. De draaiknoppen moet je met je duim bedienen.

E-mount

Op de Sony A6100 kun je lenzen gebruiken met een E-mount. Dat is dezelfde vatting als bij de Sony A6000, wat inhoudt dat je de lenzen van je Sony A6000 kunt blijven gebruiken op de Sony A6100. E-mountlenzen zijn bedoeld voor systeemcamera’s van Sony en geschikt voor zowel camera’s met een APS-C sensor als fullframe camera‘s.

Wifi, Bluetooth & NFC

De Sony systeemcamera maakt gebruik van Wi-Fi, Bluetooth en NFC. De letters NFC staan voor: Near Field Communication. Dit wordt onder andere gebruikt bij contactloos betalen. Er is geen GPS-functie aanwezig.

ISO

De ISO heeft een bereik van 100-32000 en is uitbreidbaar tot 51200. Je zult zelden de hoogste ISO gebruiken (alleen in extreem slecht verlichte ruimtes). Een hoge ISO betekent in de praktijk ook meer ruis in je foto’s.

Batterij

De Sony A6100 heeft dezelfde batterij als de A6000: NP-FW50, van 1020 mAh. Dat is wel apart, omdat er vijf jaar tussen deze systeemcamera’s zit. Met een volledig opgeladen accu kun je 420 foto’s maken (LCD-scherm). Door te fotograferen met de elektronische zoeker daalt dit aantal tot 380 foto’s met een volle accu. Je kunt ongeveer 70 tot 125 minuten filmen met een opgeladen batterij.

Elektronische zoeker

De Sony A6100 heeft dezelfde elektronische zoeker (EVF) als de A6000: een resolutie van 1.44 miljoen pixels. Zijn grotere broer toont meer details met een EVF van 2.36 miljoen pixels.

Beeldstabilisatie?

Er is geen stabilisatie aanwezig in het toestel, maar de bijgeleverde kitlens (16-50 mm f/3.5-5.6 OSS) heeft wel beeldstabilisatie.

Touchscreen

Anders dan zijn voorganger, heeft de Sony A6100 wel een touchscreen. Door op het scherm te tikken, kun je kiezen waar je wilt scherpstellen (Drag AF). Helaas kun je geen instellingen wijzigen op het touchscreen. Daarvoor moet je de draaiknop gebruiken, die zich bovenop de systeemcamera bevindt.

Geheugenkaart

De Sony A6100 is geschikt voor een UHS-1 geheugenkaart. UHS staat voor Ultra High Speed. UHS-1 betekent dat er maximaal 104 MB per seconde kan worden opgeslagen. De camera heeft plaats voor één geheugenkaart. Dit is vrij normaal voor een instapmodel.

Hotshoe

De systeemcamera van Sony is uitgerust met een hotshoe. Je bent dan niet afhankelijk van de ingebouwde flits, maar kunt een externe flitser op het toestel plaatsen. Dit geeft je veel meer mogelijkheden op het gebied van onder andere instelmogelijkheden en de kracht van de flits.

Buffer

Sony zegt dat de buffer 76 extra fine JPEG is, 33 RAW of 31 RAW+JPEG. Dat betekent dat je buffer vol zal raken als je ongeveer drie seconden op RAW+JPEG-formaat elf foto’s per seconde fotografeert. Als je buffer vol is, wordt je systeemcamera wat trager.

Tot zover de belangrijkste eigenschappen.


Review Sony A6100

Nu alle belangrijke eigenschappen zijn benoemd, wordt het tijd om eens naar de voor- en nadelen te kijken van de Sony systeemcamera.

Voordelen Sony A6100

  • De foto’s hebben een goede beeldkwaliteit, ze zijn behoorlijk scherp en details en contrast zijn goed zichtbaar.
  • De (huid)kleuren zijn veel natuurgetrouwer en levendiger bij gebruik van hogere ISO.
  • Een snelle autofocus (vooral de tracking). In 0,02 seconden wordt er scherpgesteld op je onderwerp (bij de Sony A6000 was dit 0,06 seconden). De autofocus is hetzelfde als bij de Sony A6600.
  • De Eye-autofocus is scherp te stellen op het linker- of rechteroog. En dankzij de animal AF is het ook mogelijk scherp te stellen op de ogen van (huis)dieren. Het werkt niet op alle dieren en het is minder goed dan bij mensen. Dat is ook bij de duurste modellen nog zo.
  • Het is een snelle systeemcamera. Je kunt 11 foto’s per seconde maken in continue-AF (burst). Net als bij de Sony A6600 en de Sony A6400.
  • De systeemcamera heeft een LCD-scherm van 7,5 centimeter (3 inch) dat 180 graden kantelbaar is. Handig als je een selfie wilt nemen of tijdens het vloggen.
  • Er zijn veel lenzen beschikbaar voor de systeemcamera.
  • Er komen ook steeds meer lenzen van Tamron en Sigma op de markt.
  • De Sony A6100 is een compacte camera, die (afhankelijk van de lens die je gebruikt) in je jaszak past. De camera weegt 396 gram, ongeveer even zwaar als de Sony A6400 (die is 7 gram zwaarder).
  • Je kunt panoramafoto’s maken met de Sony A6100.
  • Je kunt de camera opladen met gebruik van USB.
  • Met de systeemcamera kun je in 4K filmen met 30 fps (frames per seconde) met volledige autofocus, wat een voordeel is voor vloggers.
  • Ook kun je zien hoe je onderwerp wordt belicht en dit gemakkelijk aanpassen (zebra-modus).
  • Je kunt er een externe microfoon op aansluiten.
  • Door een app te downloaden op je smartphone kun je de camera op afstand bedienen. Met de app kun je onder andere volledig inzoomen met je systeemcamera. Persoonlijk gebruik ik zulke dingen zelf niet.
  • De camera kan je instellingen onthouden, waardoor je de volgende keer snel een favoriete instelling kunt oproepen.

Nadelen Sony A6100

  • De prijs is het allergrootste nadeel van de Sony A6100. De camera wordt geleverd met eerder genoemde kitlens en kost momenteel 799 euro. Dit is een behoorlijk bedrag voor beginnende fotografen. En je hebt dan alleen een kleine, korte lens. Dat is zeker niet allround, je bent dan beperkt.
  • De beschikbare lenzen zijn vrij duur, vooral als je een wat langere lens wilt voor wildlifefotografie (vanaf 300 millimeter). Zie mijn artikel beste telelens voor Sony en beste betaalbare lens voor Sony Het verschil met  spiegelreflexcamera’s wordt dan groot, daar heb je voordeliger lenzen.
  • Het is ook lastiger en duurder om aan één allround lens te komen, denk aan een 18-300 mm of 18-400 mm lens zoals je die wel hebt voor spiegelreflexcamera’s.
  • De tweedehands markt is qua lenzen veel minder goed dan bij lenzen voor Canon of Nikon. Dit zal ook nog een tijd zo zijn.
  • De bijgeleverde handleiding is niet heel uitgebreid. Vooral voor beginnende fotografen is het aan te raden de uitgebreidere handleiding te downloaden.
  • Er is geen draaiknop aanwezig om snel een instelling te selecteren.
  • De systeemcamera heeft maar één slot voor een geheugenkaart. Lastig als je veel foto’s maakt tijdens bijvoorbeeld een evenement. Je moet dus zorgen voor voldoende opslagruimte.
  • Het is best lastig om de geheugenkaart te bereiken, je slot bevindt zich net naast het klepje.
  • Er is geen beeldstabilisatie aanwezig in de Sony A6100. De camera compenseert hierdoor geen trillingen en bewegingsonscherpte. Zijn grotere broer, de Sony A6600 heeft wel IBIS (in body stabilisation).
  • De camera is niet beschermd tegen vocht en stof. Ook de kitlens heeft geen weathersealing ingebouwd.
  • De menu’s zijn vrij ingewikkeld. Het duurt even voordat je de instellingen onder de knie hebt. Dit is een bekend gegeven bij Sony systeemcamera’s, maar het maakt het lastig voor met name beginnende fotografen.
  • De Eye-autofocus werkt niet tijdens het filmen.
  • De opnameknop zit op een vrij onlogische plaats, namelijk op de achterkant van de systeemcamera.
  • De EVF (Electronic View Finder) is hetzelfde als bij de Sony A6000 (die uitkwam in 2014). Dit maakt de elektronische zoeker niet vernieuwend. De later uitgekomen A6400 heeft een betere EVF (2.36 miljoen pixels tegenover 1.44 miljoen voor de Sony A6100).
  • Vloggers hebben een probleem als het scherm 180 graden is uitgeklapt. Als je een externe microfoon wilt gebruiken, wordt de aansluiting geblokkeerd door het uitgeklapte LCD-scherm.
  • De accu is gelijk aan de batterij van de Sony A6000 en gaat niet heel lang mee. Het is aan te raden om een tweede accu aan te schaffen, voor als je batterij ineens leeg is.

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over Sony camera’s & lenzen


Stel onderaan je vragen over de Sony A6100 & ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Klaas
Door

Klaas

op 03 Sep 2020

Hallo Joris,Vind het moeilijk om een keuze te maken Sony A6000 of de Opvolger A6100. Zit een enorm prijsverschil in en is het dat waard ? Ik zie z.g.a.n. A6000 op marktplaats aangeboden voor rond de €250,- dat is weliswaar zonder lens maar zie ook Lenzen van Sony aangeboden worden voor rond de €300,- sel18200. Dan heb ik een allround lens waar ik als beginner denk ik toch wel even mee vooruit kan? Dan heb ik een jonge camera met allround lens of zeg je het is veel beter het nieuwe vervangend type te kopen ? Vriendelijke Groet, Klaas

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Sep 2020

Hi Klaas, de A6100 is met met name beter bij het volgen van bewegende onderwerpen (tracking). De autofocus is wat nieuwer. Belangrijkste is wat jij zelf kan qua instellingen en hoe jij kijkt, dan de lens en dan pas de camera. Dus houd budget over wat veel belangrijker is. 18-200mm is inderdaad een mooie allround lens. Ik zie mensen die duizenden euro's materiaal hebben gekocht en er geen betere foto's mee maken dan mensen met een camera + lens van bijv. 500 of 600 euro.

klaas
Door

klaas

op 12 Sep 2020

Joris, Ik heb de knoop doorgehakt en heb op marktplaats een z.g.a.n. (juni 2020) Sony A6000 camera met standaard lens gekocht voor €300,- en heb ook een Sony lens gekocht SEL18200 €300,- deze is wel wat ouder maar ziet er nog prima uit. Ik ben onder de indruk van de foto's en de instelmogelijkheden. Ik denk dan ook dat ik een pracht set heb waar ik de komende tijd mee uit de voeten kan.Dank voor je advies en geduld.Groet Klaas

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 16 Sep 2020

Leuk Klaas, succes ermee. Het is een mooi allround bereik

Judith
Door

Judith

op 10 Sep 2020

Dag Joris, Ik heb met veel interesse je artikelen gelezen en wilde je voor wat persoonlijk advies vragen. Ik heb momenteel een compactcamera (Nikon coolpix S2000) en een dochtertje die ik graag fotografeer. De foto's van mijn camera zijn doorgaans flets, geen wazige achtergrond and snel bewogen. Daarom zoek ik naar een camera die iets professioneler is en waar ik dus scherpe foto's van mijn kindje mee kan maken, eventueel ook 's avonds, en die ik ook gemakkelijk mee kan nemen. Mijn keuze is al snel gevallen op een systeemcamera omdat een spiegelreflex al snel te zwaar wordt. Nu moet ik nog kieze welke variant. Op basis van je artikelen dacht ik persoonlijk aan de Sony s6000, maar je gaf al aan dat de lenzen ervan snel duur worden. Wat zou je mij aanraden op basis van mijn wensen? De Sony s6000 en dan 1 lens kopen waarmee ik portretfoto's kan maken? Of kan ik dan beter kiezen voor een andere camera? Ik zag een occassion model voor 270 euro + 50mm lensen voor 150 euro. Alvast veel dank voor je advies! Groeten, Judith

Reactie plaatsen