Fujifilm XF 60mm f/2.4 R Macro Review
Is deze Fujifilm 60mm macrolens een goede keuze? Is het een concurrent van de 80mm macrolens? En geeft deze 60mm macrolens eigenlijk wel genoeg vergroting? Je ontdekt het in dit artikel samen met de voordelen en nadelen. Wat is het grootste ‘selling point’ aan deze lens? Zit zit er dan ook een addertje onder het gras?
Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).
Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.
Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.
Foto: cursist Jolinda Visscher
Inhoud
De belangrijkste eigenschappen van de Fujifilm XF 60mm f/2.4 R Macrolens
Prijs
Voor de Nikon Z MC 50mm f/2.8 macro lens betaal je op het moment van schrijven € 649,-. Dit kan natuurlijk altijd wijzigen.
Brandpuntafstand
De Fujinon lens zelf heeft een brandpuntafstand van 60mm en een cropfactor van 1,5. Dit maakt verandert de lens in de praktijk in een 90mm lens. De minimale scherpstelafstand van deze lens is 26.7cm.
Bouw en gewicht
Met een gewicht van slechts 215 gram is dit een compacte en lichte lens. De lens is 63,6mm lang met een diameter van 64,1mm en de behuizing zowel als de lenskap zijn gemaakt van metaal.
Beeldstabilisatie
De Fuji macrolens is niet voorzien van beeldstabilisatie. Hierdoor kan het in sommige gevallen belangrijk beter zijn om een statief te gebruiken. Sowieso is dit soms een voordeel. Uit de hand kan zeker wel, vooral bij genoeg licht. Bij wat minder licht kan je ISO wat verhogen.
Lichtsterkte
Deze lens heeft een minimaal diafragma van f/22 en met een maximaal diafragma van f/2.4 is de Fujinon XF 60mm R macrolens een lichtsterke lens (zoals we mogen verwachten van een macrolens). De lens heeft weinig last van kleurschifting en vignettering op de foto’s.
Wat belangrijk is om op te merken is dat deze lens onder sommige omstandigheden last kan hebben van interne reflecties. Uit het fujifix-forum blijkt dat dit een probleem is vanuit een defecte batch toen de lens net in productie was. Dit zou bij andere batches niet voor moeten komen.
Weathersealing
De lens is niet voorzien van een stof- en weerbestendige seal en daardoor niet stof- en spatwaterdicht. Hierom is het aan te raden om een waterbestendige hoes voor je camera bij de hand te hebben zodat je deze lens zorgeloos in alle weeromstandigheden kan gebruiken.
Filters
Deze lens heeft een filtermaat van 39mm voor filters met schroefdraad. Dit is geen standaard maat lensfilter dus het kan zijn dat je deze nog apart aan moet schaffen om aan je lens toe te voegen.
Autofocus en manuele focus
De manuele focus is bedienbaar door middel van de gebruikelijke diafragmaring van Fujifilm. Daarnaast beschikt de lens over een zeer grote rubberen focus ring, er wordt niet intern scherp gesteld en een centrale lenscilinder strekt zich ongeveer twee centimeter uit bij de dichtstbijzijnde focus.
Het 39mm filterdraad roteert daarbij niet mee waardoor hij perfect is voor gebruik met polarisatie- en filters met verloop. De brede scherpstelling is goed gedempt waardoor kleine aanpassingen eenvoudig toe te passen zijn.
Om de lens van oneindig naar zijn kortste scherpstelafstand te verplaatsen zijn drie volledige omwentelingen van de focusring nodig. Op normale afstanden is de autofocus redelijk snel, prima voor portretfotografie. Maar op korte afstanden voor macro gebruik heeft de lens veel last van ‘hunting’. Hierom is het beter om bij macrofotografie gebruik te maken van de manuele focus.
Verschillen tussen Fujifilm XF 60mm f/2.4 R Macro en Fujifilm XF 80mm f/2.8 LM OIS WR
– De 60mm macrolens van Fujinon is 525 gram lichter dan de 80mm macrolens. Dit is veel makkelijker mee te nemen
– De 60mm macro lens heeft een vergrotingsfactor van 1:2 terwijl de 80mm macro lens een cropfactor heeft van 1:1. Daar heb je gelijk het addertje onder het gras gevonden. Dit betekent dat de vergroting bij de 60mm macro lens veel minder is.
– De 60mm lens is, in tegenstelling tot de 80mm variant, niet uitgerust met beeldstabilisatie.
Reviews
Bouw
Hoe is de bouw?
photographyblog.com
De Fujinon XF 60mm f/2.4 macro lens heeft een metalen vatting, een hoogwaardige metalen loop en een ongewoon kleine, niet roterende 39mm filterdraad. De scherpstelling is royaal breed, soepel en goed gedempt in actie zonder los te zitten en heeft een geribbelde rubberen gripband. Er zijn alleen geen “harde stops” aan beide uiteinden van het 26,7cm lange focusbereik.
Thephoblographer.com
Deze lens is ontworpen om niet te groot te zijn maar de enorme zonnekap die aan de voorkant wordt bevestigd is bijna even groot als de lens zelf. Maar verder heeft deze 60mm lens zeer typische Fujifilm bedieningselementen die in het gebruik prachtig werken. De lens wordt gekenmerkt door een enorme scherpstelring die voldoende ergonomische groeven heeft om het algemene gevoel van de lens echt prettig op de vingers te maken.
opticallimits.com
De bouwkwaliteit van de Fujinon lens is zeer hoog. Alle relevante delen van de behuizing zijn gemaakt van metaal en er is geen enkele vorm van wiebelen aanwezig in de lens. Gezien zijn vrij grote maximale diafragma is het een zeer kleine lens. Veel kleiner dan bijvoorbeeld de vergelijkbare Samsung NX 60mm f/2.8 ED macro.
Autofocus
Hoe werkt de autofocus?
Kenrockwell.com
Automatische en handmatige scherpstelling is closed-loop, direct afgelezen van de beeldsensor. Daarom zijn er geen mechanische fouten die aanwezig zijn in spiegelreflexcamera’s.
Autofocus is altijd perfect scherp maar wel traag doordat precisie en een enorm focusbereik worden ingeruild voor snelheid. De handmatige scherpstelling is traag maar zeer nauwkeurig en vraagt om een paar draaien van de grote scherpstelring om van het ene uiteinde tot het andere uiteinde te gaan.
opticallimits.com
Helaas is de autofocus snelheid aan de trage kant wat te maken heeft met het lange scherpstel pad in combinatie met de enige redelijk snelle AF micromotor. Actiefotografie is dan ook zeker geen specialiteit van dit objectief.
Photographyblog.com
De Fujifilm XF 60mm f/2.4 R lens heeft een intern scherpstelsysteem, in de praktijk vonden we de autofocus betrouwbaar maar traag. Zeker de langzaamste X-serie lens in dit opzicht.
We merken dat deze lens ook een behoorlijk hoorbaar autofocusgeluid heeft, iets dat bij de meeste andere XF-lenzen is aangepakt. De voorkant van de lens draait niet tijdens het scherpstellen, wat goed nieuws is voor iedereen die de lens in combinatie met filters wil gebruiken.
Beeldkwaliteit
Hoe staat het met de scherpte en beeldkwaliteit?
Opticallimits.com
De beeldkwaliteit is bij f/2.4 al zeer goed en rond f/4 ontzettend scherp. De resolutie blijft indrukwekkend tot ongeveer f/11. Als je van Macrofotografie houdt, kan f/16 een optie zijn, maar je kan f/22 beter vermijden vanwege de zware diffractie-effecten.
Laterale CA’s (chromatische aberreatie) zijn erg laag en niet relevant vanuit een reëel perspectief. De auto-gecorrigeerde vervorming is natuurlijk vrij laag, terwijl de oorspronkelijke kussenvormige vervorming wat hoog is voor zo’n lens.
Bij f/2.4 kun je misschien wat lichtafval zien, maar vanaf f/3.2 is het probleem al verdwenen. De bokeh (onscherpe vervaging) is over het algemeen erg vloeiend, hoewel de weergave van de hoogtepunten iets beter zou kunnen zijn. Er is een beetje randvorming in de bokeh, maar we hebben zeker erger gezien.
Ephotozine.com
In termen van scherpte over het hele frame is deze Fujifilm 60mm macrolens een van de best geteste presteerders tot nu toe. De scherpte bij volledige opening is in het centrum van het beeld al uitstekend en richting de randen van het beeld zeer goed. De beste kwaliteit wordt bereikt tussen de f/5.6 en f/8, waar de helderheid uitstekend is in het centrum en niet veel verschild naar de randen toe.
Afval van verlichting naar de hoeken is goed gecontroleerd voor een lens met een groot diafragma. Bij f/2.4 zijn de hoeken maar een fractie donkerder dan het midden van het beeld en bij f/4 wordt een visueel uniforme belichting bereikt.
Photographyblog.com
De Fujifilm XF 60mm f/2.4 R-lens is opmerkelijk scherp in zowel het midden van het beeld als aan de randen van het frame tot het fotograferen met f/4. Hij is een beetje zacht van f/2.4 tot f/4.
Het maximale diafragma van f/2.4 en een effectieve scherpstelafstand van 90mm maken het gemakkelijk om de achtergrond op creatieve wijze onscherp te maken, waarbij het irisdiafragma met negen lamellen prachtige bokeh effecten bereikt. Lichtafval is zo goed als geen probleem en chromatische aberraties zijn zeer goed gecontroleerd.
Voordelen lens
– Geweldig scherpe foto’s van rand tot rand, zelfs bij een grote diafragma.
– Een lage vervorming.
– De lens is zeer lichtgewicht.
– Een traditioneel design en is goed gebouwd.
– Een goede kleurweergave.
– De lens heeft minimale vervorming
– Voelt en ligt goed in de hand.
Nadelen lens
– De vergroting van 1:2 is een groot nadeel. Dit is de helft minder dan een normale macrolens, minder vergroting dus en dat is vaak heel belangrijk bij macrofotografie (details).
- Onder bepaalde omstandigheden kunnen interne reflecties een probleem vormen, al is dit mogelijk een batch-fout.
– Langzame autofocus op kleine afstanden.
– Geen harde stops aan beide zijden van de scherpstelring.
– Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie.
Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)
- In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
- Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
- 50 pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.
Meer populaire artikelen
- Beste telelens voor Sony
- Beste telelens voor Fujifilm
- Beste betaalbare zoomlens voor Canon (spiegelreflex)
- Beste betaalbare zoomlens voor Nikon (spiegelreflex)
- Beste macrolens voor Canon
- Beste macrolens voor Nikon
- Beste macrolens voor Sony
- Beste macrolens voor Fujifilm
- Welke lens moet je kopen?
- Welke flitser moet ik kopen?
- Beste compactcamera
- Welk statief moet ik kopen?
Stel onderaan je vragen over de Fujifilm 60mm macrolens & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: Opticallimits.com, kenrockwell.com, photographyblog.com, thephoblographer.com