Vuurwerk fotograferen: 40 Tips voor prachtige foto's

Vuurwerk fotograferen: 40 Tips voor prachtige foto's

Vuurwerk fotograferen, hoe doe je dat? Vuurwerk geeft de mooiste creatieve effecten, kleuren en vormen in de lucht en is heel verrassend. Wat zijn goede instellingen om vuurwerk te fotograferen? En qua compositie. Waar let je nu op? Ontdek de tips voor vuurwerkfotografie.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Vuurwerk fotograferen

Vuurwerk fotograferen: belangrijkste tips kort op een rij:

  • Gebruik een statief en een langere sluitertijd voor scherpe foto’s
  • Zet de beeldstabilisatie uit
  • Stel vooraf handmatig scherp
  • Corrigeer de belichting eventueel door wat te onderbelichten voor de sfeer
  • Bereid je goed voor door een geschikte plek te zoeken voor je vuurwerkfoto’s. Het liefst een open plek.
  • Zorg voor je eigen veiligheid en blijf tussen het foto’s maken door opletten dat je op een veilige plek staat
  • Wees er snel bij. Als je al vóór middernacht buiten staat is de lucht nog helder en heb je minder last van storende rook in je foto (hoewel dit soms juist sfeer geeft)
  • Gebruik ook een telelens om het vuurwerk dichtbij te halen en echt van je scherm te laten spatten als closeup
  • Laat eens wat van de omgeving zien, zoals mooie panden
  • Vuurwerk fotograferen is vooral een kwestie van oefenen. Je krijgt niet zo vaak de kans, dus maak veel foto’s

1. Voorbereiding

Bedenk van tevoren wat een mooie plek is om vuurwerk te fotograferen. Bezoek van tevoren een paar locaties en kijk wat de fijnste plek is. Kijk bijvoorbeeld waar je je statief neer kunt zetten of waar je het minste last hebt van feestgangers.

2) Kies het liefst een plek met een weids uitzicht. Zo heb je de meeste kans om veel vuurwerk om je heen te zien. Maar zorg dat je er ook niet té ver van af staat want anders wordt het vuurwerk bijzaak op je foto.

3) Zorg dat je in de luwte kan staan voor als het bijvoorbeeld gaat regenen. Je krijgt maar één keer per jaar de kans om het vuurwerk vast te leggen dus zorg dat je goed voorbereid bent zodat je meteen aan de slag kunt als het moment daar is.

4. Safety first

Als je op oudjaarsavond foto’s gaat maken is de kans groot dat je pijlen, rotjes en gillende keukenmeiden je om de oren vliegen. Zoek daarom het liefst een beschutte plek.

5) Of ga op een balkon staan. Let goed op waar je loopt en staat en blijft constant goed om je heen kijken om te zien of het vuurwerk niet te dicht bij komt. Zorg dat je zelf veilig bent om de grootste plezier te beleven aan foto’s maken.

6) Je kan als extra veiligheid vragen of de mensen om je heen een oogje in het zeil houden voor je.

Vuurwerk fotograferen

7. Zoek het hogerop

Vuurwerk fotograferen kun je ook vanaf een hoger punt doen. Denk aan een balkon of flat. Zo heb je het meeste overzicht en kun je dus flexibel zijn. Je hebt een breed gezichtsveld en kan alle kanten op kijken en fotograferen. Je kan schakelen tussen overzichtsfoto’s en vuurwerk vol in beeld.

8) Daarnaast heb je het minste last van storende rook. Vanaf de grond gezien blijft de rook langer hangen, soms is rook juist weer wel sfeervol. En als extra heb je een geweldig uitzicht.

Hoe fotografeer je vuurwerk?

9. Om je heen kijken

Blijf de hele tijd om je heen kijken. Let ook op de reacties van de mensen om je heen. Als je om je heen een hoop oh’s en ah’s hoort dan is het de moeite waard om je even om te draaien en te kijken wat er zo bijzonder is.

10) Er is veel te zien en in korte tijd dus zorg dat je alert blijft en hier op in kan spelen. Blijf niet de hele tijd op een vaste plek maar let op waar het mooiste vuurwerk te zien is en loop er desnoods een stukje naartoe. Of focus je juist op een mooie omgeving en wacht daar tot het vuurwerk verschijnt. Beide strategieën werken.

11. Wees er snel bij

Neem de familie gewoon gezellig mee naar buiten en zorg dat je al iets vóór twaalf uur klaar kunt staan. Hoe eerder je er bij bent hoe minder kans je hebt op storende rook. De rook kan je foto een fletse uitstraling geven terwijl vuurwerk juist het mooiste uitkomt tegen een zwarte lucht.

12) Het weer kan ook een belangrijke rol spelen bij de vorming van rook en hoe lang deze blijft hangen. Zit er veel vocht in de lucht en is het nevelig dan zal je een waas over je foto’s krijgen. Het beste is een heldere lucht en een zacht windje waardoor de rook sneller optrekt.

Tips vuurwerkfoto's

Foto: Ramona Falkenreck

13. Welke lens om vuurwerk te fotograferen?

Welke lens je gebruikt voor het fotograferen van vuurwerk ligt er een beetje aan op welke plek je bent en wat je wilt. Als je een mooie omgeving hebt of je wilt meer laten zien dan gebruik je een groothoeklens of standaardlens (de kitlens van 18-55 mm is ook goed). Zo kun je laten zien waar je bent en door een landschap of een stadsgezicht toe te voegen aan de foto krijg je ook een idee hoe hoog een vuurpijl komt.

14) Als je op een plein staat of een andere plek die minder interessant is dan kies je er voor om alleen het vuurwerk zelf in beeld te brengen. Gebruik hiervoor een telezoomlens. Dit maakt je ook flexibel. Als er meerdere pijlen zijn die je wilt fotograferen dan zoom je simpelweg verder uit.

15) Voordeel is ook dat je meer kans hebt om de gehele vuurpijl met zijn lichtstralen op de foto te hebben. Als je wat handiger bent en goed kunt timen dan kun je verder inzoomen om alleen die ene vuurpijl met mooie lichtstralen in beeld te brengen.

16. Statief voor vuurwerkfoto’s of niet? 

In principe is een statief een aanrader omdat je dan je camera stabiel kan houden en je langere sluitertijden zal gebruiken in het donker. Ook als je een stadsgezicht of landschap wilt fotograferen met het vuurwerk dan is een statief bijna onmisbaar. Je fotografeert met een groothoeklens en de kans is groot dat je het vuurwerk goed op de foto krijgt.

17) Als je echter midden in de stad staat of tussen veel mensen dan is een statief best onhandig. Het is zeker mogelijk om zonder statief vuurwerk te fotograferen, het is ook makkelijker om bijvoorbeeld vuurpijlen te volgen. Alleen er kan wat bewegingsonscherpte ontstaan, bij de abstracte closup beelden is dat misschien iets minder erg. Zelf gebruik ik wel een statief.

18) Zorg wel dat je goed stevig staat en leun het liefst ergens tegenaan. Dit werk het beste. Probeer je camera zo stil mogelijk te houden. Soms kun je ook expres wat kleine bewegingen maken. Dit geeft speelse strepen op je foto. Experimenteer er maar eens mee.

Welke lens vuurwerkfoto's

Foto: Ramona Falkenreck

19. Diafragma

Om er zeker van te zijn dat het vuurwerk scherp op de foto komt neem je een wat kleiner diafragma. Dus een hoog F-getal. Je fotografeert de lucht dus er zijn verder weinig storende elementen en zo ben je er zeker van dat de vuurwerk binnen je scherptediepte valt.

20) Zorg ervoor dat je je camera zelf kan instellen, want op de automatische stand lukt het niet goed om vuurwerk te fotograferen.

21. Instellingen om vuurwerk te fotograferen: sluitertijd 

Als je een te korte sluitertijd hebt als je vuurwerk fotografeert dan is de kans groot dat je alleen een donkere lucht met wat gekleurde spikkeltjes ziet op je foto. Vuurwerk fotograferen doe je bij voorkeur op de diafragmavoorkeuzestand (A of Av) of M-stand. Zo hou de je controle over het resultaat.

22) Om het vuurwerk mooi in beeld te krijgen heb je een lange sluitertijd nodig. Je kan ook de BULB-stand gebruiken. Dit betekent dat de sluiter net zo lang open blijft staan totdat je de ontspanknop weer loslaat. Als je zou willen dan kan dit langer dan een minuut duren. Bij vuurwerk fotograferen is het meestal een seconde of 5 tot 10.

23) Als je inzoomt op vuurwerk,  klik dan vlak na de knal en laat de knop pas weer los als het vuurwerk weer voorbij is. Met deze techniek is het ook mogelijk om meerdere vuurpijlen op een foto vast te leggen. Blijf wel waken voor de lichte vlek die kan ontstaan met een knal. Zet desnoods een zwart karton voor de camera tussen de knallen door. Zo krijg je mooie en duidelijke vuurpijlen op je foto.

24) Experimenteer met de sluitertijd tot je een fijne manier hebt gevonden die voor jou werkt. Basiskennis over je camera is nodig.

Instellingen vuurwerkfoto's

Foto: Ramona Falkenreck

25. Scherpstellen 

Als je de camera op statief hebt staan en je richt je op een bepaald punt in de lucht dan is er niks om scherp te stellen. In dit geval zet je de camera op handmatige focus en ga je handmatig scherp stellen, bijvoorbeeld eerst op een gebouw of object in beeld. Je kunt de focus van je camera ook op “oneindig” ∞ zetten. Zo wordt alles scherp en heb je de meeste kans op succes.

26) Zet stabilisatie vanaf statief uit

27) Je kunt ook de autofocus van je camera proberen te gebruiken als je meer inzoomt maar het is wel een uitdaging, een camera moet genoeg contrast zien om scherp te stellen.

28. Compositie 

Zorg altijd voor balans in je foto. Als je het stadsgezicht of landschap meeneemt in de foto voel dan aan wat het fijnste kijkt en plaats het vuurwerk bij voorkeur (meestal) uit het midden. Ook als je maar één vuurpijl in beeld brengt is het mooi om deze uit het midden te plaatsen en nog wat van de zwarte lucht te laten zien. Zo springen de lichtstralen er mooi uit.

29) Als je meerdere vuurpijlen in beeld brengt dan is het geen probleem als ze niet allemaal vol in beeld zijn. Soms heb je een vuurpijl die allemaal kleine explosies en een soort glittereffect geeft. Breng deze vol in beeld met een lange sluitertijd voor een leuke en speels effect. Zo lijkt het net of er gouden regen op de foto staat.

Tips vuurwerkfoto's

Foto: Ramona Falkenreck

30. Onderbelichten

Als er veel donker te zien is kan je camera de foto te licht nemen (overbelichting). Er kan sfeer verdwijnen en je kan details kwijtraken. Je kan je foto zelf onderbelichten, zorg voor controle over je camera.

31) Hoe veel precies kun je bepalen door je foto terug te kijken. Ben je tevreden dan laat je het zo en anders pas je je belichting aan.

32) Zet je ISO waarde bij voorkeur zo laag mogelijk om storende ruis zo veel mogelijk te voorkomen. Ruis is extra zichtbaar bij een donkere lucht dus dit wil je zo veel mogelijk beperken.

33. Na de knal klikken

Op het moment dat een vuurpijl ontploft krijg je eerst een explosie van licht. Als je afklikt voordat de knal is geweest is de kans erg groot dat je alleen een witte vlek op de foto hebt door het massale licht. Dit is vooral het probleem als je veel inzoomt omdat de overbelichte (witte) plek dan groter is en meer aandacht vraagt.

34) Zorg daarom dat je nét na de knal afklikt. Dit is een hele precieze timing en dat vraagt ook best wat oefening. Maar na een paar keer zal het steeds makkelijker gaan.

Instellingen vuurwerkfoto's

Foto: Ramona Falkenreck

35. Het weer

Als het mistig of druilerig is dan zijn de omstandigheden niet optimaal om vuurwerk te fotograferen. Er zit dan te veel nevel in de lucht waardoor je wazige foto’s krijgt en waardoor rook lang blijft hangen.

36) Het beste is een koude en heldere avond. Liefst onbewolkt. Dan krijg je de mooiste foto’s. Let vooral ook op waar de wind vandaan komt. Zorg dat je de wind bij voorkeur in je rug of zij hebt. Zo heb je de minste kans op storende dampen en rook.

37. Check regelmatig

Kijk regelmatig je foto’s terug op je schermpje. Zo kun je er tijdig op inspelen als je toch niet tevreden bent of als het vuurwerk niet zo uitkomt als je zou willen. Als je eenmaal een goede balans in je foto hebt kun je je concentreren op het fotograferen.

tips vuurwerkfotografie

Foto: Ramona Falkenreck

38. Maak veel foto’s

Zorg dat je een leeg geheugenkaartje hebt en maak zo veel mogelijk foto’s. Je krijgt maar één keer per jaar de kans om vuurwerk te fotograferen. Vaak is het al na een paar uurtjes voorbij dus maak optimaal gebruik van het moment. Zorg ook voor voldoende en opgeladen accu’s

39. Geluk

Vuurwerk mooi fotograferen is ook een kwestie van een beetje geluk, dat je die mooie vuurpijl met die mooie lichtstralen helemaal goed op de foto hebt. Van de 100 foto’s zal er de eerste keer misschien maar een stuk of 6 echt perfect zijn. Het is echt een kwestie van oefenen en het zal steeds beter gaan. M

40. The day after: nabewerking

Dan komt de volgende dag wanneer je enigszins brak en wellicht met een lichte kater achter de computer kruipt om je juweeltjes van de vorige nacht te bekijken. Als je een mooie foto hebt die toch te flets is dan kun je meer contrast toevoegen aan je foto. Dit is de simpelste manier om het vuurwerk er nog meer uit te laten springen. Daarnaast kun je de foto wat verscherpen om de details beter naar voren te laten komen.


Ontvang nu gratis het Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >> (klik op de gele tekst)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Gewoon duidelijk taal & overzichtelijk
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Inspirerende foto’s met uitleg erbij
  • Inclusief Snelgids “Ontdek de Creatieve Lens”. Die raad ik bijna iedere beginner aan (100% onafhankelijk, geen verkoop)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s, met deze lens gemaakt
  • Geldbesparende aanraders/afraders over camera’s & lenzen: voorkom een dure miskoop

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, cursus Landschapsfotografie: Licht, Compositie & Controle en een cursus Kustfotografie: Stroming & Verstilling met unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen:

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Henk van Nieuwenhuizen
Door

Henk van Nieuwenhuizen

op 30 Dec 2018

Bedankt voor jouw adviezen Joris.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Jan 2019

Succes met fotograferen Henk en bedankt voor je reactie, waardeer ik!

Willem
Door

Willem

op 01 Jan 2019

Bedankt, heb prachtige foto's dankzij je tips

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Jan 2019

Willem, leuk om te lezen!

Thomas Stokhof
Door

Thomas Stokhof

op 31 Dec 2019

Hartelijk dan k voor de tips, Joris! Ik woon op de 10e verdieping in een flat aan de kust in een prachtig dorp dus met de locatie is al weinig mis. Ruim voor het vuurwerk begint ga ik alvast mijn plekje op de galerij “claimen” en beginnen met instellen. Ik volg je cursus dus misschien stuur ik wel een foto in van het resultaat (indien goed genoeg...) Nogmaals dank! Thomas

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 31 Dec 2019

Heel leuk Thomas, succes!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Jan 2020

Hi Thomas, leuk dat je ook vuurwerk ging fotograferen. Zelf kon ik niet maken wat ik wilde door dichte mist helaas

Sjoekje
Door

Sjoekje

op 31 Dec 2019

Joris , top al jou tips , vanavond maar es aan de slag rond de jaarwisseling 🤞🏼. Wens jou een alvast een gelukkig en gezond 2020 . Vriendelijke groeten vanuit Friesland .

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Jan 2020

Bedankt voor je reactie Sjoekje, hoop dat het niet te mistig was

Guus Rameckers
Door

Guus Rameckers

op 31 Dec 2019

Alweer erg goeie tips, Joris!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Jan 2020

Bedankt Guus, leuk om te lezen :)

Reactie plaatsen