Vuurwerk Fotograferen: 19 Beste Tips
arrow_drop_up arrow_drop_down

Vuurwerk fotograferen, hoe doe je dat? Vuurwerk geeft de mooiste creatieve effecten, kleuren en vormen in de lucht en is heel verrassend. Wat zijn goede instellingen om vuurwerk te fotograferen? En qua compositie. Ontde de tips voor vuurwerkfotografie.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Vuurwerk fotograferen

1. Voorbereiding

Bedenk van tevoren wat een mooie plek is om vuurwerk te fotograferen. Bezoek van tevoren een paar locaties en kijk wat de fijnste plek is. Kijk bijvoorbeeld waar je je statief neer kunt zetten of waar je het minste last hebt van feestgangers. Zorg ook dat je in de luwte kan staan voor als het bijvoorbeeld gaat regenen. Je krijgt maar één keer per jaar de kans om het vuurwerk vast te leggen dus zorg dat je goed voorbereid bent.

2. Safety first

Als je op oudejaarsavond foto’s gaat maken is de kans groot dat je pijlen, rotjes en gillende keukenmeiden je om de oren vliegen. Zoek daarom het liefst een beschutte plek. Bijvoorbeeld een portiek. Of ga op een balkon staan. Let goed op waar je loopt en staat en blijft constant goed om je heen kijken. Zorg dat je zelf veilig bent om de grootste plezier te beleven aan foto’s maken.

Vuurwerk fotograferen

3. Zoek het hogerop

Vuurwerk fotograferen kun je het beste vanaf een hoger punt doen. Denk aan een balkon of flat. Zo heb je het meeste overzicht en kun je dus flexibel zijn. Daarnaast heb je het minste last van storende rook. En je hebt een geweldig uitzicht.

Hoe fotografeer je vuurwerk?

4. Om je heen kijken

Blijf de hele tijd om je heen kijken. Let ook op de reacties van de mensen om je heen. Als je om je heen een hoop oh’s en ah’s hoort dan is het de moeite waard om je even om te draaien en te kijken wat er zo bijzonder is. Er is veel te zien en in korte tijd dus zorg dat je alert blijft en hier op in kan spelen.

5. Wees er snel bij

Neem de familie gewoon gezellig mee naar buiten en zorg dat je al iets vóór twaalf uur klaar kunt staan. Hoe eerder je er bij bent hoe minder kans je hebt op storende rook. De rook kan je foto een fletste uitstraling geven terwijl vuurwerk juist het mooiste uitkomt tegen een zwarte lucht.

Tips vuurwerkfoto's

Foto: Ramona Falkenreck

6. Welke lens om vuurwerk te fotograferen?

Welke lens je gebruikt voor het fotograferen van vuurwerk ligt er een beetje aan op welke plek je bent en wat je wilt. Als je een mooie omgeving hebt of je wilt meer laten zien dan gebruik je een groothoeklens of standaardlens (de kitlens van 18-55 mm is ook goed). Zo kun je laten zien waar je bent en door een landschap of een stadsgezicht toe te voegen aan de foto krijg je ook een idee hoe hoog een vuurpijl komt.

Als je op een plein staat of een andere plek die minder interessant is dan kies je er voor om alleen het vuurwerk zelf in beeld te brengen. Gebruik hiervoor een telezoomlens. Dit maakt je ook flexibel. Als er meerdere pijlen zijn die je wilt fotograferen dan zoom je simpelweg verder uit. Voordeel is ook dat je meer kans hebt om de gehele vuurpijl met zijn lichtstralen op de foto te hebben. Als je wat handiger bent en goed kunt timen dan kun je verder inzoomen om alleen die ene vuurpijl met mooie lichtstralen in beeld te brengen.

7. Statief voor vuurwerkfoto’s of niet? 

In principe is een statief een aanrader omdat je dan je camera stabiel kan houden en je langere sluitertijden zal gebruiken in het donker. Ook als je een stadsgezicht of landschap wilt fotograferen met het vuurwerk dan is een statief bijna onmisbaar. Je fotografeert met een groothoeklens en de kans is groot dat je het vuurwerk goed op de foto krijgt. Als je echter midden in de stad staat of tussen veel mensen dan is een statief best onhandig. Het is wel mogelijk om zonder statief vuurwerk te fotograferen, het is ook makkelijker om bijvoorbeeld vuurpijlen te volgen. Zorg wel dat je goed stevig staat en leun het liefst ergens tegenaan. Dit werk het beste. Probeer je camera zo stil mogelijk te houden. Soms kun je ook expres wat kleine bewegingen maken. Dit geeft speelse strepen op je foto. Experimenteer er maar eens mee.

Welke lens vuurwerkfoto's

Foto: Ramona Falkenreck

8. Diafragma

Om er zeker van te zijn dat het vuurwerk scherp op de foto komt neem je een wat kleiner diafragma. Dus een hoog F-getal. Je fotografeert de lucht dus er zijn verder weinig storende elementen en zo ben je er zeker van dat de vuurwerk binnen je scherptediepte valt.

Zorg ervoor dat je je camera zelf kan instellen, want op de automatische stand lukt het niet goed. Bekijk hiervoor mijn cursus fotografie.

9. Instellingen om vuurwerk te fotograferen: sluitertijd 

Als je een te korte sluitertijd hebt als je vuurwerk fotografeert dan is de kans groot dat je alleen een donkere lucht met wat gekleurde spikkeltjes ziet op je foto. Vuurwerk fotograferen doe je bij voorkeur op de M-stand. Zo hou de je controle over het resultaat. Om het vuurwerk mooi in beeld te krijgen heb je een lange sluitertijd nodig. Je kan ook de BULB-stand gebruiken. Dit betekent dat de sluiter net zo lang open blijft staan totdat je de ontspanknop weer loslaat. Als je zou willen dan kan dit langer dan een minuut duren. Bij vuurwerk fotograferen is het meestal een seconde of 5 tot 10. Je klikt vlak na de knal en laat de knop pas weer los als het vuurwerk weer voorbij is. Met deze techniek is het ook mogelijk om meerdere vuurpijlen op een foto vast te leggen. Blijf wel waken voor de lichte vlek die kan ontstaan met een knal. Zet desnoods een zwart karton voor de camera tussen de knallen door. Zo krijg je mooie en duidelijke vuurpijlen op je foto. Experimenteer met de sluitertijd tot je een fijne manier hebt gevonden die voor jou werkt. Basiskennis over je camera is nodig.

Instellingen vuurwerkfoto's

Foto: Ramona Falkenreck

10. Scherpstellen 

Scherpstellen is nogal een uitdaging als het om vuurwerk gaat. Als je handig bent en je hebt een snelle camera is het mogelijk om automatisch scherp te stellen. Als je de vuurpijl vanaf de grond naar boven volgt kun je gebruik maken van de continu focus stand van je camera zodat de camera constant scherp blijft stellen. Als je de camera echter op statief hebt staan en je richt je op een bepaald punt in de lucht dan is er niks om scherp te stellen. In dit geval zet je de camera op handmatige focus en ga je handmatig scherp stellen, bijvoorbeeld eerst op een gebouw of object in beeld. Je kunt de focus van je camera ook op “oneindig” ∞ zetten. Zo wordt alles scherp en heb je de meeste kans op succes.

11. Compositie 

Zorg altijd voor balans in je foto. Als je het stadsgezicht of landschap meeneemt in de foto voel dan aan wat het fijnste kijkt en plaats het vuurwerk bij voorkeur (iets) uit het midden. Ook als je maar één vuurpijl in beeld brengt is het mooi om deze uit het midden te plaatsen en nog wat van de zwarte lucht te laten zien. Zo springen de lichtstralen er mooi uit. Als je meerdere vuurpijlen in beeld brengt dan is het geen probleem als ze niet allemaal vol in beeld zijn. Soms heb je een vuurpijl die allemaal kleine explosies en een soort glittereffect geeft. Breng deze vol in beeld met een lange sluitertijd voor een leuke en speels effect. Zo lijkt het net of er gouden regen op de foto staat.

Tips vuurwerkfoto's

Foto: Ramona Falkenreck

12. Pijlen volgen 

Als je ziet dat iemand een vuurpijl af gaat steken zorg dan dat je klaar staat. Bij vuurpijlen is het niet handig om vanaf een statief te fotograferen omdat je dan minder flexibel bent. Stel scherp op de vuurpijl en zodra hij de lucht in gaat volg je hem. Wacht tot de knal is geweest en druk vrijwel direct af.

13. Onderbelichten

Vuurwerk is een bron van licht. Je camera zal hierdoor in de war raken en de boel gaan overbelichten. Hierdoor raak je de details kwijt. Zorg dus dat je de foto onderbelicht. Hoe veel precies kun je bepalen door je foto terug te kijken. Ben je tevreden dan laat je het zo en anders pas je je belichting aan. Zet je ISO waarde bij voorkeur zo laag mogelijk om storende ruis zo veel mogelijk te voorkomen.20

14. Na de knal klikken

Op het moment dat een vuurpijl ontploft krijg je eerst een explosie van licht. Als je afklikt voordat de knal is geweest is de kans erg groot dat je alleen een witte vlek op de foto hebt door het massale licht. Zorg daarom dat je nét na de knal afklikt. Dit is een hele precieze timing en dat vraagt ook best wat oefening. Maar na een paar keer zal het steeds makkelijker gaan.

Instellingen vuurwerkfoto's

Foto: Ramona Falkenreck

15. Het weer

Als het mistig of druilerig is dan zijn de omstandigheden niet optimaal om vuurwerk te fotograferen. Er zit dan te veel nevel in de lucht waardoor je wazige foto’s krijgt. Het beste is een koude en heldere avond. Liefst onbewolkt. Dan krijg je de mooiste foto’s. Let vooral ook op waar de wind vandaan komt. Zorg dat je de wind bij voorkeur in je rug of zij hebt. Zo heb je de minste kans op storende dampen en rook.

16. Check regelmatig

Kijk regelmatig je foto’s terug op je schermpje. Zo kun je er tijdig op inspelen als je toch niet tevreden bent of als het vuurwerk niet zo uitkomt als je zou willen. Als je eenmaal een goede balans in je foto hebt kun je je concentreren op het fotograferen.

tips vuurwerkfotografie

Foto: Ramona Falkenreck

17. Maak veel foto’s

Zorg dat je een leeg geheugenkaartje hebt en maak zo veel mogelijk foto’s. Je krijgt maar één keer per jaar de kans om vuurwerk te fotograferen. Vaak is het al na een paar uurtjes voorbij dus maak optimaal gebruik van het moment. Zorg ook voor voldoende en opgeladen accu’s

18. Geluk

Vuurwerk mooi fotograferen is vooral een kwestie van geluk. Van de 100 foto’s zal er de eerste keer misschien maar een stuk of 6 echt perfect zijn. Het is echt een kwestie van oefenen en het zal steeds beter gaan. Maar het blijft ook een kwestie van geluk dat je die mooie vuurpijl met die mooie lichtstralen helemaal goed op de foto hebt.

19. The day after: nabewerking

Dan komt de volgende dag wanneer je enigszins brak en wellicht met een lichte kater achter de computer kruipt om je juweeltjes van de vorige nacht te bekijken. Als je een mooie foto hebt die toch te flets is dan kun je meer contrast toevoegen aan je foto. Dit is de simpelste manier om het vuurwerk er nog meer uit te laten springen. Daarnaast kun je de foto wat verscherpen om de details beter naar voren te laten komen.


Ontvang nu gratis het Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >> (klik op de gele tekst)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Gewoon duidelijk taal & overzichtelijk
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Inspirerende foto’s met uitleg erbij
  • Inclusief Snelgids “Ontdek de Creatieve Lens”. Die raad ik bijna iedere beginner aan (100% onafhankelijk, geen verkoop)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s, met deze lens gemaakt
  • Geldbesparende aanraders/afraders over camera’s & lenzen: voorkom een dure miskoop

Wil je je echt goed & snel ontwikkelen?

Volg mijn Fotografiecursus Van Automatische Stand naar Resultaat >> met Kijk & Zie 4-Stappenplan en weet wat je wannéér moet doen voor krachtige, creatieve fotografie.

Online fotografiecursus


Bekijk ook deze artikelen:

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens die meer dan 15.000 keer zijn gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Henk van Nieuwenhuizen

Door

Henk van Nieuwenhuizen

op 30 December 2018

Bedankt voor jouw adviezen Joris.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 1 January 2019

Succes met fotograferen Henk en bedankt voor je reactie, waardeer ik!

Willem

Door

Willem

op 1 January 2019

Bedankt, heb prachtige foto's dankzij je tips

Joris-Dijkema
Reactie plaatsen

Cookies