Kerst fotograferen: 43 tips voor sfeer & meer

Kerst is een mooie tijd om te fotograferen, de sfeer vooral. Natuurlijk wil je ook graag alles kerstdetails mooi op de foto zetten. Van de kerstboom tot het diner en van de familie tot detailfoto’s. Je kunt nu vast de perfecte foto maken voor de kerstkaarten van volgend jaar. Lees in mijn blog tips.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Uitgelichte tips

Kerst fotograferen: korte tips op een rij

 • Gebruik je kerstlampjes en ander licht om een feestelijke sfeer te creëren
 • Let op bijzondere momenten en gezichtsuitdrukkingen
 • Bereid je voor en oefen van tevoren zodat je tijdens de feestelijkheden snel kan reageren
 • Geef kinderen en huisdieren een slinger, kerstmuts of andere leuke accessoire om extra feestelijkheid uit te stralen
 • Fotografeer details en maak je eigen stilleven om te gebruiken voor de kerstkaarten van volgend jaar
 • Blijf niet alleen binnen maar zoek een leuke kerstmarkt en winterfair


1. Eerst oefenen

Als je familiefoto’s wilt maken of tijdens de kerst de fijne sfeer wilt fotograferen dan is het aan te raden om van tevoren al te gaan oefenen. Kleine kinderen en dieren kunnen nogal bewegelijk zijn en dan is het fijn als je al weet hoe je moet fotograferen.

2) Probeer alles uit. Sluitertijd, diafragma, witbalans en belichting. Ben je wat verder, gebruik ook eens een externe flitser (reportageflitser). Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je snel inspelen op de mooie momenten.

3) Als je een bepaald portret in gedachte hebt kun je eerst een pop of knuffel gebruiken om mee te oefenen wat de beste belichting is en welke sfeer je zoekt. Groot voordeel is dat ze stil blijven zitten dus je hebt alle tijd. Ook om van compositie te veranderen of vanuit een andere hoek te proberen. Neem ook alle tijd.

4. Familie

Kerst is de ultieme tijd om familiefoto’s te maken. Niet alleen omdat iedereen dan samen is, maar ook omdat je een mooie sfeer kunt creëren in je foto’s. Kerst is doorgaans een fijne en ontspannen tijd van samenzijn. Dit is ook af te lezen van de gezichten.

5) Vooral kinderen zijn vaak erg onder de indruk van alle prachtige lichtjes, versiering en cadeaus.  Let hierop en fotografeer hun tevredenheid en vreugde.

6) Ook dieren doen mee met het feest. Zo kun je vrolijke foto’s maken van een kat die met een slinger speelt.Uiteraard gaat alles ongedwongen en let je op dat het dier zich prettig voelt.

7) Kinderen kun je laten poseren op een mooie plek. Bijvoorbeeld voor de kerstboom. Denk ook aan de leuke accessoires zoals kerstmutsen, slingers of een kerstknuffel. Voor zowel dieren als kinderen geldt dat je ze vaak het mooiste op ooghoogte kunt fotograferen.

8. Let op bijzondere momenten

Wees alert als er iets bijzonders gebeurt om alle momenten te fotograferen. Denk bijvoorbeeld aan moeder of vader die trots de kamer binnen komt met het feestelijk kerstmaal of een ander gerecht waar hij/zij alle liefde in heeft gestopt.

9) De verheugde blikken als er een heerlijk toetje op tafel komt. En uiteraard tijdens het uitpakken van de cadeau’s. Vooral de blik van kinderen die iets krijgen wat ze heel graag wilde hebben is onbetaalbaar.

10) Maak foto’s van intieme momenten. Bijvoorbeeld een kind dat zijn of haar grootouders omhelst voor dat mooie cadeau. Kinderen en huisdieren die samen spelen. Of een verliefd stel onder de mistletoe.

11) Als je een foto maakt van bijvoorbeeld het openscheuren van papier zet je camera dan op continue modus om veel foto’s achter elkaar te maken. Dan maak je de meeste kans dat er een goede foto tussen zit.


12. Kerstsfeer fotograferen

Met de kerst wil je de mooie sfeer fotograferen. Fotografeer alleen met een flitser als je weet wat je doet. Met flitsen raak je als je niet weet wat je doet snel het mooie sfeervolle licht kwijt en worden je foto’s al snel vlak en flets. Wat kan is met een externe flitser naar het plafond of de muur richten. Dan krijg je zacht en indirect licht.

13) Sfeerlicht is meestal niet zo fel en dat betekent dat je een relatief lange sluitertijd hebt. Sta stevig of leun ergens tegenaan voor stabiliteit. Nog beter is om een statief te gebruiken maar het kan ten koste gaan van momenten omdat je minder snel kan reageren. Gebruik het liefste een lichtsterke lens omdat er binnen weinig licht is. Bijvoorbeeld een 35 mm of 50 mm f/1.8

14) Als je kinderen of dieren fotografeert wil je graag flexibel zijn. Dan is een statief niet altijd handig. Zorg in dit geval dat je sluitertijd acceptabel is.

15) Dit doe je onder andere door de ISO hoger te zetten en een klein diafragma of groot F-getal te gebruiken. Of zorg voor een extra (zachte) lichtbron zodat je sluitertijd korter wordt.

16) Voordeel van een groot diafragma is dat de achtergrond onscherp wordt waardoor het onderwerp mooi los komt. Je kunt hier ook mee spelen wat betreft creativiteit.

17) Plaats het onderwerp dat je wilt fotograferen een stuk vóór de kerstboom. Als je kerstboom, of andere lichtjes, verder weg is op de achtergrond dan zal door het diafragma een bokeh effect ontstaan. De lichtjes veranderen in zachte en lichte “bollen”.

18) Zijn de lichtjes duidelijker in beeld en staat het onderwerp dichter bij de lichtjes dan zullen deze door het kleine diafragma veranderen en mooie sfeervolle sterren. Als dat geen kerstsfeer is.

19. Licht

Zoek de balans in de verlichting. Als je alleen maar een paar kleine kerstlampjes hebt wordt het al snel een te donkere foto met weinig details. Direct flitsen haalt alle sfeer weg dus dat probeer je zo veel mogelijk te vermijden. Daarom is het niet handig om kerstfoto’s te maken op de automatische stand van je camera.

20) Zorg voor een mooie balans door bijvoorbeeld een extra lampje aan te doen. Deze kan voor zacht strijklicht zorgen waardoor de details mooi te zien blijven. Let wel op dat het niet te fel is.

21) Wat je ook kunt proberen is om tijdens de schemering wat foto’s te maken. Dan heb je nog wat zacht natuurlijk licht van buiten maar je hebt toch al de sfeer van de kerstlichtjes.

22) Als je op een lichtbron scherp stelt let er dan op dat niet je hele foto onderbelicht raakt. De camera zal de belichting aanpassen op de lichtbron. Het kan ook andersom gebeuren dat het grootste deel van de foto donkerder is en dat de lichtbron een witte vlek wordt.

23) Kijk dus regelmatig je foto’s terug en pas waar nodig de belichting aan. Dat geldt ook voor de witbalans. Werk je in RAW, dan kan je de witbalans achteraf aanpassen zonder enig kwaliteitsverlies.

24) Door verschillende soorten licht kan de automatische witbalans van de camera van slag raken. Kijk de foto’s terug en let op een gele of blauwe zweem. Pas je witbalans dan aan. Vaak werkt de witbalans voor “gloeilamp” het beste bij kerstverlichting, maar dit kan verschillen want ieder huis is anders verlicht. Speel er dus mee totdat je tevreden bent. Of werk in RAW en pas het achteraf aan.

25) Geef een speciaal effect aan je foto. Zet je camera op een statief en kies voor een langzame sluitertijd. Ongeveer 1 seconde is voldoende. Gebruik een groothoeklens. Stel scherp op lichtjes, bijvoorbeeld je kerstboom. Nét na het afklikken zoom je de lens in of uit. Let op dat je de camera zelf niet beweegt en zoom niet te snel maar wel vloeiend. Nu zijn de lampjes veranderd in mooie stralen van licht.

26. Compositie

Zorg dat je goed scherpstelt op je onderwerp zelf. Bijvoorbeeld een mooie kerstbal. Plaats je onderwerp bij voorkeur links of rechts in je foto voor een spannend beeld.

27) Fotografeer dieren, mensen en objecten het liefst op gelijke hoogte met je camera. Zo kun je met een groot diafragma (of klein F-getal) werken en worden de belangrijkste delen toch scherp.

28) Je kan uiteraard ook een ander standpunt proberen. Afhankelijk van wat je wilt is het dan wel raadzaam om de diafragma wat kleiner te houden zodat er meer scherptediepte ontstaan. Probeer eens de gedekte kersttafel van bovenaf. Of fotografeer omhoog als er een mistletoe of ander ornament boven je hangt.

29) Let op de achtergrond en de verdeling van je foto. Als je een portret maakt en je wilt de kerstboom op de achtergrond plaats die dan het liefst in een hoek. Zo voorkom je dat de persoon nét voor de kerstboom staat. Dat zou jammer zijn want je wilt juist dingen laten zien die de kerstsfeer toevoegen.

30. Let op de details

Breng ook de kleine objecten en details in beeld. Denk aan kerstballen, een kaars, kerststuk of kerststal. Je kunt hiervoor een telelens gebruiken. Je kunt ook kiezen voor een groothoeklens en zelf dicht bij het object gaan staan. Zo kun je ook nog iets van de achtergrond laten zien terwijl de focus op het onderwerp blijft. Een macrolens kan ook voor de kleinste details. Een 35 of 50 mm f/1.8 lens is ook mooi en vaak voordelig.

31) Groot voordeel is dat je rommelige of storende factoren weg kun laten. Een heel kerstdorp op de foto kan bijvoorbeeld voor een onrustig en rommelig beeld zorgen. Het werkt in dat geval beter om een leuk detail naar voren te laten komen zoals schaatsende kindjes of een kersttreintje.

32. Maak je eigen stilleven

Neem voor of na de kerst eens de tijd om je eigen kersttafereel te maken. Leg eens wat kerstballen op een spiegel en doe er wat glitter bij. Neem een mooie kersttak of hulst met rode besjes. Of laat een mooie kerststuk de hoofdrol spelen in je foto.

33) Je kunt in de winkel kleine sets lampjes kopen met batterijen. Deze kun je prima gebruiken om je stilleven op te leven. Gebruik mooi lint, glitter of kunstsneeuw. De mogelijkheden zijn eindeloos.

34) Experimenteer er maar eens mee. Niet alleen erg leuk om te doen maar het kan je ook nog de ultieme kerstkaart voor volgend jaar opleveren. Dat maakt het een stuk persoonlijker.

Ga eens naar een kerstevenement met je camera

35. Ga er op uit

Je kunt niet alleen thuis mooie foto’s maken. Er zijn genoeg plekken die een heerlijke kerstsfeer uitstralen. Neem de familie mee voor wat voorpret en om mooie foto’s te maken.

36) Denk bijvoorbeeld aan een kerstmarkt met veel stalletjes en mooie details. Vraag uiteraard eerst toestemming om foto’s te maken. Het werkt ook als het net gaat schemeren omdat je dan al de sfeer hebt van de lichtjes en nog net genoeg licht om een acceptabele sluitertijd te hebben. Fotografeer je in de avond dat is het raadzaam om een statief te gebruiken.

37) Je kunt ook gaan kijken in een tuincentrum. Ze hebben hier vaak vele kersttaferelen en winterpracht uitgestald. Omdat er natuurlijk ook andere mensen lopen kun je je het beste richten op de details. Mooie kerststukjes, de prachtigste bomen of een schattig kerstdorp.

38) Er zijn dorpjes en steden die in een waar winterwonderland veranderen. In Graft de Rijp is er om de twee jaar een groot midwinterfeest. Inclusief kledendracht, lekker eten en drinken en sneeuw. Of ga naar de lichtjestocht in Delft. Door het hele land zijn leuke winterfairs, lichtjestochten en festivals te bezoeken.

39) Iedere stad heeft wel mooie kerstverlichting hangen in winkelstraten en bij belangrijke gebouwen. Uiteraard kun je het ook verder van huis zoeken door een stedentrip te plannen naar bijvoorbeeld Londen, Wenen of Antwerpen.

40) Fotografeer kerstverlichting met weinig licht buiten het liefst vanaf statief of zoek een muurtje of iets dergelijks om je camera op te zetten. Let op je sluitertijd en kijk de foto’s terug om te zien of ze scherp zijn.

41) Heb geduld en wacht op een rustig moment zodat er weinig mensen op de foto staan die het beeld kunnen verstoren. Of kies er juist voor om de feestvreugde te fotograferen door ook mensen te laten zien.

42) Hohoho let it snow. Als je heel veel geluk hebt dan kan er sneeuw vallen tijdens of rond de kerst. Als je foto’s in de sneeuw wilt maken kijk dan naar mijn blog over sneeuwfotografie!

43. Tot slot

Maak vooral veel en mooie foto’s van de onvergetelijke momenten. Maar vergeet niet om zelf ook met volle teugen te genieten van deze mooie tijd. Dus leg die camera af en toe ook eens weg.

Ik wens jullie hele mooie, liefdevolle en warme dagen.


Ontvang nu gratis het Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >> (klik op de gele tekst)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Gewoon duidelijk taal & overzichtelijk
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Inspirerende foto’s met uitleg erbij
 • Inclusief Snelgids “Ontdek de Creatieve Lens”. Die raad ik bijna iedere beginner aan (100% onafhankelijk, geen verkoop)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s, met deze lens gemaakt
 • Geldbesparende aanraders/afraders over camera’s & lenzen: voorkom een dure miskoop

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Cobie
Door

Cobie

op 08 Jan 2021

De foto van het meisje bij de kerstboom, is daar een flitser bij gebruikt? Hoe is deze zo mooi belicht?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Jan 2021

Ja en je kan ook een kleine diffuser op je speedlite 430 EX zetten bij portretten

Reactie plaatsen