Deze twee Sony zoomlenzen (telelenzen) lijken zo op het eerste gezicht behoorlijk op elkaar. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor wildlife, dieren, natuur, vogels of sportfotografie. Het prijskaartje van de lenzen verschilt nogal, wat is het verschil en waarom hebben ze zulke andere prijzen? Welke lens is de beste? In dit artikel staan alle eigenschappen en kenmerken qua kwaliteit op een rijtje. Verder gaan we ook in op reviews in de praktijk.
Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Sony (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.
Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen. Er zijn 3500 persoonlijke reacties op het blog.
Inhoud
Sony E 70-350 F/4.5-6.3 G OSS kenmerken
Prijs
Deze lens is op het moment van schrijven te koop voor €899, – voor deze prijs krijg je de lens, een zonnekap (Kap model: ALC-SH160) en de lensdoppen (Lensdop voor voorop: ALC-F67S Lensdop voor achterop: ALC-R1EM).
Brandpuntafstand
Deze lens heeft een groot bereik, de minimale brandpuntafstand van deze lens is 70mm en de maximale brandpuntafstand is 350mm. Het is wel belangrijk om te weten dat deze lens alleen gemonteerd kan worden op APS-C sensoren, de APS-C sensor van Sony heeft een cropfactor van 1.5x. Dit wil dus zeggen dat je een brandpuntbereik van 70mm op een APS-C sensor kan vergelijken met een 46mm lens op een fullframe sensor. Het bereik van deze lens vergeleken met een fullframe sensor is dan minimaal 105mm tot maximaal 525mm.
Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens is niet zijn sterkste kant, het diafragma van deze lens is variabel. Dit wil zeggen dat hij verandert naar mate je meer in of uitzoomt. Deze lens heeft een maximaal diafragma van f/4.5 bij een brandpuntafstand van 70mm en een maximale diafragma van f/6.3 bij een brandpuntafstand van 350mm. Als ’s je avonds of ’s nachts wil fotograferen heb je hoogstwaarschijnlijk een driepoot nodig om goed belichte foto’s te krijgen.
Autofocus
De autofocus motor die in deze lens voor de scherpstelling zorgt is een Extreme Dynamic Lineaire Motor, volgens Sony zal deze autofocus motor voor stille en snelle focus zorgen. Je hebt ook de optie om handmatig scherp te stellen, hier kan je de eerste smallere draairing voor gebruiken. Vervolgens kan je de brandpuntafstand vastzetten met de knop aan de zijkant van de lens.
Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt ook over een ingebouwd optisch beeldstabilisatie systeem genaamd Optical SteadyShot of OSS voor kort. Waarschijnlijk zal deze lens tot 4 stops compenseren
Fysieke eigenschappen
Om te beginnen heeft deze lens een stof- en vochtbestendige behuizing, dit biedt je de zekerheid om in uitdagende weersomstandigheden toch te fotograferen. De lens heeft een gewicht van 625 gram, een lengte van 142mm en een diameter van 77mm. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 67mm.
Sony FE 70-300 F/4.5-5.3 G OSS kenmerken
Prijs
Deze lens is op het moment van schrijven te koop voor €1.249. Voor deze prijs krijg je de lens, een zonnekap en de lensdoppen.
Brandpuntafstand
Het bereik van deze lens is net wat minder dan de lens die wij hiervoor besproken hebben, het grote verschil is echter dat deze lens wel op fullframe sensoren kan worden gebruikt. Het bereik van deze lens is nu dan minimaal 70mm en maximaal 300. Als je deze lens gebruikt op een APS-C sensor is het bereik 105mm – 450mm als je hem vergelijkt met een fullframe sensor.
Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens is niet super goed, hij heeft een variabele diafragma. Dit wel zeggen dat hij verandert naarmate je verder inzoomt. Het maximale diafragma is f/4.5 bij een brandpuntafstand van 70mm en het maximale diafragma is f/5.3 bij een brandpuntafstand van 300mm.
Autofocus
De autofocus motor van deze lens is een ouder model lineaire motor. Verder heeft deze lens een manuele focus ring, dit is de smallere ring. De bredere ring is voor het in en uitzoomen. Verder heb je nog een knopje om de zoom vast te zetten en om te wisselen tussen automatische en volledig manuele focus.
Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt ook over een ingebouwd optisch beeldstabilisatie systeem genaamd Optical SteadyShot of OSS voor kort. Waarschijnlijk zal deze lens tot 4 stops compenseren
Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt 854 gram, hij heeft een lengte van 143mm en een diameter van 84mm. Hij heeft een filtermaat van 72mm. Tot slot heeft deze lens ook een stof en spatwater bestendige behuizing, je hoeft je minder zorgen te maken als je de weersomstandigheden gaat trotseren.
Verschillen
- Het eerste verschil zit hem in de brandpuntafstanden, de eerste lens heeft een iets groter bereik maar deze lens kan je alleen gebruiken op een APS-C sensor. Als jij een camera met een fullframe sensor hebt kan je dus alleen de tweede (Sony FE 70-300mm) lens gebruiken.
- De lichtsterkte van de Sony E 70-350mm is aan het lange eind wat minder goed. Het maximale diafragma van deze lens op de langste brandpuntafstand is dan f/6.3 ten opzichte van f/5.6. Dit is op zich geen groot verschil.
- De autofocus motor, de XD Lineaire Motor van de Sony E lens is sneller en nieuwe dan de Lineaire Motor in de Sony FE. We kunnen dus enigszins verwachten dat de Sony E lens sneller en stiller focust dan de Sony FE.
- Qua fysieke eigenschappen lijken de lenzen heel erg op elkaar, de Sony FE lens is eigenlijk net wat groter en zwaarder dan de Sony E lens. De Sony FE lens heeft echter een knop meer om de autofocus te limiteren tot maximaal 3 meter of tot oneindig.
Reviews/prestaties
We gaan ook even kijken wat andere experts over deze lenzen hebben gezegd, we beginnen bij Timothy Mayo van www.alphashooters.com: “Voor deze scherptetest heb ik beide lenzen op hun maximale brandpuntafstand en diafragma, hieruit was te zien dat beide lenzen extreem dicht bij elkaar lagen qua scherpte.
Als je het diafragma van de Sony E lens verlaagt naar f/7.1 en nog steeds het maximale diafragma voor de Sony FE gebruikt, zie je helemaal geen verschil meer in scherpte.” Timothy heeft ook een autofocus test gedaan, van de 92 foto’s die hij heeft genomen met de Sony FE 70-300mm lens heeft hij een zogenaamde “keeper rate” van 89%, 9 foto’s waren uit focus. Voor de Sony E 70-350 heeft hij van de 114 geschoten foto’s een “keeper rate” van 88%. Deze percentages zijn inclusief foto’s waar de focus net wat soft is (soft is niet “superscherp”).
Voordelen van elke lens
Sony E 70-350mm
- Heeft een langer brandpuntafstand bereik. Dit is bij wildlife en vogels vaak een voordeel. Bij sommige sporten ook vanwege de grotere afstand.
- Heeft een snellere autofocus motor.
- Heeft een stuk voordeligere prijs.
Sony FE 70-300mm
- Kan je gebruiken op zowel APS-C sensoren als Fullframe sensoren.
- Knop om de focus te limiteren tot 3 meter
- Net wat scherper op maximale diafragma
Gedeelde voordelen
- Ingebouwde beeldstabilisatie
- Stof- en spatwaterdichte behuizing
- Zoom lock knop
Alternatieve lenzen
Wil je nog langere lenzen, dan kom je bij Sony snel uit op duurdere lenzen. Bijvoorbeeld de Sony FE 100-400mm /4.5-5.6 GM OSS of de Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS. Dit zijn lenzen van duizenden euro’s die snel buiten het budget vallen van de meeste mensen.
Ook de lenzen uit dit artikel zijn niet goedkoop als je dit vergelijkt met lenzen voor spiegelreflexcamera‘s.
Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis boek downloaden voor Sony >>(klik op het geel)
- In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Sony
- Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
- 50+ pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.
Bekijk ook deze artikelen over Sony camera’s & lenzen
- Beste Sony groothoeklens voor APS-C systeemcamera
- Beste Sony systeemcamera
- Beste macrolens voor Sony
- Beste betaalbare lens voor Sony
- Beste telelens voor Sony
- Beste accessoires voor macrofotografie
Stel onderaan je vragen over de Sony E 70-350 F/4.5-6.3 G OSS of Sony FE 70-300 F/4.5-5.6 G OSS & ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Bronnen
https://www.dpreview.com
https://www.sony.nl
https://versus.com/