Verschil tussen Sony A7C en A7III systeemcamera

Verschil tussen Sony A7C en A7III systeemcamera

Deze twee fullframe systeemcamera’s zijn uitgekomen in 2018 (Sony A7 III) en 2020 (Sony A7C). Deze camera’s zijn in staat om heel wat neer te zetten maar wat is nou precies het verschil tussen de twee camera’s? In dit artikel staan alle verschillen op een rijtje en wie weet kom je er zelf wel achter of een van de besproken camera’s de camera voor jou is.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.


Meer weten over de A7C? Bekijk ook mijn uitgebreide Sony A7C Review


Megapixels en Sensoren

De sensor is vandaag is een belangrijke factor voor de kwaliteit van de foto, een grote sensor heeft meestal grotere individuele pixels die voor betere prestaties in situaties met weinig licht, grotere dynamisch bereik en rijkere kleur diepte zorgt. Het nadeel van deze grote sensoren is dat ze meestal best wel duur zijn en voor grotere en zwaardere camera’s zorgen. Zowel de Sony A7C als de A7III hebben een fullframe (35mm) sensor. Beide camera’s hebben ook een identieke resolutie van 24 megapixels. Naast dat de sensoren dus hetzelfde zijn is het wel belangrijk om te bedenken dat de A7C 2 jaar nieuwer is dan de A7II en dus waarschijnlijk heeft kunnen profiteren van technologische verbeteringen.

Viewfinder

De elektronische viewfinders van deze camera’s zijn bijna hetzelfde, de A7III heeft een 2359k dots viewfinder, deze is te vinden boven sensor op de camera.
De A7C heeft een net wat hogere resolutie viewfinder met 2360k dots, zijn viewfinder zit echter wel op een minder bekende plek namelijk op de achterkant van de camera links boven. Dit maakt de camera wel een stuk minder hoog.

Continu-opname en Autofocus

De A7III en A7C hebben dezelfde autofocus en continu-opname systeem, ze kunnen beide 10 foto’s per seconden maken met volledige autofocus tracking. Het enige verschil is dat de A7C een net wat grotere buffer heeft dan de A7III. Het tweede verschil zit hem in de silent shutter, de A7III kan geen continu-opname maken met een silent shutter. Een silent shutter houdt in dat je camera geen geluid maakt als je een foto maakt. Dit kan erg handig zijn als je je onderwerp niet wilt afleiden of laten schrikken.

Qua autofocus hebben beide camera’s hetzelfde systeem, beide hebben ze oog en dier detectie, er zijn 693 phase detectie punten die 93% van het beeld bedekken met nog een 425 contrast detectie punten. Het autofocussysteem werkt vanaf -4EV. De A7C heeft echter een verbetering, namelijk een nieuw focus algoritme, dezelfde als in de A7S III zit, ze zeggen dat het, het al goede A7S III systeem nog betrouwbaarder maakt.

ISO Bereik

Het ISO bereik van beide camera’s is identiek met een standaard ISO bereik van minimaal 100 tot maximaal 51200, deze is uitbreidbaar tot 50-204800. Pas wel op met het verhogen van je ISO waarde, de vuistregel is over het algemeen hoe hoger je ISO hoe meer ruis. De hoeveelheid ruis hangt af van hoe je sensor hiermee omgaat, er kan dus wel degelijk verschil zitten in hoe de A7III en hoe de A7C met ruis omgaat. Carey Rose van dpreview.com heeft de A7III getest en zegt het volgende over de ISO prestaties van deze camera: “Bij hogere ISO waardes zit de A7III daar boven bij de best presterende weinig licht camera’s in termen van diepe schaduw ruis, dit is een indicator van verhoogd dynamisch bereik bij deze ISO waardes.”

Video

Wederom zijn de camera’s redelijk hetzelfde als het op video opnames aankomt, beide camera’s leveren 4k UHD video opnames dit wordt opgenomen met 24fps of 25fps als je wilt opnemen met 30fps komt hier wel een kleine crop bij kijken. De A7C komt wederom wel weer met een aantal nieuwe mogelijkheden zoals geen tijd limiet voor opnames, een blauwe peaking kleur, de mogelijkheid voor verticale video’s en de mogelijkheid voor livestreaming.

Gewicht en formaat

Het grootste verschil tussen de camera’s zit hem nog in het formaat en het gewicht van de camera’s. De A7III ziet er uit als een traditionele Sony spiegelreflex waar de A7C er meer uitziet als een A6000 maar dan wel met fullframe sensor in plaats van een APS-C. De A7C is ook lichter dan de A7III namelijk 141 gram minder. De overige afmetingen op een rijtje:

 • Sony A7C: 127 x 96 x 74 mm en weegt 650 gram.
 • Sony A7III: 124 x 71 x 60 mm en weegt 509 gram.

Deze gewichten zijn zonder lens of batterij.

Lichter heeft natuurlijk positieve kanten maar het kan ook zorgen voor onbalans als je een zwaardere lens gebruikt (en de lenzen zijn snel wat zwaarder bij fullframe camera‘s).

LCD Paneel

De Sony A7C heeft exact hetzelfde 3-inch (7.62 mm) scherm als de Sony A7III, dit scherm heeft een resolutie van 921k dots, dit is nog redelijk weinig vergeleken met andere camera’s uit deze prijsklasse. Wel reageren beide schermen op aanraking.
Beide camera’s hebben ook een volledig kantel en draaibaar scherm, je kan hem naar jezelf toewijzen of omhoog draaien, dit maakt hem heel erg handig voor het maken van vlogs of selfies. Verder is dit ook heel handig voor gewoon video opnames maken of foto’s op een moeilijke positie.

Handige extra’s

 • Beide camera’s hebben weathersealing, dit maakt ze beter bestendig tegen de weersomstandigheden zoals regen of stof.
 • De A7C heeft een langere batterijduur van 740 shots versus 610 shots van de A7III.

Aantal knoppen

De a7C heeft duidelijk minder knoppen en dit is voor de professional vaak minder positief. Meer handelingen moeten verrichten kan in de praktijk het verschil zijn tussen wel of neit de foto hebben. Het kan voor frustratie zorgen. Persoonlijk heb ik niet graag een camera met weinig knoppen. Dan liever 141 gram zwaarder.

Prijs

De prijs vandaag de dag voor alleen de body van de camera’s is:

 • €1.999.- voor de Sony A7 mark III
 • €2.099,- voor de Sony A7C

Verder zijn de camera’s ook te kopen in combinatie van een kitlens, deze combinaties staan hieronder op een rijtje:

 • Sony A7 III + 28-70mm f/3.5-5.6 voor €2.149,-
 • Sony A7 III + 24-105mm f/4.0 voor €2.979,-
 • Sony Alpha A7C + 28-60mm voor €2.399,-

Conclusie

De Sony A7C en A7III lijken dus echt heel erg op elkaar, het komt dan grotendeels neer op formaat, prijs, aantal knoppen (wat mij betreft belangrijk), balans met lenzen,of de nieuwe functies. Het komt dus niet echt neer op prestaties of beeldkwaliteit, ook ligt de prijs erg dicht bij elkaar. Als je erg vast zit aan gewicht of formaat wint ook de A7C het weer, hij is echter minder intuïtief dan de A7III. De vraag ligt nu dus bij jou, waar wil je de camera voor gaan gebruiken en wat is voor jou erg handig?


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Sony
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over Sony camera’s & lenzen


Stel onderaan je vragen over de Sony A7C & ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronnen

Voor de reviews put ik uit 10 jaar ervaring in fotografie, ervaringen van 1000+ cursisten tijdens cursussen, eigen ervaring met Sony systeemcamera’s en gebruikte ik ook de volgende websites: www.dpreview.com, www.apotelyt.com, sony.com

 

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
alain
Door

alain

op 25 Nov 2020

Even voor correctie:( Beide camera’s hebben ook een volledig kantel en draaibaar scherm). de a7iii kantel niet naar voor. bedankt voor u artikel.

Reactie plaatsen