Verschil Nikon Z6 II en Z6 III Systeemcamera

Wat zijn de belangrijke verschillen tussen de Nikon Z6 III en Z6 II systeemcamera? Welke is het beste voor jou? Bijvoorbeeld voor dieren of natuur. Wat valt echt op aan de autofocus, onderwerpherkenning, snelheid en meer?

Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Inhoud

Megapixels en sensor

 • Beide camera's hebben 24.5 megapixels
 • Z6 III heeft een gedeeltelijk gestapelde sensor (party stacked sensor) die zorgt voor een aantal voordelen, zoals:
 • Minder rolling shutter effect door hogere uitleessnelheid (maar niet zo goed al bij camera's met een volledige stacked sensor). De uitleessnelheid van de Z6 III is ongeveer 3.5 keer sneller dan bij de Z6 II, dus dit is zeker een verschil.
 • Betere autofocus tracking (volgen van onderwerpen zoals dieren, mensen, sporters). De Z6 II blonk hierin nooit uit in vergelijking met de concurrentie maar dit is nu echt wel verbeterd.
 • Verbeterde beeldstabilisatie, zeker ook goed voor video uit de hand

Viewfinder

Beide camera’s hebben een elektronische viewfinder die 100% van het beeld laat zien.

Z6 III: 5.67 miljoen dots EVF

Z6 II: 3.69 miljoen dots EVF

Een duidelijke verbetering van de viewfinder.

Spitsbergen winter fotografie reis trip

Continu-opnamen, Buffer en Autofocus

Door de nieuwe Expeed 7 processor en de gedeeltelijke stacked sensor is de Z6 III verbeterd op het gebied van autofocus en de snelheid bij continu opnamen. De Z6 II deed het met de Expeed 6 processor.

Z6 III: 20 foto's per seconden met elektronische sluiter

Z6 II: 14 foto's per seconden met elektronische sluiter

De tracking is bij de Z6 II nooit het beste. geweest in vergelijking met concurrentie, dit is nu sterk verbeterd. Nog niet zo goed als bij de Z8 en Z9 (vooral bij kleinere vogels) maar verder zeker goed en dit gaat je meer scherpe foto's opleveren van snel bewegende onderwerpen (als je weet hoe je dit het beste gebruikt).


Het is opvallend dat de Nikon Z6 II geen aparte modus voor onderwerpherkenning van vogels biedt. Dit wil niet zeggen dat de camera vogels niet goed kan volgen, dit kan namelijk wel met de onderwerpherkenning "dier"


ISO Bereik

Redelijk vergelijkbaar en meerdere tests zullen moeten laten blijken of de Z6 III beter presteert bij hogere ISO. H

Z6 III: ISO 100-64000

Z6 II: ISO 100-51200

Video

De Z6III filmt nu in 6k en de Z6 II in 4k. 

De Z6 III kan ook 4k120 filmen terwijl de Z6II dit deed met 60fps. Dit is een mooie verbetering voor slowmotion video. Ook in Full HD kan de Z6 III 2x sterkere slowmotion bieden, namelijk 120 fps vs 60 fps. 

De Z6 II gaf 1.5 crop in 4k en de Z6 III heeft dit niet.

Verder had de Z6 II een opnamelimiet van 30 minuten en de Z6 III heeft deze beperking niet. 

Verder is de bitrate van de Z6 III hoger en kan deze opnamen in 4:2:2 intern. Dit komt de kwaliteit van video ten goede (en ook dynamisch bereik).

Gewicht en formaat

De Z6 III is iets zwaarder dan de Z6 II maar niet heel veel. 760 gram vs 705 gram.


LCD Paneel: volledig kantelbaar of niet?

De Z6 III heeft een volledig kantelbaar LCD-scherm, handig voor fotografie vanuit lastige hoeken en voor het filmen van jezelf. De Z6 II heeft een tilting LCD-scherm, niet volledig kantelbaar dus.

Hoge resolutie foto's (sensor shift) van 96 megapixels 

De Z6 III kan foto's van stilstaande onderwerpen combineren tot 96 megapixels. Dit dien je wel vanaf statief te doen. De Z6 II heeft deze optie niet. Dit is wat mij betreft niet een optie die heel veel wordt gebruikt.

Kortste sluitertijd

1/16000 vs 1/8000 in het voordeel van de Z6 III. Dit zal je niet vaak gebruiken, je kan denken aan situaties met heel veel licht en een erg groot diafragma.

Prijs

 • Nikon Z6 III: €2999,-
 • Nikon Z6 II: €1.899,-

Prijzen kunnen natuurlijk veranderen en mogelijk gaat de prijs van de Z6 II later nog iets zakken.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis boek voor Nikon Downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Nikon
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies voor Nikon op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen