Angst voor fotografie

Houd je van fotografie of voel je van binnen dat je meer met fotografie zou willen doen? En voel je tegelijkertijd angst voor fotografie (foto angst), de techniek of je camera? Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om diafragma, sluitertijd en ISO zelf in te stellen. Twijfel je of jij het wel kan leren? Houd je misschien van nature niet erg van techniek en wil je veel meer intuïtief van fotografie genieten?

Lees dan verder, want ik heb goed nieuws voor jou! En eerlijk, vroeger had ik zelf ook faalangst... En inderdaad, ik ben iemand die van nature niet gek is op techniek.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst). Dit boek is ook erg geschikt als je last hebt van faalangst. Het is laagdrempelig en motiveert je.

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Een van mijn eerste pogingen. Scherp op de verkeerde plek (achtergrond)

Door mijn faalangst stelde ik uit

Vóór ik begon met fotograferen had ik ook last van angst voor fotografie. Ik voelde al langer dat ik iets wilde doen met fotografie, maar ik zag op tegen het onder controle krijgen van mijn camera. Alle knoppen en het grote menu vond ik ook wat overweldigend. "Ik houd gewoon niet zo van techniek", zo dacht ik. Het zorgde ervoor dat ik uitstelde en dus niet eens begon! 

Erg zonde natuurlijk, want van iets waar je diep van binnen naar verlangt en ook uitvoert kan je veel energie krijgen. En veel voldoening uit halen. Inmiddels is fotografie heel belangrijk voor mij geworden en gooide ik zelfs mijn hele carrière om (ik was ooit jurist). Bij cursisten zie ik ook niet zelden een bepaalde cameravrees. Ontdek hierna meer over mijn ontwikkeling en nog belangrijker: hoe jij ook vooruit kan komen!

Foto angst zegt helemaal niets over jouw potentie

Heel belangrijk, besef goed dat faalangst NIETS zegt over jouw mogelijkheden in fotografie. Je kan héél ver komen, alles ligt open. Faalangst komt vaker voor bij mensen die vrij hoge eigen aan zichzelf stellen (mezelf inbegrepen). Kritisch zijn, niet alles zomaar mooi vinden is absoluut een kwaliteit als fotograaf.

Kritisch kijken is zeker onderdeel van sterke beelden maken, het is alleen niet prettig voor jezelf als het je tegenhoudt om te starten of als het leidt tot minder motivatie, minder doen of afhaken. Dat is zonde en niet nodig!

Dus hoe ga je je fotografisch verder ontwikkelen als je faalangst hebt?

Kleine stapjes

Neem kleine stapjes. Veel mensen met faalangst hebben ook last van perfectionisme. Mensen die perfectionistisch gedrag bij zichzelf herkennen zijn vaak niet zomaar tevreden en kunnen de neiging hebben om snel alles tegelijk aan te willen pakken. Je wil het eigenlijk meteen kunnen.

Te grote stappen willen zetten kan je afschrikken. Omdat de kans dan groter is dat iets niet lukt. Niet omdat je het niet in je hebt, maar omdat je ineens wel heel veel tegelijk wilde. Vergelijk het eens met autorijden, een instructeur zorgt voor een stap-voor-stap opbouw, niet meteen de snelweg op dus! Kleine stappen geven je vertrouwen in jezelf. En motivatie om door te gaan :). 

Techniek is uiteindelijk gewoon te leren, je moet even weten hoe het werkt. Je hebt ook leren schakelen, verkeersregels geleerd enz. Misschien is dit niet het meest inspirerende maar het geeft je wel veel vrijheid. Zo is het ook met techniek in fotografie. Doordat je op een gegeven moment vanzelf weet wat je moet doen voor welke effect, krijg je een enorme creatieve vrijheid. En daar geniet ik het meeste van. Zo kan ik de beelden maken die me raken.

Nog een beginnersfoto toen ik verdwaald rondliep tijdens een workshop

Stap-voor-stap begeleiding maakt het lichter

Dit is waar ik zelf niet voor koos toen ik begon en dat heb ik geweten ook. Ik volgde een keer een losse workshop natuurfotografie, dit was een leuke, inspirerende dag. Alleen het probleem: er bleef niks hangen. Er kwam erg veel op me af en de docent kon ook niet het hele verhaal vertellen in 1 dag. Er was geen tijd om dingen echt tot een gewoonte te maken. En ik had geen overzicht, ik ben iemand die graag grip op dingen heeft en dat gaat niet als je wat losse informatie krijgt aangereikt.


Als je echt beginner bent, besef dan dat je niet in 1 dag gaat leren fotograferen. Je hebt ook niet in 1 dag leren autorijden of zwemmen.

Dit zijn vaardigheden die vrijwel iedereen kan leren, maar mensen vergeten wel eens dat ze dit stap voor stap hebben opgebouwd. Laag voor laag. Knoppen op je camera leren vinden, zelf beginnen met instellen, steeds iets meer, anders leren kijken, situaties herkennen, weten wanneer je wat doet met je instellingen. Dit is echt een proces. 

Zoals gezegd volgde ik eerst 1 losse workshop. Later deed ik een 2e losse workshop (macrofotografie) en toen liep ik verloren rond. Het waren ook 2 losse workshops die geen samenhang hadden en met weer een andere docent. (begrijp me niet verkeerd; een losse workshop kan heel leuk zijn maar ik vind het geschikter voor iemand die al een basis heeft). 

Ik had een simpele compactcamera (ik wist totaal niet wat ik voor materiaal moest kopen) en de docent kende mijn camera niet en besteedde er ook niet veel aandacht aan. Hij liet aan het begin zien met welke foto hij een reis naar Zuid-Afrika had gewonnen. Mooi om te zien, maar het gaf mij niet zozeer vertrouwen in mezelf. Het was eerder een beetje intimiderend. Misschien goed voor zijn ego maar niet zozeer voor de mijne.

Ik denk dat we in een maatschappij leven waarin we steeds meer NU willen. Besef dat leren fotograferen een proces is dat je stap voor stap opbouwt. 

Het is misschien een "praatje in mijn eigen straatje", maar een wat langere cursus waarin alles stap voor stap wordt opgebouwd had mijn ontwikkeling zeker goed gedaan en enorm versneld. Ik koos daar in het begin niet voor. Ik was meer bezig met fotomateriaal. Na die 2 losse workshops besloot ik het een tijd zelf uit te willen zoeken. Dit was taai en het ging langzaam, ik wist niet precies wat ik moest doen, zocht overal naar info en verzoop daar wat in. 

Het kostte mij een paar jaar voor ik begreep hoe ik in de M-stand (alles handmatig instellen) werkte. Dit had veel vlotter en vooral lichter voor mezelf gekund. Ik begreep ook vaak de uitleg van een ander niet. Wat voor hen zo vanzelfsprekend leek, voelde voor mij aan als Chinees. 

Foto van nu

Maak afspraken met jezelf

Dit klinkt misschien vreemd of kinderachtig maar hier gaat het vaak mis. iedereen heeft het tegenwoordig druk. En als je niet helder met jezelf afspraak wannéér je wát gaat doen aan je fotografie, dan doe je het heel snel minder dan je wil. Veel mensen overschatten ook hun eigen discipline, zo is mijn ervaring. En enige regelmaat is belangrijk als je iets wil leren. 

Denk aan autorijden, je doet het vaak elke week en laat niet ineens een gat vallen van een paar maanden. Dat doet bijna niemand. Verschil is alleen dat je met autorijden toewerkt naar dat rijbewijs en bij fotografie niet.  

Prachtige sfeer in het bos

Ongemakkelijk gevoel hoort erbij

Als je iets wil leren waar je tegenop ziet, dan zorgt dit voor ongemakkelijke gevoelens. Je voelt je nog onzeker, ervaart soms frustratie omdat het niet helemaal is geworden zoals je wilde. Dit is normaal, groei vindt plaats buiten je comfortzone. Wees trots dat je dit aangaat en niet blijft weglopen en na je pensioen spijt hebt dat je niet voor je eigen hobby of passie hebt gekozen. 

Spelen met zachtheid, kleur en vormen

Omring je met fotografieliefhebbers

Misschien heb je wel eens gehoord van de uitspraak dat je het gemiddelde bent van de 5 mensen om je heen die je het meeste ziet. We worden behoorlijk beïnvloed door de mensen om ons heen. Verzamel de juiste mensen om je heen. Mensen die je inspireren, motiveren en die ook wat verder zijn dan jij.  

De woestheid van de zee

Volg je intuïtie

Voel je dat je echt wat met fotografie wil doen? Kom dan in actie en gun jezelf het plezier. Wil je het alleen gaan doen, maak dan duidelijke afspraken met jezelf. Wil je je laten begeleiden? Volg dan ook je intuïtie, bij wie voel je je goed? En laatste tip: bekijk ook of de foto's van een docent je aanspreken of niet. 

Voel je dat je met mij wil samenwerken. Bekijk dan hier mijn cursusaanbod of stuur een e-mail als je een vraag hebt. 

Hoe dan ook, ik hoop dat jij kiest voor jezelf en toch iets meer vertrouwen hebt om te gaan fotograferen. 


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over leren fotograferen, je eerste stappen of faalangst   

Of vraag om apparatuuradvies. Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Francisca de vries
Door

Francisca de vries

op 28 Nov 2022

Hoi ik heb de tamron 100-400 gekocht super blij mee maar door de operatie die ik in januari heb gehad is ie wat zwaar nog voor mij om de hele tijd te tillen ik zoek een goede statief er voor zodat ik kan blijfen oefenen

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 05 Dec 2022

Hi Franciska, vervelend. Kijk even naar dit artikel: https://kijkenziefotoschool.nl/welk-statief-kopen/ Ik kan niet concrete statieven noemen (zijn er te veel en komen telkens anders op de markt). Je kan eens kijken naar merken als Rollei of Sirui, die zijn vaak wat lichter en compacter.

Reactie plaatsen