Noorderlicht fotograferen: Beste lens voor Nikon, Canon en Sony

Noorderlicht fotograferen: Beste lens voor Nikon, Canon en Sony

Noorderlicht fotograferen, het is iets wat veel natuurliefhebbers enorm aanspreekt. Telkens krijg ik dezelfde vraag als ik vertel dat ik naar Noorwegen ben geweest. “Heb je het noorderlicht gezien?” Als je het noorderlicht wil fotograferen, welke lens gebruik je dan? Wat is de beste lens? Welke eigenschappen doen er toe en welke niet? In dit artikel bespreek ik een aantal lenzen van Nikon, Canon en Sony die geschikt zijn voor noorderlicht en meer…

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Fijn om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen 🙂

Beste lens voor noorderlicht

Waar moet je nu op letten bij een lens voor het noorderlicht? Wat maakt de ene lens geschikter voor het noorderlicht dan de andere? Ik bespreek eerst een aantal eigenschappen en daarna bespreek ik specifieke lenzen voor verschillende merken. Dit is geen totale opsomming van alle lenzen, wel onafhankelijk.

Brandpuntsafstand (lengte van de lens)

Welke brandpuntsafstand is goed voor het noorderlicht? Over het algemeen wordt een groothoeklens gebruikt voor fotografie van het noorderlicht. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een brandspuntsafstand tussen 15 en 35 millimeter (fullframe). Nog weidser kan maar komt weinig voor. Het voordeel is dat je dan veel lucht in beeld krijgt en dus meer van het noorderlicht in beeld brengt.

Belangrijk hierbij is ook welke camera je gebruikt, het gaat erom welke sensor je camera gebruikt. De meeste camera’s zijn geen fullframe camera’s maar “cropcamera’s”. Deze hebben een kleinere sensor. Dit heeft invloed op de brandpuntsafstand.

Dezelfde lens “gedraagt” zich op een cropcamera (APS-C sensor) anders dan op een camera met fullframe sensor.

Voorbeeld.

Gebruik je een lens van 18 mm op een fullframe camera, dan is de beeldhoek (hoeveel je in beeld krijgt) ook echt 18 mm. Diezelfde lens geeft op een “cropcamera” een ander beeld.

Bij Canon cropcamera’s gedraagt die 18 mm lens zich als een 18 x 1,6 (cropfactor) = 28,8 mm lens. Dat is dus heel wat minder groothoek dan 18 mm.

Bij Nikon en Sony is het 18 x 1,5 (cropfactor) = 27 mm. Bij Fujifilm is dit praktisch hetzelfde.

Bij Olympus hebben sommige systeemcamera’s een MFT-sensor (Micro Four Thirds). De cropfactor is dan 2. Dan is 18 mm, dus eigenlijk 36 mm.


Zoomlens of primelens?

Beide zijn natuurlijk te gebruiken. De zoomlens heeft als voordeel dat deze wat gemakkelijker is als je je compositie wil veranderen. Persoonlijk vind ik dat prettig. De primelens levert over het algemeen goede prestaties omdat deze enkel op één brandpuntsafstand goed hoeft te presteren en daarvoor helemaal is geoptimaliseerd. Toch zou ik me hier totaal niet druk om maken, doe ik ook niet 😉


Lichtsterkte

Lichtsterkte is belangrijk voor noorderlicht. Waarom? Het is donker als je noorderlicht fotografeert, dus je hebt weinig licht. Dan helpt het als je een lens gebruikt waar veel licht doorheen kan. Dat is precies wat een lichtsterke lens is. Het is een lens met een groot diafragma, een grote lichtopening (gat) dus.

Wat is groot?

Vanaf f/2.8 spreken we van een lichtsterke lens. Dat is een lens waar veel licht doorheen kan, een grote lichtopening. Een groot gat, simpel gezegd.

Is het dan niet mogelijk om noorderlicht te fotograferen met een minder lichtsterke lens? Het is wel mogelijk, maar minder optimaal. Een lens die minder lichtsterk is (bijvoorbeeld f/3.5; dit komt veel voor bij de beginnerslenzen) laat minder licht door. Bij noorderlicht betekent het dat je dit moet gaan compenseren met een hogere ISO-waarde, je moet je camera meer opvoeren en dat betekent dat de beeldkwaliteit gaat afnemen.


Autofocus of handmatig?

Is het belangrijk dat je lens autofocus heeft voor noorderlicht? Nee. Je werkt in het donker en vanaf statief (een must). De autofocus houdt niet van donkere omstandigheden, dan is het lastiger scherpstellen. Dus als je noorderlicht fotografeert, dan ga je vaak handmatig scherpstellen. Je schakelt de autofocus op je lens (de knop) of in het menu uit en gaat zelf aan de scherpstelring draaien. Soms draai je de camera op je statief even naar een onderwerp toe dat wel te zien is in het donker om daarop handmatig scherp te stellen. En vervolgens kan je je camera weer wat draaien voor de juiste compositie. Ook kan het werken om de scherpstelring op ‘oneindig’ te zetten. Sommige lenzen hebben daarvoor een pictogram op de lens. Je zet de lens op oneindig en dan wordt de foto scherp (als je natuurlijk verder ook de juiste instellingen gebruikt).


Scherpte

Algemeen bekend is dat lenzen in het centrum vaak meer scherpte bieden dan in de hoeken. Bij noorderlicht fotografie is het wat mij betreft minder belangrijk dat de hoeken net zo scherp zijn als het centrum. Het zijn meer donkere foto’s en daardoor valt het ook minder op.


Beeldstabilisatie

Is dit belangrijk voor noorderlicht? Nee, ook niet.

Je werkt vanaf statief en dan is het standaard advies om de beeldstabilisatie uit te schakelen.

Zie ook mijn artikel Een Lens met of zonder beeldstabilisatie kopen als je meer wil leren over stabilisatie van een lens. Daar ontdek je wanneer het wel en wanneer minder belangrijk is.


Weathersealing

In gebieden waar je het noorderlicht fotografeert kan het weer meer onvoorspelbaar zijn. Het kan ineens gaan regenen of sneeuwen. Weathersealing helpt dan wel (de naden van de lens zijn dan beter afgedicht tegen nattigheid). Het is niet het allerbelangrijkste, maar het g eeft je bij een dure lens wel minder zorgen in nattere omstandigheden.

Het belangrijkst zijn dus de brandpuntsafstand (meestal groothoeklens) en de lichtsterkte.


Beste lens noorderlicht voor Canon 

Hieronder bespreek ik een aantal lenzen voor Canon spiegelreflexcamera‘s. Zijn ze wel of niet geschikt. Over het algemeen is de volgorde: van voordeliger naar duurder.

Canon EF-S 10-18 mm f/4.5-5.6 IS STM

Dit objectief is de vernieuwde versie van de Canon EF-S 10-22 millimeter. De brandpuntsafstand is op zich prima, 10-18 mm is zeker geschikt.

De lens is met f/4.5 niet lichtsterk en daarom niet echt geschikt voor het noorderlicht. Het verschil tussen een lens met f/2.8 en f/4.5 is behoorlijk.

Praktisch komt erop neer dat wanneer je met een lens van f/2.8 een ISO van 2000 nodig zou hebben voor een goed belichte foto van het noorderlicht, je met een lens van f/4.5 een ISO nodig zou hebben van maar liefst 5000. Dit is erg hoog en de Canon EF-S 10-18 mm f/4.5-5.6 IS STM wordt ook vaak gebruikt om camera’s die minder goed zijn bij zulke hoge ISO-waarden (cropcamera’s). Daarnaast staat Canon erom bekend eerder ruis te hebben bij hogere ISO-waarden dan Nikon of Sony.

Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM

Deze lens is al lichtsterker dan de hierboven genoemde Canon EF-S 10-18 mm f/4.5-5.6 IS STM. f/3.5 is lichtsterker dan f/4.5. Alleen het is nog niet optimaal. Wanneer je met ene lens van F/2.8 ISO 2000 nodig zou hebben voor een goed belichte foto van het noorderlicht, dan zou je met een lens van f/3.5 ISO 3200 nodig hebben voor dezelfde belichting. De lens is wel bruikbaar, maar je zult wat mindere beeldkwaliteit krijgen dan met een f/2.8 lens.

De brandpuntsafstand is prima.

Tokina AT-X 11-16 mm f/2.8 Pro DX II

Tokina staat bekend om de professionele lenzen die meestal een stuk goedkoper zijn dan Canon. De brandpuntsafstand is goed, dit is wel een lens die enkel geschikt is voor cropcamera’s (dus niet voor fullframe).

Hierbij moet je denken aan deze camera’s (niet 100%  volledig): Canon EOS 1300D, 2000D, 4000D, 200D, 750D, 760D, 800D, 77D, 80D, 7D Mark II. En ook de oudere modellen, zoals Canon EOS 350D, 400D, 450D, 500D, 550D, 600D, 650D, 700D. En ook de oudere 1000-serie, zoals 1000D, 1100D, 1200D. Verder nog de 10-serie: 20D, 30D, 40D, 50D, 60D, 70D.

De lichtsterkte is zeker goed voor noorderlicht, f/2.8. De bouw is degelijk.

Vervorming is zelfs op de kortste brandpuntsafstand nauwelijks te merken. Het kiezen tussen manuele focus en automatische focus op de lens zal wel even wennen zijn als je het klassieke Canon systeem gewend bent. Bij deze lens moet je een aparte ring naar voren klikken om tussen de opties te kiezen, in plaats van het normale knopje aan de zijkant van een Canon objecief.

Tokina AT-X 11-20 mm f/2.8 Pro DX 

Deze groothoeklens kwam begin 2015 op de markt. De zoomrange is groter dan bij de hierboven genoemde Tokina 11-16 mm f/2.8 Pro DX II, dit maakt in sommige situaties wat flexibeler. De lens is met f/2.8 ook lichtsterk en dus bijvoorbeeld geschikt voor fotografie van sterren of noorderlicht. De bouw is heel degelijk en de prijs is voor deze kwaliteit heel mooi.  De switch tussen autofocus en handmatige focus werkt door de lens naar voren en naar achteren te drukken. Even anders dan een knop op de zijkant (zoals bij Canon het geval is), maar het werkt ook prima.

Vervorming is op 11 mm zoals verwacht wel aanwezig (een horizon kan dan bol/rond gaan lopen), dit kan je goed corrigeren met Lightroom.

Al met al is dit een lens met een hoge prijs/kwaliteitverhouding, interessant voor wie de lichtsterkte echt nodig heeft (denk aan noorderlicht).

Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM

Deze lens is goed betaalbaar en is met f/2.8 lichtsterk. Alleen op een Canon cropcamera is de brandpuntsafstand eigenlijk zo’n: 27 – 80 mm. Dit is bruikbaar maar het is niet echt heel veel groothoeklens. De Tokina lenzen hierboven zijn qua brandpunstsafstand geschikter.

Beste lens voor noorderlicht voor Canon fullframe camera’s

Je kan hierbij denken aan:

  • Canon EF 16-35 mm f/2.8 lenzen (goede brandpunstsafstand, flexibel door de zoom en lichtsterk met f/2.8)
  • Een 24-70 mm f/2.8 lens is ook bruikbaar hoewel je dan wel minder groothoek gebruikt; dat is iets minder ideaal.
  • Een betaalbaar alternatief is ook een Irix 15 mm f/2.4 blackstone (deze is nog iets lichtsterker). Alleen je kan niet zoomen, het is geen primelens.

Beste lens noorderlicht voor Nikon

Hieronder volgt een aantal lenzen voor Nikon spiegelreflexcamera’s die wel of minder geschikt zijn voor het noorderlicht.

Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5- f/5.6 II

Dit soort lenzen (18-55 mm) worden vaak meegeleverd bij aankoop van een instapmodel spiegelreflexcamera van Nikon. De zogeheten kitlens. De brandpunstsafstand is op zich bruikbaar (27 mm door de cropfactor van 1,5) maar niet helemaal optimaal. Het is niet heel veel groothoek. De lichtsterkte is ook niet helemaal optimaal.

Zou je met de hierna genoemde Tokina lenzen op f/2.8 en ISO 2000 een goed belichte foto maken van het noorderlicht, dan zou je met een NIkon kitlens van 18-55 mm op f/2.8 een ISO van 3200 nodig hebben. Het is nog wel te doen, maar niet ideaal te noemen.

Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM

Deze lens is ook genoemd bij Canon. De lichtsterkte is prima, f/2.8. Alleen de brandpunstsafstand is niet optimaal, het is wel bruikbaar. De cropfactor is 1,5 bij Nikon, dus dat betekent dat de brandpunstsafstand eigenlijk 25,5 – 75 mm is. 25,5 mm is in te zetten voor noorderlicht maar soms zou je misschien weidser willen fotograferen.

Tokina AT-X 11-16 mm f/2.8 Pro DX II en Tokina AT-X 11-20 mm f/2.8 Pro DX 

Deze lenzen zijn al genoemd bij Canon hierboven en zijn er ook voor Nikon cropcamera’s (APS-C sensor). Hierbij moet je denken aan deze camera’s (dit is geen volledige lijst): Nikon D3000, D3100, D3200, D3300, D3400, D3500, D5000, D5100, D5200, D5300, D5500, D5600, D7000, D7100, D7200, D7500, D500 en ook de oudere D90, D60, D40 enz.

Het is een betaalbare optie. De lichtsterke groothoeklenzen van Nikon zelf zijn namelijk behoorlijk aan de prijs.

Nikon AF-P 10-20 mm f/4.5-5.6G VR

Deze lens is niet erg geschikt vanwege de lichtsterkte. F/4.5 is niet lichtsterk en leidt tot hoge ISO-waarden en dus meer ruis. Zou je bijvoorbeeld met de hierboven genoemde Tokina lenzen op f/2.8 en ISO 2000 een goed belichte foto van het noorderlicht, dan zou je met deze lens op f/4.5 ISO 5000 nodig hebben voor dezelfde belichting van de foto. Dat is nogal een hogere ISO en dus meer ruis.

Beste Nikon lens noorderlicht voor fullframe 

Bij fullframe lenzen voor de Nikon spiegelreflexcamera’s voor noorderlicht kan je denken aan deze lenzen:

  • Nikon AF-S 14-24mm f/2.8G ED
  • Nikon AF-S 17-35mm f/2.8D IF-ED
  • Nikon AF-S 24mm f/1.4G ED
  • Nikon AF 24mm f/2.8D

Beste lens noorderlicht voor Sony systeemcamera

Hieronder volgt een aantal lenzen voor Sony systeemcamera’s (E-mount)

Sony NEX 16-50 mm f/3.5-5.6 PZ OSS

Deze lens wordt heel veel gebruikt door mensen die een Sony systeemcamera hebben, zeker door beginnende fotografieliefhebbers. De brandpuntsafstand is bruikbaar. Het is door de cropfactor eigenlijk 24-75 mm. Op 24 mm is de lens zeker wel te gebruiken.

De lichtsterkte is niet optimaal, maar het is als je niets anders hebt wel te gebruiken. De ISO zal wel wat hoger moeten dan wanneer je een lens met f/2.8 zou gebruiken.

Sony NEX 20 mm f/2.8

Deze lens wordt minder gebruikt want het is nogal een specifieke lens. 20 mm is eigenlijk 30 mm op een cropcamera. Daarmee is de brandpunstafstand niet heel erg groothoek en niet echt ideaal. De lichtsterkte is zeker wel goed, het  zorgt ervoor dat je je ISO lager kan houden in je noorderlichtfoto’s.

Sony NEX 16 mm f/2.8

Deze lens is meer geschikt dan de hierboven genoemde Sony NEX 20 mm f/2.8. 16 mm (eigenlijk 24 mm door de cropfactor vn 1,5) is meer geschikt en de lichtsterkte is zeker goed. Ook is de lens nog vrij goed betaalbaar. Op het moment van schrijven is dit 216 euro. Het enige nadeel is dat het een primelens is en dat je daardoor minder flexibel bent, je kan niet even wat in- of uitzoomen.

Beste lens voor noorderlicht voor fullframe Sony systeemcamera

Hierbij kan je denken aan een van de volgende lenzen:

  • Sony FE 24mm f/1.4 GM objectief (24 mm is zeker bruikbaar maar niet extreem veel groothoek; lichtsterkte is heel goed; minder flexibel door ontbreken zoom)
  • Sony FE Distagon T* 35mm f/1.4 ZA (35 mm is eigenlijk is al bijna geen groothoek meer en daarom niet zo geschikt)
  • Sony FE 28mm f/2.0 objectief (28 mm is nog wel groothoek maar niet erg veel; f/2.0 is heel geschikt)
  • Sony FE 16-35mm f/2.8 GM (dit is de meest ideale lens; 16-35 mm is een prima brandpunstsafstand; flexibel door de zoom en ook nog lichtsterk met f/2.8)

Beste lens voor noorderlicht voor Olympus systeemcamera

Dit wordt binnenkort aangevuld


Beste lens voor noorderlicht voor Fujifilm

Dit wordt binnenkort aangevuld


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen voor Canon:


Stel onderaan je vragen & ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden.

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Belangrijk, geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Marie van den Bosch
Door

Marie van den Bosch

op 25 Mar 2019

Hallo Joris,Ik heb een Nikon D5300 en wil noorderlicht gaan fotograferen in IJsland, wat voor betaalbare lens zou je mij aanraden en waarom?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Mar 2019

Hi Marie, ik raad de Tokina AT-X 11-20 mm f/2.8 Pro DX aan en bij minder budget de Tokina AT-X 11-16 mm f/2.8 Pro DX II. Door F/2.8 is de lens mooi lichtsterk. Je hoeft dan je ISO midner hoog te zetten (nog steeds is een ISO 2000 gemiddeld niet gek trouwens bij noorderlicht maar dit is maar een richtlijn).

Marina
Door

Marina

op 19 Jun 2019

Hoi Joris, welke lens raad je aan voor een Olympus E-M10 Mark II systeemcamera (MFT) Dit ivm noorderlicht Heb nu 2 standaard lenzen: 14-42mm II R 1:3.5-5.6 En de 40-150mm R 1:4.0-5.6 Is één van deze geschikt of zou je een andere adviseren?Dankjewel alvast Marina

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Jun 2019

De 14-42mm II R 1:3.5-5.6 op diagragma f/3.5 gebruiken. Ideaal gezien heb je liever een f/2.8 lens. Maar die zijn vaak wat duurder. Daar kan meer licht door namelijk.

Mayke van den Berg
Door

Mayke van den Berg

op 19 Sep 2019

Hoi Joris, zou dit een goede optie kunnen zijn? Die is qua prijs nog goed te doen: Olympus 17 mm F2.8 37 mm filter. Of denk je dat de Olympus 17mm F1.8 of de Olympus 25mm F1.8 heel veel betere resultaten geven? Wat ik me afvraag is, als je brandpuntafstand zo kort/laag is, zie je het licht dan nog wel. Of is het zo groot dat je geen zoomlens nodig hebt? (Je kunt wel merken dat ik geen ervaring heb met het noorderlicht ;-) )Alvast bedankt. Groetjes Mayke

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Sep 2019

Hi Mayke,Vaak wil je een weids beeld bij noorderlicht om veel lucht in de foto te krijgen (een groot stuk lucht). En ook een groot stuk noorderlicht. De 17 mm f/1.8 is het meest geschikt van de lenzen die jij noemt. Je hebt dan een weidser beeld, het is sowieso niet heel weids omdat jouw camera een cropfactor 2 heeft. Je moet de brandpuntsafstand keer 2 doen. Dus 17 mm is eigenlijk 34 mm bij jou. Dat is al bijna geen groothoek meer (tot 35 mm spreek je daarvan). Dus een 25 mm lens is eigenlijk 50 mm en dat is vaak te lang voor dit soort beelden.Nog wat weidser en ook lichtsterk is: OLYMPUS MFT 12-40MM F/2.8 M.ZUIKO DIGITAL PRO. Maar die is duurder. Dat is dus eigenlijk 24-80 mm.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Jun 2019

Deze is nog wat geschikter: SAMYANG 14MM F/2.8 OLYMPUS 4/3. Je kan alleen met de hand scherpstellen dan. Alleen het is niet het makkelijkste om te fotograferen, het noorderlicht. Je moet wel echt controle hebben over je camera, er moet activiteit zijn (KP) en het moet onbewolkt zijn

Marina
Door

Marina

op 19 Jun 2019

Dank je wel Joris, Je moet idd geluk hebben met het noorderlicht. Maar als 't er is, is 't prachtig!

Jan Bierman
Door

Jan Bierman

op 11 Jul 2019

Joris,goedemorgen, ik hou niet van die grote camera's, Ik ben meer van de compacte camera. Ik wil ook een nieuwe kopen, en heb daar een paar soorten voor gevonden , maar welke is nu ook geschikt voor zowel Noorderlicht te fotograferen als ook te kunnen inzoomen en een grote sensor. Ik heb noorderlicht gezien maar niet zelf kunnen fotograferen, camera en telefoon pakten het niet. We gaan nog een keer terug want het is daar heel mooi. Nu heb ik een paar toestellen gevonden die heel veel kunnen de Panasonic Lumix DC-TZ200 en ook de Sony Cybershoot RX100 (meerder type's ). Maar ik kan er niet uitkomen welke nu geschikt is, de Lumix kan veel meer zoomen dan de Sony. Kan je mijn informatie en een tip geven welke ik zou moeten nemen. Mvg Jan

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Jul 2019

Hi Jan,Zelf ben ik meer een fan van camera;s met verwisselbare lenzen. Voor noorderlicht moet je vooral kijken naar lichtsterkte, op z'n minst f/2.8 raad ik je aan. En ook wil je een lens die relatief veel groothoek biedt. 28 mm is dan niet heel veel groothoek. De grootte van de sensor zegt wat over de kwaliteit van de foto's bij hogere ISO. Verder de optie van RAW is een pre. Qua zoom kun je ze ook nog vergelijken, ik hoop dat je zo de belangrijke eigenschappen meer op een rij hebt. Op dit moment heb ik geen overzicht van alle opties voor een camera met jouw wensen, mogelijk komt dit nog.

Arnold Olijkan
Door

Arnold Olijkan

op 07 Feb 2020

Hoi Joris,Om het Noorderlicht te kunnen fotograferen heb ik een Sony A7 van iemand gekocht via marktplaats. Daar zat de kitlens bij die volgens mij niet voldoende lichtsterk is. Daarom heb ik eveneens via marktplaats van iemand een Samyang 14 mm F/2,8 gekocht, die mooie resultaten leverde op Spitsbergen, nu twee jaar geleden. Ik probeerde ook om te filmen, maar dat leverde onbruikbare beelden op. Ik denk dat dan F/2,8 nog onvoldoende lichtsterk is. Nu is er van Sony een lens die net onder de € 200,- kost, 50mm F/1,8. Zal F/1,8 beter presteren bij het filmen van het Noorderlicht, of kan ik beter omkijken naar een F/1,4? In oktober 2017 heb ik overigens ook op IJsland een paar dagen mooi Noorderlicht gezien. Hier had ik een JVC Everio 3D videocamera bij me, en daarmee is het wel gelukt om het Noorderlicht te filmen. Ik moest daarvoor de camera handmatig op de langzaamste sluitertijd zetten, dat was 1/2 seconde. Deze camera had als grootste diafragma F/1,2! De beelden zijn wel erg korrelig, en het Noorderlicht beweegt wel schokkerig. En dat is de reden geweest om de Sony A7 te kopen, vanwege de grote beeldsensor en de daaraan verbonden lage beeldruis.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Feb 2020

Hi Arnold, filmen van noorderlicht is erg moeilijk inderdaad. Het beste kan je een timelapse video maken door achter elkaar foto's te nemen en die samen te voegen tot een korte video. 14 mm is erg weids inderdaad, niet altijd het beste. Een 50 mm f/1.8 gaat ook niet zozeer de beste oplossing zijn (wel lichtsterker maar nog steeds moeilijk voor video). En je zit vast aan 50 mm. Verder ben ik ook geen expert in video want ik richt mij veel meer op fotografie. Een sluitertijd van 1/2 levert normaal gesproken geen goede video op. Je hebt dan heel weinig beelden. Met foto's een filmpje maken is denk ik de beste oplossing.

Peter
Door

Peter

op 11 Jan 2021

Hoi Joris, Ik heb een nikon D5300, Is een nikon af-s 24-70 2.8 vr geschikt voor noorderlicht fotografie/donker? Verder veel natuur en gebouwen. Of raad je iets anders aan?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Jan 2021

Hi Peter,Voor noorderlicht is f/2.8 inderdaad aan te raden en 24-70mm kan, alleen met je cropfactor zit je dan op 32-105mm. Dat kan wel maar is soms niet heel veel groothoek. Je kan ook denken aan b bijv. een Sigma 17-50mm f/2.8 voor meer groothoekbereik. Voor gebouwen is f.2.8 niet nodig en ook dan zou ik liever meer groothoek hebben dan je met 24-70mm op jouw camera hebt.

Monique Beniers
Door

Monique Beniers

op 07 Mar 2021

Hoi, Momenteel ben ik in het bezit van een Sony A6000 met kitlens. Daarvoor altijd een Sony DSLR gehad, maar deze verkocht na gezondheidsproblemen na auto ongeluk. Nu ga ik in de komende winter een reis maken door Finland en Noorwegen. Veel sneeuw en hopelijk het Noorderlicht. Ik wil hiervoor een camera aanschaffen met geschikte lenzen en proberen mijn oude hobby nieuw leven in te blazen. Verder fotografeer ik vooral natuur, dieren en kinderen. Wat zou je adviseren.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Mar 2021

Hi Monique, het belangrijkste als je noorderlicht wil fotograferen is dat je zorgt dat je vooraf gewoon weet wat je moet doen. Het is niet iets voor beginners namelijk. Verder kan je de kitlens gebruiken op f/3.5 voor noorderlicht. Een nog lichtsterkere groothoeklens van f/2.8 wordt waarschijnlijk wel vrij duur. Voor dieren en kinderen kan je de lens van 50-210mm bijvoorbeeld nemen om te beginnen. Die is nog betaalbaar. Heb je het gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-book al gedownload? Je krijgt dan ook veel tips, video's en een webinar waarin ik veel deel.

sabine
Door

sabine

op 02 Nov 2021

Halloik ga volgend jaar naar lapland Zweden en hoop de noorderlicht te kunnen fotograferen welke lens past het beste op een canon 250 D ik las in vorige reacties van de lens AT-X 11-20 mm f/2.8 Pro DX, maar dan voor nikon maar past deze op een canon eos 250D? mvg sabine en alvast bedankt

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 12 Nov 2021

Hi Sabine, door een technische fout is mijn reactie niet geplaatst. Dit vind ik erg vervelend, alle reacties van afgelopen maand doe ik nu opnieuw. Excuus hiervoor.Je moet de versie voor Canon hebben. De versie voor Nikon gaat niet passen. Verder ook een statief gebruiken en f/2.8 gaat je wel helpen.

Carla
Door

Carla

op 15 Jan 2022

Binnenkort ga ik naar Noorwegen (Tromso) voor het noorderlicht. Ik ben aan het oefenen om de kans op een goede foto te vergroten. Ik heb mijn Nikon D5300 + tamron lens 18-400 mm als volgt ingesteld: De lens op MF volledig uitgezoomd en focus op oneindig Camera stand M S op ca. 2,5 sec (variabel, uitproberen) A op 3,5 ( voor mijn lens max.) ISO 1600 Op statief (VR uit) Zowel met als zonder timer geprobeerd Alle foto’s zijn onscherp. Hoe kan dat?Groet, Carla

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 17 Jan 2022

Hi Carla,Leuk dat je naar Tromso gaat, ik ben ook gek op Noorwegen. Ik zou experimenteren met een zaklantaarn en het aanschijnen van een herkenbaar onderwerp om met MF op te focussen. Als dat er niet in de voorgrond is om handmatig op te focussen, dan evt. met hulp van een persoon die daar tijdelijk staat.Focus op oneindig bij MF wordt inderdaad ook veel gebruikt.Verder een stabiel statief gebruiken. Ik kan niet direct de onscherpte van je foto's verklaren. Je doet veel goed. Wel vind ik qua belichting 2,5 seconden erg kort (dit hangt ook af van de kracht van het noorderlicht maar doorgaans zijn sluitertijd wel wat langer om te donkere beelden te voorkomen).

Fred
Door

Fred

op 21 Dec 2022

Hallo Joris,Binnenkort ga ik naar Noorwegen om het noorderlicht te fotograferen. Ik heb een Canon R10 camera met een 18-150mm F3.5-6.3 lens. Eigenlijk niet helemaal ideaal. Wat raad je me aan?Groet van Fred

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 29 Dec 2022

Hi Fred,Een iets latere reactie. Ideaal gezien een f/2.8 lens. Dit zou mogelijk ook met een adapter kunnen zodat je een lens voor spiegelreflex kan gebruiken. Kan een manual focus lens zijn (vaak goedkoper). Brandpunt bijvoorbeeld tussen 10-18mm. Soms hebben Samyang of Tokina daar goede lenzen voor, ik weet niet zeker goed dit werkt met de adapter. Dit zou ik wel navragen.

Eva
Door

Eva

op 28 Dec 2022

Hallo, Ik heb een Nikon D3500 en heb nu een AF-P Nikkor 18-55 mm lens. Welke lens kan ik het beste aanschaffen om het Noorderlicht te fotograferen -of is deze ook goed, voor een beginnende fotograaf- en met welke instellingen? Groet van Eva

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 29 Dec 2022

Hi Eva, voor noorderlicht is het heel belangrijk dat je echt goed controle hebt over je camera, handmatig kunnen instellen, scherpstellen in het donker, goed kunnen beoordelen hoe de belichting is enz, instellingen goed kunnen aanpassen. Je moet echt investeren in een basis in fotografie daarvoor. De lens zou kunnen op f/3.5, nog beter is een f/2.8 lens (bijvoorbeeld van Tokina) maar ik zou eerst goed oefenen. Avondfotografie (in de stad) lijkt er nog het meeste op.

Kyara
Door

Kyara

op 04 Jan 2023

Hi Joris, Volgende week ga ik naar Lapland om hopelijk het noorderlicht te kunnen zien en fotograferen. Ik heb een Nikon D750 maar twijfel welke lens ik zal meenemen. Mijn AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR of Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art. Groetjes, Kyara

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 16 Jan 2023

Hi Kyara, het lukte mij niet eerder te reageren. Je bent al in Lapland geweest, hopelijk met goede beelden! Ik zou beide meenemen, een 35mm is niet zwaar mijn mening.

Maria
Door

Maria

op 30 Nov 2023

Hoi Joris Wij gaan in januari hopelijk naar het noorderlicht. Heb een Tamron lens van 18-135 mm op de Canon camera 90D, is deze geschikt voor het noorderlicht. Mvg Maria

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 06 Dec 2023

Hi Maria, Op 18mm is je lens f/3.5. Liever zou ik een f/2.8 lens (of lichtsterker) gebruiken maar als het niet anders kan dan kan je de 18-135mm nog inzetten. Het kost je wel iets beeldkwaliteit. Verder is het voor noorderlicht belangrijk dat je echt goed weet wat je doet want het is niet het makkelijkste. Een goede basis heb je wel nodig, net als in M-stand kunnen werken, scherpstellen in het donker, belichting kunnen beoordelen enz. Hen je mijn gratis E-book al gedownload? https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/ Dan krijg je ook tips.

Nettie Schaafsma
Door

Nettie Schaafsma

op 15 Jun 2024

Fijn artikel. Ik ben op zoek naar een goede lens voor mijn IJSland reis in oktober, Dank weer voor de heldere uitleg, zo kon ik een betere keuze maken,

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 19 Jun 2024

Bedankt, ik weet nog goed wie je bent. IJsland is heel mooi, succes daar!

Silke
Door

Silke

op 05 Nov 2024

Hoi, vraagje; je schrijft; Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR: 'niet erg geschikt vanwege de lichtsterkte', maar later schrijf je ook: Fullframe lenzen voor de Nikon SRC's voor Noorderlicht... en als eerste geef je diezelfde lens aan. Wat is juist? Dank!

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 16 Nov 2024

Goed opgemerkt, de lens die je noemde is niet erg geschikt. Dit was een foutje. Samyang is een heel interessant merk, de lens die je noemt ook. Ik gebruik zelf ook wel eens een Samyang lens.

Silke
Door

Silke

op 11 Nov 2024

Andere vraag; wat vind je van de Samyang AF 14mm F2.8 F voor de Nikon D7000 voor het fotograferen van het Noorderlicht? Lijkt een wat goedkoper alternatief voor de lenzen die je hierboven aangeeft voor de Nikon SRC, hopelijk ook een redelijk goede keuze.

Reactie plaatsen