Binnen fotograferen: 26 tips & inspiratie

Fotograferen gebeurt meestal buiten. Maar soms is naar buiten gaan geen optie of wil je gewoon binnen blijven. Bijvoorbeeld omdat het erg slecht weer is of welke andere reden dan ook. Maar dat betekent niet dat je hoeft te stoppen met fotograferen. In dit blog laat ik zien dat je je prima binnenshuis kunt vermaken met de camera. Laat je inspireren door de volgende foto’s van cursisten en laat je creativiteit de vrije loop. Tijd om aan de slag te blijven.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.


Foto: cursist Fiona Soomer

1. Portretfotografie binnen in huis: mensen of huisdieren

Je kunt in huis prima oefenen met het maken van portretten. Denk hierbij aan familieleden, kinderen en huisdieren. In huis heb je de rust en de tijd om rustig te kijken wat je precies wilt.

2) Licht is essentieel als je binnen fotografeert. Je kunt op verschillende manieren met licht spelen. Laat iemand vlak bij een raam staan voor natuurlijk licht van buitenaf. Zorg dat het (zon)licht niet te fel is anders valt de rest van de omgeving weg in de donkere schaduw. Of je krijgt storende schaduwen in het gezicht.

3) Andere optie is om kunstlicht te gebruiken in de vorm van een lamp. Hierbij heb je de controle van welke kant het licht komt en daar kun je mee spelen. Vergeet niet de witbalans aan te passen voor een natuurlijk kleureffect.

4) Derde optie is de flitser. Gebruik een diffuser om het licht te verzachten. Dit kan ik de vorm van een kapje, maar een stukje (dun) wit papier voor de flitser werkt ook prima. Als het licht maar verspreidt wordt.

Foto: cursist Elly van Malsen

5) Stel altijd scherp op het dichtstbijzijnde oog. Probeer met behulp van het (kunst)licht een mooie sprankeling te krijgen in de ogen van je model. Oefen hiermee en doe een stapje opzij of laat je model een stukje verplaatsen om dit te bereiken.

6) Wat voor lichtbron je ook gebruikt, laat iemand liever niet recht in het licht kijken. De persoon of het huisdier zal dan met zijn/haar ogen gaan knijpen wat er onnatuurlijk uitziet op de foto.

7) Experimenteer eens met licht van de zijkant, dit kan meer spanning geven in je foto.

8) Je kunt ook veel van je creativiteit kwijt in portretten. Maak gebruik van vrolijke elementen zoals gekleurde kleren, een kleurrijk drankje of in geval van kinderen en dieren bijvoorbeeld een knuffel of speelgoed.

9) Speel eens met het licht. Het kan erg mooi zijn om de rest van je foto donker te houden en het licht net op de ogen te laten vallen. Of experimenteer met je witbalans om de kleuren in je foto koeler of juist warmer te maken. Of ga eens voor sepia of zwart/wit.

10) Zie ook mijn andere blogs over portretten, 83 tips voor kinderfotografie, hondenfotografie en kattenfotografie voor nog meer tips.

Foto cursist: Charlotte Haasbroek

11. Foodfotografie

Je kunt ontzettende leuke en mooie foto’s maken van eten. Bijvoorbeeld als je een mooi en kleurrijk gerecht hebt gemaakt. Bekijk trouwens ook de foodfoto’s van deze cursist

12) Zorg dat je het bord mooi opmaakt en veeg eventuele gemorste druppels weg. Gebruik veel kleur en zorg voor mooie contrasten op het bord. Maak er een mooi schilderijtje van.

13) Let op de achtergrond. Zorg dat de achtergrond niet te druk is want dat zou de aandacht afleiden van je mooie gerecht. Als je gerecht zelf al veel kleur heeft kun je kiezen voor een relatief rustige achtergrond. Maar probeer ook eens een felle kleur voor de vrolijkheid en het contrast.

14) Als je een gerecht recht van boven fotografeert zorg dan voor kunstlicht of gebruik je flits. Als je kunstlicht gebruikt let er dan op dat je niet in je eigen schaduw staat.

15) Als je een bord van de zijkant fotografeert kun je er iets onder zetten om het bord net iets omhoog te laten komen. Ze creëer je diepte in je foto.

16) Naast een bord met een gerecht kun je ook denken aan een stilleven. Denk eens aan een fruitschaal met verschillende soorten vruchten voor een mooie kleurrijke foto.

Foto: cursist Erik Worm

17. Creatief met beweging

Iets waar je uitstekend mee kunt experimenteren als je binnen fotografeert is de sluitertijd. Omdat je binnen meestal minder licht hebt kun je leuke en creatieve foto’s maken met langzame sluitertijd.

18) Neem een onderwerp dat beweegt. Denk aan een windmolentje, water, confetti of een waaier. Meestal heb je een assistent(e) nodig om iets te laten bewegen terwijl jij je kunt concentreren op de foto. Extra leuke sociale bezigheid dus.

19) Zorg dat je genoeg steun hebt. Zet je camera bijvoorbeeld op een statief. Zo voorkom je andere bewegingen die je zelf zou kunnen maken. Je wilt alleen het bewegende onderwerp “onscherp” op je foto om de beweging te benadrukken.

Foto: cursist Erik Worm. Creatief met een sluitertijd van een seconde

20) Stel op een punt scherp. Bijvoorbeeld in het midden. Of op een punt dat je graag scherp wilt hebben. Meestal gebruik je een laag F-getal om een nóg langzamere sluitertijd te krijgen en een mooi zacht resultaat.

21) Maak meerdere foto’s. Speel met de setting, de beweging en de belichting tot je tevreden bent. Maak gebruik van verschillende sluitertijden om te zien waar en hoe de beweging het mooiste uitkomt. Zo kun je eindeloos experimenteren.

Foto: cursist Anika den Dunnen

22) Je kunt ook personen of dieren laten zien met beweging. Denk aan spelende dieren of kinderen. Bij een portret kun je ook je model vragen om een bepaalde beweging te maken. Bijvoorbeeld de handen voor het gezicht en tijdens de opname weghalen. Zo zijn de handen alleen vaag te zien en krijgt de foto iets mysterieus.

23) Tot slot kun je tijdens een langzame sluitertijd zelf met lichtjes of objecten voor de camera bewegen. Deze zullen dan vaag te zien zijn. Nog een andere manier is om tijdens de opname in of uit te zoomen. Vooral met lampjes geef dit een leuk dynamisch effect.

Foto: cursist Amanda de Bruin

24. Glazen bol fotografie

Als je toevallig een glazen bol of een mooie vaas hebt kun je die prima gebruiken om leuke creatieve foto’s mee te maken. Het geeft een erg leuk effect omdat je er natuurlijk doorheen kunt fotograferen.

25) Zorg voor een kleurrijke achtergrond of in ieder geval iets dat duidelijk zichtbaar is door het glas. Je kunt ook voor een effen achtergrond kiezen en alleen met het licht en de structuur van de vaas, of wat je hebt, spelen. Zo kun je mooi abstracte foto’s maken.

26) Als je door een bol fotografeert hou er dan rekening mee dat je beeld ondersteboven zal verschijnen in je glazen bol. Je kan het of zo laten voor een speels effect of de foto omkeren in een bewerkingsprogramma.

En dan nu tijd om uit je bol te gaan 🙂


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie downloaden >>(klik op de gele tekst).

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen & ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (oo
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen