Beste camera voor Landschapsfotografie

Welke camera is het beste voor landschapsfotografie? Wat zijn de eigenschappen die er toe doen en wat is juist minder belangrijk? In dit artikel worden spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s beoordeeld voor landschapsfotografie. En wat is eigenlijk het belangrijkste bij landschapsfotografie?

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om  Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te  downloaden  >>(klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en inspirerende landschapsfoto’s.

Fijn om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen 🙂

Beste camera voor landschapsfotografie: eigenschappen

Megapixels

De sensor van een camera heeft een aantal megapixels. Je hebt vast wel eens gezien dat een camera bijvoorbeeld 18, 20, 24 of meer megapixels heeft. En de oudere camera’s hadden aanzienlijk minder megapixels. Een woord dat ook vaak gebruikt wordt als het gaat om de grootte van een foto is de resolutie. Je ziet daar bijvoorbeeld staan 6000 x 4000 pixels. Als je je rekenmachine pakt, dan zie je dat dit 24.000.000 pixels zijn (24 miljoen dus). Dit zijn 24 megapixels (mega = miljoen).

Hoe belangrijk is het aantal megapixels van een camera voor landschapsfotografie? In het algemeen is dit voor de gemiddelde liefhebber niet extreem belangrijk. Als je echt extreem grote afdrukken wil laten maken met behoud van veel scherpte, dan is een groot aantal megapixels een voordeel. Alleen dit komt bij de gemiddelde liefhebber zelden voor. Moderne camera’s hebben eigenlijk alleemaal meer dan genoeg megapixels. En voor digitaal gebruik heb je al helemaal niet veel megapixels nodig.

Een voordeel van meer megapixels is in sommige gevallen dat je een deel van de foto kan gebruiken en dan toch nog genoeg megapixels overhoudt. Dit noemen we ook wel ‘croppen’ (knippen). De foto wordt dan achteraf bijgesneden.

Sensor (APS-C/fullframe/Micro Four Thirds)

In spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s is er ook verschil in de sensor. Misschien heb je wel eens gehoord van een “cropcamera” of fullframe camera. Veel camera’s hebben een APS-C sensor (dit wordt vaak wel een “cropcamera”) genoemd. Veel spiegelreflexcamera’s (en ook een aantal systeemcamera’s) hebben een APS-C sensor, dit zijn ook de meer betaalbare camera’s.

“Cropcamera’s” van Canon zijn bijvoorbeeld: Canon EOS 1300D, 2000D, 4000D, 200D, 750D, 800D, 77D, 80D, 7D Mark II. En ook de oudere modellen als Canon EOS 350D, 400D, 450D, 500D, 550D, 600D, 650D, 700D, 10D, 20D, 30D, 40D, 50D, 60D, 70D, 1000D, 1100D, 1200D.

“Cropcamera’s van Nikon” zijn bijvoorbeeld de Nikon D3400D, D3500D, D5300, D5600D, D7200, D7500 en D500. En ook de oudere modellen zoals de D3000, D3100, D3200, D3300, D5000, D5100, D5200, D5500, D7000, D7100, D40, D60, D90.

Bij Sony systeemcamera’s zijn dit bijvoorbeeld cropcamera’s: Sony A5000, A5100, A6000, A6300, A6400, A6500.

Sommige camera’s hebben een zogeheten fullframe sensor. Dit is een grotere sensor. Hoe belangrijk is het bij landschapsfotografie om met een fullframe sensor of een “cropsensor” (APS-C) te fotograferen? In het algemeen is dit niet belangrijk voor je landschapsfoto’s. Bij landschapsfotografie wordt veel gewerkt vanaf statief, zo kan je met een lage ISO (vaak 100) werken. Op zo’n lage ISO is de beeldkwaliteit van een voordeligere camera zeker ook goed. Juist bij hogere ISO-waarden ga je meer verschil zien tussen de prestaties van een camera met een fullframe sensor en een camera met een APS-C sensor en dat speelt bij landschapsfotografie dus in het algemeen minder. Compositie en licht zijn het belangrijkste bij landschapsfotografie.

Sommige systeemcamera’s hebben een Micro Four Thirds sensor (MFT). Dit is een kleinere sensor (klein dan de APS-C ook). Olympus en Panasonic gebruiken vooral die sensors. Denk aan de Olympus OM-D E-M10 Mark II, Olympus OM-D E-M10 Mark III, Olympus OM-D EM-5 Mark II, Olympus OM-D E-M1 Mark II, Panasonic DMC-GH5, Panasonic DC-G9.

Ook met zulke camera’s zijn uitstekende landschapsfoto’s te maken. Dit omdat je vaak met ene lage ISO werkt en dan is de beeldkwaliteit hierbij ook goed.

Dynamisch bereik

Wat is dynamisch bereik in landschapsfotografie? Het klinkt misschien wat ingewikkeld.

Het dynamisch bereik is het grootste verschil tussen lichte en donkere delen dat een camera in één foto goed kan vastleggen met behoud van detail.

Bij landschapsfotografie is het verschil tussen lichte delen (vaak de lucht) en donkere delen (bijvoorbeeld het land of donkere plekken in het land) vaak groot.

Het resultaat is dan dat je (zonder hulpmiddelen) een foto maakt die er anders uitziet dan je met je ogen ziet. Met jouw ogen zie jij bijvoorbeeld zowel details in de lichte lucht als in het land, maar als je de foto maakt dan is het vaak zo dat OFWEL de lucht goed is belicht OFWEL het land. Camera’s hebben een beperkter dynamisch bereik dan onze ogen. Onze ogen kunnen dus veel beter zowel details in de lichte delen (lucht) als in het land waarnemen dan de camera.

Moderne camera’s hebben een beter dynamisch bereik dan de oudere camera’s. Hoe weet je goed het dynamisch bereik is van een camera? Dit is wat lastig, want dit zul je ofwel zelf moeten testen (lastig) ofwel je zult betrouwbare reviews moeten lezen op Internet over tests.

HDR & Bracketing

Wat is HDR? HDR staat voor High Dynamic Range. Hierboven heb ik het dynamisch bereik geprobeerd uit te leggen. Camera’s hebben een beperkt dynamisch bereik. Dit betekent dat je zonder hulpmiddelen met 1 foto problemen krijgt als je een scene wil fotograferen die zowel heel lichte delen heeft (bijv. lucht bij zonsopkomst of zonsondergang) als donkere delen heeft in bijvoorbeeld de voorgrond. Je gaat dan details verliezen in ofwel de lucht ofwel het land. Dit is de reden waarom je landschapsfoto’s in de lucht bijvoorbeeld overbelicht zijn geraakt (de sfeer in de mooie lucht is weg) of waarom de voorgrond (het land) echt veel donkerder is geworden dan je met je ogen zag.

Wat je eigenlijk wil is dat de camera wel dat grote verschil tussen lichte lucht en donker land kan vastleggen in één foto mét behoud van detail. Je wil dan met andere woorden een groter dynamisch bereik.

Dit kan je op meerdere manieren bereiken:

  • HDR-functie van een camera. Sommige camera’s beschikken hierover. De camera maakt dan 2 of meer foto’s achter elkaar met een verschillende belichting (vaak automatisch) en  voegt deze IN DE CAMERA al samen tot een eindproduct. Dit is voor de echte beginner het makkelijkste. Je hebt dan geen software (nabewerkingsprogramma) nodig om dit samen te voegen, vaak ontbreekt ook de kennis daarvoor in het begin. Logisch. Het nadeel van een HDR-functie is dat je overgeleverd bent aan de manier waarop de camera de foto’s samenvoegt, soms kan dit leiden tot wat onnatuurlijke resultaten.
  • Bracketing-functie. De meeste camera’s hebben een bracketing functie. Bracketing betekent dat je vooraf op je camera kan instellen dat je meerdere foto’s (bijvoorbeeld 3) wil maken met een verschillende belichting. 1 normaal belichte foto, 1 lichtere en 1 donkere. 3  foto’s van dezelfde situtie met een andere belichting dus. En je kan dan ook instellen hoe groot dat verschil moet zijn in belichting.  Vervolgens heb je dus 3 losse foto’s met verschillende belichting die nog moeten worden SAMENGEVOEGD. Dit gebeurt in een fotobewerkingsprogramma. Nadeel voor de echte beginner is dat je bijvoorbeeld dit programma nog niet hebt of niet weet wat je moet doen. Ook het maken van de juiste 3 foto’s is geen echt beginnerswerk. De HDR-functie (zie hierboven) is een kwestie van aanzetten en klikken en voor bracketing is een betere basiskennis nodig van fotografie.

ISO

Hoe belangrijk zijn prestaties bij weinig licht van een camera in de landschapsfotografie? In het algemeen is dit minder belangrijk, je werkt namelijk vaak vanaf statief en dan kan je een heel lage ISO gebruiken. Ook goedkopere camera’s presteren dan goed. Voor de echte beginner nog een opmerking. Waarom werk je vaak vanaf statief bij landschapsfotografie? Je werkt vaak ’s ochtends en ’s avonds voor mooier licht en er is dan WEINIG licht. Dit leidt tot lange sluitertijden die lastig uit de hand te doen zijn. Wil je toch uit de hand werken dan meot de ISO heel hoog worden ingesteld en dan krijg je veel minder beeldkwaliteit. Daarnaast kan je vanaf statief rustiger en preciezer je compositie bepalen.

Zou je veel noorderlicht of sterren willen fotograferen? Dan werk je wel met een flink hoge ISO en dan doen de prestaties van een camera er op zich wel toe. Alleen de juiste lens gebruiken is ook dan nog belangrijker dan de camera zelf, gebruik dan een lichtsterke lens van bijvoorbeeld het liefste f/2.8.

Weathersealing

Sommige camera’s hebben naden die beter afgedicht zijn tegen nattigheid dan andere camera’s. Dit heet vaak ‘weathersealing’ of ‘weathersealed’. De iets fanatiekere landschapsfotograaf wil ook in een regenbuitje, sneeuw of aan de kust kunnen blijven fotograferen. Overigens is het ook als je camera weathersealed is opletten, een regenhoes raad ik sowieso aan.

Autofocus

Wie landschappen fotografeert hoeft geen heel geavanceerde autofocusfunctie te gebruiken. Vaak wordt door mensen die iets verder zijn zelfs met de hand scherpgesteld in plaats van met de autofocus. Dus maak je niet druk om hoeveelheid autofocuspunten. Dit is iets belangrijker bij bewegende onderwerpen (zoals wildlife/sport) maar ook daarbij geldt dat de beginner zich niet zo druk moet maken hierom.

Beeldstabilisatie

Sommige camera’s hebben ingebouwde beeldstabilisatie. Dit komt vooral voor bij de systeemcamera’s, vaak bij Olympus en Panasonic en soms bij de Sony of Fujifilm systeemcamera’s. Ook dit is bij landschapsfotografie niet belangrijk omdat vanaf statief wordt gewerkt en dan de beeldstabilisatie vaak zelfs uitgeschakeld wordt.

Beste Canon of Nikon spiegelreflexcamera voor landschapsfotografie voor beginners 

Hieronder een onafhankelijke vergelijking van de beginnerscamera’s (spiegelreflex) van Canon en Nikon gelet op eigenschappen voor landschapsfotografie. Dit zijn de meer betaalbare toestellen.

Nikon D3500 vs Canon EOS 2000D of 4000D

De Nikon D3500 is de opvolger van de populaire D3400. De Canon EOS 2000D (deze heet soms ook T7) en 4000D kwamen later op de markt, namelijk in februari 2018 en in Nederland een paar maanden later. Dit zijn echte instapmodellen, de voordeligste spiegelreflexcamera’s van Nikon en Canon voor beginners.

De 2000D en 4000D van Canon lijken zo op elkaar, dat ik die even samen neem in de vergelijking.

  • De Canon EOS 4000D heeft 18 megapixels. De Canon EOS 2000D en de Nikon D3400 en D3500 hebben 24 megapixels. Wat meer megapixels voor wie echt grote afdrukken wil laten maken of meer kunnen uitsnijden. Op zich is 18 megapixels ook prima, jaren deed ik het zelf ook met 18 megapixels. Dus maak je niet te druk.
  • De Nikon D3400 of D3500 zijn lichter, als je veel gaat lopen scheelt het iets aan gewicht maar ook niet heel veel.
  • Bracketingfunctie. Hiermee kun je snel achter elkaar foto’s maken met een verschillende belichting. Die foto’s kunnen dan in een programma worden samengevoegd. Deze functie wordt vooral gebruikt bij moeilijke lichtsituaties, zoals bij landschapsfotografie van zonsopkomst- of zonsondergangen of bij het fotograferen van huizen waarbij je te maken hebt met fel licht dat door de ramen komt. Eigenlijk is dit geen functie die een echte beginner nog niet gebruikt. Denk je juist de ambititie te hebben deze onderwerpen te gaan fotograferen, dan is de Canon EOS 2000D of 4000D hiervoor wat beter uitgerust. Dat betekent niet dat je die foto’s niet maken maken met de Nikon D3400, alleen het duurt wat langer want het kan niet automatisch snel achter elkaar. Je moet het zelf handmatig achter elkaar doen.

Gezamenlijke zwakke punten

  • Geen van beide weathersealed, oppassen bij nattige omstandigheden.

Nikon D5300 vs Canon EOS 200D

De Canon EOS 200D kwam in juni 2017 op de markt als de opvolger dan de Canon EOS 100D (de 100D was destijds de kleinste spiegelreflexcamera van Canon. De Nikon D5300 kwam in december 2014 op de markt als de opvolger dan de veel gebruikte Nikon D5200.

Redenen om de Nikon D5300 te kopen

  • Ingebouwde HDR-functie. Dit is vooral handig als je in moeilijke lichtomstandigheden wil fotograferen en goed belichte foto’s wil maken en nog niet aan fotobewerking doet. De beginner dus. Dit komt bijvoorbeeld in de landschapsfotografie nogal eens voor. Zijn landschappen belangrijk voor je, dan kan dit als beginner reden zijn om voor de D5300 te gaan. De camera kan meerdere beelden maken met een verschillende belichting en deze in de camera samenvoegen tot één beeld. Hiervoor heb je dan geen aparte software of veel kennis nodig (bij de 200D moet je de foto’s met verschillende belichting samenvoegen in een fotobewerkingsprogramma). Nadeel van de ingwbouwde HDR-functie is wel dat je overgeleverd bent aan de manier waarop de camera de foto’s samenvoegt. Een gevorderde fotograaf wil hierop invloed hebben en zal de foto’s met software zelf gaan samenvoegen en naar smaak afwerken in de nabewerking.
  • Prestaties bij weinig licht (hogere ISO). Vrij algemeen bekend is dat Nikon over het algemeen beter presteert op hogere ISO-waarden dan Canon (Sony presteert trouwens ook erg goed op dat punt). Een hoge ISO-waarde zul je weinig nodig hebben bij landschapsfotografie als je een statief gebruikt, tenzij je veel noorderlicht of sterren wil fotograferen.
  • Dynamisch bereik. Dit is een moeilijke term voor wie niet ervaren is. Het geeft simpel gezegd aan goed een camera kan omgaan met grote verschillen tussen lichte én donkere delen in één foto. Hoe beter het dynamisch bereik, hoe meer details de camera kan vastleggen als je foto’s maakt van scenes die ZOWEL lichte ALS donkere delen bevatten (bijvoorbeeld bij landschappen of interieurfotografie/vastgoedfotografie, concerten). Met minder dynamisch bereik heb je eerder last van overbelichting in lichte delen OF onderbelichting in donkere delen. De Nikon D5300 heeft een iets beter dynamisch bereik dan de Canon EOS 200D of 760D. Als beginner zou ik me hier niet mee bezighouden, is niet zo heel belangrijk maar de Nikon presteert wel ietsje beter.

Redenen om de Canon EOS 200D te kopen

  • De specifieke functies voor landschapsfotografie zijn wat meer in het voordeel van de Nikon D5300. Wel zijn de menu’s eenvoudiger van de Canon 200D en touchscreen is ook makkelijker.

Gezamenlijke zwakke punten

  • Geen van beide weathersealed, oppassen bij nattige omstandigheden.

Nikon D5600 vs Canon EOS 800D

Dit zijn de duurdere beginnersmodellen van Canon en Nikon spiegelreflexcamera’s.

Redenen om de Nikon D5600 te kopen

  • Betere batterijduur bij 1 oplaadbeurt. Geclaimd wordt 820 foto’s versus 600 van de Canon EOS 800D. Dit is niet specifiek een voordeel bij landschapsfotografie.
  • Het LCD-scherm is een halve centimeter groter, algemeen voordeel.
  • De camera is zo’n 60 gram lichter, geen schokkend verschil maar het is een ruime 10%.
  • De prijs is wat lager, dit kan natuurlijk altijd veranderen.

Redenen om de Canon EOS 800D te kopen

  • Wil je ook landschappen filmen uit de hand? De 800D heeft in de body ingebouwde beeldstabilisatie voor video (niet voor foto’s; dan moet je net als bij Nikon gewoon een stabiliseerde lens hebben).
  • Eenvoudige menu’s. Dit is een algemeen voordeel voor de beginner, niet specifiek voor landschapsfotografie.

Gezamenlijke sterke punten

  • Beide camera’s hebben 24 megapixels, dit is behoorlijk voor je landschapsfoto’s.
  • Beide camera’s hebben ook een bracketingfunctie en een HDR-functie voor situaties met moeilijk licht.
  • Touchcreen is handig maar niet specifiek voor landschapsfotografie, voor alle vormen van fotografie kan het handig zijn (niet noodzakelijk wat mij betreft)

Gezamenlijke zwakke punten

  • Geen van beide weathersealed, oppassen bij nattige omstandigheden.

Het zal eigenlijk niet veel uitmaken of je nu de Canon EOS 800D of de Nikon D5600 gebruikt voor je landschapsfoto’s.


Beste Sony systeemcamera voor landschapsfotografie voor beginners

Hier vergelijk ik de betaalbare Sony systeemcamera’s. Zijn er nog interessante verschillen voor wat betreft landschapsfotografie?

Sony A5000 of A5100 of A6000

  • De Sony A5000 of A5100 hebben beide geen optische zoeker. Dit betekent dat je bij je landschapsfoto’s enkel het LCD-scherm kan gebruiken. Als er licht wat ongunstig staat dan zie je het LCD-scherm minder goed. En sowieso geldt in het algemeen dat je een stuk minder precies ziet wat je in beeld krijgt met enkel een LCD-scherm. De Sony A6000 heeft wel een optische zoeker.
  • De Sony A5000 en A5100 hebben geen mogelijkheid tot een reportageflitser, dit zul je zelden nodig hebben maar met sneeuw kan een flitser wat toevoegen. Je krijgt dan beter de sneeuwvlokken te zien. De Sony A6000 heeft die mogelijkheid wel.
  • de Sony A5000 heeft 20 megapixels, de A5100 en A6000 hebben 24 megapixels.
  • De Sony A6000 is met 11 foto’s per seconde enorm snel voor zijn prijs. Meestal is dit niet belangrijk bij landschapsfotografie maar soms is het mooi meegenomen. Denk aan een landschap waardoor vogels of een ander dier beweegt. Dan heb je met 11 foto’s per seconde extra kans dat de vogel of vogels op de juist plek in de landschapsfoto staan. Dit kan de compositie in je landschapsfoto’s ten goede komen.

Zowel de Sony A5000, A5100 en A6000 beschikken over een LCD-scherm dat omhoog gekanteld kan worden.

Sony A6000 of A6300 of A6400 of A6500

De Sony A6300 kwam in februari 2016 op de markt is bijna 2 jaar nieuwer dan de A6000. De A6300, A6400 en A6500 vallen onder de semi-professionele camera’s.

  • Alle vier de camera’s hebben een 24 megapixels APS-C CMOS sensor (cropcamera dus). 24 megapixels is behoorlijk voor je landschapsfoto’s.
  • De A6000 is niet weathersealed. De A6300, A6400 en A6500 zijn dit wel. Dit is voor de wat fanatiekere landschapsfotograaf fijn.
  • De resolutie van de optische zoeker is bij de A6300, A6400 en A6500 nog een stuk hoger dan bij de A6000, je ziet wat meer details maar voor je foto’s zelf maakt het niet uit.
  • De A6400 beschikt over timelapse opnames voor creatieve fotografie van bijvoorbeeld sterren. De A6000, A6300 en A6500 niet.
  • De A6400 heeft touchscreen, de A6000 en A6300 niet. Zie dit als een algemeen voordeel.
  • De ISO kan iets hoger bij de A6400 dan bij de A6300 maar dit is niet zo belangrijk voor je landschapsfoto’s.
  • De A6500 heeft ingebouwde beeldstabilisatie maar dit is niet belangrijk voor landschapsfotografie. Wat mij betreft is de A6500 de meerprijs dan ook niet waard als je vooral landschappen wil fotograferen.

Wat is belangrijker dan de camera bij landschapsfotografie?

De camera’s hebben voor landschapsfotografie soms kleine verschillen die wel wat invloed kunnen hebben. Voor de beginner kan je dan denken aan wel of geen HDR- of bracketingfunctie.

Deze dingen zijn veel belangrijker voor goede landschapsfotografie dan je camera:

Staar je dus niet blind op de camera voor je landschappen maar leer kijken en omgaan met je camera. Daar wordt het verschil gemaakt. Download hieronder mijn gratis E-books en ontwikkel jezelf.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis  downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, Cursus Landschapsfotografie: Licht, Compositie & Controle + Complete cursus Kustfotografie met unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.


Bekijk ook deze artikelen over landschapsfotografie


Stel onderaan je vragen & ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden.

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Belangrijk, geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.