Verschil tussen Sony RX10 mark IV en Sony RX10 mark III

Verschil tussen Sony RX10 mark IV en Sony RX10 mark III

De Sony Cybershot DSC-RX10 mark IV, in het kort de Sony RX10 IV, is een van Sony’s compactcamera’s. Maar wat is het verschil met de camera die hij opvolgt? De Sony RX10 mark III. Beide zijn het twee grote sensoren superzoom camera’s maar wat onderscheidt de een van de ander? Misschien kom je er in dit artikel wel achter welke van de twee camera’s echt bij jou past.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.


Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken


Video handleiding met uitleg over hoe je de Sony RX-10 IV en III instelt

Video Review van de Sony RX10 Mark IV

Megapixels, Sensoren en lens

Beide camera’s delen een 1” inch (2.54cm) 20MP CMOS sensor. Beide sensoren hebben ook een ingebouwde Exmor RS technologie wat ervoor zorgt dat hij sneller data kan verwerken en versturen. Dit zorgt er dus voor dat de continu-opname sneller kan zijn maar ook de mogelijkheid voor slow motion opnames. De lens die op beide camera’s zit is een Zeiss  24-600 mm F2.4-4.0 Zoom Lens.

Continu-opname en autofocus

De RX10 mark III was al erg snel met de mogelijkheid voor 14 beelden per seconde continuopname, dit is echter wel met one-shot AF. Dus hij focust bij het eerste beeld en houdt die focus vast. Als je wilt dat hij continu opnamen maakt in combinatie met continu autofocus is de snelheid van de continu opnamen gezakt tot 5.5 beelden per seconden. De Sony RX10 Mark IV verdubbelt de resultaten van de mark II met continu autofocus met een opname snelheid van 24 beelden per seconden. De buffer van de mark IV kan dan ook 250 JPGs aan ten opzichte van de 50 JPGs van de mark III.

Als het op autofocus aan komt had de Sony RX10 mark III een redelijk oud contrast gebaseerd autofocus systeem met maar 25 AF punten. Zeker in video modus is te merken dat hij het niet super goed doet. De Mark IV is hier echter erg in verbeterd met nu 315 fase detectie punten die 65% van het oppervlak bedekken dit is allemaal bovenop die 25 contrast punten. Ook is het nieuwere autofocus systeem een stuk sneller dan het vorige namelijk 0.03s vs 0.09s. Ook zegt Sony dat hij tijdens 4K opnames twee keer zo snel is met focussen. Tot slot heeft de mark IV nog een extra toevoeging namelijk een modus genaamd AF-A waar hij automatisch tussen Single en Continuous AF schakelt. Ook is er nog de EyeAF die een stuk sneller en accurater is geworden.

ISO Bereik

Beide camera’s hebben hetzelfde ISO bereik van een minimale ISO van 100 tot een maximale ISO van 12800, dit is handmatig uitbreidbaar tot 64 – 25600. Let op met het instellen van je ISO want hoe hoger je ISO hoe meer ruis je foto zal bevatten, dit ligt echter ook aan de prestaties van je camera. De Sony RX10 Mark IV heeft een nieuwere firmware op zijn processor wat zou moeten zorgen voor wat minder ruis in het hogere deel van het ISO bereik.

Video

Een van de meest interessante functies van de RX10 series is dat hij een super slow motion modus heeft waar hij met 1000fps kan opnemen, dit is 40x langzamer dan werkelijkheid, de resolutie is in deze modus wel verkleind. Met een resolutie van 1080p (FullHD) kan de camera met een opname snelheid van 120 fps filmen. Nog een interessante toevoeging is dat de RX10 mark IV en III 4K opnames kunnen maken

Gewicht en formaat

Qua formaat en gewicht zitten de camera’s erg dicht bij elkaar in de buurt, de mark IV weegt dan ook maar 44g minder dan de mark III namelijk 1051 vs 1095. Verder is het formaat ook heel erg vergelijkbaar:

 • Sony RX10 mark IV: 133 x 94 x 145mm
 • Sony RX10 mark III: 133 x 94 x 127mm

De layout qua knoppen is identiek.

LCD Scherm

Beide camera’s hebben een LCD paneel op de achterkant, beide zijn ze 3” inch (7.62cm), ook kan je ze beide kantelen het enige verschil is de resolutie, de mark IV heeft een 17% hogere resolutie van 1.440k dots ten opzichte van 1.229k dots op de mark III. Het LCD paneel van de mark IV reageert op touch, je kan het LCD paneel ook gebruiken om scherp te stellen op je onderwerp tijdens het filmen of fotograferen. Ook bevatten beide camera’s een LCD schermpje op de bovenkant om snel je instellingen te kunnen checken.

Handige extra’s

 • Beide camera’s hebben een weather sealed body, je hoeft dus niet zo bang te zijn in de regen hoewel een regenhoes wel altijd aan te raden is.
 • In beide camera’s zit ook optische beeld stabilisatie ingebouwd.
 • NFC zit in beide camera’s, je kan ook je telefoon als afstandsbediening gebruiken.
 • De Sony RX10 Mark IV heeft ook ingebouwde bluetooth.
 • De Sony RX10 Mark IV heeft ook dier oog tracking (animal eye) voor autofocus.

Prijs

De prijs van de camera’s (dit kan natuurlijk veranderen):

 • Sony RX10 mark IV: €1.699,-
 • Sony RX10 mark III: €1.199,-

Het prijs verschil tussen de twee modellen is dus €500,-

Conclusie

Zowel de Sony RX10 mark IV als III zijn erg indrukwekkende camera’s, ze hebben beide dan ook een redelijk groot prijskaartje. Het verschil in prijs is echter wel aanzienlijk, als je erg afhankelijk bent van autofocus en continu-opname is de mark IV wel de beste optie maar als je hiermee kan dealen of een erg strak budget hebt is de mark III ook een super goede optie. De keuze hangt heel erg af voor welk doeleinde je de camera wilt gaan gebruiken. Bij hogere ISO worden prestaties wel wat minder en je kan natuurlijk geen lenzen wisselen.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Sony
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over Sony camera’s & lenzen


Stel onderaan je vragen & ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronnen

Voor de reviews put ik uit 10 jaar ervaring in fotografie, ervaringen van 1000+ cursisten tijdens cursussen en eigen ervaring met Sony systeemcamera‘s.

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Lida
Door

Lida

op 05 May 2021

ik ben opzoek naar een camera met zoomlens, ben nu in het bezit van Sony a6000, lens 200 mm fijne camera. Door mijn Spasticiteit heb ik niet altijd een vaste hand , moeite met het verwisselen van de lens en kan ik deze lens niet zonder statief gebruiken. Op het moment heb ik de Sony Cybershot DSC-RX10 Ill te leen. Waar kan ik redelijk mee omgaan Nu heb ik de Sony Cybershot DSC-RX10 IV ontdekt en gelezen dat deze sneller is en zo minder kans op bewogen foto’s maakt. Hoe kan ik dit in mijn geval bekijken. ik fotografeer zitten in een Scootmobiel, de natuur, luchten, zonsondergangen, en architectuur.. Hopelijk kan je iemand mij adviseren over de Sony Cybershot DSC-RX10 IV of over een andere camera

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 May 2021

Het is vooral een allround camera voor mensen die geen lens willen wisselen. Ik betwijfel of je met de Sony Cybershot DSC-RX10 IV minder onscherpe foto's zou maken dan met versie III. Vooral belangrijk voor jou is om een kortere sluitertijd dan normaal te gebruiken ivm minder stabiliteit in je handen.

Reactie plaatsen